Smislov s-a apucat de studii! (I)

Analiza finala cu “unchiul Vasia”(I)

Aceasta pozitie are o istorie frumoasa si este un studiu de final compus de Smislov in anul 2004 ! Aceasta lupta ce pare inegala, are deja elemente care incep san e faca sa preferam piesele albe. Turnul din h8 este prizonier 1000 de ani si poate ca in final vom vedea ca este o piesa de care se va tine cont, nu care va fi activa iarimportanta va fi numai de contabilizare. Asaar saincepem sa mergem pe urmele marelui Vasili Smislov. Comentatorii acestui studiu, care a participat la un concurs de acest gen au acordat premiul special acestui studiu cu urmatoarea remarca : »O mare realizare pentru cel de-al saptelea campion mondial de sah ». Daca va mai spun ca Smislov avea in anul2004, 83 de ani, va dati seama ca Smislov are elan creator octogenar

Diagrama 1

Prima mutare are o importanta mare deoarece amandoi caii ajung pe d5. 1.Ccd5! In nici un caz celalalt cal chiar daca ni se pare mai lipsit de pericole.Sa incercam sa fim mai prudenti si sa ne ferim de sahurile damei negre. Asadar 1.Ced5 ? De5, (tine pe legatura calul din c3) 2. Cb4 ( o mutare ce necesita intelegerea profunda a pozitiei. Calul din b4 ameninta sa vina pe c6 de unde controleaza toate campurile de pe care dama poate apara campul f6(d8,e7,e5,d4) si ameninta si mat la e7 ! Si totusi in aceasta varianta negrul respira si ameninta sa egaleze. 2. Cb4 Dxf5 3. Cc6 (calul ajunge la c6 si…) De5 !( in nici un caz ne ferim sa nu ne captureze regina 3…De6 ?? urmeaza 4.Cd5 !! Si amandoi caii sunt in priza insa matul nu mai poate fi evitat. O colaborare care merita o diagrama si studiul abia a inceput !

Diagrama 2

 

3….De5 4. Cxe5 fxe5 Asadar negrul da materialul inapoi ca sa incerce sa joace un final cal+nebun contra turn si 3 pioni. De aceea a capturat el la f5 J ! Asta in varianta aceasta ! 4. Ng5Rg7 ameninta sa ocupe campul f6 sa inchida turnul pe veci !5.Cd5 innoieste amenintarea controland inca o data campul f6 cu atac si asupra pionul lui din c7 5…Tf86.Nf6+ Rh6(in nici un caz la g8 !) c5 7.h4 g5 ! si negrul are mai multe sanse de castig aici albele jucand pentru egalare !

Incercam prima mutare care se pare ca are multe pericole, intre care un sah de dama la e5. Dar fara riscuri nu putem sa castigam o partida, iar daca da sah ? Nu mai avem calul legat si putem sa facem si noi amenintari catre tabara neagra !

1.Ccd5! De5+de asta ne temeam?! Aha, pentru asta trebuia sa mutam calul din c3 J !Mai invatam cate ceva . 2.c3 ! c6 am rezolvat si aparea regelui, acum putem pleca la atac ! Insa calul din d5 este atacat. 3.Cg4 !! Castiga fortat regina neagra cu aceeasi 2 cai in priza necesita o diagrama noua !

Diagrama 3

 

Acolo insa era mat imparabil aici pierde numai dama si greul abia incepe… 3…cxd5 4. Cxe5 fxe5 5. f6 ! o mutare foarte importanta ce stagneaza intreg flancul negru un timp !Avem ultima diagrama cu intrarea in final.

Diagrama 4

Deseara vom analiza si restul acestui studiu cu adevarat captivant ! Ne vedemdesearala partea finala a acestui studiu de exceptie creat de unul din marii campioni ai lumii in viata! Pana atunci, sa aveti pofta de viata si de sah!

1 Comentariu

  • Dorupop

    Foarte interesant studiul, mai ales ca este scris de unul din preferatii mei in tinerete, Smislov. Multumesc pentru ocazia de a-l vede la lucru acia.nu stiam ca mai traieste sauInsa se pare ca este longeviv. Imi pare bine ca mai avemunde citi despre sah, acu cand lumea asta nu se mai gandeste decat la bani. Cred ca totusi munciti prea multt la articole si nu aveti un program pe site sa va citeasca partidele. cred ca ar fi mult mai usor pentru dumneavoastra si bine si pentru cei ce intra. Oricum ma bucur de orice articol si stire de sah de pe internet. SPer sa am timp sa citesc ce scrieti de sah pe aici 🙂 si aveti articole care imi amintesc de Bob Marrin si de comentariile lui. Ma aveti de client aici ,sper sa nu ne lasati prea mult sa asteptam! Doru Pop

    iunie 28, 2008 - 1:13 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.