de Fugulyan Gergely
Recent la Maribor s-a incheiat Campionatul Mondial de sah pentru copii si juniori. O surpriza placuta a facut India, aur la fete 8, fete 10 si la fete 12. De ce joaca asa de bine copiii din India? Diferenta este in mentalitate, dar, pentru exemplificare, sa vedem o partida din runda 8 in care s-au intalnit Vaishali R., care a iesit campioana mondiala la fete 12 ani, si WIM Abdumalik Zhansaya din Kazahstan. Vaishali R.- Abdumalik Z. 1.e4 c5 2.Cf3 e6 3.Cc3 a6 4.Ne2 Dc7 5.0-0 d6 6.a4 Cf6 7.d4 cxd4 8.Cxd4 b6 9.f4 Cbd7 10.Nf3 Nb7 11.Cb3
Pozitia dupa 11.Cb3 Controleaza campul c5, dar albul nu a iesit mai bine din deschidere. Imi amintesc de partida, de pe vremea cand era copil, a lui Jianu Vlad pe care am analizat-o in precedentul meu articol aparut pe acest site, in care nici Vlad nu a iesit mai bine. Un antrenor bun nu este acela care stie sa pregateasca la adversar, cum, din pacate, se crede pe la noi, (multi vor sa castige partida din deschidere) ci acela care stie sa-i invete pe copii sa inteleaga sahul, incepand cu tactica (fantezia poti sa o dezvolti cand copiii sunt mici ). De fapt baza tactica cam lipseste la copiii de pe la noi, si din cauza asta nu au forta de joc, iar rezultatele se vad mai ales la grupele mari, dar sa raman la partida… 11…Ne7 12.Ne3 0-0 13.De1 (spre g3) Cc5 14.Cxc5 bxc5 15.e5
Pozitia dupa 15.e5 Albul, bine pregatit tactic, incearca sa deschida jocul, dar pozitia este inca egala… 15…Cd5 16.Nd2 (o mutare matura) Tfe8 (cam pasiv) 17.Dg3 f6? o mutare slaba, slabeste pionul din e6 18.Dh3! Cxc3? dupa o greseala urmeaza, ca de obicei, o alta …
Pozitia dupa 18…Cxb3? 19.Dxe6+ Rh8 20.Nxc3 Nf8 21.Df5 Nxf3 22 Txf3 fxe5 23.fxe5 dxe5 24.Taf1! avantajul albului e decisiv.
Pozitia dupa 24…Taf1! 24…g6 25.De4 Ng7 26.Tf7 simplu, partida merita aratata la copii, ocupi coloana, patrunzi pe linia 7… 26…Dc8 27.Dd5 mergea si Txg7, dar si mutarea din partida e tare, negrul nu mai are aparare, la 27…. Td8 se castiga frumos cu 28.Dxe5 cu mat in cateva mutari.
Pozitia dupa 27.Dd5 27…Te6 28.Td7 Dc6 29.Dxc6 Txc6 30.Tff7, albul joaca consecvent… 30…Nf6 31.Txf6 (era timpul) Txf6 32.Nxe5 Tf8 33.Td8! si negrul a cedat. Cred ca si noi avem copii la fel de talentati, si poate Federatia de sah se va trezi, pentru ca simt un amatorism in ceea ce priveste juniorii, de seniori ce sa mai vorbim, ma gandesc la premierea finalei de seniori cu cupe…
|
Parteneri : Sah cu Ceausescu
Citesc
Parteneri
Totul despre Sah
- Blog sah Alina L'ami
- Chessbase.com
- clubsahdianagalati
- Conpet Ploiesti – Anuta Laurentiu
- Federatia Romana de Sah
- Federaţia Română de Şah prin Corespondenţă
- Fide.com
- foisorchess
- Istoria sahului romanesc
- Natalia Pogonina
- Sah la Craiova cu Costica Dobra
- Sah-Braila-Micul Print
- Sahul de la A la Z
- Totul despre Sahul online
- Volcinsche sah
- Youngchess.com
Categorii
Arhive 23 de luni
Aboneaza-te
Fii la curent cu ultimele postari
13 Comentarii
Nimeni nu se simte vinovat pentru destinul sahului din Romania…De ce joaca asa bine copiii din India …poate ca pe langa mentalitate simt in spate rasuflarea celor peste un miliard de conationali …care i fac sa si depasasca limitele …Sunt multi medaliati din Asia dar cel mai mult m a impresionat copilul vietnamez de 10 ani care a castigat cu 11 puncte din 11 …lui nu i a spus nimeni sa se opreasca …a jucat la castig toate partidele …al doilea clasat a terminat cu 9 puncte .Reprezentantul nostru Ducu al carui admirator sunt avea 6 puncte din 7 partide si l a sfarsit a ramas cu 6 puncte …ceva s a intamplat …probabil o fi racit …dar eu am fost dezamagit …nu am mai vrut sa scriu despre acest C.M.Asiaticii devin tot mai puternici …sahul este un sport in care trebuie sa muncesti enorm …iar ei au cultul muncii dusa pana la extrem pana la epuizare ….cea ce noi romanii nu avem .De aceea daca vreodata o sa mai castigam medalii la C.M. de juniori o sa fie numai la grupa de 8 ani …acolo talentul si norocul nu este batut de munca .
decembrie 8, 2012 - 9:10 pmCam ce ar trebui sa faca Federatia in sensul asta?
decembrie 8, 2012 - 9:16 pmIn primul rind cantonamente tari, cu antrenori consacrati,mai ales inainte de competitii importante,(nu la sfarsit de an cum cred ca se face si acum)programe profesioniste de pregatire ,cum a facut dl vajda sau dl Chirila si copiii lor au iesit Campioni Mondiali la grupele mari……deci se poate ,si atunci erau multi Indieni…dar daca pierdem increderea..nu avem sanse……
decembrie 8, 2012 - 9:52 pmAsta se poate face si la cluburi si intre cluburi. De altfel au existat discutii la diverse intalniri ale instructorilor. Acum ne intalnim cu totii la Caciulata, unde oricine poate propune orice fel proiect cu sau fara federali de fata, cu sau fara Federatie implicata. Si daca totusi concluzia este ca numai si numai de Federatie depinde Universul, sa candideze si sa fie alesi oamenii capabili pentru asa ceva la alegeri… Exista astfel de personaje si nu au acces? Care sunt acestia si cine, cum ii tine legati?
decembrie 8, 2012 - 11:03 pmVa salut Domnule Fugulyan.
Toata stima pentru dvs.in general si pentru abordarea acestui important subiect. Inainte de a-mi exprima cateva consideratii pe baza conectarii directe la fenomenul sahului la nivel de juniori, v-as ruga sa detaliati afirmatia dvs. : “…programe profesioniste de pregatire ,cum a facut dl vajda sau dl Chirila si copiii lor au iesit Campioni Mondiali la grupele mari…”, pentru a intelege mai exact la ce anume faceti referire.Nu de alta, dar poate sunt aspecte necunoscute care schimba datele problemei si automat imi va schimba si mie opinia. Astept cu nerabdare precizarea dvs.
decembrie 9, 2012 - 12:31 pmPoate nu tine de sah ci de filozofie.Si poate putin de hazard…Care sunt sansele ca un copil sahist sa calce fix in urmele lasate de un predecesor al sau, chiar daca ambii sunt ,destepti ,priceputi si campioni nationali.
Nu poti straluci la fel ca predecesorii tai, dupa ce te au slefuit alti antrenori si adversarii tai au devenit mai multi si mai puternici.Asa se intampla ,de obicei,cand ti se cere sa fi altcineva.Cand sperantele se umfla si comparatiile se ridica in aer,copilaresti si, in final dureroase.Nu este o noutate ca cineva ca Vajda sau Chirila se naste rar.Noi speram insa altceva…iar acum pretentiile le judecam dupa mintea noastra,nicidecum dupa puterile sahistilor nostrii juniori.
Pe zi ce trece diferenta dintre sahistii nostriisi ceilanti se adanceste si se indeparteaza ca doua insule .Ce te faci uneori , cand chiar nu are nicio importanta cat de bun ,riguros si logic este conceput planul tau .Nu are nicio importanta cati factori ai luat in calcul cand cineva vine intodeauna cu un plan si mai bun .
Nu se gaseste loc de discretie intr o ecuatie si ea la fel de simpla dar ingrozitor de cruda: ai bani, traiesti, n ai bani , mori !!!
decembrie 9, 2012 - 1:41 pmEvident nu se poate face performanta fara bani.
decembrie 9, 2012 - 2:27 pmIncerc sa raspund la dl Anuta,nu stiu daca o sa fiu destul de coerent…..
Vajda Levente a inceput sahul la Clubul sportiv scolar Tg Mures. Imi amintesc in 1991 a iesit campion national la b10 . am participat cu el la cantonamentul Federatiei la Poiana Brasov(pe atunci erau cantonamete inainte de Mondiale) stiu ca am bagat multa tactica in el.acolo. La Mondiale a terminat pe locul 4..(sa dus singur,) Dupa care am dat la dl Vajda la ATI Odorhei, club care avea posibilitati, a lucrat cu Biro Sandor, cu Costica Ionescu ect…..imi amintesc si taberele pe care a facut dl Vajda ,am participat la unul, erau foarte bune..
Si Cristi Chirila a lucrat menageriat o perioada la clubul din Odorhei, mai tirziu a lucrat cu dl Ghinda
Amindoi au avut un program bine pus la punct nu stiu exact ce materii au parcurs,
Stiu ca au facut multa tactica cind erau mici ,personal am lucrat mai mult cu Szabo Gergely si Anton Teodor care au ajuns jucatori buni ,muncind enorm acasa, facind mii de combinatii…..
E important sa faci combinaatii multe la copiii ,asa a zis si Kislov antrenorul echipei Poloniei,
E interesant si cartea lui Polgar tatal fetelor “cum sa scoatem genii” tot cu tactica este ,poate o sa traduc pasajul respectiv odata, cum a inceput si ce a facut cu fetele
Evident urmeaza si finaluri, si deschideri ,dar deschideri sanatoase,strategie,,,, conteaza si materiale din care se lucreaza
Imi amintesc cind Anton Teodor a avut cam 11 ani ,am fost in Ungaria acolo un antrenor deosebit mi-a dat un material, a zis sa nu zic la Nimeni ,material din care a lucrat si Leko ,(erau niste pozitii pe care Anton a facut )
Inteleg perfect pe Dl Nedelcu
mai ales si eu de 10 ani nu mai gasesc pe cineva care sa lucreze acasa, talentele sint rare,(pe undeva e bine,nici un parinte nu ma poate trage la raspundere)
Poate sint subiectiv,evident nu se poate generaliza, fiecare antrenor are stilul lui,poate nu vad bine ,asta e…
Domnul Fugulyan este un antrenor obiectiv care spune in fata ,fara ascunzisuri ce are de spus …eu sunt mai pesimist decat dansul …dar asta nu ma impiedica sa cred ca pana la urma se va naste un copil si in Romania care sa mai obtina titlul mondial de la B 14 in sus …
decembrie 9, 2012 - 2:58 pmEu din ce detaliati dumneavoastra mai sus nu mai vad nici o legatura cu Federatia ci cu tactica si antrenorii copiilor. si cu cluburile…
decembrie 9, 2012 - 7:54 pmtocmai….pentru ca Federatie nu prea exista …..ma refer la cantonamente,,,la bani pentru juniori,,,,,,,atragere de sponzori,,, si ar trebuii sa fie,,,,,sa ajuta mai mult,,,,sa faca programe viabile,,,,concursuri puternice pentru copiii(cind Szabo Gergely a cistigat semifinala pe tara la 10 ani Federatia a trimis la un concurs la Felix unde a jucat cu copii rusi ect)
decembrie 9, 2012 - 8:09 pmsi fara Federatie e greu….fara bani e greu (Presedintele Fedaratiei de sah din Polonia a dat multi bani pentru sah ,cit a dat al nostru?)…..
Credeam ca aflu lucruri noi, deosebite. Ca succesul pe plan national a unui junior este o ecuatie de forma :
decembrie 9, 2012 - 9:37 pmcopil inteligent si muncitor + antrenor dispus la sacrificii + parinti rabdatori, care sa nu intervina in ecuatie decat in sens pozitiv + resurse financiare acceptabile = campion national , stiam de mult. Ma bucur ca Dl. Fugulyan a punctat pe necesitatea ca juniorii sa invete “sah” si abia apoi sa se agite cu studiul aprofundat al deschiderilor.
Am sa va spun opinia mea cu privire la motivele care determina cresterea diferentei intre juniorii nostri si marile puteri in sah.
1. Baza piramidei juniorilor a crescut enorm intre noi si marile puteri. Realitatea confirma ca sunt tot mai putini copii romani
care sunt atrasi de sah, prin comparatie cu alte tari in care afluxul copiilor catre sah a crescut in ultimii ani ( un exemplu
semnificativ este Turcia ). Un obiectiv de atins de FRSah ar fi cresterea numarului de copii atrasi de sah. Ce modalitate mai
buna ar fi decat introducerea sahului in scoala ? Nu s-a facut totusi aproape nimic concret in acest sens, inca.
2. Alocarea unor sume consistente pentru sah. La noi acest aspect este in cadere libera. Turcia a investit enorm in sah si rezultatele se vad din plin. India a venit la aceste mondiale cu 53 juniori, aici in Europa, in timp ce noi, la un pas de granitele tarii am deplasat 20 juniori. Nu cunosc realitatea federatiei indiene, dar imi vine greu sa cred ca 53-12=41 juniori indieni au beneficiat doar de agitatia disperata a parintilor acestora pentru a face rost de banii necesari participarii. Totusi India, la nivel
popular este o tara saraca. Imi vine greu sa cred ca toti cei 41 juniori sunt copiii unor bogatasi. Este destul de clar ca federatia indiana a alocat cu mult mai mult decat taxa de participare a 12 juniori.
3. In timp ce juniorii nostri aloca in cel mai fericit caz 3 ore pentru studiul sahului in medie, pe zi, juniorii din tarile mari puteri ale sahului mondial aloca de la 6 ore/ zi in sus. Cum sa o faca juniorii nostri, cand activitatea scolara ii impiedica la mai mult ?
Cunosc un singur junior roman care nu mai face scoala chiar daca are o varsta scazuta si care este o mare speranta a sahului juvenil romanesc. Cati ar face insa acest lucru ? Personal nu as indruma pe nimeni pe aceasta cale.
4. Progresul tehnic are un mare rol in succesul in sahul mondial. Sunt o gramada de programe de sah de antrenare a jucatorilor si o enormitate de carti de sah la nivel mondial. La ce nivel ne situam in acest domeniu ? Foarte departe. Ce a facut FRSah in acest sens ? Putin spre nimic.
5. Diferenta o mai face si “foamea de rezultate deosebite”. Noi romanii am pierdut acest “atu”. Indienii inca il au. Facilitatile civilizatiei moderne ne-au virusat copiii si i-au indepartat de sport.
6. Presupun ca rezultatele si implicarea lui Anand in sahul indian si-a avut rolul sau. Ce ajutor , chiar si moral , au avut copiii nostri in acest sens ? Cat se implica marii nostri jucatori ?
7. Un aspect neabordat de nimeni, dar care are o importanta covarsitoare la nivelul sahului, mai ales celui juvenil :
Implicarea unor specialisti in domeniul psihologiei in acest sport numit sah. Sunt convins ca este necesara abordarea acestui aspect la nivelul participarii la mondiale. Probabil alte tari apeleaza la specialisti psihologi. Evolutia lui Gavrilescu este un argument al necesitatii unui bun psiholog prezent la astfel de competitii . Asta daca vrem cu adevarat rezultate mai bune.
Adaug și eu câte ceva, din propriile observații, după ani buni de jucat șah (MI), predat șah (în special online) și studiat modul de dezvoltare al inteligenței la copii (sunt medic neurolog de profesie). Concluzia mea este că rezultatele excepționale la șah sunt într-o măsură mult mai mare decât acceptă majoritatea rezultatul unei combinații fericite genetice, al unui talent nativ. Sigur că acesta trebuie completat cu mult studiu individual, însă munca nu va transforma niciodată un jucător netalentat într-un jucător foarte bun. Problema este că aceeași structură intelectuală care favorizează excelența la șah favorizează excelența și în alte domenii. Talentul tânărului respectiv poate fi la fel de bine canalizat în domeniul informaticii, de exemplu. E posibil ca o mulțime de oameni străluciți în diferite domenii să fi fost șahiști de top, dacă cineva le-ar fi trezit interesul în acest sens în copilărie.
decembrie 10, 2012 - 3:24 pmCa urmare, cele mai importante măsuri care se pot lua sunt cele care vizează o lărgire cât mai mare a bazei piramidei, a ariei de selecție. În unele situații acest lucru s-a realizat prin introducerea șahului în școli, sau prin simpla tradiție și popularitatea deosebită de care se bucură. Avem exemplul școlii ruse/sovietice de șah. În alte cazuri prin recompense materiale (vezi cursa pentru a ajunge GM în Anglia anilor 70 sau Turcia de astăzi).În alte cazuri boom-ul a fost generat de un campion al țării respective (vezi Fischer în SUA, Anand în India). În alte cazuri a fost ambiția extraordinară a unui om, mergând până la fanatism șahist (vezi Polgar sau chiar Vajda la noi). Cert este că dacă numărul celor care ”încearcă” șahul cu degetul este foarte mic, așa cum e în România astăzi, șansele de a scoate un campion măcar de talia lui Dieter sunt infime. Eu nu sunt de acord cu ideea că am avea mari genii pe la grupele mici de vârstă care, vezi doamne, se pierd ulterior pentru că nu au condiții favorabile. Se pierd pur și simplu pentru că nu au talentul necesar. Dacă l-ar avea, ar munci ei singuri în prostie, 8/10 ore pe zi, din pasiune, așa cum au făcut toți marii jucători la vremea lor. Iar astăzi este mai ușor ca oricând, cu abundența de materiale și programe online.
Ca să dau doar un exemplu, îl urmăream ieri pe Magnus Carlsen pe post de comentator la superturneul de la Londra (el avea zi liberă). Analizând pozițiile din diferite partide cita cu o ușurință de speriat partide din trecut în care s-a mai jucat ceva similar, inclusiv partide jucate în anii 60 și 70, cu tot cu istorioarele adiacente. A dat dovadă de o cultură șahistă ieșită din comun. Culmea a fost când i-a adus aminte lui Nigel Short de una din propriile sale partide (partidă jucată de Short) de care acesta nici nu prea își mai aducea aminte. Magnus știa și partida, și comentariile făcute de alții pe marginea ei. Astea nu i le-a băgat vreun antrenor în cap, astea sunt rezultatul unei memorii fenomenale, cuplate cu plăcerea de a studia și citi tot ceea ce ține de șah.
Foarte instructive comentariile domnilor Anuta si Vasiesiu…am avut ce invata din ele …Poate o sa imi spun si eu parerea cum ar trebui sa arate viitorul campion mondial nascut in Romania …pana atunci este grav ca scade numarul copiiilor care vin la sah …lucru subliniat in comentariile celor trei antrenori .
decembrie 10, 2012 - 7:21 pmAici ar trebuii sa intervina cumva FRSah …sa opreasca aceasta scadere continuua a copiiilor care practica sahul …macar sa stopeze sa nu mai scada …daca nu poate sa mareasca numarul copiiilor care practica sahul de performanta …