Priveam cu interes la televizor Olimpiada de la Londra, nu conta sportul pe care il urmaream. Era cursa de ciclism si cred ca noi nici macar nu am reusit sa terminam cursa, prin primul reprezentant al Romaniei dupa 32 de ani, Andrei Nechita. El a intrat in istorie, desi nici macar nu a trecut linia de sosire, dar Olimpiada are alte reguli scrise sau nescrise, iar spiritul olimpic prezent la intreceri este ceva cu totul special, fata de alte competitii sportive.
Rutierul Alexandr Vinokurov (Kazahstan, 38 de ani), la capatul unui efort superb si a unei cariere incheiate glorios cu medalia de aur. Concursul s-a desfăşurat pe distanţa de 249,5 kilometri
Nu sunt un pasionat al ciclismului, dar imi place sa urmaresc diferite sporturi, ca orice indragostit iremediabil de a privi alti sportivi si din alte sporturi. Nu am sa va povestesc cursa ci numai un fapt interesant, petrecut in aceasta cursa de ciclism, care pe undeva se leaga cu discutiile noastre in contradictoriu. Cursa a fost castigata de ciclistul din Kazahstan, Aleksandr Vinokurov, care mai castigase o medalie de argint, la Sydney 2000, dar cum aflati din textul de mai jos:
“Philippe Gilbert s-a aflat cale de multi kilometri in frunte impreuna cu un grup puternic si cu sanse, intr-o curba insa cu circa 12 km inainte de final Fabian Cancellara, socotit in acest moment favorit, a pierdut controlul si a cazut.
Pe ultimii kilometri s-au desprins Rigoberto Uran (COL) si Aleksandr Vinokurov (KAZ) care au realizat un avantaj decisiv fata de colegii de evadare. Sprintul final a avut loc astfel fara favoriti, cazuti (meritat) in capcana unei tactici deficitare, titlul olimpic revenind unui sportiv pe care probabil ca nu a pariat nimeni: Aleksandr Vinokurov, care dupa medalia de argint cucerita cu 12 ani in urma la Sidney urca acum pe cea mai inalta treapta a podiumului. Senzational!”
Articolul original il puteti citi in intregime aici
Ma intreb ce a patit acasa ciclistul cazac, pentru ca si-a vazut de cursa lui si, printr-o conjuctura extrem de favorabila, a castigat medalia de aur, nemeritat si cu totul intamplator. L-au primit oare cu pietre, l-au canonizat, l-au pus sa o duca inapoi ca nu are ce cauta acasa cu o medalie cazuta din cer la gatul lui? Concursurile au regulile si regulamentele lor si clasamentul final stabileste ierarhiile. Cazacii l-au primit ca pe un erou pe ciclistul lor si l-au premiat cu aproape un milion de euro, mandrii ca sunt conationali cu el, bucurandu-se si fiind fericiti ca au printre ei astfel de valori.
Romania din nou intre primele 10 echipe ale lumii si pe locul 6 in clasamentul cumulat Cupa Gaprindasvili (si pe locul 2 la la fete la categoria A)
Romania a ajuns din nou in elita, a atras atentia sahului mondial ca existam si avem valori in tara. Ajungem printre primele 10 echipe, prin fortele noastre, jucandu-ne meciurile pana la capat, trecand prin bune si prin rele. Sistemul a fost aplicat pentru toate echipele participante, reprosurile ca nu am jucat cu Armenia si cu Rusia, cu Ucraina, Azerbaidjan, Ungaria sau alte mari puteri ale sahului mondial, chiar nu isi au rostul. La fel de bine putem invoca si reciproca, astfel ca jucand cu noi nu mai ajungeau unde au ajuns. Chiar si daca nu reuseam un rezultat bun, poate prin faptul ca le scadea bucholzul final. Discutii au fost sunt si vor fi cat este lumea si pamantul. Cel mai rau este ca am uitat sa ne bucuram cand ai nostri aduc glorie si rezultate superbe pentru tricolorul romanesc. Eu unul ma bucur la maxim pentru aceste rezultate, la fel ca si ceilalti iubitori ai sahului cat se poate de reali. Pentru ca este una din putinele bucurii neinterzise inca de cei care ne conduc.
Sunt oameni care nu stiu sa se bucure. Ba, pardon! Se bucura de raul altora, al semenului sau, al conationalului sau. Acelora care le pute tot ce este castigat cu multa munca, suferinta, talent, inspiratie si remunerat insuficient. Ei care le stiu pe toate, le cunosc pe toate, sunt atoatevazatori si atotstiutori, punand interesul personal pe primul plan si cu egoism fixist enunta idei pe care le tot repeta si le repeta, cautand puncte de sprijin si de sustinere pentru a propaga si altora aceleasi opinii, pun pe primul plan razbunarile si politele personale. Sunt oamenii din umbra, fara identitate si fara umbra, pentru ca nu sunt reali, evidentiati si luminati ca sa ii vedem si sa ii cunaostem, deoarece traiesc printre noi. Se vad doar pe ei in oglinda, fara sa se uite in oglinda sufletului lor, devenita neagra. Cel mai bine este sa ii izolam, si sa ii lasam sa se stinga pe limba lor. Nu trebuie sa ne raportam la ei si parerile lor, ci sa ne traim bucuria atat cat este ea. Nu putem risipi margaritarele la porci, pentru ca directiile nu converg, poate doar la masa discutiilor si argumentelor, ce de fiecare data sunt precare sau lipsesc din exces de malitiozitate. Trebuie sa ne traim emotiile asa cum le simtim.
Putine lucruri ne mai aduc zambetul si bucuriile sunt tot mai rare in goana asta nebuna dupa bani si supravietuire. Am uitat sa ne bucuram din tot sufletul, poate ca nu vom mai trai performanta lor de exceptie, caci nu suntem nemuritori, iar lucrurile nu se misca la noi in directia dorita. Pe cand la altii se dezvolta sahul in progresie geometrica. Vor mai ajunge sahistii si sahistele noastre la performanta de acum? Dupa conditiile ce li se ofera as inclina sa cred ca nu, dar stiind ca suntem o natiune binecuvantata de Dumnezeu cu har si talent la multe lucruri, printre care si sportul, cred ca vom mai fi printre primii in lume. Asteptam ca MTS sa premieze, asa cum se cuvine, performantele deosebite ale sahistilor si sahistelor din Romania. Hai Romania! Multumim si va iubim pentru tot ce ati facut si jos palaria in fata voastra! Stim ca ati dat totul pentru a reusi sa ajungeti aici!
16 Comentarii
Urmaream, acum cateva zile, un documentar despre istoria jocurilor olimpice, la televiziunea SKY din Grecia.
septembrie 10, 2012 - 5:43 pmOri de cate ori un concurent castiga o proba si devenea campion olimpic, era (practic) realizat pe viata din punct de vedere finaciar. Si desigur onorurile de rigoare, atunci cand revenea in mijlocul comunitatii pentru care a concurat. Aceste obiceiuri erau traditionale inca de la inceputul jocurilor olimpice.
Oare au aflat Conducatorii/ Politicienii nostrii de aceste onoruri pe care le primeau campionii olimpic, sau si acestea s-au “prescris”?
Inca o data felicitari componentelor si componentilor loturilor olimpice!
Subscriu in totalitate la tot ce a scris Iulian (felicitari pentru articol). Sper sa ajungem vreodata sa ii rasplatim, dupa cum merita, pe campionii nostrii.
septembrie 10, 2012 - 6:29 pmMi-aduc aminte ca, mai zilele trecute, auzeam o chestie halucinanta (probabil numai in Romania de poate intampla, vezi link http://www.sport.ro/sporturi/bataie-de-joc-campionii-romani-de-la-beijing-nu-isi-vor-mai-primi-niciodata-banii-premiile-s-au-prescris.html) ca medaliatii olimpici din anul 2008, care nu si-au primit premiile nici macar acum, dupa mai mult de 4 ani (!!!), nici nu le vor mai primi, intrucat au trecut mai mult de 3 ani si acestea s-au prescris!!! (conform Ministerului Finantelor).
septembrie 10, 2012 - 6:48 pmNu mai fac niciun comentariu despre Olimpiada de sah. Da, asta este, am uitat sa ne bucuram si este trist, ingrozitor de trist. Parca am cauta cu lumanarea motive pentru a nu ne mai bucura. Cand am facut referire la un studiu sociologic, intrigat fiind de niste false felicitari transmise, ma gandeam, printre altele, si la aceasta disparitie a puterii de a ne bucura, indiferent de conjunctura. Acum imi pare rau de doua comentarii cam acide si putin cam ambigue, nu au avut rost si nici destinatar.
septembrie 10, 2012 - 7:37 pmVa multumesc pentru articol!
septembrie 10, 2012 - 8:05 pmCiteam ieri pe chat-ul CB un comentariu foarte amuzant dar si foarte adevarat, regulile departajarii la tie-break sunt mai complicate decit jocul de sah in sine. D-na Foisor a recunoscut azi pe blogul dinsei ca a preferat o remiza in locul unei victorii, pentru ca aceasta – dupa regulile nastrusnice actuale, ar fi clasat echipa cu un loc mai jos! Daca obiectivul a fost o clasare cit mai buna la aceasta competitie, fara a avea pretentii la un loc pe podium (si s-a constientizat faptul ca sunt sanse foarte mici pentru asta), atunci merita toate felicitarile pentru aceasta strategie.
Cit priveste categoria OPEN, baietii isi merita locul pe deplin. Facind o paralela cu fotbalul, se pot cnsidera infringerile cu Paraguay si Argentina ca fiind strategice, pentru a iti alege un culoar favorabil.in faza eliminatorie, la fel ca si la un CM in faza grupelor. Apoi, in faza eliminatorie, i-am batut pe filipinezi pentru un loc in primele 16, apoi pe francezi petru un loc in primele 8, iar in final am fost invinsi de chinezi la accederea in semifinale!
Apropo de filipinezi, o victorie impotriva noastra, ar fi facut fericiti zeci de milioane de oameni iar W. So ar fi devenit aproape la fel de popular ca si celebrul boxer Manny Pacquiao. Pacat ca presa noastra inca nu a facut vreo referire la performantele echipelor noastre precum presa filipineza. Felicitari baietilor si noroc fetelor!
http://www.philstar.com/SportsArticle.aspx?articleId=847603&publicationSubCategoryId=69
septembrie 10, 2012 - 10:29 pmhttp://www.manilatimes.net/index.php/sports/top-sports-news/30853-ph-finishes-21st-in-chess-olympiad
Domnule Ceauşescu, rezonez cu sentimentele care v-au conduc mâna pe tastatură, atâta vreme cât ele se raportează la cei care ar fi trebuit şi, mai ales, ar fi avut puterea şi menirea de a sprijini sportul românesc în general. Parţial, sunt în ton şi cu dezaprobarea cârcotaşilor de serviciu sau ocazionali care au postat pe acest blog împotriva echipierilor reprezentativelor noastre naţionale, Cât timp luptă onest şi dedicat, niciun om nu merită anatemizat pentru forma de moment mai slabă, pentru scăpări de orice gen ori prudenţă nejustificată. Cu atât mai puţin în cazul unor sportivi care apără cu onoare ţara şi cu atât mai laş dacă muşcătura aparţine unui practicant al şahului chiar şi de vagă notorietate, dar ascunsă sub pseudonim.
septembrie 10, 2012 - 10:31 pmTotuşi, cred că diversitatea părerilor este singura cale de progres, că limita dreptului la opinie nu trebuie încălcată cu niciun preţ şi că nici supraaprecierea unor rezultate nu poate avea consecinţe roditoare pe termen lung.
Sper să nu fiu greşit înţeles. Scriu aceste rânduri tocmai pentru că apreciez munca şi entuziasmul dvs., cât şi al colaboratorilor. Nu am dreptul să vă cer nimic, pentru că nu v-aţi angajat decât faţă de domniile voastre, dar dacă, totuşi, îmi este permis, mărturisesc că am intrat zilnic pe blog, în perioada olimpiadei, în speranţa că voi găsi ceva care să mă apropie mai mult decât a putut-o face situl organizatorilor de băieţii şi fetele noastre: o partidă analizată, un mini-interviu, un comentariu avizat, o declaraţie. Îndrăznesc să sper în continuare şi voi rămâne acelaşi vizitator constant
Domnule Pepe Manole va multumesc pentru tot ce ati scris aici,chiar m-ati facut sa imi reprosez cate ceva dar am sa va explic conjuncturile, ca sa intelegeti. Nu am descurajat niciodata, comentariile in contradictoriu sau argumentate catusi de putin,chiar daca argumentatia avea un picior sau mai multe lipsa. Din contra, am inghitit insulte si jigniri cate nu poate suporta un om, de la NECUNOSCUTI, de la ANONIMI, de la NEICA NIMENI. Nu pot sa tolerez atacurile la persoana asupra altora in schimb. Asupra unor alte persoane de catre anonimi, care se ascund ca niste lasi si cartite si jignesc, ataca, provoaca si au tot arsenalul pregatit sa duca lupta asta mizera, pentru mintea lor tulbure. Cat timp nu iti faci publica identitatea, incearca minima decenta si sa nu ataci, jignesti pe altcineva, pentru ca atacul vine din ceata. Iar eu nu pot face decat sa fiu in consens cu cei care ma fac comunist, cenzurator, antisemit, antievreu, antisah si lista poate continua pana dimineata. Ma aflu intr-o tara straina si muncesc jumatate din an afara, restul revin acasa, aici timpul imi este limitat si dramuit. Am incercat sa nu mai dau concurs polemicilor in timpul Olimpiadei de la Istanbul si sa mai postam informatii de acolo, desi si eu mi le doream enorm aflate, ca un dor de acasa. Din experientele celor 4 ani si jumatate si numeroase concursuri, stiu ca este mai bine ca ei sa aibe liniste cat se poate de multa, iar randamentul sa fie cat mai mare, neafectat de cuvintele patimase ale vreunui revansard ce are polite cu X sau Y din echipa nationala, conducere, delegatie etc. Am trait experiente neplacute si intotdeauna am fost un om al dialogului, chiar daca nu am aderat la parerea cealalta, dar am acceptat argumentatia si motivatia. Echipa noastra este din ce in ce mai mica si timpul liber ne este si mai mic, in crearea unor noi articole actuale, promitatoare, incitante si interesante. Cred ca ne apropiem de 10.000 de articole, daca nu cumva am depasit aceasta cifra, cu toate cele scrise aici, pe chessfanatic.ro sau pe blogspot.com
septembrie 11, 2012 - 1:36 amDupa cum vedeti prioritatea zero este raspunderea la mesaje ci nu scrierea unor alte articole, pentru care ma documentez, lucrez sa le finalizez. Sunt destule si lucruri bune, pentru ca vin si alti colaboratori si membri ai echipei, care vor aduce un nou suflu si privirile din alte unghiuri ale viziunii lor . Oricine poate scrie ceva despre sah si a dorit sa publicam ceva, a gasit un loc la noi. Nu mai am timp sa imi citesc nici mailurile, cateva sute pe zi, de la numerosii prieteni din toata lumea (aproape 5000 pe facebook) si publicatii din foarte multe tari ale globului, dar incercam si vom merge inainte, dupa timpul pe care il avem fiecare. Multumim din tot sufletul echipelor nationale pentru performantele lor, indiferent calea sau culoarul pe care au venit ele. Stim ca in spate este o munca infernala si trebuiesc respectati macar pentru onoarea ce ne-au adus-o noua ca romani si Romaniei ca renume sahist in lume.
Dupa cum spunea Dragos, daca nici noi nu respectam valorile sahiste, atunci ce pretentie sa mai avem de la cei care sunt paraleli cu sportul mintii sau nu au nici o treaba cu sahul? A fost un mare roman care a dorit ca pe crucea sa scrie doar atat:”El a iubit valorile!” si asta ar fi suficient sa recompenseze toate eforturile sale. Adrian Paunescu este numele lui, un poet national controversat, dar care s-a batut pentru multe cauze in zbuciumata sa viata. Daca vreti sa cititi fisierele cu insulte, mizerii, atacuri si amenintari din ceata pentru persoane care nu se pot apara, va pot trimite in privat asta, ca sa vedeti pana unde ajunge de departe rautatea si intunericul. La fel de scarbit de ele si dornic de actiune si mi-a raspuns si prietenul meu avocat din tara, spunandu-mi cand incepem sa punem punct acestora si sa dam cateva exemple pentru cei care se cred ascunsi dupa monitorul calculatorului. Sa speram ca nu va fi cazul, desi suport mai multe decat hartia, cum imi spunea un bun prieten, insa am si eu limitele mele ca un om obisnuit. In speranta ca s-au mai lamurit din necunoscute va astept cu alte nelamuriri sau lamuriri in viitorul apropiat. Si am sa scriu mult mai des, acum dupa Olimpiada, mai ales ca palmele ma mananca si cred ca am regasit pofta de viata si de sah ca la inceputuri!
Iulian,
Asa cum am mai scris aici si spus colegilor din sah, acest blog este o sursa credibila si bogata in informatii despre fenomenul sahist. Pentru mine este cea care imi asigura informatii zilnice si sper sa am timp pentru rezolvarea si/sau studiul problemelor deosebit de valoroase postate aici. Va felicit pentru aceasta realizare, atat pe dumneavoastra cat si pe colaboratorii blogului.
Doar cei care nu au habar de volumul de munca si competenta in realizarea acestui blog i-si permit sa arunce cu invective si noroi. De fapt, daca se scalda permanent in balegarul haznalei de unde provin sau traiesc, nu ma mira de aceasta atitudine a lor.
Va rog nu-i bagati in seama, va asigur de sprijinul meu in orice demers prin care acest blog si sahul (in general) sa ramana imaculate.
Multa sanatate si succes!
Cu stima,
septembrie 11, 2012 - 9:04 amSebastian Andreica-Navruc
Am urmarit atit Olimpiada sa sah, cit si Jocurile Olimpice de la Londra. Ironia soartei a facut ca sa nu ajung la Istanbul, dar sa fiu pe toata durata Jocurilor Olimpice, la Londra. L-am cunoscut pe Andrei Nechita si va pot spune ca a facut performanta in ciclism. Este nascut in Romania, dar traieste si se antreneaza in Italia. A venit in Romania pentru a concura la Turul ciclist al Romaniei, pe care l-a cistigat in 2011. Acest rezultat i-a permis sa acumuleze puncte care sa ii dea dreptul de a lua parte la Jocurile Olimpice de la Londra.
Intradevar nu a terminat cursa de fond pe sosea, care a presupus 7 sau 9 tururi, in fiecare tur fiind si o catarare. La o astfel de cursa, trebuie sa rulezi inpreuna cu un alt ciclist pentru a pastra ritmul. Prietenul lui, parca francez, a abandonat dupa vreo 30 de km. El a cedat in penultimul sau in ultimul tur, incercind sa urce din nou dealul. Din pacate, Andrei Nechita nu a reusit nici sa se antreneze corespunzator inainte de cursa. O aterizare cu intirziere a facut ca sa rateze un antrenament. In ziua urmatoare, cind am stat de vorba cu el in Satul Olimpic, se pregatea sa plece la antrenament, locul de intilnire fiind Liverpool Street. Ciclistii au avut masini ale organizatorilor care i-au dus la antrenamente. Andrei Nechita a avut ghinion cu un sofer indian care a pus destinatia pe GPS (pentru ca avea ordin strict de la seful lui sa mearga dupa GPS) si astfel, dupa doua ore, Andrei Nechita si antrenorul lui au ajuns la … Liverpool, in orasul Beatles-ilor. Dupa ore a durat intoarcerea si i-a mai ramas doar o ora de antrenament din cele 5 programate.
Am urmarit la BBC comentarii inainte de aceasta cursa, in care era dat ca favorit britanicul Mark Cavendish. A cistigat Vinokurov care a stat in plutonul fruntas si a avut resurse ca sa sprinteze in final. In primele zile ale Jocurilor Olimpice, am vazut ca, in topul tarilor cu medalii, Kazahstanul figura cu 6 medalii de aur 0 de argint si 0 de bronz si chiar m-am mirat. Din discutiile cu alti jurnalisti, am aflat ca acest stat investeste mult in sport. In politica acestui stat este foarte important – ca promovare – acel minut in cursul caruia este intonat imnul national si inaltat drapelul national. Ei se gindesc ca pentru o astfel de promovare, in alte conditii ar trebui sa plateasca sume uriase, ca la achizitionarea a 30 de secunde la transmisia in direct a Super Bowl-ului american. Este explicabil de ce a primit Vinokurov o asemenea prima pentru rezultatul lui…
In ceea ce priveste rezultatul foarte bun al delegatiei Romaniei la Olimpiada de la Istanbul, mi se pare nedrept comentariul “Pacat ca presa noastra inca nu a facut vreo referire la performantele echipelor noastre precum presa filipineza.” Confirm ca au fost facute referiri, insa nu intentionez sa dau exemple pentru ca acest fapt sa nu fie interpretat drept o pledoarie “pro domo”. Trebuie sa recunosc ca o singura data am refuzat solicitarea colegilor mei de la Radio Romania de a intra in direct pentru a prezenta evolutia meciurilor, dar aceasta s-a intimplat in prima runda cind pe site-ul olimpiadei, la partide live, aparea ca baietii nostri pierd dezastruos la Siria, ceea ce nu pputea fi decit o eroare de transmisie.
Pe de alta parte, ma bucur ca inca exista jurnalisti si institutii de presa pentru care conteaza si celelalte sporturi. Sunt convins ca vor mai aparea si alte articole despre sah si despre marii nostri jucatori de sah. Din pacate, avem de a face, in general, cu o presa comerciala, in care stiri mondene, ambalate si prezentate ca stiri de sport, sunt intrerupte de calupuri publicitare. Aici nu isi vor gasi locul nici ciclistul Andrei Nechita care traieste si se antreneaza in Italia, dar care concureaza pentru Romania, nici Mircea Parligras care, la Istanbul, s-a clasat pe locul 6 ca performanta rating la masa a 2-a…
La JO de la Londra am cunoscut jurnalistii foarte bine documentati in anumite discipine sportive, inclusiv in sah, dar am intilnit si colegi de breasla interesati mai degraba sa afle daca unii sportivii au fost la vot in ziua referendumului. Poate va amintiti ca de la o astfel de intrebare s-a creat un ditamai scandalul in jurul unei gimnaste care, de fapt, si-a vazut de treaba pentru care venise la Londra. De mentionat ca din Satul Olimpic faceai vreo ora si jumatate pina la sectia de vot…
Succes blogului si tuturor celor care se straduiesc sa posteze informatii diverse din lumea sahului!
Stefan Baciu
septembrie 11, 2012 - 2:02 pmComentariul numarul 6 este eronat, imi pare rau sa o spun. Sistemul de departajare nu este de loc complicat, este o suma de produse. Produsul dintre punctele de meci realizate contra unei echipe si punctele de partida din acel meci. De exemplu, daca bati o echipa cu 4-0, aduni 4*2 = 8 la coeficientul Sonnenborn – Berger al echipei, daca o bati doar cu 2.5 – 1.5 aduni doar 5. De altfel asa a intrecut Rusia pe China la feminin in ultima runda. In nici un sistem de departajare din lume nu o sa fie vreodata mai bine sa faci remiza decat sa castigi. Pacat ca nu a castigat doamna Foisor, ar fi fost mai bine pentru dansa si la fel de bine si pentru echipa.
septembrie 11, 2012 - 3:35 pmCeva legat mai mult de titlu….
cand echipa de sah a Armeniei ajunge in tara se intampla urmatoarele lucruri:
-se anunta la radio si TV, ora la care ajung si aeroportul
-se pune covorul rosu,sunt tratati ca VIP
-presedintele Armeniei vine sa-i intampine la aeroport
la intoarcerea echipei de la penultima olimpiada bietul presedinte nu a avut noroc,sa-l vada pe Aronian- se dusese in Australia pentru o vacanta cu Arianne.
Mare performanta pentru ambele echipe,un sincer BRAVO din toata inima..Ma face sa ma gandesc,oare pe ce loc am fi iesit daca in poza de mai sus ar mai fi aparut Nisipeanu,Peptan si Sabina Foisor (acum in echipa U.S.)…
septembrie 11, 2012 - 4:33 pmFoarte frumos si corect comentariul numarul 12. Iar la lista jucatorilor care ar mai fi putut sa fie l-as adauga si pe Andrei Istratescu.
septembrie 11, 2012 - 4:44 pmDar oricum, sa speram ca la urmatoarele editii FRSah va face un efort si va oferi conditii celor mai buni jucatori si jucatoare sa participam cu cele mai bune echipe posibile si poate vom repeta sau imbunatati aceste performante excelente.
Foarte bun articolul ca si comentariul domnului Banciu…sunt doua sporturi care se aseamana prin dificultatea lor si prin faptul ca in Romania amandoua sunt marginalizate .Ar trebui sa stiu mult mai multe despre ciclismul din Romania …eu fiind un om care cumpara regulat ziare de sport si care urmaresc zilnic emisiuni de sport Nu stiu decat doua nume Andrei Nechia si Alexandru Ciocan care a comentat Turul Frantei si Vuelta la eurosport.Atat…Doua nume …Nu i am vazut niciodata in poze ..Cum nu stiu eu ciclisti romani… sunt convins ca nici cei care se pricep la ciclism nu stiu nume de sahisti romani .
septembrie 11, 2012 - 6:24 pmDespre echipele noastre olimpice la sah nu se stie aproape nimic ….cand ar trebui sa se stie totul …inclusiv cum functioneaza sistemul de punctaj .Sunt de acord cu dl Dragomirescu …ca daca aduni la o suma ceva… cresti nu scazi …este ceva logic …si atunci ma intreb cum de a aparut pe blogul doamnei Foisor …o anomalie ca aceasta.
Sper sa citesc in continuare cat mai multe articole frumoase despre echipele olimpice de sah si poate apare pe undeva si un raport al domnului Szabo …pe care l astept cu nerabdare .
Excelent articolul lui Iulian .
septembrie 12, 2012 - 2:11 pmIn acest context va relatez o mica poveste legata de castigarea de catre AEM in componenta Jukova, Foisor, Peptan , Cosma a Cupei Campionilor Europeni in 1998 la Wupperthal .
Afost o reactie extrem de palida a presei centrale ( nu si timisorene) , si o tacere respectuasa a FRSAH . La interventia doamnei Polihroniade, domnul Hoffman de la MTS mi-a dat o cupa ( neoficial ) .Imi amintesc ca m-am intalnit ulterior cu prietenul meu Mihai Ghinda si ne-an urcat intr-un troleibus unde lumea se uita ciudat la cupa .
Ne intrebam in ce tara, se putea sarbatori in acest fel un astfel de succes . In 1999 m-am intalnit la Timisoara cu domnul Crin Antonescu ministru al Sporturilor in acea vreme .
Printre altele i-am pus urmatoarea intrebare : in 1998 am castigat cu echipa de fete a AEM ului CCE . Sigur ca era un eveniment banal in contextul in care sportul romanesc abunda de asemenea trofee , nu am primit premieri fiindca nu era trecuta in calendarul competitional. Totusi ma intreb domnule ministru daca nu era normal ca ( nu dumneavoastra , o persoana foarte ocupata si nici alti inalti functionari superiori din MTS , la fel de ocupati ) dar portarul de la MTS sa trimita o telegrama de felicitare ?
Inutil sa va relatez indiferenta cu care au fost tratate si urmatoarele 3 medalii de argint la aceeasi competitie .
In ciuda simpatiei pe care i-o port lui Stefan Baciu , nu pot fi de acord cu el. In opinia mea una din sarcinile principale ale FRSAH este mediatizarea intensa a sahului in toate formele mass-media.
Numai asa creste interesul publicului si implicit a sponsorilor , salvand astfel sahul de la o previzibila scufundare .
Stiu ca nu e usor , ca avem handicapul lipsei de spectacol si spectatori , ca jurnalisti moderni scriu numai despre scandaluri si totusi alta sansa nu exista.
Nu avem traditia fostei Uniuni Sovietice sau fostei Iugoslavii in ceea ce priveste interesul si dragostea pentru sah , avem insa talente , perspective frumoase, mai ramane sa deschidem niste usi la care din pacate nici nu prea batem, sau daca ni se deschid ne fastacim .
Credeti-ma ca daca macar acum nu incepem o ofensiva concertata in acest sens , viitorul va arata foarte rau .
Am citit comentariile dumneavoastra din timpul olimpiadei , apreciez entuziasmul si suportul dumneavoastra , dar este evident ca multi sunteti neinformati , dezimformati si foarte putini rauvoitori . Pe de alta parte unele lucruri nu le poti sti , daca nu esti acolo in miezul evenimentelor .
As putea sa lamuresc unele lucruri , dar mi-am propus sa evit controverse si excese de loimbaj cu care de obicei se termina astfel de discutii .
Va salut si sper sa ramaneti mereu prietenii sahului
Sergiu Grunberg
Multumesc pentru articol.
septembrie 14, 2012 - 12:11 pm