Articole de antrenorul emerit Mihai Ghinda

2 Comentarii

 • nelu

  În această săptămână, “Viktor the Terrible” ne-a părăsit pentru o lume mai bună…
  Personalităţi remarcabile din lumea şahului l-au omagiat pe marele dispărut.
  Mi-a plăcut foarte mult un fragment din “My Great Predecessors”, vol. 5 unde Kasparov, în capitolul despre Kortschnoj, spune următoarele (tradus de pe site-ul ChessBase):

  Mai târziu, el a regretat cu amărăciune că a pierdut o mare parte din timp în tinerețe, că el nu a fost învățat să joace în mod corect, de a lupta cu înverșunare pentru inițiativă:
  “Mi-am dat seama că a trebuit să reînvăț, că jocul meu era presărat cu deficiențe și că eram în mod frecvent nefamiliarizat cu rudimentele unui mare maestru de șah. Aşa că mai bine de 10 ani, m-am străduit să stăpânesc aceste rudimente. În cele din urmă, atunci când la vârsta de peste 40 de ani, pe deplin înarmat cu cunoștințe și înțelegere despre șah, eram gata să lupt cu oricine pentru titlul de campion mondial, mi-am epuizat deja o mare parte din energia dată de Dumnezeu. Propriu-zis, de aceea nu am reușit să devin campion mondial…”

  Foarte instructivă această analiză retrospectivă.
  Trebuie menţionat că pe lângă cele 2 meciuri pentru titlul mondial jucate împotriva lui Karpov în ‘78 şi ‘81, Viktor Lvovich a câştigat de 4 ori campionatul URSS (‘60, ‘62, ‘64/65 și ’70) şi a jucat 10 turnee ale candidaţilor (‘62, ‘68, ‘71, ‘74, ‘77, ‘80, ‘83, ‘85, ‘88 și ‘91). Cu adevărat impresionant!
  Odihnească-se în pace.

  Ca o concluzie, vorbele lui Kortschnoj de mai sus, îmi amintesc cât accent punea pe iniţiativă şi D-l Ghindă la şcoala de şah online “ProLogos”…

  iunie 9, 2016 - 11:27 am Raspunde
 • Nelu

  Astăzi este zi aniversară pentru antrenorul emerit IM Mihai Ghindă.
  La mulţi ani Maestre!
  Dumnezeu să vă dea putere şi sănătate pentru că mai aveţi încă multe de spus în şah şi nu numai, domeniul Dvs. de interes fiind mult mai extins!
  Vă sunt deosebit de recunoscător pentru tot ceea ce ne-aţi împărtăţit aici pe ŞcC şi la şcoala de şah online „ProLogos”.
  Cu cele mai alese gânduri de bine,
  Nelu Iancu

  iulie 25, 2016 - 8:52 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.