COLOSSEUM 230, duminica 9 octombrie 2016, de la ora 23:15

colosseo  O serie de obstacole, ne pun in situatia sa alegem ore mai tarzii. Cel mai important, este cel legat de programarea turneelor oficiale Playchess. Exista o excelenta oferta Playchess (3 luni gratis Premium!), pe care o puteti prelungi jucand turneele lor oficiale si castigand unul dintre numeroasele premii. Inaintea lor, este prea devreme si multi nu sunt acasa. Dupa ele este un pic prea tarziu dar poate majoritatea se intorc acasa duminica tarziu. Le oferim o portie de blitz, daca nu sunt inca epuizati.

Turneul online “Colosseum”, editia cu numarul 230, are loc pe server-ul Playchess.com, duminica 9 octombrie 2016, de la ora 23:15. Sunt programate 7 runde sistem elvetian, cadenta 3 min.+ 1 sec.  

Cautam o fereastra intr-una dintre zile, pentru un al doilea “Colosseum” mai devreme,  foarte probabil miercurea de la 21:20. Asteptam sugestii privind cadenta.


Asadar in organizarea si colaborarea dintre Sah cu Ceausescu si Chess Grand Prix, aveti un frumos numar de turnee pe Playchess.com, cel putin in aceasta luna si atata timp cat programul ne permite. In ordine, sunt:  duminica blitz 3+1 de la 23:15 camera Colosseum; marti 2 runde rapid 16+0 de la 22:10 camera Chess GP; miercuri (de stabilit cadenta) de la 21:20 camera Colosseum; joi 2 runde rapid 16+0 de la 20:15 camera Chess GP.

Cei care nu au un cont valabil Playchess, urmati aceasta procedura:

Pasul 1

Exista o oferta, prin care se poate crea cont gratuit, prin site-ul ChessBase.com

butoncreateaccchessbase

Click pe imagine pentru a crea un cont nou ChessBase. Cu el aveti acces si la turneele oficiale Playchess pentru 3 luni (este de-a dreptul Premium). Ulterior se pot castiga zile de prelungire (cont Basic sau Starter cum se numeste acum), prin intermediul turneelor oficiale zilnice.

Pasul 2

Direct de pe pagina respectiva se poate juca in varianta WEB a serverului dar nu o sa vedeti camerele turneelor oficiale si nici pe a noastra. Va familiarizati un pic cu serverul, apoi treceti la o noua etapa. Pentru a avea toate functiile posibile, accesibile, este nevoie de soft-ul dedicat (numit Nativ Windows) Playchess. 

playchessfreedownoad

Descarcati si instalati soft-ul dedicat Playchess. Apoi faceti Log In cu datele contului creat pe ChessBase. In acest moment aveti toate zonele accesibile dar atentie! Totul este accesibil numai de pe un computer!

Jucati cateva partide (vezi si micul ghid ceva mai jos in acest articol), pentru a va familiariza cu aspectul. Dispuneti ferestrele cum va place mai mult. Fiecare fereastra poate fi prinsa cu click pe bara ei de titlu si purtata in alta zona, unde vi se sugereaza pe ce pozitie o lasati, prin sagetile directionale. Se poate regla de asemenea marimea, prinzand in click limita sa si miscand in partea dorita.

Pasul 3

Accesul, inscrierea si participarea la turneu

Cu 10-15 minute inainte de ora de start, intrati pe server. Acesta este structurat pe zone. Una dintre zone este numita “Rooms”. De obicei o gasiti in fereastra situata in dreapta jos. Acolo, deruland camerele, trebuie sa gasiti: Clubs&Federations- Romania- Sah cu Ceausescu- Tournaments. Aceasta este camera in care jucam acest turneu. Faceti click pe ea si asteptati ca turneul sa fie deschis pentru inscrieri.

 BUN VENIT IN SALA DE JOC! 

Imediat dupa deschiderea inscrierilor, in partea din stanga sus, aveti cateva butoane. Info (date despre turneu si ulterior clasamentul), Players (jucatorii), Games (partidele) si World. Dati click pe butonul “Players”. Imediat dupa fereastra cu jucatorii o sa observati butonul “Join Event”. Prin click pe acest buton, Directorul de turneu primeste cererea dvs. de a fi inregistrat. Va introduce in turneu si dvs. o sa vedeti in zona cu fond negru a chat-ului: “You are in…(nick-ul dvs.)”. Asteptati inceperea rundei. Partida vine automat. NU PARASITI SALA DE JOC! EXISTA RISCUL SA PIERDETI PARTIDA SAU SA NU FITI PRINS IN PERECHILE RUNDEI.

 Daca internetul dvs. este foarte slab (rosu sau maro in rubrica Internet), Directorul de turneu poate decide pierderea partidei respective sau excluderea dvs. din concurs (in cazul in care problemele dvs. de net persista), pentru a nu prejudicia rezultatele si timpul alocat turneului. In orice caz, incercati un restart si noi va mai dam o sansa de a reintra, cu speranta ca ati prins o conexiune mai buna.

Mic ghid de utilizare a platformei

Playchess este o platformă extrem de populară la nivel mondial şi extrem de funcţionabilă în acelaşi timp.

Aici îşi dau întâlnire multi jucatori puternici din lume. În fiecare moment găsiţi pe server mii de utilizatori din toate colţurile lumii, de la începători până la mari maeştri de extraclasă.
Pentru a accesa acest server, trebuie fie să descărcaţi prin click aici soft-ul Playchess gratuit, fie să aveţi unul dintre programele comercializate de ChessBase care va permit accesul si pe Playchess.

 • Instalaţi aplicaţia pe calculatorul vostru
 • Intraţi pe server cu user-ul şi parola pe care aţi ales-o

Dacă aveţi nelămuriri, puneţi aici comentarii. Eu vă voi răspunde cât pot de repede.
Serverul este organizat pe „camere”. Cele mai importante sunt:

 • Main Playing Hall … aici găsiţi majoritatea jucătorilor şi puteţi lansa provocări.
 • Tournaments … aici sunt mai multe „sub-camere”. În cele oficiale organizează turnee periodic administratorii serverului. În cele Private sunt găzduite turneele utilizatorilor.
 • Broadcasts … aici vedeţi transmisii LIVE de la cele mai tari turnee din lume.

Utilizatorii primesc un rang … de la pion la … rege … În primele şase zile sunteţi „pion”, după care, dacă aveţi un număr suficient de partide jucate, deveniţi „cal”. Rangul este important, deoarece anumite evenimente de pe server sunt restricţionate.
De asemenea primiţi şi un coeficient, în funcţie de rezultatele înregistrate în partide. Cam după 7 partide jucate vi se calculează performanţa.
Serverul monitorizează toate partidele jucate. Dacă vă prinde că utilizaţi programe de şah în timpul partidelor, vă şterge automat contul.
Daca sunteti in afara perioadei de 3 luni-oferta,  cei care vor să plătească pot prelungi abonamentul pentru sum ade 35 euro/an.  In schimb cu un cont Premium ( 50 euro/an) aveti acces la comentariile live de la mari turnee, ale unor mari maestri renumiti sau la lectii si simultane tinute de jucatori cu titlu international.

2 Comentarii

 • Dan Ambru

  Voi juca cu nick-ul dan_ambru2016

  octombrie 2, 2016 - 6:17 pm Raspunde
 • TudoracheM

  Salut Dan! Precis ca intotdeauna. Am incercat sa fac posibila si participarea de pe mobil sau tablet. Din pacate cei de la Playchess au observat ca pagina “Sah cu Ceausescu” are deja o camera si desi imi permit sa deschid una in varianta web (zona Club Rooms for Web), aceasta nu este vizibila pentru cei cu soft client. Asa ca suntem obligati sa jucam numai de pe calculator si ramanem in camera traditionala.

  octombrie 2, 2016 - 9:27 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.