Tentativa de record mondial pentru participanti la un simultan

O tentativa de doborare a recordului mondial pentru numarul de participanti prezenti la un simultan va avea loc la Teheran!    

Dupa ce MM Ulf Anderson a jucat cu 310 oponenti in 1996, Andrew Martin a jucat cu 321 in 2004. Recordul sau a fost batut in 2005 de Susan Polgar (326 adversari). Recordul actual este de 360 oponenti, stabilit in cursul acestui an de Kiril Georgiev. Acum MM iranian Morteza Mahjoob, in varsta de 29 de ani, incearca sa-si treaca numele in Guinness Book, joia aceasta, jucand impotriva a 500 de adversari.

Incercare de doborare a recordului mondial pentru sah simultan Guinness

In 1996 MM suedez Ulf Anderson a stabilit un record Guinness World Record jucand intr-un simultan impotriva a 310 oponenti. Acest record a fost doborat in 2004 de catre MI britanic Andrew Martin, autorul a multe dintre dintre DVD-urile Chessbase de prezentare a deschiderilor. Martin a jucat impotriva a 321 oponenti, cu un rezultat de 294 victorii, 26 egaluri si o infrangere, cu un procentaj de castiguri de 95.64%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 IM Andrew Martin, doboratorul recordului mondial si realizatorul DVD-urilor Chessbase

 In august 2005 MM Susan Polgar a jucat simultan impotriva a 326 de jucatori la Gardens Mall in Palm Beach Gardens, Florida. Ea a strabatut 9.1 mile, in pantofi de sport de inalta tehnologie, si a baut suc de portocale. Susan a scos un rezultat de 99.03%. Dupa ce a doborat recordul Guinness Book de participanti la un simultan, Susan Polgar a mai doborat unul, cum este cel de 1131 partide consecutive jucate intr-o sesiune.

Record mondial in Gardens Mall: MM Susan Polgar jucand impotriva a 326 oponenti

  

Anul acesta, in luna februarie, MM bulgar Kiril Georgiev a jucat intr-un simultan impotriva a 360 oponenti. Pentru fiecare mutare MM bulgar a trebuit sa mearga o jumatate de kilometru, si dupa 6 ore de joc facuse doar opt mutari. Dupa 14 ore totul se terminase, iar el realizase un procent de 88% cu 284 de victorii, 70 remize si 6 infrangeri. Recordul Guinness pentru participanti la un simultan fusese doborat!

MM Kiril Georgiev antrenandu-se pentru incercarea de record din 2009


Acum iranianul MM Morteza Mahjoob, 29 de ani, planuieste sa zdrobeasca toate recordurile anterioare cu un simultan impotriva a 500 de jucatori. El a inceput antrenamentul fizic luna trecuta, fiind constient ca va avea de mers aproximativ 40 de kilometri si va trebui sa ramana treaz 24 de ore in timpul incercarii de record mondial.

Urmatoarea incercare de record mondial ii va apartine iranianului MM Morteza Mahjoob

Numele incercarii de record mondiale este de Rokh-dar-rokh 500 (Turn vs. Turn 500), si va avea loc la Teheran, la Complexul Sportiv Enghelab, joi 13 august 2009, sub supervizarea Federatiei de Sah Iraniene si a FIDE. Televiziunea Iraniana va acoperi evenimentul. 200 jucatori profesionisti de sah, 280 de entuziasti ai sahului, si 20 de actori de film si sportivi vor fi prezenti in complexul sportiv la ora 9 a.m. pentru a incerca sa castige contra MM Mahjoob. El trebuie sa castige in 80% din jocuri pentru a stabili un nou record mondial Guinness. Guinness va analiza cu atentie toate detaliile incercarii de record mondial.


Actualul campion iranian Mahjoob are un ELO FIDE de 2503

De 12 ani, Morteza Mahjoob Zardast, acum in varsta de 29 de ani, face parte din echipa nationala de sah a Iranului. El si-a inceput cariera profesionista ca jucator de sah pe cand avea 13 ani, si a devenit campion national de tineret al Iranului in 1994, apoi campion scolar in anul urmator. In 2000, pe cand avea doar 20 de ani, l-a batut pe MM Anatoly Karpov intr-un simultan pe care acesta l-a sustinut contra echipei nationale a Iranului.


Mahjoob are acum 29 de ani, si este profesionist de la varsta de 13 ani

Mahjoob este actualul campion de sah al Iranului, si a castigat titlul pentru a doua oara. El a jucat si in Campionatul de sah al Asiei din Liban, unde a catigat 3 medalii de aur: la individual, pe echipe si la categoria cel mai bun jucator. El este un membru al clubului de sah FajrShams Atieh, alaturi de alti campioni de sah iranieni.


Morteza Mahjoob cu sotia si fiica sa, Artemis, la ceremonia de
inchidere a Campionatului Iranului in 2008

Traducerea unui articol de pe www.chessbase.com

 

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.