Stiri din sah – Luni 10 decembrie 2012

Update: 17.30

Jocurile Olimpice Europene … cu SAH?

European-Olympic-Games-Baku-2015-300x201Viitorul centru  olimpic european, Baku 2015

Sambata 8 decembrie,  Comitetul Olimpic European ( EOC) a votat crearea unei noi competitii:  Jocurile Olimpice Europene. Prima editie va avea loc in iunie 2015 la BAKU, Azerbaijan. Cu 38 de voturi pentru, 8 impotriva si trei abtineri, s-a stabilit ca la fiecare ciclu olimpic sa fie prezente 15  din cele 28 sporturi de vara olimpice. Plus alte 2 probe ale unor discipline neolimpice, care nu au fost inca alese.

Aceasta desfasurare de evenimente pare ca se potriveste perfect cu Sahul si Miscarea Olimpica. Prima editie se va desfasura in Azerbaijian, tara ce a investit recent un buget record( 13,3 milioane de euro) in gazduirea Olimpiadei de sah din 2016 prin suportul direct al guvernului.

Baku-Crystal-HallBaku Cristal Hall

Alti politicieni sahisti au ingrosat  numarul acestora in Europa, prin IM Alisa Maric ( Ministrul Sportului si Tineretului in Serbia) si GM Zurab Azmaiparashvili (Ministrul Sportului si Tineretului in Georgia).

Presedintele EOC  Patrick Hickey a pledat in favoarea acestei idei de o lunga perioada de timp si a concluzionat inaintea votului:

” Aceste prime jocuri reprezinta o proba si un test pentru marele eveniment din 2019.  In opinia mea, acesta reprezinta calificarea sigura pentru Jocurile Olimpice din 2020 a unor discipline sportive. Trebuie sa negociem cu anumite federatii”

Acum este timpul Sahului si FIDE pentru a face o mutare. Prima reactie a venit din partea membrului Comisiei de Evenimente FIDE ( EVE) Theodoros Tsorbatzoglou care a comentat: ” In timpul ultimei vizite la Bruxeles (15-17.10) am fost informat asupra evenimentului, si impreuna cu EVE  (ca membru ECU) urmarim desfasurarea evenimentului, ceea ce ar putea fi o provocare importanta si o sansa buna ca sahul sa intre in randul Jocurilor Olimpice in urmatorii ani”

(articol si foto, preluate de pe site-ul Chessdom)

sursa:  chessdom

1 Comentariu

  • jugarul

    Din ce stiu eu sahul nu este sport olimpic desi FIDE a facut ceva eforturi pentru a deveni. Una din conditii pentru a deveni sport olimpic ar fi ca Federatiile Nationale sa ceara aceasta Comitetelor Olimpice Nationale(tin minte ca FIDE facea apel la o astfel de actiune pe site-ul lor in urma cu cateva luni). Din cate stiu, foarte putine federatii au facut acest lucru si banuiesc ca F.R. Sah habar nu are si nimeni din Federatia Romana nu a vazut acel anunt. Cred ca sahul nu va deveni sport olimpic in urmatorii 5 ani.

    decembrie 11, 2012 - 11:40 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.