Scrisoare deschisa catre FIDE trimisa de Federatia Norvegiana de Sah

Cu cat se apropie luna noiembrie, luna in care este programat Meciul dintre Vishy Anand si Magnus Carlsen, cu atat spiritele se incing mai tare. Dupa ce FIDE a primit o scrisoare de intentie din partea Federatiei Indiene de sah, care si-a anuntat disponibilitatea de a organiza evenimentul in Chennai, Magnus a anuntat dezaprobarea sa pentru aceasta varianta. Iata ca acum a venit si randul Federatiei Norvegiene de a trimite o scrisoare oficiala catre FIDE, pe care vi-o si prezentam in continuare.

Domnule Ilyumzhinov/Consiliul de conducere

In ceea ce priveste discutiile recente intre FIDE si reprezentantii lui Magnus Carlsen pentru alegerea   locului de desfasurare al meciului de Campion Mondial, Federatia Norvegiana de Sah doreste sa intervina in acest dialog cu o scrisoare oficiala catre FIDE.

Asa cum bine stiti deja, Magnus Carlsen si-a exprimat dezaprobarea legata de planurile de a aranja meciul in Chennai, India, fara a organiza o competitie pentru alegerea locatiei. Punctul de vedere al lui Magnus Carlsen a fost facut public prin doua scrisori catre FIDE, atat prin email cat si la intalnirea de la Atena cu managerul si avocatii sai.

Intelegem ca, in conformitate cu legile si regulamentele FIDE pentru organizarea Meciului de Campion Mondial pentru 2013, orice federatie sau sponsor poate face o oferta pentru a deveni organizator. Cerem insistent ca FIDE sa faciliteze o procedura care sa permita si altor parti interesate sa depuna o oferta. Mai mult de atat, FIDE trebuie, bazat pe regulamente, sa ia in calcul orice oferta inainte de a lua o decizie. Din regulamente nu este clar ca FIDE are dreptul sa incredinteze organizarea orasului Chennai.

Mentinem ideea, exprimata si de Magnus Carlsen, ca va fi in avantajul tuturor, atat pentru jucatori cat si pentru FIDE, sa fie o procedura si o copmpetitie transparenta pentru selectia organizatorului si de asemenea pentru reputatia sahului in general.

Deoarece meciul pentru titlul mondial, se va desfasura in noiembrie, este suficient timp sa se ia in considerare alte oferte si sa ia o decizie calificata in timp util inainte de eveniment.

Federatia Norvegiana de sah se asteapta ca FIDE sa respecte propriile regulamente  pentru meciul de campion mondial si sa permita si altor doritori sa faca oferte pentru organizarea evenimentului, asa cum a fost si procedura pentru alegerea organizatorului Oliampiadei 2014.

Dorim sa  subliniem faptul ca nu este o campanie anti Chennai ca si organizator; este mai mult o rugaminte pentru respectarea regulilor si principiilor de transparenta si corectitudine.

Acesta scrisoare trebuie tratata ca o plangere oficiala pentru procesul de selectie a organizatorului pentru Meciul de Campion Mondial 2013.

Cu stima,

Jøran Aulin-Jansson
Presendinte
Federatia Norvegiana de Sah.

2 Comentarii

 • nicu valahu

  Cat de naivi sunt si norvegienii astia, cand federatia lor(oficiali, jucatori, amatori,etc…), sponsori, mass-media, si multi altii, vor sa sustina un JUCATOR!? Si cand te gandesti ca si indienii fac acelasi lucru, pfiu… Si pentru ce? Pentru titlul de campion mondial la sah. Nu-i inteleg. Oare de ce nu vin la noi, sa-i consiliem si sa-i invatam adevarata reteta a “succesurilor”, in a scoate campioni mondiali de amatori pe banda rulanta?

  mai 3, 2013 - 7:54 pm Raspunde
 • Radu Deseu

  Este normal sa refuze locatia de pe terenul adversarului. Scrisoarea nu are decat rolul de a fi o contrapondere la propunerea ridicola ca meciul sa se joace pe terenul campionului.
  Bineinteles ca e de preferat o locatie neutra daca dorim un rezultat care sa reflecte forta de joc si nu factorii subiectivi.
  Astfel de conflicte au mai fost si in cazul ‘Topalov-Kramnik-Prostenal’ in care Kramnik era lovit de crize subite de vezica si se intorcea jucand perfect.

  mai 5, 2013 - 8:42 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.