Documentele Gossage-Vardebedian (1)

Cine nu a auzit de Woody Allen? In Romania, probabil destul de multi oameni. Fragmentul de mai jos face parte dintr-o  culegere de 46 povestiri tradusa si pe la noi.

Este vorba despre o partida de sah jucata prin corespondenta, iar schimbul de scrisori dintre cei doi adversari este foarte amuzant.

Documentele Gossage-Vardebedian
  de Woody Allen

Dragul meu Vardebedian,

Am fost destul de mahnit astazi, cand, sortand corespondenta de dimineata, am descoperit ca scrisoarea mea din 16 septembrie, cea care continea a douzeci si una mutare (calul in patratul al doilea dinspre rege), mi-a fost returnata nedesfacuta din cauza unei erori minore de adresare – mai exact, ti-am omis numele si adresa (cat de freudieni putem deveni?) si n-am platit costurile de expediere. Faptul ca am fost destul de tulburat in ultima vreme din cauza nesigurantei Bursei nu e un secret, si chiar daca in data de mai sus mentionata spirala descendenta a culminat cu scaderea brusca a cotatiei pentru Amalgamated Anti-Matter la Bursa din New York, ceea ce l-a transformat pe agentul meu intr-o leguma, nu ma folosesc de aceasta intamplare drept scuza pentru pentru neglijenta si ineptia-mi monumentale. Am facut o gafa. Iarta-ma. Faptul ca tu nu ai remarcat lipsa acestei scrisori arata o oarecare tulburare si din partea ta, pe care o pun pe seama excesului de zel, dar Dumnezeu mi-e martor ca toti facem greseli. Asta e viata- si asta e sahul.

Acum ca am clarificat aceasta greseala, urmeaza o simpla rectificare. Daca ai fi atat de bun incat sa muti calul meu la patru patrate distanta de regele tau, cred ca ne-am putea continua jocul cu o mai mare precizie. Ma tem ca, anuntand sah mat in scrisoarea pe care am primit-o de dimineata, ai dat o alarma falsa, iar daca vei reexamina pozitiile in lumina descoperirii de azi, vei descoperi ca regele tau este cel amenintat de mat, expus si lipsit de aparare, o tinta imobila pentru nebunii mei acaparatori. Cat de ironice sunt vicisitudinile unui razboi miniatural! Soarta, deghizata intr-o scrisoare ce n-a putut fi expediata, se dovedeste atotputernica si – voila – roata se intoarce. Inca o data, te rog sa accepti cele mai sincere scuze pentru aceasta nefericita neglijenta si astept cu nerabdare urmatoarea ta mutare.

Iti trimit cea de-a patruzeci si cincea mutare: calul meu iti captureaza regina.

Cu sinceritate,

Gossage

(Va Urma)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.