Baku: Runda 1 de la a 42-a Olimpiada de sah a recordurilor

Echipele Romaniei au inceput perfect Olimpiada, baietii trecand cu 4-0 de sahistii din Malta, fetele invingand cu acelasi scor Republica Dominicana. In runda 2 Romania intalneste Africa de sud  la masculin, iar fetele vor juca cu echipa Egiptului.

Runda 1 a inceput la Baku Chrystal Hall cu un record de participare, cu circa 2500 de șahiști, antrenori și persoane oficiale prezenti la Baku. La intrecerea masculina participa 180 de echipe iar la cea feminina 140 de echipe, recorduri ce se vor imbunatati de la o Olimpiada la urmatoarea, probabil.
Presedintele Azerbaidjanului a fost prezent la deschidere si a efectuat prima mutare 1.d4 la meciul tarii sale cu echipa Zimbabwe, la partida Shakhriyar Mamedyarov – Rodwell Makoto.
Rd1_opening_Aze_Zimb
Echipa masculina a Romaniei a reusit o victorie plina de incredere cu Malta, un scor de 4-0 ce este normal in conditiile in care conteaza punctele de meci ca prim coeficient de departajare, iar scorurile conteaza mai putin, ca inainte sa se instituie regulamentul de departajare actual.  Maine jucam cu Africa de sud si speram o victorie clara a baietilor nostri si un inceput datator de speranta pentru rundele viitoare.
Echipa Moldovei a trecut de Sri Lanka cu 4-0 si in runda 2 moldovenii vor intalni echipa Zambiei.
Ca la fiecare Olimpiada, prima runda a adus la start echipe foarte slabe cu echipe puternice si cei mai puternici jucatori din lume s-au odihnit inaintea intalnirilor foarte importante din rundele viitoare. Azerbaidjanul a inceput in forta si a trecut cu 4-0 de Zimbabwe. Rusia a depasit cu acelasi rezultat Nigeria, precum si echipa SUA a surclasat la zero echipa deloc comoda a Andorrei, cu Nakamura la prima masa ce a trecut destul de greu de Aloma Vidal.
Cea mai mare surpriza a primei runde a venit din partea Sudanului care a reusit un rezultat de senzatie cu vecinii nostri de la sud, Bulgaria, chiar cu Veselin Topalov pe prima masa!!!
Tagelsir , Abubaker (SUD) – Nikolov, Momchil (BUL) 1-0
Abdelazeez, Mohamed Abdalla (SUD) – Petrov, Martin (BUL) 1-0
In rest mici puncte lasate de echipele mari la echipele multumite sa isi treaca in palmares o remiza sau un punct la adversari redutabili. Norvegia a lasat 2 remize la Tara Galilor, odihnindu-l pe Magnus Carlsen, mai ales ca in rundele urmatoare atentia va fi indreptata catre prima masa a Norvegiei si reflectoarele vor fi pe campionul mondial de sah! Trinidad Tobago a smuls un punct nesperat Serbiei, Azerbaidjan 2 a lasat o remiza la Mozambic, MM Durarbayli Vasif 2616 remizand cu MFide Alice 2168
Cupid, Kevin (TTO) – Sedlak, Nikola (SRB) 1-0
 
La feminin, echipele de top au reusit victorii convingatoare . China, Ucraina, Rusia, Georgia si India realizand scorul de 4-0 cu  Luxemburg, Portugalia, Scotia si ICCD. O echipa nu a aparut inca la prima runda, Lesotho, dar este asteptata sa soseasca si ea pentru runda urmatoare. Grecia a fost la un pas sa fie in ziua sa cea mai neagra, dar totul s-a terminat cu bine, castigand foarte greu cu 2,5 – 1,5 meciul cu Sri Lanka.
Fetele noastre au trecut de Republica Dominicana cu 4-0 si in runda 2 vor intalni echipa Egiptului, o echipa destul de incomoda, cu jucatoare experimentate, greu de depasit. Echipa Moldovei a trecut cu 4-0 de Qatar iar in runda 2 va intalni a doua favorita feminina, Ucraina!
Succes ambelor echipe si sa credem ca si in runda 2 ne vom bucura de victorii cat mai clare si lipsite de emotii! Hai Romania!

11 Comentarii

  • TudoracheM

    Incerc sa las o legatura (pe care ulterior Iulian o poate adauga in articol sau articolele urmatoare), in care am impus experimental niste parametri la transmisia de pe Playchess.com. In acest fel sunt extrase partidele la zi ale jucatorilor si jucatoarelor noastre, AICI . Nu garantez ca functioneaza mereu (mai ales din cauza potrivirilor de nume) dar aveti oricum alternativa de a urmari spre exemplu pe Chess24.com. SI ASTAZI (4sept) AVEM LUPULESCU-CARLSEN! HAI ROMANIA!

    septembrie 4, 2016 - 9:14 am Raspunde
  • Gabi

    Au inceput perfect si continua. Victoria cu norvegienii nu are cum sa ne scape. Parligras e castigator, Deac a invins (sa-i puna poza urgent :), Jianu remiza, iar Lupu poate remiza. Suntem tari, domne!

    septembrie 4, 2016 - 4:56 pm Raspunde
  • Gabi

    Bravo, Marian, e ca lumea.
    Si imi place ca ai folosit titulatura Turneul masculin (Open). Am eu fixul meu.

    septembrie 4, 2016 - 8:20 pm Raspunde
  • TudoracheM

    Salut Gabriel! E bine ca ne reunim, macar cu astfel de ocazii. Poate ne mai dezmortim, ca s-a dormit la greu in privinta noastra, ma refer la noi cei care mai comentam sau comentam pe aici. Iulian si Daniel merg inainte, ei au scris mereu! Carlsen si Hammer te faceau sa gandesti la un meci egal daca totul mergea bine la celalte mese. Am reusit o victorie foarte importanta. Costica a rezistat campionului modial si Mircea a pus mare pret pe…gloata. Pionii sai l-au obligat pe Hammer sa se apere atent, la milimetru. Vlad a jucat solid si fara riscuri. Bogdan aduce victoria dupa ce a valorificat initiativa si pionii liberi pe flacul damei. Bravo baieti! Dar sa nu lasam fetele la urma, pentru ca intr-adevar au exagerat cu Olanda! Acum, intr-adevar, cu Olanda trebuia sa castigam dar ele au facut scor. Imi pare un pic ezitant startul Luminitei, care in runda anterioara a facut un miracol, salvand o partida dusa. Cristina este pe 100% ca si Corina (care are o partida mai putin). Suntem bine si sper sa mentinem ritmul. Turneul e lung si va fi din ce in ce mai greu. Dar la Olimpiada uneori ierarhiile si coeficientii nu sunt respectate. Astazi avem o zi teribila! Jucam la ambele sectiuni cu primele echipe ale Azerbaijanului (au cred vreo 3 inscrise). Cea feminina este foarte incomoda si sora lui Mamedjarov este ridicol de subcotata la rating. Dar ei au pus-o la prima masa si sper ca oricum Corina noastra e mai puternica si constanta. La masculin, e momentul adevarului si al autodepasirii. Acolo nu mai avem calcule de facut. Nu ai unde sa speri la ceva in caz ca ai pierdut la o masa. Un 2-2 este un rezultat cat casa! Se odihneste Mircea si Bogdan isi va verifica starea actuala cu un superjucator de talia lui Radjabov. Sincer sa fim, parca s-a mai “inmuiat” in ultimul timp Radjabov. Era pe acolo pe unde stau acum Caruana, Nakamura sau Vachier-Lagrave. In orice caz, nu avem ce pierde! Nu se supara nimeni cred, la orice rezultat. Sunt frumoase olimpiadele si ne fac sa traim emotii unice si stam lipiti de calculator sau chiar de telefonul mobil, mai ales acum cu toate aceste posibilitati oferite de internet. Hai Romania!

    septembrie 5, 2016 - 9:30 am Raspunde
  • Gabi

    Salut! Cred, pe bune, in rezultate care sa ne bucure dupa partidele cu azerii si azerele. Bogdan este enervant de exact in joc pentru adversari. Asa ca orice e posibil.

    septembrie 5, 2016 - 10:30 am Raspunde
  • Vali

    Salut tuturor! Am si eu o fixatie, referitoare la titlul de GM pe care ar trebui sa-l primeasca Bogdan Deac la aceasta Olimpiada. Stie cineva cand se va petrece evenimentul sau daca mai poate interveni ceva neprevazut care sa-l impiedice? Mersi.

    septembrie 5, 2016 - 7:33 pm Raspunde
  • TudoracheM

    Nu poate interveni nimic. In timpul acestei Olimpiade vor fi aprobate si Bogdan Deac este pe lista respectiva (am vazut-o undeva dar nu mai gasesc …unde) la mari maestri (GM) ca si Mihnea Costachi pentru titlul de maestru international (IM). Nu mai stiu exact data cand va incepe Congresul, cred ca de fapt a inceput astazi.

    septembrie 5, 2016 - 8:35 pm Raspunde
  • TudoracheM

    Am gasit. Lista cu jucatorii care contine si turneele la care s-au obtinut normele, se poate consulta aici: http://www.fide.com/images/stories/NEWS_2016/FIDE_News/GA_Agenda_2016/Annex_20.pdf

    septembrie 5, 2016 - 8:42 pm Raspunde
  • pop sorin

    MULT SUCCES ROMANIA!

    septembrie 6, 2016 - 8:54 am Raspunde
  • mihaighinda

    Frumoasă și obiectivă cronica etapei, domnule Tudorache. Mulțumesc, sper să continuați

    septembrie 6, 2016 - 3:48 pm Raspunde
  • TudoracheM

    Va multumesc domnule Ghinda! Desigur, nu se poate compara cu ceea ce in trecut ne-ati oferit dvs. Pe cat posibil am incercat sa evit detalii si analize care in general ma depasesc. Am pus mai mult pret pe trairile “microbistului” cu diverse recomandari, poate comparabile si de genul celor facute si de cei din tribuna la fotbal, unde toti stiu si toti ar fi inscris. La drept vorbind, nu stiu cat de bine am apreciat momentul la Corina Peptan, cel de la mutarea 26. De ce ma uit la acea pozitie, devin tot mai mic! Imi dau seama cat de putin reusesc sa merg in avans cu calculele. Ceva imi spune ca 26…c4 nu este solutia, pentru ca inchide nebunul. Dar este de coma linia 26…Cxe1 27.Nc4+ (aici programul de pe Chess24.com recomanda 27.Ne3 dar eu incercand sa inteleg de ce a jucat Corina 26…c4, am ajuns la concluzia ca ea a vazut mult mai departe, calculand exact linia propusa de mine aici, cu 27.Nc4+) 27…Nxc4 28.Dxc4+ si acum? Cred ca doar 28…Ce6 dupa care pe Chess24.com, zice ca negrul sta la castig (-2.42). Dar cum nu suntem Premium ( he, 100 de euro pe an este exagerat in opinia mea), programul ne minte pentru ca nu se duce peste Depth=22. Acum la recomandarea lui, exista o mutare: 29.Nf4. Wow! Ce este asta? Buuuum! S-a razgandit! Pozitia este practic egala! Ma doare capul! Iata de ce nu am competenta sa dau verdicte! M-am grabit? Nu stiu… Ceea ce stiu, este ca ele jucau pe 1 minut si 30 sau 40 secunde inca de la mutarea 26. Exista si bonusul dar in asa pozitie…este ceva de groaza. Partida se poate vedea si se pot efectua mutari sau face analiza (ce ulterior pot fi salvate in calculatorul dvs.) AICI.

    septembrie 6, 2016 - 7:59 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.