Vi s-a intamplat vreodata sa aveti vise legate de sah? Sunt sigur ca da, daca aveti ca hobby/preocupare sahul este normal sa va apara in vis. O mare parte din visele mele legate de sah sunt ‘vise juste’ , ma visez castigand partide importante care in realitate au fost ratari incredibile.
Un vis de care sunt mandru l-am avut acum cativa ani, cand m-am visat facand parte, la ultima masa, din urmatorul Dream-Team(o echipa de vis aparuta in vis!): Botvinnik, Petrosian, Tal. Visul era mult mai complex, dupa incheierea meciurilor ‘echipa’ mergea in diverse cafenele pentru analiza partidelor, unde primeam sfaturi si incurajari de la ‘colegii’ mei de echipa!
M-am laudat mereu cu acest vis, nu-i de ici de colea sa ai colegi de echipa 3 Campioni Mondiali (si inca dintre cei mai semnificativi), ca si cum prezenta mea in acest vis alaturi de cei trei ar corespunde vreunui merit!
Iata un superb articol legat de aceasta tema, scris acum cateva luni de Hans Ree.
” A visa ca joci şah denotă stagnare de afaceri, o companie plictisitoare săraci şi sănătate subreda. ”
Acest lucru l-am găsit pe un site dedicat interpretarii viselor. Eu nu cred in aceasta. Nu există nici un dicţionar de simboluri ale viselor care sa poata explica visele fiecarui om. Visele sunt întotdeauna personale şi singura persoana care poate interpreta cel puţin vag un vis este visătorul însuşi.
Dar chiar dacă nu crezi în voodoo, nu te poti abtine sa nu-l iei in serios pe jumatate pentru un moment. Ca şi atunci când citesc un horoscop – o Fecioara nu nu crede in astrologie – şi împotriva tuturor convingerilor mele încăpăţânate încă ma întreb dacă această întâlnire norocoasă care îmi va schimba viaţa mea – macar până la numărul următor al revistei – se va întâmpla cu adevărat.
Aşa că m-am intrebat pe scurt, dacă ar putea fi un semn rău că am avut două vise cu şah recent. Obisnuiam sa am vise dese in legatura cu sahul, dar acum nu se mai intampla. Dar, apoi, au existat două vise cu şah, la scurt timp unul după altul.
Am visat că am avut de ţinut o conferinţă la Moscova cu privire la istoria meciurilor pentru titlul mondial. Am fost nervos, pentru că ma aşteptam la o audienta mai versata, dar pana la urma a iesit bine.
Aş putea spune jucatorilor de sah din Moscova două lucruri pe care ei nu le ştiu. Unul a fost faptul că Tigran Petrosian s-a pregătit pentru meciul împotriva lui Mikhail Botvinnik din 1963, când Petrosian a devenit Campion Mondial, jucand numeroase blitzuri in cafeneaua sahului Odessa din Moscova.
Celalalt fapt interesant pe care l-am descoperit pentru jucatorii de sah din Moscova a fost faptul că în toate meciurile pentru Campionatul Mondial jucatorul mai slab l-a invins pe cel mai gras.
După trezire, împotriva judecatii mele sobre inca m-am intrebat daca exista vreun sambure de adevar in visul meu, aşa că am făcut o căutare pe Google cu Café Odessa în Moscova. Există cu adevarat? Singurul lucru pe care l-am găsit a fost o cafenea Moscova in Odessa. Aceasta este descrisa ca un Rock Cafe iar sahul nu a fost menţionat. Dar dacă voi avea vreodata placerea de a vizita Odesa, un frumos oras cu o istorie bogata, cu siguranţă voi verifica Café Moscova pentru a vedea dacă există este vreo o legătură cu Petrosian, pentru a reabilita visul meu.
Şi cum rămâne cu victoria omului mai subtire impotriva omului gras? Există cu siguranta ceva adevar. Din excelenta carte “De la Londra la Elista”, de Evgeny Bareev şi Ilya Levitov, aflăm că secondantii lui Vladimir Kramnik au castigat incredere cand, in anul 2000, inaintea meciului cu Kasparov, Kramnik a pierdut in greutate.
Un semn de iminenta victorie, au crezut, şi au dovedit ca a fost corect.
Dar aceasta nu este o lege batuta in cuie. Un exemplu contrar este primul meci pentru Campionatul Mondial în 1886 dintre Steinitz şi Zukertort, unde dolofanul Steinitz l-a infrant convingator pe subtirelul Zukertort.
Zukertort – Steinitz, 1886
Cu toate acestea am studiat inregistrarile video ale conferintelor de presa sustinute de Anand si Kramnik ca sa vad daca visul meu mi-a oferit o informatie privilegiata in legatura cu cel care va castiga meciul.
Cine a fost cel mai gras, cel menit sa piarda meciul? Nici unul dintre cei doi nu poate fi numit ‘gras’, dar mi s-a parut ca trupul lui Anand este un pic mai rotund. Totusi, Anand a castigat.
Un pic dupa aceasta am visat ca am fost unul dintre adversarii unui maestru care dadea un simultan. In visul meu stiam ca eram eu insumi un mare maestru, asa ca ar trebui sa-l inving cu usurinta. Totusi, pozitia de pe tabla imi era complet nefamiliara. Nu imi aminteam sa fi jucat in acel mod. Ce se intamplase? Aparent multe mutari au fost jucate fara ca eu sa fiu constient de ele.
M-am uitat la fisa mea de mutari. Mutarile erau acolo si scrisul de mana imi era familiar, era cel al lui Tim Krabbe. Preluase controlul pentru o vreme? I-am atras atentia simultanistului ca nu imi aminteam sa fac acele mutari care mi-au stricat pozitia. Simultanistul s-a dovedit a fi maestrul indian Manuel Aaron. El mi-a zambit amabil si mi-a spus ca este un semn rau faptul ca la varsta mea destul de tanara nu sunt in stare sa-mi amintesc mutarile pe care tocmai le facusem. El insusi este nascut in 1930 si nu a avut nici o problema in a-si aminti mutarile unei partide de sah.
Desigur am verificat aceasta de asemenea dupa ce m-am trezit. Visul meu s-a dovedit a nu fi prea departe de realitate. Manuel Aaron s-a nascut in 1935, si conform Wikipedia este inca in forma buna.
Dar de ce a aparut el in visul meu? Am jucat impotriva lui odata, in orasul indian Bangalore in 1991, si nu prea m-am mai gandit la el de atunci. Nu sunt interesat in intrpretarea viselor. Precum majoritatea oamenilor simt ca visele pot uneori sa-ti spuna lucrurui despre tine pe care nu le cunosti in mod constient, dar ce sunt acestea ei nu pot formula. Daca ar putea, ei nu ar fi subconstienti in primul rand. Cartile de vise, freudiane sau nu, nu ajuta.
Interpretarea viselor este infructuoasa, dar mi-ar placea sa incerc sa gasesc o geneza a viselor mele. De ce Manuel Aaron?
Cred ca este o legatura cu partida sa impotiva lui Max Euwe de la Olimpiada de la Leipzig din 1960. India era departe de puterea sahista de azi si Aaron era complet necunoscut noua la acel moment. Aveam 15 ani atunci cand am citit despre acea partida in ziare si am fost socat de faptul ca eroul nostru olandezul Euwe a fost invins de catre un necunocut Indian. Euwe insusi a fost scocat de asemenea, deoarece a continuat sa joace chiar daca avea un turn mai putin.
Aproape jumatate de secol mai tarziu Amuel Aaron a aparut in visul meu, invingandu-ma intr-un simultan. Cumva in toti acesti an el a fost prezent undeva in subconstientul mintii mele, ca un dezastru al sahului olandez.
(traducere dupa siteul Chess Cafe, articol “CAFÉ ODESSA” de Hans Ree)
0 Comentarii