Am inaugurat o noua rubrica periodica, (atunci cand vom avea timp si subiecte cu tema sahista) ce va avea in continut : vorbe ramase celebre, expresii, scurte intamplari amuzante sau cu invataminte sau pur si simplu maxime ale sahistilor. Acestea merita sa va fie spuse, chiar daca multi dintre dumneavoastra cunosc o mare parte din ele. Daca rubrica noastra va reusi sa va binedispuna si va reusi sa va aduca si un zambet sau lumina pe obraz, inseamna ca scopul nostru a fost atins in mare parte. Nu sunt multe subiecte de acest gen in sah, dar incercam sa adunam intamplari cu talc si umor, mai vechi sau mai noi, in acesta rubrica noua. Cat mai depinde de noi sa facem ceva pentru sah, merita sa facem. Nimic nu e in zadar si fiecare dupa puterile noastre , putem face ca lucrurile sa mearga in sensul pozitiv . Am convingerea ca tot ceea ce facem pentru promovarea sahului nu poate fi in van, ci reprezinta pasi inainte pentru dezvoltarea sportului mintii, la fel cum de senin va urez ca in fiecare zi din viata voastra, sa aveti pofta de viata si de sah!
Xavier Tartakover un campion mondial al maximelor si filosofarilor sahiste
Un campion mondial al acestei rubrici, poate fi considerat Xavier Tartakover , foarte des mentionat cu frazele sale ramase celebre in istoria sahului. Pe numele sau originar, Savielly Grigorevitch Tartakover s-a nascut 22 februarie 1887 la Rostov pe Don, Rusia, si a decedat in 4 februarie 1956 la Paris. Nascut dintr-un tata austriac si o mama poloneza, ambii la origine evrei, Tartakover va ramane singur , dupa ce parintii sai vor fi ucisi intr-un pogrom, si va fi naturalizat in Franta, pana la urma. Rasfoiam ieri cartea sa “Breviar de sah” , aparuta in anii ’30 si nu stiu prin ce minune in limba romana cu o traducere plina de cuvintele acelor vremuri si de talcul si intelepciunea exprimarilor fericite ale lui Tartakover.
Exprimarea clara precum cristalul si plastica a fost una proprie lui Tartakover, mai ales in cealalta carte a sa, “Partida de sah hipermoderna”. Propria impresie vizavi de “urcarea pe tronul taramului alb-negru al zeitei Caissa” a lui Jose Raul Capablanca: “Partidele luptei mondiale s-au miscat in albia cunoscuta a stilului pozitional modern si au aratat ca Lasker a fost batut cu propriile arme, faurite cu logica si forta. Capablanca a ridicat la un nivel nemaiintalnit matematica sahista, a valorificat complet principiile sanatoase ale scolii stiintifice, a tocit colturile taioase ale deschiderilor temute pana acum (Spaniola si Gambitul damei) si a dezarmat caracterul complicat al imaginii sahiste prin simplitatea scopului sahului. Un zbor al ideilor conform itinerariului! O precizie rece fantastica! O privire rapida si clara, care descopera secretul unei pozitii oricat de complicate si face mutari, care transforma imaginea romantica a sahului intr-una cu totul prozaica.
Un proverb oriental spune: ” Exista jucatori care joaca slab, dar nu stiu ca joaca slab. Acestia sunt ignorantii – feriti-va de ei si evitati-i!
Exista jucatori care joaca slab si stiu ca joaca slab. Acestia sunt inteligentii – daca puteti, ajutati-i!
Exista jucatori care joaca bine si nu stiu ca joaca bine. Acestia sunt modestii -mereu fiti atenti la ei!
Exista jucatori care joaca tare si stiu ca joaca tare. Acestia sunt inteleptii – puteti sa ii urmariti si sa ii urmati!
C apablanca stie, si stie ca stie – il urmam?”
1 Comentariu
Sincer…nu cred ca exista jucatori care joaca bine si nu stiu ca joaca bine …
iunie 20, 2013 - 8:32 pm