COLOSSEUM 240, duminica 13 noiembrie 2016, de la ora 23:15

colosseo  Orele de start sunt legate de programarea turneelor oficiale Playchess. Exista o excelenta oferta Playchess (3 luni gratis Premium!), pe care o puteti prelungi jucand turneele lor oficiale si castigand unul dintre numeroasele premii.

Turneul online “Colosseum”, editia cu numarul 240, are loc pe server-ul Playchess.com, duminica 13 noiembrie 2016, de la ora 23:15. Sunt programate 7 runde sistem elvetian, cadenta 3 min.+ 2 sec.

Cei care nu au un cont valabil Playchess, urmati aceasta procedura:

Pasul 1

Exista o oferta, prin care se poate crea cont gratuit, prin site-ul ChessBase.com

butoncreateaccchessbase

Click pe imagine pentru a crea un cont nou ChessBase. Cu el aveti acces si la turneele oficiale Playchess pentru 3 luni. Ulterior se pot castiga zile de prelungire (cont Basic sau Starter cum se numeste acum), prin intermediul turneelor oficiale zilnice.

Pasul 2

Direct de pe pagina respectiva se poate juca in varianta WEB a serverului dar nu o sa vedeti camerele turneelor oficiale si nici pe a noastra. Va familiarizati un pic cu serverul, apoi treceti la o noua etapa. Pentru a avea toate functiile posibile, accesibile, este nevoie de soft-ul dedicat (numit Nativ Windows) Playchess. 

playchessfreedownoad

Descarcati si instalati soft-ul dedicat Playchess. Apoi faceti Log In cu datele contului creat pe ChessBase. In acest moment aveti toate zonele accesibile dar atentie! Totul este accesibil numai de pe un computer!

Jucati cateva partide (vezi si micul ghid ceva mai jos in acest articol), pentru a va familiariza cu aspectul. Dispuneti ferestrele cum va place mai mult. Fiecare fereastra poate fi prinsa cu click pe bara ei de titlu si purtata in alta zona, unde vi se sugereaza pe ce pozitie o lasati, prin sagetile directionale. Se poate regla de asemenea marimea, prinzand in click limita sa si miscand in partea dorita.

Pasul 3

Accesul, inscrierea si participarea la turneul “Colosseum”

Cu 10-15 minute inainte de ora de start, intrati pe server. Acesta este structurat pe zone. Una dintre zone este numita “Rooms”. De obicei o gasiti in fereastra situata in dreapta jos. Acolo, deruland camerele, trebuie sa gasiti: Clubs&Federations- Romania- Sah cu Ceausescu- Tournaments. Aceasta este camera in care jucam turneul. Faceti click pe ea si asteptati ca turneul sa fie deschis pentru inscrieri.

 BUN VENIT IN SALA DE JOC! 

Imediat dupa deschiderea inscrierilor, in partea din stanga sus, aveti cateva butoane. Info (date despre turneu si ulterior clasamentul), Players (jucatorii), Games (partidele) si World. Dati click pe butonul “Players”. Imediat dupa fereastra cu jucatorii o sa observati butonul “Join Event”. Prin click pe acest buton, Directorul de turneu primeste cererea dvs. de a fi inregistrat. Va introduce in turneu si dvs. o sa vedeti in zona cu fond negru a chat-ului: “You are in…(nick-ul dvs.)”. Asteptati inceperea rundei. Partida vine automat. NU PARASITI SALA DE JOC! EXISTA RISCUL SA PIERDETI PARTIDA SAU SA NU FITI PRINS IN PERECHILE RUNDEI.

   Eu ca „TDirector”, cum vedeti dvs. in lista si este numit arbitrul unui turneu pe server, am datoria sa respect conditiile si posibilitatile/instrumentele puse la indemana de acesta. In primul rand vreau sa stiti ca serverul insusi, are anumite limite pe care trebuie sa le respectati. Una dintre cele mai contestate, este aceea a conexiunii internet. Desi unii apar pe rosu sau maro, au totusi o conexiune stabila. Invers, altii care se vad pe verde pot avea un LAG considerabil. In general se vorbeste despre acest LAG (LAtency Gap), care defineste intarzierea transferului de date intre dvs. si server, implicit adversarul dvs., ca fiind normal pana undeva spre 1,2 secunde/mutare. Noi nu stim unde este fixat de catre Playchess. Trebuie sa stiti, ca in meniul dvs. pe bara de sus, aveti un important buton: „Claim Win On Disconnect” (de obicei simbolizat cu un rege rosu cazut). Nu il actionati niciodata fara mutari efectuate inca! Pentru ca, arbitrul nu va avea rezultat acolo si va da restart. Cand adversarul nu raspunde, asteptati sa curga timpul si se va seta automat din server un rezultat. Daca a pierdut conexiunea si se reconecteaza, timpul se intoarce si puteti juca. Eu ofer o sansa si nu am sa exagerez cu ea. Dau restart al partidei. Unul singur. Apoi asteptam asa cum am spus, scurgerea timpului. Dupa ce s-a efectuat cate o mutare, problema se schimba. Daca observati LAG din partea adversarului, actionati butonul precizat si serverul va analiza cererea dvs. Cand LAG-ul este real, primiti punctul si se calculeaza rating (specific insa ca, partidele cedate sau pierdute la prima mutare nu se calculeaza la rating). Numai in cazul in care serverul nu va lua o decizie si eu constat ca totusi exista un LAG acolo, care poate influenta rezultatul si bunul mers al turneului, incerc sa intervin. Bineinteles, cei care au chat, fac bine sa ma atentioneze cand sunt probleme de acest gen.

Mic ghid de utilizare a platformei

Playchess este o platformă extrem de populară la nivel mondial şi extrem de funcţionabilă în acelaşi timp.

Aici îşi dau întâlnire multi jucatori puternici din lume. În fiecare moment găsiţi pe server mii de utilizatori din toate colţurile lumii, de la începători până la mari maeştri de extraclasă.
Pentru a accesa acest server, trebuie fie să descărcaţi prin click aici soft-ul Playchess gratuit, fie să aveţi unul dintre programele comercializate de ChessBase care va permit accesul si pe Playchess.

  • Instalaţi aplicaţia pe calculatorul vostru
  • Intraţi pe server cu user-ul şi parola pe care aţi ales-o

Dacă aveţi nelămuriri, puneţi aici comentarii. Eu vă voi răspunde cât pot de repede.
Serverul este organizat pe „camere”. Cele mai importante sunt:

  • Main Playing Hall … aici găsiţi majoritatea jucătorilor şi puteţi lansa provocări.
  • Tournaments … aici sunt mai multe „sub-camere”. În cele oficiale organizează turnee periodic administratorii serverului. În cele Private sunt găzduite turneele utilizatorilor.
  • Broadcasts … aici vedeţi transmisii LIVE de la cele mai tari turnee din lume.

Utilizatorii primesc un rang … de la pion la … rege … În primele şase zile sunteţi „pion”, după care, dacă aveţi un număr suficient de partide jucate, deveniţi „cal”. Rangul este important, deoarece anumite evenimente de pe server sunt restricţionate.
De asemenea primiţi şi un coeficient, în funcţie de rezultatele înregistrate în partide. Cam după 7 partide jucate vi se calculează performanţa.
Serverul monitorizează toate partidele jucate. Dacă vă prinde că utilizaţi programe de şah în timpul partidelor, vă şterge automat contul.
Daca sunteti in afara perioadei de 3 luni-oferta,  cei care vor să plătească, pot prelungi abonamentul pentru suma de 35 euro/an.  In schimb cu un cont Premium ( 50 euro/an) aveti acces la comentariile live de la mari turnee, ale unor mari maestri renumiti sau la lectii si simultane tinute de jucatori cu titlu international.

2 Comentarii

  • Costel Hritcu

    3+2 suna mai bine, poate am si eu tupeu de data asta sa ma infrunt cu colosii

    noiembrie 12, 2016 - 11:27 pm Raspunde
  • Tudorache M

    Te asteptam! “Colosii” este un pic exagerat spus. Pot veni si altii cu mult mai puternici! In plus toti au comis greseli si totul este posibil. Exceptand mult hulitul subiectul al trisatului, sunt foarte multi alti factori, care fac mult mai dificila decat in sahul clasic, punerea pe tabla a diferentei reale de valoare intre jucatori.

    noiembrie 13, 2016 - 11:34 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.