Reykjavik, Islanda, runda 4: Fetele au ajuns pe locul 3 dupa victoria frumoasa in fata Germaniei, insa urmeaza Ucraina! Baietii au trecut de Kosovo si astazi jucam cu Cehia, cu mai multa incredere.

Reykjavik, Islanda, runda 4: Fetele sunt excelente si trec de Germania superb si suntem pe locul 3, inaintea intalnirii de gradul 3 cu Ucraina. Baietii au adus inca o victorie si trebuie sa demonstreze ca sunt o ECHIPA unita si plina de incredere in fortele sale. Hai Romania!

reyk_15_logo

FEMININ:

Masa 7

Germany

Rtg 8

Romania

Rtg 1½:2½
3.1 IM
Paehtz, Elisabeth
2462 IM
L’ami, Alina
2364 1 – 0
3.2 WGM
Schleining, Zoya
2354 IM
Bulmaga, Irina
2391 0 – 1
3.3 WGM
Ohme, Melanie
2301 WGM
Cosma, Elena-Luminita
2303 ½ – ½
3.4
Heinemann, Josefine
2224 WGM
Sandu, Mihaela
2207 0 – 1

Sunt multe de spus de fiecare data, mai ales cand competitia se numeste, Olimpiada sau Campionat european si mai ales cand joaca echipele nationale ale Romaniei. Am ales sa incep cu fetele, pentru ca ele ne-au adus intotdeauna bucurii imense si de la Olimpiada de sah si de la Europene, rezultate cu care ne-am mandrit si cu care inca ne putem lauda, mult timp de acum inainte. A fost un meci foarte disputat si dificil cu echipa Germaniei, insa urmeaza incercarea cu mult mai grea de astazi cu Ucraina. Nu voi scrie prea multe, mai ales ca este greu de scris dupa comentariul mai mult decat complet al domnului Mihai Ghinda in articolul de aici . Tot aici gasiti si cateva comentarii despre europene ale domnului Sergiu Grunberg, lamuritoare la rundele scurse deja

Extraordinara performanta de pana acum a Mihaelei Sandu de 4 puncte din 4 posibile si Irina Bulmaga are un scor excelent de 3 puncte din 4! Avem sansa noastra si trebuie sa credem in ea, mai ales ca meciul se va juca si cine va rezista mai bine la presiunea psihologica, va culege roadele. Ar fi cazul sa punem presiune pe adversare, ca si  pana acum si sa nu ne baricadam in pozitii solide. Si zeii gresesc, darmite zeitele sahului! La tabla nu mai exista nici elo, nici faptul ca jucam cu 2 campioane mondiale din Ucraina si alte 2 superjucatoare. Conteaza ca suntem printre primele natiuni europene la sahul feminin si ne dorim sa ramanem acolo, la finalul competitiei. Nu conteaza ca Romania a exportat cateva echipe nationale la feminin si masculin in afara tarii, conteaza ca cei care au ramas sa se autodepaseasca si sa dea tot ce e mai bun pentru a reusi sa castige! Le tinem pumnii fetelor si suntem alaturi de ele in teribila inclestare de astazi, unde noi nu avem nimic de pierdut, mai ales ca se vede ca fetele joaca la castig meciurile si mai ales joaca cu sufletul si cu inima!

Masa 8

Romania

Rtg 3

Ukraine

Rtg 0 : 0
2.1 IM
Foisor, Cristina-Adela
2346 GM
Muzychuk, Mariya
2542
2.2 IM
Bulmaga, Irina
2391 GM
Muzychuk, Anna
2534
2.3 WGM
Cosma, Elena-Luminita
2303 GM
Zhukova, Natalia
2480
2.4 WGM
Sandu, Mihaela
2207 GM
Ushenina, Anna
2438

MASCULIN:

Masa 20

Romania

Rtg 36

Kosovo*

Rtg 3 : 1
13.1 GM
Marin, Mihail
2589
Saraci, Nderim
2215 ½ – ½
13.2 IM
Deac, Bogdan-Daniel
2440 FM
Ermeni, Avni
2285 1 – 0
13.3 GM
Parligras, Mircea-Emilian
2587
Makolli, Perparim
2223 1 – 0
13.4 GM
Nevednichy, Vladislav
2569 IM
Sadiku, Bedri
2197 ½ – ½

Baietii au avut un meci mai dificil decat parea pe hartie si dupa cum s-a vazut ca Kosovo nu este chiar asa de usor de batut. Pana la urma, chiar ca nu mai conteaza decat ca avem 2 victorii si astazi avem moralul sus in intalnirea cu Cehia,  o intalnire mult mai grea decat cea cu Islanda, dar in care putem sa nu pierdem, desi ar fi minunata o victorie. Pana acum au mers bine si Marin Mihail si Bogdan Deac, asteptam ca si Costica Lupulescu sa revina la echilibrul sau si sa transmita echipei incredere in fortele sale. Asteptam cu totii un reviriment al baietilor, care pot mult mai mult decat indica calculul hartiei    ( locul 20 de start ). Suntem convinsi ca este foarte greu fiecare meci, fiecare partida si fiecare mutare chiar, dar pot demonstra ca raman si sunt o ECHIPA redutabila, pentru ca s-au obtinut rezultate excelente si in aceeasi formula, sub bagheta domnului Sergiu Grunberg. Ar putea fi semnalul revirimentului echipei nationale, cu o formula intinerita si improspatata prin tanarul Bogdan Deac, entuziastul adolescent de 14 ani, aducand cu cel si un joc foarte bun pana acum. Dupa Florin Gheorghiu, Mihai Suba, Andrei Istratescu , Dieter Nisipeanu, apare steaua lui Bogdan Deac, un sahist de care se leaga si sperantele sahului romanesc pe viitor. Sa speram ca vor mai aparea si se vor ridica si ceilalti tineri sahisti de perspectiva  pe care ii avem, pentru ca viitorul suna bine si trebuie sa il facem sa sune cat mai bine! Hai Romania! Hai fetelor! Hai Baietii!

Masa 12

Czech Republic

Rtg 20

Romania

Rtg 0 : 0
11.1 GM
Navara, David
2730 GM
Lupulescu, Constantin
2631
11.2 GM
Laznicka, Viktor
2665 GM
Marin, Mihail
2589
11.3 GM
Hracek, Zbynek
2609 IM
Deac, Bogdan-Daniel
2440
11.4 GM
Babula, Vlastimil
2559 GM
Parligras, Mircea-Emilian
2587

final

ALTE POSTARI RELEVANTE

  • pop sorin

    Masa 1 la fete mi se pare iesita din forma.Ar trebui cu Ucraina ceva surprize,dar si solid jucat fara complicatii inutile,un meci egal ar fi super cool.Mult ,mult succces ambelor echipe nationale.Hai Romania!!

    noiembrie 17, 2015 - 2:36 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Dar Mircea Parligras cu 2,5 pct din 3 partide, nu se califica la rezultate bune?

    Multa bafta ambelor reprezentative ale Romaniei! Azi s-ar putea sa fie unul dintre momentele importante ale CE, daca vom avea rezultate pozitive.

    HAI ROMANIA!

    noiembrie 17, 2015 - 5:02 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Mihai Ghinda: Mircea Parligras nu se califica la rezultate bune, clar! Ci la rezultate foarte bune! Scuze de omisiune, Mircea este una dintre locomotivele echipei nationale si sper sa aibe carbuni pentru europenele acestea.
      Finutzu: Lena Georgescu este romanca stabilita in Elvetia, din cate stiu. Cred ca am mai ridicat problema aceasta, cum la masa 1 a Ungariei joaca Szidonia Vajda, la masa 4 a Italiei joaca Daniela Movileanu si cred ca mai sunt multi sahisti romani la nivel mondial, naturalizati in alte tari.

      noiembrie 17, 2015 - 7:25 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    @ Ceausescu Iulian
    Sunt sahisti nascuti in tarile respective din parinti Romani.
    Simplu ca buna ziua.
    La fel ca si fiica MI Navrotescu Catalin , e nascuta in Franta scrie Franta pe ea.

    noiembrie 17, 2015 - 8:11 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    De ziua lui de nastere britanicul Michael Adams a remizat scurt cu romanul Dieter Nisipeanu

    noiembrie 17, 2015 - 8:19 pm Raspunde
  • Mizdrache

    Mda, după runda de azi, să revenim la oile noastre…

    noiembrie 17, 2015 - 9:12 pm Raspunde
  • Mizdrache

    Atâta vreme cât onorariile și primele de obiectiv ale jucătorilor echipei naționale, sunt mai mici decât venitul unui instructor de șah(făcut la număr grație cursurilor de la iași) care predă șah în grădinițe, creșe și maternități, vorbim discuții…

    noiembrie 17, 2015 - 9:21 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Mda, domnule Mizdrache, este si nu este adevarat. Instructorul acela de sah muncește zilnic, 6-8 luni ca sa castige cat iau sahistii de lot olimpic in 2 turnee pe echipe jucate sub culorile României. Si una este sa joci o partida, care adesea este, interesanta si amuzanta, plina de adrenalina si cu totul altceva sa predai pana la căpiere Rege+ pion contra Rege si sa reiei a mia oara matul cu cal si nebun. Dupa părerea mea, este avantaj decisiv pentru jucatori in raport cu instructorul de sah (+-).
    Nu stiuprecis care mai este mentalitatea acum, dar pe vremea cand jucam eu in echipele nationale de diverse feluri (olimpice, balcanice, juniori, etc.), apartenenta la un grup de elita imi răsfăța si mângâia incantator orgoliu. Cum pui problema, totul devine o simpla operație mercantila, de strângere a tot mai multi bani din sah.
    Dar poate eu ma insel si am ramas un idealist desuet sau poate (poate…sigur :-)) te pripesti ….

    noiembrie 17, 2015 - 10:07 pm Raspunde
  • Mizdrache

    Din păcate nu mă pripesc Domnule Ghinda. Am scris comentariul de mai sus, pentru că am un foarte mare respect față de jucătorii profesioniști. Ei merită să fie stimulați financiar. Dacă greșesc îmi cer iertare, dar cam așa stau lucrurile în zilele noastre. Rege + pion contra rege și onorariul merge..bini di tat!

    noiembrie 17, 2015 - 10:19 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    @Mizdrache
    Cu tot respectul dar jucatorii profesionisti inseamna un Adams ,Short ,Topalov ,Nakamura etc si etc ,intereseazate ce stimulente primeste Michael Adams sau Nigel Short de la BCF sau Topalov de la federatia bulgara , hai a fim seriosi

    noiembrie 17, 2015 - 10:37 pm Raspunde
  • Mizdrache

    @Mamaia2015
    Nu am scris ca să avem un dialog, atâta vreme cât informațiile matale despre ce se întâmplă în șahul românesc sunt de acum 20 de ani. Citește, notează și vezi-ți de sănătate.

    noiembrie 17, 2015 - 10:51 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    @Mizdrache
    Sa fii SANATOS daca oresti sa ai 1 dialog au ba cu mine.
    Sahist PROFESIONIST acum sau in urma cu 20 sau 70 de ani =TOTUNA
    Mickey Adams e profesionist de la 17 ani ,Nigel Short de la 14 , si au primit 0 Zero GBP de la Federatia Engleza de Sah , respectiv de la BCF.
    Profesionisti in sahul romanesc ? hai sa fim seriosi , in afara de Nisipeanu si Istratescu mai rar.
    Sa fii angajat la Apa Nova sau la AEM asta inseamna sa fii profesionist ?
    Tovarase ,MULTA SANATATE !
    Ti-ai si gasit cu cine sa fii fin mistocar este ?
    PROFESIONIST in sahul din orice tara din aceasta lume inseamna a fii pe propriile picioare , OK ?

    noiembrie 17, 2015 - 11:15 pm Raspunde
  • Mizdrache

    @Mamaia2015
    Hai să lăsăm specialiști să vorbească, noi suntem niște amatori. O seară frumoasă și multă sănătate! Poate ne vedem la butoaie vara viitoare, să-ți desenez cum stau lucrurile.

    noiembrie 17, 2015 - 11:31 pm Raspunde
  • Mamaia2015

    @Mizdrache
    Daca ai impresia ca am ajuns la Mamaia pe valurile Dunarii agatat de niste butoaie sau cu pluta te inseli putin cam amarnic amatorule.
    Ca sa-mi dezenezi cum stau lucrurile iti trebuie ceva 3 D
    Hai so lasam cum a zis raposatul Dan Iosif ,OK ?
    Lason Sange prietene,sa inveti tu 1 guvide sa inoate in Marea Neagra cand o sa raman eu fara maini si picioare ,serios.

    noiembrie 17, 2015 - 11:47 pm Raspunde
  • Niki

    Interesanta paralela profesionistului de azi cu cel de pe vremuri. Premizele sunt mult diferite, astfel ca nu putem trage concluzii certe si 100% valabile.
    Asteptarile personale sunt astazi sub zodia banului, in conditiile unei presiuni existentiale mai mari. Placerea de a juca, de a fi performer, tentatia succesului, sunt subjugate de multe ori de dorinta de castig finaciar. Pe vremuri, de la un nivel in sus jucatorii erau scosi din productie, salariile fiind fara diferente majore. Astazi, de la acelasi nivel in sus(sa zicem primii 200 ai tarii) se descurca financiar doar 10-12 jucatori, restul ar muri de foame. Cu mici exceptii(Nisipeanu, Chirila), rezultatele nu au excelat, iar la echipa nationala chiar nu ne-am mai batut cu greii ca alta data.
    Total de acord cu Dl Ghinda in ce priveste munca unui instructor cu copii. Sunt platiti mizerabil raportat la dificultatea muncii lor si in consecinta nu vad nici un motiv special ca societatea/federatia sa suporte onorarii mari pentru membrii echipei nationale.
    Intr-o tara saraca nu putem plati excelent decat performantele iesite din comun. Cum acestea lipsesc, fiecare trebuie sa-si castige banii pe cont propriu. Participarea la nationala ar trebui sa fie o sansa de a intalni jucatori puternici si (de ce nu) o onoare. Frumos ar fi sa inteleaga toti ca peste ani vor ramane cu mandria de a fi fost campion sau de a fi participat la Olimpiada/Mondiale/Europene si mai putin cu cati bani le-au intrat in cont cu diferite ocazii.
    Suntem totusi balcanici.

    noiembrie 18, 2015 - 12:03 am Raspunde
  • macaronar

    Nu am vazut imagini dar imi inchipui ce situatie a putut fi astazi la feminin. Sandu avand in diagonala pe Zhukova sau langa. Nu stiu exact cum erau dispuse, oricum mese vecine. Era si mai dur sa fi jucat impreuna. Cred ca nu o va uita vreodata Mihaela. La prima masa, campioanei mondiale i-a trecut glontul…nu stiu pe unde sa zic. Era pierduta clar! Se profila un pic de problema cu timpul pentru jucatoarea noastra (Foisor), altfel nu cred ca lasa remiza acolo.

    noiembrie 18, 2015 - 12:18 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Niki
    I completely concur with you.

    Ai vorbit ca de obicei, scurt, clar si la obiect. Cu o singura mica mențiune: nu cred ca nici măcar primii 10-12 ar trai bine din sah. Singurul roman la ora actuala care poate trai bine din sah este categoric Dieter Nisipeanu, a avut multe premieri mari si poate castiga oricand alte premii consistente. Ceilalti, fie se descurca numai acceptabil din sah (unul-doi mai bine, ceilalți la limita), fie dau cvasipermanent lectii de sah si/sau scriu mereu despre sah (modificându-si astfel statul de “profesioniști”, adica cei care trăiesc exclusiv din premii si onorarii, care ar trebui sa câștige cel putin 1500 de Euro neto). Cred ca l-ai uitat pe Andrei Istratescu printre cei cu performante, premii si potential foarte mare; a fost totusi campion european de juniori mari in 1991 si a fost primul roman calificat la Mondialele individuale.

    noiembrie 18, 2015 - 12:50 am Raspunde
  • Mizdrache

    @Mamaia2015
    Eu am încercat să-ți explic că sunt multe lucruri le care nu le cunoști. Mă deranjează că mă iei peste picior și încerci să arunci în derizoriu comentariile mele. Vezi cum faci cu amenințările cu guvizii, e doua oară. Data viitoare ai plângere penală BUNICUȚO!

    noiembrie 18, 2015 - 9:00 am Raspunde
  • Mizdrache

    @Niki
    @Mihai Ghinda
    De când a început nebunia cu introducerea șahului în școli, sunt foarte mulți părinți care aduc copii la șah. Un instructor, antrenor care se mișcă poate avea foarte mulți elevi. Sunt MI și chiar MMI care asta fac, antrenează copii, e mult mai rentabil decât să joace.

    noiembrie 18, 2015 - 9:20 am Raspunde
  • Mamaia2015

    @Mizdrache , te rog eu frumos , sa te calmezi ,OK ?
    Care pe care a luat primul peste picior pe celalat ?
    Hai sa fim seriosi , si te rog ,fara amenintari ca te amenint eu cu 1 bere la metru la vara sa te vad dupa aceea daca scoti macar 1 remiza cu batranul lup de mare 🙂

    noiembrie 18, 2015 - 11:18 am Raspunde
  • Niki

    @Mihai Ghinda,

    Mea culpa, l-am uitat pe Andrei, al doilea performer dupa Dieter Nisipeanu. Si cel mai talentat jucator roman pe care l-am vazut pana acum.

    noiembrie 18, 2015 - 8:20 pm Raspunde
  • pop sorin

    buna seara.E minunat sa antrenezi si sa inveti copiii.Mai bine la sah,sau alte sporturi decat prin…cluburi si dupa terminarea scolilor,indiferent care ar fi nivelul lor,cu tigarile in mini,ascultand obscenitati si lucruri ieftine,si cu fundurile pe tevile galbene de gaz.

    noiembrie 18, 2015 - 9:42 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @Mizdrache
    @Mamia2015

    Domnilor, domnilor, cool off! Nu aveti niciun motiv special ca sa va certati. Nu am nimic impotriva unei încăierări, unei scarmaneli duioase pe net, dar pur si simplu nu aveti pentru ce si nici nu este momentul potrivit. Traversam cu totii o perioada grea, mai intai Colectiv si apoi Parisul. Asemenea tragedii te fac sa-ti dai seama de proportiile reale ale lucrurilor si ce este intradevar important in viata. Nu-i asa?

    Pax vobiscum!

    noiembrie 19, 2015 - 2:46 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Erata
    @Mamaia2015

    noiembrie 19, 2015 - 2:47 am Raspunde
  • Mizdrache

    Let’s Dance Sirtaki!

    noiembrie 19, 2015 - 7:54 am Raspunde
  • Mamaia2015

    @Mihai Ghinda aveti dreptate.

    noiembrie 19, 2015 - 8:26 am Raspunde
  • nelu

    #17. Mihai Ghinda: “Andrei Istratescu… a fost primul roman calificat la Mondialele individuale.”
    Cred ca este vorba despre primul turneu knockout (FIDE-Wch k.o.) introdus de Ilymzhinov in 1997, desfasurat la Groningen si castigat de Anand, care mai apoi a trebuit sa joace inca un meci final pentru titlu la Lausanne in 1998 pe care l-a pierdut la Karpov cu 3-5.
    Istratescu (2550) a castigat meciul din primul tur la Alexander Chernin (2640) cu 3-2.
    La sah clasic (100 minute/40 mutari, 50 minute/20 mutari, restul mutarilor/10 minute + 30 sec.incepand cu prima mutare) ambele partide s-au incheiat remiza.
    La sah rapid (25 minute + 10 sec.) Chernin a castigat prima partida, iar Istratescu pe a doua.
    La sah blitz (4 minute albul/5 minute negrul + 10 sec.) Istratescu a castigat prima partida si s-a calificat mai departe pe criteriul “moarte subita”.
    Din pacate, in turul 2 Istratescu pierde ambele partide clasice la Andrei Sokolov (2585) si este eliminat din turneu.
    Intr-adevar, este intotdeauna placut sa reamintim performantele jucatorilor nostri.

    noiembrie 19, 2015 - 11:15 am Raspunde
  • pop sorin

    Buna ziua.Nu ne certam maestre,ci doar avem opinii si trairi evident,diferite sau chiar opuse.Multa sanatate!si mult,mult succes,vointa si putere de lupta nationalelor azi .HAI ROMANIA!!

    noiembrie 19, 2015 - 11:46 am Raspunde
  • Mamaia2015

    Batem Grecia 2 1/2 – 1 1/2 , juniorul Deac Castiga.
    Nisipeanu il bate pe Aronian

    noiembrie 19, 2015 - 1:07 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    # 27 Nelu
    Mulțumesc pentru completările exhaustive, o reamintire nostalgica a vremurilor când, la 22 de ani Andrei era încă ultimul meu elev favorit si masa I la fosta noastră echipa Policolor-Sportul Studențesc. S-a calificat după un zonal epuizant si un meci de baraj greu in trei la Budapesta cu MMI Almasi si MMI Varga, Barajul a fost ultimul turneu la care l-am ”dădăcit” pe Andrei (regim spartan cu numai un pahar de vin seara, la masa), la Mondiale s-a dus Dieter (care venise si el la Policolor) cu el, curtoazie pe care Andrei i-a întors-o in 1999 la Las Vegas,atunci când el a fost secundantul lui Dieter. Senzaționalul rezultat al lui Dieter Nisipeanu de la Mondialele Las Vegas 1999, locul 3 după o serie de victorii strălucitoare, s-a datorit si colaborării perfecte a binomului de vis Nisipeanu-Istratescu (23 si respectiv 24 de ani). A trecut multa apa pe gârla de atunci, am îmbătrânit toti trei, Andrei are deja parul carunt si a iesit si din TOP 100, Dieter se învârte undeva in a doua jumătate lui “TOP 100”, iar eu, după Parligras, Lupulescu, Murariu, Chirila, Costachi il mai dădăcesc (încă) pe Mihnea Ognean, dar si eu ma pregătesc sa-mi pun ghetele in cui…..

    Imi aduc aminte cu mare tristețe de obsedanta repetiție a lui Francois Villon din “Ballade des dames du temps jadis” (cca 1455): -Ou sont les neiges d’antan?

    noiembrie 19, 2015 - 2:12 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    S-au afișat listele de start. O noutatea teoretica pentru meciul cu Grecia: Lupulescu si Deac joaca cu albul si Marin si Parligras cu negrul!
    Mircea debuteaza la Europene cu piesele negre in runda a 6-a dupa patru albe consecutive. Tot 4 albe a avut si Mihail Marin, intrerupte de un negru “accidental” in runda a doua. Sa speram ca Costică si Bogdan (dupa patru negre) vor putea sa inscrie macar o data; sunt sigur ca Mihail “Bob” Marin si Mircea vor asterne cu multa indemanare betoanele de rigoare, nelalandu-i pe greci sa danseze nestingheriti sirtaki 🙂

    Hai ROMANIA!

    noiembrie 19, 2015 - 2:52 pm Raspunde
  • Nelu

    #30
    Multumirile vi le datoram noi D-le Ghinda pentru tot ceea ce ne impartasiti.
    Mai postam si noi, insa este evident ca discutiile trebuie intretinute de cineva titrat, iar acel cineva sunteti Dvs, D-l Grunberg, D-l Vasiesiu… Altfel, apare letargia dupa cum am putut vedea.
    Intr-adevar, timpul nu ne iarta pe niciunul. Totusi, in spatele Dvs. sta o frumoasa pleiada de jucatori romani! Si cu siguranta, inca nu v-ati spus ultimul cuvant…
    Legat de campionatul mondial individual, mi se pare ca in anii ’90 situatia era foarte intortocheata.
    Dupa meci-turneul din 1948 si pana in 1993, FIDE a organizat campionatul mondial pe cicluri de 3 ani in care se desfasurau turnee zonale, interzonale si turneul/meciurile candidatilor, invingatorul urmand a fi opus ca chalanger, campionului mondial.
    Probabil totul a plecat de la “marea schisma” din 1993, cand campionul mondial en-titre Kasparov s-a despartit de FIDE, formand impreuna cu Short, organizatia PCA. Urmarea a fost ca FIDE l-a deposedat pe Kasparov de titlu, astfel ca din acel moment existau practic 2 campioni mondiali: campionul mondial FIDE (Karpov) si campionul mondial PCA (Kasparov).
    Situatia a continuat asa dezbinata, iar Karpov si-a aparat cu succes titlul in meciul de campionat mondial FIDE in 1996 impotriva lui Kamsky, Kasparov a facut la fel cu un an mai devreme, in meciul de campionat mondial PCA in 1995 impotriva lui Anand.
    Aceasta ruptura dintre FIDE si PCA s-a reparat abia odata cu campionatul mondial din 2006 prin meciul de unificare dintre campionul mondial clasic (asa se numea atunci, pentru ca PCA nu mai exista…) Kramnik si campionul mondial FIDE Topalov.
    Ilymzhinov mai incercase unificarea celor 2 titluri mondiale si in 1997 prin intermediul acelui FIDE-Wch k.o. la care s-a calificat si Andrei Istratescu, invitandu-i pe campionul mondial FIDE (Karpov) si pe campionul mondial PCA (Kasparov) sa intre in turneu direct in faza semifinalelor. Kasparov insa a refuzat si prin urmare campionul mondial FIDE Karpov a fost admis direct in finala. Astfel s-a ajuns la acel meci Karpov-Anad din 1998 de la Lausanne.
    Anand a avut un dezavantaj evident pentru ca dupa numai 3 zile de la incheierea turneului de la Groningen (30 decembrie 1997), a trebui sa-l intalneasca pe Karpov, odihnit si bine pregatit (02 ianuarie 1998).

    Hai Romania! Mat adversarilor! (cum obisnuieste D-na Foisor sa spuna…)

    noiembrie 19, 2015 - 6:24 pm Raspunde
  • nelu

    Ce lupta fratricida ne-au rezervat sortii pentru runda a 7-a la masculin…

    noiembrie 20, 2015 - 12:07 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.