Bucuresti 2012 – Capitala a Sahului Rapid si Blitz pe Echipe?!…

Asteptarea ne da iluzia ca facem ceva asteptand, cand, de fapt,

nu facem altceva decat sa murim suportabil, putin cate putin.
Octavian Paler 

    CUPA ROMANIEI     

Sah Rapid pe Echipe

(Open si Feminin)

 1-3 iunie 2012

     CUPA CLUBURILOR EUROPENE     

Sah Rapid pe Echipe

(Open si Feminin)

8-12 august 2012

Intre 1-3 iunie si 8-12 august, in  Bucuresti se vor disputa doua turnee foarte importante pentru viitorul sahului romanesc.

Am tot scris si rescris de cateva saptamani acest articol, incercand sa fiu cat se poate de obiectiv.  Din orice punct de vedere il abordam, nu reuseam sa ajung la nici un final. Am incercat sa-l scriu impartit in doua parti, una buna si una rea, dar tot degeaba. Lipsea ceva. De prezentat separat, nici vorba, desi sunt competitii diferite ca scop. Totusi, le voi acorda atentia cuvenita fiecareia in parte la momentul respectiv.

Am discutat cu destui oameni din lumea sahului despre aceasta dilema in care ma gaseam, insa si la ei am gasit pareri impartite: unii sustineau partea buna a lucrurilor, iar cealalta jumatate( cu aproximatie, printre care ma enumar si eu) partea neplacuta a organizarii a celor doua turnee intr-o perioada atat de scurta in acelasi oras, acestia din urma sustinand ca factorul financiar este  principala problema a cluburilor romanesti pe care ar trebui sa o rezolve pentru a participa la aceste competitii.

Negasind totusi o formula prin care sa prezint cele doua evenimente in acelasi timp, m-am agandit ca daca o sa-mi spun parerile mele nu o sa deranjez prea mult, mai ales ca unele dintre ele le-am preluat de la cei cu care am vorbit.

In primul rand, as incepe prin a va ruga sa-mi iertati modul dezordonat de a expune cele ce vor urma, dar vreau sa scap de aceasta obsesie cu orice pret. Poate ca ar fi trebuit sa vorbesc despre un numitor comun al turneelor, si nu mai aveam atatea probleme: Importanta care i se da in ultima vreme sahului rapid pe plan international. Ati urmarit desigur, meciul pentru titlul mondial dintre Viswanathan Anand si Boris Gelfand, recent incheiat. Desi multi se asteptau la o transare a meciului inca din partidele de sah clasic, ei bine, titlul de campion a fost castigat de Anand la tie-break-ul de SAH RAPID!

La ultimele editii ale  Cupei Mondiale, aceste meciuri de sah rapid( dar si de blitz) au facut multe victime printre sahisti de mare valoare la sahul practic, aici ragasindu-se si jucatorii romani  eliminati prin acest sistem de departajare.

Acum cativa ani o partida dura si cateva saptamani, cu nelipsitele intreruperi. In zilele noastre, timpul este limitat la 90 sau 120 de minute pentru primele 40 de mutari, plus alte 30 sau 60 de minute pentru restul partidei, cu eventuale aditii de secunde pe mutare. Este posibil ca sahul rapid sa fie evolutia naturala a sahului in viitor?

Pe de alta parte, poate ar fi trebuit sa vorbesc si de un alt aspect comun al celor doua competitii: Echipa. Dar mai avem noi echipe? In afara de Superliga, unde intradevar mai poti vorbi de jocul pe echipe, in rest la cele doua divizii ramase dupa disparitia celor zonale,  nu gasesti decat decat improvizatii de echipe al caror scop este doar cu cine sa faca niscavai aranjamente.  Ca dovada, ce echipe romanesti, exceptand-o placut pe cea a fetelor de la AEM Timisoara, au participat in ultima vreme  la campionatele europene de sah clasic? Eu nu stiu de nici una, dar imi doresc sa ma insel.

Intr-o alta ordine de idei,  o pesoana de la un club important afirma ca nu da 150 de euro pentru aceste europene de sah rapid, ca sa vada cat de prost joaca echipa( la nivel international). Asta da atitudine de invingator! Si sunt convins ca multe cluburi romanesti gandesc la fel, asteptand probabil timpuri mai bune pentru ca sa-si demonstreze adevarata lor valoare.

Inainte de a incheia, vreau sa-i multumesc pe aceasta cale domnului Dobronauteanu, si ma intreb acum de ce oare toata lumea l-a vrut schimbat din functia de presedinte, preferand un politician care viseaza sa organizeze olimpiade de sah, acesta din urma uitand de fapt lucruri elementare: plata onorariilor jucatorilor din lotul national, premii decente in locul cartoanelor colorate la competitiile oficiale precum este si aceasta Cupa Romaniei la sah rapid, creearea unor noi competitii pentru jocul pe echipe, etc…

In fine, pentru echipele care vor participa la cele doua competitii le urez mult succes!

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.