Campionatul Mondial de sah pentru copii si juniori, Under 18. Al Ain ( Emiratele Arabe Unite), 17 – 29 decembrie 2013

banner_wycc2013

Site Oficial aici

Partide live si analize ale partidelor, le puteti urmari pe Chessdom Chess Arena

Lista jucatori romani aici

Rezultate finale si statistica jucatori romani

Sala de jocFoto: Stefan Axinte

Perechi si rezultate:

Open 8 , Open 10 , Open 12, Open 14 , Open 16, Open 18

Fete 8 Fete 10 , Fete 12, Fete 14 , Fete 16 , Fete 18

Maine, miercuri 18 decembrie, se va da startul unei noi editii a campionatelor mondiale de sah pentru copii si juniori sub 18 ani. Cu 26 de jucatori(e) prezenti, delegatia Romaniei se prezinta binisor la acest capitol. Va fi totusi greu sa se obtina  o performanata,  in conditiile in care vor avea de infruntat greuceni ai sahului mondial precum  rusii, care se prezinta la competitie cu o delegatie formata din 111 jucatori(e),  sau cu cei 94 de copii si juniori ai americanilor, sau 84 de jucatori din India, 60 din Azerbajan, 53 din China, etc…, neluand in calcul aici si alte forte sahiste care nu au un suport demografic ca al celor enumerate. Vorbind din punct de vedere valoric,  la grupele de 8, 10, 12 ani, sunt ceva sanse in a se reusi cateva rezultate la acest nivel competitional, si cred ca asta se datoreaza in primul rand, numeroaselor turnee din tara adresate acestor categorii de varsta.  Mult succes, copii!

Fotbal ICopiii au o naturalete magica in a intelege orice sport: sah, fotbal, tenis de masa, etc… Cati oare dintre noi, ne mai aducem aminte de miracolul jocului?

Foto: Stefan Axinte

In schimb, cand ma uit la performantele elo ale jucatorilor straini de la grupele de 14 ani in sus, atat la baieti cat si la fete, pot  sa le urez de pe acum juniorilor sahisti romani: Vacanta placuta!

Program competitie:

17 decembrie:  Sosirea delegatiilor

…………………19.00 ,  ora Romaniei ( 20.00 , ora locala)- Ceremonia de ……………….. deschidere

18 decembrie:  10.00 , Ora Romania ( 11.00 , ora locala) – Sedinta tehnica

…………………. 14.00  – Runda 1

19 decembrie:  14.00 – Runda 2

20 decembrie: 14.00 – Runda 3

21 decembrie:  08.00 – Runda 4

…………………. 15.00 –  Runda 5

22 decembrie: 14.00 – Runda 6

23 decembrie: 13,00 – Runda 7

24 decembrie: 09.00 – Runda 8

…………………. 17.00 Turneu de blitz

25 decembrieZI LIBERA

26 decembrie: 14.00 – Runda 9

27 decembrie: 14.00 – Runda 10

28 decembrie: 08.00 – Runda 11

………………….19.00 Ceremonia de inchidere

29 decembrie: – Plecarea participantilor

  • Parinte

    E usor a scrie vorbe, chiar daca primele, despre Campionatul Mondial de Sah de Juniori, in timp ce Seful delegatiei amintite de dvs + parinti +copii din delegatie sunt “ostatici” pe aeroportul din Dubai la mai mult de 4 ore de la aterizare.
    Vorbim de copii care poate nu vor ajunge la tabla in runda 1, copii care se antreneaza, fac eforturi pentru a juca la acest nivel, si parinti care fac sacrificii sa se deplaseze la competitii importante si comentezi TU, trimitind-ui pe cei de peste 14 ani la plaja?
    Simti ceva rusine? Faci ceva pentru acesti copii? Sau doar comentezi?

    decembrie 18, 2013 - 1:15 am Raspunde
    • nicu valahu

      Doar comentez. Nu-mi este niciodata rusine de ceea ce afirm, chiar daca cateodata mai gresesc. Dumneavoastra cum va simtiti in aceste conditii?

      decembrie 18, 2013 - 1:24 am Raspunde
  • Parinte

    E usor a comenta, afirmatii poate face si un orb, dar sa vedem ce sacrificii fac copii si parintii ca sa se prezinte la un Campionat Mondial la un anumit nivel, oricare ar fi el.

    decembrie 18, 2013 - 1:34 am Raspunde
    • nicu valahu

      Stiu, si va inteleg prin ce treceti acum. Imi pare rau de ce se intampla acolo, sincer. Daca va ajuta cu ceva, sa stiti ca sunt alaturi de voi, la ora asta tarzie. Dar nu-mi cereti sa fiu un naiv al realitatii sahului romanesc. Demonstrati-mi ca gresesc, si voi fi primul care imi voi turna cenusa in cap. Am mai zis-o, si am sa o repet cu fiecare ocazie.

      decembrie 18, 2013 - 1:46 am Raspunde
  • Parinte

    Va multumesc, ca sunteti alaturi de cei greu incercati (nu costa nimic), iar naivitatea este demostrata deja, prin urarea de “vacanta placuta” a copiilor care fac eforturi ……din ce vad eu pe aici, pacat de timpul pierdut,vad comentarii psihologice a unor fotografii, detaliem ? ….

    decembrie 18, 2013 - 2:04 am Raspunde
  • Parinte

    Pe unde va doare? prin cot?

    decembrie 18, 2013 - 2:14 am Raspunde
    • nicu valahu

      Vreti sa schimbam registrul de conversatie? Nici o problema. Personal, as fi dorit o alta abordare a problemei.

      decembrie 18, 2013 - 2:19 am Raspunde
  • Parinte

    sa schimbam registrul, va rog
    ce parere aveti, avem nevoie de psihologi sportivi?

    decembrie 18, 2013 - 2:55 am Raspunde
    • nicu valahu

      Oooh, DA!!!
      Chiar am explicat la federatie acest lucru. Stiti ce au facut? Mi-au trintit cateva bibliorafturi pe masa cu precizarea, indirecta, de psihiatrie. Eu nu vad asa lucrurile, dimpotriva. Consider ca un psiholog, de preferat sportiv, poate sa sa dezvolte calitatile genetice ale copilului, dar in acelasi timp, poate ajuta la inhibarea – sau daca preferati termenul “controlarea”, e mult mai bine – anumitor carente de ordin sociologig, fizic, sentimental, sau de orice alta natura ar fi ele. Un bun psiholog poate canaliza toate aceste calitati si defecte ale unui sportiv catre reusita. Diferenta dintre un campion mondial si cel care isi doreste sa devina, este infima. Asta face un psiholog, il raporteaza pe copil la toate sistemele de referinta, nu doar la cele subiective ale parintilor sau ale antrenorilor, si ii ofera sansa de a intelege ce inseamna un campion mondial, cum e in cazul nostru de fata. Practic, il puteti asemui cu un slefuitor de diamante. In rest, sunt sute de tratate sau de studii de specialitate in domeniu, care trateaza aproape in detaliu fiecare aspect al pregatirii unui sportiv de performanta.
      Din curiozitate, dar pe subiect, sa va uitati la comportamentul altor delegatii prezente la acest campionat, si mai vorbim dupa.
      Pana atunci, va doresc sa treceti cu bine peste acest moment dificil din aeroport.
      Sa auzim numai de bine!

      decembrie 18, 2013 - 4:19 am Raspunde
  • Gabi

    Daca nu ma insel, echipa Danemarcei la fotbal a fost luata de pe plaja si a participat la CE din 1992 in locul Iugoslaviei (eliminata din motive “politice”). Danezii, fara niciun stres in joc, si-au continuat vacanta castigand titlul european.
    Asa ca sa fie cu noroc urarea “Vacanta placuta” :). Sunt copii si adolescenti (si parinti 🙂 pasionati de acest sport, ambitiosi si am convingerea ca diferenta de ELO fata de adversari in unele partide ii va motiva si mai mult. Pe ei!

    decembrie 18, 2013 - 6:30 am Raspunde
  • Marian Gavrilescu

    Intr-adevar, echipa Danemarcei este inca un exemplu ca presiunea este un factor de stres determinant in orice lupta sportiva. La sah presiunea are un rol si mai mare decat in jocurile pe echipa, deoarece esti singur, fata in fata cu adversarul si cu propriile tale forte. La jocurile pe echipa se incurajeaza reciproc. Imi place foarte mult la volei cum se felicita si incurajeaza reciproc jucatorii.
    Am vazut ca presiunea face victime si la copii si la adulti, inclusiv la nivel mare, stim cu totii ce s-a intamplat in ultima runda de la turneul de calificare pentru titlul mondial cu Carlsen si Kramnik.
    Din pacate, nu cred ca la sah se poate aplica exemplul Danemarcei in totalitate. Daca la fotbal lipsa tehnicii si a strategiei pot fi suplinite printr-un efort fizic si o determinare mai mare, la sah nu prea poti suplini lipsa unor cunostinte. E adevarat ca intr-o anumita pozitie poti gandi mai mult, insa nu totdeauna dispui de acel timp suplimentar de gandire. Si nu intotdeauna gasesti mutarea cea mai buna, acest lucru se face tot pe baza unui background de cunostinte temeinice (sau a unui talent fenomenal, lucru mai rar). De asemenea, chiar daca nu iti propui decat sa vii in vacanta la un campionat european sau mondial, iar din lipsa presiunii joci fenomenal, in ultimele runde, cand te vezi sus, vacanta dispare cu totul si presiunea e tot mai mare.
    Mai trebuie avut in vedere ca noi ca oameni ne vedem mai mult slabiciunile decat punctele forte. Iar aici este locul unde poate interveni un psiholog. Trebuie sa invatam sa ne folosim atuurile.
    Eu sunt convins ca la sah lupta psihologica dintre cei doi adversari e mult mai importanta decat in alte sporturi si poate fi elementul care inclina o balanta care in mod normal este echilibrata.
    DAR, si e un dar cu litere mari, un psiholog este SCUMP. Parintii fac eforturi materiale imense pentru toti acesti copii pe care ii vedem prezenti la campionatele europene si mondiale. Pentru pregatire si pentru participare. Si nu mai raman bani pentru psiholog. De obicei incearca ei si antrenorii sa suplineasca lipsa psihologului.

    In 2010, in Grecia, la primul campionat mondial la care am participat cu Ducu, am fost surprins de organizarea delegatiei Turciei: erau singura delegatie care avea o sala de analiza (nu stiu sigur daca era inchiriata), aveau psiholog cu ei. Nu mai zic ca toti jucatorii erau in echipament identic (trening, tricou, sapca etc). II vedeai de la o posta. Si iata ca turcii s-au ridicat enorm in sahul juvenil de atunci. Eu zic ca pot fi un exemplu pentru toata lumea.

    Insa, cu bune, cu rele, avem niste copii care participa la campionatul mondial. Imi pare rau ca iarasi sunt peripetii cu organizatorii. Si acest lucru dauneaza rezultatului copiilor. Eu sunt sigur ca nu sunt in vacanta, ei incearca sa lupte cat mai bine si le pasa de rezultatele lor. Si chiar daca, dupa niste lupte pierdute, unii dintre ei par in vacanta si ca nu le pasa de nimic, eu cred ca este mecanismul lor de aparare, ei sufera ca nu au putut face mai mult. Chiar daca elo-ul nu-i indreptateste sa spere la locuri fruntase (ca acest lucru banuiesc ca a vrut sa-l spuna dl Jeltopop), cred ca fiecare isi propune sa joace cat mai bine si, eventual, alte obiective (norma de MI, crestere la elo etc).
    Asa ca sa fim alaturi de ei, sa le tinem pumnii stransi si sa le uram MULTA BAFTA!
    Hai ROMANIA!

    decembrie 18, 2013 - 8:34 am Raspunde
  • Cristian

    Mult succes tinerilor nostri, domnule Gavrilescu! Va sustinem cu un gand bun!

    decembrie 18, 2013 - 9:15 am Raspunde
  • Adrian Ognean

    Azi dimineata la ora 4(ora Romaniei) sa rezolvat problema cu vizele pentru toti cei 8 “ostateci “(5 copii si 3 adulti),asta dupa ce am asteptat 8 ore in aeroport rezolvarea vizelor.Stiu ca copii au cerut apa pe la ora 11 (nu avem de unde sa cumparam) si cu mare greu ne au dat cateva sticle dupa 3 ore de la cerere.In tot acest timp dl.Manole a stat cu noi (chiar daca el avea viza) si a sunat de peste 30 de ori la diferite persoane (organizatori si ministerul de interne) iar pe acesta cale vreau sa ii multumesc pentru ca altfel cred ca eram tot in aeroport la acesta ora.Acum ne pregatim de concurs !

    decembrie 18, 2013 - 10:46 am Raspunde
  • jugaru lucian

    Praf si pulbere par organizatorii arabi… Nici o masa transmisa live, copii blocati in aeroporturi, amanarea startului minim 2h. Arbitrii si ei la aceiasi inaltime, nu-s in stare sa puna turneele in o singura pagina si cu steaguri pe chess-results. Pe pagina oficiala nici nu exista rubrica ; results…
    Altfel, numai cine n-a participat la vre-un concurs serios si n-a stat langa un copil macar la campionatele nationale poate sa-si inchipuie ca s-au dus in vacanta. Pe langa eforturile financiare, cei mai multi(daca nu cumva toti) copii romani prezenti acolo sunt medaliati(chiar de mai multe ori) la campionatele nationale, si la astfel de competitii de regula copii inteleg importanta concursului si se mobilizeaza exemplar.

    Succes copii ! Hai Romania!

    decembrie 18, 2013 - 6:49 pm Raspunde
  • Florin Coman

    Doresc sa urez mult succes tuturor sportivilor nostri. Eu sunt convins ca sportivii nostri nu sunt in vacanta. Ei participa la aceasta competitie avand dorinta sa obtina rezultate cat mai bune. Era mai bine ca Romania sa nu fie reprezentata? Domnule Valahu chiar credeti ca acesti copii care ne reprezinta la aceasta competitie sunt victime sigure? Eu nu cred.
    Romania are valori dar ele trebuie cultivate. Ce face Romania pentru acesti copii? Eu observ ca parintii fac mai mult decat Romania. Inainte de Budva am solicitat o sponsorizare de la primaria de sector. Mi s-a comunicat ca nu exista prevedere bugetara pantru aceasta. Mergeam sa ne reprezentam tara la o competitie europeana si nu la un turneu oarecare. Am constatat ulterior ca sunt bani suficienti pentru alte activitati din sectorul meu dar pentru un asemenea sprijin nu. Cu toate acestea am strigat Romania in sala de la Budva cand copiii nostri primeau medaliile castigate.
    Domnule Valahu apreciez activitatea dvs. de promovare a activitatilor sahiste dar nu pot fi de acord cu urarea dvs. “Vacanta placuta!”.
    Delegatia Romaniei (am mai scris pe marginea acestui subiect) trebuie sa aiba pe langa mai multi antrenori, un medic si un psiholog. Asa cum au cu siguranta delegatiile tarilor cu pretentii in sah.
    Imi pare rau sa aud ca si la aceasta competitie sunt probleme. Asa cum au fost si la Budva.
    Mult succes copii!
    Felicitari parintilor care isi sacrifica timp si bani ca Romania sa fie reprezentata la aceasta competitie.

    decembrie 18, 2013 - 7:45 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Scuzati-ma ca intervin dar in mesajele multora dintre dumneavoastra s-au strecurat inexactitati si naivitati ca sa nu le numesc altfel .
    1. Principal nu cei din Emirate sunt de vina . Ei au publicat pe site conditiile de aplicare a vizei.
    Se pare ca familia Ognean nu a trimis pozele din timp , iar familia Pantaru avea pasapoarte temporare neacceptate in EAU.
    E adevarat ca autoritatile din Emirate puteau sa manifeste mai multa intelegere si flexibilitate , ca sa nu spun omenie , dar acolo depinde de individ , unul iti spune : trebuie vzele in original , altul spune ca nu trebuie vize , al treilea considera ca nici vizele nu sunt de ajuns ca sa te lase sa treci. E o tara tanara cu personal inca nespecializat , dar care in fata valului de turisti se va perfectiona .
    2. Daca nu mergi pe dreptul tau castigat in campionat, atunci , chiar daca esti inclus in delegatie nu reprexinti oficial tara , nu poti cere ajutor oficial, ci doar privat ! E adevarat ca nu intotdeauna campionii categoriilor sunt cei mai buni,dar asta e regula jocului.
    Ca multi parinti insista sa participe mai mult ca si copilul e omeneste , asa fac toti indiferent de tara , oamenii profita de oportunitati sa-si mai indulceasca viata .

    E posibil insa ca cei suplimentari sa ofere surprize , sau in cel mai rau caz sa traiasca o experienta utila si mobilizanta pentru viitor .
    Pana la urma , oameni buni ,vorbim de copii nu de profesionisti .
    3. Cu psihologul iar faceti o confuzie regretabila : aici nu vorbim de o echipa in care cunosti jucatorii , reactiile lor , interactionarea , liderii si metodele de motivare . Vorbim de un grup eterogen de copii , a caror cunoastere si gasirea tratamentului psihologic ar dura mult mult decat concursul. Am sa va ajut in acest sens cu un articol aaxat pe psihologie si modul ei de aplicare in sah .
    Si primiti un sfat de la un om renumit pentru calmul sau si tandretea limbajului :
    nu mai fiti asa vehementi !

    decembrie 18, 2013 - 9:10 pm Raspunde
  • TudorAUrsente

    Imi pare tare rau ca nu prea mai exista jurnalisti profesionisti la noi in tara. Lucrul asta se simte. Cand esti ”jurnalist” de conjunctura ingnori mai mereu regulile standard de etica si deontologie. Urarea ”vacanta placuta” e mascata cat de cat dar ironia nu trece neobservata. O pun pe seama frustrarii. Libera exprimare e o conditie imperativa in mass media dar cand e folosita distructiv nu aduce nimic bun. Repet, asta e o consecinta a amatorismului. Salut si respect implicarea tuturor pasionatilor de sah in fenomen dar articolul acesta imi lasa o data in plus un gust amar. Just, nu avem super valori la juniori, exceptia fiind desigur Bogdan Deac dar asta nu da dreptul nimenui sa judece si sa stigmatizeze inainte de rezultatul final. O intrebare de final: Oare domnul Valahu are dreptul de a-si permite (prin prisma rezultatelor sahiste) sa-l trimita ”in vacanta” pe Radu Toma? Cred sincer ca nu. Pacat, mare pacat de finalul zeflemitor al acestui articol. Astept momentul in care va avea si sahul parte de oameni profesionisti pe partea de comunicare. Ar fi timpul.

    decembrie 18, 2013 - 9:24 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Domnule TudorAUrsente,
      se pare ca nu prea cititi acest blog. Ma bucur ca ma recunoasteti ca fiind un amator de sah, desi confirm acest lucru de nenumarate ori. Referitor la acel final zeflemitor, cum ii spuneti dumneavoastra, va rog sa-mi spuneti macar un nume dintre juniorii de la 14 ani in sus prezenti la aceasta competitie, pe care il vedeti cu siguranta in lotul national actual, sau peste 4 ani.
      Altfel, va contracitez: Ar cam fi intradevar timpul. Astept si eu momentul in care va avea si sahul parte de oameni profesionisti pe partea de comunicare.
      Sa aveti in continuare pofta de viata si de sah!

      decembrie 18, 2013 - 11:29 pm Raspunde
  • Marian Gavrilescu

    Domnule Grunberg, cu tot respectul, permiteti-mi sa nu fiu de acord cu dvs. intr-o privinta (2).
    Toti jucatorii participanti la un turneu international (fie acesta campionat mondial, european sau orice alt turneu international) joaca sub culorile ROMANIEI si reprezinta Romania.
    Sunt unii jucatori care au cazare si masa achitata de organizatori, altii care isi achita singuri aceste cheltuieli (din sposorizari, de la clubul unde sunt legitimati sau din banii parintilor).
    Atat. Aceasta este singura diferenta dintre ei. Ei toti sunt romani, sahisti legitimati la FRSah si care platesc anual cotizatia la FRSah. Vrem, nu vrem, ei reprezinta Romania.
    FRSah ar putea sa impuna ca la campionatele mondiale si europene sa nu aiba dreptul de a participa decat primii 10 sau 8 sau orice alt numar de sportivi de la campionatul national, dar nu poate sa excluda din delegatia oficiala a Romaniei un roman. Probabil s-ar putea limita dreptul de participare doar la sportivii calificati in loturile nationale de juniori.
    Cum sa spunem ca un sahist roman nu reprezinta Romania? Atunci ce tara reprezinta sahistii romani extraplayeri (singura diferenta pe care o fac organizatorii este de denumire, unii sunt “invited players”, altii “extra players”, iar unii, mai putini la noi, cei drept, “right players”). Oricum, pe ecusoanele tuturor scrie “player”; ma repet, singura diferenta este ca unii au cazare si masa oferite de organizatori si altii nu.
    Si ce ne facem daca un sahist extraplayer castiga o medalie? Ce tara o raporteaza?

    Referitor la psiholog, strict in situatia prezentata de dvs., aveti dreptate.
    Dar, FRSah poate angaja un psiholog sportiv. Poate organiza 2-3 cantonamente pe an cu loturile nationale de juniori, iar psihologul sa discute zilnic cate o jumatate de ora sau o ora la 2 zile cu fiecare copil. Asta sa faca parte din pregatirea din cantonamentul respectiv. In acest fel va ajunge sa-i cunoasca pe copii indeajuns de bine. In mod sigur in 2 ani ii va cunoaste foarte bine, in general in loturile nationale sunt in proportie de 70-80% aceeasi copii. In acest fel va putea sa ii ajute foarte bine si la campionatele la care vor participa. Insa acesta este deja un plan pe termen mediu. Poate este o idee buna, pe care noua conducere a FRSah o va pune in practica.

    decembrie 18, 2013 - 9:52 pm Raspunde
  • Gabi

    Nu cred ca trebuie pusa prea multa presiune pe acesti copii si adolescenti. O sa aiba parte pe deplin de asa ceva in viata. Sa fie lasati sa vada sahul ca un simplu joc, iar daca vin si rezultatele, cu atat mai bine. Cati dintre ei vor reusi sa devina jucatori profesionisti (sa-si asigure existenta din sah)? Intrebare retorica. Important pentru ei este sa ramana cu o amintire placuta despre acest campionat si peste ani sa nu priveasca inapoi cu “mânie”. Si pentru ca tot se discuta despre acest joc si despre vacanta, mi-am adus aminte de “Joaca de-a vacanta” 🙂 a lui M. Sebastian.

    decembrie 18, 2013 - 10:25 pm Raspunde
  • Sandu Alexandru

    Sper ca toti copiii au ajuns in timp util la masa de joc (pacat de inconvenientele intampinate !…) , le urez tuturor succesul pe care si-l doresc (cred ca trei , patru copii au ca tinta titlul mondial -de ce nu ? ) , felicitari parintilor , carora in mod sigur nu le-a fost usor sa-i insoteasca , pe scurt ,-HAI , ROMANIA ! Sandu Alex

    decembrie 18, 2013 - 11:40 pm Raspunde
  • TudorAUrsente

    @ Nicu Valahu,
    Am sa va dovedesc ca mentalitatea asta nu-i deloc sanatoasa si nu aduce nimic bun. Poate ca niciunul din juniorii generatiei ’98 si mai jos nu va ajunge in lotul de seniori. Poate. Nu e sigur dar e drept, sansele sunt mici. Corect. Haideti sa le taiem de acum ”aripile” , sa-i batem pe umar ironic. Nu va ganditi la faptul ca poate unii vor reusi totusi sa ajunga destul de sus? Un titlu de IM de exemplu, care sa le permita sa poata ramane onorabil in sah si dupa finalul junioratului. Eu pe Radu Toma de exemplu il vad atingand acest rang. Pe Doros de asemenea (desi el nu participa anul acesta la campionatul mondial). Avem o Daria Visanescu (da, nu participa, dar daca ar fi facut-o ati fi bagat-o in aceasi oala pentru ca n-ar fi fost cotata probabil intre primele 20 de favorite) cu mai multe medalii continentale si intercontinentale. Poate ca nici ea nu va ajunge in lotul national feminin de senioare. Asta inseamna ca trebuie trimisa ”pe plaja?” . Nicidecum. Avem un Malureanu care ar putea ajunge sa coordoneze centrele de juniori de ma malul marii (daca va dori, desigur). De ce nu putem sa incurajam sincer? Aceasta atitudine persista din pacate. In 2007, sora mea a luat medalia de bronz la campionatul european de sah rapid sub 16 ani. A fost intr-adevar o conjuctura fericita. Un numar mic de jucatoare, 7. Rezultatul: 2,5/6 (nu era cotata drept favorita). Nu doar ca n-a fost laudata pe blogurile de sah, a fost hulita pentru ”rezultatul slab” . Vorbim de o medalie continentala. Astia suntem. Exemplul acesta nu-i singular. Dupa fiecare rezultat slab al unei delegatii ne place sa ”dam in cap”. Rezultatul? La campionatele nationale, la grupele de 18-20 de ani nu mai reusim sa adunam 10 jucatori cat sa iasa de un turneu de 9 runde. Sunt perfect de acord ca n-are sens si e gresit sa ridic lumea in slavi cand nu merita dar de aici pana la a pune la zid sistematic generatii tinere e cale lunga. Nu vor ajunge toti mari maestrii, sa ne obisnuim cu asta. Au toti acesti juniori antrenori si parinti care stiu mai bine cata munca se depune si cand e momentul sa fie trimisi (daca e) la culcare. Atitudinea asta intepata ma supara pe mine si supara multi altii. Din pacate sunt multi cei care ar fi scris aici dar n-au curaj, din diverse motive (ce ziceam eu de distrugerea sistematica? ) , exemple de care sunt sigur, oameni care mi-au scris azi in privat. Nu-i nimic, vor veni si vremuri mai bune.
    PS: Azi n-am de gand sa fiu eu baiatul bun care incearca sa inchida ochii. Astfel, judecand strict prestatia dvs. jurnalistica, din calitatea de specialist in comunicare (licentiat in domeniu, cu o experienta vasta in mass media in calitate de content manager, moderator tv, redactor, in prezent specialist in comunicarea online a unei firme) , nu-mi ramane decat sa va urez….vacanta placuta!:)
    PPS: Nu am sa mai comentez in acest topic, scopul meu nu-i sa ma cert; oricum ceea ce spun cei ca mine intra pe o ureche si iese pe cealalta. Inchei insa prin a ura succes tuturor juniorilor romani si prin a felicita familiile acestora pentru efortul urias pe care l-au depus si il depun, in pofida tuturor piedicilor. Hai Romania!

    decembrie 19, 2013 - 1:22 am Raspunde
  • Degetila

    Domnule Valahu,intr-adevar stiti cum sa sustineti acesti copii ! Oare cum puteti ,cu atata nonsalanta, sa le preziceti acestor juniori finalul Campionatului Mondial?Eu nu stiu daca atata rautate va poate face bine…cum puteti trai?Ma-ntreb daca sunteti constient de cate eforturi se fac pentru ca un copil sa ajunga sa reprezinte Romania la un Campionat Mondial indiferent de domeniu.Cate eforturi din partea parintilor,copilului si antrenorului.De curiozitate…aveti copii?Oare cum v-ati simti ca un necunoscut(pentru ca asta sunteti pentru toti cei de acolo) sa vina si sa spuna ca ai dvs.copii nu au nicio sansa in a obtine ceva,ca ai dvs.copii mai bine si-ar lua crema de plaja si s-ar bronza un pic?Cand stiti ca …ati muncit alaturi de ei,cot la cot,de ani buni pentru a se realiza inca de la o varsta frageda iar un nimeni vine si va denigreaza copiii in doua cuvinte?Acei oameni care isi petrec Craciunul departe de casa si de familie ,intr-o tara necunoscuta,ne reprezinta pe noi toti ,anul acesta,la cel mai important Campionat de juniori ! Stiti cumva CATE eforturi se depun la un astfel de turneu??Stiti ca unii mananca 10 minute sau poate nici nu ajung la masa pentru ca se pregatesc pentru partida?Stiti ca unii joaca atat de mult incat poate nici nu mai apuca sa manance cina ?Munca pe care o depun nu este de azi,nu este de ieri,este de ani intregi iar dvs.va permiteti sa ii batjocoriti ! Dar cine sunteti,antrenati?Aveti vreun titlu sau vreun copil realizat in sah pentru a va permite sa ii criticati pe ceilalti?Va-ntrebati daca toti au avut bani de transport?Daca toti parintii dispun de asemenea suma incat sa i insoteasca pe copii sau daca s au imprumutat numai pentru a-i sustine ?Stiti ca este un blog pe care toata lumea poate sa-l citeasca si cu toate acestea,fara scrupule,va prefaceti ca niciunul dintre cei prezenti acolo nu ar putea citi ceea ce ati scris.Ce vor vedea cei de acolo?Numai cuvintele dvs.pentru ca sa fim seriosi…incurajarile trec in zbor pe langa noi dar cuvintele de descurajare ni se intiparesc in minte ! Stiti de ce avem nevoie de psihologi ?Pentru oamenii ca dvs ! Oameni care trimit in sufletul si mintea unor copii deznadejde si apoi ne miram ca tremura pe scaun in fata unui rus fioros! Pai domne`…stai putin,domnul acela mi-a zis ca plaja-i de mine ! Si ca ultim contraargument,se vede de la o posta ca sunteti amator ! Un profesionist nu ar da dovada niciodata de atata josnicie ,asta in primul rand; iar in al doilea rand,va spun,la un campionat ca acesta,eloul este printre ultimele lucruri dupa care sa catalogati un jucator ! Sunt juniori cu elouri mult mai mici dar foarte bine pregatiti si necunoscuti ,subestimati de noi pentru ca nu joaca prea multe(poate chiar deloc) turnee in Europa,nefiind europeni si fac mari surprize.Asa ca doar pentru ca cei de la grupele mai mari de 14 ani nu au un elo foarte ridicat,nu inseamna ca nu pot concura de la egal la egal,iar cei cu elo mai mic,nu trebuie subestimati: au avantajul ca sunt in mare parte niste anonimi.

    Tot pe aceasta cale,vreau sa urez mult succes colegilor mei si sper sa vedem si niste partide live de buna calitate !!

    decembrie 19, 2013 - 1:41 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    domnule Gavrilescu
    Daca dumneavoastra va duceti in Franta si furati sine de cale ferata sau descarcati cardurile altora reprezentati Romania ?
    O tara isi desemneaza singura delegatia oficiala . Evident ca cei suplimentari sunt acceptati si tratati ca romani , iar daca au rezultate bune :cu atat mai bine tarii si lor cu atat mai bine!
    Daca fac figuratie, atunci sunt particulari sau fac parte din delegatia oficiala a Romaniei ?
    O precizare pentru multi , nu e sezon de plaja in Emirate , iar parintii saracii, care initial si-au propus poate sa viziteze multe si sa se distreze stau si tremura de emotie la usile salii de joc fiindca pe parcurs concursul devine preocuparea principala

    decembrie 19, 2013 - 8:36 am Raspunde
  • Axinte Stefan

    1. Era un proverb : Cine nu stie vorbeste ,cine stie tace si as adauga eu ,tace ca munceste si nu are timp de taclale si eventual mai si greseste astfel ca primul exulta… la datul cu parerea.
    2. Paremi-se ca era careva recent care si-a dat demisia dupa niste prostioare aruncate-n vant…ah,da ala era ministru..
    3.Incerc sa ma adun dupa noaptea pierduta in vama si dupa micul dejun de ieri cand am ramas fara mancare si o sa incerc sa revin- cu voia dvs.- cu cateva impresii de la mondiale.

    Cu stima, Stefan Axinte

    decembrie 19, 2013 - 8:47 am Raspunde
  • Adrian Ognean

    Domnule Gruberg, nu sunteti bine informat si imi pare rau de asta.Fam.Ognean a platit la timp tot cea ce era de platit (11 oct data limita) ,a trimis pasapoartele la timp iar poza am trimis doar pentru Mihnea(pentru el era obligatoriu).Trimiterea pozelor nu era obligatoriu,am discutat personal cu dl.Ionescu acest aspect inca din luna octombrie.Cu toatea astea Mihnea si Dragos(chiar daca nu am trimis poza pentru el)au primit viza in schimb noi parinti ,nu!In acelasi timp au mai avut probleme inca 4 jucatori cu viza,jucatori care au trimis poze!!Probleme au avut organizatorii care nu au trimis hartiile necesare la vama,dar nu mai are importanta asta acum-important este ca sa rezolvat cu ajutorul dl.Manole .Se putea intampla oricui acest lucru.

    decembrie 19, 2013 - 9:39 am Raspunde
  • Parinte

    eu cred ca un psiholog e binevenit la un concurs asa de mare.Copilul meu a participat la un Campionat Mondial si a trebuit sa vorbesc f.mult la telefon cu ea [nu va spun cat mi-a venit factura ]sa-i ridic moralul si sa termine concursul pe un loc onorabil (pt. noi ).A participat la concursurile externe doar cu pregatirea de la club ,desi de cel putin cinci ani la Campionatele nationale a luat cate 2-3medalii.Nu a participat niciodata la nici un cantonament .Vi se pare normal domnule Valahu?pregatirea lor la un asemenea nivel sa ne intereseze doar pe noi parintii?noi o ajutam cat putem dar ca sa ne ridicam la cerintele dv. ar trebui sa ne ajute cineva.Eu le tin pumnii copiilor plecati si sper din tot sufletul sa joace bine .

    HAI ROMANIA !

    decembrie 19, 2013 - 10:44 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Ognean
    V-am cautat , dar nu am dat de dumneavoastra .La distanta asta de un etaj , e mai usor sa comunicam pe site?
    Eu am avut probleme cu viza si am trebuit sa trimit poza , deci ati fost dezinformati. De altfel nu am spus-o critic .
    Cu stima
    Am uitat sa-i precizez domnului Valahu ca in opinia mea , de la 16 ani incolo , Radu Toma va fi in mod normal campionul national in fiecare an

    decembrie 19, 2013 - 11:08 am Raspunde
  • Un parinte care tocmai a taiat porcu'

    Buna ziua.

    Este o vorba la romani care, zice cam asa: “unde e minte multa, e si prostie cu carul”. La asta m-am gandit cand am citit comentariile.
    Pentru cei care inca nu au aflat, vine Craciunul. E un timp al linistii, al reconcilierii, al bilanturilor, al prieteniei, al aducerilor aminte, al imbratisarilor si lista poate continua.
    Pe domnu’ acela care indeamna la vacante, eu il suspectez de naivitate. O fi fost intr-o stare usor euforica ( nu stim cauzele si oricum , nu conteaza), sau poate niste frustrari, resentimente. Cine stie? Eu cred ca totusi e un om bun, a scos o “perla” si lumea a sarit. Se mai intampla.
    Eu cred ca delegatia Romaniei ( stupida chestia aia cu, cine pe cine reprezinta) va veni cu medalii. Asa simt eu in timp ce rod din soric, la gura sobei. Sunt niste copii minunati, noi adultii avem cateva probleme.
    Hai Romania!

    decembrie 19, 2013 - 12:05 pm Raspunde
  • vasim

    Eu le urez participantilor: Luptati din rasputeri!
    Nu uitati ca reprezentati tara!

    decembrie 19, 2013 - 4:29 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Dragi parinti si stimati sahisti,
    ma simt ca un “nebun care a aruncat o piatra in balta si zece cuminti n-o pot scoate”.
    Va marturisesc ca nu ma asteptam la o asa reactie furibunda la o figura de stil. Am ezitat indelung in a publica respectiva urare, dar am ajuns la concluzia ca aceasta formulare va da posibilitatea fiecaruia de a gandi liber asupra unei situatii reale din sahul romanesc juvenil, decat sa scriu mult si fara sa ma bage nimeni in seama, asa cum se intampla cu un alt articol scris de mine in aceiasi zi.
    Am sa ma incerc foarte pe scurt, sa explic ce mesaj am vrut sa transmit. Domnul Gavrilescu a fost pe aproape, dar ma bucur ca domnul Ursente a vazut pana la urma ideea, si nu interpretarea urarii: sahul de performanta dispare dupa varsta de 12 ani. Daca in anii trecuti, diferenta valorica dintre juniorii romani si cei straini era una normala, cand s-au si obtinut cateva performante notabile, anul acesta ea e catastrofala, si nu cred ca este doar o simpla intamplare. Iar rezultatele finale vor avea un efect mult mai puternic asupra juniorilor, decat o urare gresita. Va intreb eu acum: credeti ca in viitorul apropiat, putinele talente de la categoriile de varsta 8-12 ani, vor avea o alta soarta decat a juniorilor actuali in competitiile mondiale?
    Si pentru ca nu mai pot sa schimb continutul articolului, imi cer scuze acum fata de sahistii romani prezenti la categoriile respective, rugandu-i sa iubeasca in continuare acest minunat sport, si sa nu tina seama de fanteziile unui blogger carcotas.
    Hai Romania!

    decembrie 20, 2013 - 12:47 am Raspunde
  • Sandu Alexandru

    E binevenit articolul dumneavoastra , d-le Valahu ;sper si cred ca stinge (alina) inflamarea produsa . Cat priveste reprezentabilitatea , nu cred ca sunt multi cei care atunci cand privesc tabloul unei runde ,rezultatele ori runda urmatoare, se mai gandesc sa-i imparta in invited players si extra players ; ei ,pur si simplu apartin tarii sub al carei drapel joaca , iar rezultatele -bune -rele sunt nu doar ale lor. Asa ca eu le urez din nou (e vremea urarilor ,nu ?) tuturor romanilor prezenti la acest campionat mondial multa bafta , HAI, ROMANIA ! Cu stima , Sandu Alex

    decembrie 20, 2013 - 11:16 am Raspunde
  • V. Ionescu

    Urmaresc de ceva timp postarile domnului Grunberg pe acest site si daca punem deoparte parerile avizate despre sah, descoperim o persoana lipsita de orice fel de obiectivitate(“cine nu e cu mine e impotriva mea” sau “cu cine sunt eu este cel mai bun”).
    Ma intreb daca ceea ce a afirmat mai sus (“de la 16 ani incolo , Radu Toma va fi in mod normal campionul national in fiecare an”) nu este echivalent sau chiar mai grav cu (“vacanat placuta” pentru cei de 14 ani si mai mari) , altfel spus de ce sa mai participe si alti copii la nationale ca avem deja un campion national de la AEM Timisoara (adica “vacanta placuta”…..dar mult mai lunga).
    Multumim domnule Grunberg.

    Un parinte al unui copil trimis de d.Grunberg intr-o vacanta prelungita.
    .

    decembrie 20, 2013 - 4:16 pm Raspunde
  • Gabriel Grecescu

    @ V.Ionescu

    Domnul Grunberg a “pariat” de Radu Toma in mod legitim, el fiind juniorul AEM-ului, probabil cei de la Ploiesti “pariaza” pe Deac, samd – este un lucru normal ca fiecare club sa isi sustina jucatorii.

    Daca presedintele clubului unde este legitimat copilul d-voastra, nu crede in potentialul copilului d-voastra poate ar fi mai bine sa cautati alt club, decat sa interpretati o afirmatie cu titlu incurajator.

    Cu toate acestea, cele mai sus mentionate de catre domnul Grunberg ar trebui sa va ambitioneze, sa va sustineti si mai mult fiul/fiica si sa faceti tot posibilul sa ii asigurati un mediu proprice pentru performanta, pentru a demonstra contrariul.

    decembrie 20, 2013 - 8:25 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Eu cunosc posibilitatile lui Toma si am spus in mod normal ca va fi campion in viitorii ani ca raspuns la asertiunea domnului Valahu.
    In materie de predictii nimeni din sahul romanesc, nu a pronosticat mai bine
    si nu e vorba de noroc.
    Unde e lipsa de obiectivitate ? Nu am dreptul la pareri avizate sau numai dumneavoastra le detineti. Nu m-am mai bagat in polemicile cu invitati si oficiali, unde se bat serios campii. Ramane emblematic indemnul domnului Vasim : copii nu uitati ca jucati pentru tara ! Cred ca in special pentru cei de 8 ani are un impact fantastic.
    Dar daca eu sunt obiectiv, de ce nu veniti cu argumente logice , in fata carora sa ma inclin ? sau nu am dreptate din principiu?
    Daca deranjaza pe multi mesajele mele , ma retrag linistit in speranta ca fara mine, va domni logica si obiectivitatea celorlalti!

    decembrie 20, 2013 - 9:24 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Un mesaj pentru ACSINTE Matei : Draga Matei, mult succes ! Inceputul este bun si competitia lunga. Nu uita de conditia fizica. Coechipierii de la CONPET sunt alaturi de tine si-ti tin pumnii ( CONPET-ul n-a murit, doar hiberneaza pe perioada aceasta a”noptii mintii”- spre supararea dusmanilor ).
    Ia fiecare runda ca pe un nou inceput de competitie. Sper sa primesti incurajari si din Spania.
    Mult,mult succes !!!

    decembrie 21, 2013 - 11:19 am Raspunde
  • V. Ionescu

    Mostra de consecventa:

    1. Sergiu Grunberg spus

    decembrie 19, 2013 la 08:36
    “domnule Gavrilescu
    Daca dumneavoastra va duceti in Franta si furati sine de cale ferata sau descarcati cardurile altora reprezentati Romania ?
    O tara isi desemneaza singura delegatia oficiala . Evident ca cei suplimentari sunt acceptati si tratati ca romani ”
    2.Sergiu Grunberg spus

    decembrie 20, 2013 la 21:24
    ” Ramane emblematic indemnul domnului Vasim : copii nu uitati ca jucati pentru tara !

    decembrie 21, 2013 - 12:28 pm Raspunde
  • Herodot

    @Nicu Valahu,
    Juniorii romani nu mai au (cu mici exceptii) rezultate notabile pentru ca nu exista antrenori la nivelul lor in Romania si nu au suport financiar. Situatia pare clara si pentru cineva care a parasit de mult timp Romania ca mine…
    @Sergiu Grunberg
    Cred ca declaratiile dvs. necesita detaliere. Comparatia dintre hotul de cale ferate si juniorii care fac figuratie e complet deplasata. Trebuie sa ii dam la o parte pe cei care nu se claseaza onorabil? Nici Nisipeanu “nu avea talent” si uitati unde a ajuns. Mentalitatea pe care ati prezentat-o (cel putin pe care am inteles-o eu) este periculoasa pentru dezvoltarea sahului romanesc (toti au muncit mai mult sau mai putin si aduc cinste statului roman prin participarea lor). Declaratiile cu privire la juniori ar trebui facute tinand cont de context. Incurajarile de genul “va iesi campion national”, le creeaza celorlalti un complex de inferioritate si sunt cu atat mai nepotrivite cu cat este un campionat MONDIAL in desfasurare. We have to look for the facts, not words ar spune englezul.
    Eu cred ca e nevoie sa ne incurajam sportivii si nu e in interesul nostru demolarizarea lor..
    @Gavrilesu
    Prezenta unui psiholog este necesara (mai ales daca cunoaste si sah). Ii poate ajuta pe copii sa depaseasca presiunea, sa fie mai siguri pe ei etc. Cel mai bine ar fi sa luam modelul unei tari care are rezultate bune in sah si se va vedea diferenta fata de nivelul acutal

    In concluzie, HAI ROMANIA. Ati ajuns aici prin munca voastra si nu trebuie sa luati in seama rautatile de pe forum. Dati tot ce puteti si incercati in fiecare runda sa ajungeti mai sus. Repet, e campionat MONDIAL si toti lupta pentru o clasare mai buna, in limita posibilitatilor lor.

    decembrie 21, 2013 - 12:31 pm Raspunde
  • Gabi

    @Anuta Laurentiu: Succes si din partea mea lui Matei. Are o conditie fizica de invidiat, de baschetbalist 🙂 Mai sa nu-l recunosc in poza.

    decembrie 21, 2013 - 1:45 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Stimate domn
    Ma bucur ca doriti sa ma indrumati .
    a)sunteti prins in capcana logicii formale. Ce o fi asa greu de inteles ca cei care merg particular au cel putin initial un statut diferit de cei din delegatia oficiala . Daca ati fi rumegat exemplul ati fi inteles probabil pericolul generalizari
    b) eu am raspuns unei rautati, spunandu-mi o opinie, daca as fi luat lectii de psihologie de la inaltimea voastra nu as fi facut asemenea gafa
    c) stilul dumneavoastra tradeaza o competenta iesita din comun , iar numele va confera dreptul la apeluri patriotice ( Herodot fiind cel care detaliaza prezezenta tracilor)

    Pacat ca nu ati iesit mai demult la rampa, am fi evitat toti multe greseli mai mult sau mai putin omenesti

    decembrie 21, 2013 - 1:50 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Ionescu
    Puteti face diferenta intre o asertiune serioasa si ironie ? daca nu , abtineti-va de la interventii , fiindca deveniti ridicol..
    Nu stiu cine sunteti , mi-am exprimat o parere acoperita de ELO , si de saltul sahist intr-un timp foarte scurt de cand face oficial sah Toma.
    Unde o fi crima?
    Sunteti de alta parere , argumentati, nu insultati aiurea, in speranta indreptatita ca veti mai gasi acoliti.

    In delegatia noastra sunt teoretic 3 copii cu sanse la medalii . Ceilalti pot juca bine , pot creste la ELO,si pot acumula experienta pentru viitor.
    Avem mai multi copii talentati , avem cativa antrenori foarte buni si cred ca in timp putem avea un cuvant mai serios de spus in marile competitii de juniori si copii.
    Deocamdata suntem departe, date fiind conditiile precare de pana acum pentru dezvoltarea sahului .
    Apelurile voastre patriotice sunt un pic naive ,fiindca copii se gandesc in primul rand la ei, la parinti la antrenori ,la club si poate in ultima instanta la tara. Nu uitati ca e vorba de competitii individuale .Asta nu inseamna ca ne-am bucura ca tot mai multi jucatori romani sa aiba succes.

    decembrie 21, 2013 - 3:09 pm Raspunde
  • Stefan Axinte

    Instantanee de la Al-Ain
    Prezentare Emiratele Arabe Unite
    – In 1820 Regatul Unit a semnat primul tratat de pace cu șeicii triburilor din regiune, pentru a pune capăt actelor de piraterie. Dar pentru că tratatul impunea un nou protectorat britanic, seria de atacuri maritime a continuat. Din mai 1853 Regatul Unit s-a mai ocupat de protecția teritoriului, iar în martie 1892 a fost semnat acordul exclusiv ce garanta monopolul asupra comerțului și a exploatărilor pentru britanci. Numele pe care l-au primit emiratele în această perioadă era Micul Tregua. EAU au fost un protectorat al Regatului Unit din 1853 până în 1971, an în care și-au declarat independența șase dintre Emirate și au format Emiratele Arabe Unite care este acum o federatie formata din sapte emirate suverane, formate cand britanicii s-au retras din Golf in 1971. Capitala federatiei, Abu Dhabi, se afla in emiratul ce poarta acelasi nume. Emiratele Arabe sunt dominate de desert, in acelasi timp insa este o tara a peisajelor contrastante, de la dunele de nisip care inspira calatorul la oazele bogate, de la muntii stancosi la campiile fertile. Emiratele Arabe Unite, una dintre destinatiile turistice care se dezvolta cel mai repede din lume, are toate ingredientele necesare pentru o vacanta de vis: soare, nisip, mare, sporturi, legendarele duty-free- uri din Dubai, o cultura traditionala care intriga turistul si un mediu sigur si primitor. Emiratele sunt situate în Peninsula Arabică, având ieșire la Golful Oman și Golful Persic, are graniță terestră cu Arabia Saudită și Oman.
    EAU are o suprafață de 82.880 km², inclusiv arhipelagul cu cele 200 de insule, a cărui suprafață este de 5.900 km².
    -Inceputul a fost dezastruos : problemele cu vizele si micul dejun lipsa la apel miercuri dimineata.Dar sa speram ca ce incepe prost se termina bine- vorba cuiva, a lui Murphy sigur nu ! – si déjà dupa 3 zile cu masa e totul ok ,mancare suficienta,variata si de buna calitate,etc .Apropo, acum se poate lua masa si la mesele dispuse ieri (vineri 20.12 ) in jurul salii de mese sau cei mai mofturosi pot servi masa in …camera proprie ! Cazarea e foarte buna,fiecare are camera lui si la 2 camere baie si dus comun.Internetul merge super . La capitolul cazare ,masa si internet e de 5 ori mai bine ca la Malenovice . Un campus urias cu cladiri cu un ridicat grad de confort , cu autobuze care te duc sau aduc de la sala de joc care este la circa 15 min. de mers pe jos. Ca fapt divers delegatia Romaniei este cazata in corpul A3 pentru studente- FEMALE si toate delegatiile sunt cazate in aceasta parte iar sala de joc este in partea baietilor-MALE -iar intre cele 2 zone se afla un gard gospodaresc de circa 3 m (!!).
    -In schimb la capitolul organizare a concursului stau extrem de prost ( de 5 ori mai prost ca la Malenovice).In primele zile nu s-a transmis nimic live,fise nu ai unde gasi fisele de partida si multe alte incoveniente pana la urcarea pe chess-results.
    -Filipinezii sunt prezenti la bucatarie si servit iar indienii la curatenie si ingrijirea spatiilor si la constructii ( caci inca se construieste in campus).
    -La concurs sunt prezente echipe din 126 de tari ( domnul Ognean le-a numarat). Asiaticii –cred eu – sunt un procentaj de 60-65%. Este adevarat ca sunt , geografic si cei mai aproape. Delegatia Romaniei are in componenta 24 de jucatori , 8 antrenori si 17 parinti sau bunici.
    – Femeile arabe sunt cele care au rolul de public relations si isi fac datoria cu un deosebit simt al raspunderii,toate stiu engleza bine si sunt o surpriza pentru un european cu prejudecati …ca mine.
    P.S Pozele sunt facute cu telefonul mobil.
    va urma–Stefan Axinte

    decembrie 21, 2013 - 4:27 pm Raspunde
  • V.Ionescu

    Reteata succes. Sah. Romania 2013.
    Reteta.
    Se ia un copil de top din generatia lui.Se lasa antrenorul acasa.Se lauda putin pe forumuri.
    Dupa aplicare tratament, sau chiar putin inainte de terminrea lui, in functie de starea pacientului(a se citi locul in clasament) se pun pe forum in functie de aspectul mentionat mai sus, doua variante:
    1. copilul se afla pe o pozitie mediocra, pe forum apare—antrenor slab, se va lucra intens cu copilul in contiunuare.
    2. copilul se afla pe o pozitie fruntasa, pe forum apare — descoperit panaceu sah romanesc, doritorii se pot adresa descoperitorului(a se citi “omului de stiinta”).
    P.S. o varianta o exclude pe cealalta.

    decembrie 21, 2013 - 6:19 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    in loc de speculatii fara noima si acuze fara sens , si curaj nebun sub numele de Ionescu, nu ar fi mai bine sa-ti dai numele adevarat? Oricum am sa-l aflu si am sa te fac de ras!

    decembrie 21, 2013 - 8:13 pm Raspunde
  • Herodot

    @Sergiu Grunberg
    Vad ca nu incercati sa purtati o discutie serioasa si coborati nivelul de la argumente la ironii si atacuri subtile care nu va fac cinste.
    Incercati sa ascundeti sub pres delimitarea pe care ati facut-o cu declaratiile dumneavoastra. Care era rostul afirmatiei cu hotii de cai ferate si de carduri daca nu o paralela cu situatia sahista. Afirmati despre pericolul generalizarii, insa daca nu o generalizam nu putem face o paralela cu sahul si implicit sa intelegem sensul ei. Sa presupunem ca locul 1 alege CE. Asta inseamna ca statutul initial e sub cel al locului 2 care merge la mondiale? Ii schimbam “dupa cum ne convine” (cum ar fi sa ia o medalie cineva care nu e in delegatia oficiala, nu am fi o tara care nu stie sa isi recunoasca -macar- VALORILE ). Am crezut ca e doar o greseala de intelegere, dar dupa explicatiile dvs. se contureaza ceea ce am scris in postul anterior
    La psihologia copiilor nu pot sa va dau dreptate. Cand vezi peste tot tricouri (eventual si chess-results) pe care scrie TURCIA, GERMANIA etc. , nu realizezi ca reprezinti TARA, nu clubul? Chiar daca e sport individual, tara poate fi reprezentata la fel de bine ca la jocurile de echipe.
    Cred ca vedetii gratiile din capcana logicii formale, dar nu va dati seama ca dvs. sunteti cel care este prins in ea…

    decembrie 21, 2013 - 8:39 pm Raspunde
  • Raluca

    Stie cineva unde sunt partidelle baietilor sub 8 ani? ca eu nu le-am gasit…am gasit doar partidele fetelor de 8 ani

    decembrie 21, 2013 - 9:04 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    1. nu-mi reprosati mie refuzul unei discutii serioase , cand v-ati adresat ca unui elev , care are mutlte de invatat de la dumneavoastra .
    2. Speculati nepermis : din suplimentarii sunt numai cei de pe locul 2 sau si altii? Vin cei mai buni , sau si unii cu posibilitati materiale?
    Eu am dat un exemplu mai dur pentru a face diferentierea intre delegatie oficiala si particulari
    Concret daca cineva din delegatia oficiala indiferent de ce natura e , el reprezinta Romania, daca o face un particular nu !
    Sigur il sprijina consulatul pentru ca e romanin cazuri diverse , dar nu trimis in misiune de tara.
    Jucatorii aditionali sunt o concesie convenabila organizatorilor , dar FIDE a impus ca lista lor sa fie trimisa tot prin federatie .
    Asumarea rezultatelor lor sau a compotamentului lor este insa optativa pentru federatie . E o nuanta clara,cu ce si pe cine am ranit?
    3.Iar speculati cu tricourile : nu jucatorii au cerut asta ci federatia le da nu o apartenenta ci o identitate . Daca sustineti ca astia mici stiu despre patriotism si au emotii ca joaca pentru tara , ma inclin .
    De altfel eu nu cred nici in patriotismul multor adulti , care-l clameaza dar prin ce fac nu-l dovedesc in niciun fel
    Nu tin sa-mi dati dumneavoastra dreptate . Nu ma simt magulit .
    Dar nici sa-mi impuneti parerile dumneavoastra de la inaltimea nu stiu carei competente .
    Cu asta cred ca am incheiat orice discutie.

    decembrie 21, 2013 - 9:12 pm Raspunde
  • ovidiu

    suntem foarte departe de sahul adevarat

    decembrie 21, 2013 - 9:19 pm Raspunde
  • cid64

    A propos de asta cu reprezentarea…
    Rober James Fischer a declarat in repetate randuri si inca inainte de primul meci cu Spassky ,ca el nu reprezinta sahul american,nu reprezinta Statele Unite,ci se reprezinta doar pe sine.Indiferent de competitia in care joaca el intotdeauna il reprezinta doar pe Robert James Fischer si pe nimeni altcineva sau altceva.

    decembrie 21, 2013 - 10:07 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    Domnule Grunberg,

    Sunt destui de parere ca patriotismul in sine nu este decat o stare oarecare, cum ar fi de pilda melancolia, si ca este mai degraba un defect decat o calitate. Nu m-am gandit daca au dreptate sau nu.
    Se intampla ca eu sa ma simt, subliniez sa ma simt.. patriot( neinsemnand neaparat ca asta se si materializeaza in..fapte) si se intampla sa am acest sentiment de mic copil. De aceea, dar si pentru ca am fost de mai multe ori in preajma multora din copiii si parintii ce sunt acum la Al-Ain si mi-am facut o parere despre unii dintre ei , am si convingerea ca cel putin o mica parte dintre ei simt la fel cum simteam eu la varsta lor, dar la o alta intensitate, ei spre deosebire de mine reprezentand Romania la competitii internationale.
    Daca tot sunteti in zona puteti sa aflati de la ei sub ce forma se manifesta sau nu patriotismul.

    @Cid64
    Ce a declarat Fischer n-are absolut nici o legatura cu subiectul…

    decembrie 21, 2013 - 10:53 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Patriotism…ce inseamna de fapt ? Definitia teoretica : ” sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei”. Care popor ? Cel din care provin , evident . Patriotismul inseamna si respectul acordat mosilor si stramosilor poporului din care se trage individul respectiv. Patriotism mai inseamna atunci cand te simti jignit cand iti sunt ponegriti compatriotii sau stramosii.
    Va rog, ascultati-l pe Dl.Grunberg. Invatati de la domnia sa ce inseamna patriotismul si incetati sa-l mai contraziceti. Puteti fi convinsi ca se gandeste des cu mandrie si recunostinta la Burebista, Decebal, Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, etc.
    In concluzie, ceea ce a afirmat domnia sa : “Daca sustineti ca astia mici stiu despre patriotism si au emotii ca joaca pentru tara , ma
    inclin. ” , are toata acoperirea. Dansul stie mult mai bine.

    decembrie 22, 2013 - 1:07 am Raspunde
  • Stefan Axinte

    My friends, dincolo de defintii si de cuvinte mari de la oameni mari patriotismul este o stare de spirit. Este ca si fericirea care in ultima instanta reprezinta un sumum al micilor placeri zilnice , banale si normale. Sunt acele ore in noapte ,tarziu cand un un intreg autocar i-a asteptat pana la 2 dimineata pe cei care aveau probleme in vama si s-au culcat catre 5 dimineata,este acea conexiune indefinibila intre toti membrii delegatiei care se incurajeaza inainte de partida sau dupa banala intrebare ,,Ce ai facut ,, ? urmata de un yes !,bravo ! felicitari ! sau consolarile si incurajarile pe mai departe:nu-i nimic, miine bati ,da-i inainte si simplul fapt ca il asculti pe un copil cand se destainuie si esti confidentul lui,este acea bucurie neafisata cand stai alaturi la masa cu un conational si schimbi cateva cuvinte care au darul sa-ti redea increderea,este acel cerc de parinti in asteptare care comenteaza,analizeaza,discuta despre partidele copiilor si despre adversari, este acel sentiment de echipa si de apartenenta la o entitate care te sustine si printr-un simplu schimb de priviri. La Malenovice romanii au fost o echipa din toate punctele de vedere. Si aici -cu toate ca delegatia e de 2 ori mai mare cred ca fiecare face eforturi sa fie mandru ca apartine unei echipe. No more !
    Nu mai mult de aseara cand echipa de fotbal a sahistilor (!!) a remizat (!!), 6 la 6 cu o selectionata locala cu vreo 2 meseriasi care ascundeau mingea,mama-mama ! Sarbu Zeno- cel mai bun fundas si recuperator care a terminat lat meciul,Raisa Vulpe si Miruna Lehaci care au fost portarite in prima repriza ,ca apoi in o doua sa fie galeria baietilor scandand ,, Hai Romania! ,, Andrei Bulgariu ( golgeterul echipei ) , Luca Dumitru care-i tare mai incurca pe arabi cu picioarele lui mici,Octavian Panturu – bataios nevoie mare,Mihnea Ognean-le are cu deposedarile- ,Dragos Ognean care dupa ce a primit o minge in stomac a avut totusi puterea sa dea pasa de gol,Robert Nastase si cam atat. Catalizatorul actiunii si totodata arbitru (ca si la Malenovice) fost dnul Bulgariu (care a fost arbitru divizionar).

    Asa ca Hai Romania !

    O duminica placuta tuturor din tara ! Aici duminica a fost alaltaieri !

    decembrie 22, 2013 - 6:46 am Raspunde
  • Gabi

    Domnule Axinte, le ziceti bine. Ar fi binevenite si niste poze cu echipa, atat in timpul partidelor, cat si in momentele de relaxare.

    decembrie 22, 2013 - 8:01 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    La varste mici , copii nu pot constientiza anumite chestii. Educarea lor intr-un anume spirit incepe prin solidaritate de grup , echipa , mandrie de apartenenta si ulterior patriotism. Nu e chestie genetica, se dobandeste , si daca multi oameni ar intelege ca prin ce fac reprezinta tara , ar fi mult mai responsabili. Cei care ajung in echipele nationale , capata o responsabilitate aparte sunt mai solidari, mai montati si implicit mai motivati . Dar ce bat eu campii, mai bine il las pe doctorul nostru in materie de patriotism ,domnul Anuta ,vajnic urmas a lui Burebista (are si certificat de descendenta ) sa va explice mai bine

    decembrie 22, 2013 - 8:21 am Raspunde
  • Dan Rat

    Domnul Anuta vrea sa spuna ca acei copii mici se gandesc cu adevarat la Burebista, Decebal, Mircea cel Batrin, etc.
    In special cand se afla la un turneu de sah in afara tarii.
    Cu toata ca a spus domnia sa ca va incerca sa nu mai intre in polemici, nu se poate totusi abtine.

    decembrie 22, 2013 - 8:33 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Anuta
    Patriotism inseamna sa-ti iubesti locurile , obiceiurile, istoria si oamenii tarii. Daca asta presupune sa va pretuiesc pe dumneavoastra ,mai bine ma abtin. Nu aveti niciun merit ca v-ati nascut pe aceste meleaguri, si nici tara nu are de ce sa se mandreasca cu dumneavoastra . Sunteti un frustrat , plin de ura si invidie ( normale pentru un indidivid a carui viata sta sub semnul ratarii). Fiindca nu puteti face fata competivitatii , ati ales conpetivitatea. Veninul pe care il etalati pe site nu va face nici mai destept, nici mai patriot. Cand ajungeti in strainatate , mai bine ascundeti ca sunteti roman. E mai bine pentru toata lumea !

    decembrie 22, 2013 - 9:23 am Raspunde
  • Herodot

    @Sergiu Grunberg
    Nu trebuie sa va simtiti ofensat de adresarea mea. Prin postul anterior am ridicat nivelul discutiei(revedeti postul #41 si veti intelege la ce ma refer)
    Concret, aveti un medaliat la CE care este trecut ca EXTRA, nu credeti ca ar fi meritat sa fie inclus in delegatia oficiala? Delegatia oficiala nu raspunde de el pentru ca NU reprezinta tara? Cum spuneam, macar valorile sa le recunoastem pentru ca de ceilalti nici nu se mai pune problema… Asumarea comportamentului si a rezultatului este optativa pentru federatie, dar nu trebuia facuta aceasta alegere INAINTE de turneu? Daca nu se poate ca in tabelul acela sa apara mai multi cu official, nu ar fi fost mai bine sa evitati aceasta diferentiere? Daca cei extra nu reprezinta tara, pe cine reprezinta?
    Prin tricouri federatia le confera o apartenenta si o identitate (daca nu ne referim la romani care poarta tricou pe care scrie JAPONIA este adevarata afirmatia). Cred ca jucatorii romani ar cere tricouri cu federatia lor, daca federatia le-a si furnizat tricouri pentru acest CM chiar ar fi o surpriza placuta. Poate ca cei mici nu stiu ce e ala patriotism, dar il manifesta din plin. Vreti ca cei mici sa strige in gura mare “Sunt roman si sunt mandru de asta” ?. Iubirea fata de tara poate fi justificata prin contribuirea la prosperitatea ei. Faptul ca ei joaca sub drapelul Romaniei (fie ei si extra) si se lupta pentru o clasare mai buna nu este si o dovada de patriotism? Imi aminteste de atletul care a terminat cursa cu piciorul rupt si toti l-au aplaudat. A facut de ras tara ca a iesit pe ultimul loc? Patriotismul inseamna sa iti iubesti poporul ca un intreg, nu anumite persoane…
    Pentru cei care reprezinta clubul, exista la seniori CE pe echipe de cluburi…
    Doar nu va asteptati ca copiii sa se gandeasca mai intai la tara si dupa la familie ca sa fie patriioti,,,

    decembrie 22, 2013 - 11:01 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Stimate Domn
    1. E o regula aplicata peste tot in lume.
    Daca dumneavoastra vreti ca noi s-o schimbam…
    2. Eu cred ca ii cunosc mai bine ca dumneavoastra pe copii ,iar ce sustin e in logica lucrurilor. Credeti ce vreti , chiar ca se culca si se trezesc cu imnul Romaniei .Daca de pe margine ,va pricepeti mai bine , nu mi-am propus sa va conving , nici n-ar fi posibil.
    Cat despre politete , lasati-o balta ! ca nu mai puteti s-o dregeti

    decembrie 22, 2013 - 11:17 am Raspunde
  • Petre

    Referitor la psihologul sportiv lucrurile sunt extrem de complicate! In primul rand nu poti sa obtii ceva printr-o discutie de 1 ora in cantonament iar in al doilea rand pregatirea psihologica la copii este extrem de complexa intrucat trasaturile de personalitate nu s-au definitivat si mergi pe teren minat. In mare parte depinde de scoala psihoteraputica sau de consiliere pe care a urmat-o specialistul si , in mod evident, de experienta in domeniu.
    Din punctul meu de vedere mult mai potrivit este termenul de mental training si este mai aproape de consilierea psihologica decat de psihoterapie. Mentalitatea de invingator este un construct in care ingrediente de baza sunt : mediul social (parintii,antrenorul), educatia sportiva, palmaresul (succesul se construieste pe succes) si …norocul .
    Una peste alta : succes kinderilor nostrii !!!!

    decembrie 22, 2013 - 12:30 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Mi-am propus sa nu mai raspund la tot felul de mesaje inepte.
    Fac precizarea ca am fost cu o gramada de copii care au luat medalii pentru Romaniala individual si pe echipe , nemaivorbind de seniori sau senioare. Nu stiu daca cineva a fost mai aureolat . Acum insa vad ca sunt o gramada de specialisti pe site care imi dau lectii de patriotism de la inaltimea realizarilor lor .Ma inclin cu respect in fata lor cu precizarea ca unii confunda in mod evident patriotismul cu nationalismul.

    decembrie 22, 2013 - 12:49 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    @Stefan Axinte
    Bine zis! Amin!
    Totusi, ati gresit echipa, Raisa trebuia sa joace mijlocas ofensiv si castigam 8-6. O sa trec cu vederea asta daca va intoarceti cu destule medalii.

    decembrie 22, 2013 - 3:31 pm Raspunde
  • Florin Coman

    Cu ocazia sarbatorilor de iarna doresc tuturor iubitorilor de sah (si nu numai) “Craciun fericit, La multi ani cu sanatate, fericire, noroc si implinirea tuturor dorintelor”.

    decembrie 23, 2013 - 2:47 pm Raspunde
  • Adrian Musat

    Salutari tuturor si Sarbatori Fericite!
    Ca cititor tacut si neavizat al site-ului, rog din toata inima la incetarea atacurilor personale. Se poate dezbate foarte bine situatia sahului romanesc si fara concepte vagi, de genul “nationalism”, “ratare”, “mafie”, “patriotism” etc.
    Este absurd, d-le Grunberg, sa-l numiti pe d-l Anuta ratat si nu este normal, d-le Anuta, sa vorbiti de “mosi, stramosi si patriotism” cu referire la d-l Grunberg.
    Daca tot faceti parada, d-le Grunberg, de stiinta dvs in domeniul sahului, va rog sa fiti un profesor mai bland cu “neofiti” ca d-l Anuta, care de altfel trebuie apreciat pentru ce face benevol in Ploiesti; in acelasi sens, d-le Anuta, ar fi de apeciat sa va temperati limbajul cand criticati neajunsurile conducatorilor sahului romanesc, pentru ca asta duce numai la lupte verbale sterile.

    Evident, inchei urand succes tuturor juniorilor romani la mondiale, in special colegului meu Ducu Gavrilescu! 🙂

    decembrie 23, 2013 - 5:59 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Adrian , apreciezmesajul tau. Pot sa-ti dau multe explicatii, dar nu acum fiindca vine Craciunul si trebuie respectat spiritul lui . Urez tuturor sarbatori fericite!

    decembrie 23, 2013 - 8:43 pm Raspunde
  • Adrian Musat

    Va multumesc pentru raspuns, dar evident ca nu doresc niciun fel de explicatii, nici acum, nici dupa Craciun. Stiu foarte bine ca sunteti capabil sa discutati civilizat: la urma urmei, am fost pedepsit si “gratiat” de dvs, asa ca stiu cat de diplomat puteti sa fiti. Va rog sa ma credeti ca nu exista nicio umbra de ironie in spusele mele. Sarbatori fericite!

    decembrie 23, 2013 - 10:16 pm Raspunde
  • Stefan Axinte

    Instantanee II
    -Inflatie mare de asiatici. Nu poti sa nu remarci , si surprins si deranjat ,,tavalugul galben ,,. Vin din urma si calca totul in picioare.Dirzi si motivati stiu ceea ce vor : sa-si cucereasca un loc in lume .Indienii si chinezii incep sa faca legea. Nu mai mult ,jumatate din echipa Angliei sunt indieni ! Si la australieni si la cehi sunt naturalizati asiaticii.Europenii sunt mai boemi ,mai latini (eventual ) iar sahul nu este ceva crucial pentru ei.Pentru multi dintre ei este doar o pasiune sau o activitate printre multe altele.
    – Pana la urma indienii sunt pakistanezi iar filipinezii sunt chinezi (asta am aflat-o de la Bogdan Garbea care antreneaza de circa un an si ceva aici ,in Emirate iar mai nou – de circa 2 luni si colegul lui de la Politehnica Iasi, Dan Taras) . Chinezii si pakistanezii sunt in numar de circa 30.000 in Emirate. Emiratii nu au voie sa muncesca (!!) si cand termina studiile primesc un salariu cuprins intre 10.000 si 20.000 euro si…stau acasa.
    – Intre timp organizatorii fac eforturi mari ,,sa mai spele din pacate,, Ieri (luni 23.12)au instalat chiar in fata cladirii –corpul A3-un tobogan gonflabil pentru micuti si un teren de fotbal cu apa de asemenea gonflabil plus traditionalele covoare pe care aveau loc ateliere specific e culturii arabe. Si muzica arabeasca la care au dansat deopotriva locuitori de pe toate continentele si fructe scaldate-n ciocolata si popcorn,etc. O mica sarbatoare ad-hoc incropita, care a facut deliciul participantilor,dar jale mare in echipa fotbalistilor . Le-a disparut terenul de fotbal . Mentionez ca in ultimul meci ,,oficial,, ai nostri au invins gazdele cu 8-4 ,golgeter fiind George Stoleriu cu 4 goluri !
    – Din pacate, acum in runda a opta numai Mihnea Ognean si Bogdan Deac mai pastreaza sanse reale pentru o medalie, iar Ducu Gavrilescu inca spera. Mai sunt o parte aproape de primele locuri dar e extrem de greu daca nu imposibil sa surmonteze.Oricum dupa runda de azi se trage linie si vedem cum stam .Despre Mihnea pe care l-am urmarit mai mult –mai ales ca am stat in asteptare impreuna cu tatal lui pot sa spun doar ca tenacitatea dublata de o mentalitate de castigator plus bagajul cu care a venit de-acasa il face sa spere cu indreptatire la o medalie .Se vede lucrul sustinut in jocul de mijloc si in finaluri.Felicitari,oricum,domnului Ghinda ! Ramane ca in rundele urmatoare sa fie proaspat si tenace psihic ,ca acolo va fi lupta cea mai grea !
    -Azi avem runda dimineata si dupa-amiaza si miine sunt programate excursii in Al-Ain,Abu-Dhabi si in Dubai.Ne pregatim si noi-in felul nostru – sa sarbatorim Craciunul !
    Asa ca Craciun Fericit tuturor !

    decembrie 24, 2013 - 10:28 am Raspunde
  • Stefan Axinte

    Craciun Fericit tuturor !

    decembrie 24, 2013 - 10:39 am Raspunde
  • catavenco

    la ce rezultate avem putetm sarbatorii doar Craciunul, cu antrenori de elo 1800 ce sanse sa avem ! saU ce sanse ar fii avut ei in U10 de exemplu, poate un copy -paste de pe un site ..!

    decembrie 24, 2013 - 1:31 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Craciun fericit tuturor si sarbatori fericite si linistite!

    decembrie 25, 2013 - 8:40 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    @Catavenco
    Care-s antrenorii aia de 1800? Si ce vreti sa spuneti cu asta, ca sa intelegem si noi..
    Eu cunosc in tara asta zeci de antrenori cu titluri si ELO peste 2300; cativa sunt acum chiar in Al Ain, iar altii se aude ca sunt cateva ore pe zi in legatura cu copii pe care ii antreneaza…Cei mai multi dintre cei prezenti la mondiale au ajuns acolo pentru ca sunt medaliati la nationale, daca cativa au reusit performana asta cu antrenori sub 1800 ii sfatuiti sa-si impuste urgent antrenorul?
    Oricum, orice antrenor de sub 1800 are la dispozitie materiale cat cuprinde ale celor de 2700, si chiar posibilitatea sa fie consiliati(chiar si gratuit) sau inlocuiti(partial sau total, din proprie initiativa sau fortat de imprejurari) de antrenori emeriti.
    Ca numarul antrenorilor cu mare experienta este mic, fireste proportional cu numarul MM si MI pe care ii are Romania, sau ca multi dintre antrenorii nostri nu au suficienta experienta asta poate fi o discutie, o cu totul alta discutie..
    Altfel, daca va interesati ce antrenori au Carlsen, Anand, sau au avut Kasparov, Fischer s.a. o sa constatati ca unii au ELO-uri cu peste 200 pcte sub ei…

    decembrie 26, 2013 - 3:45 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    @Catavenco : Iarta-l Doamne,ca nu stie ce spune ! Ce te faci insa cand antrenorii au peste 2300 si rezultatele juniorilor respectivi sunt mai slabe decat ale celor incriminati ?

    decembrie 26, 2013 - 10:06 am Raspunde
  • Mihai

    Antrenorii de 1800 s-au apucat de fotbal fiindca rezultatele la sah sunt vizibil “excelente”. Se pare ca unii s-au dus in vizita in Emirate ca sa socializeze cu conationalii sai (buna asta nu?) si putin pe banii Federatiei.

    decembrie 26, 2013 - 1:58 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    1.Nu-mi amintesc un loc la Mondiale sau Europene, unde Romania sa fi fost reprezentata de atati antrenori foarte buni : Vlad Jianu, Catalin Ardeleanu , Gabriel Mateuta, Vasile Manole sau domnul Stefan Axinte .
    2.Valoarea antrenorilor se considera prin rezultatele elevilor lor . Cat timp au mereu campioni , jos palaria
    3. Majoritatea antrenorilor au venit pe bani privati.
    4. Campionatele Mondiale sunt infernal de grele , rusii vin cu o armata de jucatori , ca sa nu mai vorbim de americani, chinezi, indieni sau cei din America de Sud in mare progres . Daca nu om fi noi cei mai destepti din lume , atunci trebuie sa ai si talente exceptionale si sansa ca sa castigi medalii.
    De pe margine pare totul mai usor .
    Poate ca unii jucatori nu pot emite pretentii la acest nivel , dar nu li se achita decat drumul celor oficial calificati.
    Baieti lasati rautatile in grija mea si pactizati cu micutii nostri reprezentanti

    decembrie 27, 2013 - 1:13 pm Raspunde
  • Marian Gavrilescu

    Permiteti-mi sa corectez o mica eroare in cele spuse de domnul Grunberg: jucatorilor oficial calificati li se achita doar taxele de participare si organizare, drumul si-l platesc singuri.

    decembrie 27, 2013 - 1:21 pm Raspunde
  • catavenco

    in primul rind aceasta este opinia mea, cred ca ar trebuii acceptata, dupa opinia mea un campion national antrenat de un antrenor aici de 1800 se claseaza pe locul exemplu 80, ..cu un antrenor de nivelul domnului Manole ar fii fost cu cel putin 30 de locurii mai sus..!iertati-mi opinia sarbatorii fericite..!

    decembrie 27, 2013 - 8:02 pm Raspunde
  • sofronie Iulian

    Atata timp cat mergem ca oile la competitii internationale si rezultatele vor fi pe masura.Delegatia oficiala a Romaniei trebuie sa cuprinda doar jucatorii calificati.Voi ati vazut la vreun sport sa vina Romania cu echipa a doua de “sponsori”?Cum ar fi sa vedeti la gimnastica echipa “orezul Tarlungeni” la Campionatele Mondiale de gimnastica? iar echipa sa fie formata din sotiile patronilor din Tarlungeni…V-ar place? Ar reprezenta Romania?Vorbiti de sacrificiul parintilor: daca un parinte cheltuie 100 mil pentru a participa impreuna cu sportivul la o astfel de competitie fara sa fie calificat…atunci nu-l compatimiti!!De banii acestia poate juca sportivul la 6 turnee in tara de seniori impreuna cu parintele…si va avea mult mai mult de invatat decat sa participe la un CM unde nu are nici antrenor si nici nu va invata nimic…dar parintele va avea ce povesti la servici…am fost in …undeva cu avionul…si erau cladiri inalte…nu se poate…An de an facem aceleasi compromisuri…NU mi se pare normal ca un roman sa ocupe locul 140 din 150…doar daca s-ar retrage din runda a 5-a pe caz de boala…Ai ecuson cu Romania? inseamna ca reprezinti Romania…inseamna ca m-ai facut de ras…Ce-ai cautat acolo??Orgoliul parintesc??Ti-a permis federatia asa ceva?La revedere antrenor federal…Mergeti impreuna la cumparaturi…dar nu intr-o delegatie oficiala…Se va schimba ceva dupa acest turneu?Este normal ca un sportiv calificat (medaliat la CN juniori) sa-si plateasca transportul??Atunci ne meritam soarta…cine are 100 de euro intra in delegatia oficiala a Lotului National de Juniori…
    Iulian Sofronie

    decembrie 27, 2013 - 11:45 pm Raspunde
  • Mihai

    Bine spus Iuliane! Sunt oite veritabile, cu merinos, se pot mulge muuuultiiii muuuulti bani de la ele! Probabil asta este si interesul. Domnule Grunberg incepeti sa semanati cu Anghel Iordanescu sau cu Enei, bine a zis Reghe: fotbalul s-a schimbat,la fel si sahul domnule! sa fim seriosi, cum sa antrenezi un copil care joaca impotriva unuia de 2400 cand tu ai elo 1800 si copilul 1900:), poti doar sa-i dai un sfat, dar de pregatit mai putin, cat despre antrenori buni am o parere diferita de dvstra: doar Jianu, Ardelean, Mateuta ii consider antrenori buni. Majoritatea antrenorilor au venit pe bani privati? Chiar credeti lucrul asta? poate pe banii “sponsorilor” de care zicea domnul Sofronie. Nu sunt rautati domnule Grunberg, sunt adevaruri care ne dor, deoarece aceste rezultate sunt corespunzatoare cu interesul dat de institutii pentru acest sport.

    decembrie 28, 2013 - 12:22 am Raspunde
  • Fugulyan Gergely

    Ma uit ce au facut chinezii sau rusii, vad sportivi pe locul 1 dar si sportivi pe locul 100 ,nu cred ca deranjeaza pe ei mult acest lucru, la noi prea multe orgolii si prea putina performanta.

    decembrie 28, 2013 - 9:09 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Nu vreau sa intru in polemica .
    Parerea mea este ca la fel ca la scoala exista o etapizare in instructie .
    As spune ca antrenori mai putin calificati ( fara trecut sahist notabil) pot prin pedagogie si rigurozitate sa inoculeze copilului anumite cunostinte mai bine cateodata ca expertii.
    E ca si cum pui un profesor universitar sa predea la ciclul primar . Este greu sa simplifici totul la nivele primare , nemaivorbind de rabdare si simt pedagogic . Mai sunt si exceptii cum ar fi prietenul meu Mihai Ghinda, care are rabdare si o metoda fabuloasa de apropiere de copii, dar el e o rara avis. De altfel de la 10 ani mareamajoritate a antrenorilor sunt titrati deci exemplele cu ELO nu functioneaza .
    Cat priveste paralela cu Jenei sau Iordanescu semanam doar la varsta , fiindca va pot dovedi cu probe ca eu am propus cele mai mute schimbari si innoiri in sah nu numai de conduceri dar si de strategii ,sau metode .
    Consecinta a fost si succesul constant al echipei AEM in ultimii 15 ani.
    Sponsorii fie ei parinti nu sunt privati?
    Trebuiau antrenorii sa vina pe banii lor?
    Aveti multi tendinta sa criticati orice , dar daca chiar tot ce se incearca in tara asta e de criticat atunci incotro ne indreptam.
    Cel mai usor e sa stai pe margine si sa critici ,ca slava Domnului ai ce ,dar sa oferi solutii , sau cateodata sa mai lauzi pari nedemn si injositor
    Cu bine
    Sergiu

    decembrie 28, 2013 - 10:09 am Raspunde
  • Herodot

    @Sofronie Iulian, Mihai
    Vedeti clasamentul dupa 10 runde la U10. Pe locurile 166, 179 si 191 / 199 se afla sportivi sub steagul Rusiei. Trebuie sa fim realisti si sa vedem cauza problemelor.
    Nu suntem pe primele locuri pentru ca copiii nu au pregatirea necesara. Urmariti peste ani unde ajung acesti juniori de pe ultimele locuri si veti avea multe surprize(cei care au si un climat sahist precum Rusia, India etc. au mai multe sanse sa progreseze, evident). CM de sah este o experienta care i-ar putea determina si ambitiona sa se prgateasca mai mult si sa determine acel salt remarcabil, care la juniorii romani lipseste din pacate (cu mici exceptii).
    “prea multe orgolii si prea putina performanta” este ideea la care ar trebui sa reflecte cei care se plang de prezenta “masiva”, care nu este mare comparativ cu alte tari.

    decembrie 28, 2013 - 10:25 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Judecata dumneavoastra e putin pripita.
    1.In tarile mari procentual vorbind probalitatea sa apara mai multe talente e mult mai mare.
    Desigur in alte locuri sustinerea sahului si a sahistilor e mai mare.
    Conteaza foarte mult si concurenta din tara la aceeasi generatie(vezi punctul1) . De exemple generatia lui Dieter , Andrei , Gabi Schwartzman a fost cea mai competitiva.
    Restul sunt speculatii pline de generalitati fara acoperire.

    decembrie 28, 2013 - 11:52 am Raspunde
  • Calin Dragomirescu

    Felicitari lui Bogdan Deac si antrenorului Vlad Jianu pentru rezultatul excelent obtinut.

    decembrie 28, 2013 - 12:28 pm Raspunde
  • sofronie Iulian

    Raman la aceeasi parere, nu sunt deacord sa fim reprezentati de turisti la un CM, asta nu inseamna ca nu au voie sa participe.Organizatorii permit acest lucru deoarece ei castiga fabulos de pe urma “turistilor”.
    Felicitari lui Deac – Jianu si pacat de Ognean-singurii care au incercat ceva (ma refer la medalii).
    Iulian

    decembrie 28, 2013 - 7:48 pm Raspunde
  • Dan Rat

    Are dreptate Iulian. De banii pe care ii da un junior pe un asemenea turneu poate juca 3 openuri foarte puternice, care pot fi mult mai benefice pt pregatirea juniorului in cauza.

    decembrie 29, 2013 - 7:36 am Raspunde
  • catavenco

    imi aduc aminte de campionatul mondial de la Timisoara, pe atunci multi romania au fost intre primii 10 in clasamentele mondiale, acum au dat “golurii” !

    decembrie 29, 2013 - 9:49 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    87. Faceti comparatii ilogice . Uitativa la Timisoara cati participant erau din fiecare tara .
    In plus , pana prin 2000 , foarte multe tari nu au acordat atentie juniorilor mici. Acum cand varsta performantei a scazut drastic , toti incep de la varste fragede.
    Nu sunt de accord ca 3 openuri pot substitui o participare la un campionat mondial . Prin atmosfera , prin incarcatura sahista si emotionala , un campionat mondial sau European sunt teste extreme de utile care pana la urma, ii pot face pe unii sa decida daca e cazul sa mearga mai departe pe drumul performantei .
    In rest puteti sa-i criticati cat vreti pe micuti ca nu au fost sufficient de patrioti .

    decembrie 30, 2013 - 9:05 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Atata timp cat alte foruri decid asupra conditiilor de participare , si daca FIDE , nu consulta pe cativa din expertii nostril , nu avem ce face .
    Decat unii sa se jeleasca ca nu au putut merge , altii ca li s-au furat elevii, si toti sa-i incrimineze pe cei care au jucat nejustificat in opinia lor.
    Daca ati aplica acelasi mecanism de gandire si la adulti , atunci multi din cei care nu iau premii la diferite concursuri , ne cam discrediteaza , fiindca vrand , nevrand , tot reprezinta Romania !
    O sa spuneti ca nu sunt competitii oficiale, dar pe fond , rationamentul speculativ e acelasi

    decembrie 30, 2013 - 9:54 am Raspunde
  • Fugulyan Gergely

    Era o perioada la noi cand nu se putea merge la Europene sau Mondiale doar sportivii din lotul national,dar au aparut portite ,cu aprobarea federatiei s-au dus si altii.
    Daca lotul e de 10 si cel de pe locul 11 cu o jumatate de punct de medalie are posibilitatea de a merge la Mondiale, eu cred ca trebuie lasat,la fel sa zicem daca un copil era bolnav si nu a jucat finala, prea multe restrictii strica ,mai ales la grupe mici.
    Pe undeva e bine ca nu mai e semifinala la copii, cam pe aceleasi considerente.
    De fapt, acum 25 de ani ,eram un antrenor bun am avut si Elo 2200, acum sunt slab cu 1900,sa vedem peste 2 ani pe unde o sa fiu…daca o sa fiu antrenor…..

    decembrie 30, 2013 - 4:01 pm Raspunde
  • Fasulye Bey (Mr. Bean)

    Am copiat mai jos rezultatele juniorilor nostri (ale celor posesori de ELO) in formatul:

    Nume Prenume | Rating (Rating performanta) | nr. de start (locul obtinut) | sectiunea

    Serbanescu Diana-Maria 1989 (1801) 39 (54) U18 G
    Bulmaga Elena 1820 (1714) 70 (78) U16 G
    Jakab Kincso 1723 (1607) 61 (74) U14 G
    Cimpean Andra 1657 (1557) 74 (75) U14 G
    Nastase Andreea-Cristina 1707 (1554) 46 (53) U12 G
    Anghel Maria 1528 (1232) 37 (51) U10 G
    Lehaci Miruna-Daria 1456 (1096) 46 (50) U10 G
    Sarbu Adela 1353 (1000) 57 (76) U10 G
    Malureanu Costin-George 2116 (1690) 74 (82) U18 O
    Toma Radu-Cristian 2245 (2230) 45 (40) U16 O
    Nastase Robert-Paul 2141 (1954) 73 (94) U16 O
    Neagu Mihai-Cosmin 2069 (1909) 88 (118) U16 O
    Dolana Andrei-Theodor 2210 (2051) 17 (36) U14 O
    Acsinte Matei-Ionut 2094 (1960) 38 (110) U14 O
    Patrascu Catalin-Lucian 2033 (1862) 54 (55) U14 O
    Gavrilescu David 1972 (1707) 6 (62) U10 O
    Ognean Mihnea-Ionut 1766 (1614) 31 (26) U10 O
    Sarbu Zeno-Iulius 1398 (971) 98 (164) U10 O
    Bulgariu Andrei 1526 (1071) 23 (78) U08 O
    Deac Bogdan-Daniel 2276 (2193) 3 (5) U12 O
    Stoleriu George 1877 (1740) 63 (53) U12 O

    Toti au avut o performanta inferioara ratingului propriu. Cu doar doua exceptii (Deac Bogdan-Daniel si Toma Radu-Cristian) diferenta dintre cele doua a fost de cel putin 100 de puncte. Eu cred ca este vorba despre anumite carente in pregatirea psihologica (se ocupa cineva de asa ceva?), de lipsa unei mentalitati de luptator si de invingator. Merita mentionata ca exceptie dorinta de victorie si perseverenta lui Bogdan Deac din ultima runda, cand a stors castigul intr-un final echilibrat impotriva unui adversar valoros.

    decembrie 30, 2013 - 5:38 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Cu exceptia lui Deac si Gavrilescu nu a mai fost cred vreunul la Mondiale .
    Tracul e inevitabil . Informatiile despre adversari erau sumare , tragerile se afisau la 11,5 seara , iar cei mici , si nu numai, nu sunt obisnuiti sa jace 11 runde . Deac a castigat la sfarsit nu cu dorinta de victorie ( asta e o gogorita a gazetarilor , toti vor sa castige ) ci prin valoare si inventivitate. Remarcabila a fost puterea de revenire dupa infrangere . La aceste varste ELO-ul e relativ poate fi mult subevaluat sau invers si la noi si la altii .La o categorie a castigat un copil cu 2040 ELO .
    Cunosc cateva cazuri din copiii citati, credeti-ma sunt foarte bine conseiati si sahist si psihologic .

    decembrie 30, 2013 - 6:16 pm Raspunde
  • Dan Rat

    Cred ca juniorii care nu s-au calificat de drept din finale, nu prea au de ce sa participe la mondiale sau europene.Cu doar citeva exceptii, in ultimii (sa spunem) 10 ani uitati-va citi juniori romani care au participat la mondiale sau europene au progresat vizibil(nu de pe primele 2 pozitii la finalele nationale).3 turnee tari in afara tarii sunt extrem de utile.Sigur exista tensiune si atmosfera in openuri importante din EU care pot fi benefice in dezvoltarea unui junior.Fara a mai tine cont si de multimea de juniori buni care participa la asemenea turnee puternice din EU.

    decembrie 30, 2013 - 6:19 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Sunt de acord ca cei necalificati infinale sa nu participe , o sa discutam in CA .
    in openuri , juniori joaca mai relaxati , nu au obligatii si obiective majore . Pe de alta parte beneficiaza si de desconsiderarea adultilor . Asta nu inseamna ca nu sunt utile .

    decembrie 30, 2013 - 6:35 pm Raspunde
  • Florin Coman

    Eu consider ca a fost o experienta utila pentru toti cei participanti. O experienta care, la viitoarele editii de campionate europene sau mondiale, o sa-i ajute pe tinerii nostri jucatori. Nu putem contesta valoarea unor juniori ca Gavrilescu sau Ognean (trebuie sa recunosc ca urmaresc in special categoriile de 10 si 12 ani baieti), care nu au obtinut de data aceasta rezultatele asteptate. In afara de Deac (felicitari pentru locul ocupat!) juniorii nostri nu au obtinut rezultatele sperate de noi toti, dar cel putin au simtit ce inseamna o astfel de competitie. Data viitoare sa speram ca vor fi mai puternici. Nu cred ca trebuie ingradit dreptul unui sportiv de a participa la o asemenea competitie. Ca sa obtii rezultate ai nevoie si de astfel de competitii, competitii menite sa-i caleasca pe tinerii nostri jucatori. Eu nu sunt un specialist in “‘ale sahului” dar apreciez eforturile acestor jucatori care au incercat sa ne reprezinte cat mai bine, apreciez eforturile parintilor.
    Va transmit tuturor un an nou cu sanatate, fericire, noroc si implinirea tuturor dorintelor.
    La multi ani!

    decembrie 30, 2013 - 7:28 pm Raspunde
  • sofronie Iulian

    Daca facem orice comparatie intre rezultatele de acum sau din ultimii 6-7 ani cu rezultatele de acum 15-20 de ani vom descoperi ca acum nu mai luam nimic la campionatele internationale de juniori… nimic.Am avut ceva medaliati la aceste campionate ( va enumar cativa: Peptan,Bilciu, Cosma L,Vajda S, L’Ami (Motoc) ,Corlatescu Cristina, Paulet, Vajda L,Berescu, Jianu, Istratescu, Nisipeanu -s-ar putea sa mai fie si altii dar nu-mi vin acum in minte) dar toate aceste rezultate erau cand existau semifinale serioase.Cei mai buni mergeau mai departe.Eu ca sa merg la un Campionat mondial a trebuit sa castig un baraj cu cei mai buni 8 sportivi din finala ( se afla si Istratescu printre cei care jucau barajul – si chiar a luat medalie la CM-nu era nici o jena sa joci un baraj).Foarte adevarat este ca cei care se calificau la o astfel de competitie stateau cred 2-3 luni in cantonamente platite de federatie…Oare nu au nici o legatura aceste rezultate cu ideea de selectie??
    Ce mai inseamna azi lot national?? -nimic.
    Fara suparare domnule Grunberg dar dumneavoastra pe cine ati antrenat la Campionatul Mondial?Am vazut ca erati trecut ca antrenor…
    Iulian

    decembrie 30, 2013 - 8:37 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    Nu vreti mai bine sa facem ca spartanii? La vartsa de 3 sau 4 ani sa ne trimitem copiii in paduri virgine si cine se intoarce este supus la alte teste si mai dure pentru a fi siguri ca nu ne mai reprezinta nimeni, nicaieri?
    Numai noi putem traduce Open prin selectiv si numai noi putem sa-l consideram pe Coubertin un nebun, sa consideram ca o participare la o competite este un lucru rau si ca cei mai putin experimentati ii incurca pe cei mai buni in lupta lor pentru performanta.

    Cautand detalii despre Andrei Istratescu am gasit un articol de-al lui pe acest blog in care spune cate ceva despre neparticiparea la Olimpiada si pentru ca nu este foarte explicit primeste acolo destule injuraturi. Cei ce l-ati admonestat acolo si in alte locuri si ocazii sunteti multumiti acum ca reprezinta Franta si nu Romania?

    Mi se pare ca vad si aud prea multe aberatii, ca fiecare ne consideram stapanii adevarului absolut si stim exact cine este vinovatul suprem…si din pacate nu doar pe internet ci chiar si la nivele unde obiectivitatea si analiza atenta a detaliilor este o necesitate…Mai mult, prea des opiniile diferite nu-s tratate cu contraargumente ci cu…injuraturi..
    Chiar si asa, ma simt mult mai bine in Romania decat m-as simti in Sparta.

    decembrie 30, 2013 - 8:55 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Domnule Jugaru,
    este bine ca mai rasfoiti acest blog si gasiti lucruri interesante precum neparticiparea echipei masculine la Olimpiada. Este si mai interesant faptul ca aduceti vorba despre aceasta pata neagra a istoriei sahului romanesc, in situatia in care majoritatea celor care au hotarat aceasta imbecilitate sunt actuali colegi cu dumneavoastra.
    Cum ramane insa cu strategia pe termen scurt, mediu si de durata a federatiei din care faceti parte, in privinta sustinerii si cresterii calitatii sahului de performanta a copiilor si juniorilor? Trebuie sa fi orb, ca sa nu vezi cati copii s-au legitimat in ultima vreme, si care pot forma o fundatie pe al carui suport se pot ridica in viitor, noi valori ale sahului romanesc. A impune un regim spartan ar fi o tragedie, in primul rand pentru actuala conducere a federatiei.
    Nu credeti ca ar fi mai bine, totusi, sa apelati la profesionisti care pot sa va invete exact cum sa procedati? Nu e greu sa-i gasiti, sunt destui sahisti care au coloana vertebrala.

    ps. O chestiune personala. Spuneti ca va simtiti bine in Romania. Eu va spun doar ca traiesc in Romania.

    decembrie 30, 2013 - 10:55 pm Raspunde
  • Ciprian

    Nu il mai criticati pe dl Axinte Stefan. Este un pedagog foarte bun chiar daca are ELO doar 1800.
    Mihai Ghinda de ex stie sah…si ce a facut juniorul lui ? 3 infrangeri consecutive la final !

    decembrie 31, 2013 - 1:00 am Raspunde
  • Stefan Axinte

    1. Desi nu-mi face placere defel ma vad nevoit sa intervin si in altfel de discutii. Nu-mi place sa dau explicatii tuturor detractorilor frustrati sau inadaptati, mai ales anonimi ii consider niste lasi ,caci nu au curajul sa-si asume denigrarile…Am scris acum cativa ani pe blog ca acestia sunt cei care stau in tribuna si sparg seminte si eventual urla,tipa sau injura si se bat cu pumnul in piept : ce gol dadeam daca eram eu in locul lui ….Stimabililor ( Mihai – formula cu ,,bine zis Iuliane,, am intilnit-o deseori pe blog , o folosea cineva destul de des– sau Catavenco -nu stiu de ce dar cel care scrie sub numele de Catavenco mi se pare foarte cunoscut ,stiam pe cineva din Iasi care la toate cuvintele care se terminau in i el scria intotdeauna cu 2 de i ) Apara-ma Doamne de prieteni ,ca de dusmani ma apar eu ! Deci stimabilor ceva constructiv idei,texte,propuneri,materiale,proiecte reusiti sa produceti ?
    2. In ceea ce priveste particiapare extra- playerilor la orice campionat international o consider benefica . Parintii si-au asumat constient rolul : sa cheltui bani, sa te invoiesti de la serviciu ,sa stai sa astepti prin aerogari,statii,la partide cateva ore gituit de emotii ,cate si mai cate…Dar asta inseamna traire si pasiune si dragoste de copii ! Nu vorbele goale ! Orice prezenta poate constitui un plus.pentru jucatorul in cauza .E mai importanta partea plina a paharului ! Nu este adevarat ca strica vreo imagine. Au grija alte ,,categorii,, de cetateni sa lucreze din plin la asta !
    3. Ciprian daca eram pedagog foarte bun ma facem invatator ! Nu ,multumesc, dar nu in felul asta . oricand pot sa le raspund cirtitorilor si singur !dEobicei prefer sa nu-mi pierd timpul cu tot felul de neaveniti…
    Cat despre Mihnea Ognean este un copil extraordinar,cu o capacitate de munca deosebita si cu o mentalitate de castigator. Isi rapeste multe ore din copilarie pentru sah si de asta il respect si il admir ! Ca si pe parintii lui,niste oameni deosebiti,cu dnul Ognean indraznesc sa sper ca suntem prieteni- pe tot timpul campionatului mondial stateam impreuna si asteptam copii-.Cat despre domnul Ghinda ,are tot respectul meu despre cum lucreaza cu juniorii ! Acum eu te intreb : daca ai fi Mihnea in fata ai fi in stare sa-l intrebi : cum ai putut sa pierzi 3 partide la rand si eventual sa-l certi ? Ar fi foarte pedagogic, nu ? Si am spus-o ; cei are vorbesc din burta pe blog nu stiu multe lucruri. Doar presupun. Mihnea joaca numai la castig ! Probabil el putea trage la o remiza sau 2 in cele 3 partide si sa prinda un loc in primii 10 dar nu asta si-a dorit….Isi doreste sa fie un jucator bun !
    4.Mihai si Catavenco doar voi stiti de la fotbal ca a fi jucator bun nu este obligatoriu sa fii si antrenor bun( avem un celebru caz in Romania),sau daca esti jucator slab nu poti fi antrenor bun,si sunt multe astfel de exemple in toate sporturile.Eu am avut vreme de 5 ani 5 campioni nationali – mereu altii – si anul trecut la mondialele de la Maribor o sportiva de-a mea a ocupat locul cel mai bun ( locul V) din lotul de 20 de sportivi al Romaniei …Nu-mi place sa fac caz,dar celor care desfiinteaza mereu trebuie din cand in cand,sa le improspatezi memoria !
    Domnilor v-ati descoperit scopul in viata : desfiintez si exist.Tineti-o tot asa ca se poate ! Ati ales o cariera de succes !
    5.Multumesc lui Lucian Jugaru si lui Gabi pentru aprecieri. Probabil ca in loc de acest text as fi putut termina textul din Instanee 3 despre Dubai.Recomand administratorilor blogului sa nu mai permita texte sub pseudonim. Ori esti barbat,ori esti ce ? Ar fi o discutie mult mai serioasa si mai constructiva.
    6. Domnule Grunberg ,multumesc pentru aprecieri . A fost o onoare sa fiu in preajma dvs si sa dezbatem impreuna diverse subiecte legate de sah. Eu am fost cel castigat !

    LA MULTI ANI !

    decembrie 31, 2013 - 8:51 am Raspunde
  • Stefan Axinte

    7. Cat despre fotbal este foarte simplu ! Sahul este prin excelenta un sport static si destul de stresant,desigur. Fotbalul dupa partidele de sah este cel mai la indemana,copii vad numai despre Messi sau Ronaldo si cum prin jur deobicei nu sunt terenuri de tenis sau baschet,volei sau piscine orice parcare,teren viran poate deveni un teren de fotbal ! Este o revarsare de energie statica si o destresare absolut obligatorie pentru copii si nu numai…

    decembrie 31, 2013 - 9:30 am Raspunde
  • Mihai

    Probabil ca ar trebui sa specificati domnule Axinte ca in decursul acestor 5 ani v-ati laudat cu munca altor instructori care au lucrat la clubul Micul Sahist: Mihail Stefanache, George Paval, Titel Atimoftoaie, Lucian Filip, Gheorghe Pancu, Ovidiu Gherasim, Gheorghe Aioanei. Sa mai spunem si adevarul fiindca suntem satui de “scolit” si de minciuni!

    decembrie 31, 2013 - 10:06 am Raspunde
  • Mihai

    Ciprian Hociung, Adrian Grigore – adaug la lista instructorilor care au lucrat la Clubul Micul Sahist.

    decembrie 31, 2013 - 10:12 am Raspunde
  • Gabi

    Dincolo de intepaturile mai mult sau mai putin amicale de pe acest blog, cred ca ar fi binevenita selectarea de catre participantii la acest campionat (antrenori, jucatori si parinti) a celor mai frumoase / interesante partide. Sa zicem 10-12 partide…
    Acestea, insotite eventual de comentarii, sa fie puse la dispozitia echipei IT a blogului:) ca sa le converteasca intr-un format accesibil pentru publicare si vizionare.
    Fiecare dintre “cititori” isi va manifesta preferintele, urmand sa fie alcatuit un clasament al partidelor, avand ca principal criteriu de departajare spectaculozitatea jocului, si nu rezultatul.
    Sa se voteze o singura data si sa nu se fuga cu urna de vot 🙂

    decembrie 31, 2013 - 10:30 am Raspunde
  • Stefan Axinte

    Invidia merge mana in mana cu ce oare ?
    Si doare,doare tare…

    Este un omagiu indirect adus clubului ! Daca atatia instructori au lucrat si avut atatea rezultate macar cel mai bun manager am fost daca nu cel mai bun antrenor ! Cate cluburi din tara se pot lauda cu atitia instructori de seama ? Cand ne vedem prin oras te rog sa ma privesti in ochi si sa-mi spui toate acestea in fata .Atunci am sa te respect… Dincolo te toate iti doresc tot binele din lume care mi-l doresti si tu mie ! Pacea fie cu tine ! Subiect incheiat si pierdere de timp …

    ,, Lasa dusmanii sa se inalte . Ca sa-i vezi cat sunt de mici ,, – Vasile Ghica

    decembrie 31, 2013 - 10:49 am Raspunde
  • Stefan Axinte

    Daca eram un instructor anonim nu ma acuza nimeni de nimic ! Asta oare sa fie pretul muncii istovitoare cu copiii,orelor petrecute pe drumuri ,la concursuri ,plecatul atata timp de langa familie, etc… sa vina neica nimeni sau no name sa improaste cu acuze gratuite pe site ? Trist si dureros..Ajunge sa-mi fie mila…Deh,capra vecinului e sportul cel mai cunoscut pentru anumiti romani.
    P.S 1 Prieteni de la blog daca nu mai afisati acest comentariu sau cel precedent o sa-l pun pe rochess. Cel care acuza e ok iar cel care se apara e cenzurat cumva ?
    P.S. 2 Imi puteti spune eventual si numele celui care a trimis . Tare mi-ar place sa-l dau in judecata pentru afirmatii defaimatoare.

    Promit ca inchei.Eu nu sunt un asemenea luptator …

    LA MULTI ANI !

    decembrie 31, 2013 - 11:27 am Raspunde
  • Mihai

    Domnule Stefan Axinte pe cine vreti sa dati in judecata? Eu spun doar adevarul? Din plimbari si din dorul de familie nu se invata sah, pe unii ii puteti minti fiindca nu va cunosc, sau va cunosc numai dintr-un anumit unghi, dar pe mine nu aveti cum! Puteti nega ca acesti instructori de sah enumerati mai sus nu v-au ajutat in obtinerea rezultatelor pe care le-ati avut la club? Dumneavoastra sunteti singurul instructor care a lucrat cu acesti copii? Daca cineva dintre instructorii enumerati citesc acest blog, ii rog sa scrie cateva randuri.
    “Accesele de milă sînt precedate de o stare de slăbire generală, în care umbli cu teama de a nu cădea în toate obiectele, de a nu te topi în ele. Mila este forma patologică a cunoaşterii intuitive. Cu toate acestea, nu poate fi aşezată în rîndul bolilor, ea fiind un leşin… vertical. Cazi în direcţia propriei singurătăţi.”
    La Multi Ani domnilor! inclusiv stimabilului Stefan Axinte, macar in ceasul al 12-lea sa fim cinstiti cu noi insine, daca nu putem fi cu altii!

    decembrie 31, 2013 - 2:34 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Oameni buni, mai lasati lasati balacareala.
    Am citit majoritatea mesajelor si unele par logice si corecte . Numai ca adevarul de pe hartie difera de realitatea de la fata locului .
    A.
    1daca intri in uriasa si aglomerata sala de joc te simti coplesit ca adult , ce simt oare copii ? Copiii pana la o varsta traiesc
    intr-un mediu protector , aici mediul nu numai ca e strain dar pare si ostil .
    2. Jucatorii adulti isi cunosc in mare adversarii si partidele lor. La copii, informatiile sunt minime , ELO-ul pare de multe ori coplesitor , iar mutarile noi , cateodata chiar gafe par analize pregatite de acasa . Infrangerile se resimt greu si revenirile sunt dificile. Cei care sunt in primul an la categorie sunt dezavantajati, ceilalti avand un plus de experienta si o anumita maturitate . Indecizia si ca urmare criza de timp sunt normale la copii obligati de multe ori sa joace pozitii noi. Daca mai vad ca adversarul lor e antrenat de nu stiu ce mare maestru , emotia e si mai mare . Au fost extrem de multe cazuri si la noi , dar si la multi straini, cand copiii au iesit plangand in hohote de la partida.
    B. Privitor la antrenori , am fost si eu de parere ca un antrenor bun trebuie sa provina dintr-un fost jucator de un anumit nivel . In primul rand fiinca trebuie sa cunoasca hatisurile gandirii sahiste .
    Si asta ramane valabil la categoriile mai mari . La categoriile mici , primul care m-a facut sa ma razgandesc a fost Cornel Pascalau . Baiat destept , matematician de forta , Cornel a inteles repede etapizarea logica a invatarii sahului . Avand un talent pedagocic iesit din comun , stia sa mobilizee copii , sa faca sa fie concentrati iar cunostintele sa aunga la ei si sa se fixeze mai bine decat de la mine sau de la altii titrati ca jucatori . Un tip destept poate sa faca fata multor provocari, nu poate sa straluceasca in toate dar nu face nici prostii. Materiale exista cu duiumul , cu explicatii ample , daca le studiezi si le prezinti copiiilor simplu si atragator poti avea succes .
    C) Nu exista nici jucator ideal si nici antrenor ideal . Un antrenor poate sa stie multe , dar nu totul ;in mod sigur are si el partile slabe. De aceea marii jucatori angrenati in lupta pentru titlu isi fac echipe din mai multi secundanti specializati pe anumite segmente . Ca in fiecare sport drumul spre perfectiune cere studiul si perfectionarea fiecarui detaliu .
    Din aceasta cauza echipele mari au venit la Europene cu un capitan , care alege jucatorii si face tactica de meci si analizatori care pregatesc variante concrete pentru meciuri . De aceea e necesar un psiholog , in curand sigur un nutritionist si probabil un pregatitor fizic . In acest context , tarile mai mici si mai sarace sunt dezavantajate. Poate singurul lor atu sa fie o motivatie suplimentara . Noi in drumul spre marea performanta ne bazam doar pe talentul jucatorilor si abilitatea antrenorilor .
    Dar cine stie , poate vor veni vremuri mai bune
    La multi ani!
    PS -nu luati urarea ca o continuare ( acum cativa ani pe usa inchisorii din Popa Sapca din Timisoara scria de Craciun LA MULTI ANI ! urare care nu cred ca ii incanta pe chiriasi .

    decembrie 31, 2013 - 4:08 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Deocamdata AL AIN este in Emiratele Arabe Unite nu in Arabia Saudita asa ca domnule Valahu va rog faceti corectura .
    Va urez multe realizari pe mai departe teme interesante si mesaje coerente si decente .
    La multi ani intregului colectiv

    decembrie 31, 2013 - 4:18 pm Raspunde
    • nicu valahu

      Multumesc domnule Grunberg!
      Am corectat greseala.
      La multi ani!

      decembrie 31, 2013 - 8:25 pm Raspunde
  • catavenco

    Mi-am spus doar opinia, de data aceasta critica,daca va fii folosita contructiv,ajuta..!
    La multi ani..!

    decembrie 31, 2013 - 4:27 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Contraargumente la interzicerea participarii juniorilor “extraplayeri” :
    2012 : Doros Radu termina finala de juniori din anul respectiv pe locul 7 si participa ca “extraplayer” la europenele de la Praga.
    2013 : Doros Radu termina finala de juniori din anul respectiv pe locul 3 si participa ca “extraplayer” la europenele de la Budva
    Visanescu Daria termina finala de juniori din anul respectiv pe locul 4 si participa ca “extraplayer” la europenele de la Budva

    Deci conform parerii celor ce sustin interzicerea participarii “extraplayeri”-lor romani, acesti juniori nu aveau ce sa caute la respectivele competitii. In aceeasi idee si la europenele de seniori nu ar trebui sa participe decat campionul de seniori al tarii, eventual si vicecampionul.
    Daca suntem exigenti cu juniorii, ar fi culmea sa fim ingaduitori cu seniorii, E ! Cum va suna ? Este logic ?

    Se cauta vinovati pentru rezultatele modeste de la europene si mondiale. Sunt scosi vinovati “extraplayerii”, sunt scosi vinovati antrenorii care au facut greseala sa-i scoata campioni sau vicecampioni nationali, care si-au sacrificat ELO-ul (de multe ori), timpul si sanatatea, dar se trage cortina peste adevaratele motive :
    1. Indolenta si incompetenta celor ce au ca sarcina sa vegheze la asigurarea conditiilor optime de participare a juniorilor din delegatiile Romaniei : este inadmisibil ca juniorii ce ne reprezinta sa ajunga la destinatie cu cateva ore inainte de prima runda, de multe ori dupa un drum obositor. O zi de odihna dupa un drum greu este absolut necesar. Alegerea in calitate de antrenor al lotului in primul rand a unui om echilibrat, care sa asigure in primul rand echilibrul psihic al juniorilor si sprijin moral si sfaturi tehnice ( nu schimbare de repertoriu ), nu stres, nu vanare de juniori talentati sau mai rau, defaimarea lor ( chiar in public) , asa cum s-a intamplat la Budva anul acesta.
    2. Lipsa oricarui respect si apreciere fata de “salahorii sahului”, acei antrenori fara “brand-uri sportive”, dar care in timp au ridicat baza piramidei sahului romanesc, atat din partea FRSah, cat mai ales a elitei sahiste autohtone. De aici decurge lipsa aproape totala de comunicare constructiva intre cele doua “caste”. “Salahorii” exagereaza in protejarea propriilor “creatii” (juniorii crescuti de ei) de teama vanatorilor de talente, iar elita evita publicarea informatiilor sahiste utile si de valoare, care le-ar reduce profiturile sahiste. Primii o fac din pasiune sau pe bani putini, legatura sufleteasca antrenor-elev fiind prioritara, in timp ce in celalalt plan, primordiala este componenta materiala, deoarece in general din asta traiesc. Cand va exista un sistem coerent si corect de compensare ( macar morala) a eforturilor primilor si fortare a elitei de a contribui cu informatii sahiste de valoare pentru “publicul larg”, atunci putem vorbi de un sistem viabil la nivelul antrenorilor, altfel avem o lege a junglei ( asa cum este la noi). Functionarea unui astfel de sistem , in care fiecare sa se simta important, sa se simta ca parte din sistem, a dus la eficienta in URSS (Rusia), China sau India.
    3. Se omite aproape in permanenta lipsa unei legaturi regulate si intense cu cea mai dezvoltata scoala de sah din lume (inca) : scoala rusa.
    Sunt extrem de multe tari care au beneficiat sub diverse forme de sprijinul antrenorilor rusi si cresterea valorica sahista a acestor tari s-a vazut in rezultatele juniorilor. La noi, astfel de conlucrari au fost sporadice si firave, ca sa nu spun cvasi inexistente.
    4. Utilizarea sistemelor informationale, care in sahul actual este de multe ori decisiv in pregatirea juniorilor este complet deficitara la nivelul marii mase de juniori. Cati dintre juniorii nostri au programe de antrenament in deschidere sau jocul de final, cati au baze de partide la zi ? Cati urmaresc periodic filmulete cu tematica sahista, prezentate de jucatori de top ? Ce a facut FRSah in acest sens ? Nimic ! Cate astfel de lectii de sah filmate au realizat “brand-urile sahiste” autohtone , pentru a avea acces la informatii sahiste cat mai multi juniori romani ?
    Raspunsul este : nici unul ! Si atunci, pe cine criticam ?
    5. Suntem in plin proces de distrugere masiva si deliberata a sportului romanesc in general, prin taierea sustinerii financiare a acestuia. Nu ai bani, nu poti face performanta. In aceasta situatie este si sahul. Vrem performanta, dar fara bani. Toate tarile care acum fac performanta in sah, au investit sume uriase ( exemplul de baza este Turcia ). Cum sa concureze juniorii nostri de elita cu cei din elita mondiala, daca nu participa la competitii numeroase si tari ? Juniorii sunt de criticat ,sau antrenorii lor ? Cum sa-i stimulezi ? Cum sa la platesti un cantonament care costa cat un salariu mediu pe economie, ca cel propus de FRSah, recent ?
    6.Cum sa lupte juniorii nostri de la egal la egal cu cei din Rusia, China, India, cand acolo, sistemul le permite sa faca cel putin 6 ore de sah zilnic, fara ca sistemul de invatamant sa-i perturbe. La noi, juniorii trebuie sa isi indeplineasca obligatiile scolare si abia apoi fac sah. Cati isi pot permite sa renunte la scoala ?

    Adevaratele motive ale rezultatelor mai slabe ale juniorilor nostri sunt cu totul altele decat cele discutate anterior, din cele constatate de mine.

    Sarbatori fericite !

    decembrie 31, 2013 - 4:59 pm Raspunde
  • Fasulye Bey (Mr. Bean)

    Poate revenim la subiect: Campionatul Mondial 2013 pentru copii si juniori. Eu am obiceiul (prost?!) de a privi adevarul in fata si de a insista asupra aspectelor neplacute. Nu este vorba despre antrenori, care au facut atat cat au putut si cat s-au priceput, aducandu-si elevii la nivelul la care sunt acum (bun-rau, asa cum e el). Nivelul jucatorilor este evaluat prin rating. Chiar daca acesta este supraevaluat pentru unii si subevaluat pentru altii, atunci cand vorbim nu de un caz izolat, ci de un lot de 21 de juniori, ratingul lor mediu exprima destul de bine valoarea echipei. In mod normal, fata de ratingul lor unii trebuiau sa joace mai bine iar altii mai slab, astfel incat performanta medie a lotului sa fie apropiata de ratingul mediu. Faptul ca ratingul mediu al performantei este cu mai mult de 100 de puncte inferior ratingului mediu al echipei este o adevarata catastrofa. Reamintesc ca si la Campionatul European 2013 pentru copii si juniori de la Budva, am avut principalii favoriti la trei sectiuni, acestia obtinand in final locurile 3, 14, 16. Ar fi bine sa intelegem ce anume provoaca astfel de catastrofe si cum am putea evita repetarea lor. Nu cred ca este vorba de lipsa valorii (ai nostri trebuiau in medie doar sa-si confirme ratingul, nu sa iasa campioni), de lipsa interesului (nu vad de ce n-ar fi facut fiecare atat cat a putut) sau a experientei (cativa juniori au deja la activ mai multe campionate europene sau mondiale). Tracul este normal, dar nu este numai al nostru, il mai au si altii. Atunci de ce loturile altor tari pot obtine performante peste media ratingurilor lor? Daca noi nu ne confirmam valoarea in timp ce altii o fac, cauzele nu pot fi decat de ordin psihologic: mentalitate neadecvata, gestionarea incorecta a emotiilor, lipsa curajului, frica exagerata de esec, etc. Aceasta este mai mult o demonstratie decat o parere.

    decembrie 31, 2013 - 5:23 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Demonstratia dumneavoastra are hibe.
    Ratingul la copii este instabil . Poate fi relevant daca exprima sa spunem tendinta de crestere sau descrestere evidenta .
    Altii cu ELO mic pot avea o explozie neasteptata -v-am spus de campionul mondial cu ELO 2040
    Jucatorii adulti au o evolutie relativ constanta , la copii fluctuatia de la un turneu la altul e mult mai mare .
    Poti sa mergi pe probabilitate , dar nu pe siguranta .
    Am explicat diferenta intre noi si altii.
    Dupa accidente de parcurs unii isi pierd motivatia si increderea , extrem de frecvent fenomen la nefavoriti.
    A socoti un grup eterogen o echipa este fortat si ilogic .
    La matematica pentru o demonstratie , trebuie sa ai ipoteze valabile dar si sa ti cont de variabile!
    Am avut practic 3 favoriti la medalii , 2 au clacat la sfarsit din oboseala si poate dezamagire ,(nu datorita antrenorului cum sugera cineva) iar Deac a fost acolo la bataie 8.5 din 11 e un scor de podium in orice open . Cu experienta si prezenta la mondiale gresiti , iar schimbarea categoriei e un handicap.
    Cred ca in viitor Deac, Ognean si Gavrilescu daca vor urma linia ascendenta , ne vor aduce medalii fiindca au talent si calitati deosebite
    Daca sunteti o persoana abatuta de rezultatele campionatului Mondial va recomand de Revelion fasole batuta !

    decembrie 31, 2013 - 5:56 pm Raspunde
  • Fasulye Bey (Mr. Bean)

    Accept faptul ca ratingul unui copil nu spune mare lucru, insa ratingurile a 21 de copii da (este ceea ce ne invata statistica). Una este un accident individual si cu totul altceva unul in bloc, aproape fara exceptii. Ceea ce ati spus nu ne este specific noua, ci se aplica foarte bine si altora. Din pacate insa, noi nu suntem printre cei care-si confirma valoarea, ci printre cei care capoteaza sistematic. Cine este fericit cu astfel de rezultate va merge in continuare pe aceeasi linie. I-am numit echipa, ca doar nu puteam sa le spun “grup eterogen”. Echipa sau nu, este vorba despre un colectiv statistic care se supune unor legi ale acestei discipline. Comportarea indivizilor este fluctuanta, insa cea a colectivului statistic nu, ceea ce permite desprinderea unor concluzii. Cu matematica sunteti exact pe taramul meu. Nu e nevoie sa coboram discutia la nivelul meniului de Revelion (recunosc ca m-a iritat acea sugestie).

    decembrie 31, 2013 - 6:41 pm Raspunde
  • niccolo

    Contraargumente la interzicerea participarii juniorilor “extraplayeri” :
    2012 : Doros Radu termina finala de juniori din anul respectiv pe locul 7 si participa ca “extraplayer” la europenele de la Praga.
    2013 : Doros Radu termina finala de juniori din anul respectiv pe locul 3 si participa ca “extraplayer” la europenele de la Budva
    Visanescu Daria termina finala de juniori din anul respectiv pe locul 4 si participa ca “extraplayer” la europenele de la Budva

    Deci conform parerii celor ce sustin interzicerea participarii “extraplayeri”-lor romani, acesti juniori nu aveau ce sa caute la respectivele competitii. In aceeasi idee si la europenele de seniori nu ar trebui sa participe decat campionul de seniori al tarii, eventual si vicecampionul.
    Daca suntem exigenti cu juniorii, ar fi culmea sa fim ingaduitori cu seniorii, E ! Cum va suna ? Este logic ?

    Se cauta vinovati pentru rezultatele modeste de la europene si mondiale. Sunt scosi vinovati “extraplayerii”, sunt scosi vinovati antrenorii care au facut greseala sa-i scoata campioni sau vicecampioni nationali, care si-au sacrificat ELO-ul (de multe ori), timpul si sanatatea, dar se trage cortina peste adevaratele motive :
    1. Indolenta si incompetenta celor ce au ca sarcina sa vegheze la asigurarea conditiilor optime de participare a juniorilor din delegatiile Romaniei : este inadmisibil ca juniorii ce ne reprezinta sa ajunga la destinatie cu cateva ore inainte de prima runda, de multe ori dupa un drum obositor. O zi de odihna dupa un drum greu este absolut necesar. Alegerea in calitate de antrenor al lotului in primul rand a unui om echilibrat, care sa asigure in primul rand echilibrul psihic al juniorilor si sprijin moral si sfaturi tehnice ( nu schimbare de repertoriu ), nu stres, nu vanare de juniori talentati sau mai rau, defaimarea lor ( chiar in public) , asa cum s-a intamplat la Budva anul acesta.
    2. Lipsa oricarui respect si apreciere fata de “salahorii sahului”, acei antrenori fara “brand-uri sportive”, dar care in timp au ridicat baza piramidei sahului romanesc, atat din partea FRSah, cat mai ales a elitei sahiste autohtone. De aici decurge lipsa aproape totala de comunicare constructiva intre cele doua “caste”. “Salahorii” exagereaza in protejarea propriilor “creatii” (juniorii crescuti de ei) de teama vanatorilor de talente, iar elita evita publicarea informatiilor sahiste utile si de valoare, care le-ar reduce profiturile sahiste. Primii o fac din pasiune sau pe bani putini, legatura sufleteasca antrenor-elev fiind prioritara, in timp ce in celalalt plan, primordiala este componenta materiala, deoarece in general din asta traiesc. Cand va exista un sistem coerent si corect de compensare ( macar morala) a eforturilor primilor si fortare a elitei de a contribui cu informatii sahiste de valoare pentru “publicul larg”, atunci putem vorbi de un sistem viabil la nivelul antrenorilor, altfel avem o lege a junglei ( asa cum este la noi). Functionarea unui astfel de sistem , in care fiecare sa se simta important, sa se simta ca parte din sistem, a dus la eficienta in URSS (Rusia), China sau India.
    3. Se omite aproape in permanenta lipsa unei legaturi regulate si intense cu cea mai dezvoltata scoala de sah din lume (inca) : scoala rusa.
    Sunt extrem de multe tari care au beneficiat sub diverse forme de sprijinul antrenorilor rusi si cresterea valorica sahista a acestor tari s-a vazut in rezultatele juniorilor. La noi, astfel de conlucrari au fost sporadice si firave, ca sa nu spun cvasi inexistente.
    4. Utilizarea sistemelor informationale, care in sahul actual este de multe ori decisiv in pregatirea juniorilor este complet deficitara la nivelul marii mase de juniori. Cati dintre juniorii nostri au programe de antrenament in deschidere sau jocul de final, cati au baze de partide la zi ? Cati urmaresc periodic filmulete cu tematica sahista, prezentate de jucatori de top ? Ce a facut FRSah in acest sens ? Nimic ! Cate astfel de lectii de sah filmate au realizat “brand-urile sahiste” autohtone , pentru a avea acces la informatii sahiste cat mai multi juniori romani ?
    Raspunsul este : nici unul ! Si atunci, pe cine criticam ?
    5. Suntem in plin proces de distrugere masiva si deliberata a sportului romanesc in general, prin taierea sustinerii financiare a acestuia. Nu ai bani, nu poti face performanta. In aceasta situatie este si sahul. Vrem performanta, dar fara bani. Toate tarile care acum fac performanta in sah, au investit sume uriase ( exemplul de baza este Turcia ). Cum sa concureze juniorii nostri de elita cu cei din elita mondiala, daca nu participa la competitii numeroase si tari ? Juniorii sunt de criticat ,sau antrenorii lor ? Cum sa-i stimulezi ? Cum sa la platesti un cantonament care costa cat un salariu mediu pe economie, ca cel propus de FRSah, recent ?
    6.Cum sa lupte juniorii nostri de la egal la egal cu cei din Rusia, China, India, cand acolo, sistemul le permite sa faca cel putin 6 ore de sah zilnic, fara ca sistemul de invatamant sa-i perturbe. La noi, juniorii trebuie sa isi indeplineasca obligatiile scolare si abia apoi fac sah. Cati isi pot permite sa renunte la scoala ?

    Adevaratele motive ale rezultatelor mai slabe ale juniorilor nostri sunt cu totul altele decat cele discutate anterior.

    Sarbatori fericite !

    Anuta Laurentiu

    decembrie 31, 2013 - 7:11 pm Raspunde
  • Marius

    Se pare ca a fost corecta afirmatia Vacanta placuta, nu? Sunt copii si trebuie incurajati iar cei care ii indruma sa analizeze corect ce s-a intamplat pentru a gasi metode si mai bune de antrenament. Ideea este ca sa se cunoasca o crestere de la campionat la campionat si nu invers, desi bani sunt tot mai putini, ceea ce presupune un efort tot mai mare. Se poate si mai bine. Felicitari copiilor.

    decembrie 31, 2013 - 7:53 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    La multi ani. Revin cu o idee lasata fara raspuns mai demult.
    Copii sunt o speranta. Dar de la speranta la confirmare, de la mugur la copac e cale lunga. Nu sunt necesare exemplele lui Florin Gheorghiu sau Corina Peptan, excelenti juniori dar seniori de clasa medie, ca sa demonstrez asta. Intrebarea mea este: de ce nu se face saltul de la juniorat bun la seniorat bun? Multumesc.

    ianuarie 1, 2014 - 1:17 am Raspunde
  • Dan Rat

    Domnul Niccolo poate ne spune si pe ce loc au terminat Doros si Visanescu la amintitele campionate.

    ianuarie 1, 2014 - 10:51 am Raspunde
  • sergiu grunberg

    O ultima precizare pentru Mr. Bean . Daca jucati la curse, la cazino sau la loto, cu cat jucati mai multe combinatii , cu atat va cresc sansele. La sah daca o tara vine 4-5 pretendenti si noi cu 1-2 , cum e?
    Domnule Anuta , vanturati de mult aceeasi falsa teorie :
    1. Federatia de sah n-a avut bani suficienti si probabil nu o sa aiba . De vina e in primul rand statutul precar al sahului.
    Cand cei care au condus federatia nu au facut mai nimic pentru imaginea si popularizarea sahului, I-ati aparat pana la refuz .
    2. Ati ramas in comunism : dati-mi exemplu de o tara unde federatia spriina material cluburile ? In Germania au disparut cluburi de sah, puternice , de traditie ; la cele mici se uita cineva.?
    Continuati sa cereti de la stat, uitand de o resursa numita sectorul privat care poate fi sensibilizata si folosita
    3. Aveti o imagine falsa despre statutul material al elitei . Cat timp cei din loturile olimpice au salarii ridicole la cluburi , iar antrenorii titrati, cu nume, lucreaza 8-10 ore pe zi cu diversi copii : nu mai vorbiti de salahori. .
    Sunt de laudat orice activisti in domeniul sahului , dar nu pot fi tratati la fel cu cei profesionisti . In orice domeniu conteaza studiile superioare, masterate sau specializari . La sah trebuie sa existe egalitate, fiindca e un joc democratic ?
    .Sportul de masa e util si necesar , dar cel de performanta ne reprezinta .
    4. Copiii nu pot abandona scoala , mergand doar pe sah ; nimeni nu le poate garanta reusita la concurenta actuala . Multi parinti imi spun ca scoala e mai grea acum si programa mai incarcata . Probabil asa e , dar ce spun de computer si televiziune .
    5. Fara indoiala , Federatia poate si trebuie sa faca mult pentru sprijinul logistic al antrenorilor si jucatorilor
    Daca I-am face pe romani sa iubeasca si sa pretuiasca din nou sahul, pledandandu-i cauza cu inteligenta si pasiune, atunci cu siguranta lucrurile vor merge mai bine .

    ianuarie 1, 2014 - 12:50 pm Raspunde
  • Herodot

    @Sergiu Grunberg
    Multe procente si probabilitati, dublate de comparatii si eufemisme fara sa le spunem adevarurilor pe nume si sa gasim solutii concrete.
    “1.In tarile mari procentual vorbind probalitatea sa apara mai multe talente e mult mai mare.”
    Am trait sa citesc si asa ceva… Romania este o tara mica(20 mil.)?
    Bulgaria(7 mil.) il are pe Veselin Topalov, Norvegia(5 mil.) pe Carlsen Magnus si de Ungaria(10 mil.) mai trebuie sa mentionam?
    La numarul de sportivi legitimati proportia s-ar putea sa se schimbe. Aici deja e vina federatiei si a celor care (nu) se ocupa de promovarea sahului.
    Federatia ar trebui sa adopte strategii concrete ca sa sporeasca numarul sportivilor legitimati, prin intermediul scolilor si gradinitelor, de la varste foarte fragede. Dupa ce marim baza piramidei deja se poate vedea o imbunatatire majora.

    ianuarie 1, 2014 - 2:17 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    cate milioane are Rusia , USA , China si India ?
    Talente exceptionale nu apar din senin , ci la 20-30 de ani .In plus inca inainte de 89 , in Ungaria si Bulgaria sahul a fost mult mai sprijinit
    Ramaneti la lectiile de patriotism , din strainatate se simte mai bine.
    In plus cum pleaca cineva , devine automat expert si ne invata pe noi amaratii ce si cum sa facem .
    Vad ca va faceti o ambitie din a ma contrazice , pacat ca va lipsesc in mod evident mijloacele .
    Nu am sa va mai raspund la opiniile dumneavostra competente .
    Dupa ce debitati, nu pareti a fi sahist , mai curand parinte (dar nu al “istoriei”)

    ianuarie 1, 2014 - 2:38 pm Raspunde
  • niccolo

    @Sergiu Grunberg :

    Pe langa jignirile anterioare,din care “ratat” este cum nu se poate mai directa ( la care moderatorul blogului se face ca nu cunoaste limba romana – poate nici n-o cunoaste atata timp cat mesajele mele lipsite de orice urma de jigniri sunt strict monitorizate si apar dupa jumatate de zi ), cea cu ” Mr. Bean” este ca o nevinovata dojana.
    Abia astept sa ne intalnim in “Superliga” din nou, ca sa am satisfactia de a va spune ca va luptati cu toti ratatii. Cine stie, poate chiar ca va bat toti ratatii. Ultima oara v-am ratat la mustata.
    Despre replicile dvs.pe puncte, nici nu am ce sa mai comentez. Sunt inafara de subiect.Cu politicianismul nu ajungem decat la dezastru total. Oricum nu suntem chiar departe.

    ianuarie 1, 2014 - 10:40 pm Raspunde
  • Fasulye Bey (Mr. Bean)

    @ S. Grunberg.
    Multi cad in aceasta capcana logica. Desi pare absurd, pentru fiecare sectiune a concursului sansele de a obtine un rezultat bun NU sunt proportionale cu numarul reprezentantilor pe care-i trimitem (paralela cu loteria nu e buna). Voi clarifica aceasta prin cateva exemple.
    Daca la U12-Open il trimitem doar pe Deac Bogdan (reprezentantul nostru de varf la aceasta sectiune), avem sanse rezonabile de a obtine o clasare pe podium. Daca-l lasam pe Bogdan acasa, dar trimitem in locul lui alti 10 de juniori, sansele la o clasare pe podium sunt aproape nule (desi avem de 10 de ori mai multi reprezentanti). In fine, daca-l trimitem pe Deac impreuna cu ceilalti 10, sansele tuturor de a obtine un anumit rezultat sunt aproape egale cu sansele lui Deac (singur!) de a obtine acel rezultat (probabilitatile se aduna, insa 10 dintre ele sunt aproape nule).
    La U10-Open situatia este usor diferita, pentru ca acolo avem doua varfuri. Daca mergem doar cu Gavrilescu David, avem anumite sanse. Daca-l trimitem in plus si pe Ognean Mihnea, sansele devin mult mai mari (ar fi chiar duble, daca cei doi ar avea ratinguri foarte apropiate). Daca-i trimitem pe cei doi impreuna cu alti 10 care nu conteaza, sansele celor 12 de a obtine un anumit rezultat sunt aproape egale cu sansele celor doua varfuri (Gavrilescu si Ognean) de a obtine acel rezultat. De aici se desprinde ideea ca, strict pentru rezultat, nu conteaza cati reprezentanti avem in concurs la o anumita sectiune, ci cate varfuri avem si cum se compara ele cu varfurile altor tari la acea sectiune. Restul reprezentantilor din fiecare tara sunt “carne de tun” care acumuleaza experienta si care ar putea conta in viitor doar in masura in care progreseaza si ajung cu timpul printre varfurile tarii respective; acesta este motivul pentru care e preferabil sa ai mai multi reprezentanti in fiecare sectiune.
    Reamintesc ca ceea ce am semnalat eu este faptul ca toti participantii romani, fara exceptie (atat varfurile, cat si ceilalti), au avut performante inferioare ratingului lor. Am insistat mult pe rating, pentru ca eu cred ca el exprima destul de bine valoarea unui jucator. Si altii insista foarte mult pe rating, din moment ce primul criteriu de selectie pentru cei care reprezinta SUA la Campionatele Mondiale de Copii si Juniori este chiar ratingul (mai exact, varful de rating intr-un interval de timp premergator Campionatului).

    ianuarie 1, 2014 - 11:01 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Nu stiu daca publicul are acces in sala la Superliga .
    Cat priveste jignirile , fata de un antisemit de ultima speta nu am nicio reticenta . Manifestarile dumneavoastra sunt condamnate de legile tarii nu cenzurate pe un site Si va voi arde de cate ori am ocazia. V-ati dovedit caracterul si principialitatea cu prilejul alegerilor . Povestile cu salahorii si prestatia benevola e buna pentru naivi. Nu o sa aveti niciodata nici logica nici argumente, sa ma puteti combate Politicianism e adevarat de mahala, faci dumneata , eu fac sah!

    ianuarie 1, 2014 - 11:20 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Nu fac statistici , va dau doar un exemplu la 18 ani fete , in runda a 10a, 6 rusoaice jucau la primele mese , 2 gemene intre ele.
    Nu intelegeti ca puterile mari trimit varfuri cu pretentii la medalii , nu umplutura. Noi orice am face nu dispunem de atatea varfuri
    Chinezii au pus serios umarul la intarirea delegatiei americane si chiar canadiene
    La Europene , ultima runda la 10 ani a avut 2 partide dubioase intre rusi care l-au scos pe Gavrilescu doar pe 3.
    Domnule draga , nu spun ca la noi e in regula totul, ba din contra; dar asa cum lucrurile au degenerat datorita unei lipse de strategie si interes din ultimii 15 ani, este necesara o perioada de redresare, care sper ca a inceput acuma si nu va dura asa mult . Prostiile care se fac , nu se vad imediat, dar au efect pe termen lung. Acum atat CA cat si CD-ul stiu ce e de facut si speram ca masurile si strategiile nu vor ramane in faza de proiecte
    Aveti putintica rabdare si incredere si poate ca lucrurile vor merge spre bine.

    ianuarie 1, 2014 - 11:41 pm Raspunde
  • niccolo

    Sah ati facut candva. Acum faceti doar politica sahista. Cat priveste balmajelile cu “Manifestarile dumneavoastra sunt condamnate de legile tarii “, sunt valabile doar pentru prietenii dvs. Pentru ceilalti este doar o murdarie de discriminare pozitiva pe care o vanturati de 30 ani si de care (ca om- daca va considerati inca ) ar trebui sa va rusinati. Dar n-o veti face. Sunt sigur. Mi-a placut cum v-a inchis gura Dl.Sofronie. Mi-a confirmat convingerile.

    ianuarie 2, 2014 - 12:05 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    1. Mie nu-mi inchide nimeni gura , am incheiat disputa cu Iulica ,fiindca continui sa am o consideratie pentru el , in ciuda lipsei de logica a interventiei . Dar poti sa cauti alti adepti , cu siguranta vei gasi.
    Chestia cu discriminarea pozitiva ai luat-o din DEX? Mai bine recitesteti mesajele cu pricina .
    Ca deobicei nu raspunzi punctual la nimic, nici nu prea ai avea ce .
    Ma doare ca te-am suparat cu termenul de ratat , in fond a fost un compliment :
    Ratat inseamna ca ai avut un talent , perspective pe care nu le-ai exploatat , dumneata saracul , nu ai avut nici o sansa.
    In meserie nu cred ca ai avut sanse, ca dovada ca ai cotit-o spre sah , un domeniu unde calificarea iti lipseste cu desavarsire .
    Ai intervenit iar pe site cu perversitate , laudand chipurile articolul meu ( oricum ai spus si acolo niste prostii) pregatind insa terenul pentru atacuri viitoare .
    Marea lovitura a vietii , ai primit-o de la Mihai si de la mine, cand ti-am luat jucaria preferata -site-ul , unde improscandu-i cu noroi pe altii , sustinand teorii aberante ,fara logica si argumente , te considerai o autoritate . Ai lins cu perseverenta vechea conducere pentru avantaje de doi bani si promisiuni . Chestia cu prestatia benevola si salahorul e o gogorita .Vrei sa cercetam plangerile de la FRSAH despre anumite deconturi? Esti tipul de sindicalist(alta sinecura posibila ) care tipa si intimideaza si ajunge sa creada ca are dreptate . In Ploiesti ,un oras cu traditie sahista , nimeni nu te agreeaza si nu te ia in consideratie .
    Din tot ce spui se vede ca esti un nationalist primitiv si un nostagic evident al comunismului
    De aceea iti dedic tot un PASTOREL :
    Capitane , nu fi trist
    Garda merge inainte
    Prin partidul comunist.
    Chiar ce tangenta ai cu PNL-ul , Vadim nu iti era mai aproape?
    Cineva iti sugera mai de mult ca tinta presedentia de bloc, dar ma indoiesc ca ai aduna suficiente voturi( oameni mai inca simtul pericolului si putin bun simt .
    Poti sa ma ataci in continuare , degeaba , eu tot am facut cate ceva in viata .

    ianuarie 2, 2014 - 10:55 am Raspunde
  • niccolo

    Orice comentariu care nu va convine il decretati cu stupiditate “atac”. Nu aveti potenta unui comentariu coerent si decent, astfel incat nu are rost sa va mai raspund la jignirile demne de un elev de clasa IV. De altfel, la acest topic,dvs. v-ati bagat ” ca musca-n lapte” ( evit varianta neaosa romaneasca ) comentand mesajul meu. Puteati sa va abtineti sau sa nu faceti referire la mine. Referitor la articolul dvs., comentariul meu a fost mai mult decat diplomatic. Chiar si asa, tot rau a fost.Mai bine va spuneam pe sleau ca in ciuda paralelismului dvs. cu antrenarea juniorilor mici, articolul contine multe adevaruri pe care le-am aplicat si le-am intalnit in cei 17 ani de antrenare a peste 300 de juniori mici (si nu numai). Pana acum n-am spus-o, dar acum cred ca este momentul. Era in august 1999 la Eforie Nord si jucam la “Trofeul Centrocoop” la “Acapulco”.Terminasem partida in runda respectiva si asistam la sfarsitul partidei dintre un sarb si Mihai, baiatul dvs., care tocmai obtinuse titlul de maestru international. Singurul dvs. elev mai avea 3-4 minute pe ceas si s-a chinuit zadarnic sa-l dea mat pe sarb intr-un final elementar din clasicul mat cu calul si nebunul. Mai avea 2 mutari pana la mat ,in momentul in care s-au epuizat mutarile regulamentare. S-a dat remiza. Mi-am facut cruce la vremea respectiva, ca asa ceva i se poate intampla unui maestru international. Mihai saracul nu are o vina prea mare, daca antrenorul lui nu l-a invatat bine ceva elementar. Cred ca talentul lui Mihai l-ar fi dus la titlul de mare maestru daca ar fi avut un antrenor competent. Ce va pot spune este ca nici unul dintre juniorii mei de categoria I nu are voie sa nu cunoasca foarte bine matul acesta elementar. Dar ce vreti, eu sunt un ratat. Dvs. sunteti o autoritate in domeniu si chiar sunteti in colegiul de antrenori. Sunteti cel ce decide buna desfasurare a activitatii antrenorilor romani. Probabil cunoasteti o gramada de lucruri in domeniul sahist, dar a va autodeclara atoatecunoscator si a-i sfida pe antrenorii fara “brand sportiv” este o lipsa de caracter.
    Dupa incidentul verificabil ,pe care vi l-am semnalat, dvs. nu sunteti nici macar antrenor de gradinita ( parca asa ne denumeati).

    ianuarie 2, 2014 - 4:09 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Mai bine nu scriam decat sa va fac sa dezvaluiti secrete atat de compromitatoare. Si mai vorbeati de clasa IV ,
    Vedeti ce nedreapta e viata asta ; un impostor ca mine a ajuns antrenor emerit , a fost de trei ori vicepresedinte al FRSAH , presedinte de 20 ani al celui mai titrat club din tara, capitan al echipelor nationale de seniori senioare , presedinte al CA , director al loturilor natinale etc si
    o personalitate de talia dumitale nu a avut nici o recunoastere oficiala a valorii. Si stim cu toti de ce : veneticii astia au venit sa ia locul romanilor get-beget destoinici si bine intentionati .
    Nu va temeti domnule Anuta , veti ramane oricum in istoria sahului – in cea umoristica , ca cel mai bun incasator ! Nu am vazut niciodata pe cineva care sa ia atatea scatoalce , care sa nu abandoneze lupta, ba chiar lingandu-si ranile sa porneasca din nou atacuri sinucigase .
    La replici nu va ajuta nici logica , nici fantezia , si totusi , chiar daca nu mai dormiti nici noaptea , gasiti solutia contratacului pe principiul garda moare dar nu se preda . Multi care va compatimesc , m-au rugat sa va
    las in pace, dar nu meritati si sunt si eu curios sa va vad limita de rezistenta . Mai rascoliti-va amintirile, la cate boacane am facut , mai gasiti ceva, sau daca nu, inventati !
    Luptam insa cu arme inegale ,fiindca daca abordati subiectul dumneavoastra favorit , iar va scot baietii de pe site .
    Sapati in continuare , replicicile mele tandre va asteapta .

    ianuarie 2, 2014 - 4:55 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Alte cuvinte sunt de prisos. Ar fi timpul ca “tinerii lupi” sa vorbeasca…prin fapte. Poate le permiteti !
    Restul nu mai conteaza.

    ianuarie 2, 2014 - 5:57 pm Raspunde
  • niccolo

    Alte cuvinte sunt de prisos. Ar fi timpul ca “tinerii lupi” sa vorbeasca…prin fapte. Poate le permiteti !
    Restul nu mai conteaza.

    ianuarie 2, 2014 - 6:00 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Stimati comentatori ai site-ului .

    Reflectand la mesajele mele din ultima vreme de pe site , cu o singura exceptie , am realizat ca am sarit peste cal , cu ironii si agresivitati deplasate .
    Imi cer scuze si promit sa nu de mai repete .
    Am uitat ca site-ul e un forum unde fiecare are dreptul la opinie , unde indiferent de competenta, ai datoria sa-ti respecti interlocutorii si sa incerci printr-o maniera decenta si cu rabdare sa lamuresti lucrurile . Si chiar daca unele mesaje sunt evident provocatoare , deplasate sau dusmanoase prin logica si argumente, asperitatile pot sa dispara . Pana la urma conflictele si dusmaniile apar si se adancesc dintr-o lipsa de comunicare . Pentru oameni rationali , comunicarea , argumentatia logica si documentata trebuie sa duca la adevar.
    Eu am fost iritat de faptul interlocutorii mei nu intelegeau ca perceptia de la fata locului , si cu niste informatii prealabile este evident superioara celei de acasa privata de unele informatii esentiale, dar asta nu-mi scuza anumite inflamari .
    Eu am fost la acest campionat pe banii mei avand partial in grija pe Radu Toma , dar si cu scopul de a observa jucatorii nostri si o parte a parintilor, antrenorii , dar si cateva detalii ale Campionatului Mondial din care am putea trage invataminte pentru viitor .

    Am sa va impartasesc cateva concluzii :
    Participarea : multi au adus in discutie problema jucatorilor suplimentari si chiar a celor necompetitivi si evident este o problema critica si delicata
    1. Cu riscul de a-mi crea animozitati la nivelul parintilor, jucatorilor , antrenorilor si federatiei am sa va spun parerea mea care evident subiectiva si unii ar putea s-o califice drept elitista :si care se rezuma astfel: nu multi, dar buni!
    Inca de acum 15 ani , am sustinut ca unii campioni sau vicecampioni de la categorii fara concurenta si calitate, si chiar cei care dupa mai multe participari au dezamagit, nu au ce cauta acolo . Se poate estima dupa ELO, forta , progres si tendinta evidenta de crestere, cine are sanse la medalii sau macar sa faca o figura onorabila castigand rating si experienta pentru viitor.
    Aceasta formula ar degreva antrenorii oficiali sau particulari de grija altor elevi fara sanse , i-ar focaliza pe varfuri , si ar permite o pregatire mai complexa nu exclusiv cea sahista . Evident sunt contrargumente , ca sa nu mai vorbim de regulamentele FIDE si ale noastre . Desi cu greu ar putea sa nege cineva cresterea eficientei, nu cred ca existe sanse ca aceasta idée sa fie adoptata. Pe de alta parte patosul patriotic al unora nu-si are rostul in conditiile de azi. Atata timp cat sportul devine tot mai mult o afacere, cand tot mai multi chinezi sau africani stau cu mana la inima la auzul imnului unei tari europene sau americane, ce sa mai vorbim despre reprezentare.
    E adevarat ca exista aici o nuanta importanta , altii recurg la aceasta solutie intr-un fel imorala pentru a castiga lauri, noi deschidem larg portile reprezentarii pentru multi lipsiti de sanse . Si a propos de sanse sa stiti ca daca la 8 sau 10 ani pot aparea surprize mari , la categoriile superioare e practic imposibil.
    2. Colaborarea intre antrenori ar trebui sa fie mai stransa si mai camaradereasca .
    Sunt anumiti antrenori care nu pot merge si la Europene si la Mondiale si atunci lasa cu limba de moarte , stati departe de elevul meu , nu va atingeti de repertoriu, nu-l certati sau nu-l incurajati .Cred ca o discutie prealabila cu precizarea unor amanunte si bazata pe incredere ar fi mai constructive.
    Este utila sau nu prezenta parintilor la un campionat? Greu de zis , dar mai curand nu.
    Am observat ca parintii au de multe ori emotii mai mari decat copiii si le transmit implacabil . In plus nu sunt cei mai indicati psihologi sau motivatori dupa infrangeri.
    Pe de alta parte , cand e o delegatie mare, copilul se simte evident, singur, neglijat, sau neimportant. Campionatul de la Al Ain a fost o exceptie prin interesul turistic al locatiei , In Africa de Sud , vor fi mai putini parinti si antrenori
    Pregatirea : am remarcat ca datorita tragerilor la sorti intarziate si putinelor partide publicate ale adversarilor , pregatirea nu putea fi completa si exacta
    Exista un site on line unde poti gasi campionate nationale si turnee de juniori inaccesibil la AL AIN. Daca inainte de competitie antrenorii in colaborare cu federatia ar culege informatii si partide despre posibilii adversarii , atunci pregatirea la fata locului ar fi mult usurata .
    Am observat la majoritatea campionilor un repertoriu foarte variat si bogat.
    Cred ca antrenorii nostril ar trebui sa faca la fel din mai multe motive :
    1. Copiii sunt la varsta cand memoria si capacitatea de acumulare e mare.
    2. Cunoasterea unor pozitii noi, le sporeste intelegerea si cultura sahista
    3. Pregatirea adversarilor impotriva lor va fi mai dificila
    Cred ca majoritatea juniorilor nostri ar trebui sa joace mai multe partide cu seniorii :
    1;Ar intalni adversari tari care le pun probleme
    2. Ar scapa in timp de complexul ELO –ului
    3. ar putea ei insisi sa-si imbunatateasca ELO-ul

    Am propus federatiei masuri pentru varfurile juniorilor : control medical complet pentru depistarea eventuala a unor afectiuni sau sensibilitati si recomandari privind nutritia si odihna
    Supraveghere psihologica : cu accent in functie de profil pe metode de motivatie , redresare, tehnici de relaxare in timpul si in afara partidei

    Revin la criticile privind minusurile federatie in pregatirea juniorilor
    Dupa cum am mentionat ; in ultimii 15 ani a existat un haos , un amatorism si dezinteres in coordonarea juniorilor Nu au existat strategii , metode si competenta.
    Mai mult pana acum cativa ani erau prea putini antrenori de marca capabili sa pregateasca multimea de copii talentati .In ultimul timp multi jucatori buni au inceput sa antreneze , iar daca la inceput cam schiopatau (fiindca un jucator bun nu devine automat si un antrenor bun ) , acum au prins experienta si au devenit performanti .
    Prima sarcina a federatiei de sah este promovarea si popularizarea sahului , esentiale pentru atragerea sponsorilor.
    La ora asta federatia poate elabora strategii , poate sprijini logistic antrenorii , dar nu poate coordona efectiv activitatea juniorilor , fiindca majoritatea au antrenori particulari , fiecare cu metodele si ideile lui , Ce poate face este sa faca liste cu antrenori agreeati , pentru a limita numarul impostorilor care au invadat scoli si gradinite , profitand de naivitatea parintilor.
    In plus exista centre de juniori si chiar cluburi sportive scolare cu activitate si rezultate mult sub nivelul cerintelor si asteptarilor si unde trebuie facute corectiile de rigoare
    Domnul Ionut Dobronauteanu a adus mai demult specialisti straini sa tina cursuri , actiuni benefice care trebuie continuate cu accent pe pregatirea juniorilor .
    Dar retineti, sahul romanesc poate face progrese plecand din teritoriu , de la fiecare club , de la antrenori competenti , copii talentati si parinti rationali .
    Cu stima

    ianuarie 3, 2014 - 5:17 pm Raspunde
  • Herodot

    @Sergiu Grunberg
    Ati folosit cuvintele “noi amaratii”, o autovictimizare plina de falsitate. Daca dumneavoastra sunteti amarat, atunci ce sa spunem de ceilalti romani?
    Faptul ca promovati imaginea emigrantilor care nu merita sa fie bagati in seama nu va face cinste. De multe ori ati refuzat dialogul cu argumente prin afirmatii de tip dictatorial, catalogandu-le inepte si fara rationament. Inainte invocati regulamentele FIDE si acum promovati idei facand abstractie de ele?
    Ati avut numeroase functii de conducere din cate ati afirmat, deci ce v-a oprit sau cine v-a oprit sa infaptuiti “reformele” mentionate? Mai mult ca sigur sunt persoane de vina, dar nimeni nu are interesul sa le mentioneze deoarece aproape toti din varf fac parte dintr-o gasca nociva si dupa ce cade cineva incep sa cada toti.
    As fi apreciat mesajul pasnic daca nu ar fi venit dupa numeroasele atacuri din partea dumneavoastra.
    “Dupa razboi multi viteji s-arata”

    ianuarie 4, 2014 - 1:48 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Herodot
    Mesajul meu e sincer , iar propozitia dumneavoastra de la sfarsit nu are sens .
    M-a enervat un pic maniera dumneavoastra ex cathedra , care e tipica unor oameni plecati mai de mult si cu solutiile in buzunar. E un sindrom des intalnit , chiar la multe din cunostintele si prietenii mei.
    Recititi-va mesajele pline de invataminte adresate parca unor oameni dezorientati si fara solutii , Cat despre Ironia cu milioanele, cand incercand sa ma ironizati (cu duiosie, nu?) ati cazut in propria capcana, cum e?
    Eu v-am raspuns cu argumente , si sunt dispus sa discut in continuare . Am spus ca ideea nu poate fi pusa in aplicare datorita regulamentelor noastre si FIDE
    Cat priveste functiile , in ceea ce a depins de mine, nu cred ca am facut ceva rau. Daca s-ar fi facut ce am propus eu, cel putin in ultimii 8 ani , am fi stat mult mai bine acum.
    Cum Dumnezeu am fost in gasti la conducere, cand eu am fost scandalagiul de serviciu care a provocat schimbarea celor mai multe conduceri . Nu exista afirmatii de tip dictatorial (poate ordine sau porunci ); daca lasati la o parte agresivitatea parca nefireasca (nu si animozitatea vadita), sunt dispus la dialog , dar nu chiar din banca elevului , fiindca anonimatul ascunde aparent doar titluri si competente probabile sau posibile .

    ianuarie 4, 2014 - 5:15 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    Mult prea multa patima!
    Totusi,cand vine din multa pasiune si orgoliile se transforma in putere de munca pana la urma este bine.Vorba unui prieten”unde-i cearta-i si progres”.
    Multi din cei ce ataca vehement p-aici o fac din pasiune pura si convingerea ca au dreptate intr-o speta pe care au trait-o din plin…altii, putini, doar bat campii fara sa aiba idee despre ce este vorba.
    Intotdeauna dialogurile pe internet sunt mai incinse decat fata in fata si cuvintele par si se simt muuult ai ascutite. Cine si cand constientzeaza asta o lasa mai moale; unora insa le place tocmai aceasta latura a dialogului ascutit…
    In concluzie, pasiune exista, haideti sa dialogam cu mai multa precautie pe internet(o putem face mai aprig cand ne intalnim), si sa incercam sa construim ceva impreuna…cei ce dorim sa construim.
    Dupa dialogurile de aici ai spune ca toti dorim doar sa aruncam cu pietre, insa daca judecam drept cei mai multi suntem preocupati de viitor si numai cativa doar sa improscam cu noroi…

    ianuarie 4, 2014 - 5:34 pm Raspunde
  • Alin_P

    Dle Jugaru, cu respect va instiintez ca, toti comentatorii blogului au “batut campii” de la A la H si de la 1 la 8. Daca era un blog destinat fotbalului,tenisului sau altele, atunci bateam toti….. tarlaua. Pana cand instaurati in federatie norme cu privire la fenomenul care va deranjeaza vadit, eu unul declar liber……la bataia cu “namol”.

    ianuarie 4, 2014 - 9:17 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    Nu stiu de unde se intelege ca ce spuneam eu mai sus are vre-o legatura cu federatia si daca ma deranjeaza ceva si ce anume…
    FEDERATIE = Uniune formată din mai multe organizații care urmăresc scopuri comune.
    Federatia nu este nicedecum o persoana si nici macar un mic grup de persoane,ci doar o forma de asociere A ORGANIZATIILOR care poate functiona mai bine sau mai prost, urmarind sau nu scopuri nobile. Nu este singura forma de asociere si nici nu poate fi perfecta si nu se poate ocupa nici cu improscare de noroi nici cu improscare de malai. Ea poate fi eficientizata prin diverse metode ce tin de membri si unitatea lor.
    Improscarea cu noroi ma indoiesc ca poate avea efecte pozitive, cu atat mai putin cu cat este facuta neargumentat si mai ales necoordonat, ea fiind mai degraba o forma de….disociere, si nu poate avea decat 2 raspunsuri: aceiasi moneda sau tacerea(personal il prefer pe al doilea).Chiar si daca vrem sa distrugem ceva, o persoana sau o asociatie oarecare, prin improscare cu noroi, pentru a creste sansele de reusita este nevoie de o… unitate ,nu de actiuni disparate si de o mare diversitate…din fericire cei ce vor doar sa distruga nu vor intelege niciodata asta si nici nimic altceva…
    Critica aspra insa, mai ales atunci cand este argumentata si coordonata este STRICT NECESARA, si cu atat mai eficienta cu cat este mai putin diluata cu noroi, ea putand fi insa foarte bine combinata cu ironia, dar mai ales cu alternative …

    ianuarie 5, 2014 - 12:51 am Raspunde
  • niccolo

    255 de cuvinte. O multime ! Care este ideea mesajului ? Eu unul doar o pot presupune. Nu sunt chiar sigur .Fiecare intelege ce vrea.
    E…vedeti ? Aceasta este politica ! Aplicata la sah. Admis ! (pentru noua conducere)

    ianuarie 5, 2014 - 9:06 am Raspunde
  • Herodot

    @Sergiu Grunberg
    “Ai lins cu perseverenta vechea conducere pentru avantaje de doi bani si promisiuni . Chestia cu prestatia benevola si salahorul e o gogorita .Vrei sa cercetam plangerile de la FRSAH despre anumite deconturi?”
    Pentru un neprofesionist ca mine ar putea sa sune ca un santaj. Imi pare ca stiti mult mai multe despre ilegalitatile din sahul romanesc si daca nu ma lamuriti, un amator ca mine ar putea sa creada ca ii acoperiti din interese proprii. Pot sa inteeg ca unele idei ale dumneavoastra nu sunt pe placul tuturor.
    Sunt curios cine a avut curajul sa se opuna cantonamentelor de copii si juniori, care sunt mai mult decat binevenite. Lipsa de fonduri este o scuza care nu isi are rostul…

    @Jugaru Lucian
    ”Unde-i cearta-i si progres” are un sambure de adevar. Datorita pasivitatii societatii, politicieni timp de peste 20 de ani si-au facut de cap si vedeti unde am ajuns.
    Asteptam cu nerabdare sa ne prezentati ideile in care credeti si pentru care va veti lupta sa puneti in aplicare. Daca anul actual nu vor fi cantonamente pentru junori, cine are curajul sa isi afirme acum ca isi va pune demisia pe masa in acest caz?
    Fiecare poate sa dea vina pe ceilalti, insa daca nu reusesti sa iti pui in aplicare ideile proprii de ce sa stai acolo?

    ianuarie 5, 2014 - 12:13 pm Raspunde
  • Alin_P

    Despre dialogul pe internet ati scris,acesta este fenomenul la care ma refeream dle Jugaru.Imi cer scuze daca am presupus ca este noua preocupare a celor din federatie,cei din federatie au bineinteles preocupari cu mult mai importante,doar pe dvs va deranjeaza sa-nteleg,altfel nu vad rostul postarii 135.

    ianuarie 5, 2014 - 12:35 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Herodot
    Desi incercati sa va prezentati o persoana misterioasa , cu fiecare mesaj va tradati cu neglijenta identitatea .
    Nu merita sa cercetez trecutul unor oameni integri . Le-am atras atentia ca nu sunt sfinti .
    Eu nu m-am opus cantonamentelor , ci am subliniat ca nu au aprobarea CD . De altfel in timp ce nu erau bani pentru olimpici, era normal sa organizezi cantonamente cu 5 juniori si 5 antrenori nu foarte cunoscuti ? Poate in conditii de prosperitate, nu era cine stie ce .
    Cum e un cantonament platit de FRSAH, la Poiana Brasov cu 2 jucatoare din Brasov ?
    Am o curiozitate cum e cu mesajele ? va trimite domnul Palamar temele sau va lasa sa le scrieti de pe computerul sau ?

    Domnule Herodot am o veste buna pentru dumneavoastra : ati fost promovat! Ati trecut de pe lista ordinara cu interlocutori acceptati pe cea de exceptii, unde nu exista restrictii .
    Un cuvant de bun venit , ca nu ne aude nimeni : rar mi-a fost dat sa intalnesc polemist mai slab ,mai penibil in argumente si aberant in idei.
    Desi nu e democratic, poate ca ar trebui sa existe un test de calificare pe site , altfel se coboara preajos nivelul ideatic si logic

    ianuarie 5, 2014 - 1:28 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Simtul umorului
    Pentru mine scrisul pe site este relaxant. Incerc sa explic niste lucruri unde ma pricep cat de cat, raspund cu intelegere si punctual la intrebari si incerc sa depistez cateodata cine si ce se ascunde in spatele unor mesaje anonime .
    Cand tonul si continutul lor devine ostil si provocator , nu ma pot abtine sa apelez la ironie si sarcasm .
    90% din oameni sustin ca au simtul umorului . Din pacate el se manifesta pana e vorba de persoana lor . Majoritatea sunt incapabili sa guste estetic o gluma buna chiar daca e facuta pe socoteala lor .
    A avea umor nu inseamna sa insiri anecdote , ci sa plasez gluma in contextul si la momentul potrivit . Pana la urma prostia , lipsa de logica sau penibilul ar trebui penalizate
    Daca nu o faci la timp , gluma sau vorba de spirit se poate pierde pentru totdeauna !
    Ma gandeam cu nostagie , daca oamenii ar avea cu adevarat simtul umorului , ce multi prieteni as avea. Din pacate lucrurile evolueaza in sens invers .

    ianuarie 5, 2014 - 2:18 pm Raspunde
  • jugarul

    @Herodot
    “Asteptam cu nerabdare sa ne prezentati ideile in care credeti si pentru care va veti lupta sa puneti in aplicare.”

    Ideile le-am pus deja in practica impreuna cu colegii mei in Galati si judetele invecinate : club infiintat de la zero, la nivel de juniori avem o echipa de copii neinvinsa vre-odata, 3 ani la rand si zeci de medalii la nationale, atat la individual cat mai ales la echipe la mai multe categorii de varsta, iar la seniori am ajuns in Superliga. Performantele astea au venit dupa multa munca, sute de ore de pregatire, cantonamente, zeci de cursuri si concursuri organizate, zeci de mii de euro atrasi atat din fonduri publice dar mai ales private cu care am sustinut zeci de sportivi, nu doar din Galati.
    Suntem printre putinii care organizam periodic cursuri gratuite si concursuri fara taxa dar cu premii inclusiv in bani, in timp ce multi organizeaza pentru copii cu taxa si fara premii, unul dintre concursurile noastre incheindu-se asa : http://www.youtube.com/watch?v=9OnwBVK-yaU
    Sunt lucruri pe care numai cluburi puternic sustinute de stat au reusit sa le faca, cu resurse materiale si mai ales umane net superioare…
    Avem o buna colaborare cu judetele invecinate si voi continua in acelasi ritm in zona si ma voi stradui sa fac cat pot si la nivel national si ma voi opune vehement abuzurilor ca si in trecut.
    Un cantonament pentru juniori a avut loc deja in cadrul Proiectului “Piere de Coubertin” la care 72 copii pana intre 8-12 ani au participat beneficiind de cazare, masa, transport si zeci de ore de cursuri… Este drept ca proiectul n-a pornit din timp si fazele preliminare nu au avut loc asa cum trebuia,pentru ca cei mai multi au considerat ca proiectul nu trebuie sa aiba loc si banii sa se intoarca la buget; Anul viitor nu va mai fi aceiasi problema si ma voi lupta ca proiectul sa porneasca din timp si asa cum trebuie. Noi la Galati am facut fazele preliminare chiar daca nu integrate in acest proiect si deja demaram ceva similar pentru 2014, sute de copii urmand sa beneficieze de cursuri si concursuri, fara sa plateasca un ban…

    @Nicolo
    “E…vedeti ? Aceasta este politica ! Aplicata la sah. Admis ! (pentru noua conducere)”
    Ma pricep mult mai bine la fapte decat la vorbe si pentru fapte m-au sustinut cei mai multi… Mesajul meu este simplu :hai sa muncim impreuna la un proiect, cat de mic, si p-orma ne putem si injura. Inainte sa scriu 255 cuvinte am facut 255 de fapte bune. Promit pe viitor sa vorbesc mult mai putin si sa fac mult mai mult.

    Nu am facut nimic din lucrurile asta de unul singur,ar fi fost imposibil fara echipa.Am organizat mai demult un concurs de unul singur, intr-o locatie pe care n-am apucat s-o inspectez si a iesit destul de rau atragandu-mi multe injurii, destule pe buna dreptate. Imi venea sa o iau la fuga si sa las totul balta. La sfarsit insa, cand am vazut zeci de copii fericiti la festivitatea de premiere am zis ca chiar si asa, este mai bine ca a avut loc concursul. Pe viitor imi propun sa fac lucruri numai de genul asta :
    http://www.youtube.com/watch?v=H0USJ9DpI6A

    ianuarie 5, 2014 - 2:41 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Alegeri
    Cu ocazia oricaror alegeri are loc o fireasca polarizare a electoratului.
    Logic , dupa alegeri partea invinsa se resemneaza cu greu si mai ataca formal , macar sa isi dovedeasca supravietuirea.
    Nu sunt absurd sa consider , ca numai intr-o tabara au fost cei buni , iar dincolo cei rai . Pana la urma oamenii pot fi dezinformati , sau voteaza cu inima , judecandu-i pe cei preferati strict dupa modul cum s-au purtat cu ei si nu pentru ce-au facut pentru binele sahului.
    Si daca e sa aduc un omagiu fostei conduceri, e pentru maniera ingenioasa (evident imorala) prin care a actionat ca sa-si asigure fidelitatea alegatorilor pentru multe legislaturi. Sigur am o reticenta fata de cei care fac parada de obiectivitatea si principialitatea lor , care desi stiau adevarul si neregulile au ramas pe partea gresita.
    Fiindca eu sunt perceput ca unul din cei care au contribuit cel mai mult la nedreapta schimbare , apar pe site personaje , cu o alura obiectiva care ma tot hartuie . Pentru mine sunt usor depistabili , iar atacurile lor puerile sunt ca o intepatura de tantar .
    E aici o lipsa de logica : daca dupa memorii si Jurnal de front nu ati putut aduce argumente in apararea voastra , ce sansa mai aveti acum cand jocurile sunt facute si chiar acolitii vostri va parasesc ?
    V-o fi dor de alintarile mele ?
    Fac o precizare pentru Hero . : nu sunt un om bogat, nu am vila sau masini si bijuterii , cautati aceste calitati la nasica .
    Nu am nimic cu restul comentatorilor , pe majoritatea ii suspectez de bune intentii si de dragoste de sah .

    PS punct inseamna dot

    ianuarie 5, 2014 - 5:12 pm Raspunde
  • niccolo

    @Herodot : Fraza la care faceti referire imi era adresata si daca faceti referire la ea comentand-o, ma vad nevoit sa fac necesarele precizari : Am incercat sa evit suplimentarea polemicii, raspunzand cu : “… nu are rost sa va mai raspund la jignirile demne de un elev de clasa IV”. Vad ca vreti sa ma provocati. Nu voi preciza in plus ( cu atat mai mult cu cat acuzatiile nu sunt punctuale, ci doar impresiile personale ale unei persoane extrem de subiective ) decat ca daca m-as pune la mintea respectivului, l-as da in judecata pentru calomnie.
    Nu asta este insa scopul meu.Cine ma cunoaste stie ca sunt minciuni. Cine nu ma stie, dar este de buna credinta si cantareste cu discernamant mesajele mele si ale respectivei persoane va trage concluziile juste.Ceilalti nu ma intereseaza. Pe de alta parte, mesajul nr.132 ma satisface suficient.
    In privinta PROSTIILOR debitate in fraza in cauza, le pun pe seama frustrarii cauzate de mesajul meu anterior. Sunt dispus la orice comentarii, nu am nimic de ascuns si nimic pe constiinta. Nu am avut niciodata vreo tangenta cu FRSah mai mult decat oricare al membru (activ) al acesteia, cu atat mai putin in legatura cu vreun decont catre aceasta. Referitor la :”Chestia cu prestatia benevola si salahorul e o gogorita “, este greu de dat o replica, deoarece este dificil de sesizat la cine face referire. Daca face referire la mine, a dat-o grav in bara, deoarece pentru activitatea mea de la club (efectuata inafara orelor de serviciu) nu am primit nimic (mi s-au decontat doar deplasarile cu juniorii la competitii ).

    Anuta Laurentiu

    ianuarie 5, 2014 - 5:43 pm Raspunde
  • niccolo

    @Jugaru Lucian: Comentariile se refereau doar la acel mesaj. Foarte frumos ceea ce faceti pentru clubul dvs. Urmarind imaginile postate,
    va sugerez o idee valoroasa : adaugati la diplome si medalii si o sacosa cu dulciuri, jucarii, carti, de care copiii se bucura foarte mult.
    Ani la rand, am utilizat in totalitate sumele din taxele de participare pentru aceste sacose, care au bucurat pe toti participantii (indiferent de locul ocupat) la “Cupa CONPET junior”.
    Dar…activitatea la propriul club este una si cea in folosul intregii comunitati sahiste din toata tara este cu totul altceva. Va asteptam sa va manifestati in folosul nostru al tuturor.

    ianuarie 5, 2014 - 6:26 pm Raspunde
  • jugaru lucian

    Trebuie sa subliniez ca meritele nu-mi apartin si nici macar initiativa proiectelor nu a fost decat uneori a mea. Am fost intrebat ce vreau sa fac si raspunsul “continuarea si amplificarea si extinderea a ce s-a facut pana acum in zona” necesita detalii…pe care multi nu le cunosc..

    Activitatea nu este in cadrul unui mic club selectiv ci este in folosul intregei zone, nu doar a clubului nici macar a orasului nostru. Acum 20 ani nu erau nici 10 concursuri oficiale pe cuprinsul intregii Romanii si daca de atunci pana la infiintarea Sah Club Galati in judet au fost doar 3 concursuri oficiale(unul la 7 ani in medie) nu la fel au stat lucrurile peste tot, in tara existand cluburi cu traditie care au proiecte similare incepute cu mult inaintea noastra.
    Daca aceste proiecte se unesc vom fi mult mai eficienti si vom avea parte de mai multe actiuni centralizate gen proiectul Çoubertin si mai bine puse la punct de la an la an.
    Ideal si firesc ar fi ca Federatia sa puna pe hartie astfel de proiecte pe termen lung, federalii sa fie oameni competenti,influenti si sa gaseasca fonduri uriase pentru punerea lor in practica,analiza si strategia pusa pe hartie de Domnul Grunberg ajustata cu ideile altor oameni experimentati sa fie sintetizate si respectate cu sfintenie iar transparenta sa fie totala. Asa ar fi nu doar ideal ci si normal…dar…
    Dar, daca suntem realisti si vedem ca asta nu s-a intamplat NICIODATA in Romania ci doar in unele tari, izolat si nici acolo la modul ideal sau macar continuu o sa intelegem ca asta nu se poate intampla nici la noi peste noapte ci incetul cu incetul, fiind putin probabil sa apara si intreruperi ale acestui proces de-a lungu timpului si ca totul incepe de la baza catre varf si apoi continuua si in sensul ideal, sens care din pacate din pacate etse nerealist. Societatea nu functioneaza asa, nici cea romaneasca nici celelalte..
    Acum 20 ani cei din generatia mea ne doream foarte mult sa jucam cat se poate de mult si cat se poate de bine, dar in zona nu existau decat un concurs amical pe an, iar in tara nici 10 oficiale la care nime’n-avea bani sa ajunga. Ne-am intrebat si noi cu ce se ocupa Federatia, care nu dialoga cu noi, neexistand nici macar telefoane mobile. Ne-am indreptat catre AJS care exista si astazi doar formal, avand in continuare activitate si buget ZERO. Am ajuns la singurul om care mai facea ceva pentru sahul din zona si in loc sa-i multumim l-am luat la intrebari de ce atat de putin. Pana nu am pus mana sa ne facem singuri ceea ce visam sa ne faca divinitatea si institutiile, nu s-a intamplat nimic…seceta si liniste de moarte. Suntem singurii organizatori de concursuri oficiale de seniori din judet in continuare. Poate sa vina un sfant plin de bani si mare iubitor de sah la conducerea Federatiei sau a tarii, n-o sa vina nimeni sa ne inlocuiasca de la centru, din pacate, doar la concitadini putem spera…
    Noi insa putem sa ne unim fortele cu ceilalti din zona, apoi cu celelalte zone si sa facem ca lucrurile sa functioneze apoi si centralizat si de la centru spre baza.

    N-a ca am sarit de 1000 de cuvinte si risc sa-i depasesc pe altii mai patimasi si mai experimentati. Atatea cuvinte cu atata patima de la atatia oameni trebuie sa se transforme si in ceva actiune pana la urma,..Eu am terminat cu vorbele si vacanta, de maine ma intorc la munca.

    ianuarie 6, 2014 - 1:38 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Jugaru
    Mi-a placut mesajul dumnevoastra .
    Galati-ul a fost evident o zona defavorizata , dar la fel e si Clujul , Pitesti-ul si multe altele .
    De aceea printre obiectivele enumerate ale CD-ului, primordiala este imaginea sahului, promovarea lui in mass-media si implicit atragerea sponsorilor . In contextul actual cand gratie atragerii a cat mai multi copii la sah exista o presiune favorabila sahului ,iar sansele acestui deziderat au crescut evident .
    Una din devizele UE este unitate in diversitate , tradusa aproximativ in sah ar fi : oamenii sunt atat de diferiti in conceptii ,opinii ,sentimente ,interese ,cultura si preferinte , dar daca ar colabora macar in ceea ce-i apropie, adica pasiunea pentru sah , atunci putem vorbi cu optimism despre viitor. Este o conditie valabila si la federatie si in diverse zone ale tarii si nu in ultimul rand si pe acest site

    ianuarie 6, 2014 - 1:44 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Anuta
    Iar ai inceput sa ciripesti cam mult pe site .
    Te mai las sa zburzi putin, fiindca altfel te sufoci .
    Dar m-ai dezamagit .
    Ce e aia Niccolo ?
    Pai vajnicul aparatorul al rromanismului pe site foloseste un asa nume strain .De ce nu Elefterie _in greaca inseamna libertate ; cu alte cuvinte ai voie sa debitezi orice pe site si nu poti fi penalizat.
    Chiar ce o fi cu prenumele asta grecesc , nu-ti altereaza descendenta dacica ? Maine poimaine mai descoperim si vreo interferenta cumana si se duce dracu credibilitatea . Neagu Juvara sustine documentat ca Basarab I a fost cuman, pai ai putea si mata sa conduci cu_ mana forte sahul romanesc.
    Stiai ca miscarea legionara a esuat fiindca 90% din militanti erau analfabeti ? Pai astazi cu militanti sima_ndicosi ca matale, care stiu sa citeasca si sa scrie si au computerul deschis zi si noapte pe DEX si Google , nu ar avea perspective mai bune?
    Ce-ar fi sa faci un cuibusor , un fel de after school dupa orele de sah unde copiii sa afle amanunte despre Capitan ,sa citeasca prelegerile lui Nae Ionescu si povestea legendarilor Mota si Marin . Ai putea sa imbunatatesti si simbolistica: sabia si crucea in fiecare mana si sahul in ghiozdanel!
    Nu, nu cred ca ai curaj , pentru asta trebuie mai multi si sustinatorii tai de pe site tac ca niste lasi .Iti dau o idee cauta-l pe Gratianu , are el niste materiale grozave publicate in Atac la persoana , va inspirati de acolo si faceti niste fituici pe care sa le imprastiati la marile competitii .
    Oricum ,fa ceva, nu sta cu mainile in san , fiindca situatia se degradeaza pe zi ce trece! Evreii sunt tot mai putini si va dispare obiectul muncii !

    ianuarie 7, 2014 - 9:37 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Stimati moderatori ai site-ului

    In fotbal , UEFA si FIFA au dat amenzi usturatoare si au suspendat terenuri pentru manifestari rasiste si xenofobe ale fanilor
    Legile tarii noastre condamna manifestarile rasiste , antisemite si xenofobe .
    Mai mult sahul este sportul unde discriminarea de orice fel este exclusa prin definitie .
    Cate mesaje antisemite trebuie sa mai posteze domnul Anuta , ca sa i se ia cuvantul?
    Eu sunt de acord sa scrie , daca-si ia un angajament oficial pe site (evident nesincer si formal dar conditional) ca se va abtine de la acest gen de e mesaje.
    Nu eu am inceput cu jignirile ;va amintiti acel mesaj in care sustine ca spun prostii si argumentele mele sunt hilare !
    Pe mine nu ma deranjeaza genul asta de polemica inegala , dar a inceput sa ma plictiseasca . La cat am scris , si cred ca am deschis teme interesante, am primit o gramada de mesaje provocatoare chiar ofensatoare . Am raspuns cu rabdare si argumente logice intr-o prima instanta . Cand lucrurile degenereaza , nu ma deranjeaza sa apelez la ironie si pamflet , pana la urma site-ule mai viu si mai interesant si atractiv . Eu nu cunosc alte forme de lupta impotriva primitivismului, prostiei sau lipsei de logica .
    Totusi pana la urma e un site de sah , aprioric considerat al oamenilor rationali , unde nu au ce cauta indivizi care colcaie de ura si invidie si care nu-si pot reprima resentimentele , exprimate in forme atat de primitive .
    Repet nu ma deranjaza , probabil nici pe dumneavoastra, ca va distrati , dar cred ca e in joc reputatia si nivelul unui site, cred eu mult superior altora prin tematica, idei si calitatea comentatorilor

    Cu stima
    Sergiu Grunberg

    ianuarie 7, 2014 - 10:03 am Raspunde
  • ANUTA Laurentiu

    Cred ca aici avem nevoie de parerea unui specialist in psihologie : cat de grava este situatia unei persoane care debiteaza invective si tot el acuza ca a fost agresat verbal. Pentru noi ceilalti oricum e grav. Ei ne indruma noua pasii pe taramul sahului.
    Si de aceea am ajuns unde am ajuns.

    ianuarie 7, 2014 - 11:24 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    1. Nu eu v-am indrumat pasii nici in sah nici in altceva . Nu ma puneti sa-mi asum esecuri de care nu sunt responsabil .
    2. Orice psiholog va va spune ca aveti fixatii, obsesii, accese de grandomanie si mai ales ca aveti nevoie de un personaj impotriva caruia sa va canalizati ura si va descarcati frustrarile . A fost Vasile Manole , apoi l-a eclipsat Mihai Ghinda .
    Eu mi-am propus doar sa va fac sa va uitati cu nostalgie la portretele celor 2 .

    ianuarie 7, 2014 - 12:05 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ LAE, ELA, Anuta, Niccolo, Brasoveanu & ejusdem farinae

    Miorita LAE, LAE, bucaLAE
    De cinci ani incoace
    Gura nu-ti mai tace……

    Mai du-te (invartindu-te), varsa-ti otrava si pe alte bloguri, vezi Romania Mare, Noua Dreapta, etc, pentru ca aici, pe Sah cu Ceausescu, ne-ai capiat pe toti!

    ianuarie 7, 2014 - 3:03 pm Raspunde
  • jugarul

    La jigniri, aberatii se poate raspunde in diverse moduri : tacere, mustruluiala, ironie,raspunsul cu aceiasi moneda apelarea la justitie(probabil utila doar in cazuri extreme).
    Desigur ca si valorile umane ar trebui respectate mai mult, mai ales cand avem destul de putine, de aceea ar trebui sa ne respectam mai mult Maestrii chiar si cand gresesc, sa-i contrazicem cu argumente nu cu noroi . Fischer de pilda a facut multe greseli si a exagerat de multe ori in ultimul hal, dar chiar si cand a facut-o a fost de obicei respectat … cel putin de catre sahistii de varf…
    Limitarea dreptului la exprimare insa, NICIODATA NU poate fi in regula s-o ingradim. Sunt atat de diluate libertatea si democratia in zilele noastre; macar dreptul la exprimare sa ramana in puritate cat mai mare, ca restul valorilor democratice au cam fost anulate.

    Abera cineva p-aci ca ma deranjaza ca este criticata Federatia. Dimpotriva, ma deranjeaza ca NU este criticata pe subiectele importante si unde merita criticata. Este foarte de utilizata si eficienta metoda de manipulare prin creearea de subiecte false pentru a nu se discuta problemele importante Chiar daca aici ea nu este folosita deloc intentionat, efectele sunt aceleasi si de aceea ma revolta criticile aiurea, ca nu lasa loc criticilor necesare….

    ianuarie 8, 2014 - 3:59 am Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnule Jugaru
    Rationamentul dumneavoastra are niste hibe , banuiesc ca nici nu credeti in el, mai curand ati vrut sa dati o nota de paretism printr-o lozinca la moda .
    Si civilizatia si democratia impun niste reguli unele statuate prin legile statului .
    Pe mine nu ma deranjeaza ca ma face cineva prost sau incompetent , incerc sa-i demonstrez ca nu-i asa, cu argumente, exemple,ironii , etc .
    Daca insa cineva ma exclude din poporul roman datorita etniei sau numelui, asta e mult mai grav , mai ales cand se repeta de atatea ori .
    Mergand pe logica dumneavoastra , maine cineva poate sa intre pe site si sa injure ca un birjar.
    Libertate absoluta exista in padure pentru oameni si animale.
    Pe un site presupus civilizat cum e acesta, ar trebui sa participe numai oamenii !

    ianuarie 8, 2014 - 11:36 am Raspunde
  • Adrian Musat

    Cu permisiunea dvs, dle Grunberg, as plusa: numai adultii.

    Imi imaginez ca mai citeste si viitorul sahului romanesc aceste dezbateri duse, la urma-urmei, in slujba lui.

    S-a tot vorbit despre educatia celor mici, dar in ce a degenerat discutia?

    Se vorbeste despre beneficiile sahului asupra intelectului copilului, logica, matematizare plus gens una sumus.

    Personal ma indoiesc ca un copil care citeste acest thread simte altceva in afara de agresivitate, autoritate si “ultima replica”. Iar faptul ca sahul incepe sa semene cu fotbalul -ambele autohtone-este foarte trist.

    Evident, mesajul este pentru toti cei care “sar calul”.

    La multi ani tuturor!

    ianuarie 8, 2014 - 5:34 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Draga Adrian

    E dreptul tau sa protejezi copiii , mai ales ca vad ca le intelegi perfect perceptia
    Imi pare rau ca nu intelegi insa situatia, mai ales ca esti un om al legii . Nu eu am inceput razboiul si nici nu-mi amintesc ca tu sa fi intervenit in vreo cateva situatii similare .
    Ce se intampla in fotbal, am exemplificat intr-un mesaj ( deci nu seamana)

    Eu cred ca sunt un om civilizat si accept orice pana la un punct . Fiindca tin la tine , am sa insemn cu o bulina rosie mesajele traumatizante pentru copii .
    Dar mai probabil nu o sa mai scriu pe acest site, spre satisfactia unora si atunci informatiile vor fi mai ample, parerile mai competente, iar armonia induiosatoare , cu acces liber si benefic pentru copii vadit interesati de tematicile site-ului .

    PS a spune cuiva ca face parada de ceva , e o expresie care denota o anume lipsa de eleganta fata de persoana careia i-o adresezi

    ianuarie 8, 2014 - 6:46 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    In primul rand, remarc vioiciunea comentariilor acide la varste nu tocmai de juniorat; un semn ca sahul e un antrenament la orice varsta etc..
    In al doilea rand ar trebui marcate comentariile socante cu o bulina rosie si remarca: va avertizam ca urmeaza comentarii traumatizante’.

    ianuarie 8, 2014 - 9:29 pm Raspunde
  • Gabi

    Daca au fost banate comentarii, vrem sa stim si noi, ca nu mai intelegem nimic 🙂
    O umila propunere am avut si eu la #103 si s-a ales praful. Daca nu acum, cand? Daca nu aici, unde?
    Oricum, ma simt traumatizat 🙂

    ianuarie 8, 2014 - 10:30 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Scuze pentru scapare, aveti dreptate , propunerea e interesanta si va promit ca voi face demersurile necesare .Poate unele partide sa fie comentate chiar de jucatori

    ianuarie 8, 2014 - 10:39 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Salut Gabi!
    Ai dreptate, sunt cateva persoane carora li s-a aprobat un miniconcendiu pentru a-si corecta exprimarea.
    In privinta partidelor, cred ca ar fi frumos din partea blogului sa premieze cea mai frumoasa partida votata, cu un set de sah, sau un ceas, sau cu o carte de specialitate, la alegere. Oferta valabila.

    ianuarie 8, 2014 - 11:16 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Lucian Jugaru dixit: # 154

    “Limitarea dreptului la exprimare insa, NICIODATA NU poate fi in regula s-o ingradim. Sunt atat de diluate libertatea si democratia in zilele noastre; macar dreptul la exprimare sa ramana in puritate cat mai mare, ca restul valorilor democratice au cam fost anulate.”

    Eu, unul, am citit de 4 (patru!) ori aliniatul de mai sus si tot nu am inteles nimic Cum adica:
    “Limitarea dreptului la exprimare însa, niciodată NU poate fi in regula s-o îngrădim.”

    Deci: NU putem sa îngrădim LIMITAREA DREPTULUI LA EXPRIMARE…So far so good! I’ve got it!
    Asadar NU trebuie sa ingradim LIMITAREA….hmmm
    Asadar ce vrei sa spui….? Sa limitam sau nu îngrădirea limitării? sau poate sa dezgrădim limitarea….Sa….

    Cat despre “Sunt atat de diluate libertatea si democratia in zilele noastre; macar dreptul la exprimare sa ramana in puritate cat mai mare, ca restul valorilor democratice au cam fost anulate.” propun sa fie trimisa direct la “Academia Catavencu” pentru cugetarea anului. Este de o naivitate si imprecizie adorabile, iar “puritatea cat mai mare a dreptului la exprimare …..” in contrapunct cu “restul valorilor democratice OARECUM anulate” m-a lasat perplex si invidios. Poate imi detaliezi care sunt acele valori democratice oarecum anulate, ca sa pot sa protestez la CEDO pentru ca mi-au fost alienate drepturile mele constituționale la……..completează, te rog.

    Mai am o neclaritate: intrucat cam jumatate (apreciere ochiometrica) din jucatorii de top sunt mai mult sau mai putin evrei, este greu de crezul ca l-au mai respectat pe RJ Fischer dupa delirul lui antisemit, care a tinut ore intregi la radio in Filipine. Eu unul am ascultat inregistrarea si m-am cutremurat.

    Si apropo de libertatea trancanelii nationaliste in spatiul public: In Germania, simpla negarea publica a Holocaustului te duce direct la “tzuhaus”, la puscarie. In SUA orice aluzie publica la etnia cuiva te expune oprobriului public si te scoate din viata politica, sociala, publica ….esti mort!

    Democratie DA,libertatea de expresie DA, propaganda nationalist- sovina NU….

    Si, daca nu sunt prea insistent, as dori cateva exemple de subiecte de “critica necesara” si “critica aiurea” pt FRSah. Si cateva nume de manipulatori, care starnesc ceata pe blogul ScC cu “subiecte false”.
    Cin’ sa fie, cin’ sa fie….? Ca eu nu am mai scris nimic de muuuuuuuuuult, nu-i asa?!

    Nelamuririle mele sunt sincere, fara intentia de jigni si sper ca sa ai bunavointa si sa-mi raspunzi macar la o parte din ele….cam la 99% 🙂

    ianuarie 8, 2014 - 11:17 pm Raspunde
  • Niki

    :)))))
    Multi sunt vocati, pauci vero electi.

    ianuarie 9, 2014 - 1:27 am Raspunde
  • jugarul

    Domnule Ghinda,

    Asa cum un jucator experimentat reuseste sa desluseasca ce a jucat un copil incepator desi in fisa partidei sunt o multime de greseli, si dumneavoastra ati reusit sa descifrati cam ce-am vrut sa spun…

    Legat de anularea valorilor democratice, din pacate exemplele sunt nenumarate :
    – nenumarate cazuri de oameni bagati in puscarie fara probe si nenumarate motivari ale instantelor care arata mai rau decat mesajul meu de mai devreme;
    – sute de intreprinderi devalizate si nici un condamnat;
    – mii de morti la revolutie si nici un vinovat;
    – la 1 februarie intra in vigoare o lege care nu ne mai permite sa exprimam opinii public in diverse spete..;
    – mai multe referendumuri au fost invalidate sau neluate in sema iar referitor la acest subiect chiar ambasadorul SUA la Bucuresti ne spunea intr-un interviu la PRO TV ca “in democratie…nu intotdeauna decide majoritatea”;
    – la CEDO Romania a pierdut nenumarate procese si are de platit sute de milioane de euro, fiind fruntasa la incalcarea drepturilor omului daca ne luam dupa numarul de procese pierdute; ;
    – exemplele pot continua la nesfarsit, in particular pot sa dau exemple si din sah..

    Am ascultat si eu inregistrarea cu Fischer, care nu arata altceva decat ca omul a innebunit…

    Subiecte false :
    – serialul “D-ale federatiei I-IV”;
    – comentarii de genul “cu antrenori de 1800 nu putem spera la nimic” la recent incheiatele monidale, cand acolo nu prea erau astfel de antrenori.
    Critici necesare : cam tot ce a postat Domnul Grunberg p-aci, in special in articole, dar si Domnul Anuta tot in articole, caci in mesaje este drept ca de multe ori a sarit calul.

    Intr-adevar sovinismul nu este acceptabil, trebuie pedepsit …

    ianuarie 9, 2014 - 6:48 am Raspunde
  • Gabi

    Multumesc, domnule Grunberg. Ar fi excelent ca insisi copiii sa-si comenteze propriile partide si, alaturi de ei, antrenorii / persoanele avizate si, de ce nu, parintii.
    Cred ca acest lucru s-ar putea face dupa orice turneu sau campionat si, poate, in aceste situatii, vor disparea si comentariile sau remarcile rautacioase. Ar fi aberant ca acestea sa fie chiar si gandite, darmite scrise.

    Salut, Nicu! Ce sa zic, e grea viata de cenzor:) Sper ca miniconcediile sa se termine cat mai curand, iar comentatorii respectivi, care or fi ei, sa revina la munca cu un aer proaspat si fara “rautacisme”.
    Eu nu am prins comentariile total deplasate, dar daca au fost, ai actionat rapid si eficient la “deszapezirea drumului”:)
    Nu stiu, poate am imbatranit eu rau, dar aceste dueluri mi se par atat de “patetice” si de inutile.
    Ma fac sa devin nostalgic pentru ca am un sentiment de deja vu 🙂

    ianuarie 9, 2014 - 7:00 am Raspunde
  • Adrian Musat

    D-le Grunberg, aveti dreptate si-mi cer iertare pentru lipsa mea puerila de eleganta.

    M-a luat valul si am respectat eronat legea “cand esti la Roma”, desi nu era cazul.

    V-am marturisit de la inceput ca sunt un cititor neavizat al siteului, in sensul ca se intampla sporadic sa ma delectez cu polemicile mai mult sau mai putin sahiste ale iubitorilor de sah si viata. Pur si simplu nu stiam ca ati demonstrat deja ca sahul nu seamana cu fotbalul si nici nu am vazut vreun comentariu antisemit din partea cuiva pe acest site – daca la asta va referiti, pentru ca in rest am vazut de toate.

    Cat despre drepturile copiilor, stim cu totii ca in mare parte se exercita prin parinti. Ei, la urma-urmei, vor aprecia daca merita sa-si indrume copiii spre marea familie a sahului autohton. Reclama lasa de dorit, totusi.

    Cu stima,

    ianuarie 9, 2014 - 12:06 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Domnul Jugaru
    Va rog sa luati aceasta interventie ca un sfat prietenesc de la un om cu ceva experienta .
    La prima vedere pare usor de scris orice. Practic veti constata ca lucrurile nu stau chiar asa .
    Dumneavoastra sunteti tanar si pe buna dreptate vreti sa castigati simpatia tuturor. In primul rand veti constata ca oricat te-ai stradui in viata vei avea prieteni dar si dusmani si contestatari . Pe de alta parte cu mesaje patetice aluneci in populism.
    Dumneavoastra trebuie sa aveti grija mare ce scrieti si cum scrieti .
    Faptul ca sunteti membru CD, da unor note evident personale o tenta oficiala, ceea ce poate deveni nociv .
    Nu cunosc institutii si nici oameni care sa se bucure de critici /
    De altfel , noua conducere nu si-a intrat de tot in paine , din cauza timpului scurt de cand a fost inscaunata .
    90% din critici (caci vor veni) vor fi neobiective si nicidecum punctuale, iar o mare parte vor fi din partea unor nostalgici sau membri ai vechii conduceri .

    Dumneavoastra puteti avea pareri personale si criterii de evaluare despre oricine, dar am o rugaminte personala , in diverse insiruiri de nume nu ma includeti si pe mine din cel putin 2 motive :

    1.cei insiruiti s-ar putea sa nu se simta foarte onorati de alaturare
    2, eu nu am nevoie de faima sau glorie si mentionarea mea alaturi de corifei ai sahului ma stanjeneste
    Daca intr-un anumit context considerati ca as trebui si eu mentionat treceti-ma la – si altii .

    ianuarie 9, 2014 - 2:42 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Draga Adrian
    Chiar crezi ca vreun copil citeste acest site?
    Ei sunt suparati acum ca au ratat nu stiu ce nivel la un joc pe computer sau sunt traumatizati alaturi de parintii lor de esecul casatoriei Biancai Dragusanu . Presupunand ca eu
    le dezvolt agresivitatea, ea se atenueaza prin duioasele filme de actiune si blandele meciuri de wrestling si K1.
    Cred ca mi-am dovedit deja dezinteresul fata de copii prin lucrarea anterioara publicata pe site .
    Si sa-ti mai spun ceva : as fi bucuros daca copiii ar citi comentariile pe site ,fiindca ar invata de mici ca prostia, primitivismul si ura viscerala trebuie combatute prin orice mijloace .

    Am insa o dezamagire : oare un baiat ca tine, dincolo de fond , nu trebuie sa
    aprecieze din punct de vedere estetic calitatea pamfletului si ironiilor fine?
    Astept de la tine numai mesaje inteligente ,

    ianuarie 9, 2014 - 3:03 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    Si totusi, cu cine il inseala Bianca pe Bote?

    ianuarie 9, 2014 - 4:12 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Nu pe Bote ci pe Adrian nu mai stiu cum .
    Bote o insala cu Anda Adam si diversi baieti !

    ianuarie 9, 2014 - 4:14 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    Evident ca e totul regizat pentru devierea atentiei maselor.
    Foarte mult circenses si foarte putina panem in programul autoritatilor.
    Vorba ex-ministrului culturii: cu banii de la bolnavii de SIDA faceam atatea festivaluri…:(

    ianuarie 9, 2014 - 4:23 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    Inca un punct despre TV: in ultimii ani comunisti, la TV aveam:filme nord-coreene, cantarea Romaniei si ‘Cu masca, fara masca’.
    Acum e democratie: avem filme sud-coreene (asta da schimbare!), Vocea Romaniei si ‘Recunoasteti interpretul’.
    Un pas mic pentru omenire, dar urias pentru propasirea democratiei.

    ianuarie 9, 2014 - 4:30 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    @ Niki
    🙂 🙂

    @ Lucian Jugaru

    Mulțumesc pentru răspunsul detaliat. Se deosebeste mult de mesajul-mama # 154. Acesta este logic, ferm si scris coerent, la obiect.
    Asa cum este statistic normal, nu suntem de acord “in toto” cu cele expuse, dar iti respect dreptul la opinie (asupra utilității si inutilității unor mesaje), asa cum respect toate opiniile exprimate CIVILIZAT.

    Sergiu ti-a scris deja ce era mai important, nu are rost sa reiterez. Pot sa adaug ca adaug numai ca scrisul de mesaje la ore tarzii din noapte, # 154 a fost trimis la 4 dimineata, prezinta riscuri suplimentare. Daca totusi scrii la ore tarzii, reciteste-le cu atentie!

    Chiar si mesajul acesta, # 164, are un neajuns major: alaturarea numelor Grunberg si Anuta intr-o singura fraza, mai ales apreciativa, mi-a facut pielea de gaina. Brrrrrr! Gandeste-te cum s-a simtit Sergiu, daca pe mine m-a luat cu fiorii. Mai bine-l injurai decat sa-i bagi in aceiasi oala! Singura asemanare intre ei este ca amandoi scriu cu caractere latine.

    Iti urez succes in mandatul de membru al CD; sper sa vii cu idei proaspete si mai ales, cu opinii personale.

    ianuarie 9, 2014 - 9:30 pm Raspunde
  • sofronie Iulian

    Ce s-a intamplat totusi cu Ognean in ultimele 3 runde? Cred ca ar fi un subiect mult mai interesant de discutat intre sahisti si antrenori…Avem atatea teorii.., dar practic un copil talentat joaca cu medalia pe masa ( lucru foarte rar intalnit in delegatia Romaniei ) si pierde 3 partide decisive…Eu , ca antrenor ,din astfel de cazuri as vrea sa invat. Ce s-a gresit??…sau poate vreti sa continuati subiectul cu Bianca?

    ianuarie 9, 2014 - 9:34 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    A pierdut cu campionul care joaca foarte tare , iar probabil oboseala (copiii la varsta asta nu sunt obisnuiti cu 11 runde ) si poate dezamagirea l-au facut de nerecunoscut in ultimele 2 partide .
    Pustiul e foarte talentat, e mic la categorie si va mai lupta cu sanse la medalii cu siguranta.
    Acum 2 ani Cristina Foisor era dupa runda 8 pe locurile 1-2 la Europene , si a pierdut ultimele 3 partide , una egala si ultima net castigata 10 mutari la rand
    Anul acesta Irina Bulmaga la Mondialele de tineret era cu medalia in buzunar, noi speram aurul ,si a facut o remiza din ultimele 3 partide .
    Aceste 2 exemple, nu cred ca mai impun o analiza ampla a cauzelor caderii lui Ognean .
    Daca pentru aceste caderi am avea explicatii obiective , am fi foarte destepti

    ianuarie 9, 2014 - 10:14 pm Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Intradevar, un subiect foarte interesant.
    Astept si eu opinii si sfaturi.

    ianuarie 9, 2014 - 10:18 pm Raspunde
  • Sergiu Grunberg

    Dragi comentatori
    In ultima vreme am fost un foarte activ participant pe site, datorita celor doua tematici , una initiata de mine , a doua privitoare la un eveniment la care am fost martor . Aceasta intensa implicare mi-a dezvoltat o abilitate , anume de a descifra usor pe autorii mesajelor , in ceea ce priveste , gradul de cultura, de originalitate , de dusmanie, de alcolism, dar si bunele intentii, curiozitatea si interesul sincer pentru sah.
    Nu vreau sa acaparez site-ul si nici sa inhib dorinta legitima a unora de a-si exprima opiniile , asa ca o sa-mi iau o pauza binemeritata , mai ales ca am si multe alte obligatii.
    Atentie ! Nu va repeziti sa ma atacati, bunul meu prieten Mihai are mana mai grea si limba mai ascutita .

    Cu bine

    ianuarie 10, 2014 - 9:26 am Raspunde
  • Mihai Ghinda

    Mrrrrrrrrrrrrr! Ham-ham

    ianuarie 10, 2014 - 10:01 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.