Turneul Regilor: Simultan Wang Hao la McDonald’s

2013-10-12 17.13.59Album foto simultan

Articol ChessBase News aici

1391741_555127887875854_2117162202_nAndreea Nastase reuseste o frumoasa remiza in fata marelui maestru chinez Wang Hao

Foto Kings Tournament: Simultan GM Wang Hao

Sambata 12 octombrie 2013, va fi o zi pe care cativa copii sahisti romani si-o vor aminti cu mare placere. Organizatorii Turnului Regilor au avut inspiratia de a organiza un simultan de sah cu jucatorul aflat in ziua libera a turneului de mare clasa ce se desfasoara zilele acestea la Bucuresti, marele maestru chinez Wang Hao.

Puternicul jucator aflat in elita sahului mondial, obisnuit cu aerul rarefiat al marilor competitii, s-a confruntat de data aceasta cu ambitia unor tineri jucatori aflati  la inceput de drum si dornici de a reusi o  victorie de palmares.  Daca la inceput  totul parea o simpla “joaca de copii”, marele maestru a fost nevoit pe parcursul simultanului, sa-si foloseasca in cateva cazuri armele grele din arsenalul din dotare. Ca sa va faceti o parere cu cata ardoare au jucat acesti micuti sahisti, cativa dintre ei nu intelegeau dupa terminarea partidelor lor, cum de marele maestru a scapat neinvins. Personal, am ramas surprins de o astfel de atitudine, extrem de  rara in sahul romanesc, mai ales cand vedeam ca stiau cu cine au avut de-a face! Ma gandesc ca daca vor continua sa aiba aceeasi convingere si in viitor, cu mult studiu pe masura si daca vor reusi sa scape nealterati de viciosul sistem competitional national actual, atunci cu siguranta peste cativa ani vor avea parte de o revansa binemeritata. Probabil ca si marele maestru a fost impresionat de sarguinta cu care au luptat toti acesti micuti sahisti, si din respect pentru atitudinea lor, dar tinand cont si de pozitia de pe tabla a ultimei partide, acesta a propus remiza. Cu o delicatete onoranta,  Andreea Nastase a acceptat.  Nici nu e de mirare, ea facand parte dintr-o familie sahista cu performante remarcabile. Oare cati dintre noi ar fi continuat partida?

Nu am cum sa nu amintesc de un moment deosebit. Pentru a le mai alina gustul amar al infrangerilor, gazda le-a oferit la finalul simultanului cateva surprize culinare, spre deliciul prichindeilor. Cat de usor se poate convinge un sponsor cand i se prezinta calitatea!

Una peste alta, spectacolul in sine a fost o reusita si parca a umplut putin golul creeat de nemediatizarea acestui turneu. E pacat ca organizatorii au inteles destul de tarziu importanta unor asemenea actiuni aferente unui astfel de eveniment. Alaturat turneului de blitz din deschidere (despre care voi scrie dupa terminarea turneului), putem spune ca acestia se adapteaza cu succes la promovarea sahului de inalt nivel la noi in tara.

Avem inceputul, avem cuprinsul, asteptam cu interes finalul!

3 Comentarii

  • Florin Coman

    Multumiri marelui maestru Wang Hao si organizatorilor acestui sumultan pentru bucuria facuta micilor nostri sahisti.

    octombrie 13, 2013 - 12:02 pm Raspunde
  • Radu Deseu

    Finalul ar fi organizarea de turnee caritabile la cantina defavorizatilor pentru sahisti.

    octombrie 13, 2013 - 12:24 pm Raspunde
  • Gabi

    Tot cu o delicatete onoranta, Andreea Nastase m-a invins la turneul de blitz. Acum, dupa remiza cu Wang Hao, imi pare rau ca nu i-am cerut un autograf 🙂

    octombrie 13, 2013 - 1:21 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.