Domnul Iulian Draghici despre problemele sahului romanesc

Iulian Draghici impreuna cu Valentina Gunina

Autorul acestui articol antrenorul emerit Iulian Draghici, aici impreuna cu campioana europeana Valentina Gunina

Ecouri de la Olimpiada ( I )

Ecouri dupa Olimpiada ( II )

Dreptul la replica al secretarului general al FRSah, Vladimir Danilov

Chiar daca domnul secretar Danilov a raspuns in nume propriu, fara ca sa atinga mai nimic din fondul problemelor puse in discutie, aratand doar in atentia noastra , numeroase greseli de forma sau politetea elementara, cred ca obliga la un raspuns si la recunoasterea macar in parte a unor greseli mai grave sau mai putin grave.
In legatura cu Cupa Romaniei, imi pare rau ca am incercat sa aibe loc la Brasov, loc unde as fi putut veni cateva ore sa imi revad mai multi prieteni din lumea sahului. Dupa 3 zile l-am anuntat pe domnul secretar Danilov ca sunt probleme mari , dar Domnia sa mi-a spus, cum ca el continua in paralel impreuna cu Federatia,si o alta solutie. Dupa aceea presedintele federatiei a dorit sa obtina aprobarea ca sa se poata juca la Palatul Parlamentului , ceea ce nu s-a realizat, pentru ca probabil pe 25 mai 2014 aveau loc alegerile pentru Parlamentul European.
Pe scurt despre cea mai grava abatere a mea. Din discutiile avute cu Cornel Pascalau si Cristina Foisor despre transferul ei la cea de-a treia echipa de superliga din judetul Timis, aparand insa 3 obiectii serioase. Daca primele doua erau rezolvabile cu efortul ambelor parti ( si sper ca am ajutat si eu putin la lamurirea lucrurilor, cea de-a treia problema era de natura financiara.
Desi in stadiul respectiv eram convins 95% ca lucrurile nu se vor rezolva in perioada de transfer din septembrie ( Cornel Pascalau spunea ca nu poate plati decat indemnizatiile din perioada respectiva in cuantum de 600 lei, cu impozitarea respective ( stiam ca sportivii din loturile nationale pot primi 700 lei iar fiind vorba de alimentatie de efort, multe cluburi nu le impoziteaza) am vrut sa obtin 3 zile in plus pentru ca diferenta de pus eventual din buzunar sa fie mai mica. Am sunat la federatia de sah ( Cornel urma sa se vada pe 14 septembrie cu Cristina, ambii erau foarte ocupati. Costica Ionescu era foarte ocupat, a raspuns domnul secretar general Danilov , care a spus ca erau unele probleme urgente de rezolvat si Costica , cauta ceva si era grabit deoarece era in concediu si nu vrea sa raspunda. Atunci nu am mai dat explicatiile necesare si am intrebat daca se poate tine un loc in registrul de intrari pentru un eventual transfer. Domnul secretar general mi-a raspuns , pe buna dreptate, ca perioada de transferuri se incheie pe 14 septembrie 2014. Am spus ca stiu dar ar fi mai bine sa apara cu data de 11.09.2014, din nou fara sa dau explicatii. Domnia sa nu m-a intrebat nimic ca nu mai facem treburi din astea. Deoarece, in principiu avea dreptate, transferul era aproape imposibil de rezolvat in 3 zile in stadiul respective si oricum urma perioada de transfer din octombrie, n-am mai continuat discutia. Am aflat cu uimire ca am cerut ca eventual sa se faca in afara perioadei de transfer. Daca asa a inteles domnul Danilov, desi ma indoiesc, ar fi trebuit sa infiereze aceasta incercare majora de frauda si atunci martorele ar fi putut jura cu mana pe Biblie ca asa a fost. Evident ca era absurd, cand peste circa 20 de zile se putea face din nou transferul. Sigur suma care s-ar fi putut castiga era de mai putin de 100 lei, daca reuseam sa realizez aceasta incorectitudine. Pentru mine, care am o situatie materiala foarte proasta, era insa o suma foarte mare.
Am apreciat raspunsul ferm al domnului secretar general , care arata ca Frsah nu se abate nici macar cu 1 milimetru de la regulamentele sale. Totusi dupa predarea listelor la termenul cerut a fost necesara o sedinta de Consiliu Director care sa permita adaugarea unor sportive la 2 echipe. Desi personal sunt pentru respectarea in totalitate a regulamentelor, cred ca si aceasta hotarare este acceptabila. In fond se urma partial hotararea forului mondial superior. In luna iulie FIDE, in dispretul propriilor regulamente si proceduri , a aprobat trecerea neregulamentara a Ekaterinei Lahno pe lista Rusiei. La protestul organizatorilor din Norvegia, FIDE a raspuns ca ei au primit organizarea Olimpiadei de sah, dar FIDE este cea care hotareste. Adica, noi v-am acordat organizarea Olimpiadei, tot noi v-o luam! Rusia a oferit ca alternativa locatia de la Soci si presedintele Vladimir Putin a spus ca Rusia are bani si poate plati cele 3 milioane de euro, pentru achizitionarea biletelor. Toate aceste lucruri spun clar unul sau doua lucruri. Noi am facut regulamentele, noi le schimbam cand vrem, chiar in timpul jocului. In al doilea rand, am auzit mai demult in Parlament acest lucru : acum noi suntem la putere deci:” Ciocu’ mic!”
Armonizarea dintre cele 2 conduceri ale FIDE si ale Frsah este remarcabila. Sa lasam IPOCRIZIA deoparte. Desi statele vestice si mai ales SUA vorbesc tot timpul de forta dreptului , de respectul legilor si al procedurilor . Cand a fost nevoie au debarcat in Granada, au intrat in Panama etc. Ultimele evenimente din est au aratat la fel. Suntem in perioada in care se afirma tot mai mult DREPTUL FORTEI in fata fortei dreptului. Deci atentie conducatori de cluburi, antrenori si sportivi: ”Ciocu’ mic!”
Recent a aparut parerea domnului Sergiu Grunberg ca rezultatul echipei feminine a fost distorsionat de forma catastrofala a Alinei L’ami. Fals domnilor! Greselile facute pe parcurs si unele evolutii mai slabe ale fetelor s-au reglat prin tragerea la sorti, care a fost superfavorabila. Hotararea de a o mentine pe Alina in runda 10-a, in meciul cu Germania, care era decisiv, a distorsionat rezultatul. Banuiesc ca nu dupa runda 10 au aflat conducatorii despre forma slaba a Alinei. Sunt convins ca Irina Bulmaga s-ar fi descurcat foarte bine si cu piesele negre si Luminita Cosma cu albele, ar fi avut o sansa in plus, sa obtina si ea medalie pe masa 5. Am fi fost pe locurile 7-9, la egalitate. Si in cazul unui meci egal cu Germania, mai aveam sanse (Insa in functie de coeficient si de rezultatele colaterale) sa facem 1-2 puncte in functie de tragerea la sorti, cu un adversar care putea fi Armenia, Polonia, Spania, Bulgaria, Kazakhstan . Daca noi castigam meciul cu Germania, eram pe locul 4 dupa runda 10, iar in ultima runda am fi jucat cu Rusia, dar aveam deja 16 puncte)
In ceea ce priveste atitudinea mea fata de MMI Nanu Ciprian cred ca inversati lucrurile domnule secretar general. Cred ca Domnia sa nu ma inghite pe mine. Intr-o sedinta de Consiliu Director, mai veche, a ridicat problema cheltuirii unei sume de bani in mod inutil de catre domnul Palamar Cristian, prin plata unui cantonament de la Poiana Brasov, cu jucatoare din Brasov, antrenate de catre domnul Sofronie Iulian, de la care “se aprovizioneaza” cu sportive pe care “Clubul Logic” nu-i poate sustine financiar. Din cele 4 sportive care au fost la acest cantonament lung de 48 de ore a facut parte si Coman Emilia de mai multe ori campioana a Romaniei la juniori. Doua dintre aceste fete, au facut parte din echipa care a castigat Balcaniada din acel an. Deoarece echipa a fost de 4 jucatoare, a fost premiat doar antrenorul care a insotit echipa. Aceasta a fost recompensa primita de catre domnul Sofronie Iulian pentru rezultatul obtinut. In plus am fost si eu in acel cantonament, timp in care am scris si materialul care a aparut in “Caietul antrenorului”. (In treacat , fie spus, dupa indepartarea domnului Palamar, a si incetat aparitia acestui caiet al antrenorului). Domnul Nanu Ciprian a spus : “De ce ala e antrenor?”.
Domnul Palamar, de dragul glumei , a spus: ”Ciudat si el zice la fel despre tine.” Acest lucru nu este adevarat! Eu apreciez antrenorii dupa sportivii pe care i-au ridicat. Domnia sa a avut cel mai bun rezultat cu Anusca Madalina, o fata foarte simpatica, care a si fost campioana Romaniei la junioare mari, dar in sahul feminine nu are o pozitie foarte inalta. Eu nu sunt foarte bine informat, poate a ridicat si sportive cu rezultate mai bune. Cand se spune asa ceva despre un antrenor care are 103 medalii numai de aur, celelalte nu le-am mai numarat, dintre care doar 2 sunt la “dexteritati” ( cum le spun eu celor de la sah rapid, blitz, dezlegari)- una la junioare 20 ani la sah rapid si una la senioare la dezlegari. Pe vremea aceea nu erau aceste probe, care ca probabil din 300 de posibilitati mi-ar mai fi adus inca alte cateva medalii de aur. 31 de medalii la seniori si senioare , care au fost contributii la Divizia A (superliga de atunci) cu 8 p din 11 la senioare, locul I pe masa la Electromotor Timisoara, 9,5p din 11 la RATB – campionatul absolut si de juniori. In plus medaliile de la sahul practic la echipele de juniori, au participat de regula 10-18 echipe, fata de medaliile de argint obtinute de echipa de pe antepenultimul loc si medalia de bronz obtinuta de catre echipa clasata penultima. Au fost in turneu de mai sus, doar 4 echipe participante. Desigur toate aceste rezultate, trebuie sa marturisesc, nu au fost datorate antrenamentelor facute ci norocului inexplicabil care m-a insotit , in decursul activitatii mele, pe mine si pe sportivele pe care le antrenam, probabil cu mari deficiente. La fel si faptul ca dupa ce 10 ani s-au pierdut toate meciurile de juniori intertari, in anul 1978 am castigat primul meu meci impotriva Bulgariei si apoi in 1979 din nou contra Bulgariei dar si a Ungariei pe urma si cu Polonia. In plus au fost castigate si meciurile de tineret cu Germania si Ungaria si la fel la senioare. Dar totusi, oricat noroc am avut, nu pot sa inteleg cum am reusit succesele avute in cazul Corinei Peptan. Corina nu a reusit sa se califice de la turneele zonale din Timisoara si din Polonia. Dupa aproape 2 ani de antrenamente cu mine ( au fost 5 cantonamente de 7-10 zile) a reusit sa castige ultimul turneu zonal al tarilor foste socialiste (adica fara jucatoare din Rusia). Apoi a ajuns pana in sferturile campionatului mondial din India, pierzand la departajari. Dupa aceea s-a calificat inca de 3 ori la campionatul mondial. In 2004 , la Olimpiada de la Calvia, a luat locul 1-2 ( dupa departajare la criterii a luat insa locul 2) pe masa 2. Din 2005 nu a mai fost in pericol sa se califice. Ciudat este ca in perioada de sfarsit a anului 2005 pana in 2009, a trecut la un nivel de antrenament superior la AEM, avand rezultate foarte slabe in 2007, chiar insotita de domnul Grunberg la Olimpiada de la Dresda. Despre anii 2013 si 2014 , poate da relatii actualul sau antrenor. Nu am explicatii pentru aceste situatii. Deoarece am obosit cititorii, nu mai aduc in discutie alte probleme, pentru ca nu s-au primit raspunsurile nici la Adunarea Generala. Dar nici nu mi s-au cerut cateva idei – deoarece sigur nu pot fi mai bune, venind de la mine.
In 1983 au jucat la turneul international feminin al Romaniei, disputat in Baile Herculane, Nana Alexandria, o mare doamna a sahului mondial, si 2 legende vii ale sahului din Georgia: Nona Gaprindasvili si Maia Ciburdanidze. Am intrebat-o pe Nana, cine este antrenorul ei si mi-a raspuns ca este Zurab Azmaiparasvili antrenorul personal si Mark Dvoretky antrenorul consultant. Normal ca m-am interesat de rolul acestuia si a reiesit importanta extraordinara a acestuia. Toti 3 aveau 2-3 intruniri anuale de cate 7-11 zile. Deoarece Irina Bulmaga a avut antrenor in Moldova si antrenor consultant si manager pe Victor Bologan, iar in prezent lucreaza probabil, cu cel mai competent antrenor din Romania, MMI Mihail Marin, viitorul profesor al sectiei de antrenori de la ANEFS ( profesori cu specialitatea principala sah). Ma intreb de ce Frsah, care are asa de multi bani , n-ar putea face un efort si pentru Corina Peptan ? Daca nu s-ar gasi un antrenor din strainatate, cred ca cel mai potrivit ar fi domnul Mihail Marin. Desigur trebuie discutat cu domnia sa, dar cred ca s-ar putea sa faca parte din tabara adversa ( care cred eu ca nu mai exista) . Faptul ca la anul va termina Doctoratul in sah si va fi la Facultatea ANEFS cu profesori de sah, probabil nu este un argument valabil. Ultima propunere a mea ( pentru ca sunt sigur ca nici celelalte nu vor fi luate in consideratie) ar fi infiintarea unei scoli dupa modelul celor mai cunoscute “ Botvinnik si Dvoretki, pentru fetitele de 10-11 poate si 12 ani. Cu 2 stagii de predare pe an , la sosire dandu-se examen din bibliografia recomandata. Daca nu se poate, macar sprijinirea celor 2 fete de la Sighetul Marmatiei , Trifoi si Carlig timp de 2 ani cu 2 stagii si unele materiale, deoarece ele sunt izolate. La Iasi, la Braila si la Constanta ajung mai usor antrenorii. Nu vreau sa ii supar pe antrenorii de acolo, dar un ajutor este intotdeauna binevenit. Personal, as putea vorbi cu prietenii mei din Ungaria, ca sa joace 1-2 turnee foarte ieftin, cum am facut recent pentru echipa de juniori a lui Cornel Pascalau si pentru cea de la Clubul Central de sah la varstele mai mari , care au jucat la Budapesta, dar, din pacate n-am avut copii la varstele mici. De asemenea, pentru ca in perioada cat l-am ajutat tehnic pe domnul Savin Daniel , dupa parerea mea fiind cel mai bun manager pe care l-a avut Frsah, testele mele aplicate in decursul zecile de zile de cantonament, in proportie de 70 – 80% au fost de folos la castigarea celor 13 medalii, castigate in perioada 1988-1990. Mai tarziu am obtinut cu elevele mele (si cu alte 3sahiste ale altor antrenori, pe care le-am ajutat lucrand in cantonamente si pe care le-am insotit la campionatele mondiale si europene), 9 medalii la campionatele mondiale si europene. Eu cred ar putea fi folosite testele mele, evident fara mine desi eu stiu nivelul generatiilor succesive de jucatoare de sah, incepand de la 10-12 ani din Romania, dar le-am cunoscut si pe cele din Ungaria, Ildiko Madl, Gara Anita etc si din alte tari. Din cauza faptului ca materialul s-a extins foarte mult, nu s-au mai facut, din pacate, unele propuneri benefice pentru sahului feminin in acest articol.

6 Comentarii

  • Gigi

    Am fost rugat de Dl.Draghici, deoarece posibilitatile dansului de accesare a internetului in acest moment sunt reduse, sa supun atentiei FR Sah si secretarului general al FRSah, urmatoarea problema :
    Prin Ordinul Ministerului Muncii nr.1419/ 2014, publicat si in Monitorul Oficial, partea 1, nr.631 din 28 august 2014, s-a facut completarea clasificarii ocupatiilor din Romania.
    La pozitiile 20 si 21 apar : sportiv de inalta performanta ( codul 342104), respectiv sportiv de performanta ( codul 342105).
    Problema care se pune este ca multe federatii si-au definit ce inseamna cele doua categorii de ocupatii, in acceptiunea lor, in timp ce FR Sah nu a definit, pentru SAH, ce inseamna cele doua ocupatii. Pentru a veni in intampinarea cluburilor care isi pot remunera sportivii conform cu aceasta clasificare, FR Sah este atentionata sa-si defineasca punctele de vedere in mod oficial si sa fie anuntate cluburile.

    noiembrie 28, 2014 - 9:50 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Daca s-ar accepta asta, in scurt timp ar fi ilegal sa legitimezi un sportiv de performanta fara sa-i dai indemnizatie. Cine din conducerea cluburilor ar vrea asa ceva?

    noiembrie 28, 2014 - 11:06 am Raspunde
  • Gigi

    Daca un club legitimeaza un jucator a carui ocupatie este inginer, medic sau lector universitar, este obligat sa-i plateasca salariul de inginer, de medic sau de lector ?
    Faceti confuzii grave . Cine iti poate declara o activitate sportiva ca fiind ilegala ? Un contract de munca este insa altceva, iar reglementarea ocupatiei de sportiv de performanta este in favoarea sportivilor respectivi si acoperitoare pentru cluburi. Cine ii impiedica pe sportivi sa joace pentru un club, fara sa incheie un contract (conventie) cu clubul ?
    Aici nu avem de aface cu munca la negru, cu pacalirea fiscului pentru profituri nedeclarate. Nu stiu daca sunt si altfel, dar cluburile sportive sunt non-profit prin constituire.
    Asa ca afirmatia dvs. : “…ar fi ilegal sa legitimezi un sportiv de performanta fara sa-i dai indemnizatie.” este fara acoperire.

    noiembrie 28, 2014 - 12:45 pm Raspunde
  • Egmond-Gabriel Dulman

    Citind articolul scris de domnul Drăghici, am aflat ceva ce recunosc că nu știam și vreau să văd dacă am înțeles bine. Se poate studia șahul ca disciplină de studiu la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport? Adică, un fel de facultate în care să studiezi în mod principal șahul? sau e doar ”wishful thinking” ceea ce am înțeles eu din articol? 🙂 E drept că nici site-ul respectivei universități nu m-a ajutat aproape deloc, pentru că nu am găsit mai nimic pe el. Dacă știe cineva, e binevenit să zică mai multe. O popularizare a acestei universități nu strică.

    noiembrie 28, 2014 - 6:36 pm Raspunde
  • Palamar

    Prin amabilitatea domnului rector al UNEFS Bucuresti, dl prof univ dr Viorel Cojocaru, si a Senatului Universitatii, sahistii cu rezultate deosebite se pot inscrie fara concurs la UNEFS pentru a deveni profesori de educatie fizica si sport ( a doua specialitate fiind sahul ). Cei care au incheiat ciclul I Bologna pot da examen pentru masterat la aceeasi facultate.
    Odata cu finalizarea doctoratului marelui maestru Mihail Marin ( probabil anul viitor), speram ca numarul tinerilor sahisti de performanta atrasi de aceasta facultate sa creasca ( in acest moment este student doar Stanciu Alexandru Ovidiu).

    noiembrie 28, 2014 - 8:03 pm Raspunde
  • Egmond-Gabriel Dulman

    Vă mulţumesc, domnule Palamar!

    noiembrie 28, 2014 - 10:48 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.