Preluare de pe http://dteodorescu.blogspot.ro/
Articolul original il puteti vedea aici
Ieşeanca Miruna-Daria Lehaci, campioană mondială în şahul şcolar!
Festivitatea de premiere si singura medalie de aur a Mirunei Lehaci; Foto: http://dteodorescu.blogspot.ro
La Campionatele Mondiale Şcolare de Şah de la Palatul Culturii din Iaşi (România), duminică, pe 30 aprilie 2017, s-a tras cortina, după runda cu numărul 9. A fost un maraton al şahului mondial, la care au participat 576 de jucători din 40 ţări, dar s-a concurat şi sub egida FIDE. România a cucerit 6 medalii la şah clasic, dintre care 1 de aur, 1 de argint şi alte 4 de bronz.
Campioană mondială la categoria “Fete – 13 ani” a devenit Miruna-Daria Lehaci (CS Politehnica Iaşi; antrenori: Vasile Manole, Vladimir Danilov, Vlad Ungureanu). O medalie de argint, la “Open 11 ani – băieţi” a cucerit Robert-Ionuţ Creangă (CS Universitar de Şah Bucureşti).
Cele 4 medalii de bronz au revenit jucătorilor: Teodor-Cosmin Nedelcu (Clubul de Şah Orizont 64 Brăila) – la Open 11 ani; Mihnea-Ionuţ Ognean (CSŞ Tg. Mureş) – la Open 13 ani; George Stoleriu (CS Politehnica Iaşi) – la Open 15 ani; Mălina-Andreea Aciu (CSM Focşani 2007) – la Open 15 ani.
La Open 9 ani băieţi, medalia de aur a revenit lui Azjargal Erdenebat (Mongolia), cu 7,5 puncte. Pe locul 68 în lume s-a clasat Gabriel-Iosif Teodorescu (CS Politehnica Iaşi), cu 3,5 puncte, care este legitimat la clubul ieşean de numai o lună şi a fost debutant. La finalul competiţiei, luând totul de la “zero”, Gabi Teodorescu a acumulat şi 890 puncte Rating, a primit o frumoasă diplomă de participare şi un tricou alb, cu însemnele competiţiei. La începutul Campionatelor Mondiale, ieşeanul Gabriel Iosif Teodorescu era socotit favoritul nr. 86, dar el a terminat turneul pe locul 68, deci a făcut în final un salt calitativ în clasamentul mondial la 9 ani, deşi el are doar 8 ani, de 18 locuri!
Duminică, în ultima rundă a competiţiei, printre vizitatori s-a aflat şi dl. Constantin Căliman, team-manager la CS Dinamo Bucureşti, cu care am purtat o mică discuţie de teme… handbalistice, cu referiri la sezonul viitor, atunci când clubul din Ştefan cel Mare vrea să aibă o echipă de top în competiţia feminină, care să rivalizeze cu CSM Bucureşti.
* Dorinţa preşedintelui Sorin Iacoban a fost îndeplinită!
Înainte de a debuta partidele rundei cu nr. 9, preşedintele FR Şah, Sorin Iacoban, ne-a spus că la Festivitatea de Premiere de duminică seara, de la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, ar dori nespus să se cânte imnul României, pentru un campion mondial din ţara noastră. La finalul competiţiei, ieşeanca Miruna Lehaci i-a îndeplinit dorinţa!
“Toată lumea a lăudat organizarea acestei competiţii şi locaţia în care s-a desfăşurat! De 20 ani nu s-a mai jucat într-o asemenea frumoasă locaţie, un Palat al Culturii, care este unul dintre simbolurile municipiului Iaşi. Am mai avut acum şi un record de participare, cu 576 de concurenţi, la această ediţie cu numărul 13. Plus a fost cea mai valoroasă ediţie din punct de vedere calitativ. Mă bucur că românii vor fi şi ei pe podium şi printre ei vor fi şi ieşeni. Dacă Miruna Lehaci, de la CS Politehnica Iaşi, câştigă în această ultimă rundă, are şansa să devină campioană mondială şi la festivitatea de premiere să se cânte pentru ea Imnul României. Îmi doresc mult acest lucru!”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Române de Şah Sorin Iacoban, care a mai adăugat: “Mi-am depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea Federaţiei Române de Şah, la alegerile din septembrie. Doresc în acest fel să-mi continui proiectele începute în şahul românesc. Vă mai informez că FR Şah a depus o ofertă la FIDE, ca în 2019, Campionatul Mondial de Şah pentru Amatori să aibă loc tot la Iaşi, după ce Iaşul a mai organizat în 2013 competiţia. De asemenea, îmi doresc să avem şi un ieşean la FIDE şi aici mă gândesc la Vlad Ungureanu, pentru Comisia Şah în Şcoală, de la nivel internaţional”.
* Campionii mondiali de la Iaşi, la şah clasic
Campionatele Mondiale de Şah Şcolar de la Iaşi s-au desfăşurat pe parcursul a 9 runde şi s-au disputat în sistem elveţian. Au fost şase categorii de participare la băieţi şi alte şase la fete, de la “Under 7 ani” la “Under 17 ani”, la proba oficială şah clasic.
Campionii mondiali şcolari de la Palatul Culturii din Iaşi au fost următorii tineri şi talentaţi şahişti:
MASCULIN:
– U 7: Begmuratov Khumoyun (Uzbekistan; ELO 1577, CM);
– U 9: Azjargal Erdenebat (Mongolia, ELO 1452, CM);
– U 11: Ozturk Efe Hakan (Turcia, ELO 1825);
– U 13: Tanriverdi Enes (Turcia, ELO 2122);
– U 15: Yakubboev Nodirbek (Uzbekistan, ELO 2427);
– U 17: Macovei Andrei (Republica Moldova, ELO 2329, FM)
FEMININ:
– U 7: Tselmuun Dorjsuren (Mongolia);
– U 9: Khamdamova Afruza (Uzbekistan, ELO 1449, WCM);
– U 11: Munkhzul Davaakhuu (Mongolia, ELO 1722, WCM);
– U 13: Lehaci Miruna-Daria (România, ELO 1893);
– U 15: Serikbay Assel (Kazahkstan, ELO 2110, WFM);
– U 17: Mirza Diana (Irlanda, ELO 1895, WCM).
* Ieşeanca Ema Obadă, campioană mondială în proba de blitz
Tot la Iaşi s-a mai organizat şi un turneu de blitz, pe durata a 7 runde (cu 3 minute KO plus 2 secunde de mutare), iar câştigătorii au fost următorii:
OPEN MASCULIN + FEMININ:
– U 7: Pylypenko Radomyr (Ucraina, ELO 1676);
– U 13: Batsuren Dambasuren (Mongolia, ELO 1828, FM). Pe locul 3 s-a clasat românul Rareş Plugaru (de la CS Philidor Iaşi, ELO 1676).
U 17: Gayun Dmytro (Ucraina; ELO 2118). Următoarele locuri pe podium au fost ocupate de românii Stoleriu George (locul 2, de la CS Politehnica Iaşi, ELO 2057) şi Ghimpu Samuel-Timotei (de la ACS Genius Galaţi, ELO 1795).
FEMININ:
– U 13: Obadă Ema (România, de la CS Politehnica Iaşi, ELO 1651).
Aşadar, la turneul blitz, România a cucerit alte 4 medalii, cu 1 de aur, 1 de argint şi 2 de bronz. Cluburile ieşene de şah au cucerit la acest capitol 3 medalii (din 4), cu 1 de aur (Ema Obadă), 1 de argint (George Stoleriu) şi 1 de bronz (Rareş Plugaru).
2 Comentarii
N-am nimic cu baiatul pe care il laudati, Teodorescu, nici nu-l cunosc macar , nu suntem nici macar din acelasi oras. Dar ati calculat artificial saltul lui deosebit. El era pe locul 86 pentru ca toti cei fara clasament au fost listati in ordine alfabetica. Daca il chema Asaftei ar fi inceput concursul pe locul 52, iar locul final (68) insemna. Eu vad un incepator care a performat sub 1001(ca el ). Daca tot voiati sa scoateti ceva in evidenta puteati sa-i remarcati pe Radu David (+18 poziti , clasat in primii 20) si pe Botea David(clasat pe 18, tot asa + fata de locul de incepere).
mai 4, 2017 - 3:28 pmScuzati incoerenta, am scris in viteza. Voiam sa zic ca locul 68 ar fi insemnat un regres daca il chema Asaftei.
mai 4, 2017 - 3:32 pm