NORWAY CHESS 2014

norway2014 
Nu ne propunem sa facem o cronica propriu zisa a acestui superturneu. Am observat un comentariu in afisul turneului pentru copii si ma gandesc, ar fi bine sa existe un post pentru comentarii si impresii referitoare la aceasta competitie si nu numai. Dupa 6 runde cei 10 participanti (Carlsen, Aronian, Grischuk, Caruana, Kramnik, Topalov, Karjakin, Svidler, Giri si Agdestein) sunt “sufocati” pe distanta unui singur punct (3,5 pentru primii si 2,5 pentru ultimii). In ultima runda (6) o singura victorie obtinuta de Topalov contra lui Kramnik. Probabil bulgarul a mai pus 100 grame pe el, dar nu a facut miracole. Kramnik a jucat foarte interesant insa a gafat. Site-ul oficial este acesta: http://norwaychess.com/, iar pagina cu transmisiile live este urmatoarea: http://live.norwaychess.com/. De asemenea am cules si eu partidele si le puteti vedea AICI.  Selectia incepe cu turneul de blitz inaugural. In pgn-ul fiecarei partide (pe care il puteti copia si adauga in viewer-ul dvs. preferat), scrie la “Event” daca a fost blitz, respectiv doar “2nd Norway Chess 2014” pentru clasic.
***
Clasamentul final

***

9 Comentarii

  • Calin Dragomirescu

    Bravo Simen Agdestein.

    iunie 11, 2014 - 8:39 am Raspunde
  • Tudorache M

    Ce lupta si ce pozitie finala in runda 7 la Giri-Karjakin! Agdestein este pe 50% cu mici multumiri in a face remiza cand poate avea sanse mai bune ( ce sa mai spunem de partida cu Karjakin…). Astazi o bine meritata zi de pauza inainte unui final de foc. Mai sunt doua runde si toti jucatorii raman comasati intr-un singur punct! Cum spunea Javert intr-un comentariu, devine extrem de interesant cum va face Carlsen cu Agdestein in ultima runda? Simen a avut o contributie imensa in cariera lui Carlsen.

    iunie 11, 2014 - 9:41 am Raspunde
  • Calin Dragomirescu

    Carlsen cred ca va face ceea ce incearca sa faca in toate partidele: adica sa castige. Ar fi frumos sa castige altcineva decat Carlsen turneul, dar nu cred ca se poate. In alta ordine de idei nu inteleg cum de Kramnik si Topalov nu au reusit sa se impace si sa isi dea mana la 8 ani distanta de incidentele nasoale de la Campionatul Mondial.

    iunie 11, 2014 - 11:09 am Raspunde
  • Tudorache M

    Dramatica si umana runda a 8-a. Totul se joaca astazi in ultima runda, care incepe mai devreme (15:30 ora Romaniei). Karjakin are jumatate de punct in fata lui Carlsen (va avea albele cu Agdestein) si Caruana. Italianul are albul exact cu liderul acestui turneu. Matematic numai acesti trei jucatori au posibilitatea sa castige turneul. Pentru cei aflati la cota 4,0 (Topalov, Kramnik, Grischuk), raman doar sperante la podium.

    iunie 13, 2014 - 8:25 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Superb turneu! Rar am vazut atata ambitie, daruire si incrancenare….. Daca ar fi jucat Nakamura in locul lui Svidler ar fi fost un meleu generalizat. Mi-au placut mult toti participantii, mai putin Svidler, caruia, IMO, nu-i prea mai place sa joace….
    A numarat cineva cati “cel mai tanar MMI din lume” au jucat in acest turneu?

    iunie 13, 2014 - 10:06 pm Raspunde
  • Tudorache M

    Nici eu nu prea inteleg ce tot se trage de Svidler pe la astfel de turnee. Dar ce mic dezastru a combinat Kramnik, in ceea ce priveste pozitiile in clasament. Privind pierderile rating, mai “sifonat” iese Aronian (-11). Ratarea lui Carlsen cu Svidler, il costa cam 5 puncte ELO. Karjakin in mod firesc aduna si ceva rating prin castigarea turneului (inteleg ca si prima editie a revenit tot lui), iar dupa el (+15) vine Agdestein clasat ultimul dar castigator a 9 puncte ELO. Un turneu cum am vrea sa vedem mereu, de mare lupta. Transmisie excelenta, cu Short comentator si cu prezenta la startul turneului in studio, a lui Kasparov,

    iunie 13, 2014 - 11:18 pm Raspunde
  • Javert

    Va dispărea Partida Spaniolă din marile turnee? Se pare că da. Aştept cu interes meciul Carlsen – Anand, ca sa vedem cu ce mutare va incepe Anand cu albele.

    iunie 13, 2014 - 11:48 pm Raspunde
  • Claudiu Prunescu

    -Partida Spaniola nu va disparea niciodata din marile turnee! …parerea mea 🙂
    -Svidler cred ca este invitat pentru ca este ”un rus simpatic”,comenteaza frumos si obiectiv indiferent de rezultat.Cred ca dupa ce isi va incheia cariera ca jucator profesionist va fi un comenator de invidiat!
    -Agdenstein,desi a prestat un joc interesant a iesit pana la urma acolo unde ii este locul.Cred ca ar fi fost mai fair-play din partea lui sa lase un tanar talentat care are viitorul in fata ori un luptator,gen Nakamura. Dar si pe la case mai mari mai sunt unii pe care ii mai stim noi carora li se urca sahul la cap si in loc sa lase un junior de perspectiva sa joace se duc ei la turnee ”mancand banii statului” … 🙁
    Poate ca unii jucatori mari,gen Kramnik,Topalov ”au cam obosit” si cred ca ar fi timpul ca organizatorii sa mai invite si alti jucatori mai tineri dornici de afirmare.
    Cum va incepe Anand? cred ca Carlsen a spus clar odata ca”nu deschiderea face totul” si cred ca indiferent cum va incepe Anand e4 ori d4 va fi zdrobit din nou de Carlsen. Deosebirea si diferenta intre ei se vede si se face la capitolul combativitate. Dau un singur exemplu din memorie:
    Intr-o pozitie de final complex putin mai buna pentru Carlsen contra lui Aronian,acesta din urma ii propune remiza,stiut fiind faptul ca remiza ii era suficienta lui Carlsen sa castige turneul.Carlsen insa spre uimirea tuturor si in special al lui Arornian refuza motivand ca el a venit sa joace sah si nu sa castige turneul pe care l-a si castigat dealtfel. In ultima runda a turneului candidatilor.Anand intr-o pozitie castigata nu rezista tentatiei de a castiga turneul si scapa un castig elementar -Tc4!! daca imi aduc bine aminte si accepta remiza.
    Felicitari lui Kariakin care poate deveni in cativa ani un predendent serios la titlu,la fel ca si Caruana.

    iunie 14, 2014 - 1:26 am Raspunde
  • Radu Deseu

    In era fritz nu prea mai conteaza cine e campion.
    Peste 20 de ani campion va fi Fritz 20, va trebui reinventat sahul. Ca la fotbal, noi reguli, adaptate situatiei. Poate sah pe 9×9, poate fara rocada, poate rocada din trei piese deodata, poate cineva muta de doua ori in anumite conditii.
    Ceva trebuie schimbat, versiunea actuala a lui Chaturanga e superanalizata de computer.
    Sunt pleiade intregi de jucatori care nu fac altceva decat interactioneaza bine cu laptopul, si ceva forta medie ajunge pentru 2600.
    Nu dam exemple.

    iulie 7, 2014 - 9:19 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.