Chennai va gazdui meciul dintre Anand si Carlsen!

Update: FIDE a publicat pe situl oficial o declaratie de presa, in care a explicat motivele alegerii locatiei meciului in India, pe care va invitam sa o cititi aici (engleza)

Aici puteti reciti “Parisul este pregatit sa organizeze meciul pentru titlul mondial”

Aici puteti reciti Scrisoare deschisa catre FIDE trimisa de Federatia Norvegiana de Sah

Consiliul Director FIDE, ce s-a intrunit la Baku, a confirmat Chennai ca si gazda a meciului dintre Vishy Anand si Magnus Carlsen, in perioada 6-26 Noiembrie 2013.

Stirea ca oferta Parisului nu a fost luata in considerare si ca India va gazdui meciul, nu a picat bine echipei lui Carlsen. Managerul lui Carlsen, Espen Agdestein, a facut o declaratie de presa oficiala in numele castigatorului Turneului Candidatilor, in legatura cu acest aspect:

 Dupa calificarea in meciul pentru titlul mondial, am fost extrem de motivat si asteptam cu nerabdare meciul impotriva campionului mondial V Anand.

Sunt extrem de dezamagit si surprins de decizia FIDE de a semna un contract pentru meciul din 2013 fara a urms procedura din regulamentele FIDE si fara a alege un teren neutru. Oferta Parisului a aratat faptul ca erau mai multe optiuni de luat in calcul.

Lipsa de transparenta, previzibilitate si corectitudine este regletabila pentru sah ca sport si pentru jucatorii de sah.

Echipa mea va incepe pregatirea meciului. Principala problema va fi sa ajungem la o intelegere cu federatia Indiana de sah si cu FIDE in privinta termenilor si conditiilor inainte si in timpul meciului. Sper ca acest proces sa fie rapid si fara probleme.

In ultimul rand, nu voi lasa ca stirea de la Baku sa diminueze bucuria si satisfactia de a juca la nivel inalt in Norway Chess Tournament ce incepe maine.

4 Comentarii

  • Radu Deseu

    Se vorbeste (sau se scrie) mult pe acest blog de subiecte minore, care absorb pagini intregi de barfe mai mult sau mai putin fondate, dar atat de specific romanesti.
    Multi uita insa sa mentioneze ca nicaieri nu prea se practica o competitie corecta, si este si cazul meciului pentru titlu. Cum putem califica o decizie a FIDE in care este favorizat clar campionul en-titre, daca nu ca fiind incorecta? Mai ales ca existau oferte alternative. Chiar numai in India trebuia organizat meciul?
    Sa fi fost vorba de un meci romanesc, ar fi fost pline paginile de acuze: mafia romaneasca, cutare sau cutare din federatie isi ‘impinge pionii’ mai abitir ca altul etc.
    Deosebirea intre stilul romanesc de a trage teapa si cel al strainilor este nivelul potlogariilor: la ei se merge pe nivel macro, nu pe gainarii.

    mai 9, 2013 - 9:46 pm Raspunde
  • Gabi

    Mda … tot atat de specifice romanesti sunt teoria conspiratiei si credinta ca totul este teapa. Asta spune multe. A nu se uita faptul ca in 2010 Anand si-a aparat titlul in fata lui Topalov, in “barlogul lupului”, la Sofia. Intrebat in prealabil de federatia internationala cu privire la acest aspect, Anand nu a ridicat obiectii.

    mai 10, 2013 - 8:49 am Raspunde
  • Radu Deseu

    Nu se uita meciurile anterioare. Doar ca in cazul de fata insusi presedintele F. Norvegiene de Sah a protestat. Este deci o alta speta.

    mai 10, 2013 - 10:20 pm Raspunde
  • rocadamare

    Exista pareri ca oferta Parisului a fost doar un “joc” din partea echipei lui Carlsen.
    In general interesul cel mai mare pentru a organiza un CM este din partea tarii unuia dintre combatanti. Indienii s-au miscat mai repede cu oferta iar acolo Anand este o mare vedeta!

    mai 13, 2013 - 2:33 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.