Tematica lectiilor live ale antrenorului emerit Mihai Ghinda va fi aleasa in functie de propunerile cititorilor ( sahisti si antrenori))

ALTE POSTARI RELEVANTE

  • ceausescuiulian

    Gabriel Popescu

    In alta ordine de idei, Dl. Mihai Ghinda a intrat in echipa de lectori Pro Logos.

    Incepand cu 18 ianuarie, va sustine lectie in fiecare zi de luni incapand cu traditionala ora 19.

    Ce tematica ati dori sa prezinte in cadrul lectiilor?

    ianuarie 5, 2016 - 5:57 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Marius Ceteras

    Parerea mea ca tematica cea mai potrivita pentru lectiile de luni seara cu domnul Mihai Ghinda este „Atacul la rege”. Sa invete juniorii si cum sa dea mat, nu doar finaluri si strategie. 🙂

    ianuarie 5, 2016 - 5:58 pm Raspunde
  • jugarul

    Eu merg pe mana Domnului Ghinda si astept cu nerabdare sa vad cum trateaza urmatoarele teme :
    – ”Consecințele mutării adversarului”
    – Valoarea figurilor si proprietățile lor.
    – Aprecierea poziției si alegerea planului de joc
    – Premizele atacului la Rege
    – Aproape toate elementele strategice legate de DINAMICA figurilor, de INIȚIATIVĂ
    – Jocul in pozitii cu Avans de Dezvoltare
    –SCHIMBUL: oportunitate, modalitati si tehnici de efectuare, eliminarea prin schimb a figurilor active, schimburi care trebuiesc evitate
    – FINALURI COMPLEXE de toate tipurile

    ianuarie 5, 2016 - 6:08 pm Raspunde
  • Ovidiu

    Care este “reteta” de a evita a face greseli proprii.

    ianuarie 5, 2016 - 6:26 pm Raspunde
  • Baratosi Daniel

    Asteptam cu nerabdare lectiile 🙂 Luni, ora 19, here we come 🙂

    ianuarie 5, 2016 - 6:30 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Mulțumesc domnule Jugaru, ati copiat îndemânatic TOATE lipsurile cu despre care m-am plâns eu. Splendida gluma! As putea sa acopăr mai toate aceste teme, dacă as lucra 3 ani, câte 9-10 ore de antrenament săptămânal. Eu nu am decât o (una) ora. Pe bune acum, ce credeți ca s-ar bucura de cel mai mare interes din partea auditoriului, unde as fi de cel mai mare folos.

    Ca de obicei, Marius a venit cu o idee foarte buna! Atacul la Rege constituie una din temele mele preferate cu multe teme tactice si principii strategice si am numai câteva sute de partide proprii cu care sa-l exemplific. Păcat ca nu le mai am pe cele jucate cu începătorii, s-au pierdut in negura timpului. Mi-au ramas cele jucate cu purtatorii de titluri (M, FM, IM si GM), ma intreb dacă nu ar fi prea complicate pentru sahistii începători si medii?

    ianuarie 5, 2016 - 7:29 pm Raspunde
  • Finutzu

    Dle. Ghinda, comentati , va rog, nemuritoarea d-voastra !

    ianuarie 5, 2016 - 7:34 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Care dintre ele 🙂

    ianuarie 5, 2016 - 9:05 pm Raspunde
  • Finutzu

    Cea in care considerati ca ati atins apogeul artei sahiste.

    ianuarie 5, 2016 - 9:19 pm Raspunde
  • jugarul

    Musai sa incepem cu lipsurile.Nu trebuie sa le faceti pe toate odata…avem timp
    Atacuri la rege face toata lumea; daca totusi o sa insistati cu atac la rege, musai sa fie din partidele dumneavoastra.

    Eu totusi prefer strategie grea si finaluri complexe..si lucruri pe care nu le prea gasesc in alte parti..

    ianuarie 5, 2016 - 9:49 pm Raspunde
  • Ovidiu Stancu

    Salutari de la Pitesti, domnule Ghinda, unde un admirator al dvs. asteapta o tema de tipul
    : trecerea din jocul de mijloc in finaluri avantajoase. Un an deosebit !

    ianuarie 5, 2016 - 10:20 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Multumesc domnule Stancu, pentru urari si sugestii!

    Domnilor, am sa-mi calc pe inima si am sa fac azi-maine o mare Noutate Teoretica in “repertoriul meu de deschideri”, ceva care am evitat cu îndârjire ani de zile: un cont si o pagina Facebook pentru a putea comunica rapid cu dvs. Dat fiind ca practic, dupa cei 43 de ani de antrenorat non-stop pot sa va prezint cam orice tema din lumea șahului la un nivel decent, am sa va rog sa-mi scrieti aici pe ScC si eventual pe FB, dorințele si sugestiile Dvs. Întrucât domnul Gabriel Popescu a lăsat elegant la latitudinea noastra, CE sa studiem si la CARE NIVEL ramane ca majoritatea sa decidă ce facem la început, in primul ciclu de lectii. Stiti dvs.: VOX POPULI, VOX DEI! In prima etapa majoritatea CALIFICATA va decide subiectele. Evident, temele si subiectele deja abordate de ceilalți colegi, lectorii de pe sahpentrutoti.ro le vom ocoli cu îndemânare, eu ma pricep la slalom sahist :-).

    Va multumesc!

    ianuarie 5, 2016 - 11:19 pm Raspunde
  • Nicolae Jeltopop

    Dle Ghinda, inca captiv intre cele doua analize prezentate recent de dumneavoastra si de Marele Maestru Vlad Jianu, simt nevoia mai degraba a unor multumiri decat a unei cereri tematice.
    Succes pe mai departe!

    ianuarie 5, 2016 - 11:53 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Nicu Jeltopop

    🙂

    ianuarie 6, 2016 - 12:43 am Raspunde
  • Ovidiu Stancu

    Buna ziua tuturor ! Un mai vechi admirator la dvs. domnule Ghinda, astapta o tema despre trecerea din jocul de mijloc in finaluri avantajoase. Va multumesc si va urez sa aveti cat mai multe teme pe care sa le prezentati.

    ianuarie 6, 2016 - 9:12 am Raspunde
  • Tudorache M

    2016 pare sa fie anul bun. Asa ceva nu prea speram sa se intample si sa pot vedea la dialog (dar si contre productive) impreuna, jucatori de asemenea valoare si antrenori (de o vasta ierarhie si acest lucru este extraordinar), intr-un loc comun si de mare audienta. Ce sa spun, ocazia aceasta poate fi una dintre putinele ce ar putea schimba soarta tinerilor jucatori, tinerilor (incepatorilor) antrenori si in general poate fi, hai sa exagerez, “unirea marii Romanii” (sahistic vorbind, evident). Acest lucru simt eu si am urmarit fiecare cuvantel aici. Va multumesc domnilor pentru ceea ce faceti aici si oriunde poate fi folositor! Ideal ar fi sa se lucreze concentrat pe un singur loc, banuiesc “Sah pentru toti” este cel mai adecvat. Buna si ideea d-lui Ghinda cu pagina facebook, pentru faptul ca vrem sau nu, recunoastem ca audienta este maxima acolo (si mie imi este antipatic facebook-ul dar…ma uit oricum) iar materialele se pot condivide usor (bine, depinde si de nivelul de acces). Va urez Un an nou plin de impliniri! Sanatate si La multi ani! Eu de sahul online nu m-am lasat si (in umbra) ceva tot am cladit si incercat sa dau cat de putin (sau cat am posibilitatea), satisfactia sentimentului ca exista cineva caruia ii pasa de ceea ce joaca ei (jucatorii online), la ce nivel au ajuns, unde si cum joaca, ce pot avea ca profit. Dar, cu toate ca am decis sa ma leg strict de jocul online, trimiteri catre locuri ca acestea (ScC, Sahisti.ro, Sah pentru toti-Pro Logos) le fac la vedere pe site cu toata inima. Nu este subiectul propus in titlu si cer scuze pentru comentariul deviat de la obiect dar aveam furnicaturi la degete si admiratie pentru acesti oameni si ceea ce fac.

    ianuarie 6, 2016 - 10:09 am Raspunde
  • nelu

    Pe lângă tradiţionalele urări de Anul Nou, doresc să mulţumesc şi eu tuturor celor care dezbat aici, aducând o valoroasă contribuţie la clarificarea temele propuse.
    Recunoştinţă aparte D-lui Ghindă pentru bunăvoinţa de a se alătura, spre folosul nostru, acestui minunat colectiv de lectori de la şcola de şah online – ProLogos!
    Am simţit mereu că adoptând o atitudine corectă, am putea beneficia de uriaşa erudiţie şahistă a dumnealui.
    Trebuie să-i recunoaştem meritul de a fi creat această emulaţie aici pe ŞcC. Să ne amintim doar cum arăta blogul, atunci când D-l Ghindă ne lăsa singuri…
    La capitolul propuneri, sunt inspirat de afirmaţiile GM Adrian Mikhalchishin pe care le-am citit recent pe ChessBase.
    El spunea că în anii ’80, o temă care a devenit deosebit de populară a fost sacrificiul de pion în deschidere pentru a obține un atac, inițiativă, sau pur și simplu pentru unele compensații interesante în timp ce imprimi poziției un dezechilibru caracteristic.
    Numea pe Romanishin și Kasparov, ca unii dintre exponenții cei mai activi care au folosit cu mare efect acest procedeu.
    Să fie într-un ceas bun!

    ianuarie 6, 2016 - 11:47 am Raspunde
  • Bradateanu Corneliu

    Despre pozitii tip Botvinnik, Metger, Samisch, Steinitz, Karlsbad, Wyvill. Planuri concrete in pozitii tipice. Multumesc.

    ianuarie 6, 2016 - 1:37 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    ANUNT : Pe aceasta cale, fac cunoscut conducatorilor de cluburi “supravietuitoare”, ca au posibilitatea sa-si intareasca loturile cu unul din urmatorii jucatori disponibili :

    – POSEDARU BOGDAN MF 2323 – are toate normelede MI ,ii mai trebuie Elo de 2400 sa primeasca titlul – nascut 1990 / telefon : 0772155766 ; 0742049501
    – DOBRE CLAUDIU CRISTIAN MF 2382 – are toate normele de MI ,ii mai trebuie Elo de 2400 sa primeasca titlul – nascut 1985 / telefon : 0742420716
    – MIROIU CATALIN GEORGE 2334 – are 2 norme de MI – nascut 1991 / telefon : 0732440554
    – BACIU STEFAN MF 2165 – antrenor, arbitru lot national – nascut 1964 / telefon : 0744376588

    Disponibilizarea acestor jucatori se datoreaza retragerii finantarii echipei divizionare PETROM FLACARA MORENI.
    Acesti jucatori au acordul de transfer in alb + legitimatiile. Reamintesc ca perioada de transfer se incheie pe 15 ianuarie.

    ianuarie 7, 2016 - 1:27 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Stimati prieteni,

    Se apropie ziua luni 18 ianuarie, deja am făcut majoritatea probele tehnice, “corabia este gata de lansat la apa” 🙂 in her maiden voyage pe sahpentrutoti.ro. Inca nu avem 2 opțiuni de tematica identice. Va rog sa exprimați opțiunile, altfel veți fi puși in situația de a urmări (bineînțeles, DACĂ veți urmări) teme care poate NU vor fi cele mai interesante pentru dvs.

    Multumesc

    ianuarie 7, 2016 - 6:50 pm Raspunde
  • Nelu

    Din punctul meu de vedere ar fi interesante încă 2 teme:
    – aspecte privind construirea repertoriului de deschideri,
    – lucrul cu programul ChessBase (utilizarea cât mai optimă).
    Dar indiferent ce temă ne-ați prezenta D-le Ghindă, nu cred că cineva ar găsi-o neinteresantă, venind din partea Dvs…

    ianuarie 7, 2016 - 7:30 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Nelu

    Multumesc mult pentru gentilețe! Temele propuse sunt interesante, in special aceea cu alcătuirea repertoriului de deschideri. Poate ar trebui sa deschid o rubrica cu SFATURI PRACTICE gen ”Sa gatim cu Jamie Oliver” ?!

    Ca sa folosim la capacitatea maxima Chess Base 13 este suficient sa studiem cu atenție Meniurile si Help. Daca facem o baza de date de 100 de partide, putem experimenta 1-2 saptamani, apasam cu rabdare pe fiecare icon de la fiecare menu, vedem CE si CUM si : PUF! vom ști totul…

    ianuarie 7, 2016 - 7:52 pm Raspunde
  • Mizdrache

    @ Mihai Ghinda
    Bine aţi venit pe facebook!
    Propun ca toate temele să fie luate în considerare, în speranța că ne veți încânta cu expunerile dumneavoastră în mai multe episoade.

    ianuarie 7, 2016 - 10:27 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Mizdrache

    Multumesc pentru urări, Herr Komissar

    Daca aveti timp, in următorii 10 ani eu va stau da dispoziție cu TOATE temele propuse 🙂

    ianuarie 7, 2016 - 11:20 pm Raspunde
  • Mizdrache

    😃Mulțam fain! Eu am trecut de vârsta la care se pot acumula cunoștințe, juniorii și jucătorii tineri au nevoie de sfaturile dumneavoastră. Vă urez succes și like, like, like…😃😃😃

    ianuarie 7, 2016 - 11:43 pm Raspunde
  • Daniel Constantin

    Tehnici de aparare.

    ianuarie 8, 2016 - 4:49 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ Mamaia2015 :

    Dupa moartea regretatului Dr. Tacu Victor , cel care intermedia problemele financiare cu sindicatul Petrom Moreni ( sponsorul echipei), motivand ca s-au facut ceva disponibilizari la ei si ca nu mai dispun de suficiente fonduri sindicale , mi s-a spus ca nu mai pot sustine financiar echipa. In consecinta, noi cei veniti de la CONPET, ne-am luat acordul de transfer si legitimatiile si vom pleca fiecare unde vom putea. Eu personal, ma voi intoarce la CONPET, unde mai mult de vizele anuale , Cupa Romaniei si eventual asigurarea unui mijloc de transport la competitii. Adevaratul motiv, cred eu, este ca nimeni de la echipa nu era din Moreni si pentru ei disparitia Dr-lui Tacu a fost oportunitatea sa scape de noi.

    ianuarie 8, 2016 - 12:21 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    Domnule Anuta ,
    Multumesc pentru raspuns si va urez mult succes in activitatea dvs indiferent la ce club o sa activati !
    Multa sanatate !

    ianuarie 9, 2016 - 7:50 pm Raspunde
  • Gabriel Popescu

    Ordinea preferintelor mele, in ceea ce priveste tema lectiilor pe care le va sustine Dl. Mihai Ghinda, este urmatoarea:

    – planuri de joc si partide specifice pentru cat mai multe structuri tipice de pioni

    – alegerea unei deschideri ca raspuns la 1.e4 si a uneia ca raspuns la 1. d4 si prezentarea lor in detaliu

    – transformarea avantajului in victorie (calitate in plus, pion in plus, initiativa, avantaj de spatiu etc)

    ianuarie 10, 2016 - 2:32 pm Raspunde
  • Baby Fischer

    Sa aveti in vedere mereu ca va adresati unor jucatori adormiti.
    We are living in a dream world, am vazut un videoclip cu Bobby Fischer batrân in care spunea aceste cuvinte.
    Sunt multe tutoriale & lectii, dar in putine se tine cont de audienta adormita.
    Pe viitor, ar fi interesant sa se creeze o sala in care lectiile sa poata fi urmarite si live (pe model american).
    Multumim!
    Baby Fischer

    ianuarie 13, 2016 - 2:27 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Buna seara

    Am tot triat diverse tematici, gândindu-mă atât la utilitatea lor imediată pentru jucători, cât și la evidenta cerință de a nu repeta tematicile abordate deja de colegii mei lectori si, in cele din urmă, am rămas cu doua teme finaliste care trebuiesc departajate, departajare care se va referi numai la ordinea in care vor fi abordate:

    – Valoarea Figurilor si Echivalențele Materiale in diversele stadii ale partidei;

    – Inițiativa in Deschidere, amplificarea și valorificarea ei; Avansul de Dezvoltare;

    Dacă aveti preferințe pentru ordinea in care voi aborda aceste teme sau orice alte sugestii, vă rog sa vi le exprimați până duminica 17 ianuarie pe ScC sau, dacă nu vreți să scrieți aici. pe adresa mea de Facebook ”Ghinda Mihail Viorel”.

    @ # 31
    Dear Baby,
    Am să te rog să detaliezi ce înțelegi prin ”asistență adormită”! Concret, cum ar trebui procedat? Nu am avut parte de așa ceva, nu văd de ce lumea ar mai veni la șah și nu ar moțăi confortabil in pătuțul cald din dormitor?

    ianuarie 13, 2016 - 6:18 pm Raspunde
  • Baby Fischer

    Ca sa ma dau pe mine exemplu, frica de fantome… nu pot aprecia corect ce e pe tabla… când vorbeste antrenorul ale lui eu ma gandesc la ale mele… Chit ca am studiat ceva teorie, la partide oficiale repet mutari slabe pentru ca nu vad ceva mai bun… chess is a state of mind pentru ca daca nu sunt in forma mentala joc (mai mereu) prost.
    Videoclipurile pe care le-am mentionat sunt
    Youtube: bobby fischer travel from Japan to Iceland
    Youtube: chess is a state of mind

    in alta ordine de idei, Multumesc mult pentru cele doua teme alese!
    BabyF

    ianuarie 13, 2016 - 6:29 pm Raspunde
  • nelu

    # 31.
    Mulţumim foarte mult D-le Ghindă!
    După părerea mea, nu prea contează ordinea de prezentare, ci important mi se pare să fie abordate obligatoriu ambele tematici.
    Cred că este foarte bine că aţi luat în considerare şi aspecte legate de deschidere pentru că tematica aceasta este mai puţin atinsă de ceilalţi lectori.
    De remarcat că proiectul “şcoala de şah online” – Pro Logos, este singura iniţiativă de la noi cu privire la perfecţionarea în şah într-un cadru atât de lărgit. Tot respectul pentru inimoşii care stau în spatele proiectului!
    Cine ştie, poate se inspiră pe viitor şi Federaţia…

    ianuarie 14, 2016 - 9:36 am Raspunde
  • suflet pereche

    Nu si nu. Mie unul cel mai mult imi place sa il vad “acidulat” pe nenea Ghinda. 🙂 Altfel nu are farmec. Cand il provoci si e nervos scrie si zice cel mai bine. Cred ca am sa intru si eu pe lectiile video sa il mai necajesc macar din cand in gand.

    ianuarie 17, 2016 - 7:32 pm Raspunde
  • Nelu

    Absolut superbă lecția din seara asta, D-le Ghindă, cu accent mare pe înțelegerea poziției și formarea unor reflexe de gândire șahistă sănătoasă!
    Ne-ați făcut dovada, dacă mai era nevoie, că ceea ce “predicați”, aceea și jucați.
    Fiți convins că audiența generală este mult mai mare decât se vede pe chat.
    Iar aceasta este valabil și în cazul celorlați lectori.
    Vă mulțumim!

    ianuarie 18, 2016 - 9:31 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Nelu

    Mulțumesc mult pentru aprecieri, DAR…..Din păcate, lecția NU a ieșit asa cum se aștepta/spera perfecționistul din mine.

    Primele 7-8 minute dinainte de ora 19, minute care după stiinta mea, erau alocate strict pentru regalarea emisiei, au fost redate integral pe “sahpentrutoti” rezultând un apreciabil efect comic, gen “farse cu camera ascunsa” in care eu am fost protagonistul. M-am distrat si nu prea văzându-ma e post de “stand-up comedian” involuntar. Pe urma, pe parcursul lecției, un apreciabil decalaj dintre imagine si sunet a fost tot mai deranjant (cel putin pentru mine).

    OK, dacă nu va uitați deloc, DAR DELOC la imaginea mea, rasucindu-ma ca frunza in vant pe fotoliu si săriți delicat peste pauzele provocate de incertitudinile mele asupra fluentei transmisiei, restul lecției a fost OK. Au fost o sumedenie de răspunsuri corecte si multe ipoteze de lucru interesante, ceea ce demonstreaza un nivel apreciabil de cunostinte al audientei, ca si o capacitate rapida de asimilare din mers a noțiunilor noi si al limbajului de specialitate care va deveni tot mai tehnic si, sper eu, standardizat. Intenția mea este ca majoritatea sahistilor sa foloseasca un limbaj comun, in care notiunile de baza la inceput si cele cele mai rafinate pe urma, sa însemne același lucru pentru toată lumea. Sa definim clar si limpede ce înseamnă fiecare factor strategic si cum se folosește sau se anihilează…..

    Ma rog, ideea de baza era ca sa transmit o serie de cunostinte șahiștilor care se uita la “sahpentru toti” si acest deziderat l-am atins cu brio. Pe viitor, voi cauta un loc/fotoliu/divan mai confortabil, unde sa ma agit mai putin 🙂 si un computer mai inteligent si mai docil care sa nu aiba o personalitate atat de puternica ca cel de azi, care a facut ce i-a trăznit lui prin cele 8 procesoare, inclusiv refuzul de a refrișa dupa F5 🙂 . DE fapt, voi recurge la o soluție demna de începuturile filmului mut (Stan si Bran, Charlie Chaplin): voi acoperi cu crema de pantofi (NEAGRA ca sa fiu sigur ca nu se vede nimic) obiectivul obraznicei camere de luat vederi si ma voi rasuci in fotoliu, scarpina in cap si sterge ochelarii cat voi avea EU chef.

    Mai am o săptămâna la dispoziție ca sa găsesc o răzbunare suficient de sângeroasa pentru computerul meu si scumpa (si la propriu si la figurat) camera lui Logitech “cea a toate mult prea văzătoare” ….. Intr-o prima etapa am sa-i scot din priza, ii las fara curent, fara “juice”, ca sa se învețe minte, sa vadă ei cine este stăpânul aici….. cine plătește curentul electric….. 🙂

    ianuarie 19, 2016 - 1:09 am Raspunde
  • nelu

    D-le Ghindă, eu zic că nu are rost să vă faceţi atâtea gânduri din pricina acestor mici imperfecţiuni, aşa cum le consideraţi Dvs.
    Doar este o transmisie live, nu se retuşează nimic ulterior, iar aceasta are farmecul ei unic…
    Sigur, Dvs. sunteţi foarte exigent cu propria prestaţie, însă vă asigur că audienţa nici nu bagă în seamă toate acestea.
    Pentru mine, de exemplu, o mică “chichiţă” a fost vizibilă, anume că fereastra de chat afişată mi s-a părut un pic prea mică, dar dacă mai “trageţi” puţin de ferestre o să fie perfect. Aşa procedează şi ceilalţi lectori, ştiu pentru că urmăresc totul cu regularitate.
    Important este că începutul a fost făcut, aşteptăm continuarea care se anunţă foarte, foarte interesantă.

    ianuarie 19, 2016 - 8:36 am Raspunde
  • jugarul

    Valoarea Figurilor si Echivalențele Materiale in diversele stadii ale partide este tema mea preferata,cealalta fiind abordata din belsug si de Milu Romeo(desi n-o sa se supere nimeni daca mai stati o saptamana pe cealalta tema).
    Inceputul a fost cat se poate de bun. Am facut cunostinta si cu omul(cu tot cu gesturile) si cu jucatorul si cu modul de gandire al jocului.
    Pe mine m-au distrat copios comentariile(gen „asta precis era ruda cu Victor” etc.) si am vizionat si in reluare de 2 ori, prima pentru ca intarziasem si a doua pentru ca am tinut sa-mi iau notite.
    Nu va faceti probleme cu detaliile; daca fetele mele, care-s destul de atente la detalii si cat se poate de critice n-au zis(deocamdata) nimic, insemna ca n-ati iesit asa rau in poza, nici macar in partea de pregatiri de studio. Musai sa nu dati cu crema de ghete; este important sa va mai si vada omul cu coada ochiului.

    ianuarie 21, 2016 - 2:40 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Jugaru

    Dat fiind specificul lecțiilor de la Pro Logos, fara o coordonare precisa (fiecare lector vorbeste relaxat despre ce doreste, in limita unei tematici foarte flexibile) NU pot sa evit ca anumite teme sa se repete. Nici NU pot ca sa ma uit peste zeci si zeci de lectii ale colegilor pentru ca sa evit anumite redundante. Oricum, dragii noștri juniori au grija sa uite cât se poate de repede cele predate si sa NU puna in practica principiile reamintite (eventual) in timpul partidei. “Repetitio est mater studiorum” asa ca, o repetare, dar dintr-un alt unghi de vedere (asa cum este si normal, dl Milu Romeo si cu mine avem viziuni diferite despre sah) ale unor concepte strategice, va fi benefica pentru auditoriu.

    Oricum in la inceput am intentionat ca sa familiarizez auditoriu cu felul meu de a gandi sahul, exemplificate prin partidele MELE, nu ale altor sahisti. Avantajul de a exemplifica lectiile prin partidele jucate de mine este evident: STIU cu precizie ce a gandit sahistul Ghinda in timpul partidei, DE CE a ales planul respectiv, MOTIVATIA STRATEGICA si cam CE a calculat in timpul partidei, de ce a ales o anumita varianta de deschidere, unde si de ce a gresit. Atunci cand demonstrezi si analizezi partidele altor jucatori nu poti decat sa faci presupuneri, “educated guesses” mai mult sau mai putin corecte, bazate pe experiența. Eu unul, STIU cu certitudine tot ce s-a intamplat in partidele jucate de mine, nu-i asa? Din fericire, pe langa partide prost jucate 🙁 am jucat si multe partide bune care pot exemplifica cam orice tema strategica sau tactica, deschidere sau final…..Oricum, fiind titularul 🙂 cursului meu, am da gand sa va “chinui” in principal cu partide jucate de mine, voi recurge la exemple “straine” numai in momentul in care voi considera ca stranierii au tratat mai corect sau mai precis tema in discutie, sau nu voi avea suficiente exemple convingatoare jucate de mine.

    Am fost zgarcit cu comentariile mele, la antrenamentele desfășurate pe viu sunt mai ironic, dar nu am vrut ca sa amuzamentul sa depășească partea tehnica. Voi mai reflecta la mânjirea obiectivului Logitech-ului cu crema de ghete…..

    ianuarie 21, 2016 - 3:04 pm Raspunde
  • nelu

    #40.
    “Oricum, fiind titularul 🙂 cursului meu, am da gand sa va „chinui” in principal cu partide jucate de mine, voi recurge la exemple „straine” numai in momentul in care voi considera ca stranierii au tratat mai corect sau mai precis tema in discutie, sau nu voi avea suficiente exemple convingatoare jucate de mine.”
    Eu sunt foarte încântat că vom aveam partea în continuarea de o porţie consistentă de şah dinamic – marca Ghindă – adică fără a complica poziţia inutil şi riscant, când nu există nici un motiv logic pentru aceasta.

    ianuarie 22, 2016 - 11:31 am Raspunde
  • BabyFischer

    Va rog sa accentuati si perspectiva negrului. Negrul saracul, el nu poate obtine un scor favorabil din deschidere, este? Din acest motiv, o victorie a negrului mi se pare mai de valoare.

    ianuarie 22, 2016 - 6:09 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Baby,

    Daca negrul joaca sisteme agresive de genul Indiana Regelui, Benoni, Siciliana Najdorf sau Dragon are toate sansele sa preia initiativa la cea mai mica inexactitate a albului. Reversul medaliei este ca aceste deschideri necesita un studiu intens si aprofundat si multa precizie. Deasemeni si asumarea unor riscuri suplimentare, ciomagul avand doua capete 🙂 Vom ajunge si la jocul cu piesele negre si cred ca te vei speria vazand cat de riscant am jucat ….

    ianuarie 22, 2016 - 11:37 pm Raspunde
  • nelu

    D-le Ghindă, foarte frumoase explicații ne-ați oferit și aseară la unul dintre cele mai complexe capitole din șah – jocul în poziții cu material echivalent, care pune probleme și la nivel înalt, după cum ne-ați povestit.
    Ne-aţi spus şi câteva cuvinte elogioase la adresa lui Miguel Najdorf.
    Informaţiile pe care le-am întâlnit pe internet, menţionează cele 2 participări consecutive ale lui Najdorf în Turneul Candidaţilor, respectiv Budapesta 1950 (al 5-lea cu 9/18 pct) şi Zurich 1953 (al 6-lea cu 14,5/28 pct).
    Dar altceva aş vrea să aduc în discuţie acum şi anume preambulul meci-turneului din 1948.
    Turneele de la Groningen (aug-sept 1946) şi Praga (2-22 oct 1946) au contat pentru calificarea în meciul final pentru titlu.
    Botvinnik l-a câştigat pe primul, iar Najdorf pe al 2-lea (Najdorf a jucat şi la Groningen, terminând pe 4-5 cu 11,5/19 pct).
    În cartea “Najdorf: Life and Games” de Lissowski şi Mikhalchishin, se spune că minuta întocmită cu ocazia celui de-al 17-lea Congres FIDE din iulie 1947, desfăşurat la Winterthur (Elveția), prevedea următoarele:
    “Dacă câştigătorii turneelor de la Groningen şi Praga nu se numără printre cei 6 mari maeştri menționaţi [Botvinnik, Keres, Smyslov Reshevsky, Fine şi Euwe], ei vor juca un meci la Praga organizat de Federaţia cehoslovacă sub auspiciile FIDE. Câştigătorul acelui meci va fi adăugat pe lista participanţilor. Dacă unul dintre câştigători este deja pe lista de participanţi, celălalt se califică în mod automat.”
    Însă… după aceea Najdorf n-a mai fost nominalizat, în locul lui fiind preferat Ruben Fine. Nimic de zis împotriva lui Fine…
    Paradoxul este că Najdorf NU a fost chemat nici după ce Fine a refuzat să participe, astfel că meci-turneul s-a jucat în 5 până la urmă.
    În general, se crede că ţările cu cea mai mare influenţă în şahul mondial l-ar fi “lucrat” pe Don Miguel…
    Dacă cunoaşteţi mai multe informaţii despre acest episod, ar fi interesant să le auzim.

    ianuarie 26, 2016 - 1:55 pm Raspunde
  • nelu

    D-le Ghindă, am revăzut lecţia de alaltăieri şi 2 exemple nu le-am înţeles şi anume:
    – din ce ordine de mutări rezultă din Dragon acel final, 2 turnuri+ pion/i vs. turn+7 pioni, când negrul sacrifică pentru a întârzia atacul albului pe flancul regelui, şi
    – care ar putea fi poziţia aceea cu sacrificiu de figură pe h6 din care rezultă apoi echivalenţa turn vs. cal+nebun (eu am putut să-mi amintesc doar de cazul acela cu sacrificiu pe f7, adică Cg5xf7-Tf8xf7, Nc4xf7-Rg8xf7).
    Îmi cer scuze că vă tot bat la cap, probabil este elementar dar eu n-am înţeles…

    ianuarie 27, 2016 - 1:03 pm Raspunde
  • Mr John

    @ Mihai Ghinda

    Creditul pe care ni-l dati prin a ne prezenta un material de nivelul echipei olimpice masculine ne onoreaza si ne obliga!
    Sa nu va descurajeze micile probleme tehnice. Noi va urmarim si daca transmiteti lectiile in cod morse!

    ianuarie 27, 2016 - 2:12 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @Nelu
    Mulțumesc pentru interesanta prelegere de istorie a șahului modern, vorba lui jupân Gary ”Our” Great Predecessors….
    Nu mai țin minte exact ce s-a întâmplat cu Najdorf in 1948, Am si o scuză, nu ma născusem încă 🙂 S-au întâmplat atât de multe nedreptăți și ”minuni” in lumea șahului din ultimul secol, încât încă una de la mijlocul secolului trecut s-a estompat demult în memoria colectivă. Oricum, NU don Miguel Najdorf constituia o amenințare serioasa pentru Botvinnik, favoritul nomenklaturii roșii, ci Paul Keres. Aici se ascunde o poveste mult mai complicată, felul in care Botvinnik l-a depășit….Incepe cu acuzația de colaboraționism căreia a trebuit să-i facă față Keres pentru turneele jucate in teritoriile ocupate de germani in WW II. Dar este o poveste taaaaare lungă.

    Variantele din dragon la care te referi rezultă in urma sacrificiului de piesa la g4 (…Nxg4 urmat de Cxg4) urmat de clasicul sacrificiu de calitate la c3 …(Txc3) si iată, după schimbul damelor avem poziția cu pricina. Sunt mai multe partide jucate asa, daca vrei sa le gasesti trebuie sa te distrezi cautând cu Chess Base prin variantele de Dragon la B75/B79.

    Bătaia cu Cxf7 si Nxf7 este cea mai obișnuită cale de a obține T+2P contra Cal+Nebun, dar si cea mai inofensivă, pentru ca rămân pionii g7 si h7 care apară regele negru. Pozitia de care vorbeam eu, rezulta din sacrificiul împotriva rocadei mici cu Cxh6 g7xh6/ Nxh6 atacând Tf8 și cu amenințarea Dg4 sau Tg3 urmat de mat. Negrul parează cumva cele 2 amenințări, iar albul ia la f8 rezultând echivalenta respectiva. Sau, mai complicat, din sacrificiile cu Nxh7+ in pozițiile cu pion izolat central (”isolani”) rezultate din Atacul Panov din Caro-Kann sau din Siciliana cu 2.c3 sau din Nimzovitsch, varianta Rubinstein cu 4.e3.

    NU MA BAȚI LA CAP niciodată cerând lămuriri suplimentare la șah. Ar fi altceva dacă m-ai bodogăni că iar nu am lăsat curat in bucătărie după ce am mâncat singur 🙂

    @ Mr. John

    Bineînțeles ca voi cauta intotdeauna exemple cat mai sugestive, indiferent de gradul lor de dificultate. Am refuzat si refuz sa cred ca jucătorii de șah, indiferent de Elo, trebuiesc tratați drept copii naivi de grădiniță. Sigur ca trebuiesc parcurse anumite etape de învățare, nu poti sari direct la calculul diferențial, dar trebuie, ca antrenor, sa soliciți la maxim potențialul si ambiția șahiștilor/auditorului.
    Mulțumesc pentru sprijinul moral, ma bucură să aud că lecțiile mele sunt utile ….

    ianuarie 27, 2016 - 6:14 pm Raspunde
  • Niki

    Scuze pentru inocenta sau neatentie. Unde pot fi vizualizate lectiile d-lui Ghinda?
    Macar sa stiu si eu despre ce se comenteaza aici. 🙂

    ianuarie 27, 2016 - 7:37 pm Raspunde
  • nelu

    Vă mulţumesc foarte mult D-le Ghindă pentru clarificările suplimentare, acum am înteles.
    Neînţelegerea mea cred că a venit din faptul că nu prea sunt familiarizat cu aceste poziţii cu echivalenţă materială, mai ales cu cele din Dragon.
    Am citit şi eu câte ceva despre cazul Keres, dar cum spuneţi Dvs, acum la atâţea ani distanţă, lucrurile sunt foarte greu, imposibil chiar, de clarificat…

    ianuarie 28, 2016 - 12:44 pm Raspunde
  • jugarul

    Eu unul am castigat mult de tot din lectiile astea doua, in care nu am aflat foarte multe lucruri noi, dar am primit ceva mult mai pretios decat informatie si anume INSPIRATIE, pofta de joc, de analiza si mai ales pofta de a transmite aceasta pofta mai departe.

    ianuarie 29, 2016 - 1:56 am Raspunde
  • nelu

    Sunt de acord şi eu cu D-l Jugarul.
    Şi pentru că tot a venit vorba mai sus despre Najdorf, Keres şi Botvinnik, am avut ocazia să vedem 2 partide de atac foarte instructive la lecţiile online.
    Una este (B15) Pilnik-Najdorf 1-0, Mar del Plata 1942, prezentată de Petre Nad. A fost singura partidă pierdută de Don Miguel care a câştigat acel turneu, dar care din păcate, a fost şi de data aceasta tot de partea “greşită” a tablei, la fel ca în partida cu Ragozin din 1948.
    Cealaltă este (B63) Keres-Botvinnik 1-0, Moscova 1956, prezentată de Sabina Foişor. Situaţia s-a repetat, fiind singura partidă pierdută de câştigătorul turneului, Mihail Moiseievici (la egalitate cu Smyslov). La această primă ediţie a Memorialului Alehin a participat şi compatriotul nostru Victor Ciocâltea. Recent am mai văzut una pe ChessBase, din aceeaşi categorie, (B66) Keres-Szabo 1-0, Budapesta 1955.
    Aceasta este partea luminoasă… partea umbrită este că odată cu acea lecţie, Sabina şi-a anunţat retragerea din colectivul de lectori, din cauza solicitărilor profesionale crescânde. Este o pierdere pentru auditoriu, pentru că tema prezentată de ea, jucători fabuloşi din trecut, este deosebit de captivantă, iar dacă s-ar găsi cineva să o continue, ar fi extraordinar.
    Nici Petre Nad nu mai ţine lecţii deja de prin decembrie, din cauza unor probleme de ordin tehnic din câte am înţeles.
    Nu ne rămâne decât să sperăm în găsirea unor soluţii care să readucă şcoala de şah online la parametri cu care ne-a obişnuit.

    ianuarie 29, 2016 - 12:04 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @Jugaru
    Fie vorba intre noi, în numai 2 lecții este greu de prezentat o cantitate mare de informații. Din doua motive :
    – riscul unei “indigestii ” intelectuale dacă lecțiile sunt prea copioase sau prea tehnice
    – este numai introducerea în materie, încerc sa obișnuiesc audienta cu felul meu de a gândi
    Discursul unui antrenor trebuie sa fie întotdeauna “inspirational”; după cum bine știm la americani este o profesie în plină expansiune. Dacă nu faci cu pasiune nici măcar propria ta profesie atunci te transformi din pedagog în belfer.
    Mă bucur ca măcar pot sa motivez o parte din audiență, chiar dacă nu descoperim vreo piatră filozofala la fiecare lecție.

    @ Nelu
    Vezi, exact ăsta este genul de uzură morală la care ma refeream în discuția cu dnul Gabriel Popescu referitoare la propunerea sa, a noului curs peste și sub 1500 Elo. Odată cu Anul nou oamenii își fac bilanțuri, văd cu ce “s-au ales”, își stabilesc noile priorități pentru anul care începe; își mai schimba serviciul, iubitul/a, lista Elo, se mai plictisesc, nu sunt mulțumiți de feedback-ul primit, intr-un cuvânt. …trăiesc. Dl Ceteras a subliniat bine ca lumea este obișnuită sa considere ca informația de pe internet este gratuită, iar la români tot ce este pe gratis este/devine puțin “suspect”. Nu suntem încă educați ca sa primim sau sa oferim ceva pro bono, de aceea nici nu ne înghesuim la lecții de sah gratuite. De ce am face-o?

    ianuarie 29, 2016 - 1:38 pm Raspunde
  • Nelu

    Da, mi-aduc aminte că ați luat în calcul și astfel de variante.
    Sperăm doar să nu se producă vreo reacție în lanț în această direcție…

    ianuarie 30, 2016 - 1:21 pm Raspunde
  • Nelu

    Îmi cer scuze față de D-l Ghindă, știu că este off-topic pentru acest thread, dar l-aș ruga pe D-l Tudorache să ne vorbească mai în detaliu despre “FIDE Online Arena”.
    Este mult mai apropiat de amănuntele șahului online decât suntem unii dintre noi aici pe ScC și cu siguranță este la zi cu toate informațiile.

    ianuarie 31, 2016 - 6:14 pm Raspunde
  • Nelu

    Din păcate, eu am luat cunoștință nu foarte demult despre partida Filip-Korchnoi, deși este binecunoscută.
    Până acum, când vedeam astfel de partide, rămâneam cu impresia unei magii a jucătorului care reușeste imposibilul. Probabil, cam de această manieră erau prezentate publicului larg astfel de realizări…
    Dar ascultând explicațiile D-lui Ghindă și în seara asta, am putut constata cum se risipește misterul și iese în evidență măiestria jucătorului care a evaluat cu multă acuratețe jocul în prezența echivalenței materiale.
    Nu pot decât să-mi imaginez ce deliciu a fost pentru spectatorii care au urmărit acel turneu din ’54 să-i vadă la tablă pe Korchnoi, Nezhmetdinov, Kholmov, Furman.
    Pentru că tot veni vorba, vă rog D-le Ghindă în continuare să “condimentați” lecțiile cu astfel de aprecieri asupra jucătorilor și să menționați fapte și întâmplări din trecut.
    Sunt fascinante și nu prea are cine să ni le spună…
    Tot destul de recent am mai dat peste o partidă Partoș-Korchnoi, București 1966, în care teribilul Victor a demontat la tablă o variantă cu care jucătorii români punctau foarte bine cu albul în Indiana regelui.
    Korchnoi a bătut 8 campioni mondiali, doar Keres a bătut mai mulți, 9.
    Dar Korchnoi l-a bătut și pe Carlsen în 2004, care mai apoi în 2013, a devenit campion mondial. Așadar, se spune că oarecum l-a egalat pe Keres.

    februarie 1, 2016 - 10:54 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Pentru a fi socotit o “victorie la un campion mondial” ar trebui ca victoria respectiva sa fie obținută in fata unui DEȚINĂTOR a titlului sau, ma rog, unui fost deținător VALID, care încă joaca la un nivel acceptabil, comparabil cu “his former self”. Partidele câștigate la un viitor campion mondial sunt dificil de apreciat, cu atat mai mult o victorie obținută la un pusti de 12 ani este nesemnificativă. La 12 ani Carlsen avea un elo comparabil sau mai mic decat Mihnea Ognean sau Ducu Gavrilescu….

    Fie vorba intre noi, este mult mai dificil sa STRÂNGI cei 8-9 campioni mondiali cu care sa joci, decat sa-i bați! Poti obține destule victorii la ex-campioni mondiali, daca joci suficiente turnee impreună cu ei, Bogoljubov este un exemplu perfect. Chiar dacă te conduce cu 10-1, ai câștigat o partida la un CAMPION MOMDIAL. Mare brânză!

    Chiar nu-mi dau seama cum a izbutit Keres lucrul acesta? Din 1927 pana in 1946 a domnit Alekhine (si Euwe, caruia i-a ”inchiriat” titlul 2 ani), pe urma au fost in ordine Botvinnik, Smyslov, Tal (alt ”chirias” – numai un an deținător al titlului), Petrosian, Spassky si Fischer. Ar mai fi drept potențiali candidați Lasker si Capablanca care au jucat bine (din cand in cand) pana la o vârstă înaintată, dar NU mai erau campioni mondiali in momentul disputării partidelor. Daca ne apucam si număram bob cu bob, vom vedea ca cei doi, Keres si Kortschnoj NU au putut sa câștige la atâția campioni mondiali ”en titre”. Este numai publicitate!

    De ”condimentat” as putea sa-mi condimentez linistit antrenamentele on-line, dar ce ne facem cu juniorii? 🙂 Multe ”condimente” sunt exemple pe care cei mici NU ar trebui sa le urmeze sau povestioare mai mult sau mai putin deocheate, care ar putea altera imaginea publica a împricinaților. Ma împingi pe nisipuri mișcătoare, de la ironie la sarcasm sau de la amuzant la ridicol nu este decat un singur pas…

    La partida Partoș-Kortschnoj am asistat, am fost demonstrant la acest turneu închis si, deoarece fiind campion de juniori (era\o singura categorie de varsta, până la 17 ani -U17) si cel mai afurisit, făceam legea printre ceilalți demonstranți. Rundă de rundă i-am demonstrat partidele jupanului Viktor care devenise ”protejatul” meu. Cafeluțele veneau instantaneu la partidă, scrumierele golite prompt (le umplea la fel de rapid), pixuri in caz de nevoie si picioare in scaun, trase discret dacă Viktor Lvovich cumva ațipea ”obosit” de noaptea anterioară. Sunt multe istorioare vesele de la acest turneu, dar mai toate ”ne-educative” 🙂 . Cel mai tare m-a amuzat figura lui Kortschnoj din ziua cand a dat un simultan împotriva unor juniori romani, vreo 20, care i-au facut multe zile fripte. Habar nu avea ca juca împotriva loturilor naționale de juniori si de tineret, pline de jucatori buni, tobă de carte, asa ca a jucat destul de neglijent la început. Abia când m-a depistat printre jucatori, (punându-i eu rapid vreo 15-18 mutări corecte dintr-un Gruenfeld varianta schimbului, s-a uitat atent la mine) a început sa intre la idei și a jucat mult mai îndârjit. Dar, deja pierduse vreo 2 partide si destule remize, asa ca m-a chinuit mult, dar fără mare folos, pentru ca stiam finalul de acasă. Partida am remizat-o pe la mutarea 90 intr-un final clasic 2 turnuri si pionii f2,g2,h3 contra turn +nebun (la e6, in pozitia corectă) si pioni f7, g6, h5, La sfârșitul simultanului a fost foarte bosumflat…:-)

    Charlie Partoș a jucat, pur si simplu, foarte, foarte prost partida cu Kortschnoj(se pare ca asta este ortografia corectă, adoptată atît de el, cât si de FIDE; Chess Base, etc, desi pe internet poate fi gasit mai frecvent la Korchnoi). Partoș ar fi trebuit, conform teoriei moderne, sa bata 9.cxd5 cu inițiativă. După mutarea modestă, de egalare din partidă 9.exd5, a mai jucat dubios 11.f4?! (trebuie 11.Cf3 cum a încercat Mihai Subă sa reabiliteze varianta asta inofensivă) si de-a dreptul greșit 13.Rd2? Așa că, de fapt Kortschnoj NU a răsturnat/demontat nimic la tablă, a exploatat cu mutari normale jocul incoerent si haotic al lui Partoș, chestie care ar fi putut face-o orice maestru obișnuit.

    februarie 2, 2016 - 4:18 pm Raspunde
  • nelu

    D-le Ghindă, vă muţumesc pentru clarificările şi istorioarele pe care cu amabilitate ni le-aţi oferit.
    Aşa este, “numărătoarea” campionilor mondiali nu iese altfel decât dacă-i considerăm şi înainte şi după, nu numai “în exercițiul funcțiunii”. Informaţia aceasta am întâlnit-o mai demult pe internet, însă cel mai recent am regăsit-o într-un articol pe ChessBase despre centenarul Keres, scris de IM Sagar Shah.
    Într-adevăr, un criteriu mai semnificativ pare a fi un scor pozitiv împotriva unui campion mondial aşa cu are Geller la Fischer sau Polugaevsky şi Stein la Tal sau un caz mai vechi, indigest pentru autorităţile sovietice ale vremii şi anume Bohatirchuk împotriva lui Botvinnik.
    Sau un criteriu mai special şi anume părerea unui campion mondial, după modelul lui Carlsen, care spunea că deşi are un scor pozitiv împotriva lui Aronian, totuşi Aronian este jucătorul din top care l-a bătut de cele mai multe ori.
    Carlsen apare că avea 14 ani şi 2581 când l-a bătut Kortschnoj la “Drammen Smartfish Masters” în 2004. Nu ştiu, probabil n-a mai apucat să facă mutarea 40, pentru că deşi Kortschnoj avea un pion în plus, mi se pare că mai era o cale lungă până la câştig în acel final de turnuri şi pioni. Senzaţional a fost că Magnus l-a bătut atunci pe Shirov (2726) cu un atac puternic. Dar să dea Dumnezeu ca Mihnea şi Ducu să-i calce pe urme!
    Din informaţiile care mi-au căzut în mână, eu am înţeles că tocmai acel 11.f4 din partida Partoș-Kortschnoj era considerată la acea vreme contribuţia românească de care jucătorii noştri erau foarte mulţumiţi cu albul, până să joace Kortschnoj 11…De8+. Sigur, Dvs. cunoaşteţi istoria variantei, dincolo de informaţiile la care avem noi acces astăzi. Cert este că acum varianta este complet ieşită din uz, după câte se poate vedea.
    Totuşi, ceva inspiraţie se pare că am avut aducând în discuţie acea partidă…
    Astfel am aflat şi noi despre atmosfera turneelor de atunci, iar Dvs. poate v-aţi amintit cu plăcere după 50 de ani, de acea remiză obţinută la Viktor Lvovich… cum altfel decât printr-o echivalenţă materială.
    Am primit şi un indiciu cu ocazia aceasta, începând cu cel puţin 50 de ani în urmă, ne puteţi spune câte ceva despre fiecare turneu care s-a desfăşurat la noi în ţară. Doar să apară un prilej nimerit…

    februarie 3, 2016 - 11:53 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Sa nu exageram! Chiar crezi ca îmi pot aminti TOATE turneele si turneiașele internaționale din Romania ultimei jumătăți de secol? Ai o părere extraordinara despre memoria mea, nu-i așa? Imi aduc aminte de anumite lucruri remarcabile, care m-au frapat sub o formă sau alta….De altfel, am citit in literatura de specialitate că nu există memorie perfectă, cu excepția memoriei eidetice. De obicei, ne amintim ceea ce creierul nostru CREDE că iși reamintește: fragmente oarecum disparate, frânturi de dialog care se suprapun/converg cu alte amintiri similare, petrecute cu alte ocazii…. foarte rar ne amintim realitatea corectă, exactă. Fapt verificat de multe ori, de mine, confruntându-mă cu documente de epocă, manuscrise si fise de partidă, diagrame de turnee sau, ca in cazul partidei mele cu John Nunn pe care am pierdut-o in apararea Alehin, cu o altă părere scrisă într-o carte care reflectă mai mult sau mai puțin fidel o secvență temporală de epocă. Nici acum nu știu cine și-a amintit mai bine, eu sau Nunn?

    Intr-adevăr Magnus a avut 14 ani, intr-adevăr 11.f4 a fost o găselniță/încercare temporară de a îmbunătăți varianta cu 5.h3 in Indiana Regelui a unor maeștri români, într-adevăr noi doi ne scriem singuri unui altuia fără audiență, care fie doarme, fie este prea leneșă ca să participe, fie se plictisește, fie este depășite de temele abordate, fie…..

    februarie 3, 2016 - 8:16 pm Raspunde
  • nelu

    Vă mulţumesc D-le Ghindă.
    Sincer, speram şi eu să mai “sară” cineva cu vreo informaţie interesanttă, dar…

    februarie 4, 2016 - 8:20 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.