Calimanesti: A inceput finala Campionatului National Individual de Sah pentru Nevazatori!

Corespondenta  de la Mihai Dima

Aici puteti citi un articol despre Mihai Dima
Desi actualitatea sahista este dominata in acest moment de Olimpiada de la Istanbul, cum e si firesc, tin sa va aduc la cunostinta, cu rugamintea de a difuza aceasta stire – in masura in care o gasiti interesanta, desigur – ca a inceput finala Campionatului National Individual de Sah pentru Nevazatori. Se desfasoara la Calimanesti – Valcea (hotel Oltul), in perioada 5-12 septembrie.
La aceasta competitie, care se joaca in sistem elvetian, cu 9 runde, participa 42 de jucatori cu deficienta vizuala din intreaga tara.
Toate detaliile tehnice pot fi consultate la adresa:
http://chess-results.com/tnr79369.aspx?lan=27
Ca elemente de noutate fata de editiile precedente, merita amintite doua aspecte:
– Este pentru prima data (cel putin in istoria moderna a intrecerii) cind finala se joaca in aceasta formula. Pina in acest an, finala se disputa in sistem turneu, cu 12 jucatori – campionul en titre si 11 calificati de la un concurs cu valoare de semifinala. Acum iata ca a fost adoptata formula campionatului national obisnuit, toti cei prezenti jucind, cum se spune, cu titlul pe masa.
– Este de asemenea pentru prima data cind organizatorul actiunii, Asociatia Nevazatorilor din Romania, pune in joc nu doar cele trei premii in bani si locurile de echipa nationala, ci si obtinerea sustinerii financiare pentru a participa la finala obisnuita. Intr-adevar, primii 5 clasati vor fi subventionati phentru a lua parte, in anul 2013, la finala nationala, ceea ce constituie un foarte puternic stimulent pentru sahistii deficienti de vedere. Decizia a fost luata deopotriva din considerente sportive si sociale; sportive – intrucit creeaza premisa dezvoltarii reale a jucatorilor, iar sociale – deoarece ilustreaza dimensiunea integrativa a sahului (singurul sport pe care nevazatorii il pot practica de la egal la egal cu semenii lor valizi).
Arbitru si reprezentant al Federatiei Romane de Sah este domnul Radu Sofran, cel ce a sprijinit in mod decisiv activitatea sahista a nevazatorilor in ultimii sase ani.

Daca socotiti ca va sint necesare alte date, va rog sa imi scrieti.
Cu multumiri anticipate pentru intelegere si sprijin,
Mihai Dima

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.