Olimpiada de sah, Baku 2016, Runda 4: Dublu impact cu echipa gazda Azerbaidjan. Baietii pierd cu 3-1, desi am sperat pana in ultima clipa la un egal, iar fetele reusesc un 2-2 admirabil si raman neinvinse dupa primele 4 runde.

 Baku_logoIulian Ceausescu: “Am ajuns acasa dupa turneul Centrocoop si am inserat comentariul complet despre olimpiada al lui Marian Tudorache intr-un articol, cu cateva fotografii inserate.”

Runda 4, masculin: R0mania – Azerbaidjan 1-3

Am pierdut cu azerii dupa ce in cateva randuri am sperat la un egal pentru pozitiile bune obtinute de Deac si Marin care au jucat foarte sigur de la cap la coada partidele lor.
Olimpiada_2016_Romania_menEchipa masculina a Romaniei la Olimpiada de sah 2016 de la Baku. Foto: Danilov Vladimir, facebook

Bo. 30

Romania (ROU)

Rtg 4

Azerbaijan 1 (AZE)

Rtg 1 : 3
4.1 GM
Lupulescu, Constantin
2618 GM
Mamedyarov, Shakhriyar
2761 0 – 1
4.2 IM
Deac, Bogdan-Daniel
2524 GM
Radjabov, Teimour
2722 ½ – ½
4.3 GM
Marin, Mihail
2572 GM
Mamedov, Rauf
2666 ½ – ½
4.4 GM
Jianu, Vlad-Cristian
2554 GM
Naiditsch, Arkadij
2696 0 – 1

 
Micul avantaj s-a evaporat spre mutarea 40 si cum la Lupulescu si Jianu stateam foarte greu, rezultatul este 1-3. Nu-i nicio suparare cred si daca vrem sa fim obiectivi, conform celor vazute pe tabla, este un rezultat just. 2-2 era doar in inimile noastre de suporteri… La feminin ne-a trecut glontul milimetric pe langa cap! Acum nu ca ar fi o adversara de mare valoare dar este o echipa incomoda.

Runda 4, feminin: R0mania – Azerbaidjan 2-2

Olimpiada_2016_Romania_womenEchipa feminina a Romaniei la Olimpiada de sah 2016 de la Baku. Foto: Irina Bulmaga, facebook

Bo. 16

Azerbaijan 1 (AZE)

Rtg 11

Romania (ROU)

Rtg 2 : 2
4.1 WGM
Mamedjarova, Zeinab
2295 IM
Peptan, Corina-Isabela
2394 1 – 0
4.2 WGM
Mammadzada, Gunay
2361 IM
Foisor, Cristina-Adela
2353 0 – 1
4.3 WGM
Mammadova, Gulnar
2304 WGM
Cosma, Elena-Luminita
2331 ½ – ½
4.4 WGM
Kazimova, Narmin
2302 IM
Bulmaga, Irina
2395 ½ – ½

Totul insumat, trebuia sa castigam si am avut aceasta senzatie pana pe la mutarea 25 a Corinei Peptan care a stat tot timpul mai bine cu negrele la sora mai mica a lui Mamedyarov. S-a ajuns insa intr-o criza de timp reciproca in care iti venea sa urli nu altceva.
mamedjarova_peptanol2016

Click pe imagine si continuati sau analizati cu Fritz (rotita ventilator sub diagrama) pozitia din partida Mamedjarova-Peptan

La 26, Corina incepe sa simta presiune si in loc sa bata turn in e1 simplu, incearca sa evite un sah suparator in c4 si joaca intermediar pion c4, dupa care adversara „scapa” si rateaza si ea o mutare excelenta (28…Nf4). Cu doua piese scoase din joc (Nb3 si Cc2), calitatea nu mai valoreaza nimic si nu se mai ajunge la mutarea 40. Cu toata criza, azera nu face prostii si valorifica pozitia. Cosma remizase prima o pozitie in care adversara a avut initiativa dar a simplificat bine. Ne trebuiesc 2 puncte la Irina Bulmaga si Cristina Foisor. Dar perspectivele sunt sumbre, Irina sta greu, este dominata in centru iar Cristina desi are o partida buna, nu se poate paria ca luam punct acolo. La mutarea 40, se pare ca meciul este pierdut. Dar… cum se spune, vine soarele si pe ulita noastra. Irina se apara cu dintii si face o remiza miraculoasa, in timp ce Cristina, ehhhhh, scoate zeama din pietre! Reuseste sa castige un final cu pion si dama contra dama. Pana la urma facem un egal care unora le lasa (poate) un gust amar. Eu asa am trait runda si la urma, am ales sa ma bucur de acest 2-2 ca orice suporter (poate un pic naiv). Suntem aici, langa voi si ca mine sunt convins ca multi altii traiesc la maxim partidele. Stiu ca sunt meciuri mult mai interesante dar eu prea putin arunc privirea acolo. In general mai ma uit pe la meciurile selectionatelor Moldovei si a jucatorilor de origini romane ( din ce stiu eu, spre ex.: Sabina Foisor-SUA, Daniela Movileanu-Italia, Lazarne Vajda-Ungaria, Andreea Cristina Navrotescu-Franta, Alexandra Botez-Canada, Diana Mirza-Irlanda si poate, nu stiu exact, Lena Georgescu-Elvetia sau chiar Ekaterina Bogdan-Belarus. La masculin cateva din exporturile noastre nu mai sunt in selectionatele olimpice dar cel mai tare este prezent si evident pe masa 1 a Germaniei, Dieter Nisipeanu), unii fiind export real iar altii consecinta a emigrarii parintilor in tarile respective. In treacat poate trebuie amintit ca Ukraina a batut Rusia la masculin si Cehia a tinut cu egal SUA in turneul masculin. La feminin semnalez semisurpriza egalului intre India si Israel. Clasamentul masculin are ca lider momentan China, cu invingatorii nostri Azerbaijan pe locul 2 si Olanda pe 3. La feminin Ukraina conduce, urmata de o surpriza, Serbia pe 2 si Rusia pe 3. Suntem aproape, pe locul 5, ceea ce nu ne scuteste de un meci greu si in runda urmatoare, adica dam piept cu cele care au tinut in loc India. Jucam cu Israel in runda 5. La masculin intalnim Suedia. Speram in doua victorii la limita si apoi o binemeritata zi de odihna. Hai Romania!

6 Comentarii

  • Gabi

    Bună cronică. Poate mai faci una și după victoria cu Suedia. Ar fi interesant, cred, momentul când a punctat Bogdan. Partidele celelalte se terminaseră sau se mai juca vreuna?

    septembrie 6, 2016 - 7:58 pm Raspunde
  • TudoracheM

    A, era sa uit pronosticul. va invit si pe dvs. sa il lasati intr-un comentariu. La masculin eu cred ca batem din nou la limita. La feminin jur ca sunt roman! Cand dau de greu, sper in meci egal dar realistic vorbind, nu se schimba nimic la niciun fel de rezultat.

    septembrie 7, 2016 - 2:33 pm Raspunde
  • Gabi

    Marian, chiar ca esti unul din “nebunii” sahului! Excelent, citindu-te parca as fi fost in fata celor 4 table.
    Daca vorbesti tot asa bine precum scrii, cred ca ar putea fi transmis si un meci de sah al Romaniei in prime time.
    Parca te aud: Ooooh, Lupu rateaza milimetric cu poarta goala! …. Acum, Bogdan, inca o fenta, daaa … inscrie, suntem finalisti!!!
    Si dup-aia, anunti scurt, cu voce mormantala: Pauza de publicitate 🙂
    La runda urmatoare poate ma bag la pronosticuri. Acum nu-mi place cum suna Azerbadjan 2.

    septembrie 7, 2016 - 4:49 pm Raspunde
  • TheUglyTruth

    Parerea unui suporter:
    – Cu Azerbadjan puteam sa ne agatam mai mult de meci: dupa mine, Jianu a ales in deschidere o varianta neinspirata, ce se termina fara rocada, cu regele prin f8, turnul din h8 incearca sa ajunga in joc prin h5, dar linia a 5-a e blocata de un cal in d5, iar albul are majoritate pe flancul damei, cu pion liber sustinut pe coloana c; concluzia – lupti eroic toata partida ptr remiza. Lupulescu alege un plan prea simplu cu Cc3-b5-d6 crezand ca si-a pus in avanpost in tabara negrului, dar Cd6 nu poate fi sustinut decat de pionul e5, ce poate fi lesne atacat > rezulta un final cu pion in minus si rege expus…cu Mamedyarov, asta inseamna zero sanse de remiza.
    – Cu Suedia: asa cum sublinia in comentarii si GM M Illescas, Marin a jucat fara ambitie, o engleza in care este mega specialist, mai ales dupa balbele adversarului din deschidere si pierderile de tempo: negrul joaca c6 apoi c5; albul pune repede un cal in avanpostul din d5, calul este schimbat si el reia cu pion pe campul d5; Illescas sugera un plan mult mai indraznet cu f4 si Dd2; f4 ataca centrul negru, sustine campul g5 ptr calul din e4, iar in cazul in care negrul bate la f4, albul reia cu pionul g, intarindu-si centrul si deschizand coloana g, pe care poate ataca; pacat, putea fi 3-1 pentru noi, noroc cu Deac ca joaca la victorie in fiecare partida, isi asuma riscuri;
    – Vad doar 2 jucatori in echipa Romaniei, care sa poata face diferenta, care sunt in forma si isi asuma riscuri: Deac si Parligras.

    septembrie 7, 2016 - 4:55 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      @ TudoracheM: Marian am inserat comentariile in articole distincte si le-am pus deoparte de la comentarii, ca sa se poata citi in liniste toate cele scrise si traite de tine! Vad ca nu te-ai schimbat si pui la fel de multa pasiune si emotie in ceea ce asterni in cuvinte despre sah si nu oricum. Felicitari si ma bucur pentru Romania si ma bucur pentru sahul romanesc, ori de cate ori ne adunam sa sarbatorim evenimente deosebite,
      @TheUglyTruth : Lupulescu a luptat ca un erou cu Carlsen si poate moralul pe care il avem acum i se datoreaza in buna masura, pentru ca putini au rezistat presiunii pe care o pune energicul norvegian pe jucatori, alegand finaluri complexe. Vorbeam cu mai multi sahisti despre Lupulescu in timpul partidei superbe cu Norvegia si am zis ca a doua zi nu va mai putea face fata adversarului, mai ales ca urma sa jucam primul meci foarte puternic cu azerii. Explozia de energie juvenila a lui Bogdan Deac a fost ca ploaie venita la timp pentru un taram cuprins de seceta. Important ca pana acum stam excelent si ramane ca ceilalti componenti sa ajute si ei echipa la greu, mai precis sa puncteze in momentele de cumpana. De la Marin asteptam punctul decisiv in meciul cu Suedia si cu Azerbaidjan, insa nu stim strategia echipei, cea pe care a creat-o capitanul si nici ce s-a schimbat in timpul meciurilor. Sper ca maine sa castigam cu Azerbaidjan 2 si fetele sa reziste sau chiar sa darame marele zid chinezesc, care nu s-a dovedit de stanca, chiar in meciul cu Letonia, cand Ministrul de finante leton l-a buzunarit de un punct urias pe nr.1 femin, Hou Yifan. Capitanii stiu ce plusuri sau minusuri avem in echipa precum si ce trebuie sa facem in meciurile urmatoare. Urmeaza cea mai grea parte a Olimpiadei si trebuie sa fim constienti ca baietii sau fetele noastre vor da tot ce au mai bun pentru un rezultat onorabil si mare, comparabil cu cele ale inaintasilor lor. Hai Romania!

      septembrie 7, 2016 - 8:01 pm Raspunde
  • TudoracheM

    Comentariul meu a fost mutat ca articol de Iulian banuiesc. Era dupa primul comentariu al Gabi. Nu asta e important, ci vreau sa spun si sa repet ca eu vad meciurile din punct de vedere al “microbistului”. Deci fac aprecieri generale si nu intru mult in detalii tehnice pentru ca nici nu am competenta. Unde sunt lucruri evidente, mai imi dau cu parerea. Este bine sa avem si opinii diverse, pentru ca in mod sigur eu nu puteam sa acopar si nu ma asteptam sa i se acorde spatiu in comentariile lui Illescas si Romaniei. Deci “Adevarul urat” cum se intituleaza antecomentatorul meu subliniaza alte aspecte interesante. Totusi, nu uitati ca si pentru Illescas, consideratiile sunt destul de generale. Au de trecut in revista o multime de partide. Nu este ca la un turneu cu 5-6 partide simultane. Nu pot sa neg insa evidenta. Da, cred si eu ca Lupulescu, Jianu si Marin au deschis neinspirat. Marin insa nu vad ce a riscat. Poate adversarul a gresit sau mai bine zis a pierdut timp tocmai din cauza deschiderii ciudate. Cat timp si-a tinut masa, cred ca este OK. Cu Azerbaijan, sunt sigur ca Lupulescu si Jianu au jucat cele mai neinspirate partide la aceasta Olimpiada. Nu cred ca vor repeta asa ceva. In timpuri indepartate, aveam o vorba: domle, daca tot e sa pierd, macar sa apuc sa joc. Adica uram sa nu am nici cea mica sansa, sa stau asuprit toata partida. Deci, in general salut comentariul tau, oricine ai fi dar pe alta parte sper ca baietii sa te contrazica in viitor.

    septembrie 7, 2016 - 7:34 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.