Tabla de şah, un vis prea îndepărtat pentru copii ?

Domnul Dan Gheorghiu, parintele unui copil foarte talentat de 9 ani- Alex Gheorghiu-  ne-a trimis un nou articol pe o tema numai buna de discutat. Iata ca cititorii nostri scriu mult mai bine decat noi, lucru de care nu ne-am indoit niciodata!

Scopul articolului “Aur pentru echipa refuzata” nu a fost de a solicita clubului să deconteze familiilor tinerilor campioni cheltuielile. Nici măcar nu a avut intenţia de a pune Clubul central într-o lumină proastă. Dar mi s-a părut nedrept ca eforturile intelectuale şi fizice ale acestor copii, ca şi cele financiare ale părinţilor în cursul anului, să poată fi anulate printr-o decizie administrativă de a nu fi sprijiniţi pe drumul lor spre performanţă.

Sah la zero grade

Nu cred că Clubul Central de Şah este un caz izolat. Sunt convins că mulţi părinţi şi copii se vor recunoaşte în povestea „refuzaţilor”: unii pentru că au trecut deja prin asta, alţii pentru că ar fi putut accede şi ei la medalii, dar nu au ajuns să se bată pentru ele din varii motive – fie financiare, fie pentru că locul lor a fost luat de alţii, cu mai multă trecere pe la diverse mărimi locale, dar nu neapărat mai buni.
În vremuri tulburi, în care situaţia materială a celor mai mulţi dintre români oscilează în general între nivelul mediu şi cel de supravieţuire, iar relaţiile interumane se reduc adesea la formula homo homini lupus, părinţii încearcă să le pună copiilor în faţă o alternativă luminoasă: şahul, sportul în care adversităţile încep şi se încheie cu o strângere de mână. Iar copiii se lansează cu entuziasmul caracteristic vârstei în descoperirea tainelor lui, în confruntările între inteligenţe şi strategii, în prieteniile care se nasc între cei care simt şi gândesc la fel.
Îmi amintesc de zilele geroase din anii trecuţi în care copiii veneau la Clubul Central de Şah şi jucau şah într-o încăpere îngheţată, cu paltoanele şi căciulile pe ei, încălzindu-se doar cu această pasiune nou descoperită. Alexandru este doar unul dintre ei. Venea la club primul şi pleca ultimul, mai mult dat afară când trebuia să se încuie uşa. Nu aveau pretenţii băneşti, ci doar să joace. Un concurs era un eveniment rar la care toţi participau, iar performanţă însemna să nu se claseze printre ultimii. Vedetele clubului erau idolii lor.
Au trecut doar trei ani de atunci, dar parcă a rămas în urmă o viaţă. Vicisitudinile au stopat elanul multora, iar lipsa de preocupare a celor care ar fi trebuit să-i îndrume i-au descurajat pe alţii. Majoritatea copiilor şi-au canalizat energiile spre şcoală sau alte preocupări, din faţa tablei de şah dispărând nu o dată mari talente ale căror nume ar fi făcut cinste şahului românesc dacă ar fi fost sprijiniţi cât de cât financiar.
Surprinzător este că la capitolul şah Bucureştiul este depăşit din toate punctele de vedere de alte oraşe mult mai mici, dar în care preocuparea autorităţilor pentru acest sport este mult mai aplicată. Iaşiul a devenit de mult o legendă printre micii şahişti, iar Galaţiul, Brăila, Timişoara, Ploieştiul, Clujul, Sighetul Marmaţiei şi Satu Mare /ordinea este absolut aleatorie/ sunt doar câteva dintre centrele de interes care îi calcă pe urme prin talentele pe care le descoperă şi prin multitudinea concursurilor în al căror foc le călesc.
În Bucureşti, concursurile sunt rare, se împiedică de tot felul de obstacole, de la cele financiare până la lipsa de interes a autorităţilor. De ce este oare atât de dificil în capitala ţării să se închirieze din când în când sala de sport a unei şcoli, de ce nu se apelează la un hotel sau la o instituţie din numeroasele care împânzesc Bucureştiul pentru a găzdui o competiţie ? De ce inspectoratele şcolare nu-şi popularizează prin şcoli rarele concursuri de şah pe care le organizează ? De ce şcolile înseşi sunt refractare în popularizarea acestui sport aşa-zis „european” ? Sunt întrebări care ar părea bizare în oricare stat al UE, dar care în România îşi aşteaptă de ani mulţi răspunsul.

Dan Gheorghiu

ALTE POSTARI RELEVANTE

6 Comentarii

  • Florin Coman

    Sunt de acord cu cele scrise de domnul Gheorghiu. In Bucuresti concursurile sunt rare. Apreciez eforturile facute de domnul Cioara de la Ploiesti. In fiecare luna organizeaza un turneu. La Focsani se merge in scoli, in gradinite, se organizeaza turnee, chiar daca multe dintre ele sunt amicale. In Bucuresti nu se poate. Nu exista interes. Este de inteles de ce la competiile nationale sportivii bucuresteni sunt intrecuti, de cele mai multe ori, de sportivi din alte orase. De ce trebuie sa ne deplasam in alte localitati sa jucam sah si sa nu beneficiem de concursuri organizate in capitala?
    In presa sportiva am citit foarte, foarte putin de competitiile de sah. In schimb avem prezentate pe larg scandalurile din lumea fotbalului.
    Sahul este un sport care merita mai multa atentie. Trebuie mediatizat mai mult. Trebuie introdus in scoli. Sahistii trebuie sustinuti de cluburile lor. Din pacate aceasta sustinere lipseste.

    septembrie 22, 2012 - 2:24 pm Raspunde
  • night_wing

    Cu toti cred ca stim ce se intampla la Clubul Central de Sah
    Nu exista interes si antrenamentele hai sa fim seriosi nu se prea pot numi antrenamente

    septembrie 28, 2012 - 12:39 am Raspunde
  • nicu valahu

    Stimabila aripa a noptii, eu nu stiu decat ce am vazut mergand la fata locului, si nu ceea ce cred altii ca se intampla pe acolo. Ca parinte, ii dau dreptate domnului Gheorghiu. Dar uitati-va numai la Alexandru ce performante are la varsta lui. Daca va avea aceasta dragoste fata de sah si peste cativa ani, o aripa a nopti si un valah vor avea motive de uimire. Nu mai zic de alte “produse” ale clubului. Daca ati fi spus orice altceva, de conditiile grele de antrenament – frig, copii inghesuiti intr-o camera mica, etc… – poate ca as fi inteles unde bateti. Domnul Gheorghiu a punctat lucruri clare, si nu fantasmagorii debitate cu “interes”.
    Sincer, nu vreau sa am nici o polemica pe tema acestui club. De rezultatele acestor antrenamente beneficieaza foarte multe cluburi din tara, inclusiv al nostru.
    Sa auzim numai de bine!

    septembrie 29, 2012 - 12:57 am Raspunde
  • Martor incomod

    Stimate domnule Valahu,
    Din pacate, interpretarea D-voastra este eronata. Este jenant ca denaturati voit sensul unui text care punea accent tocmai pe pasiunea copiilor si pe nevoia lor de fi sprijiniti, sublinind clar cat de multe talente se pierd “din cauza lipsei de preocupare a celor care ar fi trebuit sa-i indrume”.

    octombrie 1, 2012 - 10:31 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Stimabile “Martor”, ziceti domnia voastra si incomod, in primul rand daca sunteti asa cum va semnati, inseamna ca stiti din vazute aspecte organizatorice din interiorul clubului. Fiti convins ca si eu cunosc destule amanunte, suficiente pentru a-mi face o parere obiectiva, dar nu am nici un gand sa ma bag in treburile altora. Problemele se pot rezolva doar intre parintii copiilor impreuna cu cei care conduc acest club.
    In al doilea rand, cred ca m-am referit foarte clar (ca raspuns la un comentariu, nefacand o analiza a textului articolului) doar la rezultatele antrenamentelor efectuate la clubul respectiv, rezultate de care beneficiaza multe cluburi din tara, inclusiv al nostru. “Interpretarea mea” este intradevar voita, dar nu denaturata. Din punct de vedere sportiv, mi-am spus parerea. Ca parinte al unui copil de clasa I, am si eu parte de probleme asemanatoare la sala in care a fost repartizat el, unde in afara de cateva bancute renovate, tabla de scris este distrusa aproape in totalitate, parchetul e plin de igrasie, nu exista aer conditionat, etc…, desi in aceeasi scoala am vazut alte sali de curs foarte moderne, si bine intretinute. Credeti ca am inceput sa ne vaitam, si sa cautam adevaratii vinovati? Nu, dimpotriva. La prima sedinta cu ceilalti parinti, s-a hotarat renovarea salii in care vor invata timp de 4 ani copiii nostri, si sa devina asa cum trebuie.
    In ultimul rand, daca aceste talente se pierd “din cauza lipsei de preocupare a celor care ar fi trebuit sa-i indrume”, atunci cum se explica faptul ca doua dintre produsele acestui club tocmai au castigat (pe categorii de varsta) un turneu organizat in Bucuresti, Cupa Cristim?
    Cu stima,
    Nicolae Jeltopop

    octombrie 2, 2012 - 9:55 am Raspunde
  • Martor incomod

    Succesele la care va referiti se explica exact cum bine stiti: prin antrenamentele pe care le fac in afara clubului, nu in interiorul lui, prin multa munca si prin participarea la turnee care le intretin forma, pe cheltuiala parintilor. Atribuirea unor succese altora decat adevaratilor autori ai pregatirii lor de sahisti nu mi se pare deloc un punct de vedere sportiv si in niciun caz o opinie obiectiva. Presupun ca, la experienta D-voastra in domeniu, nu confundati simpla legitimare cu antrenamentele propriu-zise.

    octombrie 2, 2012 - 9:44 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.