Europenele feminine de șah au debutat la Mamaia

siglaeiwcc2

Festivitatea de deschidere a Campionatului European feminin de șah va avea loc vineri 27 mai, ora 14.30, la sala de joc din cadrul Hotelului Comandor din Mamaia. Invitații speciali ai ceremoniei vor fi președintele Uniunii Europene de Șah, Zurab Azmaiparașvili (Georgia) și primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău. După tradiționalele alocuțiuni de bun venit, adresate jucătoarelor venite din 27 de țări, prima mutare va fi efectuată simbolic de primarul Constanței la ora 15.
Toate partidele vor putea fi urmărite live pe internet, precum și în videoproiecție în holul hotelului Amiral. Jucători de prestigiu vor comenta zilnic pentru spectatori cele mai bune partide.
Brigada de arbitri este formată din: IA Ashot Vardapetian (Armenia, arbitru șef), IA Dinu-Ioan Nicula (arbitru secund), IA Vasile Sănduleac (Moldova), IA Claudiu-Badea Iordache, IA Sebastian Volcinsche, FA Alin-Vivian Câmpeanu și FA Rudolf Dombi (arbitri de sector). Director de turneu: IO Elena Cristian.
Competiția se desfășoară sub auspiciile Uniunii Europene de Șah, în organizarea Ministerului Tineretului și Sportului, Primăriei Municipiului Constanța și Federației Române de Șah, în parteneriat cu Asociația Litoral-Delta Dunării.
Sponsorii acestei competiții sunt Aqua Carpatica și Vexio.
Site oficial: http://ecuwomen2016.ro/
Click aici pentru rezultate »
Click aici pentru album foto deschidere »
Runda 1 partide transmise pe chess24 aici

18 Comentarii

 • Mr John

  Nu le-a mers tocmai bine reprezentantelor noastre in primele doua runde…

  mai 28, 2016 - 11:13 pm Raspunde
 • Gabi

  Partea proasta e ca, spre deosebire de baieti, la fete nu vine nimic din urma. Ma refer la junioare.
  Care o fi explicatia, habar n-am.

  mai 31, 2016 - 9:25 pm Raspunde
 • Mihai Ghinda

  Pe lângăs lipsa cronica de antrenori de medie şi mare performanță, o explicație ar fi că de la 13, 14 ani preocuparea principală a junioarelor noastre, NU mai este şahul, NU este nici măcar şcoala, ci este cine strânge mai multe “Like” pe cele mai multe selfie de pe Facebook, Pinterest sau Tweeter, etc. Machiate cu tone de rimel si pensate la sânge, îşi schimbă de 20 de ori pe lună fotografiile de pe pagina de prezentare a Facebook…..Generația lor este victima unui dezastru media: smartphone & rețele de socializare & promovarea nonvalorilor TV si tabloide la care se adaugă părinții supra-ocupați profesional….. Citeşte-le paginile lor de Facebook şi te vei lămuri pe loc….

  iunie 1, 2016 - 1:32 am Raspunde
 • Gabi

  Domnule Ghinda, cam da:) Aveam si eu banuIeli in sensul asta, dar acum e clar.
  Aoleo, de ce vreti sa ma pedepsiti? Mai bine ma uit la superbele emisiuni Nora pentru mama, Duelul soacrelor sau cum le-o mai zice la tampeniile alea decat sa mai citesc si din nemuritorul FB.
  Cosbuc a fost un vizionar:) de le-a dibuit el atat de bine pe unele din sahistele noastre junioare in poezia La oglinda.
  Iată-mă! Tot eu, cea veche!
  Ochii? hai, ce mai pereche!
  Şi ce cap frumos răsare!
  Nu-i al meu? Al meu e oare?
  Dar al cui! Şi la ureche,
  Uite-o floare.
  Si Angela Moldovan cu melodia ei cu acelasi titlu …
  Sau poate o preferati pe Maria din West Side Story.
  I feel pretty
  Oh so pretty
  I feel pretty and witty and bright
  And I pity
  Any girl who isn’t me today
  I feel charming
  Oh so charming
  It’s alarming how charming I feel
  And so pretty
  That I hardly can believe I’m real
  See the pretty girl in that mirror there?
  Who can that attractive girl be?
  Such a pretty face
  Such a pretty dress
  Such a pretty smile
  Such a pretty me!
  I feel stunning
  And entrancing
  Feel like running
  And dancing for joy
  For I’m loved
  By a pretty wonderful boy.
  Hai ca am dat la copy-paste, bine ca am citat sursa 🙂 ca sa nu se zica ca plagiez.

  iunie 1, 2016 - 6:14 am Raspunde
 • mihaighinda

  ”Poveste din Cartierul de Vest” este superbă, iar cântecul Mariei , interpretat de Natalie Wood este absolut încântător. Este normal la vârsta adolescenței ca să vrei să placi, să-ți verifici frecvent gradul de atractivitate în timp ce hormonii estrogeni te înghiontesc dezlănțuit, dar trebuie o măsură, o decență, o limită in toate: ”Est modus in rebus”. Ar trebui ca părinții să le spună: ”-Dacă tot ai sacrificat 4-5-6 ani pentru șah, ca și o parte consistentă din bugetul familiei, mai lasă selfiurile și FB și uită-te la partidele lui Hou Yifan sau Caruana, Nakamura, etc… ”

  iunie 1, 2016 - 8:55 pm Raspunde
 • Gabi

  Subiectul este deprimant. FB, selfie, mass-media de doi lei si atatea alte nenorociri de genul asta duc la trairea unor vieti intr-un mod atat de superficial. Omul insusi a devenit un produs. Se cultiva egocentrismul, probabil cu buna stiinta.
  La intrebarea existentiala a lui Moromete (Unde mergem noi, domnule?) prefer sa nici nu mai caut raspunsul, desi pare evident: In lumea asta, spre nicaieri.

  iunie 2, 2016 - 6:30 am Raspunde
 • Bogdan

  Maestre Ghinda, va urez din toata inima sa mai scoateti un mare jucator de sah, cel putin la fel de talentat ca si GM Istratescu si care sa si ajunga in top 100 in lume! Cat despre zilele noastre, ce putem spune: “O tempora, o mores!”

  iunie 2, 2016 - 10:28 am Raspunde
 • mihaighinda

  Mulțumesc pentru gândul bun! Din păcate. talentele mari la șah sunt la fel de rare ca un politician onest, câteva pe generație….iar eu m-am cam plictisit de atât de mult lucru la cooperativa ” Munca în Zadar”. Lucrez de peste 40 de ani, numai ca să constat că tocmai atunci când crezi că l-ai prins pe Dumnezeu de picior, se vede că nemaipomenitului talent îi lipsește un ”ceva”, o ”chestie”, care-l împiedică să ajungă in topul mondial. Am obosit, să vină alți antrenori la rând…..

  iunie 2, 2016 - 9:07 pm Raspunde
 • Vali

  Domnule Ghinda, cred ca ati punctat destul de bine referitor la junioare si la preocuparile lor extrasahiste, insa, cu tot respectul, nu cred ca retelele de socializare sau telefoanele “dastepte” sunt principalele motive pentru care renunta prematur la sahul competitional. Eu zic ca partea financiara le determina sa aleaga alte cai in viata. Intrand in adolescenta, ele observa pur si simplu ca din sah nu castigi mai nimic, ba dimpotriva, cheltui mult cu deplasari, cazare etc., iar parintii devin si ei mai reticenti, probabil. Poate de aceea Delia Duca a devenit programator, arbitru, prezentatoarea rubricii de sah de la Realitatea, dar n-a mai jucat in turnee din 2008.
  Si totusi eu n-as fi chiar atat de pesimist ca dvs. Mai sunt si exceptii, fete care au ajuns la 20 de ani si inca n-au renuntat la sahul de performanta. Una dintre ele este Daria Visanescu, locul 5 la Campionatul National si campioana la U20 (e adevarat ca au fost doar 4 jucatoare). Din pacate vad ca nu participa la europenele de la Mamaia. Cred ca s-ar fi descurcat mai onorabil decat junioarele prezente acolo sau decat veterana Pancu.

  iunie 2, 2016 - 11:29 pm Raspunde
 • mihaighinda

  @ Vali
  Deci, consideri că 2095 Elo la 20 de ani (cazul Dariei) reprezintă o promisiune oarecare pentru viitor? OK, ai dreptul la o opinie proprie, eu nu am de gând să deschid o polemică (probabil sterilă) despre vârsta jucătorilor/jucătoarelor și nivelul Eloului care să promită performanțe. Nici despre raportul/proporția dintre stupizenia Facebook & media, lipsa antrenorilor și modestia mijloacelor materiale, raport care determină apariția cutremurătoare a finalelor de juniori/junioare mari de 5-6-7 jucători/oare. Deasemenea NU pot face predicții despre ce ar fi putut face jucătoarea X sau Y dacă ar fi jucat la un concurs ipotetic.
  De fapt, ți-am scris ca să-ți comunic că eu rămân în totalitate la părerea mea, pe care am enunțat-o, dar dacă numai parțial….Aisbergul catastrofei de la junioarele mari zace mare și dizgrațios cu 6/7-mi ascuns sub nivelul mării și nu văd niciun motiv special ca să-mi aprind paie în cap radiografiindu-l în toată urâțenia lui.

  iunie 4, 2016 - 4:09 am Raspunde
 • Vali

  Poate adevarul e pe la mijloc, domnule Ghinda, dar chiar nu mai conteaza, din moment ce avem juniori de toata isprava. Pentru ca azi Bogdan Deac a vrut sa ne indulceasca amarul pricinuit de fete, prin obtinerea ultimei norme de GM, la nici 15 ani !!! Minunata performanta a fost obtinuta la puternicul turneu de la Zalakaros, Ungaria. Acum eu sper sa nu ma insele calculele si sa ma entuziasmez degeaba, asa ca fac apel la domnia voastra sau la altcineva mai avizat decat mine, de pe acest blog, sa-mi confirme spusele. Iata si cateva cifre: Bogdan a avut 2620 performance rating, 2495 a fost media ELO oponenti si a facut 6 puncte (fix cat avea nevoie, zic eu).

  iunie 4, 2016 - 10:01 pm Raspunde
 • Mihai Ghinda

  Da, este a treia normă şi titlul de GM obținut la 14 ani şi 8 luni. Felicitări din inimă lui Bogdan, antrenorilor săi şi familiei sale; familie care are un aport deosebit de important în toate performanțele lui Bogdan. Acum va trebui să atace mai întâi cota 2.600 Elo, apoi locul întâi în ROMÂNIA şi apoi spre 2.700.

  iunie 5, 2016 - 12:35 am Raspunde
 • Vali

  Va multumesc pentru raspunsul promt! Bravo lui si tuturor celor care l-au sprijinit! N-aveti idee cat ma bucur pentru el. Si ce mandru o sa ma simt, ca roman, cand il voi vedea pe Bogdan al nostru aparand la rubrica “Chess prodigy” inaintea lui Fabiano Caruana, care a devenit GM la 14 ani si 11 luni. Sa vedeti ce-or sa mai urle toate televiziunile de sport si de stiri cu vestea asta (glumesc amar, desigur).
  Va fi infernal de greu sa ajunga la pragul de 2700 Elo, dar cred ca primele doua tinte pe care i le-ati fixat le poate atinge lejer in vreo 2-3 ani. Bineinteles, cu un volum de munca inzecit fata de cel de pana acum. Pentru ca acea farama de geniu o are cu siguranta.

  iunie 5, 2016 - 1:34 am Raspunde
 • Gabi

  Ce pacat acum in runda a IX a! Cristina Foisor a pierdut cu albele intr-o pozitie asa buna. Nd3 ala la mutarea 38 si s-a dus. Ar fi fost pe cai mari in ultimele doua runde.

  iunie 5, 2016 - 6:12 pm Raspunde
 • nelu

  De trei ori “Ura” pentru Bogdan Deac!
  Ura! Ura! Ura!

  iunie 6, 2016 - 7:23 am Raspunde
 • Gabi

  Poloneza aia Zawadzka Jolanta le-a cam cantat polca fetelor noastre. Le-a luat la rand ca sa nu se supere niciuna:)

  iunie 7, 2016 - 6:56 pm Raspunde
 • Mizdrache

  Un Campionat European în România nu se desfășoară în fiecare an, de ce au participat doar așa puține jucătoare din România?

  iunie 8, 2016 - 7:47 pm Raspunde
 • Mihai Ghinda

  De ce sunt atât de puține junioare la finalele U18 şi U20? Motivele sunt identice…

  iunie 9, 2016 - 1:18 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.