Revine in turneu si pe treapta cea mai inalta a podiumului IM Gabriel Grecescu!

colosseuminterncupodium
Este minunat ca avem aproape constant, macar un jucator care sa stimuleze si ambitioneze jucatorii fara titluri FIDE si amatorii. Editia numarul 242, pe langa participarea buna numeric vorbind, a adus si nume consacrate in turneul nostru dar si cateva nume noi. Turneul se consolideaza si probabil dam tot mai multe motive de incredere. Cum reiese din titlu, revine “GG86″/IM Gabriel Grecescu si castiga in mod firesc aceasta editie cu 6,5 puncte din cele 7 runde programate . A “lasat” doar o singura remiza pe parcursul acestui turneu dar nu a fost lipsit de emotii (in partidele cu “Baiazid16” si “honduras”) totul insumat, reflectand insa diferenta de intelegere a jocului. Felicitari si aplauzele noastre adresate castigatorului dar si celorlalti doi clasati pe podium! In ordine: “Dan_ambru2016/ Dan Ambru 6,0 puncte din 7 si “Statera” cu 5,5 puncte din 7. Ambii au reusit un bun turneu si un rezultat pe masura. Multumiri se cuvin tuturor celor care s-au inscris la aceasta editie! Va invit in cele ce urmeaza la un bogat material nu numai de sah, in care am adaugat chiar o incredibila partida reusita de Topalov in SUA zilele acestea.

Prima concluzie care o trag inainte de orice, este lipsa asteptata a IM Adrian Petrisor (castigatorul precedent al “Colosseum”) caruia ii urmarim partidele la Superliga pe echipe si ii dorim succes! Era frumos sa fi avut 2 maestri internationali in turneu. Dar ce spun eu? Cu lipsa lui “LightMode”, in proportie de 90% pot spune ca era frumos sa avem 3 IM in turneu! Nu poate fi numai o intamplare ca a lipsit chiar cu ocazia Superligii si banuielile noastre devin tot mai clare asupra persoanei care joaca sub acest nume.
Cateva nume noi (cel putin dupa reluarea turneului) si destul de multi straini. Chiar un “bloc” important german, printre care si cateva nume interesante, cum ar fi “Meini”/Gerhard Meinecke cunoscut organizator de turnee, in camera Playchess Net Communities-Schwante Schach (zilnic de la 21:30). De asemenea salutam compatrioata noastra “Grazie”/Daniela Iosif, cred ca de multi ani stabilita pe meleaguri germane. Este o jucatoare si organizatoare de turnee cu mare si indelungata activitate pe Playchess (numai pe acest cont din 2004). Alt nume nou Teodor Damian. Nu stim daca este chiar in Norvegia si nu cred ca a mai participat la competitia noastra.
Cum spuneam IM Gabriel Grecescu a dominat turneul si desigur a confirmat clasa sa in multe situatii. Inclusiv in cele in care a avut unele dificultati. In sahul online surprizele sunt la orice pas si odata ajuns in dificultate, uneori ai sanse unice, dar care trebuiesc calculate exact. Alteori chiar si in avantaj decisiv, ne-a aratat ca un calcul precis poate scurta violent durata partidei. Deci la final, este chestie de experienta, calcul precis si ceva mai lung decat al adversarilor.
gg86grecescu

IM Gabriel Grecescu castigatorul “Colosseum” 242

  Plina de entuziasm imaginea din datele personale la vedere, ale castigatorului. Noi romanii avem o legatura speciala cu zapada si in ciuda neplacerilor pe care le aduce uneori, ramanem indragostiti de albul sclipitor. Pare a fi zapada in imagine. Sper ca este si naturala. Nu am putut sa nu postez asa ceva, pentru ca eu unul, aflat in pribegie de peste 12 ani, am vazut zapada in acest timp doar o singura data la Roma. Si atunci vreo 3 zile. Pot sa ma consider norocos! Inainte de asta, trecusera 25 de ani de la ultima ninsoare adevarata in Roma!

Aceste fotografii sunt o raritate si le-am facut in 2012 prin februarie, la Villa Torlonia Roma fosta resedinta a lui Mussolini, un parc minunat si nu departe de unde locuiam in acel timp.

torlonia2012

  Palmieri plini de zapada! A fost ceva de vis si am avut norocul sa fac fotografii incredibile. Zapada are farmecul sau inegalabil. 

potecabloc

Evident prima poteca am facut-o la repezeala chiar eu dar mi-am petrecut toata dimineata in zapada, ca un copil!

  Dupa un pic de “aer rece” sa revenim la aerul nostru infierbantat si la mintile care se “incing” de pasiune pentru sah.

  Primul moment crucial al turneului l-am observat in runda a 2-a, cand “Baiazid16” deschide destul de prudent cu “GG86”. Avantajul trece foarte firesc de partea maestrului international dar la mutarea 25, IM Grecescu propune un schimb de nebuni care probabil niveleaza pozitia. In continuare incearca sa complice si chiar se pare ca pune din nou stapanire pe pozitie, dar risca enorm prin cateva inexactitati odata cu scurgerea timpului.

baiazid16_gg86

   Dupa 42…Da1, albul cred ca ar trebui sa castige. Nu este simplu si timpul preseaza de asemenea. Ideea ar fi aceea de a castiga pionul h5 prin sahuri sau a exploata o legatura a nebunului din f6, plasand propriul nebun pe d4 la momentul oportun. De asemenea negrul trebuie sa evite ultima linie cand albul face sah de pe o diagonala care sustine campul a8. Spre ex.: 43.Dc5+ Rf7 (43…Ne7 44.Dc8+ Rf7 45.Df5+ Nf6 (45…Re8 46.Dxh5+) 46.Nd4!) 44.Dd5+ Rg6 (exact ce spuneam. Daca rege pe ultima linie, vine a8D+. Iar la rege in e7, urmeaza mat in cateva mutari cu 45. Nc5+) 45.g4! si este subiect incheiat, pentru ca se ameninta mat sau pierderile sunt decisive. Desigur, pentru a obtine gloria de a bate un maestru international este nevoie de mult. De a vedea mult in timp limitat. Albul a primit cateva sanse din partea adversarului dar era nevoie si de o buna imaginatie concreta, rapida a planului de joc. Cred ca acesta este un bun test pentru copii (fara a muta piesele, privind doar diagrama). O pozitie care poate arata potentialul si geniul dintr-un copil. Realizarea avantajului aici este un semn important. Toti vedem planul cu luarea in h5, executand mereu sah (daca este posibil), dar subtilitatile cu Nd4 sau g4 sunt mai grele. Partida se va incheia remiza, pentru ca “Baiazid16” nu a reusit sa vada aceste subtilitati.

   In acest fel in runda a 3-a, derbi devine partida “Dan_ambru2016”-“Statera”. Se joaca Volga cu negrul nu foarte inspirat in manevrele sale de a obtine contrajoc. Dan neglijeaza cateva bune continuari, apoi se afla in mare pericol incepand cu mutarea 22. Din care nu iese. Toata partida este pierdut dar…castiga la timp!  Cu tot bonusul de 2 secunde, albul castiga la timp, dupa cateva amenintari de mat parabile fara probleme, care l-au facut pe negru sa gandeasca secunde pretioase. Rezultat injust dar in sah timpul este un factor important.

  Dupa runda a 3-a pierdem unul dintre protagonistii obisnuiti la primele locuri: “Hory1977″/ Horatiu Rauca. In urma unei gafe in pozitie promitatoare cu neamtul Kiefer, decide ca somnul este mai util. Dar este runda in care intra “Gm27″/Iulian Ceausescu si care profitand de culoar si jucand bine, va ajunge in preajma podiumului (4 puncte din 5 partide). Intrat cu intarziere, totusi, nu s-ar fi clasat pe podium nici cu 5 din 5, pentru “vina” Progresivului.

 In runda a 4-a “Alex_mihai13” cu albele incearca sa poarte partida pe linii mai putin jucate din franceza avansata. Surprinzator, “Grazie”/Daniela Iosif nu orienteaza jocul pe pionul slabit e5 sau o face tarziu. Asistam la un prim moment cheie in pozitia:

alexmihaita_grazie

   Fara discutie merge 16.Nxb5 axb5 17.Cxb5 Dxc2 18.Dxc2 Txc2 19.Cd6+ si 20.Cxb7. Dar Alex joaca 16.Ch4 si partida pare egala. Problema este urmatoarea: ascund regele sau iau in e5. Alex a “copt” ceva acolo si a gandit peste 30 secunde la Ch4 si chiar 40 la urmatoarea mutare. Daniela captureaza “e5”. Deci punem varianta din partida: 16. Ch4 Cxe5? 17. Cxe6! A doua sansa nu vine scapata de Alex. 17…fxe6 18.Dh5+ Cf7 19.Txe6 0-0 si aici sunt mai multe posibilitati (20.Tae1 este una foarte normala cu diverse amenintari de mat pe h7 sau castig al calului din e7) dar Alex joaca 20.Cg6?? o mutare prea devreme. Dupa 20.Tae1 ar fi mers 21.Cg6.  Dupa 20…Cxg6 21.Txg6 este complet pierdut. 21…Ce5 elimina nebunul din d3. Din nou isi face insa aparitia timpul! Daniela depaseste timpul alocat.

   Runda a 4-a inevitabil alt derbi: “Dan_ambru2016”-“GG86”. Bogo-Indiana cu Dan prea pasiv si oferind prea multe puncte de atac maestrului international.

ambru_gg86in242

  Negrul sta perfect si sperantele albului (Ambru) se leaga de aceasta plasa intinsa turnului din a2 prin 21.Na4. Dar nu functioneaza. A urmat 21…Cxd5! 22.Dc4 (la 22.Txd5 urma 22…Nxd5 23.Rxa2 Txa4+) 22…Txb2 (pare cea mai spectaculoasa dar 22…Cec3 este la fel de spectaculoasa si mai eficienta dupa 23.Nxc3 De4+ 24.Cxc3+) 23.Rxb2 Df6+ si chiar daca un pic negrul s-a complicat, nu se pune problema castigatorului. Si se schimba liderul. Definitiv. IM Grecescu va conduce pana la sfarsitul turneului desi va avea cateva probleme asa cum am spus in introducerea articolului, cu “honduras”. Tot in runda a 4-a, o partida cu garda descoperita. Ca doi pugilisti fara garda, intre “Statera” si “Baiazid16”. Se impune albul dupa o serie infinita de sahuri prin care a reusit sa combine plasa de mat cu amenintarea de castig material. Asa cum se impune albul “Gm27”, in partida cu “Meini”. Neamtul joaca Volga dar Iulian il potoleste pe “clopotar”. Sper ca nu citeste (este prea putin probabil) aceste randuri Meini. Ar fi un tip OK dar exagereaza cu acel clopot inaintea rundei. Il suna de 5-6-7 ori ca un apucat (in turneele organizate de el) si de aici intre noi ii mai spuneam “clopotarul”. Este un semnal sa fiti in fata tablei. Dar un singur gong cred ca ajunge. Eu unul asa fac.

 In runda a 5-a IM Grecescu, elimina si concurenta celuilalt vecin de podium. Cu albele domina clar si mai mult de atat, ajuns in pozitie simpla castigata, aplica lovitura care poate incheia meciul inainte de limita.

gg86_statera242

  Cine s-ar complica aici? Totusi cand am vazut ca albul gandeste in jur de jumatate de minut, am inteles ce va urma: 28.Nxf7+! Rxf7 (28…Txf7 29.Te8+ Tf8 30.Dd5+ si 31.Txf8) 29.Dd7+ (poate 29.Dd5+ este mai exact, dar ideea este aceeasi: se ameninta mat sau prin sahuri, se va crea atac dublu pe turnul negru din f8 cu dama si turnul alb ori regele negrul va fi obligat sa lase apararea turnului.) 29…Rg8 (nici 29…Rg6 nu schimba nimic) 30.Dd5+ Rh7 31.Dh5+ Rf6 32.Tf4+ Re7 33.Dc5+ si “Statera” va ceda dupa alte 3 mutari.

 In runda a 6-a, partida “Dan_ambru2016”-“Gm27”. Negrul nu pare sa fie in mari probleme. Pozitia este aproximativ egala.

ambru_gm27in242

 “Fulgerul vine insa din senin” cum se spune: Iulian joaca linistit 20…Rh8?? (20…Ted8) si vine 21. Nxc5. Dama neagra este pierduta si toata evolutia buna din turneu a lui Iulian se naruieste dintr-o mica (mare) neatentie. In schimb Dan este aproape sigur de podium dar poate chiar spera si la locul 1.  In aceasta runda, “Baiazid16” cu negrele, joaca Deschiderea vulpii nebune: 1.e4 f6 2.c3 Rf7. Adversarul, “DanA88″/Dan Alex (in fisa) cu albele, ii intinde blana pe gard dar nu musai datorita deschiderii. Din experienta proprie, pot spune ca aceasta deschidere pune in mare dificultate negrul, daca este atac rapid pe diagonala alba a2-g8 cu pionii “e” si “d” acompaniati de Nc4, ori chiar uneori sau combinat cu primul plan, pe coloana h. La bullet se mai joaca si am uzat-o si eu (rusine!). Acum cativa ani m-am suparat tare pe aici printr-un turneu, cand cineva mi-a jucat aceasta deschidere si am considerat ca este o…desconsiderare (scuzati jocul de cuvinte). Au fost comentarii destule pe subiect. De asemenea in aceasta runda, asistam la o alta partida cu “garda jos” intre “Pionul100” si “AlexGh”, in Gambitul Regelui. Se impune negrul. Runda pare una predestinata incercarilor fanteziste. Nu rezista tentatiei nici IM Grecescu (“GG86”). Joaca un Gambit danez cu albele si nu iese din deschidere chiar conform asteptarilor sale. Incearca sa “tulbure apele” cu schimbul cal+nebun, pe tura si pion in f7. Dar negrul (“honduras”) are figuri mai multe si domina.

gg86_honduras242

La ultima mutare, negrul a lasat am spune bine, calul din c6 neaparat. Albul tocmai l-a luat cu 28.Txc6 si aceasta este pozitia. Cu 28…a2 ar trebui sa castige simplu negrul. Dar se “cramponeaza” de nebunul din e6 si “GG86” nu gandeste de doua ori! 28…Nf5 29.Tc1 si egalitatea este asigurata in partida dar… atentie! La remiza este foarte probabil ca, Dan Ambru obtine locul 1 final.  Evident daca ambii isi vor castiga partidele in ultima runda. Cum spuneam insa, este nevoie de mai multa “stiinta” pentru a obtine gloria unei victorii cu un IM. Sau macar satisfactia unei remize. “honduras” dezamagit cred ca a “scapat” un asemenea castig, nu calculeaza exact si reuseste chiar sa piarda!

gg86_hondurasbis242

  Aici, cu atentie si fara schimbul turnurilor se poate scoate remiza. 34…Tf8 era necesar. Dar negrul schimba in a2 (34…Txa2??) poate sub impresia ca regele alb este departe. Insa pionii albi “e” si “f” sunt de neatacat! Albul are tot timpul din lume sa manevreze cum vrea. Eroare grava a negrului care se apropiase asa de mult de un podium dorit…

  In ultima runda, IM Grecescu trece de “Ghedan” destul de usor cu negrele. De fapt, acesta din urma, mai putin aflat in centrul atentiei, a inceput cu infrangere si a incheiat cu infrangere. Dar a pierdut doar cu primii doi clasati. In rest un parcurs bun, caracterizat insa de mult spirit de luptator, cu dese indreptari ale unor situatii grele. Oricum un loc 4 bun pentru “Ghedan”, cu 4,5 pct. din 7. Felicitari!

  Nefericitul “honduras” are cel mai dificil final de turneu. Dupa ce a intalnit viitorul castigator, in ultima runda “va da piept” si cu viitorul loc doi. Dar se vede ca este marcat si dezamagit. Deschide slab si Ambru speculeaza sistematic toate micile slabiciuni aparute in urma unei Indiene a Regelui, jucata inexact de alb. “Statera” joaca decis ultima runda. Curajos si riscant. Cum spunea cineva, respectand proportiile, cam in stilul Tal. Cum era stilul lui Tal? Am vazut o expresie minunata cu ocazia unui recent turneu la Saint Louis in USA. Acolo, Topalov a facut o partida fabuloasa contra lui Caruana. Cei care urmaresc ChessBase News au vazut-o cu siguranta si au remarcat in comentariu, expresia: “trebuie sa porti adversarul intr-o pădure de gandire intunecata, unde 2+2=5 si calea care duce afara este suficienta pentru unul singur”. Exceptional spus, cred tocmai de marele Mihail Tal. Iata partida lui Topalov, in care nu castiga fortat dupa sacrificiu sau mai bine zis, poate sa piarda! Dar curajul sau va fi premiat:

viewerboardplay

Click pe imagine deasupra, pentru a viziona Topalov-Caruana, Saint Louis 2016.

Revenind la “Statera”, ii dedicam ultima diagrama a acestei cronici, tocmai pentru curajul cu care a jucat 12.Nxh6.
statera_dana88in242
Negrul (DanA88) nu s-a lasat mai prejos si a replicat cu 12…Cxf2!? si dupa 13.Txf2 Nxf2 14.Rxf2 gxh6? ( era necesar 14…d5 si nu merge 15.exd6 din cauza 15…Df6+) 15.Dg6+, in mod normal albul castiga. A trecut insa prin peripetii destule, pana la a reusi sa isi apropie locul al treilea in acest turneu. Partida se poate urmari mai jos, ca si toate celalalte jucate in editia 242. Sper ca materialul este bogat si v-ati delectat suficient. Va astept miercuri la o noua editie. Intre timp urmarim meciul pentru titlul mondial si Superliga Romaniei pe echipe.
 

Partidele jucate la “Colosseum” 242:

viewerboardplay
 
 

COLOSSEUM 242/20.11.2016
(TD: Mtudorache, Time: 3m+2s, 7 rounds)

1 2 3 4 5 6 7
1 GG86 2117 ♦ 1/16 ♦ ½/10 ◊ 1/18 ♦ 1/2 ◊ 1/3 ◊ 1/5 ♦ 1/4 6.5 / 7
2 Dan_ambru2016 1938 ♦ 1/4 ♦ 1/12 ◊ 1/3 ◊ 0/1 ♦ 1/11 ◊ 1/6 ♦ 1/5 6.0 / 7
3 Statera 1955 ◊ 1/14 ♦ 1/15 ♦ 0/2 ◊ 1/10 ♦ 0/1 ◊ 1/11 ◊ 1/8 5.0 / 7
4 Ghedan 1676 ◊ 0/2 ♦ 1/23 ◊ ½/13 ♦ 1/8 ♦ 1/15 ◊ 1/12 ◊ 0/1 4.5 / 7
5 honduras ◊ 1/26 ◊ 1/12 ◊ 1/9 ♦ 1/10 ♦ 0/1 ◊ 0/2 4.0 / 6 18.00
6 Gm27 1750 ◊ 1/14 ◊ 1/7 ♦ 1/13 ♦ 0/2 ◊ 1/11 4.0 / 5 13.00
7 Meini 1675 ♦ 0/19 ◊ ½/9 ◊ ½/16 ♦ 0/6 ◊ 1/24 ♦ 1/15 ♦ 1/12 4.0 / 7 11.50
8 DanA88 ♦ ½/13 ♦ 1/14 ◊ 0/15 ◊ 0/4 ♦ 1/16 ◊ 1/10 ♦ 0/3 3.5 / 7 14.50
9 Horst Kiefer 1748 ◊ 0/18 ♦ ½/7 ◊ 1/25 ♦ 0/5 ◊ 0/12 ◊ 1/16 ♦ 1/14 3.5 / 7 11.00
10 Baiazid16 1786 ♦ 1/11 ◊ ½/1 ♦ 1/19 ♦ 0/3 ◊ 0/5 ♦ 0/8 ◊ ½/13 3.0 / 7 15.50
11 Alex_mihai13 1524 ◊ 0/10 ♦ 1/16 ♦ 1/22 ◊ 1/15 ◊ 0/2 ♦ 0/3 ♦ 0/6 3.0 / 7 15.00
12 Emresenar 1689 ♦ 1/25 ◊ 0/2 ♦ 0/5 ◊ 1/23 ♦ 1/9 ♦ 0/4 ◊ 0/7 3.0 / 7 14.00
13 Pionul100 1708 ◊ ½/8 ◊ ½/25 ♦ ½/4 ♦ 1/18 ◊ 0/6 ◊ 0/14 ♦ ½/10 3.0 / 7 13.50
14 AlexGh 1684 ♦ 0/3 ◊ 0/8 ♦ 0/6 ◊ 1/26 ◊ 1/18 ♦ 1/13 ◊ 0/9 3.0 / 7 9.00
15 Grazie 1738 ♦ 1/22 ◊ 0/3 ♦ 1/8 ♦ 0/11 ◊ 0/4 ◊ 0/7 ◊ ½/24 2.5 / 7 12.50
16 Bigberboss 1692 ◊ 0/1 ◊ 0/11 ♦ ½/7 ♦ 1/24 ◊ 0/8 ♦ 0/9 ◊ 1/17 2.5 / 7 7.50
17 Simon duindam 1779 ♦ 1/20 ◊ 1/18 ♦ 0/16 2.0 / 3
18 Teodor Damian 1426 ♦ 1/9 ◊ ½/19 ♦ 0/1 ◊ 0/13 ♦ 0/14 ♦ 0/17 ◊ 0/20 1.5 / 7 10.00 12.50
19 Mironcorneliu 1791 ◊ 1/7 ♦ ½/18 ◊ 0/10 1.5 / 3 10.00 3.00
20 Rio20111981 1586 ◊ 0/17 ♦ ½/24 ♦ 1/18 1.5 / 3 2.00
21 Mtudorache 2007 ♦ 1/24 1.0 / 1 7.00
22 Locres25 1352 ◊ 0/15 ♦ 1/24 ◊ 0/11 1.0 / 3 6.00
23 Newspirit 1882 ◊ 0/4 ◊ 1/24 ♦ 0/12 1.0 / 3 5.00
24 Möwe 1685 ◊ 0/21 ◊ 0/22 ♦ 0/23 ◊ 0/16 ♦ 0/7 ◊ ½/20 ♦ ½/15 1.0 / 7 1.50
25 Hory1977 2046 ◊ 0/12 ♦ ½/13 ♦ 0/9 0.5 / 3
26 (Bye) ♦ 0/5 ♦ 0/14 0.0 / 2

 
Din motive care imi scapa dar se intampla des pe Playchess, uneori clasamentele nu apar cu steagurile cand sunt copiate pe blog. De aceea aveti mai jos un clasament salvat pe document pdf.
clasamentonclick

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.