10 Moduri de a pierde la sah

Nimanui nu ii place sa piarda, dar, dacă ai tot pierzi, ai putea macar s-o faci cu stil. Cei mai mulţi dintre ne-jucătorii de şah presupun că şahul este un joc de pura iscusinta intelectuala, şi că jucătorul mai bun câştigă aproape întotdeauna. Jucătorii de şah ştiu că a fi depasit ca joc este doar o modalitate de a pierde, şi că există alte modalităţi mai sofisticate. Aici sunt cateva din preferatele noastre, dintre care multe le-am învăţat din experienţa proprie.
1. Cedeaza prematur
 
Poate sa nu fie cel mai comun mod de a pierde, dar este, fără discuţie, cel mai prostesc. Cea mai simplă variantă este să cedezi atunci când încă mai exista şanse de a salva jocul. Chiar şi mai puţin impresionant este să cedezi atunci când ai o remiza, sau o victorie, forţată.
Aceste două opţiuni oferă materiale pentru realizatorii de antologii şi sunt garantate sa te faca tinta glumelor. Noi nu iti recomandam sa continui până la finalul dezamagitor. Acordă-i beneficiul indoielii campionului clubului dacă ai o dama mai putin, si iti doresti respectul lui.

2. Joaca prima mutare care iti trece prin cap
Aceasta implică, de obicei, trecerea cu vederea a ameninţărilor adversarului. Dacă ai timp pe ceas, utilizeaza-l. Dacă nu joci cu ceas, ai dreptul sa utilizezi o perioadă de timp ca să gândesti. Cel mai bun mod de a pierde atunci când ai o victorie clară, este de a muta cat mai rapid dupa mutarile adversarului tău pana cand … hait!

3. Joaca ultima mutare care iti trece prin cap
Acest lucru ar părea să contrazică metoda precedentă, dar nu. Iată scenariul: Te uiţi la o mutare şi vezi o problemă; te uiţi la o alta şi vezi o altă problemă, te intorci la prima mutare şi vezi aceeaşi problemă. După ce merge înainte şi înapoi de câteva ori şi nu găsesti nimic nou, brusc vezi o mutare pe care nu o luasei încă în considerare. Fara sa te mai gândesti vreun pic, apuci piesa şi o muti … hait!

4. Joaca supraincrezator
Acest lucru se întâmplă de obicei într-o poziţie în care ai un avantaj clar, sau unde crezi că ştii cum să joci instinctiv. Cu alte cuvinte, cand crezi ca orice mutare castiga. Trei metode comune de a face acest lucru sunt sa te opresti din calcularea tacticilor, sa joci fără un plan, sau sa continui cu un plan neacordând în acest timp nicio atenţie mutarilor adversarului.

5. Uita de finaluri
Aceasta este denumita uneori arderea podurilor. Este un mod sofisticat de a pierde folosit de jucatorii mai buni, sau de către jucătorii care ar trebui sa stie mai bine. De obicei, implică stricarea voluntara a structurii tale de pioni. Ea are mai multe forme cum ar fi derularea pana la capat a unui atac care nu reuseste, sau împingerea prematura a pionilor astfel încât acestia sa fie expusi capturii, sau lasarea de găuri în poziţia ta care sa fie pur si simplu perfecte pentru a fi ocupate de piesele adversarului tau.
 
6. Lasă-l pe adversarul tau sa inventeze noi reguli
Acest lucru se intampla cel mai adesea atunci când joacă doi incepatori, pentru a-l pacali pe jucătorul care a reuşit să obţină o victorie clară. Două dintre formele sale cele mai comune sunt, “Ai uitat să spui sah; ai pierdut!”, Sau “Ai facut o mutare ilegală; ai pierdut!” Exemplul nostru favorit este, “Calul tău (sau orice altă piesă) nu poate sa dea sah deoarece este legat de turnul meu (sau nebun sau dama). Din moment ce o piesă legată nu se poate mişca, nu poate nici sa dea sah’. Cel mai simplu mod sa eviti această situaţie, este sa înveţi regulile.
 
7. Atinge piesa greşita
Ce am putea spune? Ai atins-o, o muţi, chiar dacă pierzi. S-ar putea să nu-ti placa regula “piesa atinsa – piesa jucata”, dar ea se aplică întotdeauna, cu excepţia cazului în care s-a convenit altfel înainte de joc. Scaparea mouse-ului este echivalentul modern în timpul jocului online.

8. Uită să apesi pe ceas
Aceasta este o modalitate preferată de a pierde de către jucători puternici, care sunt predispusi la a fi distrasi. Faci mutarea câştigătoare, si apoi urmaresti cum adversarul tău gandeste, şi gandeste, şi gandeste incă şi mai mult. Ai putea chiar sa te ridici de pe scaun că să te uiti la alte partide. Dintr-o data adversarul iti întinde mâna. Ca să cedeze? Nu, ca sa solicite victoria, timpul tau pe ceas tocmai s-a epuizat. Crezi că aceasta este lipsa de sportivitate? Da, poate că este, dar jocul este totusi pierdut.
 
9. Fii prins trisand
Acest lucru se întâmplă mai frecvent in era computerelor pe masura ce gadget-urile de calcul si comunicare sunt din ce in ce mai mici. Dacă esti prins folosind un computer sau primind mutări de la un prieten în timpul unui joc, meriti tot ce se ti se va întâmpla. Daca directorul turneului are vreo idee despre fair-play vei pierde, probabil, jocul, vei fi descalificat din turneu, şi vei fi excluse din toate turneele viitoare de către organizatori.  Chiar dacă nu trisezi, poţi pierde un joc dacă iti sună telefonul mobil. Opreşte-l înainte de joc.

10. Increde-te in sfatul şi analiza computerului, fără discuţie
Din moment ce am stabilit că nu utilizezi un computer în timpul unui joc (corect?), aceasta se aplică doar pentru pregătirea dinainte de joc, aproape întotdeauna in deschideri. Computerul are încorporat un handicap numit orizont, ceea ce înseamnă că el calculeaza numai până la un anumit punct, şi nu mai departe. Atunci când computerul sugerează o mutare, uita-te mai departe. Acest lucru se aplică şi mutărilor pe care le găsiti în cărţi. Maestri şi mari maestri internationali sunt cunoscuti pentru ca au facut greşeli în analiză. Câtiva au fost chiar suspectati ca au “plantat” mutări rele. Nu avea incredere în nimeni; verifica totul.

Sursa: http://www.mark-weeks.com/aboutcom/aa06f03.htm

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.