Doar o vorba (…de sah sau de duh) sa-ti mai spun (6) – Miercuri 26 Iunie 2013

Am inaugurat o noua rubrica periodica, (atunci cand vom avea timp si subiecte cu tema sahista) ce va avea in continut : vorbe ramase celebre, expresii, scurte intamplari amuzante sau cu invataminte  sau pur si simplu maxime ale sahistilor. Acestea merita sa va fie spuse, chiar daca multi dintre dumneavoastra cunosc o mare parte din ele. Daca rubrica noastra va reusi sa va binedispuna si va reusi sa va aduca si un zambet sau lumina pe obraz, inseamna ca scopul nostru a fost atins in mare parte. Nu sunt multe subiecte de acest gen in sah, dar incercam sa adunam intamplari cu talc si umor, mai vechi sau mai noi, in acesta rubrica noua. Cat mai depinde de noi sa facem ceva pentru sah, merita sa  facem. Nimic nu e in zadar si fiecare dupa puterile noastre , putem face ca lucrurile sa mearga in sensul pozitiv . Am convingerea ca tot ceea ce facem pentru promovarea sahului nu poate fi in van, ci reprezinta pasi inainte pentru dezvoltarea sportului mintii, la fel cum de senin va urez ca in fiecare zi din viata voastra, sa aveti pofta de viata si de sah!

Nu poate exista invingator fara sa fie si invins…

Smyslovsim26

Numarul jucatorilor de sah care raman in memorial colectiva datorita performantelor lor este destul de redus. In schimb sunt cunoscute, analizate – si apreciate sau nu – realizari punctuale, si anume partidele jucate in concursuri.  Vine o perioada in care, in dorinta de a face un bilant, proiectezi o culegere de partide din intreaga activitate.
Alegerea lor este insa extrem de grea. De -a lungul anilor, sahul a evoluat, criteriile de valoare s-au schimbat necontenit, forta adversarilor intalniti a fost foarte diferita, si este perfect posibil ca momente socotite la vremea lor deosebite sa fi devenit banale.

Pana la urma m-a ajutat foarte mult o relatare a fostului campion mondial, Vasili Smislov, de atentia binevoitoare a caruia m-am bucurat o lunga perioada de timp. In timpul unei lectii la Palatul Pionerilor din Moscova, a recomandat elevilor sa aiba caiete cu partidele jucate in concursuri.
Aveau deja, si multi i le-au si aratat. A vazut insa ca in majoritatea cazurilor, fiecare avea exclusiv partide castigate.
La observatia sa, un copil mai indraznet i-a replicat:

” Nimic nu s-a pierdut! Infrangerile mele le au notate invingatorii mei!” Fara replica!

( Sursa: Emanuel Reicher – Fragment din “Dupa sase decenii de activitate sahista” )

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.