Povestea este scrisa de catre fosta campioana mondiala Xie Jun
Planul în 4 pași al Chinei de a domina șahul mondial a fost să cucerească:
Campionatul mondial de simplu feminin, 1991
Campionatul mondial pe echipe feminin, 1998
Campionatul Mondial pe echipe masculin 2014
Campionatul Mondial individual masculin 2023?
După 21 de ani în care Marea Britanie a dominat Campionatul Mondial de șah feminin (1927-1950) și 41 de ani de dominație a Rusiei (1950-1991), China a avut 6 din ultimii 10 campioni mondiali în 20 din ultimii 30 de ani (1991-1991). 2021).
„Am început să joc Xiangqi (șah chinezesc) cu adulți pe străzile din Beijing când aveam 6 ani. Încetul cu încetul, nu am mai găsit adversari în cartier. Curând a apărut o fată în Jiuxianqiao, Beijing, pe care nimeni nu a putut-o învinge. Vestea s-a răspândit cu aripi în toată China.”
„La început nu am fost foarte dispusa să învăț șah. Nivelul meu Xiangqi a fost cu mult înaintea colegilor mei. Pentru a trece la șah occidental a trebuit să o iau de la zero. Sunt două sporturi intelectuale care nu au nicio legătură unul cu celălalt”.
Guvernul chinez a adoptat un decret rezervat pentru a dedica eforturi substanțiale pentru a pregăti sportivii de elită în șahul occidental. În 1991, Xie Jun a câștigat campionatul mondial de șah feminin. A fost campioană mondială din 1991 până în 1996 și din 1999 până în 2001.
Realizările lui Xie Jun au promovat dezvoltarea șahului în China. Când Xie Jun a câștigat campionatul mondial în 1991, populația Chinei de jucători de șah era de numai 30.000; în prezent depășește 10 milioane și continuă să crească.
Jun a jucat sute de jocuri de antrenament împotriva jucătorilor de sex masculin.
Meciul pentru titlu a avut loc în Filipine. Concursul a fost violent, Maia Chiburdanidze a luat inițiativa, clasându-se 4 la 3, dar Xie a obținut în sfârșit victoria în meci cu scorul de 8.5:6.5.
La Monaco, în 1993, cu un scor copleșitor de 8,5:2,5, Xie a depășit provocarea eroinei georgiane Yoshieliani și și-a apărat cu ușurință titlul. Având în vedere realizările, FIDE i-a acordat titlul de Mare Maestru Internațional la categoria masculină
Pe 20 februarie 1996, la Jaén – Spania, Xie Jun a pierdut în fața maghiarei Susan Polgar cu 2 victorii, 5 egaluri și 6 înfrângeri și nu a reușit să-și apere titlul. Ea a pierdut această bătălie, dar asta nu a învins-o, știa că se va întoarce. La scurt timp după ce a recăpătat campionatul mondial
În 1998, 2000 și 2004, Xien Jun a câștigat prima medalie de aur pe tablă și campionatul mondial feminin pe echipe împreună cu coechipierii ei chinezi în competiția olimpica de șah.
Ea a absolvit studii universitare de licență în limba engleză, master în educație fizică și studii doctorale în psihologie la Universitatea Normală din Beijing și a finalizat cercetări postdoctorale în educație în 2007. Reputația „Dr. Chess Queen”.
„Viața unui jucător de șah este alcătuită din câștigarea și pierderea jocurilor de șah una după alta, chiar și cei mai echilibrați oameni vor avea emoții care fluctuează cu jocurile de șah… Misterul acestei bătrâne și tinere „gimnastică a înțelepciunii” este plăcerea obișnuită” .
„Experiența din sporturile de competiție îmi spune că indiferent de ce nivel de campion ajunge o persoană într-un anumit domeniu, avantajul este temporar. Doar efortul din prezent permite menținerea calității și a sensului vieții”.
Xie Jun a părăsit șahul competițional în 2006. În prezent, conduce un centru de mare maestru în Beijing și lucrează la Ministerul chinez al Sportului ca vicepreședinte al Institutului Capital de Educație Fizică și profesor cu jumătate de normă la Universitatea Normală din Beijing.
La Congresul Federației Internaționale de Șah FIDE din 2022, desfășurat la Chennai, India, de patru ori campioana mondială a femeilor chineze la șah, Xie Jun, a fost aleasă vicepreședinte FIDE, aducând China în conducerea mondială a șahului.
0 Comentarii