Este randul Italiei sa suporte un alt caz de cheating in sah

Ceva de bine nu? Asta este… In ultimul timp vedem numai traznai in sah. Ar fi meritat Carlsen un articol pentru noul sau record elo 2872! Are vreo legatura? Are! Cand reusesc sa am ceva timp liber arunc si eu un ochi la partidele lui. Am vazut-o pe portiuni live, pe cea cu Karjakin. Senzationala! Ma uitam ca ei la acest nivel nu fac atat de multe mutari similare cu cele propuse de Houdini. Iar cand Magnus castiga un final ca acela, unde multi ar fi bagat mana in foc ca este remiza, iubesti sahul tot mai mult si speri ca intr-o buna zi sa vezi si tu ceva franturi din planul conceput in mintea norvegianului.  Apoi am vazut cum s-a salvat cu Giri, olandezul nevazand o mutare care Houdini o dadea imediat, in fractiune de secunda. Deci ei nu vad tot! Hai sa fim seriosi. Cine il va crede vreodata pe Ivanov? Acolo este o jena a federatiei lui, care este incurcata si nu stie ce sa faca.

Dupa Germania, de mai multe ori si Franta, cangrena trisatului se extinde. Am avut Bulgaria si acum Italia. Nu sunt asa bine documentat in acest caz, in sensul ca nu am partidele respectivului, dar am ramas uimit de decizia federatiei italiene (Federscacchi), care a radiat jucatorul respectiv din activitate!

Cheater radiat sin activ Italia

Italiana nu-i greu de inteles. Comunicatul de pe site-ul oficial, informeaza jucatorii si arbitrii, ca Loris Cereda a fost radiat din federatia de sah, incepand cu 17 ianuarie2013 ( ziua comunicarii deciziei luata de Comisia de Justitie si Disciplina in data de 15 ianuarie 2013).  Spun am ramas uimit, deoarece italienii au lovit dur un astfel de caz. Nu au dat o suspendare de unul sau mai multi ani. Cert este, ca o petitie a “Association of  Chess Professionals” este in circulatie si culege semnaturile jucatorilor profesionisti ( intre care foarte multi mari maestri), pentru a atrage atentia FIDE ca suntem la momentul cand nu se mai poate! Masuri urgente si dure, strategii de combatere a fenomenului se impun urgent.

Cine este Cereda? Un fost primar dintr-o localitate vecina cu Milano (Buccinasco), membru al partidului fostului premier Berlusconi.  Loris Cereda, am inteles ca ar fi cercetat si intr-o “afacere” de 10.000 euro, o interesanta spaga pentru aprobarea unei parcari langa un centru comercial. Mai rau pentru el, pare a fi, ca acest lucru a fost surprins intr-un filmat.

Ca jucator, Loris Cereda este acum pe la 2204 elo FIDE, dar pana in iulie 2010 mergea constant sub 2050.

Rating Progress Chart Cereda

Este nascut in 1962 si nu are (era sa spun inca…) rating FIDE la rapid sau blitz, dar cum in Italia se calcula de mult timp rating rapid, am gasit rapid Italia la cota 1825. Ce sa spunem…

A fost reclamat de un grup de jucatori, care au ramas uimiti de cresterea exploziva a nivelului sau de joc. Se presupune ca ochelarii sai cu geam inchis la culoare, contineau o microcamera de filmat, iar in ureche, avea un mic receptor de sunet de la colaboratorul sau. Deci transmisia live a partidelor nu intra cu nimic aici. Nici el nu a fost prins in flagrant din cate inteleg  si a declarat ca niciodata nu a utilizat ajutor de acest fel. Ca a jucat turnee mai bune sau mai slabe si mereu a fost inconjurat de spectatori sau arbitrii. A spus ca unica sa eroare a fost aceea de a nu se prezenta in fata Comisiei de Justitie si Disciplina, dar ca el nu vrea sa alimenteze aceste polemici care dauneaza sahului, sport pe care el il iubeste si practica de cca 40 ani.  Mah….

Cum sa va spun, daca o asa grava decizie planeaza asupra capului meu si ma simt nevinovat, cum sa nu ma apar?  Ori s-a temut ca sunt dovezi in posesia Comisiei? Despre Ivanov, nu se ciripeste nimic si foarte probabil o sa-l vedem jucand la Plovdiv. Federatiile nationale cred ca evita subiecte explozive de acest fel. Este bine sau rau, greu de spus… Dar invatam mereu ceva si mai ales cascam ochii bine.  Se va ajunge mai devreme sau mai tarziu la izolarea salii de joc de orice semnal sau detectarea oricarui semnal ce intra sau iese. Alti bani si alta distractie pentru organizatori si pentru a impiedica trisorii. Sahul supravietuieste prin pasiunea noastra enorma si interesul catre jocul in sine, indiferent cu cine jucam, om sau robot.

  • Gabi

    Hm, o fi fost un trisor prudent care s-a “sfiit” sa invinga GM pe banda ca Ivanov si s-a multumit cu putin.
    Ar fi interesant de stiut “victimele” pe care le-a facut acest italian in ultima perioada, iar partidele sa fie analizate cu vreun soft …
    Totusi, cresterea ELO cu 150 p nu mi se pare o ciudatenie, ar fi normal ca FSI sa-si justifice decizia, dat fiind duritatea ei.
    Daca erau banuiti ochelarii, puteau sa mai astepte un turneu si sa-l prinda in flagrant delict. Pentru ca asa “hotul neprins negustor cinstit se numeste”.
    Sa speram ca FSI va aduce dovezi in situatia in care jucatorul va face contestatie.
    Altfel, decizia FSI, in lipsa de probe si luata doar pe baza reclamatiei unor sahisti, ar putea fi considerata exces de zel, “vanatoare de vrajitoare” sau cauzata de orgoliul exacerbat al FSI, tinand cont de faptul ca jucatorul nu s-a prezentat la audiere.

    februarie 2, 2013 - 3:03 pm Raspunde
  • mtudorache

    Nu este asa! Cand esti acuzat, vei fi chemat in fata comisiei, nu? Sa te aperi. Si daca nu au dovezi ce pot sa-ti faca? Daca nu te poti prezenta din diferite motive, ceri o reprogramare. Aici nu-i vorba ca nu a putut. NU S-A PREZENTAT! El a ales sa nu se duca. E nebun? Ce stiu eu… Oricum omul nu-i “usa de biserica”. Conform regulamentului lor, decizia vine de la sine. Apoi sa facem pe victimele, e simplu. Are unde sa joace in continuare si sa triseze. Pe net sau in alta tara. Pata insa ramane vesnic. Nu se aruncau ei la o asa decizie importanta fara o baza. Dar inca o data ma intreb, CUM SA NU MA APAR DACA SUNT NEVINOVAT? ( adica am urlat chestia asta). Ar fi intr-adevar interesant sa vedem si ceva partide, dar cine are timp sa le caute, daca sunt…

    februarie 2, 2013 - 3:26 pm Raspunde
  • nedelcu cristian

    Omul este clar vinovat …dar iar spun ca trebuia prins .Dupa 40 de ani la orice sahist forta de joc incepe sa scada …lui Loris dupa 48 a inceput sa i creasca vertiginos …mai avea putin si ajungea M.I….normal ca a batut cativa maestrii in maniera lui Houdini …si acestia au revazut partidele si s au prins …Trebuie intrebat daca Ivanov folosea ochelari sau avea microfonul implantat direct in ureche …

    februarie 2, 2013 - 4:19 pm Raspunde
  • mtudorache

    Oooooooooo, bravo Nedelcu! Tocmai ma pregateam sa folosesc acest argument care exact Gabi mi l-a sugerat. In mod clar si firesc, FSI are partidele si comparatia cu mutarile de program. Si ei nu se scarpina in cap, ca sa vezi invartite si sucite. Evidenta nu poate fi negata. Sportivul cercetat este informat ce planeaza asupra sa si pe ce baza. Dupa sentinta are si dreptul la contestatie in 5 zile de la comunicare. Acolo a fost strans cu usa si a preferat sa faca pe victima.

    februarie 2, 2013 - 4:26 pm Raspunde
  • nedelcu cristian

    Aceasta categorie de trisori este la fel de periculoasa ca si cei care vand puncte …Ei nici macar nu cumpara punctele …nu dau bani pe ele …ei le fura pur si simplu.De aceea trebuiesc prinsi si demascati …si aratat modul lor de trisat la toti arbitrii …

    februarie 2, 2013 - 6:01 pm Raspunde
  • nedelcu cristian

    Aceasta categorie de trisori este cam la fel de periculoasa cu aceia care vand punctele …Ei nici macar nu cumpara punctele …nu dau bani pe ele …ei le fura fara rusine …De aceea trebuiesc prinsi si demascati …iar metodele lor de furt …facute cunoscute tuturor arbitrilor de sah …pentru a se starpi aceasta categorie de trisori …

    februarie 2, 2013 - 6:09 pm Raspunde
  • Gabi

    Sa nu fiu inteles gresit, eu am inceput prin a spune ca pare a fi un trisor prudent …
    Stiti doar vehementa cu care m-am pronuntat in cazul Ivanov.
    Am intrat chiar si pe site-ul FSI, incercand sa inteleg art. 26 din regulament. Din pacate o fi limba latina, dar nu am inteles foarte clar prevederile.
    In general vorbind, neprezentarea la o audiere nu inseamna 100 % siguranta unei vinovatii.
    Nici nu stim motivul invocat de FSI in “citatie”
    Dar daca, din cate inteleg acum, regulamentul impune un termen de max. 5 zile pentru depunerea contestatiei, sub sanctiunea radierii in caz contrar, atunci e fara dubiu.
    Indirect, jucatorul si-a recunoscut vina.
    Dar nu inteleg discretia FSI intr-un astfel de caz. Tocmai, daca au avut o baza in adoptarea acestei decizii, trebuiau sa o faca publica. Sper sa o faca in curand, ca sa nu se extinda cangrena.
    Inca o data, ar fi interesant sa cunoastem turneele la care a participat si jucatorii pe care i-a confruntat in perioada saltului ELO. Cresterea de 200 p in doi ani nu mi se pare relevanta, chiar si la varsta de 50 de ani.
    Varful l-a atins in martie 2012, urmand o scadere usoara ….
    Am intuitia ca italianul a participat la turnee modeste, atunci inseamna ca, spre deosebire de Ivanov, este un biet gainar.
    Poate vine FSI cu detalii si in acest sens.
    Nu stiu de ce, dar chestia asta cu “cheatingul” m-a facut sa-mi aduc aminte de Toparceanu si poezia lui “Cati ca noi!”.
    Or fi multi?

    “Şi deodată, cu glas mare / Începură amândoi / Să cotcodăcească-n soare:
    – Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
    Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!… 🙂

    februarie 2, 2013 - 6:37 pm Raspunde
  • mtudorache

    Art.26 nu justifica ce vina poarta, sau ce a incalcat, ci se refera la data cand intra in vigoare sanctiunea. Adica in momentul cand este comunicata jucatorului.

    februarie 2, 2013 - 6:56 pm Raspunde
  • Dinu

    D-le Tudorache, am gasit partide ale lui Loris Cereda la http://chesstempo.com/gamedb/player/36070

    februarie 2, 2013 - 7:27 pm Raspunde
  • Gabi

    Da, mersi, asta am bunghit-o putin. Daca undeva scrie ca termenul de depunere a contestatiei este de cinci zile, iar italianul nu a depus-o, cazul e clar. Eu cred ca a jucat la multe turnee de mica anvergura in ultimii doi ani, saltul ELO l-a facut pas cu pas. Cand or fi depus reclamatia jucatorii, ar fi interesant pentru ca italianul a fost in scadere in 2012. FSI a avut nevoie de o perioada mai indelungata de timp pentru a lua decizia? Intrebarile probabil vor ramane retorice.

    februarie 2, 2013 - 7:30 pm Raspunde
  • mtudorache

    Multumim D-le Dinu! Nu merita nici eu si nici dvs. sa pierdeti timpul. Dar la link-ul scris de d-l Dinu, eu am luat remiza din partida Bellia Fabrizio 2418- Cereda Loris 2206, Novara Open A 5.11.2011, o spaniola in care pare sa cunoasca bine traseele pieselor in deschidere, numai ca tot ce urmeaza este Houdini 2 ( probabil, oricum 3 nu era atunci) sau Houdini 1.5. Sunt cam 50 de mutari in care nu iese din cuvantul motorului! A doua zi cu albele i-a rupt oasele lui Valssechi 2376, intr-un complicat si salbatic dragon accelerat. Si de aceasta data se afla mai mereu pe prima optiune si in continuu pe primele 3 optiuni ale motorului ( se pot descarca partidele si analiza cu un motor de calcul). Iata ce cred ca avea in mana federatia din Italia! Un alt sarac nevinovat, care insa de aceasta data s-a lovit de o toleranta zero. A fost nevoie doar de o reclamatie, care sa le deschida ochii federalilor si acestia au actionat.

    februarie 2, 2013 - 8:50 pm Raspunde
  • mtudorache

    Si ca tot suntem la acest capitol, jucand pe ChessFriends (www.sahonline.ro) la turneele cu bani, am avut neplacuta surpriza sa vad, ca un roman (Gambit2013) a fost bannat pentru utilizare program sah. Contul sau e probabil de nerecuperat, deoarece amenda este 100 de dolari. Ceea ce inseamna ca acel cont va putea fi utilizat doar cand va trece pe plus, acum fiind la cca -100 ( depinde cati bani avea in cont). Am partida si sa vad cand am timp sa ma uit pe ea. Cum sunt foarte interesat de fenomenul jocului pe net, am sa creez o banca de date cu acesti indivizi. E bine de stiut si dovedit antecedentele.

    februarie 2, 2013 - 9:16 pm Raspunde
  • Gabi

    E clar si jalnic in acelasi timp daca Houdini le face si tot el le desface. Nu degeaba i-au pus programului numele acestui mare scamator (iluzionist) 🙂
    Probabil, aceste cazuri de cheating sunt doar varful aisbergului.

    februarie 2, 2013 - 9:58 pm Raspunde
  • Gabi

    Curiozitatea nu m-a lasat si am gasit (ce ti-e si cu google asta) motivul radierii pe blogul scacchierando.

    “Loris Cereda è stato radiato per illecito sportivo (cheating) sulla base di un esposto inoltrato al Procuratore Federale da 3 compagni della squadra del Corsico, con la quale ha militato fino al 2012. L’accusa è relativa all’uso di mezzi illeciti che sarebbero stati utilizzati in almeno 3 partite di campionati a squadre, l’ultima delle quali la Cereda – Martinez Rolly del 18 marzo 2012, relativa all’incontro del CIS Corsico B – Accademia Milano Navigli – Serie C, girone 5.

    L’illecito sarebbe stato commesso utilizzando dispositivi atti a ricevere informazioni dall’esterno dei quali Cereda si sarebbe servito per migliorare le sue prestazioni sportive.

    La radiazione è stata decisa in base alle tre testimonianze dirette dei compagni di squadra e ad alcuni elementi indiziari, che sono stati valutati sufficienti per infliggere la massima pena (l’alternativa era la squalifica di due anni, il massimo previsto per una squalifica parziale).”

    Saracul de el, trisa pentru echipa, vorba ceea: Totul pentru front, totul pentru victorie!

    februarie 3, 2013 - 10:17 am Raspunde
  • mtudorache

    Esti tare Gabi! Nu stiu ce ti-e venit dar cei ca tine sunt buni. Tu cauti adevarul absolut chiar si unde evidenta este clara ca buna ziua.

    ” Loris Cereda a fost radiat (Mtudorache: in sensul exclus definitiv ca jucator sau orice alta activitate a Federatiei de Sah din Italia) pentru ilicit sportiv ( cheating) in baza unei plangeri inaintate Procurorului Federal de 3 colegi de la echipa Corsico, cu care el a activat pana in 2012. Acuzatia se refera la utilizarea de mijloace ilicite , care ar fi fost utilizate in cel putin 3 partide din campionatul pe echipe, dintre care ultima fiind Cereda – Martinez Rolly din 18 martie 2012, respectiv intalnirea dintre CIS Corsico B- Accademia Milano Navigli, Divizia C grupa 5.
    Ilicitul ( Mtudorache: a se citi trisatul, infractiunea) ar fi fost comisa utilizand dispozitive capabile sa receptioneze informatii din exterior, de care Cereda s-a servit pentru a imbunatati performantele sale sportive.
    Radierea a fost decisa in baza celor 3 marturii directe ale colegilor de echipa si a catorva elemente de circumstanta, care au fost valutate ca suficiente pentru ai impune pedeapsa maxima ( era si alternativa unei suspendari pe doi ani, maximum prevazut in cazul unei descalificari partiale).”

    Sunt multe elemente noi. 1) sunt dezamagit pe undeva ca nu proba partidelor a fost principala; 2) asa cum am mai spus-o, pana nu reclama cineva din interior cum am spune, nu se face nimic; 3) nu a trisat numai la echipe, vezi comentariul meu de mai sus cu link-ul d-lui Dinu si cu partidele mentionate de mine in 2011, cand conform grafic se afla in mare ascensiune; 4) v-am mai explicat in multe randuri ca la div.C in Italia nu sunt arbitrii ci delegatii echipelor fac totul de comun acord, cel putin in seria care am jucat eu, deci avea toate conditiile; 5) este un alt tip de trisor, care fura cu cei slabi sau maxim MF, in timp ce Ivanov a dat lovituri fara jena.
    La final inca o data bravo Gabi ( Gabriel Radulescu) si multumesc pentru aportul tau la completarea definitiva a articolului! Articol care se afla si pe chessbase.com, dar care nu lamureste asa clar cum am ajuns sa o facem noi cu aportul important al lui Gabi si chiar si al lui Dinu.

    februarie 3, 2013 - 11:09 am Raspunde
  • Gabi

    Eh, multumesc, nici chiar asa …
    Eu nu intelesesem tot, deci chiar colegii de echipa l-au reclamat, Pai asta inseamna un fairplay extraordinar, nici nu vreau sa ma gandesc la cine stie ce dedesubturi.
    Cazul asta ar fi o dramoleta daca nu am lua in calcul gravitatea lui, oricum cred ca ar iesi un bun scenariu de film.
    Cereda probabil isi pune si acum intrebarea in legatura cu colegii sai de echipa, posibil si prieteni: Si tu, Brutus?

    februarie 3, 2013 - 12:27 pm Raspunde
  • Edi

    Ivanov si-a uitat tehnica in Croatia – a pierdut cu Elo 1969 la Plovdiv – “fluctuatii” mari de forma – in dec. 2012 bate 2638 si 2626 iar acum nu mai poate cu un baiat de 12 ani.

    februarie 4, 2013 - 7:57 pm Raspunde
  • mtudorache

    Hai ca mi-a venit inima la loc! Chiar ma uitam cu mila la Magnus Carlsen, cand Ivanov a declarat ca da 10-0 programului Houdini… Maine joaca impotriva la un 1824 si ii doresc aceeasi soarta pe care o doresc tuturor trisorilor de pe aceasta planeta si un final “fericit” precum Cereda. Turneul e lung, poate isi “revine”…Baietii nostri care evolueaza la Plovdiv, au ocazia sa vada acest star sau poate chiar sa-l infrunte la tabla.

    februarie 4, 2013 - 8:53 pm Raspunde
  • mtudorache

    Dupa 5 runde, la Plovdiv performanta lui Ivanov este…cum sa va spun, practic nu este (1981)! Remizeaza sau pierde cu jucatori care au 300-350 de puncte mai putin. Ma intreb ce se intampla cu el? Ori este gripat, ori toti adversarii lui triseaza 🙂 si joaca utilizand program de calcul, ori bulgarii au inventat ceva care interfereaza cu aparatura lui si i se da mutari gresite! Lasand gluma de o parte, sa spunem ca mult mai important este faptul ca avem trei mari maestri din Romania, pe primele 5 mese ( Jianu si Nevednichy au cate 4,5 pct., cu primul intalnind nr.1 Cheparinov, in runda a 6-a, iar Mircea Parligras are 4 pct.). De asemenea remarcabil parcursul lui Bogdan Daniel Deac 4 pct. ( va intalni in runda urmatoare pe Valeri Lilov, cunoscut pentru lectiile de pe Playchess, dar si unul dintre cei mai scandalizati de nerusinarea compatriotului sau). Succes tuturor jucatorilor nostri in continuare si un parcurs la fel de glorios ca pana acum bulgarului Ivanov.

    februarie 7, 2013 - 12:00 am Raspunde
  • Edi

    Excelent si rezultatul lui Nevednichy – remiza cu negrele cu Ceparinov (2709 ELO).

    februarie 7, 2013 - 9:20 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.