”CUM GANDESC JUNIORII ȘI CUM PUTEM SĂ LE MODIFICĂM SISTEMUL/MODALITATEA LOR DE GÂNDIRE?” (2)

2) CUM recunoaștem această primă sclipire de inteligență șahistă? Cu ce frecvență trebuie să se repete această scăpărare pentru a putea decide că începătorul respectiv are ”stofă” și că merită să investim timp și energie în pregătirea lui?

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • Gabriel Popescu

    Pe mine nu sclipirea ma intereseaza in mod special, ci placerea de a juca si de a studia pe care o are copilul. Metoda „intrebarilor” nu solicita mult timp antrenorului.

    ianuarie 16, 2016 - 6:04 am Raspunde
  • Maxim

    Salutari in noul an distinsilor antrenori, cei care ne-au intins o mana de ajutor, noua, cei din lumea sahului: antrenorilor, parintilor, juniorilor!
    Nu stim cum putem detecta metodic mici sahisti talentati, insa un antrenor trebuie sa aibe “mirosul” format, precum si fler. Aceste simturi se capata dupa o bogata activitate de antrenorat sau intruirea sahistilor precum si o atentie sporita pentru a detecta si atrage catre sah a eventualele talente, prezente oriunde in jurul competitiilor sahiste. Cred ca micii sahisti ce trebuiesc sa ne atraga atentia ar trebui sa :
    – lucreze mai mult decat ii dam noi ca tema acasa;
    – oricat de mult am ridica noi nivelul pregatirii si cat de exigent am fi, el sa raspunda pozitiv si sa nu dea reactii negative;
    – o rezistenta buna la presiunea si tensiunea din competitii;
    – progresul sau este evident mai rapid decat ceilalti;
    – rezultatele sale sunt mai bune atat la antrenamente cat si in competitii;
    -rapiditate in rezolvarea exercitiilor si luciditate si viziune in pozitiile survenite in partide sau la studiu.
    Sper din toata inima ca domnul Ghinda sa mai poata aduce Romaniei cateva medalii europene si mondiale si sa fie sanatos si sa stie ca majoritatea sahistilor il apreciaza ca cel mai mare antrenor de sah din Romania. Din toate timpurile sahului romanesc! Sa ne ajute Dumnezeu sa putem scapa de neghina din sahul romanesc si sa ne putem concentra la problemele de promovarea sahului si folosirea tuturor antrenorilor romani, pentru a putea crea noi generatii de buni sahisti romani si o “Febra a sahului” in Romania de azi. Romania sahista, deschide ochii!

    ianuarie 16, 2016 - 8:52 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Maxim

    Mulțumesc pentru urări și aprecieri. Sunt corecte cerintele si asteptarile de la viitorii performeri; ce-i drept eu am văzut numai câteva rara avis din această specie, poate 10-15 în toată cariera mea.

    Pentru a mai aduce medalii de la Mondialele si Europenele de juniori am nevoie nu numai de experiența și cunoștințele mele, am nevoie în în primul rând de elevi cât mai talentați și de părinți cât mai înțelegători. Ca și de colegi antrenori care ”să-și calce pe inimă” și să colaboreze și cu mine la pregătirea talentelor deosebite descoperite si ridicate de ei.

    ianuarie 16, 2016 - 5:39 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.