MATURI TIPICE IN JOCUL DE SAH

“Maturi tipice in jocul de sah” – o inedita si fascinanta carte aparuta in literatura de specialitate

Dragi iubitori ai sahului, avem un motiv de bucurie:  o noua aparitie editoriala dedicata acestui sport minunat  a vazut lumina tiparului. As fi dorit sa va spun mai multe cuvinte despre continutul cartii , dar am sa ma rezum doar la a afirma ca a fost o “incantare” pentru mine in a o citi.  S-au scris multe  despre jocul de sah, dar pentru a intelege adevarata valoarea a acestei carti, am considerat ca este mai bine sa reproduc prefata catre cititori, scrisa  de  un mare maestru:

CUVANT INAINTE

M-am bucurat sa aud de la primul meu antrenor, maestrul international Gabriel Georgescu, ca s-a ocupat de culegerea si prezentarea intr-o carte  a minunatelor si nemuritoarelor realizari combinative ale marilor campioni de ieri si azi. Gandul ca voi revedea maturile celebre m-a facut sa-mi reamintesc lunga si migaloasa munca de a rezolva cele 1846 de diagrame din prima Enciclopedie a Combinatiilor pe care am parcurs-o pana la saturatie in primavara anului 1985. Mi-am reamintit de venirea mea in Bucuresti din indepartatul Aiud si de prima  mea carte, mai exact acest adevarat ceaslov, Enciclopedia Combinatiilor, pe care am fost obligat de antrenor sa o rezolv de 3 ori consecutiv pentru a mi se intipari in memorie diverse posibilitati de mat. Desi era o munca migaloasa, imi amintesc cu placere de perioada tineretii mele, caci m-a ajutat sa imi cresc forta de joc facand imensul salt de la categoria a II-a la Maestru International cu coeficient Elo 2515 in doar 3 ani de zile.

Faptul ca aceasta carte vede lumina tiparului se datoreaza si simpaticului domn Teaca (Aurelian Teaca, coautor al acestei carti), primul  antrenor al antrenorului meu, care s-a zbatut sa aduca toate cunostintele de baza numerosilor copii si juniori avizi de cunoastere.

Cartea cuprinde multitudinea maturilor tipice argumentate cu numeroase exemple din practica marilor jucatori ai lumii din epoca romantica si pana in contemporaneitate. Nu cunosc sa existe o culegere a tuturor celor 22 de tipuri de mat intr-o singura carte si faptul ca minunatele maturi ale lui Murrphy, matul Dilaram, matul cu epoleti, matul lui Blackburne, matul lui Legal sau stravechiul mat al lui Lucena – ca sa enumar doar cateva din aceste tipuri de mat pe care autorii le exemplifica – sunt prezentate cu stralucite partide jucate de inaintasi intr-un numar de 226 de diagrame.

Recomand cu caldura tinerilor sahisti, nu doar sa citeasca aceasta carte, ci sa incerce sa retina cat mai multe dintre exemplele prezentate, caci le dezvolta substantial jocul combinative si ii ajuta sa constuiasca maturi speciale. Cresterea fortei de joc, dar si satisfactia unui mat spectaculos fac ca memorarea acestor pozitii sa fie mai placuta si mai usor de de suportat. Ce jucator nu se bucura cand reuseste un mat celebru, mai ales stiut fiind ca boomul informatic din ultima perioada a facut ca jocul de sah sa nu mai aiba practice secrete, iar sansa unui astfel de mat s-a micsorat enorm.  Aproape fiecare sahist retine cu maxima bucurie  “nemuritoarea” lui si o povesteste cu multa mandrie celor mai tineri.

Consider ca fara cunoasterea acestor combinatii speciale as fi obtinut mai greu titlul de mare maestru international si mai ales, poate, cele doua titluri de campion national de seniori, realizarile mele majore. Si acum, desi au trecut ani de atunci, feed-back-ul se realizeaza in momentul in care apare o pozitie “cunoscuta” si reusesc sa anticipez combinatia castigatoare sau de remiza bazat fiind pe diagramele memorate anterior. Nu totdeauna putem retine multitudinea de diagrame studiate, dar tipicul pozitiei ne atrage atentia ca se poate intampla ceva decisiv. Aplaud ideea editarii acestei minunate carti si sper ca cititorii sa nu o parcurga doar ca pe o lectura, ci sa ia esenta din diagrame incantandu-si atat ochii cat si mintea.

Sincere felicitari autorilor!

                                                     Bela Badea, Mare Maestru International

P.S.  Relatii despre cum puteti sa  intrati in posesia cartii le puteti afla de la  dl. Georgescu Gabriel  la tel. 0732.569.283 , comenzi carti la adresa de mail: gg08sah@yahoo.com ,  sau o puteti gasi la “Libraria lui Pessi”.

Gabriel Georgescu, unul dintre autorii acestei minunate carti

1 Comentariu

  • MOCANU NICOLAE ADOREL

    Felicitari !

    aprilie 29, 2012 - 3:55 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.