Campionatele Nationale de Sah Rapid, Blitz şi dezlegari. IASI, 29.11 – 1.12. 2013

813_frsahCampionatele Naţionale de şah rapid, blitz şi dezlegări

(masculin şi feminin) 

Iaşi,  29 noiembrie – 1 decembrie 2013

Site oficial aici

Prospect competitie aici

Ma numar printre putinii care au apreciat si sustinut atribuirea disputarii acestor campionate nationale de sah rapid, blitz si dezlegari din acest an la Iasi. Practic, au oferit cam tot ce isi doreste un adevarat jucator sahist roman. Cazare la alegere, dupa bugetul fiecaruia, masa la fel, chiar cu o oferta de nerefuzat din partea organizatorilor. Mi s-a parut atunci, un pas inainte spre atragerea oricarui jucator roman de a participa la o competitie de nivel inalt, indiferent de situatia financiara in care se afla acestia. Nici o umbra de obligativitate, asa cum  erau prevazute la multe alte competitii oficiale din trecut, si care  culmea,  te faceau sa crezi ca ti se ofera niste favoruri. Nu pot sa uit nici acum de o modificare, facuta dupa oficializare lui, a unui prospect la Openul National din aceasta primavara. Dar, trecutul e  trecut. Sa privim oleaca si inspre viitor.

Sincer, ma asteptam ca la prima competitie oficiala sub auspiciile noii conduceri a sahului romanesc, recte IASI, sa regasesc atributele unei competitii moderne. Conferinte de presa, liste de participanti, detalii despre performantele marilor maestrii(e) ce au confirmat ca vor fi prezenti la turneu, cateva partide live, un spatiu media pentru cei care vor sa afle ce se intampla acolo, etc… Nimic din toate acestea nu le gasesc pe nicaieri, nici macar pe siteul oficial. Daca la un open oarecare mai merge, vorbim aici totusi, despre niste Campionate Nationale, despre viitori Campioni Nationali! Daca inceputul a fost bun, continuarea lasa de dorit. In acest fel, nu se va vedea niciodata diferenta dintre un simplu jucator amator de sah si un campion national.

Presupun ca atunci cand  cineva incearca sa rezolve mai multe probleme in acelasi timp, exista posibilitatea ca intr-un anumit caz sa-i scape amanunte esentiale. Ar fi bine ca macar in ceasul al doisprezecelea, organizatorii sa se concentreze doar pe aceasta competitie. Ar face fericiti foarte multi iubitori ai sahului daca vom avea Campioni(e) Nationali , si nu cativa castigatori ai unui open national, fie el de sah rapid, blitz sau dezlegari.

Ca sa mai zic? Astept.

Astept momentul in care vom reusi sa trecem de la recunoasterea rece a unei statistici, la respectul acordat unui Campion(a) National!

9 Comentarii

  • Alin_P

    La multi ani romani !

    decembrie 1, 2013 - 12:38 pm Raspunde
    • nicu valahu

      La multi ani, Alin! La multi ani, sahisti romani!

      decembrie 1, 2013 - 11:48 pm Raspunde
  • Un anonim sahist

    Intrucat vad ca subiectul a ramas la nivel de “schita”, as dori sa punctez cateva impresii pe care mi le-a lasat turneul. Per total, i-as acorda nota 9.
    Aspecte pozitive: sala spatioasa, in cadrul Primariei; sponsorul Aqua Carpatica a daruit apa participantilor; nu au existat intarzieri din motive tehnice, s-a respectat programul intocmai; posibilitati multiple de cazare si masa, pentru toate bugetele; premii numeroase; seturile de sah aveau si dame de rezerva pentru fiecare jucator.

    Aspecte de imbunatatit: distanta intre sala de joc si locurile de cazare (pe jos sau cu tramvaiul se facea cam 30-40 de minute) – ar fi fost un plus semnificativ daca s-ar fi asigurat transportul; scartaitul parchetului (da, suna hilar, dar era foarte deranjant avand in vedere numarul de participanti x 2 picioare 🙂 ) – nu este vina organizatorului, insa daca ar fi de preferat sa verifice si acest lucru data viitoare.

    decembrie 3, 2013 - 3:32 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Stimate Anonim, ma bucura ce aud de la dumneavoastra, in legatura cu desfasurarea acestor campionate nationale( binenteles, cu micile exceptii enumerate). M-am uitat si eu pe pozele de la competitie, atat la cele de pe site- ul federatiei, cat si pe cele de pe chessresults, si am ramas impresionat de locul unde s-au desfasurat acestea. E un mare pas inainte fata de salile de cantina unde se tin alte campionate nationale.
    Recunosc insa, ca am vrut sa fiu putin ironic. In primul rand, pentru ca atunci cand am vrut sa ma inspir din profesionalismul atat de vehiculat al echipei din Iasi, am ramas blocat cand am gasit doar o pagina goala pe site-ul organizatorilor cu un link ratacit catre prospect, semnata de Vlad Ungureanu:
    “Campionat National la Iasi” ?!?…
    In privinta schitei, aveti mare dreptate. Trecand peste limbajul de lemn din stirea de pe site-ul FRSah despre aceste competitii, ma uit si acum pe siteu-rile oficiale, si dupa doua zile de la finalul campionatelor(marti 3 decembrie, ora 20.27), inca nu stiu cine sunt Campionii Nationali la dezlegari, la sah rapid sau la blitz!
    Daca am gresit cumva, spuneti-mi. Sunt un om care stie sa recunoasca adevarul, atunci cand i se pune in fata, si am sa-mi cer iertare.

    decembrie 3, 2013 - 8:30 pm Raspunde
  • Un anonim sahist

    Nu ati gresit cu nimic. Eu insumi cautam poze de la turneu si nu am gasit mare lucru decat pe site-ul federatiei/chessresults desi la festivitatea de premiere au fost cel putin 4-5 fotografi. In rest, niciun articol. Eu inca astept o stire pe site-ul ajs Iasi.

    decembrie 3, 2013 - 8:39 pm Raspunde
  • Un anonim sahist

    Acum, intre noi fie vorba, campionii se pot vedea pe linkurile indicate pe site-ul federatiei catre chessresults.
    Numai de bine!

    decembrie 3, 2013 - 8:41 pm Raspunde
  • Gabriel Obadă

    Fotografii din timpul campionatului si de la premiere cu toti premiati:
    https://plus.google.com/photos/114420140437575890378/albums/5952493356429002609

    decembrie 8, 2013 - 9:10 pm Raspunde
  • Dan Gurgui

    Il intreb pe domnul Nicu Valahu daca ar vrea sa scrie un mic articol despre participarea sa la acest Campionat pentru revista mea “e4 e5”. Ii multumesc anticipat.

    decembrie 8, 2013 - 9:23 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.