Pentru a afla cum vă puteti procura METODOLOGIA ANTRENAMENTULUI SAHIST si a vedea tabla sa de materii, daţi click aici
Aici puteţi revedea capitolele anterioare din
La cererea noastră, cunoscutul antrenor franco-român a acceptat să ne dezvăluie câteva din «secretele» formării jucătorilor de şah, desprinse din lucrarea sa fundamentală «Metodologia antrenamentului şahist», pe care am avut deja plăcerea s-o prezentăm pe site-ul nostru. Experienţa lui ca antrenor şi jucător ne-ar putea ajuta să inţelegem mult mai bine anumite concepte şi fenomene din lumea şahului, subiecte extrem de delicate şi de negăsit în vreo altă carte de specialitate.
Profunzimea analizelor făcute de el in domeniul antrenoratului, se regăseşte şi în aceste articole bine fundamentate, finisate cu minuţiozitate şi talent literar.
In ceea ce ne priveşte, suntem convinşi că impărtăşirea din experienţa şi ştiinţa de o viaţă a maestrului antrenor este un lucru îmbucurător şi sperăm că fiecare din voi va găsi o bună parte din răspunsuri la întrebările pe care vi le puneţi. Căci formarea şi perfecţionarea tinerilor generaţii de jucători şi jucătoare este o treabă lungă şi anevoioasă, care nu poate fi realizată decât de câtre animatori şi antrenori talentaţi şi bine pregătiţi, dotaţi de concepţii metodologice sănătoase şi temeinice. Serialul va continua câteva luni bune, cel puţin o dată pe săptămână . Cred că acest lucru trebuie să ne bucure, mai ales că mulţi dintre cititorii şahisti au pus intrebări şi probleme de această natură pe blog. Aşteptăm deci părerile voastre pentru a putea continua această inedită experienţă.
Pregătirea specială pentru partidă (2)
Particularitatea «sedentară» a şahului măreşte şi mai mult disparitatea între cheltuiala cerebrală şi cea fizică, ceea ce poate conduce, nu numai la o pasivizare chiar adinamie a muşchilor, la o încetinire chiar stagnare a sângelui, la o îngrăşare sau chiar la obezitate, dar deasemenea la îngreunarea schimburilor, cu pericolul de atherosclerozare a vaselor inimii şi a creierului. In aceste condiţii, exerciţiul fizic devine o necesitate pentru a dezvolta şi întări organele şi sistemele corpului, pentru a-i stimula vitalitatea şi rezistenţa contra unor influenţe nefaste ale mediului ambiant şi a tot felul de boli. Inafara unor mişcări legate de viaţa de toate zilele ca: urcarea şi coborârea unor scări, efectuarea cumpărăturilor pe jos, deplasările pe stradă etc., există deasemenea exerciţii fizice mai clasice.
l exerciţiile de supleţe fortifică muşchii, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, măreşte amplitudinea respiraţiei şi buna întreţinere a coloanei vertebrale, destinde activitatea marilor funcţiuni.
l mersul pe jos are o influenţă binefăcătoare asupra creierului, stimulează buna dispoziţie, devenim mai vioi şi optimişti.
l joggingul antrenează nenumărate grupe musculare, intensifică activitatea organismului întreg, stimulează sistemul respiratoriu şi cardio-vascular, fortifică tot corpul.
l sporturile complementare – cu excepţia anumitor practici agresive şi extreme, se poate practica tot ceea ce face să ne mişcăm şi să ne întărim corpul, profitând în acelaş timp de acţiunea binefăcătoare a naturii; aceasta are nenumărate efecte favorabile asupra foncţionării optimale a corpului: respiraţia plămânilor, arderea grăsimilor rele, înfrumuseţarea aspectului pieptului şi a posteriorului, favorizarea unui somn reparator, întărirea capacităţilor inimii, protejarea coloanei vertebrale, creşterea capitalului osos, uşurarea tranzitului gastro-intestinal, regularizarea tensiunii arteriale, fluidificarea sângelui, normalizarea grăsimilor din sânge, îndepărtarea depresiei, stimularea apărărilor imunitare, ameliorarea performanţelor intelectuale: memorie, raţionament, imaginaţie etc.
l întărirea organismului pentru care putem utiliza:
– aerul, cu cure de odihnă sau prin băi de aer în plimbări, în zone mai puţin populate şi nepoluate.
– soarele, în expoziţii progresive la ore adecvate: între 6-8 la mare, 9-13 la munte şi 10-11 la câmpie.
– apa, în aer liber sau în stabiliment specializat prin infuzii, fricţiuni, băi, duşuri, talasoterapie etc.
Creierul nostru consumă un sfert din oxigenul ars de corp. Exerciţiul fizic şi mişcarea în general sunt indisociabile vieţii căci:
- accelerează respiraţia deci oxigenarea creierului.
- purifică şi structurează tot organismul: întreţine supleţea articulară musculară, asigură mineralizarea osoasă, activează schimburile energetice, înlesneşte metabolismul prin oxidoreducţie şi imuno-stimulare drenaj toxic, mobilizează umoarele (sângele, limfa, serurile etc.), îmbunătăţeşte eliminările naturale (sudoarea, urina etc)
- aduce satisfacţii mari şi armonizează emoţiile: plăcere ludică, descărcare de forţe, depăşirea temerilor şi a complexelor etc.
Capacitatea de efort fizic depinde desigur de mai mulţi factori: capitalul genetic, mod de viaţă , stare de sănătate, vârstă etc. Din acest punct de vedere, putem distinge trei mari categorii:
- sportivul care practică în mod regulat o activitate fizică, deci care-şi cunoaşte propriile limite.
- sedentarul, care n-a practicat sportul niciodată dar care s-a decis deodată să-şi scoată pârleala.
- Tarzanul de duminecă, care se lansează cu mici întreruperi şi fără pregătirea necesară în practici sportive de mare risc.
Din contra, o practică regulată, adaptată la vârsta şi forţele practicantului, cu respectarea regulelor de dozare, de progresie şi de continuitate a exerciţiilor, poate să devină un mijloc important pentru a-şi păstra intact capitalul său de sănătate. Dar, pentru aceasta, este important să respectăm câteva reguli specifice efortului:
– a prefera activităţile aerobii: mersul, plimbările pe jos, joggingul, bicicleta, înotul, gimnastica uşoară, dansul etc.
– a nu porni pe frig, a fi prudent neîncercând să-şi depăşeascà limitele şi a nu-şi întrerupe niciodată efortul într-un mod brutal.
– după efort, a nu fuma niciodată, a nu lua un duş cald pentru a evita o vasodilatare generală.
– a efectua mereu controale medicale şi de evaluare a condiţiei fizice.
A se pregăti şi a juca ore întregi şah, a se strădui să găsim mereu cele mai bune mutări contra unor adversari din ce în ce mai puternici, nu poate decît obosească. Si chiar dacă partda este terminată, aşa zisa «dominantă» şahistă va continua să lucreze în subconştientul nostru împiedicînd-ne să ne recuperăm forţele. Anumiţi jucători mai sensibili pot chiar dezvolta un complex obsesional datorat greşelilor comise, posibilităţilor ratate, poziţiilor superioare sau câştigate dar nevalorizate, injustiţiilor sau înfrângerilor suferite etc. Unde şi dece am greşit?! – rămâne o întrebare obsedantă care poate uneori să ne împiedice să dormim sau să se transforme chiar într-o veritabilà degringoladă psihologică. A ştii deci să-ţi pregăteşti propriile stop-semnale pentru a şterge urmele emoţionale a unor evenimente şi a opri această activitate a creierului, este o mare calitate a jucătorului.
Dealtfel, oboseala poate fi privită şi ca un simptom natural prezent într-o multitudine de situaţii care reglează volumul efortului, ne avertizează de limitele noastre, împiedicând astfel trecerea la surmenaj şi degradarea organismului.
Desigur, în cadrul competiţiilor, organizatorul are obligaţia de a asigura buna aerisire, curăţenia şi luminarea sălii de joc, condiţiile higieno-sanitare + asistenţa unui medic precum şi planificarea raţională a rundelor, cu zile de odihnă şi de program recreativ. . In ceea ce priveste jucătorii, necesitatea de a-şi mobiliza toate capacităţile şi resursele, gradul înalt de angajament psihic, în special în partidele şi competiţiile importante, se impune problema recuperaţiei. Desigur, un organism sănătos şi bine antrenat posedă resurse nebănuite de echilibrare, de compensare şi de recuperare naturală. Cu toate acestea, este mult mai înţelept de a avea o bună politicà de menţinere şi de consolidare a stării sale de sănătate, ca şi de recuperare precisă după fiecare partidă şi competiţie. Din păcate, anumiţi jucători nepăsători sau dezinformaţi rezolvă această problemă printr-o alimentaţie hipercalorică, o odihnă excesiv de pasivă şi alte distracţii cu predominanţă sedentară. Drept urmare, sosind în sala de joc, încep să casce, să ofteze, chiar să se simtă cuprinşi de toropeală sau mici dureri de cap. . Si nu este decât începutul, pentru că apoi va trebui să facă faţă unor solicitări mentale extreme, emoţionale şi fiziologice pe care numai un organism puternic poate să le depăşească. Astfel, anumite teste au demonstrat că respiraţia într-un turneu poate urca dela 12 la 22 pe minut, că o gafă a provocat unui jucător bătăi de inimă dela 80 la 140, în timp ce, în criză de timp, pulsul unuia a trecut dela 80 la 130 iar tensiunea arterială dela 13/7,5 la 20/8. Iată dece, trebuie să urmărim să ne simţim întotdeauna cât mai bine şi să combatem prin mijloace simple mica oboseală care poate să survină în timpul partidei, de exemplu:
- să ne ridicăm din timp în timp de pe scaun pentru a ne dezmorţi muşchii şi a repauza astfel concentrarea.
- să facem între două mutări mici exerciţii de autosugestie.
- să consumăm la momentul potrivit, înafara unei cafele, şi glucide rapide cu un puternic aport energetic.
In timpul unei competiţii, trebuie să fim atenţi:
- să ne protejăm organismul de eventuale mici neplăceri cum ar fi: răceli, indigestii, dureri de cap, nevralgii dentare etc.
- să nu privim prea mult televiziunea, vinovată de eventuale lăcrimări ale ochilor, uneori chiar tulburări de vedere, somnolenţă, oboseală, dureri de cap şi de ceafà etc.
- să nu rămânem mult timp amorţit şi să ne mărim norma de mişcare prin plimbări şi mici jogginguri.
- să nu exagerăm cu activitatea mentală practicând mici repausuri; de exemplu, o siestă de 30 minute înaintea partidei poate aduce mai mult folos decât o pregătire iar un mic repaus de 5 minute poate să ne permită să rezistăm, în timp ce, dormind prea mult, am putea să ne trezim într-o stare epuizantă.
Existenţa unui jucător de şah este plină de urcuşuri şi coborâşuri şi uneori, fără nici o explicaţie aparentă, unii pot deodată să decadă. Cauzele pot fi dintre cele mai diverse: alimentaţie proastă, sedentaritate excesivă, organizare defectuoasă a timpului de viaţă, absenţa unei gândiri pozitive şi de viaţă interioară, încâlcarea ritmurilor biologice, abuz de excitante şi de medicamente etc.
Surmenajul mental şi vizual poate să se manifeste sub diferite forme:
- cînd apar dificultăţi de a ne concentra mai mult timp, de a reţine informaţiile mai complexe, de a seziza repede fondul problemelor etc.
- uneori poate să apară o anumită nesiguranţă şi teamă decizională care duce la o pierdere progresivă a încrederii în sine şi în propriile posibilităţi.
- putem deveni din ce în ce mai nervos, irascibil, greu de trăit.
- atunci, se poate instala un sentiment general de lipsă de energie şi de interes pentru studiu şi joc, o oboseală de incapacitate obsesională.
In aceste cazuri, sunt suficiente câteva săptămâni de odihnă pentru a reveni la normal. Dar dacă neglijăm recuperarea, dacă continuăm să ne antrenăm şi să participăm la concursuri grele, atunci, pe lângă simptomele deja cunoscute care persistă şi se înrăutăţesc, pot apare noi semne: diminuarea apetitului, somn superficial şi perturbat, proastă dispoziţie, anxietate, nervozitate şi deci nevroza astenică nu-i departe. Jucătorul de şah poate astfel să fie pradă overdozelor de concentrare şi de surmenaj (memorial sau analitic), a amintirilor obsesionale ale mutărilor ratate sau a evenimentelor resimţite în propriile partide.Iar subrezirea nervilor poate duce la astenie (pierderea de forţă) sau la psiho–astenie (pierderea de forţă vitală cu incidenţă psihică), ceea ce ar putea perturba funcţionarea organelor, să slăbească rezistenţa la boli, să deschidă calea la diverse degenerescenţe premature. Simptomele unei eventuale afecţiuni psihice pot fi: îndepărtarea de realitatea socio–familială, mania grandorii cu căutarea cu orice preţ a onorurilor şi a gloriei, paranoia deseori însoţită de sentimentul persecuţiei şi a ranchiunei. Desigur, nu există un remediu-miracol contra stresului dar trebuie să învăţăm să-i decodăm primele simptome, să îmblânzim pe cel «rău» şi să ne folosim de cel «bun» pentru a face din el o forţă.
Recuperarea post-competiţională trece printr-o manieră de viaţă armoniasă, cu o satisfacţie sufletească şi un echilibru de toate potenţialităţile sale, cu scopul de a linişti şi odihni organismul întreg, restabilind, chiar îmbunătăţind, starea sa de funcţionare. Această recuperare trebuie să se facă într-un mod progresiv şi sistematic, cu mijloace accesibile şi cât mai individualizat posibil.
Acţiunile de recuperare de durată mai lungă implică ieşirea din mediul său obişnuit pentru un cantonament într-o staţiune balneară, cu grija că climatul marin sau altitudinile de +1200 m. ar putea irita un anumit tip de jucători. Există mai multe feluri de cantonamente:
- de pregătire pentru concursurile individuale.
- de reunire a unei echipe pentru tot felul de competiţii.
- de restabilire psiho-fizică şi obţinerea formei sportive.
Iată, de exemplu, câteva repere pentru organizarea unor asemenea cantonamente:
- programul zilnic trebuie să combine un antrenament şahist sumar dar precis cu tot felul de activităţi distractive, jocuri şi exerciţii fizice în cadrul natural al mediului şi a balneo–fizio–hidroterapiei.
- a respecta programul de odihna activă şi cele 9-10 ore de somn nocturn.
- a reechilibra sau reconsidera alimentaţia, ţinând cont de nevoile calorice mai reduse şi de specialităţile gastronomice locale etc.
- la întoarcerea acasă, antrenamentele sau competiţiile nu trebuiesc reluate decât dupà cel puţin 3 zile pentru a permite organismului să se reaclimatizeze.
Din ansamblul de mijloace de recuperare, să vedem care sunt cele mai adecvate pentru restabilirea sistemului nervos, deosebit de afectat în activitate şahistă:
Noi dormim aproape o treime din viaţa noastră, deci merită să-i acordăm toată importanţa, ca aerului, apei şi măncării. Mai ales că, în timpul somnului, se petrec multe lucruri importante. Somnul este actul fiziologic indispensabil pentru repararea şi creşterea corpului, refacerea marii majorităţi a celulelor nervoase din creier, înafara cîtorva care asigură serviciul–minimum pentru respiraţie, circulaţie şi digestie, pentru trierea şi consolidarea a ceea ce am învăţat între timp. Organele pot astfel recupera de eforturile lor din timpul zilei şi să-şi reconstitue rezervele lor de energie, atât pe plan fizic, psihologic şi intelectual.
. Pe de altă parte, a dormi mai puţin de 5 ore pe noapte echivalează cu o sinucidere lentă căci insuficienţa recuperării poate provoca neplăceri cardiace; la copii, aceasta poate genera impulsivitate, lipsă de vigilenţă şi de atenţie iar dorinţa instinctivă de a recupera prin consumarea unor alimente bogate în calorii poate duce la obezitate.
. Desigur, calitatea somnului contează deasemenea. Astfel, somnul nocturn este în general împărţit în tranşe de o oră jumătate-două ore, între care, fără să ne dăm seama, ne trezim câteva secunde.Fiecare tranşă cuprinde, la rândul ei, patru stadii de somn lent: adormirea, somnul uşor (50%), profund şi foarte profund (20-25%), în timpul cărora corpul recuperează, produce anticorpii împotriva infecţiilor şi-şi regenerează pielea + un stadiu de somn paradoxal (20%) când informaţiile sunt triate, stocate şi arhivate în memorie, în timp ce tensiunile sunt evacuate iar emoţiile şi conflictele psihice tratate prin vise şi coşmaruri.
. Totul este în general bine reglat: orologiul intern dă semnalul şi creierul declanşează hormonii somnului – serotonina pentru adormire şi cortisolul pentru trezire. Durata normală a unui somn nocturn este de 7-8 ore, un pic mai mult primăvara cînd organismul este secătuit de vitamine şi săruri minerale. Trebuie remarcat cà 2/3 de insomnii sunt datorate dificultăţilor de a se adormi din cauza grijilor, a excesului de gânduri, a afluxului de idei şi a dominantei şahiste.A dormi prost afectează în special buna dispoziţie, motivaţia, vigilenţa indispensabile la tabla de joc, în timp ce o insomnie bine instalată poate să genereze tulburări importante de anxietate şi depresie chiar de obezitate, diabet şi hipertensiune arterială.
Pentru a ne asigura un somn bun, trebuie:
- luată o masă de seară uşoară : nu prea copioasă sau greu de digerat, evitând excitantele şi cu 2-3 ore înainte de a ne culca.
- preferate activităţile de destindere: lectură, muzică şi o eventuală plimbare scurtă în plin aer.
- pentru pat, este de preferat orientarea Nord-Sud, evitarea materialelor sintetice şi a păturile electrice.
- să ne aerăm bine dormitorul asigurîndu-i o temperatură moderată în jur de 19°
- să ne asigurăm o linişte totală, o atmosferă plăcută, un aer călduţ şi o lumină calmă.
- să încercăm să ne uităm necazurile, să evităm discuţiile şi evenimentele prea emoţionale, să prevedem un anumit timp de decompresiune.
- să ne creiem propriul nostru ritual, de exemplu, să ne dezbrăcăm lent, să luăm un semi-duş, să ne strâmbăm un pic periindu-ne dinţii, să ne pieptănăm pentru a crea un curent electrostatic relaxant, să ne întindem lent corpul càscând etc.
- sà ne culcăm la ore fixe căci, ratând trenul somnului, ar însemna să riscăm asteptarea ciclului următor, să ne plasăm în cea mai confortabilă poziţie şi să evităm somniferele sau substanţele excitante.
- să închidem ferm poarta oricăror gînduri pentru a ne lăsa pradă inconştienţei binefăcătoare.
Este cunoscut că sistemul nostru nervos consumă la un moment dat o mare parte din rezervele sale energetice, suportând la sfârşitul zilei o diminuare a capacităţilor sale de funcţionare. Pe de altă parte, agresiunile civilizaţiei moderne au transformat corpul uman într-un fel de carapace ambulantă şi rigidă. Iată de ce este vital să cunoaştem mijloacele cele mai importante pentru a putea depăşi orice slăbiciune a organismului nostru:
- să evităm, înainte de toate, orice gest de crispare gratuită cum ar fi de exemplu: a-şi strânge maxilarele, a scrîşni din dinţi, a bate toba cu degetele, a lua o figură ameninţătoare, a trânti o uşă, a strânge pumnii etc., ştiind că o discuţie deschisă valorează întotdeauna mai bine decît o enervare.
- să luptăm mereu contra neghinei de gânduri negative şi defetiste, să înlocuim complexele, descurajarea şi anxietatea prin siguranţă, ambiţie şi stăpănirea de sine.
- să nu ne lăsăm depăşiţi de situaţie şi de evenimente: a evita de a fi debordat, a se obişnui de a asuma, a încerca de a rămâne întotdeauna stăpân de sine etc.
- să rămânem suplu de spirit, să ne angajăm faţă de sine să ne ameliorăm mereu şi să facem din cariera noastră o provocare permanentă.
- să recurgem la metoda autosugestiei: de exemplu, aşezat relaxat într-un fotoliu, putem repeta în minte sau să ascultăm înregistrate diverse formule liniştitoare de genul: «mă odihnesc», «muşchii îmi sunt destinşi», « mă liberez de orice tensiune», « sunt complet liniştit(ă)», «tot corpul mi-e decontractat», «sunt bine şi calm», « mă odihnesc şi uit toate problemele mele» etc.
- să integrăm o anumită muzică ca fond sonor în studiul şahist, în exerciţiile de relaxare sau de meditare.
- sà efectuăm exerciţii simple de meditare, făcând întotdeauna atenţie pentru:
- a fi în bună dispoziţie şi degajat de orice preocupări.
- ca dormitorul să fie bine aerisit şi respirând calmul.
- poziţia corpului să fie naturală şi degajată.
- îmbrăcămintea să nu ne incomodeze deloc respiraţia şi circulaţia sanguină.
- mişcările respiratorii să se desfăsoare lent şi domol.
- putem alege una din metodele de relaxare fizică şi spirituală venită din Orient.
- a ne obişnui să respirăm mai bine pentru a compensa lipsa de oxigen contractată în sălile pline de jucători şi spectatori. Pentru aceasta, putem:
– să frecventăm locurile naturale cu ioni negativi: munţi, păduri de conifere, cascade, torente etc.
– să călcăm cu picioarele goale roua matinală, gazonul umed sau pământul abia brâzdat.
– să respirăm la răsăritul soarelui odoarea grăului ce ràsare.
– să îmbrăţişăm arborii groşi cînd energiile sunt în creştere şi centrifuge.
– să efectuăm cure de joasă altitudine (600-1000 m.), combinând oxigenarea şi ionizarea negativă cu factorii climatici, aeroterapia şi odihna activă. Celulele fiind astfel mai bine hrănite, schimburile se vor face normal, mediul interior va fi mai sănătos şi mai bine echilibrat, drenajul deseurilor se va efectua mai usor şi în întregime.
- să utilizăm hidroterapia, cu băi şi duşuri la diverse temperaturi, cu adaosuri chimice sau vegetale.
- să practicăm diferite masaje, asociate cu digitopunctura, întinderi şi manipulări de tip osteopatic.
- sà preferăm odihna activă pentru a ne putea reîncărca bateriile prin activităţi în aer liber: astfel, putem începe cu mici pauze la locul de muncă, în timpul antrenamentului sau între partide, ne putem petrece duminicile sau vacanţele în mijlocul naturii, în aşa fel ca să ne putem complet restabili şi să accumulăm suficiente rezerve energetice pentru etapa următoare.
Instrumentul de bază a jucătorului de şah este desigur creierul său. Intrucât pierdem în fiecare zi cca. o sută de mii de celule nervoase, cu trecerea anilor, creierul poate deveni mai puţin performant. Această îmbătrănire afectează în prioritate memoria şi rezistenţa la munca intelectuală. Pentru a limita degradarea, trebuie să încercăm să ne întreţinem creierul:
- înainte de toate, trebuie să facem să lucreze mereu meningele noastre, fără însă a le încărca de informaţii lipsite de sens.
- apoi, de a-i asigura creierului aportul energetic necesar pa care-l ia din 20% de alimente (din care extrem de important este zahărul lent din cerealele complete) şi alte 20% din oxigenul absorbit cu ajutorul globulelor roşii.
- trebuie deasemenea să-l odihnim în permanenţă pentru că memoria se consolidează în timpul somnului.
- în fine, trebuiesc evitaţi toţi factorii destructori: stresul şi surmenajul care produc un exces de glucocorticoide (duşmanul hipocampului), deasemenea tabacul, alcolul şi antidepresoarele care pot provoca amnezii.
Cu toate acestea, cercetările ştiinţifice asupra şahului sunt încă insuficiente şi nenumărate probleme rămân încă a fi studiate şi clarificate, ca de exemplu:
- modificările fiziologice pe care ar putea eventual antrena o partidă sau o competiţie de şah
- eventualele contraindicaţii în practica jocului de şah.
- alimentaţia specifică a jucătorului de şah.
- urmărirea medicală a jucătorilor de performantă.
- pregătirea fizică cea mai adaptată jucătorilor de şah.
- măsurile preventive contra eventualelor forme de dopaj specific etc.
Pănă atunci, o informare corectă în domeniul prevenţiei, o anumită cunoaştere de ansamblu a mecanismelor biologice, o atentă supraveghere a propriei bunăstări, alegerea celui mai bun echilibru nutriţional posibil, practica unui minimum de exerciţiu fizic, întărirea organismului prin factori naturali etc. pot să ne permită să ne întreţinem forma fizică şi mentală. Si, dacă-i necesar, să sesizăm orice anomalie pentru a putea ajuta organismul să se redreseze şi să recapete forţe, în aşteptarea noilor bătălii pe tabla de şah.
0 Comentarii