RECORD ISTORIC AL ȘAHULUI RAPID LA LIPOVA, JUD. ARAD !
Sâmbătă 17 mai 2014, în sala mare a Centrului Recreativ din orașul LIPOVA județul Arad, a avut loc competiția: OPEN INTERNAȚIONAL DE ȘAH RAPID – MEMORIAL VICTOR BUTUNOI, Ediția I. La festivitatea de deschidere au fost prezenți: domnul CONSTANTIN BUTUNOI, primar MIRCEA JICHICI, deputat DOREL CĂPRAR, consilier județean DAN DAMIAN și organizator: MARIUS GABRIEL LUCAN. Începutul concursului a fost marcat de un moment de reculegere în amintirea Maestrului Internațional de șah, ALEXANDRU VICTOR BUTUNOI, din Arad, plecat în veșnicie la vârsta de doar 37 de ani, în 20 aprilie 2010.
Au participat 204 pasionați ai sportului minții, cuprinși între vârstele 6 și 73 de ani, reprezentând 23 de localități: Lipova, Arad, Timișoara, Oradea, Deva, Alba Iulia, Galați, Nădlac, Dumbrăvița, Reșița, Lugoj, Giroc, Giarmata Vii, Cugir, Sînandrei Timiș, Semlac, Dudeștii Noi, Șiștarovăț, Zăbalț, Milova, Ghioroc, Cuvin și Nadăș. Competiția s-a bucurat de prezența unui Mare Maestru (M.M.) și a 9 Maeștrii Internaționali (M.I.), 4 Maeștii FIDE (M.F.), 5 Candidați de Maestru (CM) și mulți jucători de categoriile I,II,III. Pe lângă prezența acestor jucători extrem de eperimentați, la concurs s-au înscris peste 100 de copii! Această competiție depășește prin numărul de participanți toate competițiile de ȘAH RAPID din istoria șahului ARĂDEAN și din zona de vest a țării!
Au fost acordate 18 cupe pe diverse categorii, și premii generoase în bani celor care au obținut primele locuri.
Sprijinul financiar principal privind premierea a fost acordat de PRIMĂRIA ORAȘULUI LIPOVA, alături de care au sprijinit competiția, următoarele firme din localitate: ANDI & DEA srl, POPINĂ PRODIMPEX srl, WEGLAND ALPIN srl, BRUȚ OVIDEO srl și STAȚIUNEA BALNEOCLIMATERICĂ LIPOVA.
Locul I general și titlul de Campion al competiție, a fost câștigat de M.I. MIHAI-LUCIAN GRUNBERG de la C.S. Aem Luxten Timișoara. Maestrul Grunberg a dominat cu autoritate turneul, obținând 8,5 p din 9 posibile, remizând o singură partidă cu M.I. Dan Bogdan. Locurile II și III au fost obțiunute de Maeștrii Internaționali Ardeleanu Alin 7,5 p. și Balla Tamas-Kristof 7,5 p. Pe locul IV s-a situat M.I. Dragomirescu Robin, fiind urmat în clasament de M.F. Raț Dan-Ovidiu de la Oradea.
Au mai fost acordate următoarele premii pe categorii:
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.
Allen G. Pearsall – White
corr – (1935) • Spanish Game: Berlin Defense. Rio Gambit Accepted (C67)
Citeste Articolul