Sahul devine materie optionala pentru elevii din clasele primare incepand din septembrie!

ALTE POSTARI RELEVANTE

  • nicu valahu

    Vasim, iti multumim ca ne-ai surprins cu acesta veste, la momentul potrivit. Intre timp a aparut si o stire pe siteul oficial al FRSah, unde presedinte de fatada al federatiei pare mai surprins decat mine de aceasta decizie. Ia fi atent aici, citez: “Nu este decât un prim pas, urmând ca în perioada următoare să-i pregătim pe cei care își doresc să predea șahul în școli…”. Este fascinant sa vezi cum dupa atata timp de cand se tot vorbeste de introducerea sahului in scoli, dupa ce a trecut destula vreme de cand UE a dat o directiva in acest sens, sa te apuci sa cauti acum oameni pe care sa ii pregatesti pentru a preda sahul in scoli. Sau la comunicatul de presa al MEN: “Programele au fost realizate în urma consultarilor cu specialistii din cadrul Federatiei Romane de Sah”. Incredibil! De curiozitate, m-am uitat pe programa ce se va preda din toamna. Ca amator, dar si ca parinte al unui copil ce va beneficia de acest program din septembrie, m-a pufnit rasul. Nici nu stiu ce sa fac, sa ma bucur sau sa ma intristez?
    Vasim, sa ai in fiecare zi pofta de viata si de sah, acolo unde traiesti!

    martie 31, 2014 - 11:06 pm Raspunde
  • Stefan Axinte

    Este o veste mare pentru toti iubitorii sahului si in primul rand -desigur – pentru toti copiii care vor beneficia de aceasta decizie.Ca instructor care predau in scoli si gradinite de 13 ani salut cu bucurie aceasta veste . Este o satisfactie si o implinire sa ajungi sa vezi ca sahul va fi apreciat la justa lui valoare,ca si-a capatat un statut recunoscut si ca multe cadre didactice nu vor mai stramba din nas cand vor auzi de sah.Si evident cea mai mare realizare va fi faptul ca multi copii care inainte nu aveau nicio sansa sa invete sah, iata ca li s-a deschis o mare oportunitate ,o sansa noua de a accede in lumea minunata a sahului ! Primul pas a fost facut. Sa asteptam cu incredere si pe urmatorii pasi. Felicitari celor care au pus umarul si au dus greul si ma bucur ca am fost si eu printre participantii la simpozionul din vara de la Academia Romana.
    P.S. Domnule Valahu puteti alege : pentru fiecare nou copil care va invata sah va veti bucura sau va veti intrista ? Bineinteles intrebarea e retorica si nu astept raspuns ca oricum n-am timp de polemici.

    aprilie 1, 2014 - 5:29 am Raspunde
  • Baba Novac

    Felicitari! Un mare pas inainte pentru cresterea bazei practicantilor.
    Dl Valahu urmareste ca de obicei alt film, sa nu il deranjam.

    aprilie 1, 2014 - 6:30 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Baba Novac, din fericire urmarim acelasi film impreuna. Modul in care il percepem fiecare dintre noi, este o alta poveste. In cursul zilei de azi, am avut ocazia sa port diverse discutii cu mai multi oameni competenti, pe tema introducerii sahului in scoli ca materie optionala. Mi s-a demonstrat cu argumente “solide” ca acest proiect va fi o reusita, ceea ce ma bucura nespus de mult, insa, partea grea a lucrurilor abea acum incepe. Vezi tu, cateodata unii inteleg ceva din proiectia unui film.

      aprilie 1, 2014 - 9:31 pm Raspunde
  • jugarul

    @Baba Novak
    Amin!
    @Nicu Valahu
    Intr-adevar este acelasi film dar perceptia dumneavoastra este ca de obicei unica si neinteleasa de nime’
    Subiectul este totusi sensibil, cu multe subtilitati si pana la aplicarea ordinului in practica…
    Sahul exista in scolile romanesti de zeci de ani, ian in ultimii ani s-a raspandit, dar neoficial, nesustinut financiar de catre stat ci doar tolerat si izolat. Acest ordin inseamna in primul rand trecerea de la toleranta la sustinere larga si recunoasterea rolului pozitiv al sahului in educatie. Este un pas important pe care sahistii prin Federatie sau Cluburi se lupta de ani de zile sa-l faca. Acum trebuie sa luptam ca cei ce vor preda in scoli sa stie suficient sah(ma refer la cei ce vor preda fara sa fi jucat vre-o partida de sah in viata lor) cat sa-i poata invata pe copii, iar daca nu stiu macar sa-i fortam sa o faca.
    Altfel imi place cum treceti de la o stare la alta cu viteze periculoase : “surprins”, “fascinant”, “pufnit rasul”, nedumerire intru bucurie sau tristete,si in sfarsit “fericire” . Totul e bine cand se termina cu bine.
    Ce este mai important decat fericirea?

    aprilie 2, 2014 - 1:35 am Raspunde
  • Gabi

    Este un inceput bun. Important este ca parintii sa inteleaga utilitatea sahului pentru copii si sa opteze pentru aceasta materie.
    Si mai important este ca instructorii de sah (sau cum s-or numi) sa aiba talentul si tactul necesar pentru a apropia copiii de acest joc.
    De aceea sunt de acord cu Nicu, greul de abia acum incepe.

    aprilie 2, 2014 - 6:20 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Domnule Jugaru,
    ma tem ca dintr-un alt film sunt cei ce ne prezinta ca propria realizare cea pe care politic ( facem parte din UE ) , mai devreme sau mai tarziu, tot ERAU OBLIGATI, s-o respecte ( introducerea sahului in scoala este o decizie luata deja la Bruxelles ).
    Stimate dle Jugaru, in calitate de purtator de cuvant al CD al FRSah, pentru a nu face parte din…alt film, ar trebui sa recunoasteti ca pentru niste “specialisti” ce au un oarece merite in oficializarea sahului in scoala, acestia nu ar trebui sa – citez : “…ca în perioada următoare să-i pregătim pe cei care își doresc să predea șahul în școli”
    Cei ce se ocupa de o problema, au solutii si pregatesc din timp terenul. Dar politicianismul este la putere si suntem scarbiti pana peste cap de vorbe sforaitoare.
    Totul este ca acest inceput , impus de UE , sa nu fie compromis de niste incompetenti
    ( fie ca ei sunt de la Educatie sau FRSah ).

    aprilie 2, 2014 - 1:44 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Jugarule, daca ai chef de o “chika chiki chiki chaaa” si cu mine, te rog, mediteaza putin inainte de asta. S-ar putea ca eu sa-ti accept invitatia. Iti recomand si doua teme: Corectitudine si etica.

    aprilie 2, 2014 - 5:04 pm Raspunde
  • Dan Rat

    Eu nu mai inteleg nimic.Vreti sa spuneti ca e rau introducerea sahului in scoala ?
    Ca principiu de baza e un lucru extraordinar.Totul e sa se introduca normal (adica apeland la profesionisti, nu la profesori de sport care sa predea si acest lucru….).
    Nu de alta dar in conditiile in care invatamantul romanesc are serioase probleme de resurse materiale, sunt foarte curios cum vor fi angajati profesionisti.
    Repet, ca principiu, un lucru extraordinar !
    Dar traind in RO, ma abtin deocamdata (mai bine zis asteptam putintel inainte sa ne bucuram sau sa plangem).

    aprilie 2, 2014 - 7:37 pm Raspunde
  • epsilon

    de ce sah si nu go ? Nu mi se pare normal sa se introduca pe postul unei materii scolare, este pana la urma un joc. De curiozitate, se vor acorda si calificative ( note) ? Cum va fi structurata materia ? Se aprofundeaza la afterschool ?

    aprilie 2, 2014 - 8:25 pm Raspunde
  • epsilon

    As indrazni sa intreb si cum va arata un manual de sah clasa a 3-a sau a 4-a…Nu ma intelegeti gresit, sustin sahul in randul copiilor, dar nu ca materie scolara.

    aprilie 2, 2014 - 8:33 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Epsilon,
    imi place umorul tau, onest de altfel, dar de data aceasta trebuie sa-ti raspund pe un ton mai serios. Exista deja in programa scolara a MEN, o ora din sptamana cu dedicatia “optional”! ACEASTA ORA OPTIONALA, nu modifica cu nimic structura actualei programe si nici a celor viitoare. Pentru anul scolar in curs, iti garantez ca aceasta nu se tine in majoritatea unitatilor de invatamant. S-au propus diverse alternative( matematica, sport, ora de lectura, etc…), dar putine cadre didactice au avut curajul sa-si asume responsabilitatea. Singurul optional legal la ora actuala are o sustinere foarte puternica, a carei simpla contestare te califica direct la statutul de paria. De ce nu iti folosesti pitorescul umor si in cazul respectiv?

    aprilie 2, 2014 - 11:05 pm Raspunde
  • Javert


    Ar fi minunat să se introducă şi go, dar în locul religiei. Ideal era ca şahul să se introducă în locul religiei, iar go-ul ca materie opţională.

    aprilie 2, 2014 - 11:22 pm Raspunde
  • jugarul

    Domnule Anuta, Domnule Nicu Valahu
    Stiti bine ca nu sunt purtator de cuvant ci vorbesc aci in nume propriu si nu in calitate oficiala. Daca prietenii si inteleptii m-au sfatuit sa fiu mai rezervat fara succes, dumneavoastra sunteti pe cale sa ma convingeti ca etic si corect ar fi sa ma abtin de acum incolo,
    .Cum subiectul “Sahul in scoala” este mult prea important(desi dumneavoastra insistati sa discutam despre nereusitele Federatiei) o sa mai pun putin paie pe foc si o sa va amintesc ca la simpozionul “Educatie prin sah” in a doua zi de dezbateri erau mai putini sahisti in sala decat reprezentanti ai Ministerului Educatiei.
    Cat despre etica si corectitudine, daca sunteti convins ca-s subiecte atat de straine mie Domnule Valahu, explicati-mi dumneavoastra va rog; cine stie, poate chiar veti reusi sa ma invatati cate ceva.

    aprilie 3, 2014 - 2:52 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @Jugarul : Sunteti membru CD, sunteti singurul dintre acestia care este activ in comentarii si usor de remarcat ca sunteti in deplin acord cu tot ce se executa si se declara de oficialii FRSah. Concluzia trasa de mine ca sunteti purtatorul de cuvant are toata acoperirea din lume. Eventual adaugati dvs. ghilimelele. Referitor la sfatul “prietenilor”, va spun ca introducerea capului in nisip (ca strutul) nu schimba datele problemei. Comentariile dvs. pot eventual sa va aduca cateva bile albe.
    @ epsilon : In vremuri de mult apuse, cunoastere si acces la sah aveau doar nobilii si clericii, “prostimea” fiind vaduvita de acest lucru. Acum toti au aceasta posibilitate.
    Este dreptul dvs. sa va incadrati in ce categorie doriti. Cultura nu este obligatorie.
    Nimeni nu va poate forta sa cresteti gradul de inteligenta si organizare a propriului copil. Si atentie : doar nestiutorii incadreaza sahul in categoria jocurilor, sau este joc doar ceea ce fac ei din sah.

    aprilie 3, 2014 - 9:42 am Raspunde
  • Epsilon

    @AnutaLaurentiu:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Chess – “strategy board GAME…”
    – “in vremuri demult apuse…nobilii si clericii…”prostimea”….” ?!
    – am copilul inscris la un club de sah, si gasesc forma asta de practicare ca fiind suficienta si accesibila oricarui copil, cel putin in orasele mai mari. Apropo, stiti vreun cadru didactic de sah in Bolintin Deal, cunosc 2 copii care ar vrea ca materie optionala sahul ? Stiti cumva si care editura scoate cel mai bun manual de sah de clasa a 2-a ? Dar sa fie cu diagrame, si nu pgn-uri, ca deja avem ghiozdanul plin si nu ne mai incape si tabla de sah in el.
    – apropo de cultura, sa speram ca se vor limita la sah si nu vor introduce si sculptura la optionale, materie de studiu deasemenea inaccesibila “prostimii”, chiar si in ziua de azi. Este dreptul d-voastra sa va incadrati in ce categorie doriti. Cultura nu este obligatorie.

    aprilie 3, 2014 - 12:02 pm Raspunde
  • jugarul

    Domnule Anuta
    Nu cred ca exista vre-un membru CD in deplin acord “cu tot ce se executa si se declara de oficialii FRSah” pentru ca in CD se dezbate aprins cu argumente si foarte des exista mai mult de doua opinii diferite pe marginea unui subiect. Rolul fiecaruia este sa gaseasca suficiente argumente si sa-i convinga pe ceilalti membri sa-i sustina ideea, iar in caz de nereusita sa caute noi argumente si sa insiste la urmatoarea sedinta sau in Adunarea Generala.
    Eu de plida impotriva problemei “cu autocarul la vot” am propus ca fiecare club sa poata fi reprezentat numai de catre membrii sai insa in AG am gasit mai putini sustinatori decat pe bloguri(cred ca si in CD am convins mai multi ca aceasta ar fi o solutie) . Ce sa fac acum, sa-i injur pe membrii CD ca nu au aceiasi opinie cu mine, cand ei mi-au prezentat propunerea in AG si a cazut aproape in unanimitate?
    Aici putem discuta orice, insa daca vrem sa schimbam ceva trebuie sa venim in AG si sa propunem sau macar sa votam in consecinta. DIn pacate prea putini fac asta..

    aprilie 3, 2014 - 3:02 pm Raspunde
  • vasim

    @Nicu:
    Cu placere! Eu oricum doar am sesizat stirea aparuta pe hotnews.
    Sper ca copii sa se bucure de acest lucru. Sper ca sahul in scoala sa faca scoala mai atractiva pentru copii, mai ales ca este vorba despre predarea sahului in primele doua clase primare.
    Ideal ar fi ca ministerul invatamantului sa apeleze si prin ajutorul FRS la persoane calificate pentru predarea sahului. Dar aici nu pot sa imi dau cu parerea fiindca nu sunt calificat, daca primii pasi in sah nu pot fi facutzi si cu un fel de suplinitori.
    De exemplu cadrele didactice existente sa dea un mic examen din sah,daca vor sa predea sahul si daca trec examenul(adica au cunostinte minime de sah) atunci sa le dea dreptul sa predea sahul.
    Sper totusi ca nu oricine sa aiba acest drept, pentru ca atunci chiar ajunge cineva care nu are nici cel mai mic habar de sah sa predea sahul…

    aprilie 3, 2014 - 4:30 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ Epsilon : Cu tot regretul, este evident ca informatiile ce le aveti despre sah sunt minime, nici macar la nivelul unui junior care face primii pasi in sah si caruia I se explica inca de la inceput ca sahul este sport,arta,stiinta, toate acestea caracterizand sahul. Daca ati citit in Wikipedia ca sahul este un joc de strategie, nu trebuie s-o luati ca atare. Si fotbalul, handbalul,voleiul , etc.,sunt jocuri pe echipe si as merge mai departe definind razboiul ca un joc de interese, etc…etc…etc. Nu luati ca atare o definitie impamantenita, dar care nu reflecta fidel realitatea. Si unui pusti de 3 ani daca ii dai o minge si da cu piciorul in ea poti spune ca joaca fotbal. Dar forbalul ca atare, asta inseamna ? Tot asa, exista o diferenta enorma intre cel ce muta mai mult sau mai putin haotic piesele pe table de sah (acela se joaca) si sahistul adevarat care practica sahul ca sport, care creeaza pe tabla de sah (precum un artist) producand vibratii spirituale cunoscatorilor, care aplica teorii si vehiculeaza cantitati imense de informatii , ca in orice stiinta.
    Nu locuiesc in zona indicata de dvs.,ca sa va indrum. Daca insa a fost un apropo la faptul ca vor fi locuri unde sa nu gasesti pe cei care sa poata preda sahul, va amintesc ca in invatamant exista localitati cu probleme in asigurarea predarii limbii romane si matematicii. Si atunci ce sa facem? Sa nu se mai predea cele doua materii de baza nicaieri in tara ?
    Pe post de manual pot fi utilizate mai multe carti scoase in ultimii ani , care se adreseaza incepatorilor, asta ramanand la latitudinea Ministerului Educatiei si “indicatiilor” FRSah. Dupa cum ati abordat problema, cred insa ca intrebarea dvs. a fost doar retorica, de aceea nu ma mai chinui sa va scriu titlurile si autorii.
    In privinta comparatiei cu sculptura, din necunoastere, faceti o mare confuzie.
    De acord ca si sculptura este o arta (si atat ), dar va asigur ca intr-un oras mare sigur nu veti gasi mai mult de 100 persoane (cifra exagerata) cunoscatoare sau practicante ale acestei indeletniciri, spre deosebire de sah, care la diverse nivele de cunoastere este practicat ocazional sau regulat de minim 10.000 persoane.
    Lasand deoparte numarul, aflati ca oamenii de stiinta, in urma unor studii ample au concluzionat ca sahul dezvolta la copii o serie de calitatii necesare dezvoltarii psihice.
    Credeti ca UE a decis pe baza de comisioane, sarsanale sau prietenii , precum in Romania ?

    aprilie 4, 2014 - 9:34 am Raspunde
  • rocadamare

    In acest moment este de dorit ca sahistii care lucreaza in invatamant sau in administratie, care au competente, sa vina cu idei si propuneri despre cum se poate progresa in domeniul introducerii sahului in cat mai multe scoli avand la baza aceasta programa.
    Asta este culmea, se realizeaza ceva si se grabesc unii sa comenteze ce rau este si cat de rau va fi.

    aprilie 4, 2014 - 5:17 pm Raspunde
  • vasim

    vestea pe care o banuiam de mult dar speram sa nu se indeplineasca : http://de.chessbase.com/post/nisipeanu-spielt-nun-fuer-deutschland , traducerea cred ca e de prisos …

    aprilie 5, 2014 - 3:35 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Cicero dixit:
    Patria est ubicumque este bene.

    aprilie 5, 2014 - 5:26 pm Raspunde
  • Epsilon

    Vasim, ne pleaca medicii, matematicienii, biologii, instalatorii, zugravii, programatorii, copiii dotati si supradotati, sportivii, fizicienii……..si nu vad nici o sansa de redresare a situatiei…Calitatea umana este greu de gasit si altii ne-o iau pe degeaba si legal. Asa se intampla cand la nivel mare se gandeste mic.

    aprilie 5, 2014 - 5:56 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Deci, cei care aleg sa ramană in România, ăștia așa ca mine, sunt “necalitativi” d.p.d.v. uman? Esti ”calitativ” sau ”necalitativ”, istețule?

    aprilie 5, 2014 - 6:44 pm Raspunde
  • Epsilon

    Consider ca sunt un om obiectiv, care are o intelegere asupra fenomenului, fara a fi patimas in gandire sau exprimare. In legatura cu concluzia d-voastra pot sa spun ca nu are nici un temei, si nu se poate deduce din cele afirmate de mine. Va rog sa va abtineti de la ironii si sa cititi textul asa cum a fost scris.

    aprilie 5, 2014 - 7:09 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Epsilon dixit;
    ”Calitatea umana este greu de gasit si altii ne-o iau pe degeaba si legal. Asa se intampla cand la nivel mare se gandeste mic.”
    Te rog sa mai citesti odata ”sine ira et studio” cele de mai sus si hai sa radem împreună de naivitatea truismului (”caliatatea umana (sic!) este greu de gasit”), de lipsa lui de logica (cum sa ne ia cineva ”calitatea umana pe deageaba si legal”) si de concluzia sforaitoare demna de un erou caragielean.
    Si care ”fenomen” il intelegi ”obiectiv”? Si de ce sa ma abtin de la ironii, daca scrii bazaconii hazlii, cu un aer de satisfactie de parca ai fi descoperit calatoria intergalactica?

    aprilie 5, 2014 - 11:12 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    Nu stiu cati dintre Dvs. ar fi preferat Romania Germaniei, in conditiile unei oferte consistente din partea ultimei. Mai ales avand origine germana, chiar daca partial.
    Ce era de asteptat? Sa zica Dieter: desi nu-mi oferiti nimic, raman totusi la voi din patriotism? Aleg sa nu merg la Olimpiade pt ca am citit Miorita?
    Asta e. Astea e vremurili.Omul are o varsta si a ales.

    aprilie 5, 2014 - 11:22 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @Radu Deseu
    Absolut de acord motivele prezumtive enuntate ale plecari lui LD Nisipeanu. Mai putin cu neparticiparea sa la Olimpiade (a fost alegerea lui sa NU JOACE pentru Romania) si cititul “Mioritei”. Dupa maniera sa recenta de a scrie pe ScC nu cred ca i-a lasat sahul suficient de mult timp pentru scris si citit, cu atat mai putin a baladelor populare romanesti).
    Ca sa folosesc expresia favorita a lui Sergiu Grunberg: “à quelque chose malheur est bon”, cel putin s-au limpezit apele odata cu oficializarea plecarii lui LD Nisipeanu. Cel putin acum stim pe ce picior dansam, pe cine contam cu adevarat sa joace pentru Romania, S-au sfarsit interminabilele incriminari: cine este vinovat de tensiunea de la nivelul echipei olimpice, si cu boicoturile alternative, olimpiada de olimpiada.
    Judecand la rece, de fapt nu am pierdut niciun jucator olimpic, din contra am recastigat un jucator de baza extrem de agresiv, MM Levi Vajda si a fost promovat si a devenit o certitudine clara pentru echipa olimpica MM Vlad Jianu, Si, acum ca Nisipeanu a plecat poate va juca si un alt mare maestru din partea Romaniei la “Turneul Regilor”, daca se mai tine.
    Aud ca, daca tot este nr.1, dupa succesul repetat de la Europene MM Costi Lupulescu (2.660) isi lustruieste si piesele si ecranul laptopului s-a ajunga la 2.700. Dat fiind ca este la fel de talentat si sensibil mai tanar, sper sa-l intreaca pe Nisipeanu si la Elo, cat mai curand. Deocamdata diferenta este de numai 26 de puncte, cat sa fie recuperata in 2 turnee. Sper ca in momentul depasirii si Nisipeanu sa aiba peste 2.700 🙂
    Iata si un extras de pe situl FIDE , referitor la transferurile lui LD Nisipeanu si Smaranda Padurariu.
    1202758 Nisipeanu, Liviu-Dieter GER ROU 2014-04-02 2014-03-27
    Last FIDE event: European Indv CC 2013
    Citizenship: ROU
    Date of eligibility to participate
    in the FIDE events under the new flag 2014-04-03
    Transfer fee Euro 5000
    1210947 Padurariu, Ioana-Smaranda NED ROU 2014-02-04 2014-01-17
    Last FIDE event: no FIDE event under ROU flag
    Citizenship: ROU
    Date of eligibility to participate
    in the FIDE events under the new flag 2014-02-05
    Transfer fee Euro 1000

    aprilie 6, 2014 - 2:43 am Raspunde
  • Epsilon

    @MihaiGhinda:”naivitatea truismului”, “lipsa de logica”, “concluzii sforaitoare” ?! Vorbe goale, fara acoperire……Incercati sa ghidati discutia despre Nisipeanu pe calea care va convine, respectiv sa-l puneti intr-o lumina defavorabila, din motive personale. In istoria sahului intalnim o multime de valori care au ales steagul altei tari (Alehin, Spassky, Korchnoi, daca vreti si Fischer la un moment dat), toti cu motivatii perfect justificate la vremea respectiva. Astazi intalnim echipe nationale intregi formate din jucatori provenind din alte tari. Nisipeanu ne-a adus multe bucurii sub steagul Romaniei si ii multumim. Si d-voastra, si Florin Gheorghiu, si Mihai Suba ne-ati adus multe bucurii ( pentru mine cea mai mare a fost cea din 1984 de la Salonic) si va multumim. In rest, sa speram ca vom avea bani sa participam la Olimpiade, si sa intelegem vremurile pe care le traim.

    aprilie 6, 2014 - 6:49 am Raspunde
  • Gabi

    Ca sa revenim la subiect, poate Nisipeanu se va intoarce ca sa predea sahul in scoli 🙂
    Observ ca inainte de a alege echipa Germaniei, nu a dat nicio declaratie sau interviu. Sau nu e asa?

    aprilie 6, 2014 - 8:52 am Raspunde
  • Niki

    Buna gluma cu intoarcerea lui Nisipeanu in scoli. Serios vorbind, cred ca simultanele unor campioni in scoli ar avea impact mult mai mare decat orele de abc sahist sustinute de profesori incepatori in ale sahului. Ar putea fi declicul care i-ar face pecopii si parinti sa mearga catre cluburi. Abia dupa 4-5 de practica/antrenament/competitie copilul si-ar putea imbunatati calitatile psihice sau ar putea face chiar performanta. Altfel, orele(optionale) din scoli ar putea cel mult sa-i invete sa mute piesele.
    Vom vedea daca FRSah va fi in stare sa gestioneze situatia, dupa aceasta pleasca primita in dar.
    Cat despre sahistul Nisipeanu(caci asta ne intereseaza in special), e cazul sa-i multumimpentru performantele repurtate sub culorile Romaniei. Eventual sa ne gandim daca actualii federabili nu au fost la fel de impotenti ca vechii sa gaseasca solutia in interesul sahului romanesc.
    Patriotism? Da, in fata operelor lui Brancusi, pe plajele pustii ale Marii Negre, poate admirand cetatea Densus sau Ceahlaul. Sau “simtindu-i” pe Eminescu sau Enescu. Nu stiu daca astazi filonul patriotic nu e strivit de “duhoarea” realitatii de zi cu zi, de mizeria sociala si morala in care ne aflam, cu exceptiile de rigoare. pentru un sportiv care sta in tara poate doar jumatate de an, adaptarea in alte locuri unde social si profesional e respectat cu adevarat este mult mai usoara. Si atunci prioritar e prezentul confortabil, cu patriotismul lasat la urma pe lista nevoilor.
    Succes Dieter pe mai departe!

    aprilie 6, 2014 - 9:56 am Raspunde
  • vasim

    Ii doresc mult succes lui Dieter!
    Eu personal sunt curios daca acum cand a rezolvat partea materiala si putem spune ca are toate conditiile necesare performantei, o sa reuseasca sa gaseasca motivarea necesara de a-si inbunatatzii performantele din sah!
    De exemplu trecerea de 2700 ELO ar fi un semn ca aceasta schimbare de federatie s-a meritat( bineinteles din punct lui de vedere!), sau castigarea unor turnee in plan personal sau cu echipa Germaniei.
    Sper ca FRS sa faca ceva din punct de vedere material pentru cei care inca reprezinta Romania!
    Sa incerce sa investeasca mai multi bani si sa gaseasca modalitatzi de recompensare mai bune ca si pana acum!
    Sa invatam din greseli… nu ca politicienii nostrii…

    aprilie 6, 2014 - 11:48 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Epsilon
    ABSOLUT toti jucătorii menționați: Alekhine, Spassky, Kortschnoj, Fischer au fost refugiați politici, nu refugiați din motive economice. O parte au hăituiți de politiile politice ale tarilor de baștina pentru a fi incarcerati. Mai citește despre istoria șahului.
    @ Gabi
    Ce ar fi putut sa declare?
    @ Niki
    La câte mii de școli sunt in Romania, de unde bani pentru toate onorariile care vor fi cerute imperios de “campionii simultanisti”? Crezi ca vor fi multi care sa dea simultane pe gratis. Eu as face-o, măcar de câteva ori, dar altii? Fii un pic realist….
    Daca este sa fim obiectivi, FRSah nu a primit nicio “pleașca” cu introducerea șahului in scoală. Este o directiva importanta a UE, unde Romania a facut intens lobby diplomatic la vremea respectiva. O contribuție importanta a avut-o si fostul președinte al FRSah dl Ion Serban Dobronauteanu, in calitatea sa de vicepreședinte al ECU. Si actuala conducere a FRSah a facut lobby pe lângă guvernul Romaniei si uite asa a aparut ordinul cu pricina. A fost un efort sustinut de multi ani, nu o minune sau un castig la LOTO.
    Si tot pentru a restabili adevarul , actuali “federabili” i-au facut un spectru larg de oferte apetisante lui Nisipeanu. In final au fost intelegatori cu situatia lui, exact din cauza meritelor sale trecute, intelegere pentru care presedintele federatiei germane a multumit public FRSah.
    Nu știu daca v-ati “prins”, dar i-am urat lui Costi Lupulescu sa-l depaseasca pe LD Nisipeanu, atunci cand Nisipeanu va avea peste 2.700. Era o urare de succes indirecta pentru Nisipeanu sa treaca dela 2686 la 2.700 +, dar poate cititul in graba nu va foloseste prea mult. Voi fi mult mai direct pe viitor, adica WYSIWYG (What-You-See-Is-What-You-Get). Oricum Nisipeanu ramane (deocamdată) cetatean roman, asa ca o mica parte din viitoarele lui mari succese (hopefully). se va rasfrange favorabil si asupra Romaniei. …
    Atunci când a plecat Andrei Istratescu, nu s-a mai vaicarit nimeni. Si a avut si el “o găleata” de merite pentru șahul romanesc…..
    Si de ce tot discutam degeaba? Pe meritele trecute nu da nimeni doi bani, va spun din proprie experiență. Nisipeanu a plecat, vin altii la rand….. Water under the bridge,
    Panta rhei

    aprilie 6, 2014 - 12:31 pm Raspunde
  • Gabi

    @Mihai Ghinda
    Cand pleaca vreun jucator de fotbal de mana a doua, ce mai vuieste presa asta de doi lei si cate declaratii i se iau icsulescului!
    Cand pleaca cel mai bun sahist, subiectul nu intereseaza pe nimeni din media. Inca o dovada, daca mai era nevoie, ca inclestarea neuronilor pe tabla sau in viata reala nu este interesanta pentru “oamenii de presa”.
    Ia sa fi aparut Dieter pe aeroport in pielea goala si cu ELO-ul tatuat pe partile moi :), sa-l fi vazut atunci asaltat de microfoane si camere de luat vederi.
    Ar fi aparut imediat pe micul ecran sinistra banda galbena care anunta breaking news: “Sahul romanesc, incotro?”.
    Si apoi fel de fel de “analisti” comentand plecarea lui Dieter si tatuajul sau: Act de nonconformism sau forma de protest?
    Lasand gluma de-o parte, macar o vorba de la revedere si bun-ramas, cred ca ar fi fost bine venita.
    La fel, o scurta declaratie, daca a ales de suparare echipa Germaniei sau din motive financiare … poate ar fi fost interesanta, si nu neaparat pentru can-can.
    Incolo, si eu am mare incredere in Lupulescu si in forta lui de joc si de stapanire la tabla. Cred sincer ca va fi al doilea jucator roman, dupa Nisipeanu, care va trece de 2700.

    aprilie 6, 2014 - 1:11 pm Raspunde
  • Niki

    Dle Ghinda,
    Multumesc pentru precizarile referitoare la lobby-ul facut de reprezentantii Romaniei si mai apoi de ofertele facute lui Dieter. Mi-as fi nuantat parerile.
    Personal am regretat(inclusiv pe site) trecerea lui Andrei pe lista Frantei. Ca sa parafrazez o reclama cunoscuta: probably the most talented romanian player. In cinstea lui Andrei, inchin un Calvados 🙂

    aprilie 6, 2014 - 2:13 pm Raspunde
  • Epsilon

    @MihaiGhinda : Vad ca sunteti bine documentat si la curent cu intestinele FRSah. Poate ne puteti spune ce inseamna mai concret “spectru larg de oferte apetisante” in acest context.

    aprilie 6, 2014 - 2:37 pm Raspunde
  • Dan Rat

    Nu cred ca e de blamat gestul lui Dieter sa treaca pe lista Germaniei. In ORICE domeniu profesionistii migreaza acolo unde sunt remunerati mai bine si nu cred deloc ca e de condamnat. Sa nu uitam ca Dieter a sacrificat totul pt sah. Sunt multe valori in muzica, sport, informatica etc care au facut si vor face asta. Se dedica unui lucru in care devin foarte buni si vor sa fie remunerati pe masura. Cu totii ne dorim salarii mai mari, o viata mai buna. De ce nu si-ar dori si Dieter ?
    Sigur ca suntem mahniti de plecarea lui dar asta e lumea in care traim ( daca suntem cinstiti cu noi acceptam ca foarte multi am fi facut la fel ). Altfel, nu ar exista profesionisti . Ar incerca o reprofilare.

    aprilie 6, 2014 - 3:18 pm Raspunde
  • Alin_P

    Este o pierdere uriasa. Clasificarile lui de la Las Vegas si Varsovia sunt inegalabile. Pur si simplu in tara asta nu merge nimic cum trebuie,ar fi culmea ca in sah sa fie ceva diferit .Regret enorm ,dar inteleg decizia sportivului.Mult succes Dieter pe noul drum ales si-ti multumesc ptr tot.

    aprilie 6, 2014 - 3:42 pm Raspunde
  • Baba Novac

    Este dreptul sau sa aleaga o alta federatie si sa fie cu succes!
    Desigur ca i-au folosit in ultimii ani Turneul Regilor (cand totusi nu juca in echipa nationala), neparticiparile in finale nationale, meciul cu campionul mondial Topalov, conditiile foarte bune la Apa Nova etc.
    Buna ideea ca jucatorii din echipa nationala sa aiba din cand in cand intalniri cu juniorii – lectii deschise, partide proprii comentate, sa isi impartaseasca din experienta la nivel inalt.

    aprilie 6, 2014 - 3:59 pm Raspunde
  • dancostea64

    Transferul in Germania “este o noutate, nu este un eveniment” (Talleyrand).

    aprilie 6, 2014 - 4:39 pm Raspunde
  • Epsilon

    @MihaiGhinda si IulianCeausescu: Domnilor, daca tot v-ati aratat disponibilitatea de a participa la un simultan sahist, ce parere aveti despre organizarea unuia, sub egida blogului ScC, intr-o dupa amiaza insorita de sambata sau duminica, intr-un parc bucurestean ( personal as alege aleea sahistilor din Cismigiu, pentru a reinvia atmosfera de altadata, macar pentru cateva ore, desi mi-e frica de faptul ca s-ar dovedi neincapatoare), la care participarea copiilor sa fie gratuita iar a adultilor contra unei sume modice de 10-20 lei, care sa acopere cheltuielile de organizare, si care ar putea primi din partea unor eventuali sponsori un pahar de bere( sau suc, apa, etc) la partea de socializare de dupa simultan. Cu o popularizare minima in cele 2 gazete sportive si participarea a 2-3 persoane din cadrul Federatiei, care sa asculte parerile si ideile participantilor legate de prezentul si viitorul sahului romanesc, cred ca actiunea ar fi un succes atat pentru iubitorii anonimi ai sahului cat si pentru oficiali.

    aprilie 6, 2014 - 5:03 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Gaby # 34
    OK!!!! Perfect! I concur! Totusi o intrebare: te referi la un tatuaj frontal, tip Terente sau unul dorsal? Pe care “parte moale”?
    @ Niki
    Eu inchin si ciocnesc un pahar rece de Jidvei – Sauvignon Blanc- (vinul meu favorit) pentru TOTI sahistii romani de pe mapamond! Wherever they are!
    @ Epsilon #36
    Sunt la curent cu mai tot ce se intampla in sahul autohton si mondial. O sa-ti fac o confidenta pe care “putini” o stiu: Sahul este ratiunea existentei mele, sunt un fanatic al acestui joc….imi ocupa tot timpul. De aceea scriu si pe ScC. Nu pot sta departe de sah.
    BTW Exprimarea cu “intestinele FRSah” nu-ti face cinste. Continua cu astfel de rautati gratuite si vei trece in categoria “Fofirca si Vasim”, adica nu te mai bag in seama.
    # 41 Eu ma prezint si joc fara onarariu, dar voi juca numai cu copii, elevi sau studenti. Nu ar fi prima oara cand dau simultane gratuite….Am dat destule la Casa Universitarilor sau la Clubul Studentilor….
    @ Dan Rat
    Eu unul, nu l-am blamat pe LD Nisipeanu pt ca a trecut pe lista Germaniei. Este strict optiunea lui. De aceia l-am citat pe Cicero (in semn de aprobare) si oricum UE tinde sa devina o singuta entitate de state federalizate.
    Sahistului Nisipeanu nu i se poate reprosa aproape nimic. Omului Nisipeanu destule. Cel putin, eu am ce…..
    @ Baba Novac
    Absolut de acord!
    @Dan Costea
    Excelent citatul! Sunt invidios….

    aprilie 6, 2014 - 6:01 pm Raspunde
  • John

    http://www.fide.com/component/handbook/?view=article&id=151
    FR Sah ar fi trebuit sa primeasca 30.000 Euro in urma transferului. (art. 6.2)
    Presa o sa vorbeasca probabil atunci cand echipa Germaniei o sa bata echipa Romaniei, diferenta facand-o Dieter.
    Cine urmeaza? L’Ami?

    aprilie 6, 2014 - 6:40 pm Raspunde
  • Epsilon

    @MihaiGhinda: Sunt convins ca stiti etimologia cuvantului intestin ( pentru cei mai putini familiarizati intestinus = intern, interior in latina), deci nu ma tem ca voi fi incadrat nejustificat intr-o categorie sau alta. In legatura cu simultanul, consider benefica o intrunire a iubitorilor de sah cu persoane de notorietate din domeniu, iar prezenta d-voastra ar putea fi un catalizator al evenimentului. Poate prezenta d-voastra la un simultan pentru copii, si a altui MI / MMI la un simultan open ar fi un eveniment al anului in favoarea sahului si a introducerii lui in programa scolara.

    aprilie 6, 2014 - 7:13 pm Raspunde
  • Gabi

    @Mihai Ghinda #42
    Pe partile moi permanent, fara variatii de ELO:)

    aprilie 6, 2014 - 7:24 pm Raspunde
  • dancostea64

    @John: presa o sa vorbeasca si atunci cand echipa Romaniei o sa bata echipa Germaniei, diferenta facand-o tot Dieter.

    aprilie 6, 2014 - 8:15 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ John
    Sa-ti dau detaliu interesant, mai putin cunoscut:
    Antrenorul federal al Germaniei este (sper ca informatiile mele sa fie corecte) MM roman Doru Rogozenco, care este prieten la catarama cu MM DL Nisipeanu. Concluziile trage-le si singur!
    Personal, eu sunt convins ca Nisipeanu NU va juca impatriva tarii al carui cetatean este. Din cate stiu eu, Nisipeanu este de un fair play absolut. Vorbind desigur despre sah si atitudinea sa la tabla in fata adversarului….
    Asa ca speculatiile din mesajele #43 si #46 sunt fara acoperire, dar Dan Costea are dreptate cu privire la rezultatul posibil. De unde stii care ar fi rezultatul partidei Lupulescu-Nisipeanu sau Nisipeanu-Jianu/Parligras/Vajda/Nevednicii etc ?? Ai impresia ca jucatul cu unul dintre olimpicii romani este vreun galop de sanatate pentru Nisipeanu? N-as prea crede….. 🙂
    Si ca sa va linistiti amandoi: Presa nu va vorbi despre sah, indiferent daca Nisipeanu joaca sau nu impotriva Romaniei sau daca Romania castiga (iar) sau pierde (iar) impotriva Germaniei. Va vorbi despre sah numai daca vor mai fi incaierari picante la AG de gen Pasarelu- dna Polihroniade sau furturi mari, violuri, etc.

    aprilie 6, 2014 - 9:43 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Epsilon
    M-ai convins, ai si dreptate si ultimul cuvant daca imi explici si etimologia lui ”mațul gros” care este sinonim cu intestin (gros sau subtire).
    Tema pentru acasa, copii: ”- Compuneti o scurta propozitie care sa cuprinda ”FRSah” si ”Mațul gros”, fara ca propozitia sa fie ofensatoare.
    Stii ce, am senzatia ca am mai avut discutii in cotradictoriu cand purtai un alt nume si un alt nume…. Mie mi-a ajuns, nu mai vorbesc cu Epsilon. Cautati un nou nick si incearca varianta politetii si amabilitatii si o sa vezi ce discutii inteligente putem avea. Pana atunci….Akropolis adieu!

    aprilie 6, 2014 - 9:57 pm Raspunde
  • Epsilon

    Faptul ca in contextul respectiv ati dedus ca ma refer la parti anatomice este numai o chestiune de interpretare personala a textului. In legatura cu politetea, va asigur ca toate postarile mele au folosit persoana a doua plural, am avut cuvinte de apreciere la cariera d-voastra, iar discutia in contradictoriu ( personal n-am resimtit-o in acest fel, ba chiar apelativul din postarea #24 mi-a relevat un posibil viitor nick ) a dus la o discutie interesanta inceputa cu postarea lui Vasim #21, si la dezvaluirea unor informatii mai putin cunoscute despre mutarea surpriza (rocada intr-un moment avansat al partidei) pregatita de Dieter. Sunt convins ca cititorii blogului isi doresc astfel de informatii, vor sa stie de ce cel mai bun sahist roman al momentului nu mai reprezinta Romania, incotro se indreapta sahul romanesc si daca e pe maini bune, sa nu mai avem parte de asa ceva http://iulianceausescu.wordpress.com/2010/09/18/ionut-dobronauteanu-scrie-despre-fila-neagra-a-sahului-romanesc/

    aprilie 6, 2014 - 11:19 pm Raspunde
  • John

    La Olimpiada aia serioasa, din 4 in 4 ani, sportivii nu pot concura pentru o tara daca nu au cetatenia tarii respective. La sah e diferit.
    Sper ca Nisipeanu sa fie un profesionist adevarat si sa joace la tabla impotriva Romaniei. Chiar daca nu joaca la tabla, sigur isi va ajuta noua echipa sa se pregateasca asa ca nu e nici o diferenta.
    Interesant e ca in 2010 jucatorii de top ai Germaniei au refuzat participarea la Olimpiada din motive financiare.

    aprilie 7, 2014 - 2:35 am Raspunde
  • vasim

    @John
    Este o afirmatie foarte interesanta si adevarata. Si la federatia de sah din Germania exista discutzii pe teme financiare.
    Arkadij Naiditsch care este sahistul meu preferat din Germania, a refuzat pe acceasi motive financiare sa reprezinte Germania in mai multe ocazii.
    Glumind acum, cand o sa afle Dieter ce bonus are Arkadij si cat o sa primeasca el, o sa renuntze si la a mai reprezenta Germania:)
    Ei acum cel putzin poate ajunge Germania pe un podium cu unpic de noroc, cine stie…
    Apropo si Arkadij are origini letone si rusesti familia lui mutandu-se din Riga la Dortmund.
    Oricum Dieter poate sa aplice pentru dubla cetatenie, nu trebuie sa renuntze la cea romana ca orice alt cetatean roman/EU de altfel.

    aprilie 7, 2014 - 10:28 am Raspunde
  • vasim

    Mai am un link pentru voi :
    http://www.prosport.ro/alte-sporturi/pledoarie-pentru-sport-sahul-va-fi-adaugat-din-toamna-in-orarul-bobocilor-12394085
    Interesant este comentariul lui Andrei Istratescu (daca este al lui contul cu adevarat) :
    ” Andrei Istratescu • 10 hours ago – (comentariul facut pe data de 7 Aprilie)
    Intre timp, Nisipeanu a devenit al doilea jucator german in loc de primul roman. FR Sah ar trebui sa primeasca 30000 Euro ca urmare a transferului. De vazut daca “federalii” si-au facut treaba sau au luat spaga! “

    aprilie 7, 2014 - 12:59 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Epsilon
    OK
    Discutia in contradictoriu este absolut in regula, “cunosterea intestinala” NU este. Nu poti avea pretentie la adresarea cu Dvs. cata vreme nu stiu daca meriti o astfel de formulare, cati ani ai (dupa scris poate fi de la 17-70) si ce pregatire sahista ai. Este reversul medaliei de la scrisul “undercover”, the dark side of the Moon.
    Iti dai si singur seama ca tratativele FRSah cu Nisipeanu si Federatia Germana au avut un caracter privat; chiar daca le-as cunoaste nu as spune absolut nimic, amanuntele nu pot fi facute publice decat de una dintre cele trei parti. Este vorba de un bun simt elementar.
    Pax vobis
    @ John
    FIDE este in tratative de multi ani cu CIO, s-a tot vorbit ca aparitia sahului la Olimpiadele mari (CIO) este iminenta, dar se cauta in continuare o formula de participare cat mai spectaculoasa si evident mai scurta ca timp.
    Este o diferenta serioasa intre pregatire pentru paartida si participarea la partida. Nisipeanu este jucator, nu este antrenor de profesie. Nu poate sa stie toate deschiderile la nivelul necesar unui MM de de top. Le stie pe cele, multe – putine, pe care le-a studiat de-a lungul timpului si nici acelea nu sunt decat partial la zi.
    Pe de alta parte nici jucatorii germani nu sunt nebuni sa-i arate ce joaca in detaliu, stiind ca peste un timp relativ scurt vor juca la turnee din nou, IMPOTRIVA lui Nisipeanu. De ce i-ar arata unui jucator care vrea sa le ia locul in nationala Germaniei si premiile la turnee, punctele tari si sklabe din repertoriul lor?
    Ca antrenor de deschideri, cate vreme joaca in si pentru Germania, Nisipeanu nu poate, in mod obiectiv, sa fie de folos in mod real echipei germane. Ca jucator este cu totul alta poveste….Acolo DA.
    Ce pot invata sigur de la el jucatorii de top germani este cum sa boicoteze si mai bine si in mod organizat echipa olimpica a Germaniei. Aici Nisipeanu este expert, i-a convins si raliat si pe Lupulescu, Parligras si Nevednicii, pentru “Olimpiada Neagra”, ocazie cu care m-am certat si eu zdravan si am racit relatiile cu fostii mei elevi Lupulescu si Parligras.
    Dar pariez ca in Germania nu va avea curajul sa o faca….Nu acum, la sfarsit de cariera, cand se pregateste sa devina antrenor si va fi la mana federatiei germane (DSV)…
    Ma rog, va place sau nu (probabil NU, iar o sa aud tipete de indignare), aceasta este parerea mea OBIECTIVA (atat cat pot eu sa fiu de onest)…

    aprilie 7, 2014 - 2:40 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Si mai exact/ corect este:
    ……aceasta este parerea mea ONESTA (atat cat pot sa fiu eu de OBIECTIV) 🙂

    aprilie 7, 2014 - 9:07 pm Raspunde
  • Baba Novac

    “Playing for Germany is a dream that finally comes true!”

    aprilie 13, 2014 - 9:34 am Raspunde
  • Baba Novac

    S-a incheiat cea mai importanta proba de la CN juniori. Felicitari campionilor si celorlalti medaliati – sportivi, antrenori, parinti.
    Se remarca aceeasi dispersie geografica a rezultatelor bune si in plus confirmari a activitatii unor centre – cluburi cu mai multi medaliati din Ploiesti, Craiova, Galati, Iasi (Poli dar si celelalte cluburi), Timisoara, Brasov, Bucuresti.
    In schimb nu mai au rezultate ca in alti ani Buzaul, Valcea, Giarmata.

    aprilie 13, 2014 - 7:43 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Cred ca doua lucruri au frapat la aceste finale de juniori, la o prima privire :
    1. Reconfirmarea (daca mai era nevoie) nasterii unui fenomen sahist in Romania :
    DEAC Bogdan , care in momentul de fata este cel mai bun junior din tara, desi are
    doar 12 ani si jumatate.
    2. Argumentatia faptica ( pentru unii aroganti ) ca la nivelul juniorilor mici este o alta
    lume a sahului, in care “fabrica de mari maestri” este o “fabrica” ca oricare alta, cu
    nimic deosebita decat orice “fabrica” buna . Nici macar nu mai exista scuza ca
    materia prima nu a fost de calitate. Remarca o fac doar pentru a cere respectul
    cuvenit acelor truditori cu tanara generatie, acei “antrenori de gradinita”, care se
    dovedesc la fel de eficienti ( daca nu cu plus uneori ) ca si cei care-i critica in mod
    constant si nemeritat.

    aprilie 14, 2014 - 8:12 am Raspunde
  • jugarul

    25 cluburi au luat medalii la clasic :
    1.Poli Iasi 2 aur – 1 argint – 4 bronz
    2.CSS 1 Timisoara 2 – 0 – 0
    3.Csm Craiova 1 – 2 – 0
    4-10 Genius Galati
    Vados Arad
    CSU Ploiesti
    Medicina Timisoara
    Logic 64 Brasov
    Teleorman Alexandria
    Oltenia Craiova
    O sa revin cu o statistica mai detaliata la sfarsitul tuturor competitiilor…

    aprilie 14, 2014 - 11:38 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ #58 Fofirca
    Vezi ca iar sari peste cal. Daca incalci regulile armistițiului, poti sa te astepti la retalieri. Singur ai recunoscut ca nu esti (prea) destept si ai IQ mititel. Nu este nevoie sa ne arati ca ai si memoria scurta. Tine-te de cuvant!
    A bon entendeur, salut!

    aprilie 15, 2014 - 1:16 am Raspunde
  • Gabriel Obada

    Succes copiilor si juniorilor celor care vor participa la campionatele internationale care urmează. Iar pentru cei care au fost in 2013 la Campionatele europene de juniori fotografii in link-ul urmator
    https://plus.google.com/photos/114420140437575890378/albums/5998541844865108081
    si fotografii de la Campionatul Uniunii Europene:
    https://plus.google.com/photos/114420140437575890378/albums/5920876983358236593

    aprilie 15, 2014 - 2:49 pm Raspunde
  • Gabriel Obada

    ”copiilor si juniorilor care vor participa”

    aprilie 15, 2014 - 7:48 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Multumesc dle Obada pentru frumoasele fotografii. Mi-au placut mult, sunt absolut remarcabile.

    aprilie 15, 2014 - 9:38 pm Raspunde
  • analist

    Este logic ce s-a intamplat la Calimanesti ( ma refer la clasamentul pe regiuni). De exemplu, acolo nu sunt prea sunt cluburi, nici performanta nu exista. Sahul in Scoli ar trebui sa aduca un spor in calitate. De pilda, daca s-ar face un optional la o clasa de top din Arges (unde se joaca sah doar la nivel de I-II max CM ) evident ca va exista potential. Malina Nicoara, Parligras, Varabiescu, Craciuneanu, Pantazi sunt doar cateva cazuri de exceptie din Arges, aparuti chiar si fara aportul unor cluburi serioase.

    aprilie 16, 2014 - 6:36 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Fofirca +>> Anuta L. E. # 58
    Cei 4 (patru) elevi ai mei de la asa-zisa “fabrica de mari maeștri” pe care-i pregatesc numai eu, adica Andreea Cosman, Adrian Secheres, Mihnea Coman si Mihnea Ognean au luat in total la acesta ediția a Finalelor de Juniori 2014, 6 medalii de aur, 3 de argint si 1 de bronz ., adica 10 medalii din 14 probe la care au luat parte, asa, cam cat 5-6 judete. Daca Mihnea Coman ar fi fost in dispozitie de joc normala, am fi luat si mai multe medalii. Din păcate, 2 infrangeri nemeritate, i-au taiat complet elanul.
    Calomniază, calomniază, fii si obraznic, ne-am obișnuit cu toti, dar iar ai întrecut măsura. Te-ai ridiculizat singur…..cu inepțiile scrise. Ești CONPETent, dar numai la insulte si calomnii. Antrenorule de “gradinita cu mici si bere la halba”.

    aprilie 16, 2014 - 6:52 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ Ghinda
    Spre deosebire de exprimarea unei constatari de fond, facuta de mine in termeni colocviali, iata ca ne bucurati sufletul , acum in “saptamana mare”, cu specificul dvs. vocabular grobian. Si pentru ca tacamul sa fie complet, aduceti pe tapet, in specificul stil de modestie ce va caracterizeaza, realizarile unor juniori despre care toata lumea sahista din Romania stie ca ” i-ati crescut si i-ati adus la nivelul la care sunt acum” :
    Cosman si Secheres. Dar ca sa va linistiti, vom decreta ca prin cele 2-3 articole publicate de dvs., de fapt, toti juniorii buni cu toate medaliile obtinute de ei sunt ai/ale dvs.Doar toti au avut acces la ele, deci au invatat ceva din ele, deci meritele va apartin in totalitate. Nu ! Mai bine limitam numarul juniorilor doar la cei pe care ii desemnati dvs.
    Reamintesc una din afirmatiile celui mai galonat sahist roman, care nu stiu prin ce minune nu a trecut pe la “fabrica de mari maestri” :
    “- Am fost nr.1 in Romania peste 15 ani si am obosit sa ma lupt cu insulte, dezinformari si alte tactici folosite la adresa mea de persoane care ar trebui sa dea un exemplu de comportament tinerei generatii;”
    Referitor la aceasta afirmatie imi pun retoric intrebarea : La ce s-o fi referit si mai ales la cine ?
    Nu trebuie sa-mi raspundeti. Din nefericire stiu raspunsul !
    Va doresc un Paste fericit !

    aprilie 17, 2014 - 8:12 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Fofirca ==> Anuta # 66
    Ca de obicei, minti din rasputeri si esti si prost informat
    Pe Adi Secheres il pregatesc de 4-5 ani, (la inceput impreuna cu Marius Ceteras si acum singur) si pe Andreea de 2 ani. Poti suna pe parintii lor sa-i intrebi. Evident, ar fi trebuit sa faci acest lucru INAINTE de a scrie. Nu mi-am asumat nici-un merit la rezultatele lui Mihnea Costachi, pe care l-am pregatit multi ani pana anul trecut, dar esti prea rauvoitor ca sa remarci acest lucru.
    Dar, m-am plictisit de un Samurache de 2 kg, murdar la bot, care latra ascutit si isteric la dulaii cei mari, doar-doar l-o baga cineva in seama si pe el. Mustești de ura si invidie, transpiri numai răutate. Imi produci o stare de rau fizic.
    Iti doresc si eu un Paste Fericit si fa-ti un examen de conştiinţă cu ocazia asta. Vezi cum stai cu pacatele invidiei si minciunii. Vorbește cu un preot sau calugar care sa te exorcizeze. Desi, este mult prea tarziu.

    aprilie 17, 2014 - 1:13 pm Raspunde
  • analist

    @all
    Este foarte interesanta discutia voastra, dar este off topic. Sahul in Scoala este on topic. Principala problema care exista in momentul de fata este cine va preda sahul in scoli. Pana acum s-au vehiculat urmatoarele variante, le scriu in ordinea probabilitatii: persoanele titulare din scoala ( cei de sport, informatica, si alte obiecte, invatatori),,,,sahisti /antrenori sah cu facultate care au modulul pedagogic in regula Astept opinii pe tema asta. Personal, eu consider ca un profesor care nu are macar nivelul de 1500 Elo nu poate avea cunostintele necesare de a explica corect notiunile de sah, chiar daca ele sunt elementare. Evident, la unele scoli vor preda CM M sau MI dar in toata tara va fi imposibil, deci un nivel minim s-ar impune.

    aprilie 17, 2014 - 3:27 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Analist # 68
    Mii de scuze pentru acesta nesfârșita, plictisitoarea si inutila cearta cu Samurache-Fofirca-Anuta. Am fost provocat pentru a mia oara…….
    El a început primu’, doamna învățătoare! Vedeți mesajul @ 58!
    Revenind la subiectul thread-ului. mie mi se pare ca multa lume uita un element principal: Șahul poate fi predat ca orice materie de scoală. Din experiența mea de multi ani de la American International School of Bucharest (AISB), unde am predat exclusiv începătorilor, șahul se preda copiilor ca o limba străina. Eu am folosit un manual rusesc bilingv, rus-englez, unde coautor este Mihail Tal (pentru a respecte fidel terminologia șahista pentru începători din engleza) cu rezultate excelente. Toti copii au învățat sah usor, desi fiind mici si nou sositi in Romania, unii nu știau nici măcar o vorba in engleza, limba de predare obligatorie la AISB.
    Ori, destul de multi profesori de engleza, franceza sau germana din Romania NU sunt capabili sa sustina o conversatie fluenta in limba respectiva si au un pronuntat si neinteligibil accent balcanic. Le-as da un ELO sahist ca pricepere si dexteritate lingvistica mult sub 1.500. Cu toate acestea, elevii din clasele primare deprind un minim suficient de cunostinte necesare pentru a se descurca. La fel va fi si la sah.
    Daca vom avea un manual alcatuit inteligent, gen celui scris recent de Marius Ceteras sau cel mai vechi al Eugeniei Ghinda, cu multe diagrame si desene explicative si texte ajutatoare pentru pedagogi si parinti, atunci problema va fi usor de rezolvat. Eventual o carte noua care sa combine ambele formule a celor doi autori mentionati.
    Amintiti-va ca noi vorbim de predarea elementelor fundamentale ale sahului: invatarea campurilor, mutarea corecta a figurilor, maturi strict elementare, jocul cu figurile cat de cat coordonate, rocada, en passant, transformarea pionilor, etc. Nu trebuie sa ai Elo sau categorie sportiva ca sa predai toate acestea; este suficient un manual bun si un amator da sah inteligent care sa citeasca de 2-3 ori manualul si sa-l invete el insusi.
    Exact asa am procedat atunci cand am plecat de la AISB: I-am lasat manualul si instructiunile de rigoare sefului de catedra Sport, impreuna cu numarul meu de telefon si s-a descurcat perfect.
    Aceasta este parerea mea, de “invatator de sah” cu 6-7 ani de experienta in domeniu. Eu am facut-o pentru ca salariul era atragator si puteam sa exersez toate limbile straine pe care le stiam in discutiile cu parintii copiilor. Daca nu m-as fi îmbolnăvit, as fi predat si acum copiilor de-o șchioapă. Sunt adorabili si mi-a facut multa placere sa-i invat.

    aprilie 17, 2014 - 6:12 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ Ghinda #65 + # 67 : Nu-i frumos, dle Ghinda ! Nu-i frumos, dle Ghinda, sa aruncati cu invective , mai ales acum. Ca de obicei divagati .
    Mesajul meu initial facea referire la juniorii mici ( … la nivelul juniorilor mici este o alta lume a sahului…), iar dvs. ii amestecati pe Secheres ( B 16 ) si Cosman ( F 18 ). Dar poate ati fost de buna credinta si stati mai rau cu matematica. Sunteti total opac la remarci reale care nu va convin. N-as fi intrat in amanunte, daca nu ati fi proferat invective.
    Date reale : sah clasic ( singurul care are valoare deplina ) : Ognean : 2012 – locul 1; 2013 – locul 2; 2014 -locul 3
    Coman Mihnea : 2012 – nu a jucat ; 2013 – locul 8; 2014 -locul 41
    Vi se pare ca acesti juniori sunt in crestere ? Poate doar celor ce stau prost cu matematica.
    Dar putem consemna si evolutia in timp a juniorului mare Secheres de care spuneti ca va ocupati de 4-5 ani :
    2012 – locul 6; 2013 – locul 11; 2014 -locul 4
    Chiar credeti ca bagheta dvs. magica a facut minuni ? Doar o minciuna poate distorsiona adevarul cifrelor seci.
    Sa inteleg ca daca nu i-ati mentionat, Talu si Bida nu mai lucreaza cu dvs. in ultima perioada. Se cunoaste ! Au revenit la valoarea lor anterioara : Talu : 2012 – locul 3; 2013 – locul 16 ; 2014 -locul 2
    Bida : 2012 – locul 1; 2013 – locul 7 ; 2014 -locul 2
    In ceea ce o priveste pe Cosman, se mentine la aceeasi valoare : 2012 – locul 1; 2013 – locul 2; 2014 -locul 1
    Concluzie : unde se vede diferenta clar pozitiva a acestor juniori sub bagheta dvs.?
    Formula de succes : se iau o multime de juniori de certa valoare (” crema “), se trece prin “fabrica de mari maestri” si dintre ei sigur se va gasi macar unul care oricum se va ridica la nivel de mare performanta.
    Probabil adevarul este undeva pe la mijloc. Cifrele seci de mai sus insa ar trebui sa puna pe ganduri pe multi, daca vrem cu adevarat sa fim obiectivi si sa va faca sa aveti decenta de a respecta antrenorii “de gradinita” cu care va duelati prin juniori si pe care nu reusiti sa-i depasiti decat rareori.
    Tot ce am prezentat sunt cifre seci . Astept invectivele obisnuite.

    aprilie 17, 2014 - 10:24 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Samurache-Fofirca-Anuta
    Un alt bun prieten imi spunea demult:
    Nu te pune cu prostul, pentru ca te trage in jos la nivelul lui si te va bate cu experiența”.
    Ii voi urma sfatul, nu ma pun cu tine si te voi lasa sa latri la Luna cat vrei. Prea multa invidie si frustrari acumulate ti-au alterat complet si sistemul de valori si decenta si cei 7 ani de acasa si lungul nasului. Te-a deranjat faptul ca atunci cand ai avut de a face cu dulăii de calibrul greu, latratul tau ascutit si firav nu a mai fost auzit.
    Iti repet, pentru mine NU EXISTI. Cat de groasa iti este cutia craniana de nu pricepi deloc? Lasa-ma odata in pace!

    aprilie 18, 2014 - 5:03 am Raspunde
  • analist

    @ Mihai Ghinda # 69
    Aveti dreptate. Pana la urma e mult mai practic ca titularii scolilor sa se ocupe de asta. Ei macar pot asigura stabilitate si vorba dv., intr-adevar nu sunt necesare cunostinte speciale pentru sah, cu un manual bun de sah si o planificare adecvata e ok. As fi dorit totusi sa vad un Ceteras la catedra….despre Secheres numai de bine, a participat la concursul national pe echipe in corespondenta si a tinut piept excelent unora mult mai experimentati. Acolo, daca nu te pricepi sa stii care din variante e mai buna, pierzi urgent cu tot cu progamul Houdini.

    aprilie 18, 2014 - 1:57 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Analist
    Multumesc pentru vorbele bune. Marius va decide singur ce va face, dar cred ca, la fel ca mine, isi va gasi o scoala prin vecini unde sa predea de amorul artei cateva ore pe saptamana.

    aprilie 18, 2014 - 3:50 pm Raspunde
  • Mihai B.

    Nu se mai ‘aude” pe forum acel domn de la Timisoara care spunea ca o sa avem un singur campion la baieti …..sau rezultatele il fac de “neauzit’.

    aprilie 18, 2014 - 4:15 pm Raspunde
  • Marius Ceteras

    N-am mai scris de ceva vreme pe forum, asa ca o sa scriu cateva pareri acum, intr-o singura postare.
    1) Sahul era materie optionala in scoala si pana acum, dar este bine ca s-a mai facut un pas in directia buna. Conteaza mai putin ce contine programa care a fost aprobata de minister , lucrul cel mai important este ca sahul sa devina un joc familiar cat mai multor copii.
    2) Am reusit sa imi fac timp sa merg la finalele de juniori 6 zile. Impresia mea este ca a fost cea mai bine organizata finala de juniori, cel putin din cate am participat eu, motiv pentru care ii felicit pe toti cei au fost implicati in vreun fel in organizarea turneului.
    3) Dominatia Iasului a fost una cvasi-totala, Politehnica Iasi obtinand 12 medalii de aur, 5 de argint si 11 de bronz, alte 5 medalii (1-2-2) luand drumul Iasului via CS Micul Sahist. Nici nu poate fi facuta o comparatie intre rezultatele iesenilor si cele ale urmatoarele clasate in clasamentul neoficial pe medalii CSS 1 Timisoara 6-3-1, CSU Alba Iulia 5-0-1 si CSM Craiova 4-4-5 deoarece CSS 1 Timisoara si CSM Craiova au obtinut medaliile prin juniori crescuti de alte cluburi si care se antreneaza cu alti antrenori decat cei de la club, in timp ce CSU Alba Iulia a obtinut medaliile prin singurii 2 juniori ai clubului. Parerea mea este ca al doilea centru sahist juvenil propriu-zis al tarii este cel de la Targu Mures.
    P.S. In postarea #59 Lucian Jugaru a omis clubul clasat pe locul 4 la sah clasic, CSU Alba Iulia, care a obtinut o medalie de aur si una de bronz. Il iertam ca asa e frumos 🙂
    4) Cred ca certurile pe tema relatiilor junior-antrenor nu isi au rostul. Dupa parerea mea avem nevoie de antrenori de valoare la toate nivelurile, iar un junior, in evolutia lui, e bine sa lucreze cu mai multi antrenori odata ce avanseaza ca nivel de joc. Eu personal ii apreciez atat pe domnul Anuta, un antrenor foarte bun pentru copii si juniori de varste mici, cat si pe domnul Ghinda, care este foarte bun ca antrenor pentru juniori aflati la un alt nivel de joc, mai ridicat.
    5) Ma bucura ca avem tot mai multi antrenori tineri foarte implicati in pregatirea juniorilor (Vlad Jianu, Catalin Ardelean, Grigore Petre, Daniel Baratosi, Iulian Sofronie, Ciprian Nanu, Gabriel Mateuta, Alin Berescu, Andrei Cioara si multi altii) ceea ce in timp va duce in mod sigur la cresterea nivelului de pregatire al juniorilor romani.
    In incheiere va doresc sa aveti un Paste fericit, cu sanatate si bucurie in suflet!
    Marius Ceteras

    aprilie 18, 2014 - 8:15 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Marius Ceteras
    Bravo, jos palaria pentru cursurile de seara de la PDL. Mesajul tau este un model de manipulare a opiniei publice sahiste.
    Este stralucit felul in care:
    – m-ai ofensat, prefacandu-te ca ma lauzi, bagandu-ma in aceiasi troaca cu L. Anuta, “el juniori mici si eu juniori mari”…..Si nenumarati jucatori de echipe nationale pe care i-am pregatit lundu-i de la juniori unde sunt? Nu-i mai cunosti? Ma compari cu un antrenor amator?
    – cum ti-ai facut singur o reclama de prima mana, ba chiar ” iertandu-l ” pe LJugaru; cu un “club” de numai 2 jucatori, uitand cati ani l-am pregatit singur pe Mihnea Costachi, pentru ca tu erai bagat in politica si ca atunci cand ati iesit de la putere, l-ai “convins” pe tatal lui sa abandoneze pregătirea cu mine sa sa treaca la clubul tau, dublandu-ti astfel efectivele de jucatori.
    – cum ai anulat dintr-un condei munca celor de la CSS Timisoara, platindu-ti politele cu Cornel Pascalau.
    – cum i-ai lichidat si pe cei de la CSM Craiova, tot dintr-un condei.
    – cum ti-ai asigurat un capital de simpatie si un aspect de obiectivitate, lăudându-i pe mai toti antrenorii romani, pentru ca nicio linguseala nu strica, nu-i asa?
    Nemaivorbind de faptul ca ai ales cel mai slab CSS, cel din Tg. Mures, ale carui echipe de juniori au maturat gazonul la campionatele scolare din 2013, cu o echipa de fete care a facut o singura remiza, pentru a-l declara din burta cel ” de-al doilea centru juvenil al tarii” . Css Tg Mures sta într-un singur jucător, Mihnea Ognean, care nu este pregatit la Css. Daca Mihnea se transfera vreodata undeva, CSS Tg Mures dispare ca rezultate.
    Si cine te-a rugat sa te bagi in disputa dintre L.Anuta si mine? Mai bine ramaneai neintervenit… Stiu ca te-am suparat rau scriind despre prietenul tau cel bun care a trecut pe lista Germaniei, dar nici chiar sa sari peste cal si sa te bagi, unde nu-ti fierbe oala….
    Bravo! Aferim! Cand o sa tii cursurile de manipulare ale opiniei publice, am sa vin sa-mi iau notite, indiferent cat va fi taxa de inscriere. Merita!

    aprilie 18, 2014 - 9:54 pm Raspunde
  • Fugulyan Gergely

    Am promis ca nu mai scriu dar nu ma pot abtine!
    Anul asta a fost singura finala in care am lipsit in ultimii 25 de ani., vad ca Tg Muresul e laudat.
    Au luat 6 medalii ,4 cu Ognean unde meritul e al domnului Ghinda, unul prin Vasiesiu, unde il vad pe tatal baiatului principalul antrenor, a mai ramas o medalie la fetite 8 ani la dezlagari, unde evident e meritul dl Baratosi Iosif. ,cu asta nu mi se pare un centru redutabil.
    E interesant ca cineva ia aurul la dezlagari si face 4 puncte la sah practic, pe undeva cred ca nu e vina fetei.
    Am 3 baieti de 7 ani si o fata de 6 pe care la un moment dat am vrut sa-l duc la finala, dar cum inca nu am club .si costurile sunt mari am renuntat, o sa ..incep cu ei la mare, (mai vad eu unde legitimez pina fac club,daca mai fac)
    .
    Meritul Iasilui e deosebit, si aici am o rezerva:nu au avut nici o fata la grupa de 8 ani,
    (cu multe scoli unde fac sah) si Iasiul era tare la fete
    In fine mergem inainte,sa speram ca va fi mai bine,,,,,un Paste fericit!!!

    aprilie 18, 2014 - 10:08 pm Raspunde
  • Marius Ceteras

    Domnule Ghinda,
    Nu aveam nici cea mai mica intentie sa imi petrec seara scriind pe forum, dar ati facut cateva afirmatii pe care nu le pot lasa fara raspuns.
    Mihnea Costachi a inceput sa lucreze cu dumneavoastra in luna iulie a anului 2013 cand, la 9 ani, avea un rating 1791 si era multiplu campion national de juniori. O perioada de circa un an am facut si eu si dumneavoastra in paralel cu el dupa care, de prin vara anului 2010 a lucrat doar cu dumneavoastra pana in vara anului 2012, ajungand la 1972 rating FIDE. A fost momentul in care tatal lui Mihnea m-a rugat insistent sa reiau pregatirea lui, ceea ce s-a si intamplat. De atunci Mihnea este intr-un progres permanent, a ajuns la 2219 rating si, dupa o pauza de 2 ani, a revenit pe podiumul CN de juniori.
    Departe de mine gandul de a nega meritul dumneavostra in pregatirea lui Mihnea, chiar daca in perioada in care a colaborat cu dumneavostra nu a avut ritmul de crestere de dinainte si de dupa aceasta perioada. In mod sigur ati avut o contributie la cresterea valorica a lui Mihnea si nimeni nu neaga asta.
    In ceea ce priveste opinia mea despre cluburile CSS 1 Timisoara, CSM Craiova si CSS Targu Mures mi-o mentin, Primele doua cluburi nu cred ca sunt propriu-zis pepiniere de juniori, eu cel putin nu stiu vreun junior format la aceste cluburi in ultimii ani. CSS Targu Mures are mai multi juniori formati in pepiniera proprie. Chiar si Mihnea Ognean, pe care il antrenati dumneavoastra, este format in pepiniera CSS Targu Mures si nu la vreun alt club.
    Cu respect,
    Marius Ceteras

    aprilie 18, 2014 - 10:57 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Marius Ceteras
    Te-ai gândit vreodată ca progresele juniorilor la șah se fac numai in salturi, ca sunt lungi perioade da acumulări de 1-2 ani (platou), alternând cu salturi valorice bruște? Urmate iarăși de un an-doi de aparent “platou” timp in care se fac acumularile cantitative care vor duce la urmatoarele salturi calitative? Toti evoluează la fel. Asa ca rezultatele lui Mihnea din ultimile 12 luni, s-ar putea, zic s-ar putea sa fie saltul facut dupa pregatirea cu mine din anii precedentii, atunci cand tu erai vicepresedinte la PDL Alba Iulia, director la …. si nu aveai timp de sah. Sa vedem ce se va intampla la anul, desi generatia lui, grupa de 14 ani este foarte slaba. Mult mai tare este cea de 12 ani.
    Te-ai gândit oare ca Elo-ul nu înseamna decât alegerea judicioasa (unde tu excelezi) de turnee slabe si medii spre slabe, in care elevul sa câștige puncte constant, pentru “a lua” ochii audientei incantate de bilanțuri contabile? Sa vedem CUM si mai ales CAND o sa treaca Mihnea 1 (Mihnea # 2 este Ognean si Mihnea #3 este Coman) de 2.400 si pe urma o sa vorbim. Eu am avut multi elevi in aceasta situația ( sa treaca de 2.400) tu inca nici-unul care sa treaca de 2300 si esti antrenor de multi ani, Sa asteptam si sa vedem. Sa speram ca o sa ai si tu astfel de elevi si o sa poti da sfaturi si verdicte in cunoștința de cauza. Va doresc ca aceasta așteptare pana la 2.400 sa fie foarte scurta. M-ar bucura mult pentru Mihnea 1.
    Eu unul, nu dau 2 (doi) bani pe eloul juniorilor care progresează. Ma interesează mai mult creșterea constanta a cunoștințelor si rezultatele pe plan international, cu jucatori duri, ca si rezultatele împotriva seniorilor. Nu am avut vocație de contabil in viata mea, mi-a lipsit interesul pentru grafice frumos desenate si pagini frumos liniate de registre contabile. Atunci cand joci bine, cresterea eloului vine de la sine. Pe mine ma intereseaza in primul rand volumul si calitatea cunoștințelor, nu frumusețea funditelor ambalajului, recte Eloul temporar. Si oricum, parintii, care sunt sponsorii si managerii copiilor, decid turneele unde sa joace copii. Eu pot numai sa le fac sugestii, nu pot eu dispune de finantele si timpul parintilor.
    Imi pare rau, dar parerile tale prezente despre fenomenul sahist din Romania NU mai prezintă niciun interes pentru mine, de cand esti politician. Nu mi le mai comunica, iti pierzi timpul. Cu aprecierile care le-ai facut despre CSS-uri si in general in mesajele # 75 si 78, (cu exceptia lăudării corecte a antrenorilor, desi miroase a “captatio benevolensis” de la o posta) mi-ai dovedit cat de subiectiv si nedrept ai devenit in perioada mandatului tau de 4 ani de politician.
    Scuza-ma, dar aceasta “casta” a politicienilor si opiniile vehiculate de membrii ei sunt absolut neinteresante pentru mine, sunt vesnic, oportuniste, “politically correct” si niciodată oneste. Acuma vad ca ai devenit un membru marcant si ca mentalitate al acestui grup, asa ca o sa te rog sa ne oprim aici. Te voi citi probabil, dar voi evita sa comentez spusele tale pe viitor.
    PS Apropo, esti sigur ca Mihnea Costachi avea numai 9 ani in 2013? Si ca atunci am inceput sa lucrez cu el?

    aprilie 19, 2014 - 1:41 am Raspunde
  • Gabriel Obada

    off topic:
    Fotografii de la Campionatele Nationale Individuale de Sah Copii si Juniori 2014, cuprinde fotografii personale, generale precum si festivitatea de premiere cu toti premiatii cu o exceptie (dezlegeri băieți 8 ani – am ratat fotografia):
    https://plus.google.com/photos/114420140437575890378/albums/6003793540341967329

    aprilie 19, 2014 - 2:51 am Raspunde
  • Axinte Stefan

    Domnule Fugulyan,
    Toate fetele cu care am lucrat si au iesit campioane la 8 ani sau 10 din 2009 pana in 2012 – Andrada Hrib (Stefanache principal ),Smaranda Azamfirei ,Thea Boboc,Miruna Lehaci evolueaza acum cu succes pentru Poli Iasi.Evident ca nu am mai avut nicio tragere de inima sa mai lucrez cu fete.Totusi cand iti pleaca 4 fete 4 ani la rand stai si te intrebi cu ce esti vinovat …Ca le-ai facut campioane ? M-am reorinentat spre baieti. Ce vreti ,sunt mai statornici ! Dovada este Matei Dumitrescu cu care lucrez de peste 3 ani si iata acum a iesit campion la 10 ani. Bine au jucat Alex Calin si Felix Fotache -dar cu ceva ghinion- ,Andrei Bulgariu (mic la grupa de 10 ani dar cu 7 puncte !) si Mihaita Hogas ,care cu siguranta in anii ce vin vor avea un cuvant greu de spus.Recunosc ca am incercat anul acesta cu o fetita,dar nu a fost sa fie..In schimb ma bucur pentru prietenii de la Genius Galati care,doi ani la rand prin Raisa Vulpe si Ioana Chicarosie au cucerit aurul la 8 ani. Pentru la anul o sa mai vedem … Sa ajungem sanatosi !
    Paste fericit tuturor !

    aprilie 19, 2014 - 7:17 am Raspunde
  • Marius Ceteras

    Domnule Ghinda
    Scuze pentru scaparea din text, ati inceput sa lucrati cu Mihnea in iulie 2009 (nu 2013), cand avea 9 ani, 1791 rating si era deja multiplu campion national de juniori. Cred ca acum e correct. 🙂
    Repet, eu personal nu va neg meritele ca antrenor nici in cazul pregatirii lui Mihnea, nici a altor juniori. Poate aveti dreptate si rezultatele lui Mihnea sunt “efectul intarziat” al pregatirii dumneavoastra, poate nu aveti dreptate, e greu de spus. Parerea mea este ca in primul rand rezultatele de acum i se datoreaza lui Mihnea, care in ultimele 18 luni s-a pregatit cu foarte mare ambitie pentru a reveni pe podium. Daca eu am vreun merit, este acela ca am reusit sa-l motivez si sa-i dau incredere ca poate reveni la forma de altadata.
    De asemenea nu ma consider un antrenor de talia dumneavoastra, niciodata nu am sustinut asa ceva. Eu cred ca sunt un antrenor bun pentru jucatori din intervalul rating 1400-2200 si probabil mai putin bun pentru jucatori de la 2200 in sus. Nici nu am pretentia sa fiu mai bun, mai ales acum cand fac sah doar din placere, avand alte activitati carora le acord mai mult timp.
    Nu stiu de unde ati dedus ca eu as scrie pe forum pentru dumneavoastra. Mi-am exprimat acelasi drept pe care il au toti cei care scriu aici de a expune niste idei proprii, iar dumneavoastra v-ati trezit sa ma atacati spunand ca incerc sa manipulez lumea si sa catalogati opiniile mele ca fiind politicianiste. Nu vad ce legatura are ce am scris eu cu politica. Desi sunt membru activ al PDL, l-am sustinut la alegeri pe actualul presedinte al FRS care e deputat PSD, tocmai pentru ca nu amestec sahul cu politica si ii apreciez pe cei din Iasi pentru ceea ce fac pentru sah. Sa faca si altii ceea ce fac iesenii si ii voi aprecia si pe ei.
    Sarbatori fericite!
    Marius Ceteras

    aprilie 19, 2014 - 8:53 am Raspunde
  • Florin Coman

    @70
    Buna ziua!
    Tin sa precizez ca neparticiparea la CN din 2012 s-a datorat faptului ca Mihnea a inceput sahul in toamna anului 2011. Implinind 8 ani in noiembrie 2011, si avand o pregatire in spate de doar una-doua luni m-am gandit ca nu este bine sa-l expun. Rezultatul din anul 2012 consider ca a fost unul bun, fiind foarte aproape de medalie (a pierdut 2 partide, partide care cu o mai mare atentie ar fi trebuit castigate).
    Rezultatul obtinut in acest an este inexplicabil pentru mine. Aceasta deoarece nivelul cunostintelor este superior celui din anul trecut.
    Oboseala acumulata poate fi o explicatie. Ma mandresc cu rezultatele obtinute de baiatul meu la una dintre scolile cele mai bune din Bucuresti sau la multele concursuri de matematica, romana sau engleza sustinute.
    Doresc tuturor “Sarbatori fericite, sanatate, fericire si noroc”.
    Paste fericit!
    Cu stima,
    Florin Coman

    aprilie 19, 2014 - 9:14 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Domnule Ceteras,
    va salut prezenta pe forum si sper ca aceasta sa fie mai consistenta de acum incolo. Las la o parte apetenta dvs. catre politic, care personal nu ma incanta, dar apreciez o persoana ca dvs. care in discutiile legate de activitatea sahista este bine ancorata in realitate si in plus nu sufera de un subiectivism exacerbat. Personal chiar ma minunez cum pot sa coexiste in unele “entitati sahiste de prim rang” duplicitatea subiectivismului omului de rand cu presupusa obiectivitate a jucatorului de inalta performanta, ceea ce nu este cazul la dvs.
    Dar iata ca” viata bate filmul”.Am avut in trecut multiple dispute de idei ( cel putin asa le-am considerat eu) cu dvs., dar asta (poate tocmai de aceea) nu m-a impiedicat sa va apreciez ca interlocutor.
    Exceptand subiectul “Anuta”, unde nu pot fi decat subiectiv, in rest apreciez modul cum ati punctat anumite aspecte ale recent incheiatelor finale de juniori, mai putin un aspect. Asertiunea dvs. : “Dominatia Iasului a fost una cvasi-totala” o pun doar pe seama inclinatiilor dvs. politice legate de conducerea FRSah. Stiti bine ca nu concorda cu realitatea. A avea doar 2 campioni din 14 si 1 vicecampion din alti 14 este o gluma buna pentru asocierea cu “dominatie”, cu atat mai mult cu cat cele 2 titluri de campioni se impart intre cele 2 importante cluburi din Iasi. Bineanteles ma refer la sahul clasic, deoarece numai pe baza rezultatelor de la aceasta proba, Romania isi formeaza loturile ce ne vor reprezenta la mondialele si europenele de juniori. Restul…stiti foarte bine ca este pentru …public . De aceea, la acest subiect, personal cred ca a fost un echilibru perfect pe zone geografice.
    Precipitarea dlui Ghinda, in legatura cu CSM Craiova si CSS 1 Timisoara reflecta (pentru a cata oara ) ruperea de realitate si exprimarea unor presupuneri sau dorinte. Daca la Timisoara s-au contabilizat ploaia de medalii ale lui Tomici si Cosman, care nu au nici o treaba cu centrul (pepiniera de juniori) de pe Bega ( daca dl.Ghinda este legitimat la o echipa timisoreana si o antreneaza in prezent pe Cosman, iar dansul locuieste in Bucuresti, ce legatura are cu dl.Pascalau ? ), in privinta medaliilor de la CSM Craiova, il informez cu tot respectul pe atotcunoscatorul Ghinda ca din cele 13 medalii , 6 medalii ( 4 aur – 1 argint – 1 bronz ) au fost castigate de Coman Emilia si Didiliuc Dariana , iar CSM Craiova nu are nici o legatura cu antrenarea celor doua junioare. Amandoua sunt junioarele mele, dar din toamna anului trecut, Emilia beneficiaza si de antrenamentele cu Dl.Mateuta, asa cum a beneficiat si de antrenamentele cu Miroiu Catalin (un alt ex junior al meu) in ultimii 2-3 ani. Dariana de asemeni, de la inceputul acestui an a beneficiat de antrenamentele cu Grigore Petre.
    Satisfacandu-mi orgoliul, o sa spun ca la fete 14 ani Coman Emilia (primul an la grupa de varsta) a cam maturat cu adversarele . Meritul este al intregii echipe, la care il adaug si pe tanarul Turlea C-tin, prin curtea caruia a trecut temporar ( la nivel de club), dar mai ales al junioarei si esential, al parintilor , care au inteles sa se implice inteligent si eficient .
    In concluzie, remarcile dvs. sunt in general in concordanta cu realitatea.
    In ceea ce priveste disputa cu dl.Ghinda, consider ca nu veti gasi interlocutorul realist care sa rezoneze la argumente pertinente legate de atingerea propriilor orgolii, asa ca ceea ce ati spus este suficient pentru cei din afara fenomenului, de buna credinta.
    Va doresc sarbatori fericite !

    aprilie 19, 2014 - 11:15 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Laura, frumoasa si inteligenta mea fiica, m-a intrebat aseara de la Montreal de ce continui sa scriu pe ScC, irosindu-mi timpul pentru a ma certa cu tot felul de rauvoitori anonimi, si ca nume si ca performante in sah. Mi-a demonstrat ca sunt “ultimul mohican” care mai scrie aici. Nu am gasit niciun raspuns logic, asa ca….mi-am sters toate shortcut-urile si linkurile cu ScC si.va las, dragi anonimi, sa va certati/laudati intre voi.

    aprilie 19, 2014 - 2:37 pm Raspunde
  • analist

    Si totusi, subiectul topicului este Sah in Scoala, chiar nu este nimeni dispus sa discute despre asta?

    aprilie 19, 2014 - 9:40 pm Raspunde
  • jugarul

    Domnule Ceteras
    Aveti dreptate, am omis din greseala nu doar CSU Alba Iulia care este pe locul 5 in clasamentul pe medalii la clasic cu un aur si un bronz ci si Clubul Central Bucuresti care este pe locul 4 cu un aur un argint si 2 medalii de bronz.. Scuze..
    Dominatia Iasiului nu-mi pare cvasitotala si cred ca in trecut au stat si mai bine, insa ei continua sa fie lideri in mai multe clasamente, datorita unui numar mare de oameni ce pun serios osul la treaba, mult suflet si care desi au viziuni diferite reusesc sa colaboreze foarte bine.
    Subiectul “Sah in scoala”este extrem de complex si sensibil.iar aici spiritele se inflameaza usor. de aceea multi se feresc sa-si spuna opinia, prea des discutia luand o cu totul alta directie. Au avut loc si cateva intalniri in care s-a discutat pe aceasta tema, opiniile fiind diverse si pe alocuri radicale; de pilda unii ar vrea sa le interzica dascalilor ce nu stiu sah sa predea, altii ar vrea sa le interzica sahistilor ce nu au minime studii pedagogice sa predea. Ca de obicei adevarul este undeva la mijloc si timpul le va rezolva pe toate..
    Am remarcat ca numarul celor dispusi sa predea sah in scoala este mult mai mic decat cererea iar modul actual in care cei ce predau o fac, la mica intelegere cu parintii si directorii, este mai convenabil cel putin pentru instructori (nu doar din punct de vedere pecuniar) decat predarea ca si cadru didactic,

    aprilie 19, 2014 - 11:03 pm Raspunde
  • jugarul

    Domnule Florin Coman,
    Kasparov spunea ca pentru a avea succes trebuie mai intai sa inveti sa fati fata esecurior.
    Daca va uitati atent pe evolutia sahstilor de top atat din Romania cat si din intreaga lume veti vedea ca foarte multi au si momente de cadere, nu doar intr-un turneu ci chiar mai multe turnee la rand.Ori acolo este vorba de jucatori maturi pe cand Mihnea cred ca este printre cei mai mici din grupa…
    In discutii cu colegi mai experimentati multi mi-au spus ca au simtit la fel ca mine intre 20-30 ani cand, acumuland extrem de multa informatie sahista de mare complexitate prima senzatie a fost :” Doamne, cat de putin stiu si cat de complicat este”. De la teorie la practica drumul este lung si sinuos si mie(si nu numai mie, mi-au confirmat si jucatori mai experimentati) mi s-a intamplat de mai multe ori ca dupa acumularea masiva de informatie sa urmeze mai intai o perioada cu rezultate inexplicabil de slabe. Eu aveam vre-o vre-o 200 puncte ELO mai mult, dar mai ales vre-o 20 ani in plus experienta de viata fata de Mihnea.
    N-am vazut in detaliu ce a jucat dar am remarcat multa ambitie in privirea lui si o atitudine la tabla ce lipsea la multe din primele mese. Daca nu va pierdeti cu firea si-l incurajati si sustineti in continuare cu rabdare o sa culegeti si roadele curand,o buna parte dintre cei ce l-au incurcat acum sunt deja departe de valoarea lui,.

    aprilie 19, 2014 - 11:30 pm Raspunde
  • analist

    Paste Fericit !
    O sa fac o analiza a partidelor lui Mjhnea si o sa pun rezultatele aici pentru cei interesati. Intr-adevar, a fost o sedinta la Calimanesti, sahul in scoala, dar, din pacate, doar cativa dintre participanti au exprimat ceva opinii. Concluzia sedintei a fost ca profesorii deja existenti in scoli vor preda acest lucru. Repet, ar fi fost de dorit, sa fie la catedra sahisti de performanta, dar acest lucru va fi imposibil. Nu trebuie sa fim fericiti doar cu ideea ca unii profesori de romana vor preda sah la un nivel mediocru. Ar trebui,( pentru impulsionarea sahistilor de perfomanta sa mearga la catedre) existenta in fiecare judet la nivelul inspectoratelor scolare un delegat FR sah sau cum s-o numi el, consilier, ( banuiesc ca sunt o gramada pe alte domenii) care sa stie exact situatia pe judetul respectiv ) cereri optionale, sahisti- prefesori, clubul elevilor…Acest lucru va duce insa la impulsionarea miscarii sahiste, de care unii antrenori consacrati au pic un de teama, se vede chiar si pe acest forum. Multi au deja o bucatica de activitate, s-au obisnuit cu ea si nu le convine ca in loc de 10 juniori buni, sa zicem la nivel de judet sa apara alti 90.

    aprilie 20, 2014 - 7:46 am Raspunde
  • Florin Coman

    Stimate domnule Jugaru!
    Va multumesc pentru mesajul dvs.

    aprilie 20, 2014 - 8:42 am Raspunde
  • analist

    In primele 5 partide analizate, doar la una avut 2 erori strategice. In rest, a jucat excelent, e adevarat nici adversarii nu au fost senzationali. De remarcat spiritul combativ.

    aprilie 20, 2014 - 6:28 pm Raspunde
  • Florin Coman

    @Analist
    Va multumesc.

    aprilie 22, 2014 - 2:19 pm Raspunde
  • Marius Ceteras

    Sahul in scoala
    Eu cred ca in privinta introducerii sahului in scoala foarte multi sahisti au asteptari mai putin realiste. Ministerul Educatiei nu a introdus sahul in scoala pentru a asigura locuri de munca pentru sahisti ca instructor/profesori in scoli, nici pentru a ajuta la cresterea performantelor sahiste din Romania. Daca sahul s-a introdus in scoala, s-a facut pentru ca s-a considerat ca poate fi un instrument util in educatia copiilor. Si eu cred ca au dreptate, fiindca practicarea jocului de sah poate dezvolta anumite abilitati intelectuale ale copiilor mai mult decat alte materii scolare traditionale.
    Care sunt abilitatile intelectuale ce trebuie dezvoltate prin educatia copiilor? Arthur Costa, un profesor american care a lucrat o perioada si intr-un organism guvernamental care se ocupa de curricula scolara in SUA considera ca exista 16 “deprinderi mentale” (engl. habits of mind) care trebuie dezvoltate permanent: perseverenta, controlul impulsivitatii, intelegerea celorlalti, gandirea flexibila, analiza propriului mod de gandire, perfectionismul, curiozitatea, aplicarea unor cunostinte existente in situatii noi, claritatea in gandire si comunicare, obtinerea datelor prin toate simturile, crativitatea, pasiunea, asumarea responsabila a riscurilor, umorul, gandirea interdependenta si invatarea continua. Parerea mea este ca jocul de sah ajuta mai mult decat materile scolare traditionale de dezvoltarea multor dintre cele 16 deprinderi mentale si cred ca oricine a studiat jocul de sah poate face o comparatie simpla, pentru fiecare dintre cele 16 deprinderi mentale in parte, intre cat la ajutat jocul de sah si cat la ajutat scoala in a-si dezvolta acea deprindere mentala.
    Cine va preda sahul in scoli? Eu cred ca in 99% din cazuri ar urma sa fie predat de cadre didactice si de asemenea cred ca este normal sa fie asa. Orice profesor/invatator care doreste sa invete sah cat sa initieze apoi copii poate sa o faca. Eventual FRS ar putea actiona impreuna cu MEC si inspectoratele scolare judetene pentru instruirea acelor cadre didactice care doresc sa predea sahul in scoli.
    Ce castiga sahistii (antrenori, jucatori, organizatori de turnee, FRS) din introducerea sahului in scoli? In primul rand castiga ca imagine, deoarece sahul va fi perceput de si mai multa lume ca o activitate benefica din punct de vedere educational. Apoi, crescand numarul de copii care vor stii sa joace sah, in mod normal va creste si numarul de copii care se vor indrepta spre cluburile / cercurile de sah unde vor putea sa se pregateasca pentru a face pasul spre sahul de performanta, va creste si numarul de parinti dispusi sa plateasca pentru lectii private de sah pentru copiii lor, va creste si numarul participantilor in turnee de sah etc. Deci, chiar daca indirect, va castiga si miscarea sahista.
    Cum spunea si Lucian Jugaru mai sus (#87) nu cred ca foarte multi sahisti ar fi interesati sa mearga sa predea sahul in scoli in locul profesorilor, daca ar fi platiti similar cu acestia (adica vreo 1000 lei/luna pentru a preda in jur de 20 ore saptamanal). Daca vor gasi atractiv acest lucru, sahistii tineri vor putea pe viitor sa urmeze facultatea de educatie fizica si sport si apoi sa ajunga profesori de sport si sa predea sah. E posibil sa poata fi incadrati in sistemul de invatamant si absolventi ai altor facultati daca au urmat in facultate modulul de pedagogie. Dar repet, eu personal nu cred ca sunt prea multi sahisti interesati sa predea sahul in scoli pentru un salariu in jur de 1000 lei/luna. Mai degraba cred ca sahistii sunt potriviti pentru a preda in cercuri/cluburi de sah unde sa se predea sah mai intensiv, pentru cei care doresc sa faca sah de performanta.
    Marius Ceteras

    aprilie 22, 2014 - 5:56 pm Raspunde
  • Gabi

    Eh, cred ca ar fi destui sahisti (in jur de ELO 2000 -2200) care pentru 800-1000 lei s-ar “inhama” la asa ceva. Asta chiar si in Bucuresti pentru ca foamea e mare.
    Problema este, in cazul multora dintre ei, lipsa calitatilor pedagogice si a tactului pentru a preda sahul copiilor.
    Imi inchipui deja rumoarea si veselia copiilor la momentul aparitiei “profesorilor trasniti” 🙂

    aprilie 22, 2014 - 6:28 pm Raspunde
  • analist

    Dl Ceteras are dreptate.
    @Florin Coman, eroarea a aparut in spaniola.

    aprilie 23, 2014 - 12:43 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Cele punctate de Dl.Ceteras in legatura cu predarea sahului in scoala sunt corecte.
    As avea de adaugat doar cateva lucruri.
    1. Din cei peste 12.000 sahisti legitimati, pot sa garantez ca sunt cel putin 200-250 profesori (diverse materii ). Stiu eu 2 doar dintre fostii mei juniori. Dintre acestia,dat fiind salariile mici sau pasiunea ramasa, sigur ar consimti sa predea sahul in scoala
    ( sa nu uitam ca orele suplimentare se platesc ) cel putin 120-180.
    Singura intrebare care se pune in aceasta situatie : Cat de competenti (organizatoric) au fost cei de la FRSah in pregatirea demararii actiunii ? Au facut o cercetare, o statistica, fie si aproximativa, asupra propriilor membri care sunt profesori ? S-a luat legatura cu acestia pentru a fi intrebati daca doresc sa predea sahul ?
    Acestia ar putea fi nucleul de baza care sa contribuie la demararea unor cursuri de “perfectionare” pentru colegii lor (profesori) care cunosc sahul dar nu sunt legitimati la FRSah si ar dori sa predea. In felul acesta probabil s-ar acoperi cam 2/3 din numarul de 5-600 de profesori necesari la nivelul tarii.
    2. Fiind materie optionala, asta nu inseamna ca trebuie acoperite toate scolile la inceput. Totul se poate desfasura prin metoda pasilor marunti. Important este ca acolo unde demarezi sa ai personal de calitate si dedicat ( acei 120-180), care sa genereze acoperirea in timp a unor zone din ce in ce mai mari. Asa cum s-a demonstrat, aceste ore (optionale) pot genera cresterea nivelului elevilor, a scolii respective. Asta poate genera dorinta de implicare si a altor scoli. Astfel procesul se poate extinde.
    3. In timp, observand ca se poate asigura o modalitate de imbinare a pasiunii cu asigurarea subzistentei financiare, este plauzibil ca multi sahisti sa faca efortul de a-si lua o diploma de professor. Astfel, in timp, se va rezolva problema numericului.

    aprilie 23, 2014 - 7:54 am Raspunde
  • analist

    Nu trebuie uitat ca este optionala. Adica, de exemplu intr-o scoala poti sa nu ai nici un doritor. Sau poti sa ai doar o singura ora.sau doua. Deci sa ai 18 ore sa fii pregatit de plimbari la cateva scoli. Pana la urma, tot cel din scoala o sa predea sahul, sa ia un ban in plus. ( iar calitatea va fi normala, ca la alte materii…)

    aprilie 23, 2014 - 8:20 am Raspunde
  • dancostea64

    @ Anuta Laurentiu
    Aveti un optimism malign. Subzistenta financiara nu se poate asigura din sah, nici macar atunci cand joci la nivel inalt (vezi cazul Recentului Transferat). Iar luarea unei diplome de profesor presupune ca sahistul are scoala cel putin cat Coana Leana; ce ne facem daca vine unul tatuat si cu belgiug in nas? Il lasam la clasa sau nu?

    aprilie 23, 2014 - 8:52 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ dancostea64 : 1. Optimismul nu poate fi niciodata tumoral. In cel mai rautacios caz, personal, nu cred ca pot avea decat un optimism benign. Nu mai aplecati urechea la unii rauvoitori, chiar daca va sunt prieteni. Faptele vorbesc singure.
    2.Subzistenta financiara ( in acest moment ) in conceptia mea reprezinta 1.000 lei/luna.
    Este o suma minima realizata de un profesor care ar preda doar sahul, in situatia in care ar avea asigurate 18 ore/ saptamana (nu 20). Nu amestecati cazurile sahistilor de varf, care doresc sa li se asigure o indemnizatie de acest nivel, dar fara sa presteze nici macar o ora pentru o institutie. Sunt doua lucruri total diferite : asigurarea subzistentei financiare a unui sahist care doar joaca , sau a unuia care isi foloseste cunostintele in folosul comunitatii, prestand munca. Daca cele doua lucruri se combina, atunci nu mai este vorba doar de subzistenta.Aici cred ca ar fi necesara o discutie ampla. “Recentul transfer” nu cred ca isi gaseste locul, fiind de cu totul alt nivel.
    3.Toata discutia, presupun ca are drept tinta normalitatea. Este aberant sa discutam de sahisti buni de camasa de forta. Societatea nu are obligatia sa asigure “subzistenta financiara” deraiatilor. Pentru acestia, societatea are obligatia sa asigure institutii de izolare si tratare, nu bani de droguri, de betii crunte sau deraieri publice. Asa ca intrebarile dvs. ( “ce ne facem daca vine unul tatuat si cu belgiug in nas? Il lasam la clasa sau nu?”) nu-si au rostul. Scoala este o institutie publica de educatie. Orice alt comentariu de dragul discutiei devine aberant.

    aprilie 23, 2014 - 12:29 pm Raspunde
  • Cosmin

    @Anuta: Sunt mai deraiati cei ce judeca ceea ce nu inteleg.

    aprilie 23, 2014 - 6:09 pm Raspunde
  • dancostea64

    @ Anuta Laurentiu
    Nu este vorba de nici un caz rautacios; a fost o constatare, caci drumul spre Iad este pavat cu bune intentii. Este sahul cel mai bun mijloc de a dezvolta intelectul copiilor? Evident ca nu este daunator, in orice caz mai putin daunator decat religia, dar este si eficient? Cati ani de sah (in detrimentul altor activitati) trebuie practicat pentru a imbunatati performanta scolara a copiilor (deci in domenii non-sahiste)?
    “Recentul transfer” este un caz foarte vizibil, nu ne putem preface ca nu-l vedem. Sau daca vrem sa nu-l vedem, atunci trecem la Nr. 2, care si el nu este un succes rasunator in scoala. Okay, daca nici pe asta nu vrem sa-l vedem, atunci ce repere luam?
    Eu evit sa pun eticheta de “deraiat” celor cu modificari corporale (tatuaje, belciuge, par, …). Un contraexemplu: Florian Pitis, in nici un caz nu a fost un deraiat. Propun sa ne oprim aici cu acest subiect, caci discutam de funie in casa spanzuratului.

    aprilie 23, 2014 - 6:25 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ dancostea64 : N-am sa mai comentez altceva din ceea ce afirmati decat atat : In primul comentariu afirmati : “ce ne facem daca vine unul tatuat si cu belgiug in nas? ” , iar apoi : ” Un contraexemplu: Florian Pitis, in nici un caz nu a fost un deraiat.”
    Domnule “dancostea64”, realizati ca cele 2 cazuri nu au nici o legatura ? Eu am definit deraiati pe cei care se potrivesc primei dvs. afirmatii.
    Ce legatura are Pitis cu asta? Are belciug in nas ? Faceti o manipulare grosiera. In aceasta situatie aveti dreptate : este mai bine sa ne oprim aici.

    aprilie 23, 2014 - 7:12 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ Cosmin : Probabil in conceptia dvs. sunt mai deraiati cei ce ii judeca pe asasini, pe drogati , pe alcoolicii cronici, pe pedofili, etc…doar pentru ca nu-i inteleg. Chiar credeti ceea ce ati scris ? Poate totusi ati vrut sa scrieti altceva. Este o diferenta enorma intre :
    1. Ceea ce intelegem dar nu putem accepta.
    2. Ceea ce intelegem, putem accepta , dar nu este permis ( de societate )
    3. Ceea ce nu intelegem, dar putem accepta.
    4. Ceea ce nu intelegem, putem accepta , dar nu este permis.
    5. Ceea ce nu intelegem, nu putem accepta, dar in mod curios este permis.
    Va doresc succes in limpezirea ideii ce ati dorit s-o exprimati.

    aprilie 23, 2014 - 7:37 pm Raspunde
  • Cosmin

    @ Anuta: 1. In mesajul dumneavoastra anterior nu era vorba de niciuna din categoriile enumerate acum.
    2. Va multumesc pentru lectie. Nu e nevoie sa va deranjati.
    3. Nu va erijati in arbitru al normalitatii. Nimeni nu are acest drept.

    aprilie 23, 2014 - 8:07 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ Cosmin : Imi pare rau ca nu ati inteles mesajul meu. Eu nu va mai pot ajuta.

    aprilie 23, 2014 - 10:13 pm Raspunde
  • rocadamare

    Legat de subiectul topicului – Sahul in scoala, este limpede ca dupa 1 an de studiu de 30 de ore plus niste partide in joaca cu alti copii si poate acasa, un copil de 7-8 ani neinitiat in prima faza nu are cum sa invete mare lucru in sensul de a duce niste partide coerente. Asadar nu trebuie jucatori de sah care sa predea ci este suficient sa fie cadre didactice care cunosc regulile si sunt initiati in sah. Cu timpul lucrurile se vor aseza mai bine, aceste cadre didactice se pot specializa mai mult, copiii vor juca mai mult intre ei si cu altii, vor fi din ce in ce mai multi copiii care vor incepe sa studieze in scoala fiind deja initiati si astfel vor progresa mai repede. Nu ca sa devina MM ci jucatori amatori de sah (echivalent cu categoria a II-a?) care vor beneficia de aceasta in directiile mentionate de dl Ceteras.

    aprilie 24, 2014 - 2:30 pm Raspunde
  • virgil

    Introducerea sahului in scoli, fie si in forma optionala, este un pas inainte si atat. Cred ca se putea face mult mai mult pentru sah, pentru scoala si pentru elevii care vadeau interes si talent pentru acest nobil sport. Se putea merge pe predarea sahului ca materie optionala cel putin pe durata intregului ciclu primar si gimnazial.Pe de alta parte, nu impartasesc deloc parerea celor care considera ca sahul poate fi predat de catre oricine, indiferent de cunostintele sale in materie sau de gradul lui de aplecare catre aceasta disciplina…Eu zic tare si apasat ca trebuie sa existe mijloace de selectare a potentialelor cadre care vor fi investite cu responsabilitatea predarii sahului in scoli, iar dintre criteriile de selectie prioritare trebuie sa fie cel putin doua: 1. dovada absolvirii unui curs de pedagogie si 2.dovada competentei, deoarece e absurd sa pui pe orice neavenit sa predea sah in scoli. Pentru a fi siguri ca se va face o alegere potrivita a viitorilor dascali este obligatoriu sa se organizeze concursuri de certificare a competentelor sahiste pentru candidatii cu patalama de absolvire a unui curs de pedagogie.

    aprilie 26, 2014 - 5:18 am Raspunde
  • Scooby Doo

    sahul nu este sport, asa cum nici automobilismul sau jocurile pe calculator nu sunt

    aprilie 26, 2014 - 9:44 am Raspunde
  • jugarul

    @scooby doo
    Sahul ESTE SPORT 100% si n-are nici o legatura cu automobilismul sa jocurile pe calculator. Numai cineva ce n-are nici o legatura cu sahul poate afirma asa ceva..

    aprilie 26, 2014 - 5:28 pm Raspunde
  • Scooby Doo

    Hai, bre….prea esti pasional. Ce ne facem cu limba romana insa http://dexonline.ro/definitie/sport… ?

    aprilie 27, 2014 - 8:57 pm Raspunde
  • Gabi

    Hm, dupa DEX nu prea ar fi. S-o luam altfel:
    Sport = activitate fizica, cf. DEX
    Sah = sportul mintii
    Deci, sahul e activitatea fizica a mintii, cu neuronii pe post de sportivi.
    Conditia este ca astia mici si multi sa aiba contact neintrerupt si neprotejat :), ca sa zica si sinapsele: o, yeah 🙂
    Totusi, sahul e mult mai mult decat sport …

    aprilie 27, 2014 - 9:29 pm Raspunde
  • jugarul

    Neuronii fac parte din fizic sau sunt un accesoriu extern? Cu ce nu se potriveste sahul la definitia sportului din dex??
    Eu joc tenis si fotbal si cel putin la primul alerg de-mi sar capacele, dar dupa o partida de tenis sunt fresh fizic si psihic pe cand dupa una de sah sunt rupt…

    aprilie 28, 2014 - 12:06 am Raspunde
  • Gabi

    Sahul este sport, desi nu se incadreaza in definitia din DEX, dar este si arta si strategie si studiu … Este prea frumos si complex pentru a fi considerat doar un sport. Sport 100 % ar fi doar daca am fi niste “impingatori de lemne pe tabla” :), ceea ce nu cred ca este cazul.

    aprilie 28, 2014 - 6:37 am Raspunde
  • Gabi

    Nu se incadreaza in DEX pentru ca creierul are o activitate “fizica” permanenta, altfel Doamne Fereste!

    aprilie 28, 2014 - 7:05 am Raspunde
  • analist

    @jugarul
    Si dupa un examen esti rupt…pana la urma sahul este o activitate intelectuala care apeleaza la memorie, concentrare si stress.

    aprilie 28, 2014 - 8:09 am Raspunde
  • virgil

    Sportul nu inseamna doar o activitate fizica, ci si una intelectuala…Degeaba alergi ca prostul daca nu stii cum sa alergi si ce vrei sa faci cu alergarea aia…
    Pregatirea unui sahist implica si exercitii fizice care sa-i dezvolte rezistenta mintii si a trupului…Degeaba ai minte daca esti la pamant cu pregatirea fizica… Un sahist slabit fizic nu da randament bun atunci cand se afla in fata tablei de sah…
    asa cum a spus un mare intelept, sahul este si sport, si stiinta si arta…

    aprilie 28, 2014 - 12:23 pm Raspunde
  • virgil

    In primul alineat am vrut sa spun ca sahul nu implica doar o pregatire care sa implice doar mintea, ci si o pregatire fizica care sa intareasca capacitatea de efort mintal, dar si capacitatea de efort fizic…

    aprilie 28, 2014 - 12:29 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @ Scooby Doo : Intre definitiile pe care le-ai “copy – paste” apare si “sport aviatic “. Te rog explica-mi si mie daca in timpul competitiilor aviatice, pilotii alearga in jurul avionului sau dau cumva din “aripi” , pardon, din maini.
    Si ca sa ai mintea incarcata, te rog sa-mi explici daca la sportul numit “hipism”, “calarie” ( De la Wikipedia, enciclopedia liberă :
    Călăria este ghidarea unui animal de călărie, de obicei cal, de către un om (călăreț) care stă pe spatele acestui animal.
    Până nu demult fusese o modalitate de transport rapid (inclusiv pentru război: cavaleri/cavalerie), astăzi apare ca mod de deplasare pentru polițiști, la controlul turmelor la ferme. Este și un sport/mod de recreație. De asemenea este folosită la spectacole/circ/parade.
    Echitația este un termen echivalent cu sportul călăriei,[1]; [2]sau în sens restrâns, o definire a modului cum se călărește corect un cal de călărie.) calaretul alearga odata cu calul, sau ce alta miscare fizica face acesta ?
    Si ca sa nu te plictisesti, vezi ca exista si “automobilism sportiv”. Spune-mi te rog, cumva miscatul volanului este activitate fizica si de aceea se numeste “sportiv” ?
    Dupa ce te dumiresti, te rog sa-ti folosesti cei 3 neuroni la a nu mai face afirmatii lipsite de sens.
    Daca totusi nu intelegi , te voi lamuri eu la urmatorul mesaj ce este cu sportul in general.

    aprilie 28, 2014 - 1:37 pm Raspunde
  • virgil

    Exista si expresia deja consacrata care defineste sahul ca sport al mintii… Deci, nu are rost sa se faca prea multa polemica pe aceasta tema…

    aprilie 28, 2014 - 2:06 pm Raspunde
  • Scooby Doo

    Bre Anuta Laurentiu,
    Nu te mai chinui sa traduci ce ai gasit pe wikipedia , stim si noi sa citim. http://en.wikipedia.org/wiki/Sport .
    Dupa cum am mentionat, nici automobilismul nu este sport, asa cum nici jocurile pe calculator nu sunt (desi ambele implica tactica, strategie si un stres deosebit in timpul competitiilor).
    Pentru placerea lecturii, o sa adaug si eu un citat din sursa mentionata mai sus:
    “Sport is generally recognised as activities which are based in physical athleticism or physical dexterity, with the largest major competitions such as the Olympic Games admitting only sports meeting this definition,[3] and other organisations such as the Council of Europe using definitions precluding activities without a physical element from classification as sports.[2] However, a number of competitive, but non-physical, activities claim recognition as mind sports. The International Olympic Committee (through ARISF) recognises both chess and bridge as bona fide sports, and SportAccord, the international sports federation association, recognises five non-physical sports,[4][5] although limits the amount of mind games which can be admitted as sports.[1]”
    Dupa cum vezi, unii insista sa adauge diverse jocuri/activitati in categoria sporturilor, inventand termeni precum: “mind”, “motorised”, “co-ordination”, “animal-supported” sau chiar “bona fide” sports.
    In opinia mea, singura activitate sportiva pe care un sahist o desfasoara in timpul unei partide de sah este ridicarea/asezarea repetata pe scaun, plimbarea cu mainile la spate sau in buzunare printre celelalte mese si invartirea intre degete a unei piese capturate. In rest, poti sa-i spui stiinta, arta, esenta a intelectului uman sau in alt fel, dupa gust, dar nu sport.

    aprilie 28, 2014 - 2:31 pm Raspunde
  • Gabi

    Concluzii 🙂 plecand de la DEX:
    1. Sportul nu e totuna cu activitatea sportiva.
    2. Sahul este sport, dar si activitate sportiva numai pentru unii, cum ar fi de pilda marii maestri.
    3. Pentru ceilalti, printre care ma numar cu brio si eu, este numai activitate sportiva, cum ar fi: impinsul scaunului pentru a iesi la tigara, foiala prin sala de joc si scarpinatul dupa ureche sau in cap (asta ar fi masajul tailandez al neuronilor 🙂
    Ca sa fiu sigur ca e si una si alta, o sa ma apuc de chessboxing (4 minute sah, apoi 3 minute box si tot asa).
    Deja sunt in cautare de pensionari interesati de asa ceva 🙂
    Pentru ca nu m-am saturat, intreb si eu: Blitzul pe net este sport sau activitate sportiva sau ce?

    aprilie 28, 2014 - 6:33 pm Raspunde
  • Scooby Doo

    Clar sport, amestec de “mind, non-physical sport” cu “electronic sport”. E cam la fel cum ridicatul unor cartonase colorate sau fluturarea unor bannere pe stadion este coregrafie.

    aprilie 28, 2014 - 7:15 pm Raspunde
  • jugarul

    Scooby prietene, pentru tine sahul este piesele alea de le dam la o parte cand jucam table. Conform acestei definitii clar nu este sport si seama mult cu ce joci tu pe telefon, fie si folosind piesele de sah si mutandu-le conform regulilor jocului de sah.

    aprilie 28, 2014 - 10:48 pm Raspunde
  • jugarul

    @Gabi se incadreaza perfect in definitia din DEX si fara sa trebuiasca sa stii sa citesti printre randuri.

    aprilie 28, 2014 - 10:50 pm Raspunde
  • Scooby Doo

    Bre Jugarul, stiu ca pentru unii jocul de sah e un privilegiu al nobilimii, iar tablele al semintarilor. Ceea ce nu stiu nobilii este comparatia intre gradul de complexitate al sahului si cel al jocului de table. Pentru amatorii de informatie si cei care au background matematic putin mai evoluat le recomand citirea in intregime a unui articol http://gilkalai.wordpress.com/2011/01/14/is-backgammon-in-p/ . Pentru ceilalti, este suficient paragraful al doilea al aceluiasi articol. In concluzie, poti juca si sah ca un semintar si table ca un nobil. Apropo, tablele se incadreaza la definitia din DEX a sportului ?

    aprilie 28, 2014 - 11:13 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Mr. Scooby Doo, 🙂 !

    aprilie 29, 2014 - 12:08 am Raspunde
  • Gabi

    Pokerul a fost declarat sport olimpic, dar este totusi sport?
    Lectura este sigur activitate fizica, adica sport :), cf. DEX, avand in vedere ca ochii fug printre randuri. Unii sportivi se dopeaza purtand ochelari, altii isi pun singuri ochelari de cal 🙂
    Si muzica este un sport pentru trompa lui Eustachio, ba chiar nobil pentru cei care isi desfata intelectul cu manele 🙂
    Si ca sa revin la sah si sa termin cu caterinca, as zice ca e pacat ca sahul sa fie considerat sport 100 %, fie el si al mintii.
    Sahul adevarat presupune mult mai mult decat antrenament si exersarea diverselor subvariante, doar asa ar fi trist si prozaic.
    Sahul de la un anumit nivel este arta si in definitiv un act de cultura pentru cunoscatori.
    De aceea ne plac si acum partidele alese ale lui Morphy, Alehin sau Capablanca.

    aprilie 29, 2014 - 6:09 am Raspunde
  • analist

    Pe situl federatiei a aparut protocolul dintre FRSah si Ministerul Educatiei. Acolo, scrie ca inspectoratele vor da un om sa se ocupe de sah, deci probabil inspectorul de sport. ( sic!). De asemenea se precizeaza ca profesorii doritori vor face niste cursuri de initiere, cu formatori ( care vor fi sahisti profesori cu minim Maestru al Sportului).gratuit. De asemenea se va pune la dispozitia ISJ lista cu jucatorii de sah. Parerea mea, este ca ISJ trebuie sa numeasca la inspectorat o persoana responsabila de sah, un cadru didactic cu categorie superioara MM, MI, M, si exceptional CM sau I. Altfel, optionalul se va dezvolta doar acolo unde exista deja miscare sahista puternica.

    iunie 13, 2014 - 8:22 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.