8 medalii la Campionatul Uniunii Europene !!
Delegatia Romaniei la campionatul Uniunii Europene de la Malenovice(Cehia), desfasurat intre 28.08 si 05.09 2013 a cucerit 3 medalii de aur prin Bulgariu Andrei (Micul Sahist Iasi) – baieti 8 ani, Obada Ema (Philidor Iasi) – fete 8 ani si David Bogdan Emanuel (Acs sah club Vados Arad) – baieti 10 ani, 1 medalie de argint prin Otetea Ioana(Clubul Central de sah Bucuresti) – fete 8 ani si 4 medalii de bronz prin Panturu Octavian-Nicu si Vulpe Raisa-Georgiana (Genius Galati) baieti, respectiv fete 8 ani, apoi Boboc Thea-Elena(Politehnica Iasi) – fete 10 ani si Calin Alexandru (Micul Sahist Iasi) – baieti 12 ani.
La inceput ne-a fost greu, caci nu aveam internet si cateva zile am fost rupti de lume si de cei de-acasa, dar dupa insistentele participantilor – si ale noastre – s-a rezolvat cat de cat. Camerele ponosite, fara televizor majoritatea ( oricum n-aveai ce vedea ! nici macar desene animate… ) si fara frigider toate, cu o masa de pranz in fiecare zi: orez, mult orez – pesemne ne-au crezut chinezi !- si aproape orice cu chimen – deh, sa nu ne pice greu orezul… Micul dejun(bufet suedez) a devenit principala masa a zilei.
Apoi drumurile la Billa, la vreo 5 km. Ne-am descurcat, dar nu ne-a fost usor.
Singura supapa a copiilor a fost fotbalul de zi cu zi – jale mare cand a plouat cateva zile !- apoi prietenia si diversele jocuri care impreuna au sudat un colectiv de juniori déjà experimentat, desi majoritatea se cunosteau dinainte; apoi piscina, tenisul de masa, etc…
Dincolo de aparente, turneul o fost greu, cu cei mai buni reprezentanti ai gazdelor, Slovaciei, Ungariei, Bulgariei, Poloniei, Lituaniei si Letoniei, Frantei, Angliei, etc…
Incarcatura si tensiunea si-au spus cuvantul si titlurile si locurile fruntase s-au hotarit odata cu terminarea ultimei runde. Dar, totul e bine, cand se termina cu bine !
Remarc cu placere ca delegatia Romaniei a cucerit 8 medalii din 24, adica o treime, si a fost pe primul loc pe natiuni(!), apoi faptul ca 5 din cele 6 cupe puse in joc la categoria de 8 ani au fost obtinute de copii din Romania – primele 3 locuri la grupa de fete 8 ani (!!) – ceea ce ne indreptateste sa privim viitorul cu incredere si optimism! Felicitari pentru Andra Campean si Andrei Otetea care cu siguranta, vor castiga premii in viitoarele editii. Felicitari copiilor pentru efortul sustinut, multumesc colegilor antrenori si parintilor !
Stefan Axinte, antrenor, sef delegatie Malenovice
P.S. Multumesc domnului secretar al federatiei romane de sah Costica Ionescu pentru sprijinul si ajutorul efectiv pana la plecarea spre Malenovice si domnului Dombi Rudolf, care mi-a facilitat comunicarea cu gazdele.
Rezultate si clasamente aici: U8, U19, U12, U14
JUCATORII ROMANI PARICIPANTI LA MALENOVICE
Derby romanesc la prima masa la grupa de 8 ani !
FOTBAL – seniori contra juniori
Selectinata internationala cu ” stranierii”: Camille Ginovart si Theo Ciccoli !
Superba victorie a lui Alex Calin la castigatoarea(!!) turneului la 12 ani
14 Comentarii
Multe felicitari micutilor sahisti. Ma bucur sincer atat pentru ei cat si pentru antrenorii si parinti lor. Bravo si la mai mare!
O intrebare sacaitoare nu-mi da, totusi, pace de destula vreme. De ce, atunci cand ajung la 14,16,18, si 20 ani performantelor lor scad vertiginos, sunt aproape in cadere libera? Acum au luat o treime din medalii, la un concurs semioficial si cu putine tari; la 16 ani vor lua macar o medalie la competitii reale gen Campionat Mondial sau Campionat European oficiale, FIDE sau ECU? Daca ne uitam pe situl FRSah, in ultimii 20 de ani a fost saracie lucie la varstele mari.
Si Vlad Jianu si Alin Berescu au fost vicecampioni mondiali FIDE la 10 ani, dar apoi? Si Mihnea Costachi a fost campion al Uniunii Europene acum cativa ani, iar acum la 12-13-14 ani nu mai castiga titlul de campion in Romania de doi ani? Mihnea Ognean a fost campion mondial scolar la 7 ani, vicecampion mondial la 9 ani, dar nu a iesit campion national anul acesta.
Ce se intampla de fapt, care este explicatia reala? Antrenori sunt insuficient pregatiti si insuficient motivati, copiii sunt prea comozi si prea li se cauta in cornite de catre parintii care nu ii pun sa lucreze singuri, Federatia este dezinteresata, neputincioasa financiar si are antrenori de loturi “visatori” sau poate toate acestea la un loc?
Norris
septembrie 9, 2013 - 12:44 amMulte felicitari !
Dece nu apar aceste performante in mas-media ?Pare ca un adevarat boicot.Total ilogic si nedrept cu acesti copii,cu sahul in general.
Si eu ma intreb :ce se intampla cu ei mai tarziu,caci nu ajung la marea performanta ?
SN
septembrie 9, 2013 - 7:55 amFelicitari copiilor, antrenorilor si parintilor si mult succes in continuare.
septembrie 9, 2013 - 9:26 amCat despre dilema lui Norris, ea reprezinta esenta problemei. Raspunsul insa a fost dat tot de Norris, iar eu as mai adauga doar atat: exista 3 categorii de juniori. Unii supertalentati dar care nu prea se omoara cu munca (cunosc si eu bine de tot pe unul dintre ei), unii care muncesc mult si sunt seriosi dar nu prea au talent si a treia categorie care au si talent si muncesc foarte mult si pe care ii cheama Nisipeanu sau poate Deac (sa speram) si care apar odata la 20 de ani.
Direct la tinta, domnule Dragomirescu! Right in the bull’s-eye!
Dar, eu cred ca mai exista inca o categorie, a celor care sunt Si foarte talentati, SI foarte muncitori, SI sprijiniti de parinti SI cu antrenori buni, dar au o constitutie fragila, fie fizica, fie psihica.
Adica pe romaneste, au “balamalele slabe”, nu-i tin curelele in momentele decisive. Cred ca avem multi reprezentanti SI in Romania din aceasta ultima categorie, pe care ati omis-o in analiza dumneavoastra. Anonimii nu dau nume, decat ca sa laude pe cineva, asa ca ma abtin sa mentionez reprezentantii locali ai categoriei a patra.
Cred ca la categoria Sperante Reale, pe langa Deac cu un potential mare, dar inca neclar numai 12 ani, avem o certitudine evidenta, pe Irina Bulmaga. Eu o vad in 2-3 ani sus de tot in TOP 10 sau TOP 15 mondial. Are cam tot ce-i trebuie.
Norris
septembrie 9, 2013 - 12:29 pmNorris, daca avem juniori din categoria aratata de tine suntem un popor fericit. De ce zic asta ? Constitutia fizica fragila e cel mai usor de corectat prin sport (inot, alergare, tenis) si alimentatie corecta. L-am vazut pe Vachier Lagrave intr-un interviu de la Cupa Mondiala cand a zis ca in ziua libera face sport. Cat priveste psihicul, sa le spunem ce a zis domnul Grunberg intr-un interviu de la superliga: sahul e un simplu joc, nu e nici o drama daca pierzi o partida asa ca poti sa iti asumi riscuri si sa joci un sah creativ fara sa te temi.
septembrie 9, 2013 - 1:25 pmCat despre Irina Bulmaga e clar ca ai dreptate. Ea e deja in primele 100 din lume si cum cred ca va mai progresa multi ani de acum incolo probabil ca va ajunge in topul mondial. Sa speram ca asa se va intampla, spre binele ei si al echipei nationale.
Felicitari juniorilor pentru medalii ! Sa respectam rezultatele bune romanesti la orice turneu international. Sa ne bucuram ca au sprijin din partea parintilor si a antrenorilor.
septembrie 9, 2013 - 3:54 pmFelicitarii..!in fortografie apar mai multi antrenorii, trebuiesc amintite si publicate numele lor, de fapt in mare proportie rezultatele apartin si antrenorilor nu numai sefului de delegatie..!
septembrie 10, 2013 - 9:22 amOare ” i-a scolit” domnul Axinte si pe antrenorii prezenti la Melanovice? (PS: Pe unul cu siguranta, dar restul??)
septembrie 10, 2013 - 3:33 pmReferitor la dilema lui Norris as vrea sa-i raspund, personal cred ca sunt putini antrenori la ora actuala in Romania care se pot numi “antrenori”, nu este relevanta performanta unui antrenor cu un junior de 8 ani, 10 ani acolo unde copiii nu au nevoie de o pregatire teoretica deosebita, cred ca de la varsta de 12 ani isi pune amprenta calitatea antrenorului in mare masura. Referitor la ambitia si posibilitatile unui junior de a progresa cred ca depind in mare parte de personalitatea lui, de familie si nu in ultimul rand de antrenor.
Draga Mos Craciun,
pari a fi un personaj care s-a deghizat in cineva care aduce daruri. Tragedia este ca darurile tale sunt pline cu invidie si rautate. Nu esti un Mos Craciun adevarat. Pacat ca intr-un astfel de moment vii si arunci cu noroi pe munca unor oameni care fac o munca sisifica si de admirat. Sunt de acord cu Dl.Dragomirescu : sunt doar 3 categorii de juniori. A 4-a nu exista. Este o gaselnita. Acolo antrenorul nu a gasit rezolvarea problemei.
septembrie 10, 2013 - 7:58 pmDin experienta mea pot spune ca mai exista o categorie si anume copii talentati, dornici sa munceasca dar ai caror parinti nu ii pot sustine financiar si cum “sistemul” nu ajuta cu nimic acesti copii se pierd.
septembrie 10, 2013 - 10:29 pmDraga Domnule Anuta Laurentiu,
Cred ca faci parte din categoria “antrenorilor patzeri” si te-ai simtit cu musca pe caciula, ma scuzati daca v-au afectat spusele mele, dar cred ca reactia dumneavoastra spune totul.
septembrie 11, 2013 - 2:50 amMos Craciun in straie negre, dupa ce iti vei da barbile jos putem discuta mai departe problema antrenorului. Pana atunci tragi sania pe uscat si scartaie rau de tot.
septembrie 11, 2013 - 7:16 amFii mai clar ca ti se perturba vorbele in barba : la cine te referi cand spui categoria “antrenorilor patzeri” ? Cumva la cei care au antrenat acesti copii medaliati ?
Daca nu a aparut nimic despre ceilalati antrenori de pe site philidor Iasi mi-am permis sa dau un copy-paste despre un antrenor din fotografie, un om deosebit de mare factura morala si bun instructor in sah:
Economist Ştefanache Mihail
Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice (1998) din cadrul Univ. “Al. I. Cuza” Iaşi
Activitatea de antrenorat
Din anul 2007 desfăşor o vastă activitate pentru dezvoltarea şahului juvenil în cadrul programelor “Şah în grădiniţă” şi “Şah în şcoală” în calitate de instructor de şah.
În această perioadă am activat în cadrul cluburilor “Micul şahist” (2008-2010) şi “Philidor” (2010-prezent).
Sportivii pe care i-am pregătit în mod direct au obţinut numeroase medalii la concursurile locale, naţionale şi internaţionale, dintre care amintesc următoarele:
– Locul II la Campionatul Mondial Şcolar – Iaşi 2012
– Locul III la Campionatul Uniunii Europene – Mureck (Austria) 2008
– 6 medalii de aur, 4 de argint şi 10 de bronz la Campionatele Naţionale pentru Juniori în perioada 2008-2012
Dintre sportivii pe care i-am pregătit sau cărora le-am îndrumat paşii către marea performanţă, îi remarc pe următorii: Obadă Ema, Hrib Ioana, Opriţa Matei, Nechita Vlad, Ivaşcu Cătălina, Munteanu Ariadna, Timofte Nicolae, Toma Traian.
Activitatea sportivă
Sunt legitimat la Federaţia Română de Şah din anul 1992, perioadă în care am activat ca sportiv de performanţă în cadrul cluburilor “CSŞ Unirea” (antrenor Gh. Pancu), “Iasitel”, “Micul şahist” şi “Philidor” Iaşi,
septembrie 11, 2013 - 1:14 pmCoeficient ELO actual 2068 (maxim – 2147). Jucător de categoria I
Am obţinut numeroase locuri fruntaşe la concursurile de şah, reprezentative fiind:
– Locul I la “Cupa Sergentul” – Vaslui, 2009
– Locul I la concursul de blitz “Cupa Iaşului” (2008)
– Locul I la Campionatul Naţional pe echipe (div. B) cu echipa “Micul şahist” (2009)
– Locul I (cat.I) la concursul de şah “Cupa Iaşului” (1996)
– Locul II la Festivalul Internaţional de Şah pentru copii şi juniori “Mihail Sadoveanu” (1995)
– Locul I in finala concursului “Şah în cartiere” (2010)
arbitru de şah practic şi de dezlegări.
In fotografie mai apar: Dombi Rudolf (Partyum Marghita) si Florin Paunescu (Genius Galati)
septembrie 13, 2013 - 2:40 pm