Polgar Chess Festival 2012

Polgar Chess Festival 2012

Un festival cu cele mai faimoase surori din lumea şahului – Judit Polgar, Sofia Polgar şi Susan Polgar – s-a desfăşurat la Budapesta, cu participare internaţională. Originea acestui festival este generoasă: într-o anumită zi a fiecărui an, legendarele surori din lumea şahului – Judit Polgar, Sofia Polgar şi Susan Polgar, care trăiesc în trei continente diferite – se reunesc pentru promova jocul de şah, îmbinând în mod inspirat sportul cu divertismentul.

Surorile Polgar au crescut călătorind şi participând la competiţii împreună, învingând nu doar adversari de valoare, ci şi bariere în mentalităţile oamenilor care izolau etnii, sexe  şi medii sociale. Din programul festivalului aflăm că, o dată cu trecerea anilor, viaţa le-a separat pe cele trei surori, fiecare întemeindu-şi câte o familie, au trebuit să aibă grijă de copii şi a devenit extrem de complicat pentru ele să-şi facă timp pentru a se mai reuni undeva în jurul lumii. Însă după 10 ani de când au jucat pentru ultima oară împreună, în 2007, le-a venit ideea unei reuniuni într-o mare sărbătoare a şahului, o zi din an, promovând acest nobil sport care le-a consacrat şi folosind prilejul pentru a-şi alătura din nou şahului vieţile.

Polgar Chess Festival a devenit astfel un eveniment anual, ajuns în 2012 la a şasea ediţie, impunând-se în timp ca un prestigios eveniment social,  la care participă celebrităţi, artişti, oameni de ştiinţă, oameni de afaceri, politicieni şi – cel mai important – numeroşi copii.

Şi în acest an, printre oaspeţii de marcă ai festivalului s-au numărat miliardarul american George Soros, omul de afaceri olandez şi ex-preşedinte al FIDE Bessel Kok, tenismena maghiară Andrea Temesvari, marea maestră internaţională de şah Alisa Maric /şi ministru al tineretului în Serbia/,  dirijorul şi compozitorul Ivan Fischer ş.a.

Un simultan susţinut de Judit Polgar, jucătoarea de şah nr. 1 a lumii, ca Ambasador al programului Şahul în şcoală adoptat de Parlamentul European, a reunit  în sala de conferinţe Syma din Budapesta  27 de copii reprezentând  fiecare câte o ţară a Uniunii Europene. Evenimentul a avut drept scop şi promovarea Anului European pentru Solidaritate între Generaţii prin implementarea şahului în program. Polgar Chess Day a prevăzut în acest sens programe pentru trei generaţii în jurul aceleiaşi pasiuni – şahul – de la copii de 4 ani până la persoane de 99 de ani, copii, părinţi şi bunici reunindu-se în jurul meselor de joc

Evenimentul îşi propusese – şi a reuşit – să promoveze şahul ca mijloc de strângere a legăturilor între persoane de diferite vârste, rase, etnii, sexe, poziţii sociale şi activităţi economice.

Festivalul de şah Polgar a urmărit să atragă atenţia asupra necesităţii introducerii şahului în şcoli pentru că el contribuie direct la performanţa academică, le dezvoltă copiilor inteligenţa, gândirea critică, îi ajută să rezolve mai bine problemele şi să-şi filtreze deciziile  cu mai multă independenţă.

Alt scop declarat al festivalului a fost să invite familiile să facă din şah un eveniment de care să se bucure împreună ca de o sursă comună de plăcere.

Festivalul le-a mai permis copiilor să-şi încerce şansa jucând împotriva unor reprezentanţi de clasă ai acestui sport.

Programul desfăşurat la Centrul pentru evenimente şi congrese Syma din Budapesta a inclus: simultane la 100 de mese susţinute de cele trei surori Polgar împotriva copiilor, entuziaştilor şahului şi VIP-urilor.

Simultanul Uniunea Europeană versus Judit Polgar a reunit copii reprezentând ţările membre ale UE. 27 de copii, câte unul din fiecare ţară a UE, invitaţi de organizatorii festivalului.

Copiii au primit ca amintire a participării lor la eveniment câte un tricou cu semnătura lui Judit Polgar, s-au fotografiat cu ea în grup şi separat, s-au străduit s-o învingă pe marea maestră, rezistându-i mai mult sau mai puţin. Reprezentantul României, Gheorghiu Alexandru Dan de la Clubul Central de Şah, a cedat când din formaţia celor 27 de copii mai rămăseseră în luptă doar trei, el fiind unul dintre ei. Onoarea de a fi jucat cu o mare campioană nu i-a şters amărăciunea înfrângerii şi a sperat să-şi ia revanşa în aceeaşi după-amiază. Dar a ratat pe puţin înscrierea printre numeroşii amatori de toate vârstele de a participa la simultanele susţinute de cele trei surori.

Programul festivalului a mai curprins lecturi despre şah făcute de Judit, Susan şi Sofia pentru începători, şah în orb împotriva unei echipe a VIP-urilor, alcătuită din legende ale sportului, artişti, actori şi alte celebrităţi, jocuri blitz împotriva lui Judit, Susan şi Sofia, un turneu de şah pentru copii, cu sute de participanţi.

Un show susţinut de un grup de dansatori cu coregrafia inspirată din şah şi interpreţi renumiţi de muzică uşoară a agrementat festivalul, alternând momentele de tensiune ale sportului minţii cu plăcute clipe de destindere.

Creaţii artistice cu subiecte din şah în timpul simultanelor /ceramică, pictură, cofetărie/, activităţi creative pentru copii /plastilină, desene, machiaj/ au antrenat numeroşi copii şi artişti din diferite domenii. Şahul educaţional prezentat pentru cadre didactice, părinţi, copii şcolari şi preşcolari s-a constituit într-o pledoarie pentru introducerea şahului în şcoli, potrivit recomandării Parlamentului European. Tăierea unui tort imens cu subiect şahist a îndulcit amărăciunea celor învinşi, bucurându-i în egală măsură şi pe învingători.

Copiii invitaţi din ţările Uniunii Europene au avut prilejul să joace şah cu copii unguri şi între ei, iar unele contacte s-au transformat în prietenii când şi-au dat seama că traseele lor şahiste au mers de multe ori paralel, iar uneori s-au şi intersectat la diferite campionate şi turnee internaţionale. Organizatorii Festivalului Polgar i-au încurajat să se cunoască mai bine atât pe copii, cât şi pe însoţitorii lor, invitându-i a doua zi la o excursie pe Dunăre… cu autobuzul!

Programul unic – se pare – în Europa a constat într-un tur al oraşului până la malul Dunării, unde locul şoferului l-a luat un marinar, devenit căpitanul autobuzului-amfibie care a intrat în Dunăre şi a început să navigheze graţie unui motoraş cu elice ca orice vaporaş fluvial. Parlamentul, Castelul, Podul cu lanţuri şi alte obiective turistice de renume ale capitalei ungare au putut fi admirate astfel dintr-un unghi de vedere inedit.

Festivalul Polgar s-a constituit într-o pledoarie pentru şah, pentru relaţii interumane detensionate, pentru încurajarea fiecărui pion în ale vieţii de a aspira să-şi depăşească condiţia umană prin muncă asiduă, dar onestă, cu speranţe în şansele proprii, un exemplu fiind în acest sens şi destinul celor trei surori Judit, Sofia şi Susan.

Dan Gheorghiu

4 Comentarii

  • Sebastian ANDREICA-NAVRUC

    Poate se va organiza si la …. Giurgiu, ca sa intram pe Dunare! Cine stie, de cand cu ASTRA Giurgiu s-ar putea intampla si la sahul giurgiuvean!

    noiembrie 28, 2012 - 10:50 am Raspunde
  • Dan Gheorghiu

    Articolul “Polgar Chess Festival 2012” a avut scopul de face cunoscuta in Romania o initiativa interesanta de popularizare a sahului in Ungaria la care am fost martor. Supratitlul – ales in mod nefericit – ii apartine dlui Nicu Valahu si nu corespunde intentiei autorului.

    noiembrie 29, 2012 - 12:18 am Raspunde
  • nicu valahu

    Imi cer scuze pentru interventia mea nefericita. Acum articolul are titul corect.

    noiembrie 29, 2012 - 10:01 am Raspunde
  • Nedelcu Cristian

    Un articol care mie mi a placut…Suntem mult in urma in ceea ce priveste sahul fata de vecii nostri maghiari….Domnul Jeltopop crede in ambitia copiilor nostri sahisti de a putea reveni printre primii din Europa.Dansul se bucura si la infrangeri can micutul sahist a depus toate eforturile si toata stiinta sa pentru a castiga .Daca Alex reusa remiza titlul nu era rau ales.
    Nu putem decat sa l iertam pe domnul Jeltopop…

    noiembrie 29, 2012 - 12:20 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.