Am incercat sa strang in acelasi loc comentariile facute despre sahul femin, in special despre sahul la junioare, propuneri si puncte de vedere privind redresarea sa, idei, propuneri, comentarii selectionate doar cu acest subiect. Subiectul este unul cu care sahul romanesc se confrunta de multa vreme si deocamdata nu exista motive prea imbucuratoare despre o strategie pe termen lung ce ar putea revitaliza sahul feminin romanesc. MM Gergely Szabo a dat tonul si tot mai multe comentarii interesante au fost publicate aici. Comentariile sunt puse in ordinea publicarii lor, adica cel mai nou este postat imediat sub aceste cuvinte introductive.
Jugaru Lucian
Situatia sahului feminin este una mult mai complexa decat pare, dupa parerea mea, cauzele fiind la nivel de societate si nu doar sahiste.
Cred ca pastrarea vechiului sistem competitional cu echpe mixte ar fi insemnat un efort mai mare din partea cluburilor cu posibilitati de a sustine fetele, efort ce ar fi avut oarece succes dar sunt convins ca nu ar fi evitat complet situatia actuala.
Fete talentate are Romania din belsug insa foarte putine sunt atrase de sah, iar cele ce ajung sa joace la un nivel destul de bun renunta apropae toate, iar cele ce nu renunta pleaca in tarile calde, nu datorita conditiilor superioare oferite de federatiile acelor tari ci de conditiile sociale ce le ofera acele tari.
Eu personal am reusit sa conving o mana de junioare sa joace sah, cu eforturi deosebite, continuu si neconditionat; toate au talent insa nu stiu daca va ramne vre-una in sah macar pana la 20 ani; pentru ca fara sa fie permanent sustinute si incurajate nu se arata deosebit de entuziasmate(si observ asta si la majoritatea elevelor multor altor colegi de-ai mei).
Existenta mai multor Openuri ca Memorialului Albulet ar putea fi o masura cu impact, impreuna cu unele modificari ale sistemului competitional(pe care numai AG le poate face la propunerea oricui si care ma indoiesc ca va agrea exact revenrea la vechiul sistem) cu sustinerea junioarelor cu rezultate deosebite in aceiasi masura cu a juniorilor(desi este tare greu de ghicit care va continua si care nu) si cu alde idei ar putea imbunatati putin situatia in viitor.
Dar cauzele fiind unele sociale. o analiza si masuri strict sahiste nu vor aduce schimbari semnificative. De altfel conducatorii de club si antrenorii experimentati procupati de soarta sahului feminin nu au nici ei solutii precise cu siguranta unui rezultat deosebit, dar propuneri exista si ele trebuie discutate si puse in practica dupa ajungerea la un consens…
In ce priveste evolutia echipelor noastre la Olimpiada, ca simplu suporter, punandu-ma in pielea selectionerilor as fi avut cam aceleasi optiuni. Ambii si-au propus obiective ambitioase si pareau ca le pot realiza la cum aratam in runda 6, mai ales dupa rezultatele deosebite cu Norvegia si China.La final as fi preferat si eu o echipa cu cate un jucator(jucatoare) mai tanar(pentru viitor) , insa, cred ca toti eram multumiti de evolutia celor prezenti la Baku la sfarsitul rundei 6, daca nu si la start…
@Moldovan Corina ca si club eu as face si visez la o echipa cu jucatoare(proprii) ce se invart pe la 1600(pentru inceput)….Altfel toate celelalte observatii ale dumneavoastra sunt foarte bune.
Moldovan Corina
Un comentariu la articolul de pe “Prologos” : Ca si club nu prea iti vine sa faci echipa cu jucatoare ce se invart pe la 1800-2000 ELO, fie ele si junioare. Daca vreuna se ridica intr-adevar, o poti lua si la echipa de seniori. A fost o prostie despartidea echipelor feminine de masculine, dar chiar si atunci fetele erau “un rau necesar” pentru echipe. Parerea mea, ca fosta junioara si acum senioara este ca o vreme, macar 10 ani, ar trebui sa investim puternic in antrenamente. De cand ajung pe la un ELO de 1600 sa poata avea un antrenor decent, sau macar loc intr-o grupa de 4-5 fete care sa fie coordonata de un antrenor, cu teme acasa, cantonamente si lectii pe net ( vorba aia, traim era internetului), platit de federatie. Cu siguranta se vor ridica si vom avea ce face cu ele, si la echipe masculine, dar si la echipe feminine. Pana atunci, totul e praf in ochi. Imi vine sa rad cate propuneri am primit doar anul acesta de la echipe care vor sa ma reactiveze, din lipsa de senioare/junioare competitive. Desi as dori sa le multumesc tuturor acestor echipe pentru interesul pe care mi-l arata, totusi nu e o situatie normala in conditiile in care vrem junioare de perspectiva. Dar nu putem doar sa le “folosim intr-o echipa”, trebuie mai intai sa le si oferim sansa unei pregatiri adecvate. Degeaba le dam o indemnizatie, nu vor sti cum sa o investeasca in pregatire, si poate oricum nu le va ajunge pentru un antrenor foarte bun. Stiu ca asta inseamna BANI, dar altfel nu se poate obtine performanta. Oricum, nu e o suma enorma, daca vrei neaparat ca Federatie sa faci rost de ea din sponsorizari. S-ar putea introduce si o co-plata a orelor. E greu sa platesti 50-60 lei pe ora (asta in cazurile fericite), pt 3-4 ore pe saptamana cu un antrenor bun, dar in grupe de 4-5 fete, organizate de federatie ( caci altfel sportivele din diverse orase nu se aliaza ele din neant sa isi aleaga un antrenor) si 20 lei/ h mai merge. Ar fi chiar f interesant, sa avem 3 antrenori, pt grupe feminine de ELO 1600-1800, 1800-2000,2000-2200. La FRS sa existe doar un coordonator al acestor grupe. Sincer, cred ca ar fi chiar batalie mare sa ajungi in ele, desi fetele ar plati suma de 20 lei/h fiecare, iar FRS doar cantonamentele. Daca as fi o junioara de 1600 ELo, as trage f tare sa “promovez” in grupa urmatoare, de 1800, sau daca as ajunge intr-o grupa superioara as trage tare ca nu cumva sa “retrogradez”. La urma urmei, la fete conteaza mult mai mult moralul si motivatia spirituala decat la baieti.
Vladimir Danilov
Poate a venit momentul ca toți să strângem rândurile, și de aceea îmi place punctul 3 a lui Gergely:
Punctul 3 este mai mult un îndemn, o rugăminte către toți care pot avea o influență asupra șahului feminin românesc: federali, organizatori, președinți de club, antrenori, părinți, jucătoare. Haideți să punem neînțelegerile noastre deoparte, și să concepem o strategie pe termen lung a revitalizării șahului feminin, a păstrării fetelor în șah, a creșterii junioarelor la un nivel unde pot accede în echipa olimpică …
Radulescu Gabriel
Nu apare nicio jucatoare de exceptie la junioare care sa regenereze sangele de la nationala, dar asta e un lucru bine stiut de toata lumea.
Trebuie sa ne acomodam cu gandul ca nu mai putem cere performanta in conditiile astea.
Stresul, oboseala, pot fi combatute cel mai bine prin „inconstienta” si ambitia tineretii.
Cred ca avem un lot bun, innobilat ca vinul (prin vechime si experienta) care mai poate sa „duca in carca” un timp. Dar dup-aia, ce ne facem?
In epoca asta a nivelarii valorilor prin robotizare, cand aproape totul este posibil in sah, la orice nivel „o mutare poate schimba deznodamantul competitiei”.
Sahul actual de performanta este din ce in ce mai mult o lupta cu hazardul. Cum sa facem sa aducem sansa mai mult de partea noastra, habar n-am.
Gergely Szabo
@ Lucian Galea, Marian Tudorache: va multumesc ca ati „intrat in hora”! De-am mai avea vreo 10 oameni care accepta „invitatia la vals” si ar veni cu cate o idee – am putea prezenta un proiect coerent Federatiei. Sigur, s-ar putea spune „da’ cine ne plateste pe noi sa facem pro bono munca pe care ar trebui s-o faca ei?” Insa, asa cum am mentionat in articol (si cum a spus-o si Lucian), aratatul cu degetul nu va functiona, daca vrem sa construim ceva impreuna.
Gilea Lucian
O propunere ar fi urmatoarea:
– Superliga – feminin 10 echipe a 3 jucatoare, minim o junioara de pe lista FRSah
– Divizia A feminin, 10 echipe a 2 jucatoare, minim o junioara de pe lista FRSah
Toate echipele care participa in superliga masculina sa fie obligate sa aiba echipa feminina. Aceasta poate activa doar in divizia A (sa sustii o echipa de 2 junioare in Divizia A, ar insemna un efort financiar mult mai mic decat se platesc marii maestri sau strainii din Superliga Nationala) sau in Superliga (in functie de dorintele fiecarui conducator). Astfel s-ar inmulti numarul echipelor in Romania si incet, incet ar creste junioarele noastre formand o baza de selectie
In Superliga feminina sa nu fie restrictionat numarul jucatoarelor straine. Acestea daca vin, cer onorarii si atunci ori aduci jucatoare de calitate ori nu iti convine sa dai banii. Iar daca aduci jucatoare de calitate nu faci decat sa cresti nivelul valoric al competitiei nationale ceea ce duce la cresterea nivelului jucatoarelor autohtone.
Intrebarea care se pune este daca poti forta un club cu echipa masculina sa aiba si echipa feminina. Probabil nu, insa in loc de fortarea regulamentului se poate gasi o facilitate sau marire a taxelor de straini pentru ai face sa prefere formarea echipei feminine.
Este doar o propunere, modificabila, suporta argumente pro si contra.
Gilea Lucian
Domnule Tudorache „As dori ca macar pe acest subiect delicat – sahul feminin – sa nu ajungem sa spunem x e mai bun ca y,….” – aceasta a fost afirmatia mea. Nu ca ati spus ceva ci ca as dori sa nu ajungem sa spunem asta. Sa venim cu argumente care solutii sunt mai potrivite si de ce. Ca as dori ca pe langa cei care sunt deja prezenti aici, pe site, sa vina cu argumente si cei care investesc in sahul feminin si nu sunt prezenti pe acest site. Sa auzim toate parerile si sa vedem care sunt solutiile potrivite. Mereu sistemul competitional a fost decis de cei care nu aveau treaba cu competitia respectiva (sistemul competitional este votat de Adunarea Generala formata din cei ~ 300 membri dar din care membri activi – cu jucatori in Campionatele Nationale sunt ~ 50)
Da sunt de acord, ruperea echipelor mixte a fost gresita insa nu cred ca in acest moment refacerea echipelor mixte este posibila din cauza ca nu exista in tara destule fete care sa fie alipite echipelor de baieti.
Dreptul la munca si legislatia europeana nu avem cum sa o ocolim, nu trebuie sa o ocolim. Ca s-au facut sau nu contracte de munca sau conventii este alegerea presedintilor de club.
Meciurile sub forma de etapa, din nou cred ca este putin prematur. Poti face asta cand ai un lot de 7-8 jucatoare si sa gasesti etapa de etapa jucatoare disponibile pentru meciul respectiv. Nu uitati, in Romania in acest moment nu cred ca avem 10 jucatoare profesioniste, si care sa locuiasca in tara, restul au locuri de munca stabile deci….concedii, zile libere, destul de greu…
Trebuie facut un moment 0, revazut sistemul competitional, stimulat cluburile sa investesca in sahul feminin si facut un proiect pe termen mediu si lung astfel incat in cativa ani sa avem o baza de selectie mult mai mare ca acum.
Tudorache Marian
Domnule Gilea, subiectul este chiar delicat. Este atat de delicat incat nu mai poate suferi culmea…toata aceasta delicatete! Nu a spus nimeni aici, ca x era mai buna ca y. Ca si d-l Anuta, aveti impresia ca eu as fi intrebat de ce nu au fost introdusi respectivii si respectivele. Ca erau mai buni si eu ii vedeam selectionati de urgenta. Nu domnilor! Nu asta am sustinut. Daca nu m-am explicat bine, precizez ca aceste nume s-au vehiculat in timpul comentariilor mele (de catre altii) privind Olimpiada. Am explicat aici si faptul ca este incorect sa propunem alte nume, competitia fiind incheiata. Dupa razboi… Nu stim noi argumentele selectiei si motivele pentru care X nu a fost. Doar se pot banui. Nu avem insa adevarul sec. In sahul feminin singura certitudine este ca nu se poate face echipa actual, fara Peptan, Foisor, Cosma si Bulmaga. Am fost lipsit de delicatete d-le Gilea? Explicatia cu permisul de munca si Europa o asteptam si vroiam sa vad cat suntem de autodistructivi. Deci nu numai in viata de toate zilele, ci si in sah acum, mergem la pieire ca trebuie sa respectam legea sau o intelegem gresit. As fi curios cate carti de munca s-au intocmit pentru jucatoarele respective? Pai va raspund eu domnule Gilea cum se impart la echipele si numericul propus: nu se impart. Dar de ce? Pentru ca asa cum ati spus, sunt 25, 15 respectiv 12 .Si din nou de ce sunt atatea? Simplu. Echipele nu au interes sa le trimita la nationale sau trimit una singura. Ce nevoie au? Oricum in campionatul pe echipe vor aduce straine. Domnulea Gilea, toate au legatura si eu aduc un argument, iar dvs. veniti cu altul. E corect asa. Sa argumentam fiecare. Totusi, mixte nu vreti (vad ca va referiti expres la echipa feminina greu de construit)! Jucatoare autohtone nu! Mergem din ce in ce mai rau si nu schimbam nimic? Cu bani din belsug, am avea de toate. Cred si eu ca ar fi usor… Fetele ar trai din sah si vor face cariera. Cand se va intampla? Ce este de facut? Federatia a incercat ceva prin marirea taxelor la echipele care utilizeaza straini. Nu a facut decat sa creeze si mai mare diferenta intre echipele cu bani si cele mai modeste. Deci, eu am scris concret ce cred ca ar salva sahul feminin cu banii care sunt acum. Daca imi scrieti ca nu este asta solutia si ca trebuie umblat la chestii mai profunde, atunci as fi curios care sunt? In final fac o simpla precizare: JUCATOARELE STRAINE NU VIN SINGURE. SUNT CAUTATE DE CATRE CONDUCATORII CLUBURILOR NOASTRE. Sa facem in asa fel sa nu le mai caute! Evitam si chestiile cu dreptul la munca. Cred ca sta in posibilitatile federatiei sa dea motive echipelor sa caute jucatoare autohtone. Dar repet, opinia mea este una singura: echipe mixte. Ar fi primul motiv sa ai nevoie de fete, sa le trimiti la turnee si sa le pregatesti. Probabil o alta mare problema este ca ai nevoie la echipa, doar 10 zile intr-un an. De aici si goana sau comoditatea de a aduce straine. Sigur ca este eficient sa platesti pentru acest unic eveniment. Daca ar fi impartit in mai multe etape sau tur retur cu joc acasa si in deplasare, ar fi mult interes de jucatoare si nu si-ar permite sa aduca straine mereu. Acum, este foarte probabil ca sa avem costuri mai mari dar se poate sa existe chiar si mai mici, decat un sejur de 10 zile. Aici nu am nicio siguranta. Trebuie incercat ceva. Nu avem ce pierde. Practic suntem la limita. Nu vad ce se risca.
Gilea Lucian
Interzicerea jucatoarelor straine in echipele feminine nu cred ca este nici macar legala, mai ales in cazul jucatoarelor din spatiul Uniunii Europene. Nu poti sa le iei dreptul la munca, deci un club ii poate face carte de munca si esti obligat sa o primesti in echipa. Cum de altfel nici limitarea la un numar de jucatoare (jucatori) in lot si un numar de jucatoare (jucatori) in echipa nu cred ca este tocmai legala (in cazul jucatorilor din spatiul Uniunii Europene). Vezi cazul CFR Cluj din fotbal care a castigat posibilitatea folosirii unui numar infinit de jucatori straini in echipa. Ca regulamentele noastre sunt vechi….si neadaptate situatiilor actuale….este alt subiect.
Nefolosirea jucatoarelor straine nici macar nu este o solutie. In Romania in ultimii 3 ani la Campionatele Nationale de sah individuale – feminin- numarul sportivelor participante (senioare) a fost 20, 15 repectiv 12, deci in scadere si foarte putine. Cum sa le imparti la numarul de echipe dorit (10 in prima liga pentru a putea avea si posibilitatea de a face norme si alte cateva echipe in a doua liga pentru a avea competitivitate – retrogradate si promovate)
Insa nu participarea jucatoarelor straine este problema esentiala a sahului feminin ci lipsa posibilitatii formarii unei echipe. Va rog sa va puneti in situatia unui conducator de club si sa vedeti daca aveti posibilitatea formarii unei echipe feminine, nu cu sanse la medalii (asta este probabil imposibil) ci doar care sa aiba o evolutie decenta.
In momentul in care stii ca nu ai destule jucatoare sa faci o echipa decenta, nu „tragi” nici de cele care teoretic le ai in curtea ta, si ajungi la situatia din prezent, cand in momentul terminarii junioratului (sau ceva mai devreme) fetele se retrag orientandu-se pe familie si cariera si renuntand total la sah.
As dori ca macar pe acest subiect delicat – sahul feminin – sa nu ajungem sa spunem x e mai bun ca y, ala putea face mai mult, celalalt sigur era mai potrivit. Aceste comparatii nu aduc idei bune pentru a gasi solutii adaptabile situatiei din Romania ci mai degraba antipatii si certuri. Asa ca haideti sa nu folosim comparatii neconstructive ci sa incercam sa venim cu solutii si sa vedem care dintre ele (cu argumente) pot fi folosite scopului propus – relansarea sahului feminin.
Tudorache Marian
Nu stiu de ce nu se incearca! Nimic din ce s-a facut pana acum, nu a functionat! Toate atuurile prezentate anterior, privind echipele separate, nu au dat roade. Sahul feminin a alunecat constant spre dezinteres si s-au redus drastic echipele. Ramane doar incercarea echipelor mixte. Cel putin in actualele conditii generale de trai si resurse financiare. Este adevarat si faptul ca echipele de superliga, aduc jucatoare straine. In conditiile in care suntem, cred ca ar trebui interzis la feminin! Nu avem incotro… Nu se mai poate. Trebuie sa recunoastem acest lucru si sa vrem binele sahului romanesc. Facem echipe mixte cu obligatia: fete, junior si junioara din Romania. Suntem la limita admisibilului! Cum s-a precizat si in comentariile de mai sus, Peptan, Foisor, Cosma si Bulmaga, sunt de neinlocuit. Primele trei, deja au o cariera indelungata. Cine poate sti cat vor putea continua la acest nivel? Si oricum nu este suficient, cum s-a vazut la ultima Olimpiada. Mai avem alternative? Ca si in analiza participarii echipelor noastre la Olimpiada si aici la aspectul starii sahului feminin, este foarte usor sa existe asemanari intre toti cei care isi dau cu parerea. Pentru ca este prea evident cum stam, cum a fost si ce ne poate astepta.
Coseru Ionel
…un articol foarte bine scris despre Olimpiada de la Baku …acest articol demonstreaza ca domnului Szabo ii pasa de sahul romanesc …e bine ca spune cineva un adevar incredibil despre sahul juvenil feminin …din urma nu vine nimeni …nicio fata care sa poata cuceri o medalie europeana la o categorie de varsta superioara celei de 12 ani …cum vrem sa mai obtinem locuri bune la Olimpiada de senioare ?
Gilea Lucian
Ruperea echipelor mixte a fost intradevar o greseala, cluburile, in marea lor majoritate, au renuntat la sahul feminin. Cresterea numarului de sportive intr-o echipa de la 3 la 4 a produs disparitia ligii a II-a la competitia fetelor.
Marti, 20 septembrie 2016, am solicitat Consiliului Director analiza actualei stari a Campionatului National de sah feminin pe echipe si ca prima masura, scaderea numarului de sportive de la 4 la 3 (revenire ca pana in anul 2012), lucru ce usureaza cluburilor misiunea de a forma echipe feminine.
Masurile pe care federatia le mai poate lua in acest moment pot veni ori prin stimulente fata de cluburile care investesc in sahul feminin, ori prin obligatii aduse cluburilor. Ambele sunt greu de facut deci nu ramane decat ca si pana acum, sa rugam conducatorii de cluburi sa se uite mai atent catre sahul feminin si sa incerce sa mentina fetele in sah.
Gergely Szabo
Mai mult decat atat, asa cum am preconizat, am fost intrebat, in discutii private „de ce ai scris acest articol?” „ai copil de cateva zile, la ce-ti foloseste sa ataci Federatia?”. Imi pare rau ca am pus cateva intrebari mai incomode – dar daca cineva cu putere de decizie va misca macar si un deget in directia redresarii sahului feminin romanesc, nu o sa imi mai para rau deloc, pentru ca voi sti ca am facut ceea ce trebuia.
In incheiere: astept, intr-adevar, si partea articolului Dvs. despre echipa feminina – sunt curios cat de mult vor semana concluziile noastre. Va doresc sanatate si putere de munca!
Gergely Szabo in Olimpiada prin ochii unui suporter – si antrenor
Aici, concluziile sunt ceva mai sumbre. Avem o echipă, de la care avem pretenții să ajungă în elita mondială (măcar și datorită tradiției pe care o are România în șahul feminin) , dar vine cineva din urmă, așa cum putem vedea în cazul echipei masculine? Îi invit pe cei optimiști să caute în listele rating țări (de top 50 mondial, de preferință) care să aibă 2 (două) junioare cu rating peste 2000, și 0 (ZERO) junioare până în 18 ani cu rating peste 2000. Asta ca să vedem cu ce țări ne vom bate peste 10-15 ani. Ce se va întâmpla cu echipa națională feminină, dacă actualele componente se vor retrage din activitatea competițională? Răspunsul e prea trist ca să îl scriu – așa că vă las pe Dvs. să vă răspundeți la această întrebare.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
- Punctul 3 este mai mult un îndemn, o rugăminte către toți care pot avea o influență asupra șahului feminin românesc: federali, organizatori, președinți de club, antrenori, părinți, jucătoare. Haideți să punem neînțelegerile noastre deoparte, și să concepem o strategie pe termen lung a revitalizării șahului feminin, a păstrării fetelor în șah, a creșterii junioarelor la un nivel unde pot accede în echipa olimpică – altfel, locul 19 pe care îl deplângem azi, va fi considerat un succes uriaș într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Vă mulțumesc că ați sacrificat câteva minute din viață pentru a citi acest articol – și dacă se va naște măcar o idee, o întrebare bună din discuția pe care sper s-o pornesc, eu voi fi mulțumit. Promit să răspund (după cum îmi permite timpul, deloc din belșug în această perioadă) la comentariile care sunt scrise pe un ton civilizat, și fără atacuri la persoană.
7 Comentarii
Daca ar fi si la fete 100+ participante la campionatul national U8 probabil ca ar aparea varfuri. Problema e la parinti, au impresia ca sahul nu e pentru fete, prefera sa le indrume spre alte activitati. Recunosc ca nici eu n-as fi cautat din proprie initiativa vreun club, pur si simplu se facea la scoala dupa-amiaza. S-a intamplat sa-i placa foarte mult. Apropo de ce zicea cineva ca au nevoie de incurajare permanenta. Dnul profesor e o fire sa spunem spartana care considera ca lauda face mult rau si ca nu trebuie laudati pentru ca si-o iau in cap. Asa ca a ramas sa o laudam doar noi, parintii. Ce a motivat-o insa au fost cupele si medaliile care, se stie, pentru fete se iau mai usor. Invatatoarea mi-a spus mai mult sau mai putin direct ca i se pare piedere de vreme (genul care face matematica si romana in ora de muzica). Adica exclus s-o laude vreodata pe tema asta. Dar cred ca oricui ii place sa fie laudat, nu stiu daca e ceva specific feminin.
octombrie 4, 2016 - 9:20 amLa club (de stat) e singura cu rezultate la U14, nici sa vrea nu ar avea cu cine sa faca echipa (mixta), multi vin doar la scoala, la competitii nu vin (ca e week-end, ca n-au timp parintii etc). Ei personal i s-a decontat tot pentru nationala, nu e cazul sa ne plangem ca nu am primit sprijin pentru ca era fata.
Fiica mea e medaliata la campionatele de juniori, dar nu cred ca va continua cu sahul pe termen lung, fara a fi sahul cauza. In primul rand e programul scolar. Toti copii de gimnaziu au un volum urias de materii. Daca mai au si ghinionul de a invata dupa-amiaza, ziua e compromisa. Media generala conteaza la admiterea in liceu. Apoi apar materii noi – si olimpiadele aferente- care pot prezenta interes deosebit. Am observat ca si la baieti incepand de la U16 raman foarte putini, procentual scaderea mi se pare si mai drastica decat la fete. Concret , anul asta la U8 au fost peste 100 de baieti , la U16 38 si la U18 23 si U 20 7. Adevarat ca la baieti sunt vizibile niste nume pe care se poate pune baza, dar numeric e la fel de trist. La fete la U8 au fost 22 iar la U20 4. Nu prea putem compara 22 cu 100+. Asa ca prabusirea mi se pare mult mai clara la baieti, la fete oricum nu prea aveau de unde sa vina. De ce cred ca va renunta? Pentru ca deja o vad interesata si de alte materii, in plus dnul profesor se va pensiona in 2 ani si cu bune si rele s-au obisnuit unul cu altul lucrand de la clasa pregatitoare impreuna. Mi-a zis clar ca nu vrea sa mearga in alta parte. In momentul in care vor veni infrangeri pe banda plus tot felul de alte obligatii scolare nu o vad continuand. Are o fire practica si a inceput sa i se para ca sahul nu e suficient de concret pentru ea. Adica nu ii gaseste aplicabilitate si aparent are nevoie de asta.Asta e parerea unui parinte, alti parinti (de fete) poate vad altfel lucrurile.
@ Un Părinte
octombrie 4, 2016 - 6:23 pmFoarte interesantă relatarea dvs. Cate păreri:
1- Profesorul de șah nu este spartan este neîndemânatic, s-ar putea ocupa de instrucția recruților la ”gingășia” pe care o afișează.
2- Învățătoarea este limitată intelectual, nu o duce capul mai mult decât vârful nasului. De unde să fi auzit ea de directiva EU pentru introducerea șahului în școală?
3- Dacă fata dvs NU este pasionată de șah, NU are rost s-o împingeți de la spate. Gimnaziul nu poate constitui o scuză pentru abandonarea șahului. Simplu fapt că ai note bune la gimnaziu, la liceu și apoi intri la facultate pe locurile fără plată, nu reprezintă o compensație suficientă pentru faptul că redevii o anonimă oarecare dintre 100.000 de elevi din generația ta. Și nici o garanție că va reuși mai bine in viață.
Oricum dupa 14-15 ani, adolescentele generației Facebook sunt preocupate mult mai mult de selfies si de alegerea unghiului din care arată cel mai bine in fotografii, de colectare de ”n” likeuri pe aceste fotografii, de” țoalele” la modă și de cosmetice decât de studierea de structuri tipice de pioni. Este evident că la băieți lucrurile sunt și mai încurcate, apar băutura și teribilismul vârstei. Și toți încep să fie bântuiți de hormoni și de curiozitate…..
” Nu ne oprim din joaca atunci cand imbatranim, ci imbatranim atunci cand incetam sa ne mai jucam”
octombrie 4, 2016 - 10:37 pmG.B. Shaw
Semnez:
Un Parinte
Domnule “Parinte”, vremurile sunt improprii, sistemul de invatamant actual este prost gestionat, introducerea sahului in scoala a fost prost gestionata de Federatia Romana de Sah, antrenorul nu a gasit drumul catre sufletul elevului. Numai impedimente in calea practicarii sahului de catre copilul dvs. Daca nu este doar o impresie si este adevarata fraza din mesajul dvs. : “…a inceput sa i se para ca sahul nu e suficient de concret pentru ea. Adica nu ii gaseste aplicabilitate…”, inseamna ca nu exista pasiune. Fara pasiune toata zbaterea este zadarnica. Pot parea cinic, dar acesta este adevarul crud. Daca ar exista pasiune, toate piedicile din lume ar fi doar intarzieri in drumul spre realizarea scopului. Daca lipseste scopul real…mai bine iti cauti unul adevarat.
octombrie 5, 2016 - 7:50 amRecent am observat pe Facebook, lansarea unei carti scrisa de Axel Rombaldoni (Italia, 24 de ani, GM ELO FIDE actual 2551), foarte interesanta. Nu reclama ei, este obiectul aici. Am observat in prezentarea ei, cateva idei si concluzii mai actuale ca oricand. Mi-au inspirat acest comentariu. Ele au fost vehiculate aici si mai ales “puse pe tapet” cam de toate categoriile de antrenor. Axel propune o noua (adaugam noi, in acelasi timp pentru unii deja… obisnuita) metoda pentru a deveni invingatori in sah. Nu, nu este un miracol si nu va duce pe nimeni la castig doar prin aplicare. Am fi ridicoli sa credem asa ceva. Este doar o ordonare a muncii si mai ales a creierului si pregatirii psihice privind telurile ce trebuiesc ajunse si cum se poate face. Nivelul in sah a ajuns asa la o etapa de pregatire, incat nu mai este suficient sa pui variante si antrenament exclusiv pe tabla de joc. Este nevoie de mai mult. Este nevoie de acel ceva, care spre exemplu la noi, lipseste aproape cu desavarsire. Si foarte bine a fost deja subliniat faptul acesta in comentarii aici, cu prilejul Olimpiadei. Ma intreb cat de pregatiti sunt antrenorii nostri, pentru a suplini lipsa (si va mai lipsi inca mult timp de acum incolo) acestui capitol, pe care echipele cu pretentii la medalii in mod sigur il au in preparea competitiilor. S-a vorbit, despre complexitatea fenomenului si despre faptul ca aceasta criza (in special la feminin) are o profunditate extrema. Atunci, totul trebuie sa plece de la primii pasi (probabil). Ceea ce expune Axel, cu siguranta ati gandit si dvs. stimati antrenori. Probabil s-au scris zeci-sute de carti si unele poate nici nu au fost luate in serios. “PNL” este metoda propusa de Axel. Nu este desigur un partid care sa va propulseze la varf :-), cum se pare ca pe la noi inca merge si este chiar factor important in multe esecuri, direct sau indirect. Se traduce in: PROGRAMAREA NEURO-LINGVISTICA. Are legatura cu acest articol? Poate da. In momentul in care castigi si atingi obiective, cine te poate opri? Cum sa nu mergi mai departe? Aplicam noi asa o pregatire? Sunt convins ca este aproape inexistenta. Din pacate suntem constienti ca doar asa se poate face performanta si totusi nu facem nimic in aceasta privinta. Se stie clar, ca loturile noastre nu au avut un asemenea suport. Am sa traduc si restrang (ca idee) cateva paragrafe din prezentarea cartii:
octombrie 5, 2016 - 12:03 pm– Jocul de sah, dupa cum probabil stiti, cere o mare cheltuiala de energie la nivel mental, fizic si emotiv. A sti cum se guvernează această energie in propriul avantaj, pentru a fi cat mai eficienti in fata tablei de sah rezulta deci, indispensabil. Dar cum se face? Marii campioni (din trecut si prezent) trebuie sa fi intuit.
-“Daca vrei sa ai succes in viata, gaseste pe cineva care a ajuns rezultatele pe care tu le doresti si emuleaza (n.r. imita/dezvolta) pasii pe care i-a facut. Asa o sa poti ajunge si tu la aceleasi rezultate”- Anthony Robbins
-La inceputul anilor ’70, un neolaureat in matematica (Richard Bandler) si un profesor de lingvistica (John Grinder), dupa ani de studiu aprofundat, au ajuns sa inteleaga ca exista o conexiune intre procesul neurologic, limbaj si metodele de comportament invatate prin experienta. N.r., subiectul atinge teme deja discutate si foaaaaaaarte combatute pe blog si nu numai. Nu rascolim, dar sintetizam ca disputa era asupra conceptului: se poate sau nu crea un geniu prin educare intr-un domeniu specific?
-Bandler si Grinder au descoperit ca exista o legatura profunda, intre modul in care o persoana se exprima (cuvintele, tonul, timbrul vocal, chiar postura corpului) si experienta personala. Aceasta noua intelegere, nu numai ca permis lor sa ajute o multime de persoane pentru a depasi propriile conflictele interne si fobiile, in scurt timp. Mai mult, cu trecerea timpului a dat viata unei adevarate si proprie revolutie in toate mediile vietii cotidiene.
-Putem spune, ca in sportul actual, componentele psihologice si emotive au ajuns de-a dreptul la o importanta egala, daca nu majora, cu cele tehnico-fizice. Prin urmare putem deduce ca MARELE LUCRU TEHNIC, TALENTUL SI/SAU EXPERIENTA TE POT PURTA PANA LA UN ANUMIT PUNCT, apoi pentru a face saltul propriu si adevarat , este nevoie de MULTA MOTIVATIE SI DETERMINARE MENTALA SI EMOTIVA. Desigur nu se poate separa acest concept si de reciproca: PUTETI FI UN CAVALER AL GESTIUNII EMOTIILOR SI AL OBIECTIVELOR STIMULANTE SI CHIAR SA AVETI MULTA ENERGIE. ACEST LUCRU NU VA FI SUFICIENT SA INDEPLINITI OBIECTIVELE, DACA NU SUNT INSOTITE DE JUSTA DOZA (MULTA DOZA) DE LUCRU TEHNICO/PRACTIC. Ce poate fi mai adevarat in acest sens decat ceea ce spunea Kasparov: “Nu este suficient sa ai talent. Nu este suficient nici chiar sa muncesti din greu si studiezi pana noaptea tarziu. Trebuie sa deveniti constienti intim (n.r. in interiorul dvs.) de metodele care se adopta pentru a lua propriile decizii. Acest tip de constiinta este esential pentru a combina cunostintele, experienta si talentul, in asa mod incat sa dati tot ce este mai bun din dvs.”. Adaugam aici, cat adevar! Cat de actual! Si cred ca facem si mai multi sa renunte la sah…. Dar cei care raman si sunt bine indrumati nu pot sa nu ajunga undeva, la varf!
-Asa cum spune si Axel, in carte, trebuie inteles din start:
1. unde vrei sa ajungi (obiectivul tau)
2. unde te afli in acest moment (punctul tau de plecare)
3. cum sa efectuezi aceasta transformare in modul cel mai simplu, rapid si sigur (parcursul tau de urmat)
Desigur acest ultim punct incearca sa il rezolve in cartea sa. Este metoda propusa de el si nu stim inca in ce consta. Trebuie sa recunoastem ca totusi intrebarile cheie, nu pot fi negate. Suntem in mod clar de acord cu ele si sunt de foarte mare actualitate.
-“Daca faci ceea ce ai facut intotdeauna, vei obtine ceea ce ai obtinut mereu” alt citat Anthony Robbins
Adaptand la situatia noastra, macar de am fi obtinut ceea ce obtineam in trecut! Numai ca situatia mondiala si mai ales tara noastra, s-au schimbat enorm. Totul a evoluat ametitor si marile puteri sahiste au aplicat metode noi. NOI NU! Practic citatul este valabil pentru faza actuala. Lucram asa ca pana acum, avem ce am avut in ultimul timp.
Am prezentat clar cui apartin teoriile si m-am regasit in multe. Mi-am dat seama ca inteleg situatia actuala si calea de urmat. Sunt la adapost si in privinta plagiatului si nici nu vreau sa candidez la vreo functie 🙂 de stat.
PROBLEMA IMENSA PENTRU NOI: CINE SI CAND DECIDE OBIECTIVELE COPILULUI CARE DA SEMNE CLARE DE SAHIST PENTRU PERFORMANTA? ESTE POSIBIL SA DECIDEM PENTRU EL LA VARSTA MICA?
IN SCHIMB CEI CARE AJUNG LA O VARSTA IN CARE POT SI TREBUIE SA RATIONEZE LOGIC SI EFICIENT PENTRU VIITORUL LOR, O VOR FACE SINGURI. VOR STI DACA E CAZUL SA CONTINUE SAU SA LASE. In cazul ca vor continua, cele de mai sus sunt esentiale.
ALTA INTREBARE: IN TARA NOASTRA, AU MOTIVATIE? CE FACE ACTUALA FEDERATIE IN PROIECTIA VIITORULUI? Foarte putin s-a facut in acest sens, nu numai de actuala conducere. DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE INTRODUCEREA SAHULUI IN SCOLI, ASA CUM S-A FACUT, ESTE UN ESEC IN INTERESELE VIITOARE ALE FR SAH! Trebuie neaparat schimbat ceva, pentru a deveni folositoare sahului romanesc in general si implicit federatiei. Nu aduce nimic bun starea actuala, pentru antrenorii celor mici si nici lor copiilor, in perspectiva viitorului sahului autohton. Masuri au fost propuse mergand pana la un Institut recunoscut de stat, care sa poata acredita antrenorii, in scopul de a intra fara probleme in scoli sa predea. Comentariile de mai sus, sunt cat se poate de pline in subiecte de meditatie. Probabil ca lucrand corect cu psihicul copiilor, pe langa faptul ca vor adora jocul, vor avea si teluri deja bine intiparite in cap, inca de la varste fragede. Daca ei primesc negari si descurajari, in mod clar incep sa aibe indoieli. Apoi ajunsi la un nivel, cu siguranta vor avea puterea unei alegeri. Vor urma sfaturile intalnite si in cartea lui Axel (mai exact isi vor pune cele 3 fundamentale intrebari), iar decizia lor ferma, sper sa primeasca ajutorul corect si sa gaseasca persoana potrivita care sa acompanieze pregatirea fabuloasa tehnica cu cea mentala, psihica. Nu inteleg cum, dar din fericire, cand si cand, la noi apare un geniu si se lucreaza destul de apropiat cu standardele actuale. Daca s-ar lua dupa motivatiile oferite in Romania… am inchide baraca. Inchei aici, cu speranta ca ne-am uitat un pic in “miezul pamantului” si ca am atins macar cate ceva dintre cele care ar putea fi cauzele reale ale declinului si lipsei de “eruptie” a noi elemente in sahul feminin. Asta nu inseamna ca privind asa adanc, nu sustin inca inca teoriile mele expuse anterior, pentru termen scurt.
Cartea lui Axel Rombaldoni, nu stiu daca este si in alta limba decat italiana. Cum multi inteleg sau stiu limba, pot vedea prezentarea ei aici: http://www.caissa.it/index.php?controller=attachment&id_attachment=163. Pentru a nu exagera in publicitate, nu dau alte amanunte si nici unde este sau cat costa. Probabil esentialul l-am perceput deja toti.
In cazul nostru, fata joaca sah cu gandul de a ajunge campioana tarii. Fara sustinerea noastra si a dascalului nu cred ca ar reusi sa ajunga unde isi doreste. Lucreaza aproximativ 20 ore pe saptamana. Acum este in clasa întâi, la primavara urmand sa joace la U8. Speram sa avem suportul dascalului si pe viitor. Eu ce imi doresc de la ea si o sa o ajut cat pot in aceasta privinta e sa ajunga un profesor sa sah care sa predea sahul in Clubul ei. Ea deja se vede in deplasari cu elevii ei. Cred ca are sanse mari deoarece fetele se retrag prea repede din competitie. Multe prietene de ale ei deja au trecut de la sah la inot, balet…
octombrie 20, 2016 - 8:45 pmAm intrat sa las un mesaj pentru ca mi-am amintit de existenta loturilor restranse la juniori. Presupun ca si la baieti e la fel. La fete e clar, nici macar de forma nu le-au chemat la federatie (care nu stiu cat spatiu are, dar gaseau 6 scaune presupun) sa le vorbeasca cineva sau nu stiu, sa simta ca a insemnat ceva faptul ca fac parte din lotul restrans. Asta apropo de sprijin. Adevarat ca unele fete ar fi trebuit sa bata un drum lung, dar se putea transmite prin Skype.
noiembrie 15, 2016 - 11:17 am@anuta Laurentiu. Cel mai probabil sahul nu e pasiunea vietii fetei mele. Am ajuns la concluzia ca ii place sa mearga la concursuri pentru ca, probabil ati observat daca ati mers la concursuri de copii, mai alearga, se mai joaca, mai joaca sah amical intre partide, intr-un cuvant socializeaza.