Zi: 25 septembrie 2013

Nebunii de culori diferite in prezenta pieselor grele

Acest articol a fost publicat cu mai mult timp in urma pe site-ul FR Sah si avem aprobarea d-lui Ghinda, sa il publicam si pe blog. Un material exceptional care merita sa fie pus la “lumina”. Tinerii si nu numai, indiferent de clasificare sahista, nu au voie sa rateze acest material si acum in conditiile exceptionale de studiu, sa aloce timpul recomandat. Vedeti-l si revedeti-l. Cunoscand si intelegand pozitiile de acest tip, totul va fi mult mai usor pentru dvs. in conditiile inclestarilor sportive extreme sub presiunea timpului de gandire.

IM Mihail Viorel Ghinda, antrenor emerit

 Referitor la acest articol, d-l Ghinda preciza intr-un comentariu:

“Acum destui ani, am publicat pe situl FRSah la solicitarea cuiva din conducere, un articol interesant, o lecție strategica lungă referitoare la ‘Piese Grele împreună cu Nebuni de Culori Diferite”. O tema frumoasa, generoasa si de permanenta actualitate.

  Am re-studiat cărți si partide, notițele si partidele personale, am enunțat principii originale, am exemplificat cu partide bine comentate, am făcut o treaba buna. Eram mulțumit, publicasem pe cel mai autorizat site de șah din Romania, cel mai citit atunci, o lucrare importanta, care elucida complet o tema strategică întâlnită frecvent.

  Nu mică mi-a fost surpriza de-a lungul anilor, atunci când am constatat in repetate rânduri ca nici măcar unul dintre elevii mei curenți (la data punerii întrebării) nu o citiseră, deși eu le menționam existenta ei. Nu vorbim aici de STUDIAT si memorat, vorbim de simpla CITIRE. Ulterior au făcut-o TOȚI; le -a fost rușine…”

Iar in finalul articolului este o recomandare pe care eu o plasez inca inainte sa incepeti: “Dat fiind faptul că aceste “poziţii cu piese grele şi nebuni de culori diferite” au o frecvenţă destul de mare în practica curentă, consider că trebuiesc dedicate cel puţin 10 de ore de studiu amănunţit pentru juniorii până în 16 ani şi un volum dublu pentru jucătorii cu titluri internaţionale, insistându-se pe factorul înţelegere a poziţiei. Altfel, calculând în permanenţă în loc să înţeleagă poziţia, vor avea soarta lui Shirov din cele 2 partide de mai sus.”

Citeste Articolul
  • 40
  • 1533
  • 9

Miniatura zilei (565): Niciodata nu e prea devreme… ca sa cedezi!

    

Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Berthold Fartmann – Ernst Weinzettl

Liechtenstein Open 1988 • Slav Defence: 5.a4 Bf5: Lines with 6.Nh4 and 6.Ne5 (D17)

Citeste Articolul
  • 21
  • 513
  • 0