IM Adrian Petrisor se impune in "Colosseum" 241

colosseuminterncupodium
Proba consistenta demonstrata de maestrul international  Adrian-Marian Petrisor in editia aceasta a batranei noastre competitii, unica in peisajul online romanesc. Un inceput de turneu decis pentru castigator, fara multe emotii si un derbi care ne-a dat senzatia ca a venit un pic prematur. In runda a 4-a s-a decis in buna masura soarta turneului. Cu negrele IM Petrisor directioneaza partida intr-o engleza A30, in care joaca ademenitor 5…Dc7 (dupa 1.d4 Cf6 2.c4 e6 3.Cf3 c5 4.Cc3 cxd4 5.Cxd4). Daca aveti curiozitatea sa va uitati cu un program, veti observa ca toate motoarele de calcul prefera sa sacrifice pionul c4, jucand 6.Cdb5. LightMode cu albele a ales cai linistite (6.e3) si chiar parea sa detina o oarecare superioritate spre mutarea 25. Dar a jucat neinspirat 26.d5?! si  balanta a inceput sa treaca de partea negrului, care va castiga ulterior cu un joc exact. Ma gandeam ca va fi un 100% de aceasta data scorul maestrului international dar s-a opus Roxana Firaru. Probabil pe fondul unei relaxari premature, IM Petrisor cu albele joaca “incolor” o spaniola C60 (primind ca replica o varianta cunoscuta, in care negrul se aseaza cu g6, Ng7, Cge7) si Roxana nu are probleme in niciun moment al partidei. Mai mult, la mutarea 26, primeste o ocazie pe care nu o rateaza. Si vedem cum Jerry (este o parte din nick-ul Roxanei)… il mananca pe Tom! Asa cum inspirat s-a exprimat pe chat Iulian Ceausescu. Daca ar fi sa alcatuim mica diagrama intre cei trei ocupanti ai podiumului, am observa egalitate perfecta. S-au batut intre ei. Pentru ca in prealabil, Roxana cu albele, pierduse in runda a 2-a, partida sa cu LightMode, intr-un Caro-Kann in care negrul a jucat la intimidare cu o avalansa de pioni pe flancul damei, insa nu si foarte exact. Roxana un pic surprinsa, a “suferit” de o lipsa acuta de activitate a figurilor dar cand parea ca va indrepta lucrurile, Jerry “pica” in cursa! O sa vedeti pe diagrama mai jos. Asadar, podiumul arata cam asa: 1. IM Petrisor 8 pct./9, 2.LightMode 7,5/9, 3. Roxana Firaru 7,5 pct./9. Felicitari! Toata consideratia noastra si pentru ceilalti participanti, carora le multumim ca de obicei, pentru faptul ca aleg constant sa vina la cateva partide in clubul nostru virtual!

Nu cred ca se schimba mult clasamentul, chiar daca LightMode si Roxana nu “risipeau” cate o jumatate de punct la alti jucatori. La Progresiv, probabil ordinea era aceeasi pe podium. Iata pozitia critica in partida Jerry1995/Roxana Firaru- LightMode:
jerry_light241
Se pare ca albul a intrat in gura lupului cu dama, dar rezolvarea este extrem de simpla (vazuta de pe margine). In partida s-a jucat 24.Dxf8? pentru ca dama pare intr-adevar “prinsa”. Dar este incredibil ce ascunde aceasta pozitie si am salvat ceva variante in partida. O pozitie care la timp lung, ar fi consumat destul pe ceas. Exista mutarile 24. Ca1 sau 24.Cd2, ambele cu bune sanse de mentinere a echilibrului. Desigur, timpul este de blitz si pare usor sa vorbim dupa razboi. O facem din punctul de vedere al placerii ochiului si a satisfactiei de vedea cat de multe resurse are sahul. Chiar si 24.Dd5 care pare fara speranta dupa 24…Ce3, este departe de a decide partida, pentru ca urmeaza 25.Cxd4 cu mari complicatii.
Mi-a placut si sacrificiul din partida Horst Kiefer-Petrisor Adrian. Neamtul mi-a scris ca ii place turneul si spera sa mai joace si in viitor. A intrat mai tarziu dar a fost pana spre final protagonist. A ruinat totul in ultimele 3 runde.
kiefer_petrisor241
Dupa  13 secunde de gandire IM Petrisor alege 13…Ccxe5 desi se pare ca mai exact era 13…Cdxe5 14.fxe5 Txe5. Oricum, neamtul nu rezista presiunii si stiti cum este, impactul vine apasator cand primesti astfel de lovituri. Urmeaza 14. fxe5 Cxe5 si 15.Dd2? Partida este jucata dupa 15…Cg4. Mutarea albului unica si exacta era 15. Ne2.
Inchei aici exemplificarile cu diagrame. Este greu sa gasesc momente din acestea in partidele de la alte mese decat primele, pentru simplul motiv ca eu, logic si firesc urmaresc primele mese impotriva trisatului. In sensul ca vrem sa avem si in continuare jucatori cu titluri FIDE, care ne onoreaza turneul si vrem sa ii protejam de surprize neplacute, cel putin in acest sens. Adica, sa nu fie trisati. Si nu numai ei. Ne straduim sa mentinem o limita inalta de incredere. Apropo de acest lucru, vreau sa va lamuresc si previn, ca uneori pierd conexiunea. Am net bun, decent 20Mbps (desigur nu sunt mereu la maxim dar 15-16 sunt constanti). Pierd conexiunea pentru ca stau live controland partide, uneori am si trei simultan. Asta face ca in dese situatii sa pierd conexiunea. Nu este o problema acest lucru, pentru ca pot reveni si redeschide turneul. Doar sa aveti rabdare, asa cum ati avut aseara cateva minute si pentru care va multumesc! De fapt si Iulian a anuntat pe chat si s-a inteles acest aspect. Nu depinde doar de conexiunea mea sau calculator (am 4 procesoare i7 cu 16 RAM) care de asemenea este decent, ci depinde in buna masura si de server. Uneori ma deconecteaza.
Revenind la diagrame, cei mai indreptatiti sa faceti sugerimente de pozitii interesante sunteti chiar dvs. dati-mi va rog “peste nas” cu pozitii care mi-au scapat. Va simt un pic amortiti (este drept ca a venit frigul) si vad ca nu participati la dezbaterea rundei.  Eu consum 2-3 ore (pe putin) cu aceste cronici, uneori chiar mai mult, cand am dubii pe partide. Nu imi da nimeni acest timp si nu am niciun interes sau castig. Vreau doar sa simtim cu adevarat o atmosfera de club si sa capatam incredere intre noi. Este modul meu de a rasplati prezenta dvs. la turneu. Si as scrie despre fiecare un cuvant, doua, daca as avea timp. Pentru ca toti merita. Dar daca nu ma ajutati, efectiv nu pot acoperi tot! Cat de urat ar fi sa pun primii clasati, clasament si partide? Fara un cuvant sau aspecte interesante. Ar fi chiar nedrept.
Incheiat capitolul diagrame, vreau sa semnalez si buna evolutie a lui Hory1977/ Horatiu Rauca (loc 4 cu 5,0pct/9), Statera (loc 5 cu 5,0 pct./9) si Mesterdorinm9 (loc 6 cu 5,0 pct. dar din numai 6 partide). Ultimul imi este cunoscut de la editii anterioare (cred) si imi amintesc ca in anii precedenti a fost intre protagonisti daca nu chiar s-a impus in vreo editie. Il salutam la revenire si il indemnam sa puna datele in fisa personala, cum recomandam si lui Statera. Apropo de “rumors” si de date personale. Ne aflam in stadiul de presupuneri privind identitatea lui “LightMode”.  Pare sa fie un multicastigator de turnee oficiale pe Playchess. Cu toata straduinta sa de a juca deschideri mai modeste, uneori ciudate, stilul se apropie mult de unul al unui puternic IM. Nu ne aruncam sa dam nume dar acest aspect arata ca ne pricepem sa evaluam jucatorii si mai ales ca putem sta linistiti in privinta corectitudinii in care isi apara sansele. De fapt am spus de la inceput ca ar trebui sa fie un adevarat geniu in ale trisatului, ca sa ma pacaleasca asa de rau. Pentru ca nu am avut niciodata dubii asupra faptului ca el presteaza joc uman. Poate cand va fi mai increzator in valoarea noastra ca grup si intentiile noastre prietenesti, va alege sa puna cartile pe masa.
Cum cei care au urcat pe podium s-au distantat clar, cei din spatele s-au masacrat la propriu si la figurat. Intre ei. Intr-un singur punct, avem o ingramadeala formidabila: 11 jucatori! Trei i-am precizat deja. Pe locul 7, Dam Ambru 4,5 pct. (bun jucator acest baiat dar foarte inconstant si ma vad in oglinda pe mine la varsta lui…), Simeon Onut ( castigatorul editiei anterioare care sa recunoastem, ne-a scos atunci de pe linia “moarta” a obisnuintei instaurate. Sfantul321 a fost mult sub tonus in aceasta editie si a gresit destul de des) 4,5 pct., Andrei Ulian (junior de perspectiva, interesant si aprope de senzational in startul turneului, pedepsind prompt cateva erori ale adversarilor. Finalul de turneu a fost insa, nereusit. Era la cota 4,0 din 6 si au urmat 3 infrangeri) incheie cu 4,0 pct. A venit si Baiazid (se pare al 16-lea descendent al familiei) sa ne cotropeasca turneul. Prea multi descendenti ai lui Mircea, nu i-au permis sa reuseasca. Mai glumim, ca tot romanul. Il (sau o) salutam si asteptam la alte editii, unde cu un final mai bun de turneu poate urca mult. Pune datele! :-).  Horst Kiefer din Germania, Pionul100 (daca am calculat bine te afli pe a 13-a tabla de joc, iata de ce ai ghinion in unele partide 🙂 ), Alex_Mihai13 (13 de la varsta?) si vechea noastra cunostinta Nicolae Tipeiu, au intregit grupul numeros al celor cu 4,0 pct.  Sub ei, nume importante in sahul online romanesc, clasati acolo din motive de prea putine partide jucate in acest turneu. Domnii Miron de la Giurgiu si Pepene de la Ploiesti (va salut si sper sa va vedem mai des in turneu). Iulian a intrat foarte tarziu si nu a mai avut ragaz sa construiasca ceva. In plus a avut ghinionul sa dea peste leul atomic. Nu, nu este moneda noastra nationala si nici fiara de temut, ci un nickname nou (Atomiclion) si el fara date in fisa personala. Bun venit si succes pe vittor! Moneda noastra are forta unei pisici miorlaite, in fata preturilor dictate de UE. Dar suntem la capitole neplacute si prefer sa mentinem buna dispozitie cu glumele noastre si pofta de sah in toate modalitatile. Va doresc un sfarsit de saptamana bun! Daca va raman resurse, va astept sa le consumati duminica tarziu, pentru a dormi neintorsi dupa turneul nostru si a incepe o alta saptamana mai fructuoasa ca precedenta.

Partidele jucate:

viewerboardplay
 

COLOSSEUM 241/16.11.2016
(TD: Mtudorache, Time: 3m+2s, 9 rounds)

1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Petrisor Adrian 2337 ◊ 1/15 ◊ 1/8 ♦ 1/9 ♦ 1/2 ◊ 1/10 ◊ 0/3 ♦ 1/11 ♦ 1/4 ◊ 1/6 8.0 / 9
2 LightMode 2255 ♦ 1/19 ♦ 1/3 ◊ 1/4 ◊ 0/1 ♦ 1/8 ◊ ½/7 ◊ 1/10 ♦ 1/5 ♦ 1/11 7.5 / 9 37.00
3 Jerry1995 1854 ♦ 1/13 ◊ 0/2 ♦ 1/22 ◊ 1/5 ◊ ½/11 ♦ 1/1 ◊ 1/9 ♦ 1/10 ◊ 1/7 7.5 / 9 34.50
4 Hory1977 2016 ◊ 1/20 ◊ 1/12 ♦ 0/2 ♦ 0/10 ◊ 1/15 ♦ 0/11 ♦ 1/19 ◊ 0/1 ♦ 1/9 5.0 / 9 26.00
5 Statera 1987 ♦ 1/17 ♦ 0/9 ◊ 1/15 ♦ 0/3 ◊ 0/12 ♦ 1/13 ◊ 1/7 ◊ 0/2 ♦ 1/10 5.0 / 9 24.00
6 Mesterdorinm9 1704 ♦ 1/14 ♦ 1/17 ◊ 1/16 ♦ 1/15 ◊ 1/11 ♦ 0/1 5.0 / 6 20.00
7 Dan_ambru2016 1895 ♦ 0/12 ◊ 1/22 ◊ 1/19 ♦ 0/8 ◊ 1/13 ♦ ½/2 ♦ 0/5 ◊ 1/9 ♦ 0/3 4.5 / 9 24.00
8 Sfantul321 1969 ◊ 1/14 ♦ 0/1 ♦ ½/11 ◊ 1/7 ◊ 0/2 ♦ 0/10 ◊ 1/12 ♦ 0/13 ♦ 1/16 4.5 / 9 22.50
9 AndreiUlian 1538 ♦ 1/10 ◊ 1/5 ◊ 0/1 ♦ 0/11 ♦ 1/16 ◊ 1/19 ♦ 0/3 ♦ 0/7 ◊ 0/4 4.0 / 9 26.00
10 Baiazid16 1865 ◊ 0/9 ♦ 1/20 ♦ 1/12 ◊ 1/4 ♦ 0/1 ◊ 1/8 ♦ 0/2 ◊ 0/3 ◊ 0/5 4.0 / 9 25.00
11 Horst Kiefer 1809 ♦ 1/14 ◊ ½/8 ◊ 1/9 ♦ ½/3 ◊ 1/4 ◊ 0/1 ♦ 0/6 ◊ 0/2 4.0 / 8 24.00
12 Pionul100 1562 ◊ 1/7 ♦ 0/4 ◊ 0/10 ♦ 1/19 ♦ 1/5 ◊ 0/15 ♦ 0/8 ◊ 0/16 ◊ 1/17 4.0 / 9 21.00
13 Alex_mihai13 1504 ◊ 0/3 ♦ 0/19 ◊ 1/25 ◊ 1/16 ♦ 0/7 ◊ 0/5 ♦ 1/20 ◊ 1/8 ◊ 0/14 4.0 / 9 18.00
14 Ntipeiu 1593 ♦ 0/8 ◊ 0/11 ♦ 0/20 ◊ 0/6 ◊ 1/22 ♦ 1/17 ♦ 0/16 ◊ 1/19 ♦ 1/13 4.0 / 9 12.00
15 Mironcorneliu 1837 ♦ 0/1 ◊ 1/17 ♦ 0/5 ◊ 1/20 ♦ 0/4 ♦ 1/12 ◊ 0/6 3.0 / 7 18.00
16 Ppngh 1814 ♦ 1/17 ♦ 0/13 ◊ 0/9 ♦ 0/6 ◊ 1/14 ♦ 1/12 ◊ 0/8 3.0 / 7 12.00
17 Atomiclion 1600 ◊ 0/5 ♦ 0/15 ◊ 0/16 ♦ 1/22 ◊ 0/6 ◊ 0/14 ♦ 1/18 ◊ 1/20 ♦ 0/12 3.0 / 9 11.00
18 Gm27 1792 ◊ 1/23 ◊ 0/17 ♦ ½/22 ◊ 1/20 2.5 / 4
19 AlexGh 1714 ◊ 0/2 ◊ 1/13 ♦ 0/7 ◊ 0/12 ♦ 1/20 ♦ 0/9 ◊ 0/4 ♦ 0/14 2.0 / 8 13.00
20 Möwe 1621 ♦ 0/4 ◊ 0/10 ◊ 1/14 ♦ 0/15 ◊ 0/19 ♦ 1/22 ◊ 0/13 ♦ 0/17 ♦ 0/18 2.0 / 9 11.00
21 Guest283295 ◊ 1/22 ◊ 1/25 2.0 / 2 5.00
22 Florinungureanu3 1411 ◊ 1/25 ♦ 0/7 ◊ 0/3 ◊ 0/17 ♦ 0/14 ◊ 0/20 ♦ 0/21 ◊ ½/18 ♦ 0/24 1.5 / 9
23 Guest276513 ◊ 1/25 ♦ 0/18 1.0 / 2 8.00
24 Guest286165 ◊ 1/22 1.0 / 1 1.00
25 (Bye) ♦ 0/22 ♦ 0/23 ♦ 0/13 ♦ 0/21 0.0 / 4

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.