Situatie tensionata inainte de inceputul Olimpiadei de Sah

tromso2014

Cu 13 zile inainte de inceperea Olimpiadei de sah nu se stie daca Rusiei i se va permite prezenta la startul competitiei feminine (la ora startului, pe chess-results, Rusia nu apare pe lista de start a competitiei feminine).

Situatia a fost cauzata de inscrierea cu intarziere (dupa data limita stabilita de 1 iulie) a echipei Rusiei, care a incercat sa o “inregimenteze” pe Kateryna Lagno (si se pare ca a reusit acest lucru pe data de 11 iulie, pentru 20.000 de EURO, conform unei surse citate pe wikipedia, Rusia trimitand lista de start imediat dupa obtinerea acordului). Cu toate acestea Lagno apare pe lista de start a echipei feminine a Ucrainei 🙂 pe acelasi chess-results.

Conform unei scrisori publicate pe data de 16 iulie, Comitetul Olimpic Norvegian refuza sa inscrie in competitie echipa feminina a Rusiei, aceasta aparand pe lista echipelor descalificate inainte de start, pe care se mai afla Cambodgia, Republica Centrafricana, Gabon, Coasta de Fildes, Oman, Pakistan, Senegal si Afganistan (femei), desi, conform unei scrisori a C.O.N. s-au primit telefoane atat de la secretariatul FIDE, cat si de la vice-presedintele Israel Gelfer in care se solicita inscrierea acestei echipe in competitie (cat despre Afganistan…).

Interesant este ca pe data de 17 iulie a aparut o stire conform careia Rusia incearca sa mute Olimpiada de sah la Soci, pe litoralul Marii Negre (si ar fi dispusa sa aloce 2 milioane de euro pentru a compensa cheltuielile participantelor legate de schimbarea locului de disputare a Olimpiadei!).

Totusi FIDE a contraatacat 🙂 si, pe data de 18 iulie, printr-o scrisoare trimisa de o firma de avocatura din Elvetia, a negat dreptul C.O.N. de a decide ce echipe pot lua startul la Olimpiada, iar retragerea dreptului de organizare a competitiei de catre Norvegia este adusa in discutie ca o ultima masura in ultimatumul trimis (in cazul unei nesolutionari a cazului agreate de F.I.D.E), in care se stabileste 21 iulie 11.a.m C.E.T. ca data limita de raspuns la aceasta scrisoare!

In plus, F.I.D.E. leaga pozitia C.O.N. de sprijinul pe care doi membrii ai Comitetului de Organizare il acorda lui Gary Kasparov in lupta pentru presedintia federatiei internationale (alegerile urmand a avea loc in cadrul Olimpiadei de Sah!). Gary Kasparov insa are si el de adus acuze la adresa sustinatorilor actualului presedinte (asa ca lucrurile ar putea fi mai complicate decat par la prima vedere).

Conform unui comunicat de  presa astazi, 19 iulie, C.O.N. a primit o “scrisoare deschisa” din parte presedintelui F.I.D.E. Kirsan Ilyumzhinov si nu va face niciun comentariu pana la data limita stabilita pentru a da un raspuns cererii primite de la F.I.D.E.

Ramane sa vedem care vor fi consecintele acestui “razboi din spatele tablei de sah” (si unde se va disputa pana la urma Olimpiada de Sah!).

 

ALTE POSTARI RELEVANTE

  • Horia

    Păi e clar vina rușilor. Știau data până la care trebuiau să-și înscrie echipa (dat fiind că și-au înscris echipa masculină înainte de acea dată), dar au zis că mai pot aștepta s-o transfere pe Lagno, că doar ei sunt campionii olimpici și sunt mai presus de reguli. Că doar îi salvează oricum cretinul de Ilyumzhinov și amicul său Putin.

    iulie 20, 2014 - 1:56 pm Raspunde
  • Gabi

    Azi e ziua mondiala a sahului si asta mai trebuia, politizarea lui, ca atat mai ramasese. Ce nationalitate o avea si Kateryna Lagno asta?
    O fi separatista rusa 🙂

    iulie 20, 2014 - 7:57 pm Raspunde
  • dan bujor

    Se pare ca norvegienii “au cedat” https://chess24.com/en/read/news/organisers-stand-by-case-but-allow-teams-to-play. Totusi echipa feminina a Rusiei nu apare inca in lista de start, ia Lagno apare inca in echipa Ucrainei.

    iulie 21, 2014 - 12:52 pm Raspunde
  • Gabi

    Aha! Astia au niste regulamente mai interpretabile decat o ordonanta de guvern.
    Scrisoarea catre Presul FIDE se termina apoteotic, Boardul norvegian exprimandu-si satisfactia deplina fata de pozitia lui, a Presului. Olimpiada se va tine totusi la Tromso.
    Satisfaction guaranteed!
    Circul continua, pofta de razbunare a lui Kasparov e mare!
    Ar fi culmea ca si rusii sa procedeze ca el daca nu le convine. Adica, sa iasa din FIDE si sa-si faca vreo federatie euroasiatica.

    iulie 21, 2014 - 4:40 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    eu zic sa interzicem echipa rusiei din toate competitiile, sa boicotam CM de fotbal 2018 pentru ca, nu-i asa, nu amestecam politica cu sportul. Deloc.

    iulie 23, 2014 - 12:13 pm Raspunde
  • rocadamare

    Atitudine abuziva si aberanta a norvegienilor. Halal oameni civilizati si fair play, cum sa interzica participarea pentru o inregistrare tarzie in loc sa caute solutii, chiar cu penalizari financiare.

    iulie 23, 2014 - 8:36 pm Raspunde
  • dan bujor

    Ieri la ora 17 s-a facut modificarea in lista echipelor feminine (prin adaugarea Rusiei). In echipa Rusiei apare si Kateryna Lagno (care a disparut de pe lista Ucrainei).

    iulie 24, 2014 - 9:51 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Si astfel se naste intrebarea filozofica : Cand s-a gresit ? Cand FIDE si-a conceput propriile regulamente, sau cand le-a incalcat ? Stiti raspunsul ? Eroare ! Nu-l stiti !
    Raspunsul corect este : Nu a gresit niciodata ! Nu a gresit deoarece cei ce conduc au intotdeauna dreptate.Regulamentele sunt doar pentru fraieri!

    iulie 24, 2014 - 12:51 pm Raspunde
  • george

    ati adormit…nu mai postati nimic…a trecut o saptamana de la stirea asta…

    iulie 28, 2014 - 3:29 pm Raspunde
  • dan bujor

    Referitor la stirea din articol am postat in comentarii noutatile legate de evolutia lucrurilor.

    iulie 29, 2014 - 6:06 pm Raspunde
  • vasim

    Pentru cei care inca nu stiu, aici componentza echipelor Romaniei:
    – Baietzi :
    31. Romania (ROU / Media Rtg.:2587 / TB1: 0 / TB2: 0) Capitan: GRUNBERG Sergiu-Henric
    Masa Numele Rtg. FED Nr. partide
    1 GM LUPULESCU Constantin 2625 ROU 0.0
    2 GM VAJDA Levente 2569 ROU 0.0
    3 GM JIANU Vlad-Cristian 2579 ROU 0.0
    4 GM PARLIGRAS Mircea-Emilian 2574 ROU 0.0
    5 GM NEVEDNICHY Vladislav 2546 ROU 0.0
    – Fete :
    6. Romania (ROU / Media Rtg.:2410 / TB1: 0 / TB2: 0) Capitan: NANU Costica-Ciprian
    Masa Numele Rtg. FED Nr. partide
    1 IM PEPTAN Corina-Isabela 2453 ROU 0.0
    2 WGM L’AMI Alina 2446 ROU 0.0
    3 IM FOISOR Cristina-Adela 2383 ROU 0.0
    4 IM BULMAGA Irina 2357 ROU 0.0
    5 WGM COSMA Elena-Luminita 2344 ROU 0.0
    Daca la fete stam foarte bine cu ELO-ul fiind pe pozitia a 6-a la baietzi am scazut puternic si am coborat pe locul 31, cu Dieter eram in primii 20.
    Le uram succes ambelor echipe si le tinem pumnii!

    iulie 31, 2014 - 3:40 pm Raspunde
  • Mizdrache


    Delegaţia este condusă de Vladimir Danilov, Secretar general al F.R.Şah. La Olimpiadă vor oficia şi arbitrii internaţionali Elisabeta Polihroniade şi Dinu-Ioan Nicula. Competiţia se desfăşoară de-a lungul a 11 runde, cu zile libere în 7 şi 13 august.
    În paralel, oraşul nordic va găzdui, începând cu 4 august, Congresul FIDE (care include şi alegerile prezidenţiale), ţara noastră fiind reprezentată de Ion Şerban Dobronăuţeanu în calitate de Vicepreşedinte ECU şi Preşedintele F.R.Şah Sorin-Avram Iacoban ca delegat al României la Congres.
    sursa : http://www.frsah.ro

    iulie 31, 2014 - 6:12 pm Raspunde
  • dan bujor

    O veste de ultima ora este aceea ca Sabina Foisor a fost selectionata in echipa feminina a SUA (pentru a treia Olimpiada dupa Khanty-Mansiysk 2010 si Istanbul 2012).

    iulie 31, 2014 - 6:15 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    La feminin stam bine cu reprezentarea la Olimpiada, in ceea ce priveste prezenta romancelor si in alte echipe. In afara de Foisor Sabina, sa mai remarcam si pe Marina Makropoulos pe masa 4 in echipa Greciei, pe Alexandra Botez pe masa 3, in echipa Canadei , pe junioara de 14 ani Mirza Diana , pe masa 2 a Irlandei si (Caruana) Pulpan Oana, pe masa 1 a Maltei.
    Ma bucur mult si pentru ascensiunea frumoasa a Dianei Baciu, care joaca acum pe prima masa a fratilor nostri din “Moldova” si care mai ieri juca frecvent la concursurile de la noi.
    Sa uram succes tuturor echipelor romanesti si norocul sa fie cu toti jucatorii in a caror piepturi bate o inima de roman !

    august 1, 2014 - 9:22 am Raspunde
  • vasim

    O stire imbucuratoare:
    http://www.fide.com/component/content/article/4-tournaments/8189-gm-nisipeanu-from-romania-wins-pardubice-open.html
    Interesant ca inca lumea crede ca Dieter reprezinta Romania 🙂
    Aici resultatele:
    http://www.chess-results.com/tnr139745.aspx?lan=0&art=1&rd=9&turdet=YES&flag=30&wi=984

    august 1, 2014 - 11:06 am Raspunde
  • Horia

    Mă întreb dacă votul României la Congresul Fide va merge la dl. Ilyumzhinov, fost președinte corupt al Kalmykyei și cunoscut cumpărator de voturi. Din câte știu acesta a făcut o vizită în urmă cu puțin timp, având o întâlnire amicală cu dl. președinte FRșah Iacoban, deputat PSD și dl. prim ministru Ponta, președinte PSD, aliat al corupților. Ceva pare foarte în neregulă aici.
    Un articol foarte interesant al lui Nigel Short: https://www.dropbox.com/s/6tfg0dadzvr9a4q/newinchess_2014_5_Short_Stories.pdf

    august 1, 2014 - 3:49 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    Ilyumzhinov a avut experiente traumatizante cu extraterestri.
    Reprezentativ pentru lumea sahista?

    august 1, 2014 - 6:55 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Domnilor moderatori,
    De ce ați mutat thread-ul despre Olimpiada atât de jos, tocmai când a început Olimpiada?
    Daca nu va place unul sau altul dintre mesaje, ștergeți-l! Sau deschideți un alt thread!
    Pana una alta Romania a început cu dreptul jucând cu 2 echipe plăpânde. Singura remiza a fost făcuta (surprinzător) de “killer-ul” MM Alina l’Ami.
    In runda a doua băieții galopează cu insulele Seychelles (nr 150!!), cu un 4-0 citit, dar fetele au un meci destul de serios cu echipa Israelului (nr. 26); echipa mica, dar capabila de surprize
    I

    august 2, 2014 - 11:56 pm Raspunde
  • Mizdrache

    Nu inteleg de ce a disparut acest topic din front page. Prea multe comentarii? S-a terminat Olimpiada de la Tromso? Sper sa avem un chat ca pe vremuri…pana atunci…
    Somnoroase păsărele…
    Somnoroase păsărele
    Pe la cuiburi se adună,
    Se ascund în rămurele –
    Noapte bună!
    Doar izvoarele suspină,
    Pe când codrul negru tace;
    Dorm şi florile-n grădină –
    Dormi în pace!
    Trece lebăda pe ape
    Între trestii să se culce –
    Fie-ţi îngerii aproape,
    Somnul dulce!
    Peste-a nopţii feerie
    Se ridică mândra lună,
    Totu-i vis şi armonie –
    Noapte bună!
    Mihai Eminescu

    august 3, 2014 - 12:12 am Raspunde
  • Mizdrache

    @Mihai Ghinda
    Ma bucur ca nu singurul cititor revoltat.
    PS Am postat fara sa vad comentariul dumneavoastra.

    august 3, 2014 - 12:16 am Raspunde
  • Mizdrache

    sunt

    august 3, 2014 - 12:18 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.