Matul zilei (1471)

schaakkunst02

Vă propun spre rezolvare următoarea diagramă de mai jos.

Albul mută și câștigă

a.m.2m.-poz.52

ALTE POSTARI RELEVANTE

13 Comentarii

  • virgil

    1.Th4!, cu amenintarea 2.Cf4 mat;
    1…Rb5/Rd5 2.Cc5/Ce3 mat;
    1…Ng5/Dg5 2.Cf4 mat;
    1…Ch4 2.Cc5 mat;
    1…Cg3/Cd4 2.Ce3 mat;

    februarie 1, 2014 - 6:38 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Cred ca enuntul este incomplet. Albul castiga oricum, deci ar trebui “albul muta si da mat in “x” mutari”. Unde “x” = 2

    @ Virgil 1.Th4 Cxh4 2.Cc5 Nd3! si se lungeste

    februarie 1, 2014 - 11:22 am Raspunde
  • medeletgabriela

    Virgil,
    soluția dată nu este corectă, deoarece dupa 1.Th4 albul obține mat în 3 mutări.
    Am scris enunțul problemei astfel Albul mută și câștigă deoarece sunt diagrame cu maturi destul de ușoare și de altfel am scris și altă dată că dacă vă puneți cu mouse-ul pe diagramă se observă în câte mutări câștigă albul.

    februarie 1, 2014 - 12:49 pm Raspunde
  • virgil

    Observatie corecta… Multumesc frumos pentru atentionare!

    Solutia corecta a problemei este 1.Tg4!!, cu am. 2.Cf4 mat!
    1…hg4 2.Cf4 mat
    1…Rb5/Rd5 2.Cc5/Ce3 mat;
    1…C ~ 2.Ce3 mat;
    1.Dg5/Ng5 2.Cf4 mat;
    1…Db4 2.Cdb4 mat;
    1…Dc5/Tc5 2.Cf4 mat

    februarie 1, 2014 - 4:27 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Am pus mouseul pe diagrama si nu s-a intamplat nimic timp de un minut; am dat click dreapta si a aparut meniul obisnuit de WIN 8.1 , am dat click stanga si a aparut diagrama marita in format *.jpg. Am schimt browserul Chrome pe Fox si exact acelasi lucru : tot Nimic. Incercati si dvs.

    Stiu ca diagramele sunt usoare dar :
    “Cum se afla in cate mutari este matul”, ma intreaba pustii mei?

    februarie 1, 2014 - 6:03 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Doamna Medelet,

    “Albul/Negrul muta si castiga” sau “Albul muta si face remiza” este enunt numai pentru studii. Extrapoland, ar fi suficient sa spuneti “Albul muta” sau si mai economic numai “Albul”
    La probleme normale (non-feerice) enuntul usual este fie “2#” “3#” sau “mat in 2/3/4 mutari”

    O seara frumoasa, la fel ca rubrica dvs.

    februarie 1, 2014 - 6:12 pm Raspunde
  • medeletgabriela

    Virgil,
    soluția este corectă.

    Dl.Ghindă,
    mulțumesc pentru atenționare. Când am pus enunțul la diagramă, ideea mea a fost să nu scriu în câte mutări se câștigă deoarece la șahul practic dacă suntem în situația identică a poziției de mai sus nu ne spune nimeni că am mat în n-mutări.
    Eu când poziționez mouse-ul pe diagramă fără să dau vreun click pe diagramă, în bara de jos a paginii îmi apare scris de ex: a-m-2m care reprezintă albul mută și câștigă în 2 mutări.

    O seară plăcută!

    februarie 1, 2014 - 7:08 pm Raspunde
  • virgil

    Cred ca e bine sa se revina la vechile enunturi… De exemplu, “albul/negrul muta si da mat in 2/3/n mutari”, sau “albul/negrul muta si castiga/remizeaza”…
    Eu nu sunt de parere ca diagramele sunt usoare… Chiar si problemele cu mat in 2/3 mutari pun uneori probleme grele dezlegatorilor… Sa va spuna ei!

    O seara frumoasa!

    februarie 1, 2014 - 8:18 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Acum, daca mi-ati spus unde sa ma uit, am vazut in coltul din stanga jos niste picioruse de furnica are formau o inscriptie de forma “ulian………./2013/11/a-m-2m-poz-52.jpg”. Daaca viata mea ar fi fost in joc, as fi murit pe mana mea, pentru ca nu as fi ghicit niciodata ca asta inseamna #2. Acum stiu…

    @ Virgil
    Eu am repetat numai ce a spus Mihnea Ognean azi la antrenament: “-Ca este usor”.
    Lui ii da mana sa vorbeasca este campion european la dezlegari U10 cu 100% punctaj. Eu m-am chinuit ceva… 🙂

    februarie 1, 2014 - 9:56 pm Raspunde
  • virgil

    Felicitari sincere d-lui Ognean… Ar fi bine sa fie asa precum zice… La concursurile de dezlegari sunt probleme si probleme… Nu toate solicita acelasi efort si acelasi timp la dezlegare… Nu se compara niciodata o problema de mat in 2. mutari cu un studiu complicat… Va fac o confidenta si va spun ca eu nu agreez concursurile de dezlegari, fiindca stiu cum se fac… Ma refer, desigur, la competitiile interne… La cele internationale cred ca se respecta regula “cel mai bun castiga”… Aceasta regula ar trebui sa primeze la toate concursurile…

    februarie 2, 2014 - 12:22 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Virgil

    Mihnea Ognean are numai 9 ani si 10 luni, mai are pana sa fie un domn, desi ca maniere ar putea concura cu succes la titlul de “domn”.
    Desigur ca aveti dreptate in ceea ce priveste dificultatile pentru “rezolvitori” (asa mi-a spus un amic expert, ca se spune corect in lumea lor) atat tehnice cat si de arbitraj. Erori exista peste tot, dar pana acum niciunul dintre elevii mei nu a reclamat vreun arbitraj gresit in ROMANIA..

    februarie 2, 2014 - 1:05 am Raspunde
  • virgil

    @ STIMATE MAESTRE,
    Cred ca m-ati inteles gresit… Eu nu am avut in vedere greselile tehnice sau de arbitraj… M-am referit la cu totul altceva, dar nu e locul aici sa detaliez ce am vrut sa spun… O sa ma explic in alt context… Poate o sa am onoarea de a va intalni pe undeva…Sper mult ca nu m-ati banuit in niciun moment de lipsa de maniere, fiindca ar fi o greseala… Eu chiar sunt un om cu bun simt si poate chiar un domn in adevaratul sens al cuvantului… In acceptiunea mea nu este nicio diferenta semantica intre cuvintele “dezlegator” si “rezolvitor”… Stiu ca va ocupati de multe lucruri frumoase, printre care si identificarea tinerelor talente, pe care le slefuiti si le calauziti cu rabdare, pasiune, entuziasm si profesionalism spre inalta performanta… Mai stiu ca sunteti un sahist redutabil si un antrenor valoros… Va asigur de respectul meu si va doresc mult succes in toate activitatile pe care le desfasurati, iar micutului si talentatului Mihnea ii doresc sa se bucurie de copilarie, sa ajunga un om mare, realizat din toate punctele de vedere si, de ce nu, chiar un DOMN CAMPION.
    Nu aveam de unde sa stiu ca Mihnea este elevul dv.
    Sa aveti o zi frumoasa!

    februarie 2, 2014 - 10:27 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @
    Multumesc mult pentru urari. Mesajul meu # 11 a dorit numai sa precizeze fapul ca Mihnea este un pusti foarte talentat, “jmeker” si dragut si ca elevii mei nu au avut probleme la turneele de dezlegari din Romania. Nu am vrut in niciun fel sa va atentionez cu ceva…. Era un chat intre doi sahisti Virgil si Mihai Ghinda. Atat.

    Un weekend placut 🙂

    februarie 2, 2014 - 11:49 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.