Diana Saizu – Copilarie dedicata sahului

Foarte tânãra Diana Saizu reprezintã, pentru practicantii sahului, o mare sperantã. Nãscutã la 29 aprilie 1997, la Iasi, aceasta a început sã deprindã tainele sportului mintii încã de pe când era la grãdinitã. Avea doar 5 ani. Cel care i-a insuflat marea pasiune a fost bunicul, Gheorghe Cãseriu, nimeni altul decât vicepresedintele clubului „Alone TigerVaslui.

chessgirl

“Am început sã joc sah cu bunicul. El m-a determinat sã vin la sah. De la 6 ani sunt legitimatã la clubul “Alone Tiger”. Pe la 8 ani am cucerit prima medalie”, ne spune cea care pânã acum a strâns cel putin 30 de trofee, reprezentate de medaliile si cupele cucerite la diferitele competitii la care a participat. Cea mai valoroasã dintre toate medaliile o reprezintã cea obtinutã zilele trecute cu echipa de 16 ani în cadrul Nationalelor desfãsurate la Iasi. Diana îsi propune sã ajungã o mare sahistã. Ea doreste sã-i calce pe urme Elisabetei Polihroniade, o fostã mare sportivã.

Este o foarte bunã elevã

JuniorChessLogo_Gloss

În general tinerii paracticanti ai sahului învatã foarte bine. Diana Saizu nu face exceptie de la regulã. Dintre materiile îndrãgite enumerãm matematica, româna dar si sportul. De fapt ei îi plac maoritatea sporturilor. Printre altele, la clubul “Alone Tiger” practicã si JiuJitsu. Printre pasiuni putem enumera literatura, muzica dar si cresterea papagalilor. Ea îndrãgeste foarte mult animalele si pãsãrile. Nu putem omite dintre pasiuni calculatorul deoarece Diana îsi rezervã una-douã sau chiar trei ore zilnic pentru pregãtirea în sportul pe care îl practicã.

Vrea sã urmeze o facultate de sport

Desi foarte tânãra, sahista stie bine ce are de fãcut în viitor. “Îmi propun sã urmez un liceu sportiv. Mai mult, îmi doresc sã absolv o facultate de educatie fizicã. Bunicul sãu, cel care i-a cãlãuzit pasii, ne-a declarat: “Diana stie ce are de fãcut. Eu doar am ajutat-o sã urmeze ceea ce i-a plãcut. Jucam sah în casã, m-a vãzut, i-a plãcut si mi-a spus cã vrea sã o duc la sah. Asta am si fãcut. Mã bucur cã îi place atât de mult acest sport si mai ales mã bucur cã are rezultate dintre cele mai bune. Primele notiuni eu i le-am predat sI pot mãrturisi cã sunt mândru pentru acest lucru. Sunt foarte multumit de rezultatele înregistrate pânã acum. Sper sã continue la fel. Intentionez sã înfiintez cât de curând un club de sah iar când Diana va împlini 18 ani îi vor preda frâiele”, a mentionat Gheorghe Cãseriu. Despre Diana Saizu ne-a vorbit la superlativ si Constantin Grosu, presedintele Asociatiei Judetene de Sah Vaslui:

“Asociatia pe care am onoarea sã o conduc sustine si monitorizeazã performantele sportivilor si în mod direct participãrile Dianei la diferitele competitii aflate sub patronajul Federatiei Române de Sah. Aceste întreceri o pot propulsa în elita sahului juvenil din tara noastrã. Prin comportamentul sãu si performantele avute pânã acum constitue un model de urmat pentru ceilalti tineri practicanti ai sahului. Îi urez succes la competitiile care vor urma”.

(Scris de Dorelian David  la www.monitoruldevaslui.ro)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.