Sahistii romani au din nou probleme la campionatul european din Kosovo, dupa cazul Mihaelei Sandu din 2015

Bogdan DEAC

Bogdan Deac deranjat de catre arbitrul polonez Delega, si obligat sa poarte masca de protectie, aparandu-l pe jucatorul polonez Swiercz.

In timpul partidei de ieri, runda a 4-a dintre marele maestru polonez, Dariusz Swiercz (2656) si tanarul jucator roman, Bogdan Deac (2501), sahistul roman Bogdan Deac a fost obligat de arbitru sa poarte o masca de protectie de genul celei purtate de chirurgi. Ideea nu era sa se protejeze pe sine, ci pe adversar. Se pare ca Bogdan era racit.           In mod clar, arbitrul a urmarit sa il deranjeze pe Bogdan. Acesta era in criza de timp atunci cand a intervenit arbitrul. Si cum nu va asteptati, arbitrul Tomasz Delega este tot de origine poloneza…
Din comentariile de pe facebook, am inteles de la domnul Marian Gavrilescu ca :
Au fost mai multe interventii ale arbitrului, toate pe timpul lui Bogdan si fara a se opri ceasul. Inclusiv masca!”
Mihai Ghinda a comentat astfel:
“Mda, Gabi Grecescu în căutare de audiență pentru șahiști.ro, s-a inspirat din moda titlurilor mari, grase și eliptice ale tabloidele de doi bani de pe mapamond. După cum scrie el, (fără diacriticele absolut obligatorii pentru un ziarist, probabil pentru a nu pierde secunde prețioase) eu am crezut câteva momente că bietului Bogdan i-au pus organizatorii cu forța o mască de fier, ca in romanele de capă și spadă de acum două secole sau masca lui Zorro – Zainea. Evident, citind scrisoarea de protest a Federația Română de Șah, mi-a devenit clar că oficialii i-au impus lui Bogdan Deac să poarte o mască de protecție de genul folosite de personalul sanitar sau de zecile/sutele de mii de asiatici copleșiți de smogul marilor orașe.Că decizia arbitrului este cel puțin lipsită de tact, mai ales pentru un tânar delicat cum este Bogdan este evident, dar arbitrul șef este suveran pe în timpul turneului.
Și eu am fost hărțuit de arbitrii de-a lungul timpului din diverse motive, dar am devenit repede-repede înțelept și am lăsat întotdeauna să treacă furtuna. NU am avut niciodată succes într-o dispută cu oficialii. M-am ales cu câteva avertismente, dar m-am oprit mereu din tratativele inutile înainte de a fi fost exclus din turneu. Imi aduceam mereu aminte de Fischer exclus de Paul Diaconescu de la interzonal sau de discuțiile lui Anthony Miles de la Ostende 1986 când i-a lipsit un milimetru să-i dea arbitru partida pierdută (eu fiind potențialul beneficiar).

PS Am o singură nedumerire, de ce nu a semnat si ”David zis Ducu” Gavrilescu scrisoarea de protest? Este singurul român prezent la Europene care nu a a fost lăsat să-și demonstreze atașamentul pentru tricolor. Este și el stră-multiplu campion național de juniori și actualul deținător al centurii, nu numai Mircea Pârligras…”

Alexandru David a comentat astfel:
El tuseste mult in general si cred ca de aceea au crezut ca e bolnav. Nu stiu ce masca era, dar cred ca una cum folosesc cam toti asiaticii ar putea fi o solutie de mijloc.
Articolul publicat de Gabriel Grecescu pe sahisti.ro aici
Pozitia Federatiei Romane de Sah este in documentul de mai jos:
To: Mrs. Mimoza Kusari – Lila, President of the organizing committee of the European Individual Chess Championships 2016
To: Ms. Gunnar Bjornsson, Chairman of the Appeal Committee of the EICC2016.
We are writing to express our concern regarding what happened today, during the 4th Round of EICC2016, in the game between Polish GM Swiercz Dariusz and Romanian IM Deac Bogdan Daniel.
We were informed by Bogdan Deac Mother and also by GM Lupulescu Constantin, captain of Romanian team, that there were serious mistreatment against our player, consisting in:
1. During the game, the Polish Chief Arbiter Tomasz Delega has interfered in the game, when our player was in time trouble, having only 30 seconds per move, asking Bogdan Deac to wear a mask to cover his mouth, pretending that hi is seriously ill.
2. After a while, when our player was obviously uncomfortable wearing it, and instinctively took it off, the Chief Arbiter once again insisted that Bogdan should wear the mask all the time, regardless the time trouble, position on the board and the inconvenient provided by being forced to play with the mask.
3. Also, during the game, the Chief Arbiter sent an email to ECU President, Ecu Deputy President and Kosovo’s Chess Federation, pretending:
I’m Chief Arbiter on EICC 2016 Gjakova now and we have one player from Romania Deac Bogdan-Daniel seems seriously be ill. He is coughing during all round. I decided to send him to official tournament doctor after the round and I would like to have doctor agreement for him to continue tournament.
We find difficult to understand why Romanian Chess Federation wasn’t informed as well, considering that we supported all the expenses of participation of Deac Bogdan in EICC2016, but this is not the only aspect that concern us about this email.
One other aspect is that mr. Tomasz Delega is not only the Chief Arbiter of this Competition, but also the President of opponent chess federation, and in our opinion he should refrain from interfering in this game and risking to influence the result. In addition to that, he shouldn’t spread during the game the possibility of disqualifying our player from competition, which affected mother behavior in her attempt to handle the crisis.
Bogdan Deac is the most talented Romanian chess player ever, he, at his cuurent age of 15 is allready 5 times Romanian champion under 20, and he already represented Romania in European Team Competition last year in Reykjavik.
We consider that we all must treat such cases in a much more carefully and thoughtful manner, judging by his very young age and his dedication for this game.
In conclusion, Bogdan lost an equal position today. But this is the slightest loss. He will never be able to forget the humiliation of wearing a mask in front of more than 100 top class chess player, fact without precedent in European Chess Championships history!
15.05.2016
Signatures:
Sorin Avram Iacoban,
President of Romanian Chess Federation,
Vladimir Danilov,
General Secretary of RouCF
Lupulescu Constantin,
Captain of Romanian Chess Team
Mircea Emilian Parligras,
Reigning National Chess Champion.
Deac Maria and Deac Ioan,
Parents.

14 Comentarii

  • Mizdrache

    Ce făceau polonezii dacă jucau cu Teicuțoiu? Hahaha!

    mai 16, 2016 - 9:09 pm Raspunde
  • nelu

    “Și eu am fost hărțuit de arbitrii de-a lungul timpului din diverse motive, dar am devenit repede-repede înțelept și am lăsat întotdeauna să treacă furtuna. NU am avut niciodată succes într-o dispută cu oficialii. M-am ales cu câteva avertismente, dar m-am oprit mereu din tratativele inutile înainte de a fi fost exclus din turneu.”
    Consider foarte înţelepte cuvintele scrise de D-l Ghindă, iar tinerii noştri jucători nu au decât de învăţat din experienţa unui om cu o carieră de 40-50 ani în şahul de mare performanţă.
    Mult, mult succes românilor noştri!

    mai 17, 2016 - 7:14 am Raspunde
  • Gabi

    Stie careva, au mai fost sahisti mascati sau Bogdan e o premiera?
    Scrie ceva in regulamente care sa permita arbitrului luarea unei astfel de decizii?
    E o aiureala.

    mai 18, 2016 - 7:04 pm Raspunde
  • TudoracheM

    Cred ca au mai fost cazuri si de asemenea cred sa fi vazut undeva chiar si pe Ivanchuk, jucand cu masca. Nu masca este problema. Ci interventia arbitrului. A facut-o pe timpul lui Bogdan si pentru un conational. Acolo si daca juri pe ce ai mai sfant, nu te crede nimeni, ca erai cu bune intentii. In alta ordine, oricat am fi noi alaturi de Bogdan, trebuie sa recunoastem ca era bine sa poarte din proprie initiativa masca sau sa fie sfatuit de cei din jur. Niciodata nu mi-a placut sa deranjez pe cei din fata mea si din pacate am destule experiente neplacute. Sigur din punct de vedere al comportamentului, era fara discutie, o necesitate. Dar cati o fac? Cate partide o fi jucat si Bogdan, in care adversarul era racit sau tusea sau mirosea a nu stiu ce? Cati nu duhnesc de-a dreptul a bautura? Daca mai ies si la o tigare si mai toarna si o cafea, iese o combinatie (cu racela) de jucati toata partida “prin corespondenta”. Deci sunt aspecte demne de luat in calcul. Se da faptul, ca in general jucatorii de sah, se concentreaza asa de tare, ca nu percep aceste aspecte. Doamnele si domnisoarele au nasul mai fin dar in viata accepta multe… Revenind la arbitru, cred ca in multe discipline, a cam luat avant un comportament “muschilos” abuziv si cu mici atentii celor pe care ii agreaza. Apoi sunt acoperiti de alti “muschilosi” care niciodata nu vor da dreptate celor care reclama. Asta nu este bine. Se trece peste evidenta de netagaduit a faptelor. Vreau sa spun ca raspunsul primit la sesizarea trimisa de FR Sah si in general de delegatia noastra, este ridicol si lipsit simtul realitatii. Daca un arbitru este lasat sa faca servicii unui jucator pe care il agreeaza prin manevre care fac adversarul sa piarda timp, atunci nu mai are sens sa vorbim. Iar ECU sustine ca s-a comportat normal acest arbitru. Era normal sa-l smechereasca pe Bogdan de timp? Incredibil. Cred ca erau o armata de arbitrii acolo. Putea sa trimita unul de alta nationalitate, sa opreasca eventual ceasul lui Bogdan si sa-i comunice ca trebuie sa se conformeze cu normele sanitare. Bogdan nu a facut decat sa ofere o portita deschisa, unor smecheri care au gasit manevra de castig. Este tanar si mereu adauga la bagajul de cunostinte cate ceva. Din pacate sunt elemente de ordin psihic si masinatii care se agata de orice punct de referiment posibil, pentru a atinge scopul final: victoria. Si au reusit. Suntem asa de prapaditi si asa de lipsiti de respectul Europei incat, orice se poate impotriva noastra. Chiar si un raspuns oficial absolut contrar realitatii. Si se repeta, dupa nesimtirea colectiva exprimata impotriva Mihaelei Sandu. Curios ca opinia mondiala sau ma rog cu precadere, europeana, in general in ambele cazuri au vazut abuzurile oficialilor si ale jucatorilor. ECU nu vede nimic.

    mai 19, 2016 - 12:57 pm Raspunde
  • Gabi

    Da, sa fi oprit ceasul lui Bogdan ar fi fost solutia eleganta, de bun simt. Dar la ce sa te astepti din partea unor papagali?
    Chestia cu duhnitul adversarului am patit-o si eu o data rau de tot. Gura de canal e putin spus. Si a durat si partida vreo 5 ore. Asa ca e mai eco sahul on-line:)

    mai 19, 2016 - 7:53 pm Raspunde
  • Gabi

    Poate ar fi bune niste concluzii cu privire la jocul alor nostri si la locurile din clasament.
    Nisipeanu hard to kill, ca s-o dau pe romgleza; Lupulescu, onorabil, plus ca l-a razbunat pe Parligras castigand in fata lui R Ponomariov; Parligras incepuse bine, dar i s-a taiat jocul in a doua jumatate a campionatului; Deac a demonstrat inca o data ca remizele ii sunt oricand la indemana cu jucatorii de top; Gavrilescu a capatat, cred, o experienta foarte utila.
    Per total, a iesit destul de bine, zic si eu.
    Poate cineva mai avizat sa ne spuna cateva impresii.
    .

    mai 24, 2016 - 8:40 am Raspunde
  • TudoracheM

    Mai avizat nu sunt! Am cam aceeasi parere cu tine Gabi. Imi pare rau ca Deac l-a scapat pe Dreev in runda a 6-a. I-ar fi stat bine cu acea victorie. Dar are timp. Nu stiu exact cate locuri merg la Cupa Mondiala si daca Lupulescu a reusit sa intre. Cautam pe Chessbase amanunte si am dat de altceva. Daca va intereseaza, azi au reduceri cu 25% la toate produsele. Mi-am luat si eu Chessbase Premium Account (include de asemenea si Premium membership pentru Playchess). http://en.chessbase.com/post/may-24-2016-big-discount-day-at-chessbase . Mai avem de semnalat si vizita fostului campion mondial Anatoly Karpov la Iasi.

    mai 24, 2016 - 2:17 pm Raspunde
  • mihaighinda

    @ Gabi
    Cei mai avizați să-și dea cu părerea sunt fie plictisiți, fie precauți, fie prea snobi, fie nu le pasă. Alege din ce categorie vrei să fac eu parte….pentru că NU îmi dau cu părerea.

    mai 24, 2016 - 7:54 pm Raspunde
  • Alin-P

    Domnilor,este regretabil ceea ce I s-a intamplat lui Deac. Stiam ca arbitrii au curaj ,in ceea ce ne priveste,dar nu credeam sa fie posibil asa ceva la nivelul asta.
    Eu sunt un jucator modest,dar joc mult mai mult in afara tarii si va pot spune clar, perceptia mea este ca suntem pur si simplu batjocoriti,suntem furati si nedreptatiti ca jucatori.
    Faptic…..,am jucat in Decembrie openul de sah rapid din Londra,cel care se desfasura concomitent cu clasicul Londonez,iar in runda 8 castig la tabla la un individ,care dupa ce cedeaza,imi strange mana si se ridica de pe scaun ptr a pleca.. Intervine arbitrul{DUPA CE A AVUT LOC STRANGEREA DE MANA,a recunoscut ca a vazut strangerea de mana dar a motivat ulterior ca nu a avut timp sa intervina ptr ca s-a jucat fulger …practic blitam un final] SI IMI DA PARTIDA PIERDUTA PE MOTIV CA AM COMIS O MUTARE ILEGALA……..,,,,,,,,,, in final transformasem pionul in dama si arbitrul…atentie…nu adversarul meu,declara ca am inlocuit pionul cu dama dupa ce am apasat pe ceas.
    Adversarul meu nu a facut nicio plangere legata de joc,nici in timpul partidei ,nici dupa. pur si simplu s-a trezit cu un punct dupa ce fusese batut la tabla si era la fel de buimacit ca mine. Era cuvantul meu impotriva celui al arbitrului ptr ca martorii disparusera.
    Am intarziat la prima runda,nu am stiut caile de apel comunicate inaintea openului,am reclamat in scris si am parasit scarbit openul.

    mai 24, 2016 - 11:15 pm Raspunde
  • Gabi

    Aleg categ. I si / sau II. As paria pe I solist:) Dar cum nu am pariat in viata mea …

    mai 25, 2016 - 5:45 am Raspunde
  • nelu

    23 de jucători se vor califica pentru următoarea Cupă Mondială din 2017.
    Lupulescu are tot 7,5 puncte la egalitate cu locul 23, dar este doar pe locul 25 în conformitate cu criteriile de departajare.
    Nisipeanu în schimb, este pe 21.
    Una peste alta, jucătorii noştri au ieşit pe plus la Elo, mai puţin Pârligras cu o pierdere infimă…
    Mă bucur în special pentru tinerii noştri Deac şi Gavrilescu pentru comportarea meritorie care le conferă un plus de încredere pentru bătăliile viitoare.
    Deac a “ţinut” 4 jucători de 2650+, iar când va începe să-i şi bată, drumul spre rezultate de excepţie va fi întru totul deschis.
    Mult, mult succes tuturor românilor noştri!

    mai 25, 2016 - 10:08 am Raspunde
  • Thernandier

    Mîine înecepe Memorialul Gaşimov. Linia de start e cam slăbuţă faţă de ediţiile anterioare, dar prezenţa unor jucători din primii 15 dă o oarecare greutate turneului.
    Haide Giri, ştiu că în firavu-ţi trup se ascunde o bestie adormită. Fă cumva şi cîştigă turneul!

    mai 26, 2016 - 12:14 am Raspunde
  • coseru ionel

    …da…iar castiga Magnus …

    mai 26, 2016 - 9:17 am Raspunde
  • coseru ionel

    ah!…Magnus nu joaca …i au crescut sansele lui Giri …face 50 la suta …

    mai 26, 2016 - 9:24 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.