Ecouri de la Olimpiada ( I )

 tromso2014

dl Dragici cu Kosintseva Tatiana

Autorul acestui articol, Iulian Draghici, alaturi de MM Tatiana Kosinteva

Echipa masculine de sah a Romaniei a plecat de pe pozitia a 32 si a reusit in final sa ocupe locul 20 (a fost la un pas de un rezultat mai bun in ultima runda), jucand meciuri mai grele decat in 2012. Jucatorii au avut cresteri Elo cu exceptia lui MMI Levente Vajda care din pacate nu a fost in cea mai buna forma a sa. De aceea m-au mirat comentariile critice exagerate si evident neobiective la adresa capitanului echipei, dl. Sergiu Grunberg si uneori chiar la adresa jucatorilor. Incriminanta a fost selectia echipei: dupa parerea mea, domnia sa a ales cea mai buna echipa ce se putea face, in ceea ce priveste valoarea jucatorilor, omogenitatea echipei (varsta jucatorilor era apropiata, 3 din ei faceau parte din aceeasi echipa AEM Luxten Timisoara condusa cu succes de dl Grunberg de multi ani,MMI Lupulescu a lucrat impreuna cu MMI Jianu multi ani de zile… etc).
Desigur argumentul domnului Grunberg ca echipa a fost aprobata de Consiliul Director (CD) al FRSAH nu poate fi luat in considerare, tinand cont de lipsa de competenta in domeniul sahului de mare performanta a majoritatii membrilor. Sunt alte argumente decat cele amintite care pledau pentru aceasta formula. Desigur contrapropunerile nu se puteau sustine decat eventual cu o exceptie. In cazul lui Deac, un talent de exceptie dar care evident nu putea fi selectionat si cred ca vor mai trebui inca 3-4 ani pana selectia lui sa intre in discutie. Asta daca va continua sa creasca cu pasi de urias ca si pana acum (antrenor MMI V Jianu). Tiberiu Georgescu este un jucator tanar care a crescut ca sahist foarte mult in ultimul timp, in special in 2013 si prima parte a acestui an, dar dupa atingerea obiectivului sau ( normele de MMI) a avut unele rezultate foarte slabe. Despre campionul national domnul Vlad Barnaure , un jucator de asemenea tanar, se poate spune doar ca in ultimii ani a jucat putin. Campionatul national s-a jucat in sistem elvetian putea da usor in ultima runda cel putin alti 2 castigatori si nici rezultatul sau de la turneul de pe litoralul bulgar nu-l recomanda la selectionarea in echipa. Singura propunere serioasa era cea cu privire la MM Mihail Marin, jucatorul care avea al 2 lea Elo al Romaniei ( este adevarat mai mult datorita scaderii celorlalti din ultima perioada ) jucator cu rezultate bune in trecut, autor al unor carti de foarte buna calitate , apreciate peste hotare. Dar si aici apar unele obiectii. In general joaca foarte putin, rezultatul sau de la Olimpiada precedenta a fost sub asteptari si ulterior in decembrie la Cupa Oraselor a pierdut ambele partide jucate ( a treia nu a fost pus in echipa). Din aceasta cauza domnul Grunberg a renuntat in 2013 la dansul.
O alta acuzatie a fost folosirea MMI Vajda Levente in meciul impotriva Ungariei, punand in acest fel presiune pe dansul. Dar asa cum a scris domnul Palamar, in meciul precedent jucat cu echipa Ungariei, Levente l-a invins pe MMI Berkes F (Elo 2705) in ciuda diferentei de Elo foarte mari. In plus Levente joaca de foarte multi ani in Superliga Ungariei si cunoaste probabil cel mai bine sahul maghiar(probabil mai bine decat MMI G Szabo). Deci era normal folosirea lui in acest meci. Ca acesta joaca sisteme de deschidere agresive la negru, iar de data aceasta a jucat neobisnuit acest lucru este altceva.
In sfarsit cineva a pus punctul pe I in comentarii si i-a cerut domnului Grunberg sa demisioneze, sa lase pe altii sa conduca (eventual pe cei mai tineri). Nu vad motivul sa se renunte la un tehnician cu asemenea rezultate si cu o experienta atat de bogata, mai ales ca, repet, 3 dintre componentii echipei sunt de la AEM Timisoara, multipla campioana a Romaniei. Singura acuza care poate ar fi putut sa-i fie adusa este ca n-a reusit in ultimul meci cu Brazilia sa-si motiveze puternic jucatorii si nici ei nu au incercat mai mult sa castige, dand remize timpurii cand s-ar mai fi putut juca. In acest fel MMI M Parligras a trebuit sa lupte din greu intr-o situatie dificila, pentru a mentine egalitatea si a nu irosi totul in ultimul moment. Dar si aici nu avem informatii privilegiate (starea de oboseala fizica si uzura psihica a echipei ) pe care doar domnia sa (domnul Grunberg) le cunostea. Dansul ne-a dezvaluit mai apoi informatii despre starea de sanatate din cantonament, de casatoriile celor 2 mari maestri. Costica Lupulescu si Vlad Jianu… Cu aceasta ocazie, cu mare intarziere, le fac o urare care stiu ca se face in Romania: ”CASA DE PIATRA” desi timpurile s-au schimbat. Ajuns aici nu pot sa inteleg de ce pe siteul FRSAH n-a aparut aceasta stire , eventual urarile ce puteau fi facute de conducerea federatiei (cadouri probabil nu se fac). La alte federatii aceste lucruri se anunta ca sa stie toti iubitorii sahului. Dar se pare ca acest respect nu exista pentru sportivi si cu atat mai mult pentru sportivele noastre. Din criticile aduse jucatorilor, cea mai amuzanta pare cea adusa MM Vlad Jianu pentru partida pierduta la bulgarul Iotov, care avea Eloul mai mic ca al sau. Cum in ziua urmatoare, invingatorul luiVlad Jianu a fost eroul meciului nul cu Rusia, deoarece l-a invins pe MMI Karjakin, aici diferenta aici fiind uriasa nu stiu ce comentarii merita jucatorul rus Karjakin dupa ce a pierdut la Iotov… Probabil daca MMI Parligras nu castiga la MMI Cheparinov, noi pierzand la limita meciul, critica ar fi fost mai putin vehementa.
Acum pe scurt despre echipa feminina.
Aici capitanul si antrenorul este MMI Nanu Ciprian, personalitate absolut unica in sahul romanesc si nu numai. Domnia sa este:
1.Presedintele Ligii Sahistilor profesionisti din Romania
2.Presedintele Asociatiei Judetene de sah din Brasov
3.Salariat al clubului Dinamo –filiala Brasov
4. Antrenor al echipei din Superliga feminina – CSM Bucuresti avand ca principale eleve pe;
1. MMI C Peptan-Timisoara
2. MMI I Ionescu-Baia de Arama
3. Raluca Sgarcea-Bucuresti
4.Morea Georgiana-Iasi
5.Moldovan Petruta-Tg Mures
6. Anusca Madalina-Brasov.

In plus antreneaza juniorii si ii insoteste la Campionatele nationale individuale si pe echipe.
5. Antrenor si capitan al echipei olimpice feminine calitate in care coordoneaza pregatirea sportivelor tinand legatura cu antrenorii lor personali ( sau cel putin asta ar trebui sa faca) , urmarind evolutia lor in turnee. Pregateste materialele necesare pentru cantonamentele lotului. Face analiza tehnica a competitiilor majore feminine (aici am de ridicat o obiectie; personal nu am gasit analiza CE feminine de la Plovdiv si am asteptat suficient si pe cea referitoare la Olimpiada. In alte tari contribuabilii pot cere socoteala oricui, inclusiv presedintelui tarii, pentru a afla cum sunt cheltuiti banii lor . Vad ca romanii in calitate de platitori directi (prin taxele tot mai impovaratoare si mai mari puse de FRSAH ) si indirecti ( prin impozitele si numeroasele taxe platite la stat din care o parte este repartizata prin buget federatiei romane de sah) nu cer federatiei sa fie informati prin siteul oficial sau buletinul intern aceste informatii la care au dreptul.

6. Membru a Consiliului Director a FRSAH
7. Mare maestru care de cateva ori pe an participa la turnee internationale
8. Membru fondator si antrenor la SAH CLUB Brasov.

9. Jucator la superliga 2014 pentru echipa Politehnica Iasi;

In continuare voi face comparatie doar cu rezultatul echipei feminine a Romaniei din 2008 de la Olimpiada din Dresda, (antrenor G.Szabo) care a obtinut tot locul 11.

1. Peptan Corina 2430 2 puncte din 6 perf ELO 2224 scade 15,8p
2. Cosma Elena 2340 4,5 din 9 perf 2337 creste 0,1
3. Voicu Carmen 2239 5,5 din 9 perf 2395 creste 27,8p
4. Paulet Iosefina 2307 6,5 din 9 perf 2409 creste 21,5p
5. Motoc Alina 2317 8 din 11 perf 2393 creste 20,3p

Romania a jucat cu cele 3 echipe medaliate, Georgia, Ucraina si SUA si cu China clasata pe locul 6.
De data aceasta echipa a jucat doar cu Germania clasata pe locul al 9lea,( o echipa modesta-favorita a 12- a) si India locul 10 in scadere fata de trecut desi a fost favorita a 5-a. De ce aceasta diferenta? Mi-au atras atentia 2 mici observatii legate de comentariile de la rubrica destinata olimpiadei:
Multumirile domnului Szabo Gergely adresate fetelor, se pare ca acestea nu au fost entuziasmate de venirea noului capitan si a cuiva care probabil avea informatii de la fata locului , care a scris in comentariile de pe acest site: ”ALO! Domnilor conducatori lasati fetele sa joace sah!”
La distributia culorilor s-a folosit o inovatie deosebita dar meritul nu stiu daca trebuie atribuit antrenorului sau CDului.S-a hotarat ca Irina Bulmaga , o jucatoare care se pregateste foarte serios si joaca bine ( poate putin prea mult ), sa joace cat mai multe partide cu albul, ca sa obtina medalie pe masa, chiar in detrimentul rezultatului echipei. Obiectivul a fost realizat ,poate si datorita prezentei domnului Danilov, care sa nu permita nici o abatere, altfel nu-i clar de ce s-au cheltuit bani cu prezenta domniei sale acolo. Altfel cand a devenit clar ca Alina nu este in forma si Luminita are si ea sanse mari la medalie pe masa ei, putea fi scoasa Alina in runda a 1 a contra Germaniei, dar ar fi insemnat ca Irina sa joace cu negrul si Luminita cu albul. Asa repartitia a fost: Irina 8 albe , 2 negre, Luminta 2 albe 6 negre si Cristina 3 albe 6 negre. Domnul Szabo cand a vazut forma slaba a Corinei la Dresda nu a mai pus-o sa joace in rundele 7, 8, 10 si 11.

La schimbarea domnului Szabo de la capitania echipei nationale feminine , nu a contat nici locul 5 de la Olimpiada din 2012 nici rezultatul onorabil 7-8 la fostul Campionat mondial pe echipe ( dar in fata Frantei si a Indiei ) si nici parerea majoritatii jucatoarelor, criteriul folosit fiind doar : de care “tabara”apartii?!.
Am scris aceasta prima parte si din curiozitatea de a vedea daca aceste idei ale mele sunt in rezonanta cu parerea iubitorilor sahului din Romania , cititori ai acestui important site.

3 Comentarii

  • Finutzu

    Ne puteti spune care a fost onorariul antrenorilor si jucatorilor la aceasta Olimpiada ?

    noiembrie 2, 2014 - 8:09 pm Raspunde
  • Gigi

    Domnule Ceausescu,

    in comentariile majoritatii, la acea data, referitor la echipa olimpica masculina, nu s-a pus accentul prea mult pe componenta echipei, cat mai ales pe lipsa unor criterii clare si de necontestat ale selectionerului. S-a pus problema principialitatii si subiectivismului in justificarea selectiei.
    In cazul dlui Grunberg postura de selectioner este justificata prin realizari si capacitate de coordonare a unei echipe, insa partizanatul fata de actuala gasca de conducere de la FRSah a decis numirea sa. La lotul feminin insa, numirea pe criterii ” politice ” ( de gasca ) a dlui Nanu , nu are nici o justificare a unor realizari anterioare, a caracterului sau extrem de coleric si a incidentelor din trecutul apropiat. Actuala conducere ieseana a FRSah a inlaturat insa complet competenta ( vezi numirile in comisii, renuntarea la Dl.Chirila, etc.) si a inlocuit-o cu interesele de gasca si cu recompensarea acolitilor. Trocul a fost simplu : la lotul masculin taie si spanzura acolitii AEM care i-au sprijinit puternic la alegeri, iar la lotul feminin, bucata din tort ( acolo unde sta mult mai bine ) ii revine Iasului , iar unealta este dl.Nanu, cel care de asemeni a sustinut intens la alegeri actuala conducere.
    Totul este foarte simplu. Nu se mai face sah de performanta, se face politica de gasca. Intamplator, acum, exista niste valori sahiste care sunt manevrate, dar mai tarziu…?
    “De pe surse”, se pare ca dl.Nanu a creat o stare de nemultumire (surda) printre componentele neiesene ale lotului feminin, nu numai referitor la distribuirea culorilor. Sper ca sursele sa se insele, dar daca totusi este adevarat, atunci starea de lucruri la lotul feminin este mult mai grava decat se banuieste. Norocul lui Nanu este ca fetele, in general, sunt mai tematoare si mai impresionabile si de la ele “rasufla” mai putine informatii.
    A facilita unui jucator sa joace 80% din partide cu albul, automat creaza un dezavantaj proportional cel putin unui alt coechipier. Indirect, asta distruge spiritul de echipa, iar avantajul pentru echipa, la nivel de competitie este nul. Procedeul poate fi aplicat doar punctual, intr-un meci decisiv. Insa , cand totul se face doar din interes de gasca … merge orice.

    noiembrie 3, 2014 - 10:19 am Raspunde
  • coseru ionel

    E mai usor sa treci cu vederea gresala unui strungar decat a unui selectioner….si nu doar fiindca strungarul munceste fara public …pe cand selectionerul este urmarit de mii de priviri. Materia de lucru a strungarului este metalul …pe cand cea a selectionerului este natura umana,cu hachitele si cotloanele ei …Selectionerul lucreaza intr o lume unde fojgaiesc banuielile..El trebuie sa si pstreze capul limpede chiar si atunci cand pe le urechi ii suiera amenintari si este supus la tot felul de presiuni…
    Selectionerul este cel mai usor de crucificat de o gasca sau un ziarist…Circumstantele sale atenuante devin brusc invizibile .
    Dl Grunberg este un profesionist fara cusur …nu vrea sa iasa in fata ,sa confiste atentia publica ,sa devina personaj sa primeasca lauri…il intereseaza ca lumea sa fie atenta la jucatori si la sah…
    Restul este can-can…

    noiembrie 3, 2014 - 9:21 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.