Sa studiem vechii maestri

eu102

Shereshevsky, intr-una din cartile sale, “The Soviet Chess Conveyor”,  sfatuieste pe cei care studiaza sahul sa studieze clasicii. Acest sfat este unul la care subscriu din inima.

reti5

In cartea sa “Masters of the Chess Board” Richard Reti a scris despre multi jucatori clasici si preclasici

Doar ca, din moment cel el recomanda foarte putini jucatori dinainte de Botvinnik este momentul sa intervin.

In primul rand, nu ma indoiesc de abilitatile lui Shereshevsky ca antrenor, nici de sinceritatea lui cand face aceste recomandari. Ma indoiesc de premiza nespusa din spatele acestor recomandari, si anume ca partidele lipsite de tehnica din prezent sunt nefolositoare pentru a fi studiate.

Partidele lui Rudolf Spielmann, Harry Nelson Pillsbury, Charousek, ne pot invata foarte multe despre cum trebuie condus un atac, despre cum sa jucam intreprinzator, si despre combinatii ce implica sacrificii. In ultimul secol nu s-a schimbat teoria privind aceste procedee. Si daca adversarul acestor jucatori nu este intotdeauna de top, ei bine, pentru asta este partenerul de silicon, calculatorul.

Si mai important, majoritatea celor care studiaza aceste elemente nu vor intalni adversari de top in acest moment. Si  intre timp ei vor acumula idei pe care le vor putea folosi pe masura ce progreseaza.

Un alt motiv bun pentru a studia clasicii este ca in partidele lor, spre deosebire de ce se joaca azi, nu existau dueluri teoretice timp de multe mutari. De fapt, in majoritatea partidelor din prima parte a secolului 20, se trece repede peste deschidere. Adevarata lupta se da in jocul de mijloc, pe cand azi pregatirea teoretica este de multe ori decisiva.

In partidele din ziua de azi, cei doi mari maestrii pe care-i vedem infruntandu-se regurgiteaza analiza de acasa timp de 20 de mutari, se hotarasc ca nu au obtinut avantajul pe care si l-au dorit si isi strang mainile cazand de acord asupra remizei. In partidele vechi se iese imediat din deschidere si lupta incepe imediat, si se lupta din greu (aruncati o privire peste aproape orice partida Rubinstein – Spielmann pentru un exemplu de acest tip). Si lupta dureaza mult timp. (Tehnica nefiind atat de bine pusa la punct precum azi, veti putea vedea adesea exemple despre cum se converteste un anumit avantaj in victorie, in loc sa vedem precum azi ca un jucator cedeaza tocmai cand eram curiosi   sa vedem cum va converti celalalt avantajul.)

0486206173.01._SX140_SY225_SCLZZZZZZZ_

“Rubinstein’s chess masterpieces- 100 selected games” este o carte clasica despre un clasic

De asemenea, in aceste partide, puteti vedea o atitudine diferita. Acesti jucatori incercau sa castige. Spre deosebire de azi,  unde o abordare raspandita este jocul  cu remiza la indemana, ei isi asumau riscuri calculate (cel mai adesea sub forma atacurilor lansate prin intuitie, fara un calcul complet). Si in aceste partide puteti vedea victorii, dar la fel de important, veti vedea cum pot esua atacurile. Ambele tipuri de exemple negative si pozitive va asteapta acolo in trecut.

Inca odata vorbind de jucatori de open, de cate ori ati vazut o mutare de-a adversarului de care erati siguri ca e o greseala, dar nu ati fost in stare sa-l pedepsiti cum trebuie? Din nou in partide de acum peste 50 de ani, veti vedea acel tip de greseli si cum sunt ele pedepsite.

Sahul de acum mai bine de 50 de ani era mult mai variat decat azi. Vedeti partidele lui Frank Marshall, spre exemplu, nu pentru a gasi exemple perfecte de sah strategic, dar pentru a va expune mintea la o mare varietate de idei tactice si tehnici de atac. Priviti-le, incercati-le . Unele va vor placea, altele vi se vor parea naturale. Altele vi se vor parea slabe si incorecte.

Asta este ideea; aveti nevoie sa recunoasteti aceste idei cand apar in partidele dumneavoastra. Daca ati vazut deja un motiv particular, cand un adversar il incearca pe dumneavoastra.nu este nevoie sa intri in panica, nu e nevoie de reflexie adanca; veti recunoaste motivul si va veti descurca. Si cand apare un motiv cand sunteti la mutare, veti putea sa folositi ideea sau sa renuntati la ea, deoarece ati intalnit-o inainte, intr-o partida de-a lui Rubinstein.

Cum sa stie cineva ca nu trebuie sa se teama de intunerc, pana cand nu a studiat intunericul suficient de mult? Ideile sunt acolo, in partide. Va asteapta. Puneti-va mintea la contributie, alegeti cateva si incercati-le.

Va rog, nu-mi multumiti. Daca veti savura Pillsbury si Charousek pentru prima data, eu sunt cel care va va invidia.

(SURSA: THE CHESSMILL-STUDYING THE OLD MASTERS)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.