Noutati in sahul online

Cum in articolul precedent eram cam dezamagit si spuneam ca de bine nimic, acum pot spune ca este de bine ceea ce urmeaza si sunt informatii care privesc jucatorii romani si fenomenul jocului pe net la noi. Incercam sa ne “dezmortim” un pic din hibernarea instalata,  din cauze obiective in general. Daca ne simteam marginalizati ( ma refer la cei care “ne rupem oasele pe net”), va pot spune cu siguranta ca vremurile se schimba. “Colosseum” revine si “SAHDB” continua! Aceste doua competitii sunt traditionale pentru sahul online si vor ramane. Ele vor fi incluse in calendarul competitional pentru sahul online 2013. Ca de altfel orice competitie pe care dvs. o propuneti sau doriti sa o organizati.  Evident, din ratiuni de programare eficienta si pentru a nu suprapune diverse competitii dar si pentru a va oferi sprijin in organizare si arbitraj.

Colosseum-The_Christian_Martyrs_Last_Prayer

    “Colosseum” revine sambata 9 februarie 2013, de la 20:00, pe serverul Playchess.com, in zona Clubs & Federation- Romania- Sah cu Ceausescu- Tournaments. 9 runde in cadenta 3min. +0 sec.

logo turneu DB         “SAHDB” continua in fiecare miercuri pe serverul ChessOK.com (Chess Planet) de la 21:30 in zona Tournaments. 9 runde in cadenta 5min.+ 0sec. Se calculeaza si clasamentul pe echipe.

Competitiile sus mentionate raman in organizarea celor care le-au ideat.  Cum spuneam, speram si avem convingerea ca o sa avem un an bogat in competitii. O sa aveti Campionatele Nationale individuale ( pe toate cadentele importante si probabil chiar pe echipe) in premiera  si meciuri internationale. Recent, Federatia Romana de Sah a spus da sahului online! Exista o colaborare intensa cu Secretarul General al FR Sah, d-nul Cristian Palamar si curand sper sa avem un spatiu pe site-ul FR Sah. Unicul element care lipseste este o platforma proprie de joc, dar exista sperante si este posibil sa le fructificam. Pana atunci este clar ca activitatea se va purta pe diferite platforme de joc ( dupa cum presupuneti, meciurile intertari pot necesita jocul pe o platforma dorita de adversarii nostri). Exista un Regulament pe care l-am prezentat FR Sah si ulterior completat cu aspecte care lipseau. Este necesara o baza de pornire si o rapida perfectionare a activitatii. Experienta exista si oamenii capabili la fel. Ramane sa avem participarea dvs. numeroasa si onesta, pentru a face o buna impresie si a obtine maxim din aceasta  noua provocare. Nu vrem si nu trebuie sa impovaram activitatea FR Sah cu alte probleme suplimentare. Am facut deja un pas inainte si sper ca drumul sa fie ascendent.  Ca nota informativa, va aduc la cunostinta ca primele competitii online, pe care le intentionez, au ca scop desemnarea echipelor noastre pe diferite cadente de joc. O sa avem calificari (3 turnee in zile diferite si ore diferite) si finale. Ele vor fi anuntate in timp util pe www.frsah.ro (unde o sa publicam si un Calendar competitional online 2013).

 AICI gasiti instructiuni despre jocul pe Playchess.com ( este un exemplu de la un articol mai vechi, deci datele si orele nu sunt valabile)

AICI  gasiti instructiuni pentru jocul pe ChessOK ( Chess Planet)

5 Comentarii

 • Gabi

  Vesti imbucuratoare …, felicitari MTudorache pentru perseverenta si FRS pentru “deschiderea” de care a dat dovada.
  Asa cum se precizeaza in articol, un lucru este esential, si anume participarea jucatorilor in numar cat mai mare la aceste turneee. Ar fi pacat ca aceste initiative sa nu fie concretizate printr-o participare larga.
  Daca s-ar reusi si cooptarea unor sponsori online …

  februarie 9, 2013 - 5:45 pm Raspunde
 • mtudorache

  Pentru noi nu va fi asa greu, as spune. Altii au avut activitate si bani grei, iar acum cu criza le vine foarte greu si nu mai isi dau osteneala. Noi incepem din…nimic si nu avem decat de castigat. Drumul nostru nu poate sa fie decat in ascensiune. Orice banut venit spre noi si orice sponsor gasit, va fi ceva castigat. Cum am repetat, trebuie sa punem ordine in activitate sa stabilim reguli precise, sa cautam o platforma proprie, onesta, care sa permita turneele normale tuturor si pastrarea rating-ului castigat, la iesirea de pe server. Dar pentru a fi credibili, trebuie sa rupem cu jocul in anonimat. Sigur, unde nu sunt premii sau nu este in joc ceva important, nu o sa fim absurzi. Cum incercam sa iesim din starea vegetativa, o sa permitem cateva concursuri si celor care sunt Guest. Dar treptat, fiecare nume (nickname) va avea o identitate care trebuie sa fie cunoscuta Responsabilului cu jocul online in FR Sah sau viitoarei Comisii de sah online. Altfel nu reusim. Anonimatul face destul rau si experienta comentariilor de pe aici ( cu mici exceptii) ne-a fost utila.

  februarie 9, 2013 - 6:24 pm Raspunde
 • Dan Ambru

  Guest158424 – Ambru Dan

  februarie 9, 2013 - 8:16 pm Raspunde
 • Florin

  Nimic despre turneul de la Plovdiv ?

  februarie 11, 2013 - 10:00 pm Raspunde
 • mtudorache

  Florin, la Plovdiv au fost lucruri notabile. As putea spune ca turneele in sine si prezentarea lor nu prea intra in ceea ce eu imi propun pe acest blog si nu prea m-am ocupat de turnee. Cum timpul imi lipseste enorm de mult si sunt ocupat cu alte probleme ce privesc sahul online romanesc ( dupa cum observati, multe dintre articolele mele merg spre acest domeniu), nu pot sa realizez un articol. Pe de alta parte, pentru ca ai scris aici acest comentariu, cred ca putem sa-l felicitam pe marele maestru Vlad Cristian Jianu (2500), care a jucat un turneu foarte bun si ca atare un merituos loc 4, cu victorie la cunoscutul Cheparinov! 7 pct. din 9 partide (iata evolutia sa: http://www.chess-results.com/tnr91542.aspx?art=9&lan=1&fed=ROU&flag=30&wi=821&snr=14). Turneul ( iata clasamentul final: http://www.chess-results.com/tnr91542.aspx?art=1&rd=9&lan=1&flag=30&wi=821) a fost castigat clar de brazilianul Alexandr Fier (GM 2577) cu 8,5 pct. GM Vladislav Nevednichy a ocupat locul 14 cu 6,5 pct. acelasi punctaj fiind realizat si de FM Tiberiu Marian Georgescu locul 24. Sub tonul obisnuit GM Mircea Emilian Parligras cu 6 pct si locul 27. In grupul celor cu 6 pct. mai avem WGM Iulia Ionela Ionica (loc 45, dar un bun rezultat, probabil loc 4 la feminin) si FM Gabriel Voiteanu. La cota 5,5 pct. cu sentimente diferite probabil din punct de vedere al rezultatului, sunt: GM Alin Mile Berescu si Bogdan Daniel Deac. “Celebrul” Borislav Ivanov a intrat cu “oistea in gard”! Fara comentarii…Infrangeri penibile, abia cate o victorie doua la jucatori mult sub rating-ul sau si un amarat de 5 pct. ( locul 88), care spre exemplu ( o spun fara rautate si sper ca el a inteles partea buna din articolul dedicat lui) pentru cunostinta noastra Iulian Turcu este normal, iar pentru juniorul targovistean Darie Andreescu promitator. Nu stiu ce si cum a fost acolo dar Ivanov s-a facut de cacao ( -45 la rating), unde se vede ca nu trebuie sa ne folosim de orice mijloace pentru a ne face cunoscuti, pentru ca ulterior picam pe panta dispretului. Cam asta imi reiese mie despre acest turneu si sper ca am satisfacut interesul tau ( evident pe masura timpului care l-am avut), desi clar merita mai mult si poate si detalii despre cum a fost organizat. Cei care au fost acolo, ne-ar putea spune punctul lor de vedere in privinta organizarii, dar comentariile ar fi bine sa se faca la articolul “Ce inseamna un turneu bine organizat ?”

  februarie 13, 2013 - 10:30 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.