Baiazid (al)16(lea) se orienteaza spre alta cucerire: "Colosseum" cu numarul 243!

colosseuminterncupodium
Ne place sa glumim dar mult mai important este sa nu uitam istoria. Istoria noastra. Baiazid Ildirim supranumit “Fulgerul” a fost un sultan al Imperiului Otoman (1389-1402). Spre ghinionul sau in acele timpuri, Tara Romaneasca era condusa de Mircea cel Batran, care ii va da mult de furca. Este perioada de expansiune maxima (prin eliberarea de sub tutela otomana a multor zone) a Tarii Romanesti si asta nu convenea lui Baiazid. Acesta va purta mai multe expeditii de cucerire. Este renumita Batalia de la Rovine (localitate care de fapt nu exista, ci este mai mult o prezentare a locului bataliei, plin de santuri si cu adevarat ruinat intentionat de Mircea in perspectiva bataliei) anul 1395 (altii spun 1394), atat de celebra si prin “Scrisoarea a III-a” a lui Eminescu. Orgoliul romanilor spune adevarul pe jumatate. Este drept ca Mircea l-a batut pe Baiazid atunci dar nu a fost o victorie definitiva. Va fi obligat sa se retraga si va pierde un timp domnia. Dar, toate izvoarele istorice recunosc faptul ca Mircea cel Batran a fost singurul care l-a invins in doua randuri pe Baiazid. Cel care avea sa-i vina de hac definitiv, va fi insa mongolul Timur Lenk la Ankara 1402.
Tot doua infrangeri a suferit si in turneul de aseara, cel care a ales sa joace sub acest nume istoric. Acest lucru nu l-a impiedicat, cu 7 pct. din cele 9 runde disputate in cadenta 3m+ 2s, sa castige aceasta editie. Aplauzele si felicitarile noastre merg in primul rand spre “Baiazid16” (daca ne gandeam vreodata sa aplaudam pe…Baiazid). Desigur si urmatorii clasati le merita. Pe locul doi “Schachmundo”/Vlad Bogdan Ghita 6,5 pct./9 din cate inteleg legitimat la Vados Arad si pe trei “Ppngh”/Gheorghe Pepene 6,0 pct./9 de la Petrolul Ploiesti. Turneu foarte echilibrat, cu multi jucatori aspiranti la primele locuri. Le multumesc tuturor pentru participare!

Prezenta in special romanesca in acest turneu, cu cel putin doua nume noi sau oricum nick-uri  pe care nu mi le amintesc. “Scachmundo”/Vlad Bogdan Ghita si “Andreibenten”/Andrei Fabian David. Le spun venit si sa se bucure de sah si de turneul nostru! In timp ce al doilea pare a fi mic de varsta si iubitor al desenelor (Ben10), primul a ales un cuvant german alaturi de unul spaniol in nick name si un steag american. Probabil dorinta de a calatori…
Au lipsit “greii”. Unica prezenta (meteorica) a fost “KingGokhanSaki” care dupa ce a stricat o partida in care statea bine, a iesit, a revenit cand runda a 2-a era deja programata si nu a fost prins in perechi iar apoi a plecat definitiv. Victoria oarecum surprinzatoare a lui “Baiazid16” asupra sa, avea sa ii poarte noroc si sa anunte un succes important pentru acesta. Succes care a stat totusi in cumpana pana la ultima runda, cand “Statera” a stopat pretentiile la primul loc ale lui “Dan_ambru2016″/ Dan Calin Ambru, de la Samus Sah Club Cluj Napoca. In realitate, turneul a beneficiat de prezenta unui maestru international. Nu, nu se ascundea sub un nick secret. Este un domn de mare cariera sahista, bun jucator, devenit apoi un cunoscut antrenor de copii si juniori sau arbitru. Mai putini cunosc insa faptul ca, dansul este maestru international ICCF cu un rating actual 2491, vorbim despre: domnul Gheorghe Pepene din Ploiesti.  Felicitari domnule Pepene pentru titlul obtinut, daca imi amintesc bine anul acesta si pentru toate excelentele rezultate care le obtineti cu copiii pe care ii pregatiti! Un impatimit al sahului pe care il cunosc de foarte multi ani. Mai mult il cunosc eu pe dansul si este normal ca nu isi poate aminti de mine usor, de pe vremea cand jucam la sala “Constructorul” ca junior necunoscut, in timp ce dansul era un nume temut in randul jucatorilor ploiesteni. Reuseam atunci (cred ca prin 1986/87) o remiza pretioasa cu campionul tarii IM Adrian Negulescu la un simultan in preajma turneului “Cupa Constructorul”. Retineti un lucru: in 1980 la Campionatul Mondial de juniori Dortmund sub 20 ani, IM Negulescu a remizat cu Kasparov si s-a clasat pe 3-5! Va dau ceva nume din turneu? Ia uitati-va aici si ce titlu aveau la data respectiva: GM Kasparov (loc 1)10,5/13, GM Short(locul 2) 9/13, GM Morovici, IM Negulescu, GM Bischoff (pe 3-5) 8,5/13. Continuam cu cei clasati mai in spate: GM Arnason, IM Danailov, GM Hansen, GM Barua, GM Joel Benjamin abia la cota 7 pct.! Si acum surpriza! Partida Negulescu-Kasparov de la acel campionat, runda a 4-a:
viewerboardplay
Revenind la domnul Pepene, am avut acum cativa ani placerea sa discutam cate ceva la Ploiesti si mai ales ne-am intersectat foarte des drumurile la competitiile online pe Playchess, server pe care dansul este un “inrait” jucator, cu multe rezultate de exceptie. Il felicit pentru locul 3 si ne bucuram ca vine din nou la “Colosseum”! Nu am asa multe date despre ceilalti ocupanti ai podiumului si imi pare foarte rau. “Baiazid16” este neidentificat, iar Vlad Bogdan Ghita apare cu ultimul turneu FIDE la Arad 2016 unde cu cei 8 jucatori detinatori de ELO pe care i-a intalnit, a realizat 50% adica 4 puncte. Are 24 de ani si un ELO standard de 1800 puncte. Felicitari pentru acest excelent loc 2, poate la prima sa participare la turneul nostru.
Cum spuneam, am vizionat un turneu sub semnul intrebarii pana la ultimele mutari. In prima parte a dominat domnul Pepene, prins ulterior de Dan Ambru. Ceva idei, imi faceam in cap, cum ca unul dintre ei ar putea sa castige turneul. Partida directa s-a jucat repede, in runda a 2-a. Dan a jucat mai bine cu albele in deschidere (Indiana regelui) si apoi a obtinut un avantaj coplesitor.
ambru_ppngh243
Aici ultima mutare a negrului a fost 29…Dh4. Surprinzator, Dan Ambru nu vede nebunul din d7 si joaca tragic 30.Rh2?? In mainele unui jucator cu asemenea experienta, pozitia albului se va prabusi dramatic dupa 30…Dxh3. Amenintarile de mat ce vor urma, prin viitoarea plasare a nebunului negru in c6, obliga albul chiar si in cazul jocului nu foarte exact din partea negrului, datorat crizei de timp, sa dea inapoi material si oricum va pierde la mutarea 62. In prealabil asistasem la alta partida decisa injust am spune. “KingGokhanSaki”- “Baiazid16”:
gokhan_baiazid243
Negrul este cu adevarat distrus aici. In urma unor schimburi nefericite, nebunul din a8 este inchis iar cel din h4 va fi executat. Aici trebuia jucat 20.Td7 si raspunsul unic este 20…Df6. Dupa 21.g3 Ng5 22.h4 nu avem ce sa mai discutam. Albul a jucat in partida 20.Ce5 si mai tarziu a ales un plan complicat cu cateva sacrificii, in urma caruia a ramas cu turn impotriva perechii de nebuni si a pierdut. Nu se vad usor mutarile cand joci online si un alt exemplu il avem in partida “Scachmundo”-“Statera”:
schachmundo_statera243
Ultima mutare a albului a fost 20.Nd3? Este o greseala. Cel mai simplu poate urma 20…Cb4. Negrul alege calea mai spectaculoasa 20…Nxh3 21.gxh3 Dxf3 22.Nf1 si vine 22…Ce4? Cu 23.Ng2 albul intra in avantaj si va castiga ulterior. Doua partide si exemple de importanta majora pentru configuratia clasamentului.
Apropo de clasament, pe toata durata turneului, nu a fost disponibil (pentru majoritatea jucatorilor) la sectiunea INFO. Ci numai pe chat. Ultimul update lasat de Playchess nu pare sa fie si cel mai inspirat. Sesizez si o lentete a miscarilor pieselor pe tabla. Dar si la oficialul de marti, nu am putut sa vad diagrama turneului. Astazi dimineata am deschis din nou turneul in camera ChessGP (alta zona decat cea in care s-a jucat) si numai asa am reusit sa vad diagrama completa.
Un cuvant important in acest turneu, parea sa aibe jucatorul din Bosnia-Hertegovina “DemiriR” dar s-a stins dupa un inceput bun cu victorie la primul clasat (norocoasa totusi victoria, dupa ce pierduse dama) si remiza la locul 2. Apoi a plecat dezamagit (3 infrangeri consecutive rundele 4-5-6).
“Baiazid16” pare sa fi fost in continuu de la agonie la extaz. Dupa o partida in care a stat bine un timp, a intrat in pozitie mai grea cu juniorul Andrei Ulian, a pierdut calitatea si am ajuns in situatia:
baiazid_ulian243
Ultima mutare a albului este 36.Tc1-d1 si reprezinta o eroare. Aceasta diagrama ascunde mutari de clasa. Imposibil de vazut la actualul nivel al jucatorilor si semnalate mie indirect prin controlul live anticheating. Le-am retinut si le punem. In primul rand 36.Cxf5! era ceva care ar fi dus la mat dupa 36…Txf5 37.De8+ Tf8 38.Nxd5 si nu merge 38…Dxd5 din cauza 39.Dg6 mat! Cu mutarea din partida (36.Td1), se creaza o frumoasa resursa pe care Andrei cu greu o poate gasi la acest timp de joc: 36…Nf3! Daca 37.Nxf3 atunci 37…Txa1 38.Txa1 Dd4+ si se pierde fortat si nebunul, in afara de turn. Daca 37.Txd6 atunci 37…Txa1+ 38.Rf2 Nxe2-+. Nu stiu varsta lui Baiazid (poate 16) dar cu siguranta Andrei va avea timp sa ajunga la un nivel in care ii vor fi necesare cateva zeci de secunde sa “miroase” aceste lovituri. Era sa scriu ca “Baiazid16” este protejat de o stea norocoasa, dar in cazul lui poate mai adecvat ar fi de o semiluna norocoasa.
In runda a 4-a are loc derbiul, foarte probabil al celor mai mici juniori din turneu. Partida este agitata cu diverse rasturnari si lovituri sau scapari de calcul. Andrei Fabian David cu albele, pierde in fata lui Andrei Ulian.
Alt moment crucial in runda a 5-a intre “Statera” si “Baiazid16”. Nu o sa apelez la diagrama dar albul supercastigat, cu un pion aproape transformat, in viteza ultimei faze de joc, ruineaza complet partida, pierde un nebun probabil din miscarea gresita a mouse-ului si intra chiar in mat. Foarte bine joaca in aceasta runda, Dan Ambru care il bate cu negrele pe bosniac intr-o partida dominata complet. Si in fine, tot runda a 5-a are pe afis, “Schachmundo”-“Ppngh” adica viitoarele locuri 2-3. In mod firesc as spune, domnul Pepene cu negrele iese bine din deschidere (o siciliana Najdorf), insa pe la mutarea 25, exista un schimb de “amabilitati” in care fiecare ofera adversarului sansa de a prelua avantajul. Partida se incheie neasteptat, cu o scapare grosolana a domnului Pepene, care primeste mat pe ultima linie.
In runda a 6-a din postura de lider, “Scachmundo” intalneste pe “Baiazid16”. Probabil impresionat de locul pe care se afla, Vlad Bogdan Ghita (Schachmundo) joaca timorat cu negrele si partida nu are istoric. Renunta prea usor la un nebun pe doi pioni si apoi primeste un atac dublu care il costa si un cal. Ceilalti aspiranti la locul 1, pierd puncte pretioase. Domnul Pepene se afla in momentul cel mai nefavorabil de turneu, a doua infrangere consecutiva cu albele de data aceasta la “Statera”. La acest punct, devine tocmai “Statera” un pretendent la podium. Nici Dan Ambru nu reuseste sa treaca de domnul Miron si remiza este un… pas pe loc.
In runda a 7-a, toti cei care sunt implicati in lupta pentru primul loc, reusesc sa isi apropie victoria, cu o singura exceptie: “Baiazid16”. Ca si in partida cu bosniacul, Dan Ambru nu lasa sperante (desi cu negrele), liderului de turneu “Baiazid16”. Runda a 8-a incepe socant, intr-o intalnire interesanta. Doi mari jucatori de sah prin corespondenta sunt pusi fata in fata prin intermediul tehnologiei moderne. In ciuda jocului sau foarte bun si legat, domnul Pepene uneori, la sahul online live, “scapa” din vedere simple amenintari si joaca mecanic cum se spune. Receptioneaza un mat absolut nefortat de la domnul Miron, pe h7. Cu siguranta cei doi joaca din mare placere si nu se consuma pentru astfel de episoade. Continua seria pozitiva a lui Dan Ambru (inceputa in runda a treia) care din nou cu negrele, pune stapanire pe joc in partida cu Vlad Bogdan Ghita. In realitate Ghita (Schachmundo) nu a stat rau in prima faza a partidei, insa a pierdut “busola” cand pozitia a devenit mai deschisa. Incredibil iroseste si “Statera” o pozitie in care albul (DanA88) este impachetat imediat. Practic albul sta foarte rau incepand cu mutarea a 8-a dar va lupta din rasputeri si va reusi sa egaleze in jurul mutarii 30, apoi chiar sa castige. Pentru “Statera” sanse minime, infime, la podium chiar cu o victorie in ultima runda.
In runda finala, o singura partida pentru “Casa de pariuri”. Cinci dintre cei clasati pe unul dintre primele 7 locuri, castiga partide lor din ultima runda. Doi sunt implicati in partida directa. “Statera” poate provoca daune lui Dan Ambru si poate “spala” din dezamagirea personala. Se joaca siciliana inchisa (daca nu ma insel Atacul Grand Prix) iar pozitia este untr-un echilibru real timp de 20 mutari. Dan are ideile mai clare si pune presiune pe diagonala mare a8-h1, avansand inspirat un pion la e3. Un “ghimpe” imens.
statera_ambru243
In acesta pozitie, avantajul negrului este vizibil. 23…Dc6 sau 23…Td8 sunt mutari firesti. Foarte fireasca pare a fi si 23…Ch4, jucata in partida. In realitate nu este buna si pierde avantajul.  24.Tg1 (pentru amatorii de aventuri, se poate si 24.Nxe3!? cu mari complicatii) si dupa ce negrul  se intoarce, 24…Cf5, albul ii da din nou posibilitatea negrului de a decide, jucand 25.Te1?. Este gresita pentru ca, albul in afara de problemele pe diagonala mare, nu se poate atinge nici de pionul e3. Daca negrul joaca ce trebuie… Dan alege 25…Txa3 (25…Td8 ameninta Td2 si cum am spus, pionul e3 nu poate fi luat) 26.h3 si acum mai mult sau mai putin, este egalitate. Doar o mutare mai tarziu (26…Ch4 27.Tg1?(trebuia 27.Nxe3!)), suntem la situatia:
statera_ambru243bis
Dupa 27.Tg1? (egaleaza 27.Nxe3) negrul va juca din nou 27…Cf5  a nu stiu cata oara, probabil incercand sa adune secunde pe ceas. Mergea acum 27…Nxg2+ 28.Txg2 Ta1+ 29.Rh2 (29.Tg1 Db7+ si 30 Cf3+) Cxg2 30.Rxg2(30.Dxg2 e3 cu amenintare de mat in g1) 30…Dc6+ si plasa de mat este chiar intuibila, daca regele pleaca spre g3-h4. Evident la 31.Df3 exista 31…Tg1+ si albul pierde dama. Mai simplu (poate) de vazut, era 27…Cxg2 28.Txg2 Ta1+ 29.Rh2 Dc6. Din nou amenintari de mat si chiar daca turnul ramane in g2 ( sa spunem la 30.h4, jucata de alb), negrul joaca simplu 30…Dxg2 31.Dxg2 Nxg2 si ramane cu calitate in plus datorita amenintarii e2, pentru care albul nu are timp sa ia nebunul din g2. Simple sau mai complicate, intr-un mod sau altul, negrul a tot pastrat amenintari de mat si a avut chiar o a treia posibilitate la mutarea 30 (daca ar fi jucat Ta1). Timpul insa se scurge si devine din ce in ce mai dificil sa calculeze cat de cat exact. Le-a ratat pe toate si a sfarsit prin a pierde un cal si a fi facut mat in doar cateva mutari. Amandoi jucatorii termina turneul imediat in afara podiumului desi sunt egali de puncte cu locul 3.
Ca de fiecare data, amintesc ca sunt situatii pe care le vad indirect, prin intermediul verificarilor anticheating live si nu pretind ca intr-un turneu de blitz, calitatea partidelor trebuie sa fie de un nivel ridicat. Este usor sa critici greselile altora desi chiar tu insuti comiti de multe ori astfel de erori sau chiar mai rau. Departe de mine acest concept critic. Le semnalez pentru ca sunt interesante uneori si unele contin chiar manevre sablon, care va pot intra in mecanismul de joc. In general sunt desprinse din partide care influenteaza configuratia clasamentului. Foarte probabil imi scapa unele cu mult mai interesante dar acesta este timpul de care dispun si pot sa il acord cronicii. Nu il am mereu si vor fi poate si cronici mai sarace sau nu o sa pot organiza turneul in unele zile. Spre exemplu, stiu sigur ca nu pot fi acasa, seara in prima saptamana a lunii decembrie. O sa vedem cum ne organizam si speram sa avem continuitate. Va astept duminica la ora tarzie si va doresc toate cele bune!

   Partidele jucate la Colosseum 243:

viewerboardplay

COLOSSEUM 243/23.11.2016
(TD: Mtudorache, Time: 3m+2s, 9 rounds)

1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Baiazid16 1760 ♦ 1/18 ◊ 0/14 ◊ 1/9 ♦ 1/5 ♦ 1/6 ◊ 1/2 ◊ 0/4 ♦ 1/12 ◊ 1/8 7.0 / 9
2 Schachmundo 1916 ♦ 1/15 ◊ 1/5 ♦ ½/14 ♦ 1/8 ◊ 1/3 ♦ 0/1 ◊ 1/7 ◊ 0/4 ♦ 1/13 6.5 / 9
3 Ppngh 1839 ◊ 1/13 ♦ 1/4 ◊ 1/8 ♦ 1/14 ♦ 0/2 ◊ 0/5 ◊ 1/10 ♦ 0/7 ◊ 1/12 6.0 / 9 34.00
4 Dan_ambru2016 1973 ◊ 1/16 ◊ 0/3 ♦ ½/6 ◊ 1/10 ♦ 1/14 ◊ ½/7 ♦ 1/1 ♦ 1/2 ♦ 0/5 6.0 / 9 30.50
5 Statera 2016 ♦ 1/12 ♦ 0/2 ◊ 1/11 ◊ 0/1 ♦ 1/9 ♦ 1/3 ◊ 1/6 ♦ 0/8 ◊ 1/4 6.0 / 9 29.00
6 AlexGh 1660 ♦ 0/8 ◊ 1/12 ◊ ½/4 ♦ 1/15 ◊ 0/1 ♦ 1/10 ♦ 0/5 ◊ 1/11 ◊ 1/16 5.5 / 9 24.50
7 Mironcorneliu 1877 ◊ 1/13 ♦ 1/11 ◊ 1/8 ♦ ½/4 ♦ 0/2 ◊ 1/3 ♦ 1/15 5.5 / 7 23.00
8 DanA88 1940 ◊ 1/6 ♦ 1/9 ♦ 0/3 ◊ 0/2 ♦ 0/7 ◊ 1/14 ♦ 1/16 ◊ 1/5 ♦ 0/1 5.0 / 9
9 AndreiUlian 1538 ◊ 1/17 ◊ 0/8 ♦ 0/1 ♦ 1/16 ◊ 0/5 ♦ 1/11 ◊ 0/12 ◊ 1/15 ◊ ½/10 4.5 / 9
10 Pionul100 ◊ 1/17 ◊ 1/16 ♦ 0/4 ◊ 1/15 ◊ 0/6 ♦ 0/3 ◊ 0/13 ♦ ½/9 3.5 / 8
11 Mesterdorinm9 1704 ◊ 0/14 ♦ 1/13 ♦ 0/5 ◊ 0/7 ♦ 1/12 ◊ 0/9 ♦ 0/15 ♦ 0/6 ◊ 1/17 3.0 / 9 14.00
12 Atomiclion 1758 ◊ 0/5 ♦ 0/6 ◊ 0/15 ♦ 1/13 ◊ 0/11 ◊ 1/16 ♦ 1/9 ◊ 0/1 ♦ 0/3 3.0 / 9 13.00
13 Alex_mihai13 1571 ♦ 0/3 ◊ 0/11 ♦ 0/7 ◊ 0/12 ♦ 0/16 ◊ 1/15 ◊ 1/17 ♦ 1/10 ◊ 0/2 3.0 / 9 9.00
14 DemiriR 1972 ♦ 1/11 ♦ 1/1 ◊ ½/2 ◊ 0/3 ◊ 0/4 ♦ 0/8 2.5 / 6 20.50
15 SIM_IGh 1594 ◊ 0/2 ♦ ½/16 ♦ 1/12 ◊ 0/6 ♦ 0/10 ♦ 0/13 ◊ 1/11 ♦ 0/9 ◊ 0/7 2.5 / 9 14.00
16 Andreibenten 1714 ♦ 0/4 ◊ ½/15 ♦ 0/10 ◊ 0/9 ◊ 1/13 ♦ 0/12 ◊ 0/8 ◊ 1/17 ♦ 0/6 2.5 / 9 11.00
17 (Bye) ♦ 0/9 ♦ 0/10 ♦ 0/13 ♦ 0/16 ♦ 0/11 0.0 / 5 0.00 8.00
18 KingGokhanSaki 2327 ◊ 0/1 0.0 / 1 0.00 0.00

2 Comentarii

  • Vlad Ghita

    Nu cred ca e prima participare, probabil prima cu username-ul actual “Schachmundo”. Numele este intr-adevar o combinatie de cuvinte din germana si spaniola, adusa ca un fel de tribut site-ului Chess24, unde Jan Gustafsson este prim-rezident si prim-troll (alter ego-ul sau Radio Jan face niste rezumate spumoase pe pagina de Twitter). Steagul american reflecta afilierea curenta, cel putin din punct de vedere geografic. Nu am de gand sa schimb federatia, eventual daca cei din Bahamas sau Aruba au nevoie de un jucator in plus la Olimpiada din 2018 (traseismul sahistic nu este un lucru nou, ar fi doar ciudat prin prisma ratingului de patzer pe care il detin in momentul de fata). Multumim domnului Tudorache pentru rezumatul pe indelete! L-am vazut foarte activ ca si kibitzer, probabil ca de aia m-am emotionat in partida cu Baiazid, care pare a fi un jucator brailean necunoscut.

    noiembrie 24, 2016 - 8:25 pm Raspunde
  • Tudorache M

    Multumesc Vlad de precizari! Nu te intreb ce nick aveai inainte :-). Chess24 este un loc minunat care are un singur defect: costa prea mult! Eu chiar nu inteleg acesti administratori. Cu 50 dolari sau euro/an, cu siguranta ar avea incasari mult mai importante. Pe de alta parte, ofera imens si gratuit. Asa ca una peste alta, am spus, este un loc minunat. Ii admir pentru ambitia cu care au luptat sa transmita meciul si ca nu s-au lasat intimidati de purtarea prin tribunale. Este cea mai mare nesimtire din lume sa incerci sa ceri drepturi pe mutarile unei partide de sah! De fapt organizatorii meciului pentru titlu, cereau exclusivitatea mutarilor pe durata partidei. Asta ar mai lipsi… Sunt de acord cu taxa care au pus-o daca vrei sa vezi comentariile celor de acolo. Asta da! Normal ca in momentul cand vrei ceva in plus, trebuie sa scoti banul. Dar mutarile apartin tuturor! Ele in mod sec fara comentarii, trebuiesc sa le vada toti! In alta ordine, nu am inteles cum de presupui ca ar fi din Braila, jucatorul cu nick Baiazid? Poate in direct, cand este in turneu, scrie localitatea. Nu am observat. Cand cauti pe cineva si nu este online, de obicei nu se vede localitatea in fisa personala. Mai avem un caz de multicastigator (LightMode) secretos. Ceva indicii am avea. Cu siguranta acum se afla intre jucatorii de Superliga pe echipe. Problema lor… Noi incercam sa facem un cadru de incredere. Faptul ca stau pe anumite partide nu inseamna insa, ca am banuieli asupra cuiva. Este doar obligatia mea de a observa si controla. Asa retin si aspecte interesante ce pot fi semnalate ulterior in cronica. Este nedrept fata de mesele cu mai putine puncte, unde cu siguranta se intampla de asemenea lucruri interesante dar nu pot fi peste tot si nici nu am timp dupa turneu, sa iau la mana toate partidele. “Colosseum” este cea mai veche competitie online de sah si ma durea sa vad ca s-a tras pe linie moarta. Timpul meu si al prietenilor de aici, este masurat. Eu nu scriu numai aici. Am un site care se ocupa numai de sahul online (vezi sus dreapta CHESS GRAND PRIX), mai precis de stiri, competitii, calendarul lor. Probabil unic… Nu este un secret, pentru ca avem parteneriat intre blog si site. Nu suntem la concurenta, ci ne intregim unul pe celalalt. Colaboram si suntem prieteni. Dar fiecare are viata lui si alearga zilnic pentru a-si castiga existenta. Site-ul si blog-ul nu ne baga nimic in buzunar. Ca sa fiu cinstit, eu unul, chiar mai si platesc cate ceva pentru a avea un site performant (vrei spatiu sau database performant? Trebuie sa platesti). Sume mici, este adevarat. Timpul ne lipseste! Incercam sa tinem in viata traditia acestui turneu. Cu ajutorul vostru a revenit interesul in mod progresiv. Nu suntem la cotele anterioare dar suntem ceva mai linistiti. Atmosfera este mai buna acum, in sensul ca avem liniste. Cei care jucau si inainte, stiu ce “razboaie” au avut loc uneori. Sper sa mergem asa inainte si increderea sa devina atuul nostru. Poate va veni si vremea cand fiecare sa spuna cine este. Deocamdata pentru un motiv sau altul, nu o fac.

    noiembrie 25, 2016 - 12:46 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.